ads

Selasa, 19 Julai 2011

06 di ceruk paloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di ceruk paloh - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jun 2011 11:01 PM PDT

Dear Diary.....: kenanganku-Wataniah part 1

Posted: 19 Apr 2010 07:48 PM PDT

Nornafisah Halit, PBT 6144606
Ni hostel wokyoh perempuan...

Boringnyer............

time2 boring cmni...lepak dpn pc n xtahu nk wat aper...

tetiba teringat member2 lama zmn wokyoh dulu..(Wataniah)

org kecik jer...tapi ganaz tau hehehe

masa tu igt lagi, Encik Fadzil baru mengajar kt Kolej Shahputra. Dia ajar subjek Computer. masa tu kami sumer tergamam. comelnyer lecturer nih.... paling tergamam Cik Zie(Jemah). rupernyer dia Leftenan Muda dlm Wataniah. atas dorongan beliau...majoriti kelas aku join wokyoh. tambah2 Jemah coz dia dah "cloud 9" sama itu lecturer.

Aku Wataniah ker minah Rempit???

first xtvt wokyoh yg kitorang join adalah "Latihan Berterusan Siri 1/2004, 14 - 20 April 2004". masa tu kitorang dok kat Ceruk Paloh, Pahang selama seminggu. gotong royong, kawad, tido kat balai raya...mandi pun berebut, masa tu muka mmg xtahu malu so kami g la minta izin mandi kat umah org kampung hahaha..

Pumpin, Aku, Pak Li, Donny & Zai di Ceruk Paloh

"Latihan Asas Parajurit Muda Siri 2/2004, 26 April - 25 May 2004"

Ha.....yang nie Kursus naik ker Prebet di Kem Jerantut, Pahang. Ramai yang lapor diri. Masa nie la mula kenal ramai kwn2 dari Jerantut, Pekan, Raub.... bila dah mula kenal, tiap2 ari nengok muka itu gak...jadi ramai la antara kengkawan yg terjebak dgn cinta sementara. (termasuk la aku hahaha). masa nie aku agak geng dgn bebudak Bukit Sagu sbb kwn2 kolej aku kebanyakannyer platun lain.

Setiap latihan kt sini... ayat paling famous adalah, "Kuih lapis, Kuih gulung, Kuih donut" naik "kenyang" layan kuih2 tu. nyaris muntah masa wat kuih gulung. tepi padang kawad tu rupernyer dh biasa kena muntah pas layan kuih2 tu hahaha. Ada satu part tu, aku n kwn2 tersampai awal kt dewan mkn. sepatutnya belum sampai masanya. (biasala askar kena ikut time). "Cik Misai" yg melentik tu nmpk. apalagi.... "Apa yg kau buat tu skuad? Ini belum masa utk kau makan. Lari la kau, 5 papan...!!!!" Arrgghhh!!!! Berlari la kami 5 pusingan keliling padang kawad hahaha.... terus xselera aku nk mk pas tu. disebabkan byk sgt kena layan "papan", bila abis latihan jer sarjan perli, "nti kau semua balik rumah, bawak papan2 tu skali. boleh buat rumah". Kurang asam...


Ni buka gambar kami nak pi berkelah ok....

Kat sini gak aku blajar macam2 yg ditempuhi oleh para askar kiter yang sentiasa berjuang demi keamanan Malaysia, cewah.... Walaupun xsedasyat diorg at least aku dapat rasa sket basic n memahami keadaan diorg masa tu. Bayangkan la, ada seminggu tu mereka tinggalkan kami kat satu "bukit" yang padang jarak, padang terkukur. dah la panas, xda pokok nk berlindung. nk mandi? seingat aku, time tu kami 2x jer dlm minggu tu hehehe. bau xder saper yg perasan sbb sumernyer bau masam hahaha...

sembhyg? time ni la "air minum ku, air wuduk ku jua". Jimat beb... time nie jgn ader saper pun yg kata dia bwk berus gigi. (kalo ader pun senyap2 jer). Sarjan pernah warning dulu..."Sapa2 bwk berus gigi, aku suruh satu platun berus gigi diorg dgn berus tu dan kau org yang terakhir pakai berus tu, dapat?" iyeewww...gelinyer... tapi aku paham niat sbnrnyer...org nk berperang slmtkan negara xkan kau sebok nk jaga penampilan diri,kan? tapi Sarjan xla sekejam tu...nk berus boleh tapi sorok2 hehehe.

kt sana kami kena gali kubu untuk team kami sendiri dr peha smpi paras dada. wah....dalam tu. menggalilah kami bagai nk rak. utk yg xder cangkul, kami gali guna parang, bekas makanan n aper sajer yg tercapai asalkan dpt wat lubang. masa nie aku agak kagum dgn Fuadilah. minah nie dapat partner lelaki yang agak2 malas nk keluar kederat. tapi minah nie selamba jer gali kubu tu dgn tenaga dia sendiri. tabik spring aku.

N di sini gak...aku ader pengalaman yg betul2 mengajar n menginsafkan aku.

waktu menggali nie, dlm keadaan panas terik...kami kekurangan air. aku ader la simpan sket air utk aku n partner aku. si Khalir (dak Raub kot) dtg n minta sket air dr kwn2 yg lain. sumer kata xder air. smpi la ke giliran aku, aku pun ckp xder iar. genap2 utk aku n partner aku. dia terus pergi tah kemana. tiba2, tgh2 giat menggali, kecoh sekeliling bila Khalir dikejarkan ke hospital sbb keracunan. rupa2nya dia turun ke bawah bukit n minum air kt tali air tu. khabarnyer air tu beracun sbb ader pihak2 yg baru meracun or what ever kt arear tu. Ya Allah....masa tu aku betul2 rasa bersalah. kenapa la aku x bagi sket air td kt dia. kalo x mybe xkan jd mcmtu. tapi Alhamdulillah...dia selamat n lusanya dia kembali menggali kubu bersama2. masa tu aku minta maaf beria2 kt dia n di just ckp " xda ape2 la... jgn risau". Sejak ari tu....aku xkedekut lagi. Insaf woo.....
kt sini juga kami berlatih tempur tanpa senjata. ni la gunanya bila peluru dah abis. xleh nk menembak so kena la pertahankan diri sendiri. ader satu part tu..aku pun lupa aper nama dia. saper2 tahu nti inform la kat aku yek... kami kena baring kt jln tar tu. matahari memancar n kaum lelaki yg xberbaju tu terpaksa menahan haba panas jln tar tu. cian kt dak lelaki. kami ladies yg berbaju nie pun terasa kepanasannya inikan lak lelaki2 yg xberbaju tu. xtvt ni sbg ujian tahan ujian n dugaan pada askar. ye la...cuba bygkan aper terjadi kalu kiter kena tahan dgn musuh. mcm2 diorg akan buat supaya kiter bocorkan maklumat kerajaan. so ini just latihan supaya kiter tahan lasak n xmudah bocorkan rahsia kerajaan.

Nie la Platun aku

Jijah, Zura, Zai, Ika, Aku, Yana & Sita


P/S:- aku paling xtahan tgk muka jemah bila En.Fadzil kata dia dh tunang. member tak selera nak makan tuh....hahaha

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


BlOg bUDAk kuAt PeRaSAn..^^: ReUNiOn fAc <b>Di JaNdA bAIK</b>, PaHaNG..!

Posted: 12 Jul 2011 01:59 AM PDT

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

jawab ye salam mirul ni..tak jawab dosa besar..ha3..kalau jawab sayang korang lah..! ^^ okey..! setelah hampir 5 hari mirul tak mengupdate blog, akhirnya kerinduan mirul untuk mengupdate dah terubat juga..he3..okey..! entry terakhir mirul yang INI macam entry merajuk je kan.? he3..sebenarnya mirul bukan merajuk pun, cuma pada 8-10 Julai '11 yang lalu mirul ada sertai reunion FAC..dekat Janda Baik, Pahang..^^

he3..nampak tak yang mana mirul..? cari sendiri ye..^^ sepanjang mirul dekat Janda Baik ni, macam-macam yang mirul lalui..dan setiap detik bersama dengan abang-abang, kakak-kakak dan kawan-kawan memang sesuatu yang menggembirakan.. :) bagaikan terlupa sekejap tentang masalah di luar sana..he3..


hurm...siapakah dia di atas ni..? he3..ni lah abang firdaus, orang yang bertanggungjawab untuk bawa mirul dankawan-kawan dari Batu Pahat untuk ke Janda Baik..^^ he3..[kira macam driver kitowang lah.ha3..] dia bawa kereta avanza tau..jadi, seramai 7 orang yang naik kereta dia..[bayangkan lah sendiri ye berapa sendatnya kereta 2..ha3..] tapi apa-apa pun kitowang semua selamat sampai ke Janda Baik [walaupun minyak hampir habes..ha3..] dan selamat sampai ke rumah mirul..:) terima kasih abang daus..he3.

macam-macam yang kitowang buat dekat sana..macam-macam permainan kitowang main..maklumlah, tema kali ni ialah mengimbau kenangan zaman kanak-kanak.. :) ha3..jadi, macam-macam permainan lah yang kitowang main..ada galah panjang, musang dengan anak ayam, nenek-nenek si bongkok tua, congkak, UNO.

dan macam-macam lagi permainan kitowang main tau..dan yang paling best ialah permainan simbah air ayam+air basuhan pinggan + telur +sambal..ha3..ni lah muka mereka-mereka yang menjadi mangsa kepada air tersebut..ha3..kesian mereka kan..lalala..ha3..memang masyuk gila siapa yang kena...he3..terbaek wok.. :)

walaupun nampak macam dah besar semua ni, tapi bila dah berkumpul balik masa reunion ni, semua macam budak-budak..ha3..bayangkan lah kalau masing-masing yang dah kerja, yang dah gradute pun ada tetap nak main kepal terbang, main kipas terbang, makan ding dong, dan macam-macam lagi lah..he3..dan itulah saat yang paling best semasa berkumpul hari tu..:)

dan macam biasalah lah..setiap yang bertemu pasti akan berpisah kan.. begitu juga lah dengan kitowang ni semua..bertemu 3 hari je, lepas tu masing-masing terpaksa membuat haluan sendiri sebab masing-masing ada kerja dan tugas yang masih belum selesai..maka berpisah lah kami sekali lagi..hurm..memang masih teringang-ingang lagi dekat fikiran ni saat-saat kami semua bersama di sana..

ni lah alumni-alumni sesi 2010/2011.. ^^ kami lah juga pewaris kelab ni kelak..he3..mungkin saat ni, masih ramai lagi yang ada dalam foto ni, tapi lambat laun makin ramai yang sibuk dengan komitmen lain..hu3..

apa-apa pun, kami tetap selesa bersama.. :)  he3..

ok lah..sampai sini lah cerita mirul..  :)

maaf lah kalau ada salah kata atau ada yang terasa, apa yang mirul tulis ialah apa yang mirul rasa..

tapi reunion ni memang seronok sangat-sangat..

ramai juga lah akak-akak dan abang-abang yang mirul kenal dekat sana..

hu3..apa-apapun kalau ada rezeki kita jumpa lagi ye..^^

salam..~

p/s : terima kasih juga yang tak terhingga dekat AJK2 yang anjurkan reunion ni..

u are great guys..^^ he3..

dan terima kasih juga kepada abang daus sebab beri saya peluang 

guna DSLR abang tu ye. :)  tq2.. ^^

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

PAANTHOLOGY: CSR <b>JANDA BAIK</b> MEMANG OWESOME!

Posted: 18 Jul 2011 11:28 AM PDT

Selama tiga hari lepas, iaitu bermula hari jumaat, sabtu dan ahad aku berkampung dengan geng2 scholarship yayasan tenaga nasional (ytn) kat  Badan Amal Nurzaharah, di Janda Baik, Pahang. Kitorang semua ke sana atas melaksanakan tanggungjawab kitorang sebagai pelajar tajaan, so kena buat csr la, taw ke csr tu ape? Csr tu corporate social responsibility, ala2 macam program amal la, but more to education.

baju untuk facilitator

Hmm, program ni kitorang plan agak lama la, dalam sebulan ke dua bulan tah, aku pon tak berapa nak ingat, sebab masa sekarang macam tak wujud je bagi aku, taw2 da hujung sem. Taw2 dah nak habis 2nd year aku, taw2 dah nak kawen. Eh tu bukan, sebab calon pon takde lagi. Alhamdulillah semua yang kitorang rancang berjalan dengan lancer, walaupon ada sikit cacat cela, tu normal la bagi first timer yang buat program, tambahan lagi kitorang student baru.

aktiviti jump in, jump out

Bagi aku program ni memang best. Aku malas citer panjang2. Aku citer part best je. Kat sana aku jadi faci untuk satu group yang terdiri daripada 5orang perempuan, 2orang form5, 3orang form4. Nama dorang aku ingat, akma, fatihah(andak), shima, zati, and ira. Mula2 agak malu dengan dorang. Dorang mula2 jumpe dengan aku da tunjuk otai. Mane tak segan aku. Then lama2 ok la, da mula korek2 sikit camne dorang behave, and taktaw la dorang ok ke x dengan aku, so far macam ok je.

Dari segi program, macam2 kitorang buat. Tapi overall aku Tanya, paling best program explorace, siap masok sungai semua, basa lencun dorang, bukan dorang je. Siap faci2 semua bantai mandi sungai jugak. Then bila program paling takbest plak, dorang cakap "Negara Atas Awan". Pernah dengar tak? Die camni, kitorang bagi dorang 1kertas mah-jong, then dorang kena lukis la satu Negara idaman dorang, nak ada klcc berkembar lapan ke, nak ada shopping complex ke, then nanti time dorang present, faci2 ni akan Tanya macam2 sampai dorang rasa pressure gila. Benda ni memang berbentuk provokasi sikit, tujuanya nak bagi dorang taw camne nak handle stress and bila orang provoke, apa dorang perlu buat. Group aku memang ada sorang degil gila. Then time dorang nanges, puas ati aku, haha. Bukan jahat, Cuma rasa seronok buat dorang nanges. Hehe..

Time nak balik tu, memang agak sedih la. Ada ramai gak budak yang nanges time perjumpaan mentor mentee. Kat sana kitorang dah bahagikan budak2 tu. setiap kitorang akan dapat sorang adik angkat, macam mentee la. Kitorang mentor. Mentee aku afendi nama dia. 13tahun, kat sana orang panggil die zidan. Maybe sebab bola kot. Die ni jenis layan je. time kitorang nak balik tu tak nanges plak.

Tapi yang paling best aku dapat surat dari budak2 group aku la. 2surat je pon. Isi kandungan surat tu, biar la rahsia ek. Ramai la jugak faci2 ni dapat hadiah, ada dapat cushion Nippon paint tu la, FYI, eric leong datang tempat dorang renovate untuk program deko deko. Nanti keluar la kat tv. Time bulan puasa kot.

ruang rehat kawasan asrama lelaki, sumpah mewah. time pagi2 sejuk gila kot.

Nak cerita memang tak habis rasanya. Nanti bila budak2 lain upload gambar, aku curi masok blog ni ok? So far hemanraj sorang je upload. So aku curi kat die dulu.. hehe. 

yang belakang tu aku la wey.. 

kawasan wakaf, tempat hampir semua aktiviti dijalankan

kawasan asrama lelaki, dengan seorang model tak berbayar dari kalangan kitorang.

lepas program, semua bantai tido time tunggu bas

ketua biro program, faiz zakaria yang diva, bantal tu budak sana bagi. jelez gila aku. aku patot dapat jugak!

Ha satu lagi aku nak cerita, pada malam sabtu, dalam kol12.30pagi camtu, aku tengak call member aku, borak2 kejap, sambil2 tu aku tengok langit, cantik langit time tu. ada bintang, ada awan, ada cahaya bulan, then secara tak sengaja aku ternampak kalimah Allah kat langit. Time tu aku sorang2 je. tak sangka selama ni aku tengok je dalam internet, tapi malam tu Allah tunjuk depan mata aku. Kalimah tu bertahan dalam 3minit je. and aku semapt panggil kawan aku sorang je, syafiq yang time tu die pon tak tidor lagi. Subhanalah.. memang obvious kalimah Allah tu, runag2 antara awan tu yang membentuk kalimah tu, then kalimah Allah tu macam bercayaha dengan cahaya bulan. Aku tak dapat ambil gambar, sebab camera aku mmg tak clear waktu malam. 


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search


Percutian <b>Di Cameron Highland</b> >> Kehidupan | Blog NETonX

Posted: 27 Jun 2011 07:34 AM PDT

Welcome to Cameron Highland

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Syukur alhamdulillah, penulis baru sahaja pulang dari bercuti di Cameron Highland. Sebenarnya percutian ini tidak dirancang oleh penulis tetapi hanya terlintas di lubuk hati untuk membawa mrsherumi menenangkan fikiran.

Perjalanan yang melalui Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS), Tapah, Ringlet dan Tanah Rata mengambil masa selama 3 jam 45 minit walaupun jaraknya hanya 200km. Ini kerana jalannya yang sangat berliku, tidak banyak kenderaan yang lalu lalang dan tiada persinggahan kecuali kediaman orang asli sangat membahayakan bagi penulis. Penulis tidak mencadangkan melalui kawasan tersebut. Walaupun GPS yang digunakan menunjukkan jalan yang lebih dekat, namunya ianya tidak dapat menentukan bentuk geografi laluan tersebut. Penulis mencadangkan kepada anda yang ingin ke Cameron Highland supaya melalui Simpang Pulai dan terus ke Brinchang. Jaraknya lebih kurang 250km namun perjalanannya lebih selamat disebabkan permukaan jalan yang rata dan kenderaan lalu lalang yang tidak sunyi.

Memandangkan percutian ini tidak dirancang oleh penulis, maka pemilihan hotel juga adalah berdasarkan yang mana kosong dan murah sahaja. Cukup sekadar merehatkan diri dan dekat dengan tempat makan. Terdapat juga hotel bajet yang serendah RM48 semalam, namun tidak diketahui fasiliti yang disediakan. Berikut disenaraikan hotel di Cameron Highland untuk memudahkan tuan/puan merancang percutian anda :

  1. Casa De La Rosa
    Lot 48, Jalan Circular,
    39000 Tanah Rata
    Cameron Highlands
    Tel: 05-4911 333
    Fax: 05-4915 500
    Nota: Tepi jalan besar Tanah Rata ke Brinchang, amat mudah ditemui.
  2. Century Pine Resort
    Lot 42, Jalan Masjid
    39000 Tanah Rata
    Cameron Highlands
    Tel: 05-491 5115
    Fax: 05-491 1115
    Nota: Ditengah bandar Tanah Rata, bersebelahan taman permainan dan padang sekolah. Dekat masjid Sultan Abu Bakar. Ada laluan jalan kaki melalui sungai ke Parit Fall.
  3. Equatorial Hotel
    Kea Farm
    39100 Brinchang
    Cameron Highlands
    Tel: 05-4961 777
    Fax: 05-4961 333
    Nota: Hotel glamor kat Cameron, pengunjung jangan takut pasal makan sebab hotel nie ada sijil halal. Bersebelahan dengan kawasan membeli belah Kea Farm.
  4. Heritage Hotel
    Jalan Gereja
    39000 Tanah Rata
    Cameron Highlands
    Tel: 05-4913 888
    Fax: 05-4915 666
    Nota: Hotel lama, zaman penjajah lagi. Dekat dengan bandar Tanah Rata (1km).
  5. The LakeHouse
    30th Mile
    39200 Ringlet
    Cameron Highlands
    Tel: 05-4956 152
    Fax; 05-4956 213
    Nota: Tepi jalan Ringlet ke Tanah Rata. Memang ada tasik sebelah tu, kadang ada orang memancing, tapi ikan takleh makan sebab bertoksik.
  6. Rosa Passadena
    No. 1, Bandar Baru Brinchang,
    39100 Brinchang,
    Cameron Highlands,
    Tel: 05 – 4912288
    Fax: 05 – 4912688
    Nota: Hotel ditengah bandar Brinchang, agak bising sikit la sebab tengah bandar. Tapi bagusnya senang nak cari tempat makan, menikmati suasana bandar dimalam hari. Cafe kat dalam tu dulu ada sijil halal tapi pernah kena tarik, lepas tu dapat balik. Tapi baik tanya pengurusan dulu pasal tu kalau nak ambik bilik siap sarapan.
  7. The Smoke House Hotel & Restaurant
    By the Golf Course
    Po Box 81, 39007 Tanah Rata
    Cameron Highlands
    Tel: 05-491 1215
    Fax: 05-491 1214
    Nota: Dekat dengan padang golf awam Cameron Highlands. Sesapa nak main golf, kena bayar rasanya RM40 sehari. Ada caddy dikalangan orang asli.
  8. Strawberry Park Resort
    PO Box 81
    39007 Tanah Rata
    Cameron Highlands
    Tel: 05-4911 166
    Fax: 05-4911 174
    Nota: Nak sampai sini kena lalu jalan macam dalam hutan dulu sebab tempat dia agak tersorok. Tapi suasana memang menarik dan antara tempat tersejuk di Cameron Highlands kerana suhu pada waktu malam boleh mencecah 13 darjah celsius.
  9. Hotel Chua Gin
    No.11, Main Road,
    39100 Brinchang
    Cameron Highlands
    Tel: 05-4911 801
    Fax: 05-4912 782
    Nota: Hotel biasa je, tapi tak tahu kenapa dia nie glamor kat sini. Berada betul betul ditengah bandar Brinchang, tepi jalan besar, dekat kedai, medan selera. Harga bilik memang murah.
  10. Cool Point Hotel
    891, Persiaran Dayang Endah
    39000 Tanah Rata
    Cameron Highlands
    Tel: 05-4914 914
    Fax: 05-4914 070
    Nota: Ditengah bandar Tanah Rata, dibelakang stesen bas. Hotel milik melayu, servis kira okey la.
  11. Hotel Green Garden
    Lot 13, Main Road
    39100 Brinchang
    Cameron Highlands
    Tel: 05-4915 824 / 05-4961 824
    Fax: 05-4915 824
    Nota: Ditengah bandar Brinchang, dekat hotel Chua Gin.
  12. The Highlanders
    80b, Persiaran Camelia 4,
    39000 Tanah Rata,
    Cameron Highlands
    Tel:017-4137204/019-5546210
    Fax 05-4914934
    Nota: Hotel budget ditengah bandar Tanah Rata, satu deretan dengan Maybank. Harga bilik memang murah.
  13. Hotel Rainbow
    Lot 25,
    39100 Brinchang,
    Cameron Highlands,
    Tel: 05 – 4914628 / 4914648
    Fax: 05 – 4914668
    Nota: Ditengah bandar Brinchang dan bersebelahan pasaraya Jimat.
  14. Parkland Hotel
    Lot 45
    39100 Brinchang
    Cameron Highlands
    Tel: 05-4911 299
    Fax: 05-4911 803
    Nota: Ditengah bandar Brinchang, tilam baru.
  15. Star Regency Hotel And Apartment
    39 Main Road
    39100 Brinchang
    Tel: 05-4915 133
    Fax: 05-4915 122
    Nota: Hotel yang menarik kerana bersebelahan tapak pasar malam setiap hari.
  16. [Sumber : http://indahnyacameronhighlands.blogspot.com/2009/03/senarai-hotel-di-cameron-highlands.html]

Untuk maklumat hotel lebih lanjut, boleh layari http://www.impression.com.my/destlist/cmhlist.htm, ada senarai harga sekali.

Antara tempat-tempat yang dikunjungi oleh penulis adalah Bharat Tea Plantation, Cameron Valley Tea House, MARDI Cameron Highland, Ee Feng Gu Honey Bee Farm dan akhir sekali Self Plucking Strawbery Farm (Ladang Strawbery Chai Kok Lim Sdn. Bhd. kalau tak silap).

Dari banyak-banyak tempat yang dilawati, MARDI adalah satu-satunya tempat yang menyeronokan. Walaupun cas masuk untuk dewasa sebanyak RM3 seorang, anda boleh lihat semua tumbuhan yang kadang-kadang tidak terdapat di kawasan lain di Cameron Highland. Antaranya ialah tanaman epal, pear (pir) dan macam-macam lagi.

Apa yang ada dalam macam-macam lagi tu? Pernahkah anda ambil tahu mengenai pokok stevia? Salah satu pokok herba yang digunakan untuk rawatan penyakit kencing manis. Ianya boleh didapati di pusat jualan MARDI Cameron Highland dengan harga RM6.00 sepasu. Penulis tidak ketinggalan mendapatkan pasu yang terakhir bagi pokok tersebut.

Dikongsikan galeri imej percutian penulis di Cameron Highland bersama mrsherumi:

Cameron Valley Tea House

Ee Feng Gu Honey Bee Farm

Bharat Tea Plantation

Bharat Tea Plantation

Bharat Tea Plantation

MARDI Cameron Highland

MARDI Cameron Highland

Self Plucking Strawbery Farm

Self Plucking Strawbery Farm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di chenor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di chenor - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2011 12:00 AM PDT

17 Jun 2011 :

Shift sebelah pagi dari pukul 8.30 pagi-12.00 tengahari di bilik Pesta Konvo bersama Wan.

Janganlah banyak sangat briefing nye. Keh tok gemor menulis report. Yang penting, selama aku duty, kofem nak curi keluar. Beb, dah masuk due date submit assignment. Aku tak print,burn,binding satu habuk lagi ni. Hari ni kedai semua cari pasal aku. Asal aku pergi je, tutup. Mudah-mudahan esok berjalan dengan lancar.

8.15 malam pulak, bengkel pengurusan komunikasi Pesta Konvo. HO HO HO, ada juga kursus komunikasi. Adoiilaahh. NAK PERGI TAK NAK PERGI NAK PERGI TAK NAK PERGI

18 Jun 2011 :

Watikah Perlantikan Seketariat Pesta Konvo di Canselori. Wajib kepada MT (Majlis Tertinggi.) Aminnnn. Selamat tak payah pergi. Lega !

20 Jun 2011 :

Peperiksaan Akhir : PMPI di DKTAMS pada jam 8.30 pagi-11.00pagi. Selepas di DKTAMS, tak sempat dah aku nak balik bilik rasanya. Jam 12.00 tengahari-5.00 petang shift sebelah petang di bilik Pesta Konvo bersama Ana. Memang sah, angkut semua buku-buku untuk study. Jangan kacau aku study walaupun tengah duty.

21 Jun 2011 :

Peperiksaan Akhir : KU di DKTAMS pada jam 8.30 pagi-11.00 pagi. Habis exam, berkejar balik KKM untuk kemas barang. HAA, petang-petang la check out dari KKM. Lagipun, kunci bilik di UO dah ada. Tak payah la nak berkejar dengan waktu pejabat.

Lunyai aku macam ni asyik nak berkejar. Kereta sewa pun tak cari dan booking lagi. Adooii

24 Jun – 26 Jun 2011 :

Kursus Pemantapan Pesta. Tempat masih menjadi tanda tanya. Aigooo, berkem la plak kalau dibuat luar daripada UKM. huhu.

2 Julai 2011 :

Undangan Majlis Perkahwinan Fiza dan pasangan di Taman Pelangi. Kalau Pesta tak tahan aku, aku akan cuba pulang. Masalahnya, nak ambil cuti, kena mohon 3 hari lebih awal. Kang, ada je aku cabut balik. HA HA HA. Muni ! Think your credit. Ok. Fine ==!

and, saya dipelawa oleh Kak Lida untuk menjadi fasilitator program motivasi di SM Teknik Pertanian di Chenor, Pahang. Interesting ! Nak ikut. Semua ditanggung, yang penting jadi fasi. TAPI, [sob sob sob], 3 hari 2 malam bermula pada 17 Jun sehingga 19 Jun 2011. Kalau join, tak study la jawabnya. Manakan sama study tempat sendiri dengan tempat orang. Tempat jatuh lagi ku kenang [Gara-gara jatuh hari itu]. :D

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di triang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di triang - Google Blog Search


Pahang Daily Online (PDO): Isu Lynas: Pelbagai Pertubuhan Bukan <b>...</b>

Posted: 18 Jul 2011 08:04 PM PDT

TRIANG, 19 Julai - Hampir 200 individu mewakili pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) membantah perjumpaan ahli 'Save Malaysia Stop Lynas' (SMSL), baru-baru ini. Perhimpunan secara aman itu dilakukan berdekatan lokasi perjumpaan SMSL kerana membantah tindakan mereka yang cuba meracuni minda penduduk di seluruh daerah ini mengenai 'bahaya' projek diusahakan Lynas. Ketuanya, Mohd Sayuti Zakaria berkata, mereka membantah bukan untuk menimbulkan huru-hara, sebaliknya mahu menghentikan dakwaan tidak betul mengenai projek itu. Menurutnya, satu kajian antarabangsa sudah dilakukan untuk memastikan bahan dihasilkan kilang itu tidak menjejaskan penduduk terutama bagi mereka yang tinggal di sekitar kawasan Gebeng, Kuantan. "Kami yakin projek ini tidak akan memudaratkan orang ramai kerana mustahil kerajaan tidak meneliti perkara itu sebelum bersetuju ia dilaksanakan di negara ini," katanya. Mohd Sayuti berkata, SMSL sebenarnya dibayangi parti pembangkang yang sentiasa tidak akan pernah setuju dengan setiap rancangan atau projek dilaksanakan kerajaan. "Dulu mereka pernah berjanji sekiranya kerajaan boleh mengesahkan bahawa projek Lynas tidak memudaratkan, mereka akan akur dengan keputusan kerajaan. Tetapi, bila keputusan dikeluarkan, mereka tidak setuju malah tubuh SMSL untuk bantah Lynas," katanya. sinar

[Terkadang ada kebenarannya kata-kata wakil NGO terbabit. Save Malaysia Stop Lynas dilihat dan dibayangi oleh parti pembangkang selama ini. Namun anehnya, mereka tidak mengaku dan tetap mengatakan yang Save Malaysia adalah sebuah NGO bebas yang berjuang untuk membela rakyat dalam isu panas ini. Kini, tambah mengejutkan apabila Save Malaysia juga sedia melibatkan wakil dari parti BN untuk bersama mereka. Malah difahamkan, sudah ada pemimpin dan ahli MCA yang secara terang-terangan melibatkan diri dengan NGO terbabit dan bersama-sama membantah projek Lynas itu. Nampaknya, semakin kontroversi lagi isu Lynas ini dibuatnya. Hanya rakyat sahaja yang bijak menilai segalanya].

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2011 12:00 AM PDT

Buat yang pertama kali membaca dan menyebut nama Felda Kumai, ianya terletak 29 km dari Bandar Simpang Kerayong yang kini menjadi pusat pentadbiran bagi Daerah Bera. Berkeluasan sekitar 2300 ha dengan tanaman kelapa sawit menjadi tempat rezeki kepada 530 buah keluarga dan perkembangannya berlaku dengan tiga peringkat pengambilan peneroka pada penghujung 1979 dan awal 1980.


Felda Kumai merupakan sebahagian penempatan peneroka dengan tanaman kelapa sawit pada awal 1980an dan kini telah ditanam semula dengan tanaman yang sama selepas melebihi 25 tahun sekitar 2004 dan mula mengeluarkan hasil bagi generasi kelapa sawit yang kedua.

Lokasi:

Terletak di antara salah satu penempatan felda di kawasan Gugusan Bera, Triang, Pahang.

Dengan perjalanan satu jam 32 minit daripada Bandar Temerloh, Pahang atau 28.4 km jarak perjalanan dari Bandar Triang. Bersempadan dengan Felda Mayam di sebelah Timur  dan Felda Rentam di sebelah selatan serta bersempanan dengan Hutan Simpanan Chini di sebelah Tenggara.

Felda Kumai boleh dikunjungi melalui berapa jalan darat samada dari Kuala Lumpur, Kuantan mahupun dari Melaka atau Negeri Sembilan.

  • Jarak dari Kuala Lumpur  melalui Jalan Duta - Lebuh Raya Karak - Jalan Utama Bera sejauh 187 km, 3 jam 13 minit.
  • Seremban Kuala Piliah- Triang- Felda Kumai 151 km , 2 jam 45 minit
  • Kuantan ke Temerloh ke Felda Kumai , 197 km, 3 jam 19 minit 
  • Kuantan - Muadzam- Bera , 193 , 1 jam 8 minit
  • Felda Kumai - Felda Mayam , 8.3 km, 11 minit
  • Felda Kumai- Felda Rentam ,7.7 km , 10- minit
  • Felda Kumai- Tasik Bera, 29.6 km, 34 minit
  • Felda Kumai- Simpang Bera, 28.4 , 33 minit
  • Felda Kumai - Temerloh , 57.9 km, 1 jam 32 minit
Terdapat jalan pintasan melalui Chenor iaitu melalui jambatan baru Chenor ke Seberang Chenor dan memasuki jalan ladang kelapa sawit ke Felda Purun. Anda akan melalui perkampungan tradisional Pahang di sekitar Chenor.Awal Pembukaan:
Felda Kumai dibuka untuk penempatan peneroka pada penghujung 1979 dan awal 1980 dengan pengambilan peneroka dari seluruh negara. Terdapat peneroka yang berasal dari Perlis hinggalah ke Johor malah turut melibatkan Terengganu dan juga Kelantan dan menjadikan ianya unik dengan percampuran adat tradisi bangsa melayu berbilang negeri.

Berkisar dengan 3 pengambilan peneroka iaitu peringkat pertama, kedua dan ketiga secara berperingkat sehinggalah berjumlah 530 keluarga secara keseluruhannya. Malah terdapat blok Bakal Calon Peneroka atau dikenali sebagai BCP sebelum diserapkan sepenuhnya sebagai peneroka Felda Kumai.

Seawal penempatan peneroka, setiap peneroka akan diserahkan kebun yang telah ditanam dengan kelapa sawit seluas 10 ekar atau 40,000 meter persegi dan 0.25 ekar atau 1,000 meter persegi untuk kediaman dan kemudahan pembangunan dan nilainya dibanyar secara ansuran oleh Peneroka selama 15 tahun. Padatahun 2004, peneroka Felda Kumai telah menerima penyerahan geran ladang dan tapak rumah secara individu daripada Kerajaan Negeri Pahang.

Bagi anak-anak generasi ke 2 yang sempat merasai tahun-tahun awal semasa pembukaan (bagi berumur 34 tahun keatas ) pasti akan dapat berkongsi bagaimana keperitan kehidupan awal di Felda Kumai. Ketiadan bekalan air sehingga pertengahan 1980 an bukan semata-mata cabaran tunggal di sini. Bekalan elektrik hanya terbekal sepenuhnya oleh Lembaga Letrik Nasional pada 1990. Sekolah awalnya hanya menumpang di  Sk Felda Mayam sehingga pada 1983. Manakala sekolah menengah pula hanya mengharap SMK Felda Purun sekitar 12 km  dan SMK Bera, Bandar 32 dan pada sekitar 1997 sebahagiannya ke Sekolah Menengah Triang 3.

Aku mungkin lahir selepas zaman-zaman awal atau masih teringat sedikit sahaja kesusahan tersebut. Cuma aku dapat catatkan beberapa perkara yang masih segar atau teringat:

  • Jalan masuk dari Simpang Kerayong sehingga tahun 1985 masih lagi bertanah merah. Satu kejadian runtuhan jalan sebelum pos Felsco (Felda Security ) simpang ke Triang 1 terpaksa di lencongankan.
  • Air minum dan mandi masih di kongsi di kepala paip di depan rumah . Kalau tak silap 10 buah rumah kongsi satu paip air.
  • Pernah gajah liar menceroboh blok 12 (Belakang rumah Pak Cik Rahim) waktu tengah malam. Dan Mergastua (Perhilitan) pernah menangkap beruang di Hutan Simpan Chini (hutan dibelakang kawasan Felda Kumai).
  • Sekolah pertama hanya dibuka awal tahun 1983 atau 84 kalau tak silap. Sebelum itu, sekolah terdekat hanyalah SK Felda Mayam melebihi 13 km jauhnya. Bagi mereka yang masih ingat Bas Sekolah Pak Cik Radhi berulang alik. Bagi sekolah menengah, kebanyakan akan ke Asrama Sekolah Menengah Felda Purun.
  • Kalau tak terlupa, dulu awal2 mak ayah kita pergi muster di pejabat ladang. Atau masa baja sampai , ramai-ramai gotong royong angkat masuk lori. Dan bergerak ke ladang menaiki pula traktor yang dibawa oleh Encik Mukhtar.
  • Sistem Ladang dulu secara berkelompok sehingga penghujung 90 an sebelum hak milik diserahkan sendiri olehMenteri Besar Pahang, Dato' Seri Adnan Yaakob di padang awam Felda Kumai.
  • SISTEM BLOK diperkenalkan untuk urusan pembahagian kawasan tanaman untuk setiap peneroka. Ada blok yang menggunakan sistem 3 ekar , 4 ekar dan 3 ekar di lokasi yang berbeza. Ada yang 4 ekar , 4 ekar dan 2 ekar bergantung dengan rupabentuk muka bumi.
  • Setiap kali 'potong buah' macam pesta dalam ladang. mak ayah bawak anak beranak potong buah. Selalunya 3 hari sahaja 'round potong buah' dan 2 kali sebulan.
  • Membaja dalam tempoh 4 bulan sekali dengan 10 bag setiap seorang atau seekar satu bag. Paling popular baja Urea atau kami panggil garam kasar.
  • Dahulu masa pertengahan tahun 1980 an terutamanya pada 1985-1987 , ketika harga sawit jatuh teruk, ada yang bapa-bapa kita yang bergaji kurang RM 1.00 malah ada yang negatif! Sungguh perit dan sengsara.
  • Dulu awal bulan 'kantin' atau kedai Kedai Niaga Felda (Tak ingat nama betul) akan penuh dan sebelum tu siap tulis barang apa nak ambik. Kemudian pakat tunggu nombor dipanggil. Bukan nombor rumah tapi no peneroka ..no. ayah aku ..1803.. aku masih ingat..
  • Masa dahulu hanya berapa kerat yang ada kereta. Selebihnya satu rumah satu motor... pergi sekolah naik basikal atau jalan kaki atau orang tua ambik.
  • Hobi bebudak masa dahulu jelas sangat bermusim, basikal , bola sepak, layang-layang dan permainan kanak-kanak malah memikat burung serindit. Manakala padang bola penuh dengan abang-abang belia bermain bola.
  • Kalau sebut bola sepak , masa tu cukup hebat sebab abang-abang kita semua remaja yang aktif malah kalau kejohanan 7 atau 9 sebelah boleh jadi karnival besar. Felda Kumai pernah menjadi johan pasukan bolasepak antara Felda Gugusan Bera pada tahun 1989 atau 1990 dibawah jurulatih Cikgu Kamaruzaman. Perlawanan akhir di Padang Felda Sebertak dan Koperasi Felda menyediakan Lori untuk mengangkut penyokong. Aku antara penyokong yang turut sama terlibat.
  • Selain daripada itu , kalau tak silap Felda Kumai pernah menjadi pentas persembahan di Padang. Yang aku ingat Ahmad B, Haslina Kamsan... sape lagi lupa...
  • Bekalan elektrik hanya diterima dibawah Lembaga Lektrik Negara nama TNB pada masa itu sekitar tahun 1990. Jalan di hadapan rumah mula diturap 'crusher run' pada tahun 1989.
  • Pekan sehari pada hari Ahad atau lebih dikenali dengan Pekan Sari (untuk jualan pasar) pada awalnya adalah sehari suntuk tetapi pertengahan 1990, pekan sari hanya beroperasi setengah hari dan Pasar Malam mula mengambil tempat pada setiap rabu malam Khamis.

Felda Kumai terkini;

Sehingga kini, Felda Kumai seperti felda-felda yang lain sentiasa berkembang dengan pembangunan samada melibatkan sosial dan juga ekonomi masyarakatnya.

Memiliki institusi pendidikan seawal usia seperti Tadika Kemas, Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Agama Rakyat melahirkan lapisan generasi yang berjaya dalam pendidikan dan lahirnya ramai golongan profesional. 

Begitu juga dengan kemudahan telepon ke rumah pada tahun 1998 dan kini kemudahan rangkaian telepon bimbit dari semua pernyedia perkhidmatan. 

Bekalan air juga tersedia namun sehingga tahun lalu masalah bekalan air yang menghantui Felda-felda sekitar Bera masih belum dapat diselesaikan sepenuhnya.

Rumah-rumah peneroka mula berubah wajah dengan pengubahsuaian yang dilakukan oleh peneroka dari hasil ladang masing-masing. Malah konsep satu rumah satu motorsikal seawal penempatan kini mula bertukar konsep dengan deretan motorsikal dan kereta milik peneroka dan generasi keduanya. 

Rimba Rekreasi Bukit Bertangga:

Rimba Rekreasi Bukit Bertangga adalah kawasan rekreasi seperti air terjun dan latanya. Terdapat 2 air terjun pada ketinggian 20 meter dan 30 meter setiap satunya dan lebih utama adalah laluan airnya yang jernih dan begitu sejuk. Terdapat kemudahan seperti laluan kenderaan , tandas, tempat berkelah dan  kemudahan perkhemahan yang dibina selepas tahun 2000. Namun sebenarnya kawasan air terjun ini mula dikunjungi oleh peneroka dan keluarga semasa dan selepas kegiatan pembalakan sekitar tahun 1984-1986 dikawasan ini dengan kemudahan jalan balak yang dibina oleh syarikat ini.

Selamat berkunjung ke Felda Kumai...


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di sungai lembing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di sungai lembing - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jun 2011 01:30 PM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Jun 2011 01:36 PM PDT

Mizz Ida: <b>SUNGAI LEMBING</b> LOKASI PHOTOSHOOT "RETRO"

Posted: 28 May 2011 11:24 AM PDT

Hari Sabtu i macam biasa la, kerja sampai pukul satu.Habis kerja and pukul 4 ada photoshoot "Mother & Son Love" pula.Malas nak balik rumah and nak keluar lagi so i siap-siap bawa barang semua.Sementara nak tunggu pukul 4..i,dear Izham and anak saudara i, Kakak Shafiqa pergi ke Sungai Lembing untuk tinjau-tinjau kawasan nak buat photoshoot "Retro" esok..dalam 30 minit kot nak sampai kalau dari tempat i.Bila dah sampai i sangat puas hati sebab suasana memang okay sangat.Menepati tema la.

Sungai Lembing Kuantan Pahang...

Hope semua berjalan lancar.....

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di lanchang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di lanchang - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 07:33 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jun 2011 07:17 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Jun 2011 07:13 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jun 2011 07:49 AM PDT

Kay Bakery: Cuti ke Kuala Gandah - <b>Lanchang</b>...

Posted: 11 Jun 2011 01:57 AM PDT

Salam...

Yati janji minggu lalu....sekadar berkongsi tempat menarik..mana la tau...runsing tak tau mana nak bwk anak2..tak perlu jauh2..di dalam negeri pun ada byk tempat menarik....

Cara nak pegi...ikut Karak Hiway...dari tol Gombak...terus je..exit di Lanchang...bayar tol, dari situ sudah ada singboard ke tempat ni...belok ke kanan...perjalanan dari situ dlm 10km...jalan agak kecil (jalan kampung/hutan/pokok getah)..tapi jgn risau...jalan tar yang masih elok..cuma jgn pandu laju2 ye....

pesanan utk pelawat..jika mahu naik gajah..kena beli tiket awal...yati dgr deme sediakan 150 tiket saja utk yg mau menunggang gajah...utk segala xtvt...bermula dari jam 1pm...rujuk pic di atas..

persekitaran yang selesa...kedai makan pun ada di luar atau di dalam..kalau nak bwk makanan sendiri pun boleh...boleh piknik kat sini..ada wakaf2 yg di sedia kan....nyaman ..tapi...panas la sikit,,,,he..hee....

xtvt..bersama gajah bermula jam 2pm...dari memberi makan, menunggang gajah, lihat gajah mandi...mandi dgn gajah...pun ada...

anak2 yati yg lelaki 2 org ni..penakut..hei..mama nye je yg berani....emm...memang gitu la..yati byk kali tgk..selalu yg berani nya budak perempuan...harap2 nya...jgn la begini ye anak2 ku..lelaki harus berani dan kuat ye....mama la puas berposing - klik sana sini..mode bergambar mari....

yati rasa semua orang mesti terhibur...panas melekit..jgn risau..bukan kita sorang je..bau masam..semua pun..huu..hu...pakai pakaian yg selesa ye....dgn kasut...org putih..suka sgt...org tempatan pun...jgn terkejut tiada bayaran, cuma mereka mohon sumbangan pada yg mau naik gajah....jadi..rebut peluang ni...perjalanan ke sini pun dlm..2 jam 45 minit..dari puchong la...toll pun..dlm rm15 gitu...memang budget journey lah...

nanti yati cerita lagi...deer land dan bukit tinggi pulak yea....

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kay Bakery: Cuti ke Kuala Gandah - <b>Lanchang</b>...

Posted: 11 Jun 2011 01:57 AM PDT

Salam...

Yati janji minggu lalu....sekadar berkongsi tempat menarik..mana la tau...runsing tak tau mana nak bwk anak2..tak perlu jauh2..di dalam negeri pun ada byk tempat menarik....

Cara nak pegi...ikut Karak Hiway...dari tol Gombak...terus je..exit di Lanchang...bayar tol, dari situ sudah ada singboard ke tempat ni...belok ke kanan...perjalanan dari situ dlm 10km...jalan agak kecil (jalan kampung/hutan/pokok getah)..tapi jgn risau...jalan tar yang masih elok..cuma jgn pandu laju2 ye....

pesanan utk pelawat..jika mahu naik gajah..kena beli tiket awal...yati dgr deme sediakan 150 tiket saja utk yg mau menunggang gajah...utk segala xtvt...bermula dari jam 1pm...rujuk pic di atas..

persekitaran yang selesa...kedai makan pun ada di luar atau di dalam..kalau nak bwk makanan sendiri pun boleh...boleh piknik kat sini..ada wakaf2 yg di sedia kan....nyaman ..tapi...panas la sikit,,,,he..hee....

xtvt..bersama gajah bermula jam 2pm...dari memberi makan, menunggang gajah, lihat gajah mandi...mandi dgn gajah...pun ada...

anak2 yati yg lelaki 2 org ni..penakut..hei..mama nye je yg berani....emm...memang gitu la..yati byk kali tgk..selalu yg berani nya budak perempuan...harap2 nya...jgn la begini ye anak2 ku..lelaki harus berani dan kuat ye....mama la puas berposing - klik sana sini..mode bergambar mari....

yati rasa semua orang mesti terhibur...panas melekit..jgn risau..bukan kita sorang je..bau masam..semua pun..huu..hu...pakai pakaian yg selesa ye....dgn kasut...org putih..suka sgt...org tempatan pun...jgn terkejut tiada bayaran, cuma mereka mohon sumbangan pada yg mau naik gajah....jadi..rebut peluang ni...perjalanan ke sini pun dlm..2 jam 45 minit..dari puchong la...toll pun..dlm rm15 gitu...memang budget journey lah...

nanti yati cerita lagi...deer land dan bukit tinggi pulak yea....

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2011 07:21 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jun 2011 07:51 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 12:00 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 08:02 AM PDT

Iffah Hidayati: Kali ini: <b>LANCHANG</b> dan TEMERLOH

Posted: 07 May 2011 08:45 AM PDT

Saya baru pulang dari Felda Bukit Damar di Lanchang. Letaknya di negeri Pahang.

Saya menziarahi keluarga angkat saya di sini. Sudah lama saya tidak pulang menziarahi mereka. Bergerak dari UIA selepas waktu kerja semalam dan sampai di sana satu jam kemudian.

Kawasan rumah abah

Saya pulang bersama dengan adik saya, angah dan rakan saya, Aza. Aza begitu teruja untuk mengikuti saya. Haha. Malam itu, lauk pucuk ubi dan petai masak tempoyak, ikan goreng dan ayam kari menjadi santapan perut kami yang berkeriuk sedari petang. Enak sungguh masakan mak.

Saya berkeluarga dengan abah dan mak semenjak tahun 2008. Sempena program khidmat masyarakat yang dianjurkan oleh persatuan mahasiswa undang-undang kuliyyah Ahmad Ibrahim. 

Abah saya umurnya sudah menginjak ke angka 70..tetapi dia masih lagi kuat memandu wira aeroback nya yang berwarna hijau itu. Masih mampu  memesin rumput di laman hadapan rumah dan mengikuti segala aktiviti keluarga.Pagi hari ini abah dan mak ke Temerloh untuk mengikuti kursus haji. Maka,saya mengambil kesempatan untuk melihat-lihat bandar Temerloh yang terkenal dengan jolokan bandar ikan patin ini ditemani kak long yang sanggup datang dari Kampung Chempaka. Sementara menunggu abah dan mak mengikuti kursus mereka, saya,angah,Aza dan kak long mengambil angin di tepi Sungai Pahang yang lebar dan keruh air teh susu macamnya. Sempat juga kami menaiki sampan panjang yang berulang alik ke seberang untuk menghantar mereka yang masih menggunakan perkhidmatan  ini.

Usai kursus, kami membuntuti kereta abah ke kedai yang menjual ikan patin. Ikan patin sangkar. Tengah hari itu, lauk kami ikan patin masak tempoyak dan kangkung goreng. Sebelah petang, kami menziarahi cucu abah. Baru berusia 30 hari. Berat 3.8 kg. Alahai, kecil sahaja tapi sungguh comel. Pulang berjalan kaki, kami singgah di rumah jiran. Terpegun melihat buah jambu batunya yang bergayutan di pohonnya. Apalagi, pesta memetik jambu air berjalan dengan meriah. Haha. Sayangnya, saya tidak membawa kamera ketika itu.Selepas solat Maghrib, kami pulang meninggalkan Bukit Damar. Saya berdoa keluarga angkat saya sihat sejahtera dan moga saya dapa berkunjung lagi. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2011 07:05 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 08:02 AM PDT

Iffah Hidayati: Kali ini: <b>LANCHANG</b> dan TEMERLOH

Posted: 07 May 2011 08:45 AM PDT

Saya baru pulang dari Felda Bukit Damar di Lanchang. Letaknya di negeri Pahang.

Saya menziarahi keluarga angkat saya di sini. Sudah lama saya tidak pulang menziarahi mereka. Bergerak dari UIA selepas waktu kerja semalam dan sampai di sana satu jam kemudian.

Kawasan rumah abah

Saya pulang bersama dengan adik saya, angah dan rakan saya, Aza. Aza begitu teruja untuk mengikuti saya. Haha. Malam itu, lauk pucuk ubi dan petai masak tempoyak, ikan goreng dan ayam kari menjadi santapan perut kami yang berkeriuk sedari petang. Enak sungguh masakan mak.

Saya berkeluarga dengan abah dan mak semenjak tahun 2008. Sempena program khidmat masyarakat yang dianjurkan oleh persatuan mahasiswa undang-undang kuliyyah Ahmad Ibrahim. 

Abah saya umurnya sudah menginjak ke angka 70..tetapi dia masih lagi kuat memandu wira aeroback nya yang berwarna hijau itu. Masih mampu  memesin rumput di laman hadapan rumah dan mengikuti segala aktiviti keluarga.Pagi hari ini abah dan mak ke Temerloh untuk mengikuti kursus haji. Maka,saya mengambil kesempatan untuk melihat-lihat bandar Temerloh yang terkenal dengan jolokan bandar ikan patin ini ditemani kak long yang sanggup datang dari Kampung Chempaka. Sementara menunggu abah dan mak mengikuti kursus mereka, saya,angah,Aza dan kak long mengambil angin di tepi Sungai Pahang yang lebar dan keruh air teh susu macamnya. Sempat juga kami menaiki sampan panjang yang berulang alik ke seberang untuk menghantar mereka yang masih menggunakan perkhidmatan  ini.

Usai kursus, kami membuntuti kereta abah ke kedai yang menjual ikan patin. Ikan patin sangkar. Tengah hari itu, lauk kami ikan patin masak tempoyak dan kangkung goreng. Sebelah petang, kami menziarahi cucu abah. Baru berusia 30 hari. Berat 3.8 kg. Alahai, kecil sahaja tapi sungguh comel. Pulang berjalan kaki, kami singgah di rumah jiran. Terpegun melihat buah jambu batunya yang bergayutan di pohonnya. Apalagi, pesta memetik jambu air berjalan dengan meriah. Haha. Sayangnya, saya tidak membawa kamera ketika itu.Selepas solat Maghrib, kami pulang meninggalkan Bukit Damar. Saya berdoa keluarga angkat saya sihat sejahtera dan moga saya dapa berkunjung lagi. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di mengkarak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :- di mengkarak - Google Blog Search

06 di mengkarak - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 07:27 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jul 2011 07:18 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2011 07:23 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jun 2011 07:23 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2011 12:00 AM PDT

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSONQUXgmdRzsvMaZixeTa1lo-4Zcs5TzB65xAz9UBd0bY6JQ1Jkg

Imam Ghazali r.a telah menggariskan kpd kita sepuluh perkara yg menyebabkan syaitan bermaharajalela di lubuk hati kita….

1. Marah dan Syahwat

2. Hasad Dengki dan Tamakkan Dunia

3. Kekenyangan Akibat Makan Terlalu Banyak

4. Terlalu Menghias Diri

5. Keinginan Mengampu

6. Harta dan Wang Ringgit

7. Lokek dan Takut Miskin

8. Terlalu Fanatik,Taasub dan Berdendam

9. Terlalu Memikirkan Tentang Zat dan Sifat Allah SWT Tanpa Ilmu Pengetahuan dan Diluar Batas Akal Fikiran Manusia

10. Sangka Buruk Sesama Kaum Muslimin

Rujukan :

http://www.muslimdiary.com/

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2011 12:00 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jun 2011 07:47 AM PDT

المنكاراقي: ANAK & Anwar Ibrahim <b>di Mengkarak</b>

Posted: 16 Dec 2010 12:05 AM PST

Kru Almankaraqi mempelawa semua rakan-rakan online ke Darul Ikhwan, Kampung Mengkarak, Bera, Pahang pada 17/12/2010 (Jumaat) untuk bersama-sama menghadiri program Himpunan Peneroka Saman Felda peringkat kebangsaan yg dianjurkan oleh NGO ANAK.

Kemuncak program tersebut adalah pelancaran oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim, mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Program dijadual bermula dengan jamuan rakyat pada jam 6.00 petang.

Sila klik gambar poster program utk maklumat lanjut.

almankaraqi.blogspot.com telah mendapat kebenaran pihak penganjur utk membuat liputan di sana.

This message has been delivered to your e-mail account by the Celcom Multimedia Messaging Service Centre (MMSC) and was originally sent by subscriber number 60183776810

You have received this Multimedia Message in your email inbox and it has been reformatted in order to be visible in your email client. However, Multimedia Messages have slideshow like qualities that are best viewed with the MMS capable player located in MMS capable devices or in our Web based MMS Player.

This message can be viewed as it was originally intended

To view this message as it was originally intened click on the button below...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2011 12:00 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jun 2011 07:32 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jun 2011 07:47 AM PDT

المنكاراقي: ANAK & Anwar Ibrahim <b>di Mengkarak</b>

Posted: 16 Dec 2010 12:05 AM PST

Kru Almankaraqi mempelawa semua rakan-rakan online ke Darul Ikhwan, Kampung Mengkarak, Bera, Pahang pada 17/12/2010 (Jumaat) untuk bersama-sama menghadiri program Himpunan Peneroka Saman Felda peringkat kebangsaan yg dianjurkan oleh NGO ANAK.

Kemuncak program tersebut adalah pelancaran oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim, mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Program dijadual bermula dengan jamuan rakyat pada jam 6.00 petang.

Sila klik gambar poster program utk maklumat lanjut.

almankaraqi.blogspot.com telah mendapat kebenaran pihak penganjur utk membuat liputan di sana.

This message has been delivered to your e-mail account by the Celcom Multimedia Messaging Service Centre (MMSC) and was originally sent by subscriber number 60183776810

You have received this Multimedia Message in your email inbox and it has been reformatted in order to be visible in your email client. However, Multimedia Messages have slideshow like qualities that are best viewed with the MMS capable player located in MMS capable devices or in our Web based MMS Player.

This message can be viewed as it was originally intended

To view this message as it was originally intened click on the button below...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2011 12:00 AM PDT

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSONQUXgmdRzsvMaZixeTa1lo-4Zcs5TzB65xAz9UBd0bY6JQ1Jkg

Imam Ghazali r.a telah menggariskan kpd kita sepuluh perkara yg menyebabkan syaitan bermaharajalela di lubuk hati kita….

1. Marah dan Syahwat

2. Hasad Dengki dan Tamakkan Dunia

3. Kekenyangan Akibat Makan Terlalu Banyak

4. Terlalu Menghias Diri

5. Keinginan Mengampu

6. Harta dan Wang Ringgit

7. Lokek dan Takut Miskin

8. Terlalu Fanatik,Taasub dan Berdendam

9. Terlalu Memikirkan Tentang Zat dan Sifat Allah SWT Tanpa Ilmu Pengetahuan dan Diluar Batas Akal Fikiran Manusia

10. Sangka Buruk Sesama Kaum Muslimin

Rujukan :

http://www.muslimdiary.com/

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2011 12:00 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2011 07:53 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2011 07:31 AM PDT

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSONQUXgmdRzsvMaZixeTa1lo-4Zcs5TzB65xAz9UBd0bY6JQ1Jkg

Imam Ghazali r.a telah menggariskan kpd kita sepuluh perkara yg menyebabkan syaitan bermaharajalela di lubuk hati kita….

1. Marah dan Syahwat

2. Hasad Dengki dan Tamakkan Dunia

3. Kekenyangan Akibat Makan Terlalu Banyak

4. Terlalu Menghias Diri

5. Keinginan Mengampu

6. Harta dan Wang Ringgit

7. Lokek dan Takut Miskin

8. Terlalu Fanatik,Taasub dan Berdendam

9. Terlalu Memikirkan Tentang Zat dan Sifat Allah SWT Tanpa Ilmu Pengetahuan dan Diluar Batas Akal Fikiran Manusia

10. Sangka Buruk Sesama Kaum Muslimin

Rujukan :

http://www.muslimdiary.com/

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved