ads

Rabu, 17 Ogos 2011

06 di bentong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bentong - Google Blog Search


Atasi Kesesakan Lalu Lintas <b>Di Bentong</b>

Posted: 17 Aug 2011 03:03 AM PDT

BENTONG – Kesesakan lalu lintas yang berlaku di bandar Bentong mendapat perhatian Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Malah, baginda yang mengalami situasi kesesakan itu semasa mahu menghadiri majlis berbuka puasa bersama rakyat di perkarangan Masjid Daerah Bentong meminta supaya kerajaan negeri mengatasi masalah tersebut.

"Saya sendiri terkejut dengan keadaan kesesakan yang berlaku semasa dalam perjalanan ke program ini tetap nasib baik ada polis membantu dan akhirnya berjaya sampai pada waktu dijanjikan," titah baginda di sini malam semalam.

Tengku Abdullah berkata, kerajaan Pahang perlu menjalankan kajian bagi mewujudkan sebuah bandar baru yang lebih terancang di daerah Bentong.

Ia kerana, titah baginda, langkah berkenaan akan dapat mengatasi kesesakan lalu lintas di bandar Bentong yang boleh menyebabkan tekanan kepada penduduk daerah ini.

Jelas baginda, penduduk Bentong bukan saja terpaksa berhadapan kesesakan lalu lintas di musim perayaan tetapi pada hari-hari biasa dan hujung minggu.

Titah baginda lagi, kedudukan bandar Bentong yang strategik berupaya menjana lebih banyak pembangunan di kawasan sekitar sekali gus memberi impak yang baik kepada masyarakatnya.

Berita Berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


I TELL STORIES.: Weekend <b>di Janda Baik</b>.

Posted: 25 Jul 2011 09:44 PM PDT

Assalamualaikum w.b.t!

Minggu lepas balik Kuala Lumpur lagi.
Yes,saya memang selalu sangat balik sejak semester lepas,mungkin sebab tiada cuti panjang? (hehe alasan)
Kali ini pulang untuk attend reunion di Janda Baik.

Tapi sebelum tu ke Felda Lurah Bilut,Pahang pada hari Jumaat malam untuk melawat keluarga Tok Ngah.
Tok Ngah meninggal dunia pada jam 3 petang,hari Jumaat setelah lebih kurang 10 hari terjatuh,dan koma.
After he was concious pun masih tak boleh bercakap.
Jumaat pagi tu pun masih sedar,cuma agak tenat.
Tok Ngah perempuan cerita,dia pergi dengan tenang.
Semoga rohnya dicucuri rahmat olehNya. Aminn. *AlFatihah*

Ok back to Batch Reunion.
Wah memang seminggu sebelum reunion pun dah teruja.
Haruslah, nak jumpa kawan-kawan yang dah lamaaaa sangat tak jumpa.
(ok tipu,ada jugak lah yang selalu jumpa hehe)
So since rumah saya di Puchong tak ada air (sebab SYABAS potong sebab ada orang yang tak bayar grr), kami stay di Crystal Crown,PJ sebab ayah ada meeting there.
Jadi pagi Sabtu,bersiap pakai t-shirt sahajoh sebab yelah,bukannya nak melaram pergi dinner or Pavilion pun kan? :P

Dalam kurang lebih pukul 11.30,sampai KL sentral,terus cari bayangan rakan sekolah.
Sesampainya kat McD,terus jerit "BEEEEEEEEEEEEEE! ATYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY!" (nama dua orang rakan batch)
HOYEAH dah jumpa Phoenix dua orang! :D
Lepas tu mulalah datang yang lain-lain.
Adiey said I look like a cartoon character when I'm excited. :|
Nevermind Adiey,I still love you. Haha.
Jadi dalam pukul 12.30,kami bertolak to Janda Baik.
Sampai lebih kurang pukul 2.30pm.

Kami menginap di D'Ark Resort and Training,tempatnya cantiks!
I was in the same room with Ayien, Dlow and Thara.
The other babygirls dok bilik sebelah.
Theirs was Tekukur,ours was Tempua.
Malam tu ada BBQ and Bola-wathcing and Karaoke session!
The room was completely closed,so everyone had to sing!
Even the twins pun menyanyi! :D
Ada jugak lah adegan atas pentas yang sangat funny *no need to mention here hehe*.
Malam tu rasanya rahang dah mula lenguh sebab asyik gelak dan bercakap dengan nada yang extra excited. Hihi.
Lepas habis Karaoke,semua balik bilik.
Settle down kejap,gosok gigi and everything,lepas tu gerak to bilik Farawa and the girls! >.<
We played Mafia and Orang Kampung!
Sangat sangat sangat kelakar,okay!
Kesian Zan Zahidah sebab we ditched her when she called us,sebab terlalu bising dan riuh main game masa tu.
Sorry sayangku :(
Main punya main punya main Mafia tu,sampailah pukul 2.30am.
Itupun sebenarnya tak ngantok lagi,tapi sebab macam dah lewat,so kami pun pakat balik bilik.
Pillow talk till 3am,then dozed off till Subuh. :)

Esok pagi kononnya ada morning walk,but we're too tired so adalah beberapa yang gigih bangun pagi pergi morning walk tu.
Bersiap-siap pack barang, makan breakfast, mandi and bersiap for photoshoot.
Mak aii diorang ni sorang-sorang fashionable tak beragak! Haha.
Macam-macam gaya posing nye,alahaii. -_-"
Lepas photoshoot,makan om nom nom,then pulang ke KL Sentral.

FUH!
Nampak macam tak banyak sangat aktiviti,but we had SO MUCH FUN!
It's super true that friends at TKC are the awesomest!
Many thanks to the organizers yang gigih cari tempat,transport and everything for us.
Jasamu sangat kami kenang. :")

Alhamdulillah,balik dari Janda baik dalam keadaan yang selamat dan puas hati.
Everything went well,everyone was happy.
One thing for sure,it was one of the sweetest memories of us.
Not to forget all the batch dramas, meetings, parties, wars (HAHA) we had back in high school.
I'm glad our paths crossed,and may Allah bless our friendship till the end of time.
Aminn.
:)

Sekian,wassalam.

MODE: Angaukan kawan-kawan sekolah menengah like sooo banyak-ly.

p/s: Sorry gambar censored. Takmau letak kat blog. Hehe. ;P

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di beserah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di beserah - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di beserah</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di beserah</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 09:29 PM PDT

Minggu ni rasa aman sedikit sebab tak ada budak KKM. Bukannya apa, asyik berebut nak buat kerja dan bersesak-sesak di dalam bilik yang kecil. Hari ni aku ditugaskan untuk berada di bilik no. 2. Maternal and child health. Berbekalkan ilmu yang hanya 20% saja dari kelas, kami berusaha untuk mendapatkan sebanyak mungkin ilmu yang baru daripada posting kali ini. Apabila ditanya oleh staff nurse tentang sesuatu perkara, kebanyakannya kami memang tak belajar lagi. Banyak. Tahun ketiga nanti baru belajar. Kami belajar yang sangat basic tentang community ni. Tapi rasanya bagus belajar dari pengalaman yang kita nampak sendiri daripada teori semata-mata. 

Staff nurse di bilik no. 2 ni memang baik dan sanggup ajar aku macam-macam. Terbaik!! Dan hari ni juga aku mula mencucuk 2 orang bayi DTaP, iaitu vaksin kombinasi 5 dalam 1, membantu mencegah 5 jenis penyakit yang sering menjangkiti bayi seperti Difhteria (D), Tetanus (T), acellular Pertusis (aP), Polio (IPV), dan Haemophilus Influenzae type B (Hib). Bayi MESTI diberi suntikan DTaP pada umur 2, 3, 5 dan 18 bulan. 

Staff nurse juga ajar macam mana nak dokumenkan taraf kesihatan ibu mengandung, fetus dalam kandungan, dan tahap perkembangan bayi dan kana-kanak. Cara nak menasihatkan pun diajar.


Hari ketiga pergi melawat kilik desa di Kampung Alor Batu. Jalan ke sana memang berliku-liku. Pening kepala dibuatnya. Besar juga klinik desa tu. Bukan bangunan berkayu dah macam dulu-dulu. Kat situ yang ada cuma jururawat masyarakat (JM) saja. Mereka yang menguruskan klinik dan "menjaga" kesihatan penduduk di situ. Klinik desa ini di bawah Poliklinik Komuniti Beserah juga.

Kami diberi taklimat sedikit sebanyak tentang klinik ni. Memang terletak jauh pedalaman dari bandar. Tapi, bekalan air dan elektrik ada. Kira tak la betul-betul pedalam macam perkampungan orang asli. Tapi masalah di kampung ni adalah banyak lalat. Terutamanya selepas hujan. Rumah kat sana kebanyakan rumah kayu. Sedikit je rumah batu. Rumah ketua kampung pun rumah kayu.

Lepas tu, kami dibawa melawat 4 buah rumah; sebuah antenatal (sebelum bersalin), 2 buah rumah postnatal (lepas bersalin),dan sebuah kurang zat makanan (KZM). Pemeriksaan antenatal: buat physical examination, tanya LMP (last menstrual period - maksudnya hari pertama untuk kali terakhir menstruasi) untuk pastikan minggu kandungan, check air kencing untuk tahu aras glukosa, dan macam-macam lagi. Pemeriksaan postnatal termasuk ibu dan bayi. lebih kurang macam di klinik juga. JM kena datang rumah pada hari ke-1, 2, 3, 4, 6, 8, 10 dan 20. Yang lain-lain kena datang ke klinik komuniti. Kalau ada di hospital pada hari 1 ke 2, JM akan lawat pada hari seterusnyalah. Salah seorang yang beranak tu warga Kemboja. Macam ayam dengan itiklah. Tapi dia ada faham BM sikit-sikit. Jadila..

Untuk kes KZM, JM akan tanya tahap nutrisi dan pemakanan seseorang. Kes ini melibatkan seorang kanak-kanak berumur 3 tahun. Petah bercakap tapi tak mahu makan. Susah nak makan. Sudah berjumpa dengan dietitian. Graf pertumbuhannya masih di tahap warning. Sejak pindah di situ, seleranya makin berkurang sebab semakin aktif.

Hari keempat, masuk bilik no 4. Macam biasa. Ukur panjang (untuk kurang dari 2 tahun, dipanggil panjang), berat, ukur lilit kepala, bagi suntikan Hep B dan DTaP kat bayi (MMR kat bayi dan ATT kat ibu mengandung pada first quickening tak pernah buat lagi, tapi lebih kurang sama je). Semua melalui intramuscular.

Tiba-tiba, pada masa aku nak timbang baby, dia boleh terpancut urine. Nasib baik tak kena baju ke muka ke. Nasib baik juga mak dia cepat-cepat tutup dengan lampin pakai buang. Dah mak dia habis cuci semua, baru ditimbang.

Hari ni memang banyak baby yang kena inject dengan aku. Yang setahun enam bulan tu paling kuat meronta. Dua orang pula tu. Tempat yang hendak diberi suntikan tu pula dibuat keras. Memang akan sakit la jawabnya. Tapi kena asah lagi skill tu.

Hari Jumaat, hari terakhir di sini. Masuk bilik no 10. Bilik untuk ambil darah. Tapi tak ramai pesakit. Semuanya staff nurse yang ambil. Kami hanya bancuh air gula (dextrose) untuk MOGTT. Tak ada buat apa sangat. Jumpa lagi dengan orang warga Kemboja yang kami lawat di Kampung Alor Batu hari tu bersama JM di situ! Anak dia kuning, tapi sikit sajalah. Dalam bacaan 140 mg/dL (level of bilirubin).

P/S: Jika ditanya sama ada posting di mana yang lebih seronok, aku akan jawab KLINIK!!!! ^__^

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di merapoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di merapoh - Google Blog Search


Malaysia Zoom » <b>Merapoh</b> bakal jadi pusat pertumbuhan baharu

Posted: 03 Aug 2011 04:04 PM PDT

KEDUDUKAN strategik kawasan Merapoh di Lipis yang menjadi penghubung antara Kota Bharu, Kelantan dengan Lembah Klang membolehkan kawasan itu berpotensi dibangunkan menjadi pusat sehenti dan bandar baharu.

Merapoh yang bersempadan dengan daerah Gua Musang, Kelantan kini menjadi destinasi persinggahan lebih 300 buah bas ekspres setiap hari sama ada untuk berhenti makan atau berehat.

Tempias pembangunan di Merapoh berasaskan pelancongan, pertanian dan alam sekitar dapat merancakkan lagi program lawatan sehari pelancong ke bandar bersejarah Kuala Lipis.

Wartawan Utusan Malaysia, HARIS FADILAH AHMAD menemubual Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Tengku, DATUK ABDUL RAHMAN MOHAMAD mengenai misi dan visi pembangunan di kawasan Lipis Timur itu.

UTUSAN: Mengapa Merapoh berpotensi sebagai sebuah pusat bandar baharu di Lipis?

ABDUL RAHMAN: Sejak 20 tahun lalu, saya melihat Merapoh sering disinggahi banyak bas ekspres yang membawa ramai penumpang di hentian rawat dan rehat (R&R) untuk berehat dan berbelanja.

Sehubungan itu, kawasan tersebut berpotensi dibangunkan sebagai pusat jualan hasil kampung yang diusahakan oleh petani seperti di R&R Sungai Perak di Perak.

Kemudahan jalan raya yang baik dan laluan kereta api antara Kelantan dan Pahang merupakan antara kemudahan yang mempercepatkan pertumbuhan Merapoh.

Ia sekali gus membantu pembangunan pertanian, pelancongan dan industri desa di kampung tradisional termasuk penempatan Orang Asli berdekatan Merapoh.

Sektor apakah yang memainkan peranan dalam memajukan kawasan ini?

Saya yakin sektor pertanian antara katalis utama membantu memajukan pusat pertumbuhan baharu di sini.

Pembabitan aktif petani menjual hasil kampung termasuk buah-buahan tempatan menjadikan Merapoh sebagai pusat persinggahan R&R yang dikenali ramai.

Justeru, Jabatan Pertanian dan Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) di sini menggalakkan penduduk tempatan memajukan tanah terbiar untuk projek pertanian.

Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) turut membantu pemasaran dengan menyediakan kemudahan jualan, khidmat pasaran dan pusat pengumpulan hasil pertanian kedua terbesar di Lipis.

Apakah projek kemudahan asas yang sedang dan telah dilaksanakan oleh kerajaan negeri di Merapoh?

Bagi merancakkan sektor perniagaan di Merapoh, Majlis Daerah Lipis (MDL) membina enam ruang perniagaan dan kedai makan untuk peniaga di sini.

Kita juga sedang membina pasar baharu bernilai RM277,000 untuk kemudahan penduduk dan pelancong berbelanja.

PPK Merapoh sedang merancang membangunkan stesen minyak miliknya sebagai pusat sehenti yang menawarkan pelbagai perkhidmatan seperti kawasan R&R, mesin pengeluaran wang automatik (ATM), restoran, gerai makan, cenderamata dan kraf tangan.

Hasrat PPK membangunkan kawasan berkenaan dengan lebih terancang bagi menarik bas ekspres berhenti di situ seterusnya membantu penduduk meningkatkan taraf ekonomi sekali gus memberi peluang kepada para pesertanya berniaga bagi memasarkan pelbagai produk pertanian, makanan, makanan ringan dan kraf tangan.

Kerajaan negeri juga memperuntukkan wang yang banyak untuk membina pam galak dan menaiktaraf bekalan air bersih di sekitar Merapoh, Pagar Sasak, Sungai Temau dan Chegar Perah.

Apakah projek pertanian terbesar yang bakal direalisasikan dalam tempoh terdekat ini di Merapoh?

FAMA akan mewujudkan Terminal Makanan Negara (Teman) di Kechau Tui berdekatan Merapoh sebagai pusat pengumpulan dan pengedaran produk pertanian di kawasan Pahang Barat.

Hasrat FAMA untuk mewujudkan pusat itu berikutan banyak produk pertanian di daerah ini dan kawasan sekitarnya dan boleh dipasarkan di premis perniagaan dan pasar harian di Merapoh.

Kechau Tui yang berdekatan dengan Merapoh sebagai hab pasaran makanan utama di Pahang Barat juga dilengkapi kemudahan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) untuk memudahkan hubungan antara pengeluar, pembekal dan pengguna.

Projek itu dijalankan dengan kerjasama Jabatan Pertanian, Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) dan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP).

Apakah kesan yang akan wujud apabila kerajaan negeri menaiktaraf Merapoh sebagai pusat pertumbuhan baru berasaskan pertanian dan pelancongan di Lipis?

Penduduk Merapoh dijangka terus bertambah dan peluang memajukan tanah terbiar dengan projek pertanian serta industri desa dapat menawarkan peluang pekerjaan sekali gus meningkatkan pendapatan penduduk.

Kerajaan Pusat juga akan menaik taraf jalan Lipis-Gua Musang dengan membina laluan empat lorong menerusi projek pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) bermula dari Pelangai, Bentong hingga ke sempadan Gua Musang dalam usaha menjana pertumbuhan ekonomi setempat.

Dengan pelaksanaan projek itu, saya berharap Merapoh akan turut menikmati hasil limpahan ECER dan menjadi sebuah bandar baharu selain menjadi pintu masuk ke Taman Negara yang menawarkan pelancongan bertaraf dunia.

Dipetik dari Utusan Malaysia

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di lurah bilut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di lurah bilut - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2011 12:00 AM PDT

Alhamdulillah, dari 15hb Mei hingga 18hb Mei kami berada di tanah FELDA Lurah Bilut seterusnya ke Felda Sungai Koyan meninggalkan kesan yang sangat dalam dalam lubuk hati. Pelbagai yang indah-indah telah melekat ke dalam anak mata sehingga sekarang masih terbayang-bayang akannya. Ditambah dengan penduduk di kedua-dua buah Felda yang sangat peramah dan sporting. Sehingga membuatkan kami berat kaki untuk melangkah dan meninggalkan tanah keramat pertama yang kami jejaki itu.

Bermula di Felda Lurah bilut bertemu di sana bersama Encik Hussin seorang pengurus Muzium di sana. Sekaligus merupakan salah seorang mangsa interview kami dalam Filem Dokumentari FELDA: RAHSIA BUMI KERAMAT.

Peribadi Encik Hussin amat menyenangkan kami semua. Melayan kami bagai tetamu diRaja. Crew filem dokumentari ini sangat menghargai pelawaan Encik Hussin ke tempat-tempat menarik untuk dilawati. Terutamanya, di sekitar Lurah Bilut. Sehingga juga membuatkan hilang rasa kepenatan dan perasaan jauh untuk ke sana.

Lurah Bilut merupakan sebuah kawasan penempatan FELDA yang terletak di Bentong, Pahang. Ia mula dibuka pada tahun 1958 dan merupakan rancangan pembangunan tanah secara berkelompok untuk pertanian yang pertama ditubuhkan seumpamanya di Malaysia dan dunia.Felda Lurah Bilut adalah merupakan kawasan FELDA yang pertama ditubuhkan di Malaysia. Penempatan penduduk dibahagikan mengikut kawasan asal penduduk datang. Contohnya penduduk berasal dari Pulau Pinang dikumpulkan penempatan mereka di Jalan Pulau Pinang. Kegiatan pertanian utama adalah penanaman Getah dan Kelapa Sawit. Penduduk terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India. Sistem pemusatan pentadbiran sekolah rendah di FELDA Lurah Bilut adalah merupakan Sekolah Wawasan pertama dan model dalam pembentukan sekolah wawasan di seluruh Malaysia. Memang menarik jika singgah ke sana. 

Kami dibawa menaiki tangki sekolah dihadapan muzium terbabit. Memang seronok sekali. Sudahlah dijamu dengan makanan sebelum memulakan pendakian ke puncak tangki. Dibawa pula dengan bekal-bekalan seperti goreng pisang, air ABC, ubi goreng sebagai kudap-kudapan. Perasaan terharu mula menjalar dalam diri masing-masing.

Memulakan pendakian ke atas puncak tangki merubah perasaan kami yang ghairah untuk ke sana dengan gerun dan cemas sedikit. Mana tidaknya, untuk ke puncak memang cerun, tambahan pula tiada unsur keselamatan sewaktu pendakian. Hanya berbekalkan barang-barang equipment shooting sehelai sepinggang dan kudap-kudapan tadi sahaja. Bait-bait semangat kental yang masih ada untuk kami juga menjadi kayu api untuk membakar perjuangan pendakian tersebut. Alangkah indahnya! Jika dinikmati pemandangan sekitar dari atas. Hilang perasaan penat, gayat dan gerun itu tadi. Memang indah dan damai Lurah Bilut. 

To be conti, sebab nak gi makan..hihi geng crew dah datang tu...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search


Info Terkini - Tanah Runtuh <b>Di Cameron Highland</b>

Posted: 07 Aug 2011 03:06 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]http://1.bp.blogspot.com/-eJH1EWiHFPI/Tj8HE9pl8rI/AAAAAAAABG0/p34YEcWJ6Mo/s400/254758_10150270180192052_211591442051_7449167_6617655_n1.jpg Seorang maut, ramai terperangkap dalam tanah runtuh di Tanah Rata ( 20:40:27 PM ) CAMERON ...

Tanah runtuh <b>di Cameron Highland</b>: Ianya di sebabkan oleh <b>...</b>

Posted: 09 Aug 2011 09:05 PM PDT

No of View :402

 Laporan awal kejadian tanah runtuh di perkampungan Orang Asli Sungai Ruil, Cameron Highlands tidak menunjukkan ia berlaku akibat pembangunan atau penerokaan tanah, kata Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob.

Sebaliknya, kata beliau kejadian yang meragut tujuh nyawa pada 7 Ogos lepas itu dikategorikan sebagai bencana alam. "Saya difahamkan mengikut laporan awal, di atas bukit terjadi takungan air, oleh kerana air terlampau banyak, hujan lebat, akhirnya tanah runtuh.

"Saya pada mulanya ingatkan kerana pembangunan rupanya memang malapetaka alam," katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini.

Dalam kejadian pukul 5.45 petang itu, banjir lumpur dan tanah runtuh selepas hujan lebat menimbus tiga rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin di perkampungan berbukit berkenaan.

Tragedi itu meragut tujuh nyawa termasuk empat wanita manakala dua lagi parah.

Adnan berkata kerajaan negeri Pahang akan menyumbangkan bantuan berjumlah RM10,000 kepada setiap keluarga mangsa yang meninggal dunia manakala RM3,000 kepada mangsa yang cedera dalam kejadian itu.

Kerajaan bercadang menempatkan semula penduduk di kampung berkenaan dengan kerjasama Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah ke kawasan yang tidak mempunyai risiko berlakunya tanah runtuh.

"Kita akan cuba memujuk keluarga-keluarga berkenaan untuk kita adakan penempatan semula, namun psikologi dan budaya saudara kita Orang Asli ini, mereka agak sukar untuk pindah.

"Kita akan tengok ikut kesesuaian, kalau tidak, kita cari kawasan sama yang tidak ada ancaman tanah runtuh pada masa depan," katanya. -BERNAMA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di nenasi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di nenasi - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Aug 2011 04:10 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2011 03:04 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2011 12:00 AM PDT

Tidak mengambil berat tentang kepentingan belia <b>di Nenasi</b> | Aduan <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2011 11:22 AM PDT

Assalamualaikum…sy selaku wakil dari Kampung Nenasi ingin mengadu mengenai pemimpin dikawasan kampung kami yg tidak menjalankan tugasnya dengan baik.tidak pernah memberi peluang kepada anak2muda atau belia dikampung kami untuk bersuara dalam apa2 saja halyg berkaitan dgn kampung kami.

Iiada inisiatif lain untuk membangunkan anak2 muda di kawasan kami.sikap lepas tangan amat jelas ditunjukkan oleh pemimpin di tempat kami…terutama dalam aktiviti sukan..aduan telah dibuat kepada pihak atasan,namun sebarang tindakan tidak diambil…sy wakil belia amat kecewa kerana tidak ada sokongan dari pihak pemimpin di kwasan kami sekiranya pihak belia ingin mengadakan sesuatu aktiviti.

By: azman

Aduan yang berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di tanjung lumpur - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di tanjung lumpur - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2011 01:29 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Restoran Best Kesukaan Kami <b>di Tanjung Lumpur</b>, Kuantan | DaHLia&#39;s <b>...</b>

Posted: 27 Feb 2011 09:11 AM PST

Baru sampai rumah setengah jam selepas berlibur bersama keluarga aku, pergi makan malam dan juga bawak anak buah aku pergi Funfair kat Tanjung Lumpur tu. Musnah planning nak siapkan proposal malam ni. Alamatnya, tunda esok lah pulak untuk buat tu. Apapun, selewatnya Rabu ni dah nak kena poslaju Permohonan HLP aku tu. Kalau tidak, tunggu iklan lain tahun lah pulak jawabnya.

DSC03404

Lepas Isyak tadi, kami sekeluarga dan makcik pakcik aku dari Kelantan ke restoran favourite kami kat Tanjung Lumpur, Kuantan. Memang dah janji kalau sedara aku ni datang, nak belanja diorang makan menu istimewa kedai ni, Ketam Goreng Telur Masin yang memang tak jumpa kat mana-mana restoran lain di Kuantan ni. Ops, ada di New Horizon tapi dekat Marina Seafood Tanjung Lumpur ni lebih best! Lebih fresh dan yang penting besar! Kat New Horizon tu ketam kecil dan rangup. Makan sekali ngan kulit je so tak rasa kemanisan isi ketam tu.

Jom layan menu favourite kami yang wajib order di kedai ni..

DSC03260

Kailan Ikan Masin.. memang best sebab banyak ikan masin :D

 

DSC03261

Dah namanya orang Malaysia, takde sambal belacan, memang tak sah!

 

DSC03262

Ikan Siakap masak Stim Asam Boi …syiok!!! Kuah dia memang gerenti licin punye.

DSC03263

Menu istimewa utama kat Marina Seafood ni ialah Ketam Goreng Telur Masin ni lah.

 

DSC03264

Aku suka makan bahagian cengkerang utama dia dan yg sepit tu je. Bahagian tengah aku malas, sebab leceh nak ambil isi lebih2 lagi yang bahagian kaki dia lain tu.

 

Kalau perasan, gambar-gambar menu atas ni diambil pada awal Januari 2011. Memang kami sekeluarga ni sekurang-kurangnya sekali sebulan akan ke Marina Seafood ni untuk makan ketam. Kalau dulu 2minggu sekali mesti nampak muka sampai budak tu tanya aku meniaga ke apa. Pernah juga adik aku nak try masak ketam telur masin ni, abis melepuh tangan kena minyak panas. Last2 masing2 dah tak berani nak cuba resipi ketam telur masin ni. Pergi makan jer lah senang!

 

Untuk yang berminat nak mencuba masakan Ketam Goreng Telur Masin yang best ni, boleh ke Marina Seafood Tanjung Lumpur ok. Seberang jalan dengan Masjid Tanjung Lumpur, berdekatan dengan Balai Polis Tanjung Lumpur tu. Signboard restoran ni warna biru dan ada macam perahu kat depan dia. Perahu tu tempat letak ketam, ikan, sotong, lala, dan udang. Bagi penggemar ketam, memang menu Ketam Goreng Telur Masin tu wajib korang cuba!

 

DSC03405

Aku melepak situ dah sampai 11 malam lebih sebab tetiba ada family friend datang sebab anak dia nak tumpang adik aku balik. Lagipun dia ada barang nak pesan suh aku bagi anak dia kat SHAH esok. Lepas balik makan, terpaksa pulak kotakan janji dengan Ninin untuk pergi FUNFAIR. Kalau tak bawak, alamatnya mengamuklah! Padahal tadi masa tengah makan ketam, mata dah tak boleh nak bukak luas dah.

DSC03406

 

Ninin dah Kashah sedang main baling bola masuk lubang, kira markah, dapat sticker..abis laa puluhan ringgit untuk diorang berdua ni. Dapatlah mainan seplastik seorang. So, tak payah la beli mainan untuk 2minggu ni. Funfair ni pun kat area Tanjung Lumpur gak, lepas je Jambatan Tanjung Lumpur tu, hanya akan beroperasi sehingga 3 MAC 2011 sahaja.

 

Btw, ini bukanlah advertorial, review etc just nak sharing kedai makan best kat Tanjung Lumpur kesukaan family aku je. Diskaun tu adalah dapat gak selalu, sebab dah jadi regular customer diorang. Eh, aku pernah tulis pasal kedai Marina Seafood ni rupanya kat sini!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di jerantut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di jerantut - Google Blog Search


seputar jerantut: Ramadhan <b>Di Jerantut</b>

Posted: 14 Aug 2011 09:06 PM PDT

ingat hati nak balik berpuasa dengan keluarga di Batu Balai minggu lepas, tapi urusan mendesak banyak sangat. entahlah, kalau dapat hujung ramadhan nanti dapatlah berpuasa di kampung.

even di klang ni macam2 ada, tapi suasananya tak sama macam dikampung. juadah berbuka juga lain. ye lah, aku tekak campuran pahang dan pantai timur, manakan daya hari2 makan makanan jawa. pusing2 bazar ramadhan, teringat kemeriahan bazar ramadhan di jerantut. rindu nak makan murtabak saufi batu balai. even agak mahal, tapi memang berbaloi beli dan makan. murtabak kat area sini bukan takde, melambak dan murah gile dalam rm2.00 ke rm3.00 sebiji, tapi setakat makan kobis dan ubi kentang je la.

kuih2 pulak aku paling suka agar-agar, dapat yg plain pun cukup. tapi kalau dapat puding lagi best. terbayang kuih biji nangka, buah melaka, puteri mandi. pergh.... sedapny!

kalau lauk pauk tu aku akan cari ikan atau ayam percik. sini ikan atau ayam percik memang ada, tapi pelik sikit.... warna merah. biasanya aku suka yang kuah perciknya putih. yummy!

rindu jugak dengan masakan mak aku. kuih telur, kurma goreng celur tepung yang mak aku masak tak pernah aku dapat sesedap itu. kurma goreng tepung tu memang tak pernah ada la kat bazar ramadhan, malah ramai kawan2 aku ygpelik bila aku cakap aku suka makan kurma goreng.

oklah, cerita banyak pasal makan ni buat air liur aku kecur je. even dah berbelas tahun aku di luar jerantut, tapi jerantut tetap dihati.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di sungai lembing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di sungai lembing - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jun 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jun 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jun 2011 12:00 AM PDT

Okay, siang tadi memang tak ber update kerana sibuk

memenuhi aktiviti... Baru-baru ni dapat jemputan dari

staf di kedai perabot sebelah office.. Jemput untuk join

BBQ bersama mereka and the geng, di Sungai Lembing..

Mula-mula macam keberatan tapi memandangkan dah

terlalu lama tak pergi mandi-manda neh, so nadia terima..

And boleh bawak orang lain.. Nadia bawak adik nadia,

malia dan juga kawannya Ila...

Oh serius sangat penat drive dengan jalan yang memang

mencabar kewibawaan si jaguh.. Serius tau sebab kami

bukan ke kawasan yang biasa jadi medan perkelahan

di sungai lembing tuh tapi kami ke air terjun sungai jin,

air terjun ke? entah? sebab airnya tak terjun sangat, just

seperti lata sahaja.... bagi mereka yang biasa berkelah

di sungai lembing, biasa kita akan ke kanan dekat area

kubur untuk ke tempat berkelah tapi untuk ke sungai jin

kena lalu sebelah kiri dan straight sahaja sampai jumpa

satu lagi tempat perkelahan... Tak berapa ramai di situ tapi

memang cantik...Sebelum sampai akan melalui jalan yang

sangat mencabar dan juga perkampungan orang asli kot..

Sebab rambut and muka memang macam orang asli...

Apapun sangat seronok... Nadia mandi pun tak lama sebab

air terlalu sejuk dan mengundang lelah kalau mandi lama-lama..

Awal-awal kami sampai memang tak ada orang, kira rombongan

kami sahaja... tapi dalam jam 3.30 petang tuh, waktu kami

dah beransur nak pulang, datang kumpulan-kumpulan yang

lain... satu kumpulan famili dan satu kumpulan remaja sahaja..

and yang tak best apabila si remaja itu dengan selamba badak

berpeluk dan kiss-kiss kat situ...Public tuh dik oiiii... Patutlah

nadia dengar ada antara budak-budak kami jerit-jerit,

Amerika Mu! Amerika Mu!.... Rupanya hal tersebut...Entahlah,

malas nak komen lebih, fikir sendiri sebab masing-masing punya

akal yang Allah telah kurniakan....

Okay, itu saja cerita nadia.. Oh ya esok nadia ada interview

di area Semambu.. Doakan yang terbaek untuk nadia ya and esok

juga nadia ke klinik sebab kedua-dua telinga nadia masih bernanah

dan sedikit bengkak..Ini pun badan semakin kurang enak, demam

agaknya..... Okay, kawan-kawan semua, jaga kesihatan, jaga

kelakuan dan jagalah kehormatan tak kira di mana sahaja...

Ingat, walau manusia tak nampak tapi Allah sentiasa melihat....

Sekian, terima kaseh....

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Aug 2011 02:11 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jun 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jun 2011 12:00 AM PDT

Okay, siang tadi memang tak ber update kerana sibuk

memenuhi aktiviti... Baru-baru ni dapat jemputan dari

staf di kedai perabot sebelah office.. Jemput untuk join

BBQ bersama mereka and the geng, di Sungai Lembing..

Mula-mula macam keberatan tapi memandangkan dah

terlalu lama tak pergi mandi-manda neh, so nadia terima..

And boleh bawak orang lain.. Nadia bawak adik nadia,

malia dan juga kawannya Ila...

Oh serius sangat penat drive dengan jalan yang memang

mencabar kewibawaan si jaguh.. Serius tau sebab kami

bukan ke kawasan yang biasa jadi medan perkelahan

di sungai lembing tuh tapi kami ke air terjun sungai jin,

air terjun ke? entah? sebab airnya tak terjun sangat, just

seperti lata sahaja.... bagi mereka yang biasa berkelah

di sungai lembing, biasa kita akan ke kanan dekat area

kubur untuk ke tempat berkelah tapi untuk ke sungai jin

kena lalu sebelah kiri dan straight sahaja sampai jumpa

satu lagi tempat perkelahan... Tak berapa ramai di situ tapi

memang cantik...Sebelum sampai akan melalui jalan yang

sangat mencabar dan juga perkampungan orang asli kot..

Sebab rambut and muka memang macam orang asli...

Apapun sangat seronok... Nadia mandi pun tak lama sebab

air terlalu sejuk dan mengundang lelah kalau mandi lama-lama..

Awal-awal kami sampai memang tak ada orang, kira rombongan

kami sahaja... tapi dalam jam 3.30 petang tuh, waktu kami

dah beransur nak pulang, datang kumpulan-kumpulan yang

lain... satu kumpulan famili dan satu kumpulan remaja sahaja..

and yang tak best apabila si remaja itu dengan selamba badak

berpeluk dan kiss-kiss kat situ...Public tuh dik oiiii... Patutlah

nadia dengar ada antara budak-budak kami jerit-jerit,

Amerika Mu! Amerika Mu!.... Rupanya hal tersebut...Entahlah,

malas nak komen lebih, fikir sendiri sebab masing-masing punya

akal yang Allah telah kurniakan....

Okay, itu saja cerita nadia.. Oh ya esok nadia ada interview

di area Semambu.. Doakan yang terbaek untuk nadia ya and esok

juga nadia ke klinik sebab kedua-dua telinga nadia masih bernanah

dan sedikit bengkak..Ini pun badan semakin kurang enak, demam

agaknya..... Okay, kawan-kawan semua, jaga kesihatan, jaga

kelakuan dan jagalah kehormatan tak kira di mana sahaja...

Ingat, walau manusia tak nampak tapi Allah sentiasa melihat....

Sekian, terima kaseh....

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :- Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved