ads

Isnin, 11 Julai 2011

06 di brinchang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di brinchang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search. Posted: 04 Jul 2011 09:19 AM PDT. 1.Perpustakaan Awam Tanah Rata Di antara tempat yang paling sesuai untuk mencari maklumat tempat-tempat menarik mengenai Cameron Highlands, ...

06 di rompin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di rompin - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

Kuala Rompin terletak di dalam daerah Rompin di Negeri Pahang kira-kira 133 km dari Kuantan. Jika anda ingin datang dari Kuala Lumpur perjalanan ke Kuala Rompin mengambil masa lebih kurang 3 jam 30 minit melalui jalan darat. Royal Pahang Billfish International Challenge adalah acara tahunan bertaraf antarabangsa yang diadakan di di sini, menarik kaki-kaki pancing dari serata dunia termasuklah United Kingdom, Singapura, Australia, Indonesia dan juga Thailand. Bukan sahaja menjadi pintu masuk utama ke Pulau Tioman, Kuala Rompin juga terkenal dengan pelbagai restoran yang menyediakan masakan laut yang lazat dan segar, menggunakan udang dan kepah air tawar ditangkap di kuala Sungai Rompin. Masakan sotong dan ketam juga terkenal di sini. Read the English version here.

Cara Ke Kuala Rompin Pahang
Peta Kuala Rompin
Hotel dan Penginapan
Tarikan dan Aktiviti

Bagaimana hendak ke sana? Anda boleh ke Rompin melalui pengangkutan darat atau udara.

Jalan Darat:

Dari Kuala Lumpur – Seremban – Bahau – Mu'adzam Shah -Lanjut (3.5 jam memandu atau 285 kilometer)
Dari Selatan: Johor Bahru – Mersing – Kuala Rompin – Lanjut (2.5 jam memandu atau 215 kilometer)
Dari Utara: Kota Bahru – Kuala Terengganu – Kuantan – Pekan – Lanjut (6.5 jam memandu atau 496 kilometer)

Jalan Udara:

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA ke Lapangan Terbang Kuantan

Peta Kuala Rompin


View Larger Map

rompin pahang

More photos

Sekiranya anda ingin membuat tempahan penginapan adalah digalakkan menelefon terus ke hotel yang berkenaan. Tempahan awal dapat mengelakkan anda dari kesukaran mendapatkan bilik penginapan terutamanya pada hari cuti umum dan hujung minggu.

ROMPIN BEACH RESORT
Lot 340 Jalan Pantai Hiburan
26800 Kuala Rompin
Pahang Darul Makmur
Tel: 609-414 1367
Fax: 609-414 1366

HOTEL SERI MALAYSIA ROMPIN
671 Kg. Tanjung Gemuk
26800 Kuala Rompin
Pahang Darul Makmur
Tel: 609-413 2724
Fax: 609-413 2732

SUMMERSET COLONIAL HOTEL & VILLAS
Lot 2547
26800 Kuala Rompin
Pahang Darul Makmur
Tel : 609-414 1888
Fax: 609-414 0888
E-mail : summerset@rompin.com.my
Laman web: www.summerset.com.my

LANJUT GOLDEN BEACH RESORT
Kampung Lanjut
26800 Kuala Rompin
Pahang Darul Makmur
Tel : 609-414 5113
Fax: 609-414 5112
E-mail : enquiries@lanjut.com.my
Laman web: www.lanjut.com.my

Tarikan Di Kuala Rompin Pahang

Aktiviti memancing memang sudah sebati dengan Kuala Rompin namun terdapat juga tarikan lain di sini yang tidak kurang hebatnya.

Pintu Masuk Taman Negara Endau Rompin

Taman Negara Endau-Rompin adalah lokasi tarikan yang sesuai bagi mereka yang sukakan kehijauan, flora fauna serta cabaran di hutan. Popular di kalangan pencinta alam, taman negara ini adalah antara hutan tertua di dunia dan juga habitat kepada beberapa spesis haiwan yang semakin pupus, termasuklah badak sumbu sumatera. Berkeluasan 48905 hektar Taman Negara Endau-Rompin adalah yang kedua terbesar di Semenanjung Malaysia selepas Taman Negara Pahang.

air terjun

Untuk memasuki tempat ini anda perlu mendapatkan pas istimewa dari Perbadanan Taman Negara (Johor) yang boleh dihubungi di talian 07-2237471 atau fax 07-2237471. Alamatnya di JKR 475, Bukit Timbalan, Johor. Dua pintu masuk utama ke Taman Negara Endau-Rompin adalah melalui Nitar dan Kampung Peta (kampung Orang Asli). Jangan lupa menbawa pulang buah tangan berupa cederahati dari rotan yang menarik dihasilkan penduduk Orang Asli.

pantai lanjut rompin

Pantai Lanjut terletak di selatan Negeri Pahang dalam daerah Rompin adalah pantai yang cantik dan tidak tercemar. Terkenal antara pantai terbersih di negeri ini terdapat Lanjut Golden Beach Resort sebagai tempat penginapan.

Search Terms:

  • hotel di rompin pahang
  • hotel di kuala rompin
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di paloh hinai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di paloh hinai - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di paloh hinai</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 03:19 AM PDT

Assalamualaikum,

Fuhh, penat. Penat? hehe, itu semalam punya ceritalah. 1-3 Julai hari tuh, group briged siswa aku pula pergi kem di Paloh Hinai. Lebih kurang 30 minit perjalanan dari UMP. Mulamula, aku sangatsangat lah tak nak pergi sebab aku memang jenis yang tak tahu macam mana nak handle myself to the environment yang memerlukan aku masuk hutan.

Hari pertama, kitorang gerak dari UMP lebih kurang pukul pukul 6.45 pm. Sampai saja kat kem Paloh Hinai, kitorang solat dan rest kan diri. Lepas Isyak, program pun bermula. Macam biasalah, mesti ada cakapcakap dari pihak penganjur. Bla Bla Bla. Then malam, lebih kurang pukul 1.00 am. Bermula pegalaman Night Walk. Ye, jalan sengsorang kat dalam hutan. Tapi waktu turn aku, aku dapat jalan berdua. hehe. So, tak adalah takut sangat. Memang gelap gila sampaikan tak ada bezanya antara kau buka mata atau tutup. Sebab tuh aku tutup mata. Haha. Takut nak buka mata sebenarnya :D Okelah, seronok. Lebih kurang pukul 4.00 am baru program tuh habis. Mengantuk kot.

Keesokkan harinya, kitorang bangun awal. Solat Subuh, then ada senam aerobik. Tak adalah senam sangat, buat stretching jer. Habis saja sarapan, semua bersiap pakai pakaian sukan untuk Jungle Trekking. This is the part yang aku paling benci dan tak suka. Aku tak suka PACAT! == Arghh, sebabkan aku takut. Aku BERTUAH sangat digigit pacat. Ya Allah, aku menjerit bagai nak gila. Bukannya aku takut. Tapinya aku GELI. OMG!

Thanks to Beta Shakira. Sebab dia pegang tangan aku sampai habis jungle trekking. Sebab aku takut kena gigit pacat. Dia pun tak adalah berani sangat. Tapi dia buatbuat berani sebab tak nak aku rasa takut. Thank you so much kawan! :) Well, give a big applause to pihak UMP yang buat ke nieh sebab most of the student tak kenal pun antara satu sama lain. Tapi melalui aktiviti macam nieh, semua orang jadi sangat rapat sebab masingmasing bergantung antara satu sama lain dalam kebanyakkan aktiviti yang dijalankan.

Bila balik jer dari jungle trekking, semua kepenatan gila. Ye lah jalan berapa jam entah dalam hutan tuh. Balik jer, semua penat. Apalagi, tidurlah. hehe. Petang lepas Asar, aktiviti Self Confidence. Main terapung atas air. Bagi aku best lah. Sebab NO PACAT :p

Em, masuk selut. Mujur kasut aku tak tercabut. Dah lah satusatu nya kasut yang aku bawak ke UMP. Memang menangislah aku nanti. Hehe. 

Part malam lagi best main War Balloon. Kitorang semua di tempatkan dalam kebun pisang, all the girls are in one group yang diketuai orang our Penghulu iaitu Amasyah. Yang lelaki lain ada dalam group masingmasing. Group lelaki nieh ialah attacker. Misi diorang untuk mendapatkan paper yang diserahkan kepada group defender iaitu group perempuan. Dalam setiap group ada 20 orang yang pegang belon. Aku one of the pemegang belon. Bila dengar jer suara lelaki kitorang balik belon tuh. Dah lah gelap, memang main baling jer lah kan.

Tapinya lampu terpasang awal sebab all the mahasiswa bergelak tawa dalam gelap. Mana ada orang berperang sambil buat bising. So our guider pun malas nak teruskan. Sampai pukul 3.00 am jer game tuh. Terus semua tidur.

Hari yang terakhir pulak, ada buat rewang. Ada sembelih ayam, semua tolong memasak. Itulah aktiviti terakhir. And I enjoy every moment dekat kem tuh.

This is the beginning of EVERYTHING :)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di mentakab - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di mentakab - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 14 May 2011 12:00 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2011 03:25 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jun 2011 03:19 AM PDT

fizijasmine.blogspot.com: Fosil dijumpai <b>di Mentakab</b>

Posted: 15 May 2011 11:25 AM PDT

MENTAKAB - Selepas penemuan fosil di Taman Emas, Lipis yang menjadi tajuk utama Sinar Harian minggu lalu, ahli paleontologi menjumpai satu lagi kawasan singkapan batuan yang mempunyai fosil berusia jutaan tahun di sini.

Penyelidik Sarjana Sains dari Institut Alam Sekitar dan Pembangunan (Lestari) Universiti Ke-bangsaan Malaysia (UKM) yang juga Pegawai Kaji Bumi Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia, Ahmad Rosli Othman berkata, fosil cengkerang itu ditemui di Jentar pada satu singkapan batuan di kawasan ladang kelapa sawit.

Menurutnya, fosil yang ditemui dalam lapisan batu lodak adalah dari jenis cengkerang dwikatup berkulit nipis yang lazimnya hidup di habitat laut dalam.

"Penemuan fosil marin ini menggambarkan kawasan Temerloh pada suatu ketika dahulu pernah dilitupi laut yang turut didiami hidupan primitif.

"Mentakab sememangnya mempunyai banyak singkapan batuan berfosil terutama pada dedahan singkapan batuan di sepanjang cerun bukit di tepi jalan raya Temerloh-Mentakab," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Ahmad Rosli berkata, terdapat banyak rekod fosil didokumentasikan ahli paleontologi dari British dan Jepun sekitar 1950 hingga 1965 di Mentakab.

Menjawab pertanyaan mengenai fosil dan penetapan usianya, beliau berkata, fosil ialah tinggalan atau tempelan bahagian tumbuhan atau haiwan zaman prasejarah akibat proses semula jadi dan terawet dalam batuan sedimen.

Menurutnya, pada tempoh tertentu, terdapat pelbagai jenis hidupan direkodkan ahli paleontologi seperti dinosaur.

"Fosil dapat memberikan gambaran persekitaran di mana ia pernah wujud ratusan juta tahun lampau. Pahang sebenarnya mempunyai banyak lokaliti berfosil. Fosil itu perlu dipelihara seperti menempatkannya di muzium berkaitan untuk tatapan generasi akan datang.

"Pemuliharaan lokaliti geotapaknya adalah penting untuk rujukan atau kajian saintifik tempatan dan luar negeri," katanya. 

Sumber: Sinar Harian Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jun 2011 03:19 AM PDT

fizijasmine.blogspot.com: Fosil dijumpai <b>di Mentakab</b>

Posted: 15 May 2011 11:25 AM PDT

MENTAKAB - Selepas penemuan fosil di Taman Emas, Lipis yang menjadi tajuk utama Sinar Harian minggu lalu, ahli paleontologi menjumpai satu lagi kawasan singkapan batuan yang mempunyai fosil berusia jutaan tahun di sini.

Penyelidik Sarjana Sains dari Institut Alam Sekitar dan Pembangunan (Lestari) Universiti Ke-bangsaan Malaysia (UKM) yang juga Pegawai Kaji Bumi Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia, Ahmad Rosli Othman berkata, fosil cengkerang itu ditemui di Jentar pada satu singkapan batuan di kawasan ladang kelapa sawit.

Menurutnya, fosil yang ditemui dalam lapisan batu lodak adalah dari jenis cengkerang dwikatup berkulit nipis yang lazimnya hidup di habitat laut dalam.

"Penemuan fosil marin ini menggambarkan kawasan Temerloh pada suatu ketika dahulu pernah dilitupi laut yang turut didiami hidupan primitif.

"Mentakab sememangnya mempunyai banyak singkapan batuan berfosil terutama pada dedahan singkapan batuan di sepanjang cerun bukit di tepi jalan raya Temerloh-Mentakab," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Ahmad Rosli berkata, terdapat banyak rekod fosil didokumentasikan ahli paleontologi dari British dan Jepun sekitar 1950 hingga 1965 di Mentakab.

Menjawab pertanyaan mengenai fosil dan penetapan usianya, beliau berkata, fosil ialah tinggalan atau tempelan bahagian tumbuhan atau haiwan zaman prasejarah akibat proses semula jadi dan terawet dalam batuan sedimen.

Menurutnya, pada tempoh tertentu, terdapat pelbagai jenis hidupan direkodkan ahli paleontologi seperti dinosaur.

"Fosil dapat memberikan gambaran persekitaran di mana ia pernah wujud ratusan juta tahun lampau. Pahang sebenarnya mempunyai banyak lokaliti berfosil. Fosil itu perlu dipelihara seperti menempatkannya di muzium berkaitan untuk tatapan generasi akan datang.

"Pemuliharaan lokaliti geotapaknya adalah penting untuk rujukan atau kajian saintifik tempatan dan luar negeri," katanya. 

Sumber: Sinar Harian Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jun 2011 03:44 AM PDT

JMC Kota Bharu tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini. Pendapat yang dikemukakan di dalam blog ini adalah pandangan individu semata-mata dan bukan pandangan agensi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di chini - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di chini - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di chini</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 01:16 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di chini</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jul 2011 01:48 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di chini</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2011 01:31 AM PDT

Gaya Peneroka: DEMO HALANG BERSIH <b>DI</b> FELDA <b>CHINI</b>

Posted: 24 Jun 2011 04:10 AM PDT

Selepas Jumaat 24.6.2011

Umno Gugusan Chini telah membuat laporan polis dan berdemo di Balai polis Chini dalam isu untuk menghalang "berseh" dari berdemo pada 9.7.2011 nanti di Kuala Lumpur.

YB Dato Bakar Harun tidak hadir dan antara yang hadir ialah lie jangut,nayang chini 3,najib chini 01,mah embong dan "geng adikberadik".

"Selamat Berdemo"

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di bukit tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


ChanwonBe A Star: Photo Shooting @<b>Bukit Tinggi</b> [1] by Hinika <b>...</b>

Posted: 10 Jul 2011 05:14 AM PDT

Hey Hey People :3 I'm back! Sorry for the late ..I'm gonna upload some of the photo took by Hinika now! Ohhhh I know you guys want to see it :P I super duper like the photo this time..Although I'm not really good in doing all those pose -.- A bit weird I know but I love the tone and the feel of the photo... Some photo you might saw on my facebook account or Page ♥ but some I haven upload before..So ...hmm..Have a Look ya :3 All of them have their working life now..so a bit busy..BUT... I will keep update my photo ya! Be patient and stay tuned people :D 

All the photos below took by Hinika.
 I love the colour so much too :)
 That's all for today :P Tata..xoxo

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hinika : 03.07.2011 : <b>Bukit Tinggi</b> Outing and Portrait Shooting <b>...</b>

Posted: 03 Jul 2011 12:00 AM PDT

06 di maran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di maran - Google Blog Search


UMNO Online - UMNO <b>Maran</b> Mahu Pastikan Kekal Kawasan Bonus Untuk BN

Posted: 04 Jul 2011 02:46 AM PDT

Kategori Dari Bahagian

UMNO Maran Mahu Pastikan Kekal Kawasan Bonus Untuk BN

Oleh: Azlina Rosdy

MARAN, 4 Julai –  Ketua UMNO Bahagian Maran, Datuk Mohd. Tan Aminuddin Ishak menyifatkan kawasan Maran sebagai satu kawasan bonus buat UMNO dan Barisan Nasional untuk menyumbang kerusi kemenangan di Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang kerana rakyat di kawasan ini sentiasa percaya dan yakin dengan pentadbiran sedia ada.

"Sebab itulah, di Maran, kita sentiasa memenangi kesemua kerusi. Namun begitu, ini bukan bermakna kita boleh alpa. Perhatian tetap perlu dan kebajikan serta pembangunan tetap perlu disalurkan kepada rakyat bagi membalas kepercayaan rakyat yang tidak pernah berbelah bagi kepada kita.

"Saya yakin, PRU akan datang, kita tetap mampu memberi kemenangan mutlak kepada parti. Sebab itu, saya sentiasa menjaga permasalahan rakyat malah UMNO telah berjaya mengeluarkan rakyat  di sini dari kehidupan miskin tegar. Kita telah menaiktaraf kehidupan rakyat di sini agar mereka hidup lebih selesa dan terus yakin dengan pucuk pimpinan," katanya kepada UMNO-Online.

Selain itu katanya, bagi memajukan lagi Bandar Maran ini, beliau kini dalam proses memohon agar institut pengajian tinggi (IPT) di bina di Maran.

"Kita telahpun menyediakan tapaknya cuma masih masih menanti agar impian penduduk di sini menjadi kenyataan untuk melihat sebuah IPT terdapat di Maran.

"Sekiranya ianya terlaksana, sudah tentu sosio ekonomi penduduk bahagian Maran akan menjadi lebih baik dan Bandar Maran akan lebih menjadi tumpuan ramai. Saya sedar, banyak prosdur harus dilalui untuk menjadikan impian ini satu kenyataan tetapi ianya bukanlah sesuatu yang mustahil. Kita hanya menanti masa dan ketikanya sahaja," terang Aminuddin.

Ketika di tanya mengenai gerak kerja bagi menghadapi PRU akan datang, beliau menjelaskan, gerak kerja sentiasa berjalan dan ianya bukanlah semata-mata kerana PRU semakin hampir.

Katanya, semua sayap juga sentiasa menjalankan peranan masing-masing untuk memantapkan UMNO di Maran.

"Daftar pengundi baru contohnya, setiap kali ada program, kaunter sentiasa diwujudkan malah di pasar tani juga ada kaunter daftar pemilih. Program Juara Rakyat juga diadakan setiap bulan dan ianya sentiasa mendapat sambutan baik di kalangan warga Maran. Malah kita juga sentiasa mendekati rakyat melalui semua program  yang kita jalankan.

"Sebab itu saya yakin, rakyat tidak akan mudah berpaling tadah walaupun disogokkan dengan pelbagai isu mengarut pembangkang yang memburukkan UMNO dan BN. Rakyat di sini sedar dan dapat berfikir dengan waras membezakan yang mana benar dan yang mana fitnah," ujarnya lagi.

Beliau turut melahirkan harapan agar rakyat bukan sahaja di Maran tetapi di semua negeri agar terus memberi kepercayaan kepada kerajaan sedia ada untuk memimpin negara dalam memastikan negara sentiasa aman dan rakyat berbilang kaum dapat hidup penuh harmoni. -MediaUMNO

Berita Bertarikh 4 July 2011 Pada 5:46 PM

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved