ads

Sabtu, 16 Julai 2011

06 di bentong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bentong - Google Blog Search


bicara tanpa suara...: Bersih 2.0: Empat Tahanan <b>di Bentong</b> bebas <b>...</b>

Posted: 14 Jul 2011 12:24 PM PDT

4 ahli PR yang ditahan ketika dalam perjalan ke KL utk demo BERSIH 2.0 di Jalan Lama Bentong KL dibebaskan tanpa syarat dan tanpa bicara...2 Peguam dari PR Nizam Hamid yang juga Ketua Cabang Temerloh dan Harris dari Raub bersiap sedia utk berhujah dan disertai oleh ratusan penyokong PR di Mahkamah Bentong,Pahang...turut hadir Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man(PJ PAS PAHANG),Mohd Nor Hassan (Naib Pengerusi PKR PAHANG yang juga Ketua PKR Cabang Bentong..jamuan kesyukuran makan tengahari ditaja oleh Tok Ayah direstorannya di Mempaga,Bentong...










tahniah wahai pejuang.... 

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di lurah bilut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di lurah bilut - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 12:00 AM PDT

Alhamdulillah, dari 15hb Mei hingga 18hb Mei kami berada di tanah FELDA Lurah Bilut seterusnya ke Felda Sungai Koyan meninggalkan kesan yang sangat dalam dalam lubuk hati. Pelbagai yang indah-indah telah melekat ke dalam anak mata sehingga sekarang masih terbayang-bayang akannya. Ditambah dengan penduduk di kedua-dua buah Felda yang sangat peramah dan sporting. Sehingga membuatkan kami berat kaki untuk melangkah dan meninggalkan tanah keramat pertama yang kami jejaki itu.

Bermula di Felda Lurah bilut bertemu di sana bersama Encik Hussin seorang pengurus Muzium di sana. Sekaligus merupakan salah seorang mangsa interview kami dalam Filem Dokumentari FELDA: RAHSIA BUMI KERAMAT.

Peribadi Encik Hussin amat menyenangkan kami semua. Melayan kami bagai tetamu diRaja. Crew filem dokumentari ini sangat menghargai pelawaan Encik Hussin ke tempat-tempat menarik untuk dilawati. Terutamanya, di sekitar Lurah Bilut. Sehingga juga membuatkan hilang rasa kepenatan dan perasaan jauh untuk ke sana.

Lurah Bilut merupakan sebuah kawasan penempatan FELDA yang terletak di Bentong, Pahang. Ia mula dibuka pada tahun 1958 dan merupakan rancangan pembangunan tanah secara berkelompok untuk pertanian yang pertama ditubuhkan seumpamanya di Malaysia dan dunia.Felda Lurah Bilut adalah merupakan kawasan FELDA yang pertama ditubuhkan di Malaysia. Penempatan penduduk dibahagikan mengikut kawasan asal penduduk datang. Contohnya penduduk berasal dari Pulau Pinang dikumpulkan penempatan mereka di Jalan Pulau Pinang. Kegiatan pertanian utama adalah penanaman Getah dan Kelapa Sawit. Penduduk terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India. Sistem pemusatan pentadbiran sekolah rendah di FELDA Lurah Bilut adalah merupakan Sekolah Wawasan pertama dan model dalam pembentukan sekolah wawasan di seluruh Malaysia. Memang menarik jika singgah ke sana. 

Kami dibawa menaiki tangki sekolah dihadapan muzium terbabit. Memang seronok sekali. Sudahlah dijamu dengan makanan sebelum memulakan pendakian ke puncak tangki. Dibawa pula dengan bekal-bekalan seperti goreng pisang, air ABC, ubi goreng sebagai kudap-kudapan. Perasaan terharu mula menjalar dalam diri masing-masing.

Memulakan pendakian ke atas puncak tangki merubah perasaan kami yang ghairah untuk ke sana dengan gerun dan cemas sedikit. Mana tidaknya, untuk ke puncak memang cerun, tambahan pula tiada unsur keselamatan sewaktu pendakian. Hanya berbekalkan barang-barang equipment shooting sehelai sepinggang dan kudap-kudapan tadi sahaja. Bait-bait semangat kental yang masih ada untuk kami juga menjadi kayu api untuk membakar perjuangan pendakian tersebut. Alangkah indahnya! Jika dinikmati pemandangan sekitar dari atas. Hilang perasaan penat, gayat dan gerun itu tadi. Memang indah dan damai Lurah Bilut. 

To be conti, sebab nak gi makan..hihi geng crew dah datang tu...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di ketari - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di ketari - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2011 07:48 PM PDT

Seorang sahabat dalam facebook KELAB 500,000 PENYOKONG PAS PAHANG, Fakhrul Anuar Zulkawi, mengutarakan beberapa pandangan menarik yang wajar kita renungi bagi menghadapi PRU ke 13 nanti.

Melihat kepada fakta angka, mungkin agak sukar meneka apakah Pakatan Rakyat mampu mara ke Wisma Sri Pahang. Namun jika diambil kira terdapat terdapat 21 kerusi Dun yang ada tanah rancangan Felda, peluang nampaknya tidak mustahil. Ini jika dilihat berdasarkan perkembangan baru kesedaran politik para peneroka. Beliau tidak menyentuh tentang undi peneroka. Namun jika diandaikan hanya 5 % sahaja swing undi peneroka daripada PRU 2008, sesuatu kejutan boleh berlaku di negeri ini!

Di bawah ini saya perturunkan semuanya pandangan Fakhrul Anuar, hatta tanpa mengubah ejaan dan ayat-ayatnya.

Salam. Melihat kpd mood wall ini, semuanya mahukan PAS Pahang bersama Pakatan Rakyat utk memerintah negeri ini selepas PRU-13. Namun elok juga kita melihat sebentar kpd realiti yg bakal dihadapi.

Sehingga kini, pembangkang menguasai 5 kerusi drpd 42 kerusi (BN 37 kerusi). Utk melayakkan PR menerajui Pahang secara kemenangan majoriti mudah (simple majoriti), PR perlukan sekurang2nya 22 kerusi. Utk tujuan itu, PR mesti mempertahankan 5 kerusi yg telah dimenangi semasa PRU-12 (2 PAS, 2 DAP & 1 Bebas) iaitu di N12 Beserah (maj 1541), N32 Kuala Semantan (maj 932), N7 Tras (maj 2451), N38 Triang (maj 2469) dan N1 Tanah Rata (maj 575-Bebas). Masih berbaki 17 kerusi lagi.

Di mana peluang utk menang boleh diperolehi secara analisa kalkulatif sebegini? Pertamanya ianya boleh difokuskan kpd 7 kerusi yg dimenangi BN dgn majoriti kurang dr 1000 undi iaitu di 3 DUN majoriti pengundi Melayu iaitu N16 Inderapura (maj 873), N15 Tg Lumpur (maj 496), N29 Jengka (maj 596) dan di 4 DUN pengundi majoriti atau signifikan bkn Melayu di N14 Teruntum (maj 293), N10 Damak (maj 509), N34 Ketari (maj 882) & N35 Sabai (maj 145-India).

Seterusnya fokus perlu diberikan kpd 8 kerusi maj antara 1000-1500 terdpt di 5 kwsn maj Melayu (lebih 70%) iaitu N24 Luit (maj 1068), N3 Pdg Tengku (maj 1188), N9 Tahan (maj 1357), N19 Panching (maj 1441), N27 Jenderak (maj 1374) dan di 3 lagi kwsn pengundi bercampur iaitu di N33 Bilut (maj 1108), N4 Cheka (maj 1280), N5 Benta (maj 1358).

Ini bermakna masih short 2 kerusi utk majoriti mudah. Dimana lagi peluang utk menang? Wajar utk dimantapkan jentera di N28 Kerdau (maj 1615), N37 Guai (maj 1941) dan 2 kwns pengundi bercampur iaitu di N13 Semambu (maj 2136) & N30 Mentakab (maj 2439).

PAS mesti berupaya utk mendapatkan sokongan Melayu dan pengundi atas pagar perlu beralih dr menyokong UMNO secara signifikan peratusannya.

Berdasarkan parti, utk menang simple maj, 22 kerusi tersebut bakal diwakili PAS 9 kerusi, DAP 8 kerusi dan PKR 5 kerusi. Banyak faktor jg perlu diambilkira termasuk faktor calon yg berkredibiliti utk diketengahkan. Dan PAS perlu melipatgandakan usaha n memperkemaskan jentera utk memenangi hati pengundi Melayu. Usaha dakwah n tarbiah juga mesti menjadi asas utama. Kemungkinan kerajaan campuran spt yg pernah berlaku di Perak juga tidak boleh ditolak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di sungai lembing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di sungai lembing - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jun 2011 01:13 PM PDT

Okay, siang tadi memang tak ber update kerana sibuk

memenuhi aktiviti... Baru-baru ni dapat jemputan dari

staf di kedai perabot sebelah office.. Jemput untuk join

BBQ bersama mereka and the geng, di Sungai Lembing..

Mula-mula macam keberatan tapi memandangkan dah

terlalu lama tak pergi mandi-manda neh, so nadia terima..

And boleh bawak orang lain.. Nadia bawak adik nadia,

malia dan juga kawannya Ila...

Oh serius sangat penat drive dengan jalan yang memang

mencabar kewibawaan si jaguh.. Serius tau sebab kami

bukan ke kawasan yang biasa jadi medan perkelahan

di sungai lembing tuh tapi kami ke air terjun sungai jin,

air terjun ke? entah? sebab airnya tak terjun sangat, just

seperti lata sahaja.... bagi mereka yang biasa berkelah

di sungai lembing, biasa kita akan ke kanan dekat area

kubur untuk ke tempat berkelah tapi untuk ke sungai jin

kena lalu sebelah kiri dan straight sahaja sampai jumpa

satu lagi tempat perkelahan... Tak berapa ramai di situ tapi

memang cantik...Sebelum sampai akan melalui jalan yang

sangat mencabar dan juga perkampungan orang asli kot..

Sebab rambut and muka memang macam orang asli...

Apapun sangat seronok... Nadia mandi pun tak lama sebab

air terlalu sejuk dan mengundang lelah kalau mandi lama-lama..

Awal-awal kami sampai memang tak ada orang, kira rombongan

kami sahaja... tapi dalam jam 3.30 petang tuh, waktu kami

dah beransur nak pulang, datang kumpulan-kumpulan yang

lain... satu kumpulan famili dan satu kumpulan remaja sahaja..

and yang tak best apabila si remaja itu dengan selamba badak

berpeluk dan kiss-kiss kat situ...Public tuh dik oiiii... Patutlah

nadia dengar ada antara budak-budak kami jerit-jerit,

Amerika Mu! Amerika Mu!.... Rupanya hal tersebut...Entahlah,

malas nak komen lebih, fikir sendiri sebab masing-masing punya

akal yang Allah telah kurniakan....

Okay, itu saja cerita nadia.. Oh ya esok nadia ada interview

di area Semambu.. Doakan yang terbaek untuk nadia ya and esok

juga nadia ke klinik sebab kedua-dua telinga nadia masih bernanah

dan sedikit bengkak..Ini pun badan semakin kurang enak, demam

agaknya..... Okay, kawan-kawan semua, jaga kesihatan, jaga

kelakuan dan jagalah kehormatan tak kira di mana sahaja...

Ingat, walau manusia tak nampak tapi Allah sentiasa melihat....

Sekian, terima kaseh....

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di triang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di triang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2011 01:42 PM PDT

Buat yang pertama kali membaca dan menyebut nama Felda Kumai, ianya terletak 29 km dari Bandar Simpang Kerayong yang kini menjadi pusat pentadbiran bagi Daerah Bera. Berkeluasan sekitar 2300 ha dengan tanaman kelapa sawit menjadi tempat rezeki kepada 530 buah keluarga dan perkembangannya berlaku dengan tiga peringkat pengambilan peneroka pada penghujung 1979 dan awal 1980.


Felda Kumai merupakan sebahagian penempatan peneroka dengan tanaman kelapa sawit pada awal 1980an dan kini telah ditanam semula dengan tanaman yang sama selepas melebihi 25 tahun sekitar 2004 dan mula mengeluarkan hasil bagi generasi kelapa sawit yang kedua.

Lokasi:

Terletak di antara salah satu penempatan felda di kawasan Gugusan Bera, Triang, Pahang.

Dengan perjalanan satu jam 32 minit daripada Bandar Temerloh, Pahang atau 28.4 km jarak perjalanan dari Bandar Triang. Bersempadan dengan Felda Mayam di sebelah Timur  dan Felda Rentam di sebelah selatan serta bersempanan dengan Hutan Simpanan Chini di sebelah Tenggara.

Felda Kumai boleh dikunjungi melalui berapa jalan darat samada dari Kuala Lumpur, Kuantan mahupun dari Melaka atau Negeri Sembilan.

  • Jarak dari Kuala Lumpur  melalui Jalan Duta - Lebuh Raya Karak - Jalan Utama Bera sejauh 187 km, 3 jam 13 minit.
  • Seremban Kuala Piliah- Triang- Felda Kumai 151 km , 2 jam 45 minit
  • Kuantan ke Temerloh ke Felda Kumai , 197 km, 3 jam 19 minit 
  • Kuantan - Muadzam- Bera , 193 , 1 jam 8 minit
  • Felda Kumai - Felda Mayam , 8.3 km, 11 minit
  • Felda Kumai- Felda Rentam ,7.7 km , 10- minit
  • Felda Kumai- Tasik Bera, 29.6 km, 34 minit
  • Felda Kumai- Simpang Bera, 28.4 , 33 minit
  • Felda Kumai - Temerloh , 57.9 km, 1 jam 32 minit
Terdapat jalan pintasan melalui Chenor iaitu melalui jambatan baru Chenor ke Seberang Chenor dan memasuki jalan ladang kelapa sawit ke Felda Purun. Anda akan melalui perkampungan tradisional Pahang di sekitar Chenor.Awal Pembukaan:
Felda Kumai dibuka untuk penempatan peneroka pada penghujung 1979 dan awal 1980 dengan pengambilan peneroka dari seluruh negara. Terdapat peneroka yang berasal dari Perlis hinggalah ke Johor malah turut melibatkan Terengganu dan juga Kelantan dan menjadikan ianya unik dengan percampuran adat tradisi bangsa melayu berbilang negeri.

Berkisar dengan 3 pengambilan peneroka iaitu peringkat pertama, kedua dan ketiga secara berperingkat sehinggalah berjumlah 530 keluarga secara keseluruhannya. Malah terdapat blok Bakal Calon Peneroka atau dikenali sebagai BCP sebelum diserapkan sepenuhnya sebagai peneroka Felda Kumai.

Seawal penempatan peneroka, setiap peneroka akan diserahkan kebun yang telah ditanam dengan kelapa sawit seluas 10 ekar atau 40,000 meter persegi dan 0.25 ekar atau 1,000 meter persegi untuk kediaman dan kemudahan pembangunan dan nilainya dibanyar secara ansuran oleh Peneroka selama 15 tahun. Padatahun 2004, peneroka Felda Kumai telah menerima penyerahan geran ladang dan tapak rumah secara individu daripada Kerajaan Negeri Pahang.

Bagi anak-anak generasi ke 2 yang sempat merasai tahun-tahun awal semasa pembukaan (bagi berumur 34 tahun keatas ) pasti akan dapat berkongsi bagaimana keperitan kehidupan awal di Felda Kumai. Ketiadan bekalan air sehingga pertengahan 1980 an bukan semata-mata cabaran tunggal di sini. Bekalan elektrik hanya terbekal sepenuhnya oleh Lembaga Letrik Nasional pada 1990. Sekolah awalnya hanya menumpang di  Sk Felda Mayam sehingga pada 1983. Manakala sekolah menengah pula hanya mengharap SMK Felda Purun sekitar 12 km  dan SMK Bera, Bandar 32 dan pada sekitar 1997 sebahagiannya ke Sekolah Menengah Triang 3.

Aku mungkin lahir selepas zaman-zaman awal atau masih teringat sedikit sahaja kesusahan tersebut. Cuma aku dapat catatkan beberapa perkara yang masih segar atau teringat:

  • Jalan masuk dari Simpang Kerayong sehingga tahun 1985 masih lagi bertanah merah. Satu kejadian runtuhan jalan sebelum pos Felsco (Felda Security ) simpang ke Triang 1 terpaksa di lencongankan.
  • Air minum dan mandi masih di kongsi di kepala paip di depan rumah . Kalau tak silap 10 buah rumah kongsi satu paip air.
  • Pernah gajah liar menceroboh blok 12 (Belakang rumah Pak Cik Rahim) waktu tengah malam. Dan Mergastua (Perhilitan) pernah menangkap beruang di Hutan Simpan Chini (hutan dibelakang kawasan Felda Kumai).
  • Sekolah pertama hanya dibuka awal tahun 1983 atau 84 kalau tak silap. Sebelum itu, sekolah terdekat hanyalah SK Felda Mayam melebihi 13 km jauhnya. Bagi mereka yang masih ingat Bas Sekolah Pak Cik Radhi berulang alik. Bagi sekolah menengah, kebanyakan akan ke Asrama Sekolah Menengah Felda Purun.
  • Kalau tak terlupa, dulu awal2 mak ayah kita pergi muster di pejabat ladang. Atau masa baja sampai , ramai-ramai gotong royong angkat masuk lori. Dan bergerak ke ladang menaiki pula traktor yang dibawa oleh Encik Mukhtar.
  • Sistem Ladang dulu secara berkelompok sehingga penghujung 90 an sebelum hak milik diserahkan sendiri olehMenteri Besar Pahang, Dato' Seri Adnan Yaakob di padang awam Felda Kumai.
  • SISTEM BLOK diperkenalkan untuk urusan pembahagian kawasan tanaman untuk setiap peneroka. Ada blok yang menggunakan sistem 3 ekar , 4 ekar dan 3 ekar di lokasi yang berbeza. Ada yang 4 ekar , 4 ekar dan 2 ekar bergantung dengan rupabentuk muka bumi.
  • Setiap kali 'potong buah' macam pesta dalam ladang. mak ayah bawak anak beranak potong buah. Selalunya 3 hari sahaja 'round potong buah' dan 2 kali sebulan.
  • Membaja dalam tempoh 4 bulan sekali dengan 10 bag setiap seorang atau seekar satu bag. Paling popular baja Urea atau kami panggil garam kasar.
  • Dahulu masa pertengahan tahun 1980 an terutamanya pada 1985-1987 , ketika harga sawit jatuh teruk, ada yang bapa-bapa kita yang bergaji kurang RM 1.00 malah ada yang negatif! Sungguh perit dan sengsara.
  • Dulu awal bulan 'kantin' atau kedai Kedai Niaga Felda (Tak ingat nama betul) akan penuh dan sebelum tu siap tulis barang apa nak ambik. Kemudian pakat tunggu nombor dipanggil. Bukan nombor rumah tapi no peneroka ..no. ayah aku ..1803.. aku masih ingat..
  • Masa dahulu hanya berapa kerat yang ada kereta. Selebihnya satu rumah satu motor... pergi sekolah naik basikal atau jalan kaki atau orang tua ambik.
  • Hobi bebudak masa dahulu jelas sangat bermusim, basikal , bola sepak, layang-layang dan permainan kanak-kanak malah memikat burung serindit. Manakala padang bola penuh dengan abang-abang belia bermain bola.
  • Kalau sebut bola sepak , masa tu cukup hebat sebab abang-abang kita semua remaja yang aktif malah kalau kejohanan 7 atau 9 sebelah boleh jadi karnival besar. Felda Kumai pernah menjadi johan pasukan bolasepak antara Felda Gugusan Bera pada tahun 1989 atau 1990 dibawah jurulatih Cikgu Kamaruzaman. Perlawanan akhir di Padang Felda Sebertak dan Koperasi Felda menyediakan Lori untuk mengangkut penyokong. Aku antara penyokong yang turut sama terlibat.
  • Selain daripada itu , kalau tak silap Felda Kumai pernah menjadi pentas persembahan di Padang. Yang aku ingat Ahmad B, Haslina Kamsan... sape lagi lupa...
  • Bekalan elektrik hanya diterima dibawah Lembaga Lektrik Negara nama TNB pada masa itu sekitar tahun 1990. Jalan di hadapan rumah mula diturap 'crusher run' pada tahun 1989.
  • Pekan sehari pada hari Ahad atau lebih dikenali dengan Pekan Sari (untuk jualan pasar) pada awalnya adalah sehari suntuk tetapi pertengahan 1990, pekan sari hanya beroperasi setengah hari dan Pasar Malam mula mengambil tempat pada setiap rabu malam Khamis.

Felda Kumai terkini;

Sehingga kini, Felda Kumai seperti felda-felda yang lain sentiasa berkembang dengan pembangunan samada melibatkan sosial dan juga ekonomi masyarakatnya.

Memiliki institusi pendidikan seawal usia seperti Tadika Kemas, Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Agama Rakyat melahirkan lapisan generasi yang berjaya dalam pendidikan dan lahirnya ramai golongan profesional. 

Begitu juga dengan kemudahan telepon ke rumah pada tahun 1998 dan kini kemudahan rangkaian telepon bimbit dari semua pernyedia perkhidmatan. 

Bekalan air juga tersedia namun sehingga tahun lalu masalah bekalan air yang menghantui Felda-felda sekitar Bera masih belum dapat diselesaikan sepenuhnya.

Rumah-rumah peneroka mula berubah wajah dengan pengubahsuaian yang dilakukan oleh peneroka dari hasil ladang masing-masing. Malah konsep satu rumah satu motorsikal seawal penempatan kini mula bertukar konsep dengan deretan motorsikal dan kereta milik peneroka dan generasi keduanya. 

Rimba Rekreasi Bukit Bertangga:

Rimba Rekreasi Bukit Bertangga adalah kawasan rekreasi seperti air terjun dan latanya. Terdapat 2 air terjun pada ketinggian 20 meter dan 30 meter setiap satunya dan lebih utama adalah laluan airnya yang jernih dan begitu sejuk. Terdapat kemudahan seperti laluan kenderaan , tandas, tempat berkelah dan  kemudahan perkhemahan yang dibina selepas tahun 2000. Namun sebenarnya kawasan air terjun ini mula dikunjungi oleh peneroka dan keluarga semasa dan selepas kegiatan pembalakan sekitar tahun 1984-1986 dikawasan ini dengan kemudahan jalan balak yang dibina oleh syarikat ini.

Selamat berkunjung ke Felda Kumai...


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di kampung awah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kampung awah - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2011 03:46 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2011 03:08 AM PDT

izanwani.blogspot.com: Cara menghadapi musibah

Posted: 30 May 2011 05:21 PM PDT

Bukalah mata hati kita dan akal kita untuk melihat ujian yang menimpa kita sebagai tanda kasih sayang Allah terhadap kita.
Tempuhi ujian ini dengan bermuhasabah.Takkala terlantar kesakitan bersabar dengan membanyakkan doa dan zikir.Fahami dan yakinlah ada kemanisan di sebalik kepahitan yang dilalui ini.Lebih positif dan berbaik sangka pada Allah walaupun di timpa musibah.
Sematkan didalam hati bahawa musibah kita amat kecil berbanding musibah atau ujian Allah terhadap orang lain.Doa agar musibah ini dapat menyucikan diri yang banyak ingkar,leka dan lalai terhadapnya.
Percaya apa sahaja musibah yang menimpa keatas kita adalah disebabkan oleh perbuatan tangan kita sendiri , maka Allah memaafkan sebahagian besar daripada kesalahan-kesalahan kita.
Apa yang hendak dikhuatirkan kerana hidup ini hanya sementara dan tubuh badan ini adalah pinjaman Allah.Dia sangat berkuasa untuk membentuk apa-apa sahaja untuk kita.Redha dengan ketentuannya

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

izanwani.blogspot.com: weekend in the village Pahang

Posted: 05 Jun 2011 04:05 PM PDT

Assalamualikum

Pada 4 dan 5 hari bulan 6 ,aku dan kelurga balik kampung ,Pahang.Amboi seronok anak -anak tak sabor budak-budak tu.,Nak jumpa sepupu-sepupu ,datok dan mak-mak sedara.Aku pon tompang seronak lah jugak ,rasa dah lama tak balik lancang,temerloh ,bukit tajau.ia lah sejak keberlakangan ni asik balik Melaka je.Bapak mentuakan sakit,mak mentua pun sakit,yang meninggal,meninggal apa kita boleh buat semua itu kan allah punya urusan.Tapi kali ini dapatlah balik kampung (Pahang) walau pun keadaan abah (bapak mentua)masih lagi di dalam ICU.Abah baru saja operation tebuk dekat kelongkong nak masukan wayer.Kalau tak ada apa hal hujung minggu ni pulak balik Melaka.Sambil-sambil balik tengok-tengok kampung ni ada jugak kenduri kawin sepupu.Anak maklang(mak sedara adik abah aku) yang last dekat merpatih lancang.Nak cerita sikit merpatih ,adalah kampung aku dibesarkan oleh atok (Orang pahang pangil nenek dia atok) bersekolah dekat sekolah lubok terua .sehingga lah atok perempuann aku meninggal,abah aku ambik aku sewaktu umor aku 12 tahun .kan seronok balik tempat kita kecik -kecik dulu main -main bergadoh gadoh dan banyak lagi kenangan dengan atok kita.Dekat sinilah boleh jumpa sanak sedara yang dah lama tak jumpa.Macam -macam paesing.cakap orang pahang.Alhamdulillah terubat rindu .Di Temerloh (Kg Bangau) sempat jugak aku melawat makam ibu aku yang genap satu tahun permeregiannya (3.6.2010).Sedih sanggat ,dah setahun mak tak de rupanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2011 12:00 AM PDT

Tanah <b>di</b> jual <b>di</b> kawasan Jl. Raya <b>Kampung</b> S <b>awah</b> – Pabuaran (SHM <b>...</b>

Posted: 30 May 2011 07:37 PM PDT

Info lengkap hub. 08811117127 / 08881885042 / Gtalk: infopropertiku, Luas Tanah 3.915 M2, SHM, Lokasi sangat strategis 5-10 menit dari pintu tol Jatiwarna, pinggir jl. Raya Kp. Sawah, Kel. Jatimurni, Kec. Pondok Melati, Kota Bekasi. 200 meter dari Gereja Servatius dan GKP Pasundan, 100 meter dari Masjid Agung Kp. Sawah (Pondok Pesantren Yasfi), dekat dengan SD Negeri, TK, SD, SMP Strada. TK, SD, SMP, SMA Yasfi, SMA Pangudi Luhur. Bebas Banjir cocok untuk perumahan, gudang, atau untuk gedung pertemuan. Harga Rp 850.000 / M2. !)

Iklan Premium

oke, langsung aja, situs yang saya rekomendasikan ini bernama donkeymails. mengapa saya rekomendasikan?? karena payout nya cuma $ 1 dollar klo dgn paypal & no minimum jika pake liberty reserve , dah gitu iklan nya banyak bangat. saya yakin anda akan muntah" nge-klik nya, hi hi.. klo anda sudah mendaftar, atas referal saya disini bonus program click otomatis. bonus program click otomatis di donkeymails, supaya anda tidak cape meng-klik iklan secara manual. cara-nya, kirim email ke: brocomtech@gmail.com…

Iklan Premium

planetkios adalah sebuah situs dimana perusahaan dan perorangan dapat menjual dan membeli produk maupun jasa. planetkios sangat mudah untuk digunakan dan lebih murah dibandingkan surat kabar atau media iklan lain. sesungguhnya, memasang iklan di planetkios adalah benar-benar gratis untuk suatu periode yang tak tentu. kunjungi kami di http://planetkios.uni.cc

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2011 03:19 AM PDT

Tanah dijual di J l. Raya Kp. Sawah (Gg. Sadar), Jatimurni, Pondok ...
... DIJUAL TANAH KOSONG 105 M2, MOBIL MASUK, JALAN COR LOKASI: KAMPUNG SAWAH (GG. SADAR), KEL. JATIMURNI ... di J l. Raya Kp. Sawah (Gg. Sadar), Jatimurni, Pondok Melati, Bekasi _. ... s ...
http://submitsms.com/2011/03/tanah-dijual-di-j-l-raya-kp-sawah-gg-sadar-jatimurni-pondok-melati-bekasi-_/

Tanah Dijual Di Jl. Raya Kp. Sawah (SHM, LT. 3.915 M2), Jatimurni ...
... dekat dengan SD, SMP S ... dijual (105 M2) di Jl. Raya Kp. Sawah, Gg. Sadar, Jatimurni, Bekasi , Info Hub. Iwan (08811117127 atau 08881885042) DIJUAL TANAH KOSONG 105 M2 ...
http://jagadiklan.com/iklan/tanah-dijual-di-jl-raya-kp-sawah-shm-lt-3915-m2-jatimurni-pondok-melati-bekasi.html

Tanah dijual di Jl. R aya Kp. Sawah (Gg. Sadar), Jatimurni, Pondok ...
Sadar, Jatimurni, Bekasi ), Tanah dijual di Jl. Raya Kp. Sawah, Gg. Sadar (105 M2), Jatimurni, Pondok Melati, Bekasi )) ... BAJU MUSLIM DANNIS COLLECTION | MUKENA DANNI S ...
http://www.rajaiklanbaris.org/tanah-dijual-di-jl-r-aya-kp-sawah-gg-sadar-jatimurni-pondok-melati-bekasi/

jual tanah jatimurni jakarta Bandar Barang
... DIJUAL 105 M2 DI JL RAYA KP SAWAH GG SADAR JATIMURNI ... GG SADAR KEL JATIMURNI KEC jual tanah di jalan raya hankam 2011 2 rumah murah di kampung sawah bekasi ... s ...
http://www.bandarbarang.com/info/jual-tanah-jatimurni-jakarta

Tanah Dijual | Iklan Baris Gratis Tanpa Daftar Terbaik
Tanah dijual d i Jl. Raya Kp. Sawah, Gg. Sadar (105 M2), Jatimurni, Pondok Melati, Bekasi !, ... shgb s/d 2029, Luas tanah 2390m2,, lokasi strategis di jl. Kramat Raya No ...
http://iklandenpasar.com/tag/tanah-dijual

Tanah Dijual - Pasang Iklan Baris Gratis Terbaik Tanpa Daftar
... S ... dijual (105 M2) di Jl. Raya Kp. Sawah, Gg. Sa dar, Jatimurni, Bekasi ) ... DIJUAL TANAH KOSONG 105 M2, MOBIL MASUK, JALAN COR LOKASI: KAMPUNG SAWAH (GG. SADAR), KEL. JATIMURNI ...
http://iklanbaliku.com/tag/tanah-dijual

Info Terbaru 2011 08811117127 Gratis Bergabung 08811117127 ...
... Tanah dijual di Jl . Raya Kp. Sawah (Gg. Sadar), Jatimurni, Pondok Melati, Bekasi ... 105 M2 , MOBIL MASUK, JALAN COR LOKASI: KAMPUNG SAWAH (GG. SADAR), KEL. JATIMURNI ... di JL ...
http://e-pembayaran.com/tag/08811117127

Info Terbaru 2011 Strada Gratis Bergabung Strada Free ...
... Tanah dijual di Jl . Raya Kp. Sawah (Gg. Sadar), Jatimurni, Pondok Melati, Bekasi ... 105 M2 , MOBIL MASUK, JALAN COR LOKASI: KAMPUNG SAWAH (GG. SADAR), KEL. JATIMURNI ... S/D ...
http://e-pembayaran.com/tag/strada

PILIH LANGKAH TERBAIK D LM. BISNIS INVESTASI :! | Iklan baris|Free ...
Tanah dijual (105 M2 ) di Jl. Raya Kp. Sawah, Gg. Sadar, Jatimurni, Bekasi ), ... Settingan Ponsel | Pulsa Murah | Tip s & Trik ...
http://www.rajaiklanbaris.org/pilih-langkah-terbaik-d-lm-bisnis-investasi/

Iklan Gratis
Tanah dijual di JL. J ATIRANGGA RAYA ... Tanah dijua l (105 M2) di Kp. Sawah (Gg. Sadar), Jatimurni, Pondok Melati, Bekasi - ... Raya. Lua s Tanah = 1,38 are. Luas Bangunan 70 m2.
http://iklan.mutu.org/properti-parent94.html

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di mentakab - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di mentakab - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Jun 2011 03:45 AM PDT

Dua lelaki bersenjata melarikan lori treler <b>di Mentakab</b> - Komunitikini

Posted: 11 Apr 2011 07:49 PM PDT

Dua lelaki bersenjatakan parang dan kayu panjang melarikan sebuah lori treler yang penuh dengan muatan baja kelapa sawit selepas mengikat tangan dan mulut seorang pengawal keselamatan dalam satu kejadian samun di sebuah kawasan perindustrian di Mentakab.

Menurut Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pahang Supt Nordin Mustapha, kejadian berlaku pada kira-kira pukul 4.30 pagi apabila pengawal keselamatan yang berumur30 tahun itu memeriksa kawasan premis syarikat berkenaan selepas terdengar bunyi sesuatu.

"Pengawal keselamatan itu kemudian diserang dua lelaki bersenjatakan parang dan kayu panjang, yang masing-masing menutup muka mereka," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata selepas mengikat tangan dan mulut pengawal keselamatan itu, suspek terus melarikan sebuah treler milik syarikat berkenaan, dan menurutnya treler serta muatannya itu dianggar bernilai RM200,000.

Nordin berkata syarikat berkenaan pernah kehilangan sebuah lori tanpa muatan pada 8 Mac lepas, dan pada 31 Mac pula ia kehilangan sebuah lagi lori dengan muatan baja kelapa sawit yang bernilai RM48,000.

- Bernama

Related article

KomunitiKini

The leading Malaysian website for news and information on community events, food, entertainment and community resources on education and development.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jun 2011 03:03 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jun 2011 03:46 AM PDT

Langkah NUBHAN: SHOW <b>DI MENTAKAB</b>

Posted: 18 Apr 2011 06:41 AM PDT

Dearest fans,

Pada 26 Mac 2011 yang lepas Nubhan telah membuat persembahan di Mentakab untuk mempromosikan album sulungnya, Langkah Nubhan. Pada hari tersebut, Nubhan telah menyanyikan 4 buah lagu iaitu Aku Atau Dia, Oh Juwita, Cari Jodoh dan Ai Mei Cuo. Terima kasih fans di Mentakab! :)


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jun 2011 03:35 AM PDT

JMC Kota Bharu tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini. Pendapat yang dikemukakan di dalam blog ini adalah pandangan individu semata-mata dan bukan pandangan agensi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di teluk cempedak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di teluk cempedak - Google Blog Search


n0w and then: Wordless Wednesday: sEjEnak <b>di tEluk cEmpEdak</b>

Posted: 21 Jun 2011 10:50 PM PDT

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di raub - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di raub - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 03:16 AM PDT

Kejohanan Lumba Basikal Kebangsaan 2011 <b>di Raub</b> - Raub Mountain <b>...</b>

Posted: 21 Jun 2011 09:43 PM PDT

Grand Prix Kabangsaan Sirkit 4 akan di adakan di Raub pada 25 dan 26 Jun 2011

Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia dan Kementerian Belia dan Sukan Malaysia telah memilih Negeri Pahang menjadi tuan rumah kepada 2 kejohanan serentak pada 2011 ini, iaitu Kejohanan Lumba Basikal Grand Prix Kebangsaan Sirkit 4, Pahang 2011 dan Kejohanan Lumba Basikal Kebangsaan 2011.

Perlumbaan ini diiktiraf oleh Badan Berbasikal Dunia (UCI), dimana seluruh dunia akan mengadakan Kejohanan Berbasikal di negara masing-masing pada penghujung bulan jun setiap tahun. Ini bagi merebut Jersi Putih.

Saya amat berbangga kerana Daerah Raub telah terpilih menjadi host pada tahun ini.
Akan berusaha untuk merakamkan acara ini, jika masa mengizinkan. Insyallah

Pelumba berikut bakal memenangi:
Anuar Manan
Mohd. Zamri Salleh
Mohd. Harrif Salleh
Mohd Adiq Hussainie Othman
Shahrul Mat Amin
Norumardi Rosdi
Mohd. Sayuti Zahit
Ahmad Fakrullah Alias
Suhardi Hassan
Amir Mustafa Rusli
Muhammad Rauf Nur Misbah

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di bukit tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


Mantan Sekda <b>Bukittinggi</b> Ditahan - KOMPAS.com

Posted: 22 Jun 2011 01:49 PM PDT

Dugaan Mark Up

Mantan Sekda Bukittinggi Ditahan

K30-11 | Hertanto Soebijoto | Kamis, 23 Juni 2011 | 03:01 WIB

PADANG, KOMPAS.com — Mantan Sekretaris Daerah Bukittinggi, Khairul, ditahan Kejaksaan Tinggi Sumatera Barat, Rabu (22/6/2011), dalam kasus penggelembungan dana pembelian tanah di Bukittinggi senilai Rp 1,2 miliar. Khairul sudah ditetapkan sebagai tersangka setahun lalu. Dia mulai diperiksa jaksa di kantor Kejaksaan Tinggi Sumatera Barat sejak pukul 10.00.

Setelah pemeriksaan selama enam jam, Khairul yang mengenakan kemeja putih itu langsung dibawa ke LPM Muaro Padang, Provinsi Sumatera Barat, menggunakan mobil Toyota Kijang.

Kepala Seksi Penerangan Hukum Kejaksaan Tinggi Sumatera Barat Ikhwan Ratsudi membenarkan penahanan terhadap Khairul dalam kasus serupa dengan anggota DPR, mantan Wali Kota Bukit Tinggi Djufri, yang telah lebih dulu ditahan kejaksaan pada Rabu (8/6/2011).

"Penahanan Khairul merupakan tanggung jawab penyidik, sebagaimana diatur dalam KUHAP mempermudah penyidikan," ujarnya, Rabu.

Proyek pengadaan tanah yang melibatkan Khairul dan Djufri yang saat itu menduduki jabatan Sekretaris Daerah (Sekda) dan Wali Kota terjadi pada tahun 2007. Dalam proyek bernilai Rp 3,6 miliar tersebut, Khairul menjabat sebagai ketua proyek pengadaan tanah, sementara Djufri sebagai penanggung jawab proyek.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di chini - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di chini - Google Blog Search


Gaya Peneroka: VIDEO SRIKANDI PKR <b>DI CHINI</b> 03

Posted: 15 Jul 2011 01:00 PM PDT

"Dalam pemerintah (umno)sekarang
semua orang nak tunjuk kononnya dia setia (kepada pemerintah)
walaupun kenyataan yang dikeluarkan adalah bodoh,
tapi dia rasa tidak mengapa
yang penting perdana menteri tahu.
"Dalam Umno bila ada pemimpin bagi kritikan,
dia ini dianggap musuh
walaupun idea yang diberikan adalah baik,
namun ia dianggap bahaya
kerana unsur feudal tidak ditinggalkan,"
Dr Asri

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Amanah Ikhtiar <b>Di Chini</b> Timur | PIK P1 CHINI TIMUR

Posted: 11 Jul 2011 09:05 PM PDT

Baru-baru ini Amanah Ikhtiar cawangan Pekan telah membuka cawangan di Kawasan Kampung Dusun dan hal ini membolehkan warga penduduk sekitar Chini Timur, Chini dan Kampung Dusun untuk membuat pinjaman dengan Amanah Ikhtiar Malaysia. Sehubungan dengan itu ramai di kalangan suri rumah di kawasan sekitar telah membuat pinjaman dengan Amanah Ikhtiar ini. Kebanyakan peminjam membuat pinjaman bagi tujuan untuk pembiayaan projek secara kecil-kecilan. Peminjam boleh membuat pinjaman serendah RM 500 ringgit sehingga RM 3,000 bagi pinjaman permulaan. Manakala bagi peminjam yang telah mempunyai rekod pinjaman dan telah menhasilkan projek yang berdaya saing pinjaman yang boleh dilakukan sehingga RM 50,000. Sebelum pinjaman diluluskan setiap peminjam perlu membuat kumpulan seramai 5 orang terlebih dahulu dan perlu mengikuti kelas khas selama 4 hari dan hari terakhir akan diadakan ujian kelayakan. Namun begitu setiap peminjam perlu mengikuti mesyuarat perjumpaan pada setiap minggu sekali. Maklumat terbaru yang diterima oleh PIK, Amanah Ikhtiar Cawangan Kampung Dusun akan berpindah ke Chini Timur di Sekolah Agama Rakyat Chini Timur. Hal ini memberi sedikit kelegaan kepada peminjam yang tinggal di Chini Timur kerana lokasi baru ini lebih dekat. Untuk mereka di luar sana yang berminat dengan pinjaman Amanah Ikhtiar bolehla mendapat maklumat lebih lanjut dengan melayari www.aim.gov.my Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved