ads

Jumaat, 3 Jun 2011

06 di janda baik - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


Rindukan <b>Janda Baik</b> | Recreations | Ruslie Sophian

Posted: 09 May 2011 11:38 AM PDT

Lada 4WD milik ku yang sudah diubahsuai ketika mendaki bukit licin di Janda Baik.

Kalau dah sesuatu yang baik, sape tak rindu, kan? Jadi tak hairanlah aku juga termasuk golongan yang rindukan Janda Baik! Hohoho….tapi jangan silap faham, ya! Janda Baik yang aku maksudkan ini tak sama dengan janda baik….!

Asal ceritanya masa aku terima tugasan sebagai Sales and Marketing Manager syarikat pengedar kenderaan pacuan roda jenama LADA keluaran Russia kira-kira 15 tahun lalu. Sebelum itu aku dah tahu bahawa kenderaan ini memang payah nak jual. Kalau kita perhati kat jalan raya, kenderaan ini memang sukar ditemui. Tapi kerana cabaran….aku terima tugas itu!

Mula masuk kerja, aku selongkarkan fail-fail customer lama. Langkah seterusnya hubungi mereka dengan tawaran pemeriksaan percuma pada hujung minggu di bengkel kami. Meskipun Pengarah Urusan dan Pengurus Besar agak was-was pada tindakan aku ini, tapi aku tetap yakin. Aku yakin customer lama akan datang!

Nah…kau!! Tepat pada tarikhnya…23 buah Lada 4WD muncul di workshop kami. Mekanik-mekanik kami tak menang tangan membuat pemeriksaan rapi pada kenderaan-kenderaan yang hadir. Riak wajah setiap pelanggan mula nampak berseri. Mereka gembira kami mengambil-berat dan memberi perhatian masalah yang kerap mereka hadapi.

Sebenarnya kenderaan ini tidak banyak masalah. Enjinnya hanya basic. Cuma alternator perlu ditukarkan kepada yang lebih besar untuk kesesuaian dengan cuaca negara kita. Selain itu, sistem transmisinya yang permanent 4WD kerap disalahgunakan oleh pemiliknya. Aku terpaksa memberi penerangan teknik pemanduan pacuan 4-roda.

Kali pertama masuk hutan peserta menghadapi masalah ketika meniti jambatan batang balak.

Lantas ada suara-suara yang cadang diadakan satu off-road trip untuk mereka. Lalu aku usulkan sebagai permulaan kita adakan satu family camping dengan laluan mild off-road. Semua bersetuju dan mereka ternanti-nanti acara sebegini diadakan.

Memandangkan ada peserta yang akan membawa anak kecil, aku terpaksa tentukan satu kawasan yang selamat. Di samping isteri-isteri dan anak-anak mereka berlibur di kawasan perkhemahan, pemilik-pemilik berpeluang mempelajari teknik pemanduan pacuan 4-roda di laluan yang mencabar.

Selepas dibuat tinjauan, aku mengambil keputusan membawa mereka ke Janda Baik. Dan seterusnya tapak perkhemahan kami yang pertama itu berterusan menjadi base-camp kami pada setiap hujung minggu.

Kini setelah lebih 15 tahun tak ke sana, terasa rindu pula untuk camping dan main off-road di hutan Janda Baik.

Share on Facebook

Share/Save/Bookmark

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Meraikan Hari Ibu – Picnic <b>di Janda Baik</b> ( Part Two) « Fotomamu

Posted: 13 May 2011 03:51 AM PDT

Salam kawan kawan ! Sambungan daripada last entry – sebahagian lagi daripada gambar gambar yang di ambil masa kami pi berpiknik last time.

Sebenarnya kalau ada yang perasan – beberapa entry lepas saya ada mula try mengambil approach baru dalam gambar gambar yang saya ambil. Pada pendapat saya, ada sesetengah gambar sangat powerful ketika ianya cuma satu foto – sebagai contoh – gambar gambar fotojournalism – ataupun kawan kawan leh google Boston Big Pictures – ataupun gambar gambar di World Press Foto. Satu gambar cukup menceritakan penderitaan, keseronokan, suka duka ketika tu.

Namun beberapa minggu lepas saya ada dicadangkan satu travel blog oleh cousin dan wife saya : Mr and Mrs Globe Trot – sepasang wedding fotographer yang decide untuk temporarily stop jap keje depa – dan pi travel ronda dunia selama 6 bulan ! Dan gambar gambar depa – i notice one thing – sangat 'jujur'. Apa yang saya maksudkan ialah gambar apa yang depa tengok dengan mata – sesetengah gambar depa melangkau rules rules fotografi seperti komposisi gambar namun tetap sangat indah jika dipandang. Gambar gambar yang diambil kekadang melanggar rules of third – letakkan subject bebetul di tengah – namun somehow tetap sedap mata melayan. Kenapa eh?

Baru baru ini saya ada ketemu jawapannya dalam magazines yang saya jumpa – Di ketika sesetengah gambar sangat dominant jika di letakkan secara solo – ada juga gambar gambar yang menjadi ' kuat' dan ' sedap' jika dipamerkan sebagai siri!  Layout dalam blog – dalam photobook – kalau kena caranya – gambar gambar memang akan 'kuat' secara berkumpulan :) itu yang saya sedang eksperimentasi sekarang ;)

enjoy !

DSC_0621 combo10 Kami ada juga menerima kunjungan one ekstra guest masa berpicnic – kuching ! Dan ini kuching sangat bising !

DSC_0606

DSC_0568 combo11 DSC_0708

DSC_0798 combo12 DSC_0843 DSC_0728 combo15 combo13DSC_0468 combo16 combo14 Lagi sekali – 50 mm f/1.8 jugak majoritinya digunakan – tapi bila tengok balik semua gambar yang diambil – sangat kurang lah gambar landscape / permandangan .. huhu. Baru saya perasan. Thanks to my wife sebab dia yang amek semua gambar saya hihi.

Next time – saya akan try untuk balance back my overall shot counts supaya leh cover close to everything.

Maseh lagi saya mencari style sendiri ni. ;)

Alhamdulillah.

Jumpa lagi nanti InsyaAllah

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved