ads

Ahad, 21 Ogos 2011

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


B i k e n u t s: Genting Sempah - <b>Janda Baik</b>

Posted: 14 Aug 2011 04:13 AM PDT

We rode an approximate 70km ride via PCC train today which was supposed to be a Genting Sempah ride only. Yaw (pictured here & is some kinda newbie) made me ride all the way to Janda Baik when he got bored at Genting Sempah. Just imagine the gruel climb up again after Janda Baik. The whole blank point was when he started off without water. Way to go noobie!

JANDA BERHIAS, EH <b>JANDA BAIK</b>!

Posted: 04 Aug 2011 07:21 AM PDT

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Penyayang.

Abdullah bin Harits ra meriwayatkan maksudnya"Saya tidakpernah melihat seseorang yang lebih sering tersenyum daripada  Rasulullah"(Riwayat Tirmizi dan Ahmad)
 Dua tiga hari sebelum ramadan datang, saya dan beberapa kenalan FB telah mengunjungi tempat ini. Suria Hill terletak di Janda Baik, Pahang. Resort ini berupa rumah tetamu kepunyaan Dato Khaild Husin.(Kalau tak silap) Kami sebenarnya satu sekolah tapi saya dan Sdr Zaid sahaja murid tertua.

 Tempat ini agak terpencil, suasananya aman sekali. Walaupun jauh 'di pendalaman' tapi tempat ini penuh dengan resort, homestay, kem latihan dll.
Saya diberitahu kediaman di sini ada yang mencecah RM 7,000 semalam. Kalau hujung minggu  kediaman-kediaman di sini penuh! Kena booking awal...

Sewaktu saya meninjau-ninjau kawasan sekitar, saya terlihat sebuah kawasan  rumah tertulis ' Janda Berhias' . Saya rasa rumah itu' homestay', saja buat  gimik kot..

Janda Baik ni taklah jauh  sangat dari kota raya Kuala Lumpur. Dari Genting Sempah adalah setengah jam nak sampai ke situ.

Bagi yang tak nak duduk di resort, khemah pun ada untuk disewa.(Ini  lain pengurusan)

Itulah keindahan alam ciptaan Allah. Hargailah dan besyukurlah.

Bagi sahabat-sahabat yang ingin mengembara ke kota London, resort ini juga ada cawangan di sana.
Di atas nama 'The Royal Cambridge' bertempat di 124-126 sussex Gardens, Hyde Park, London.
442078730000 Tel
Jom Atuk, Ayah Zain, Afeez, Sinomosa, CM, CL, CR, Azlina, Kak Zakie, Che Mid dll kita serbu ke sana....


06 di ceruk paloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di ceruk paloh - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jun 2011 11:01 PM PDT

Dear Diary.....: kenanganku-Wataniah part 1

Posted: 19 Apr 2010 07:48 PM PDT

Nornafisah Halit, PBT 6144606
Ni hostel wokyoh perempuan...

Boringnyer............

time2 boring cmni...lepak dpn pc n xtahu nk wat aper...

tetiba teringat member2 lama zmn wokyoh dulu..(Wataniah)

org kecik jer...tapi ganaz tau hehehe

masa tu igt lagi, Encik Fadzil baru mengajar kt Kolej Shahputra. Dia ajar subjek Computer. masa tu kami sumer tergamam. comelnyer lecturer nih.... paling tergamam Cik Zie(Jemah). rupernyer dia Leftenan Muda dlm Wataniah. atas dorongan beliau...majoriti kelas aku join wokyoh. tambah2 Jemah coz dia dah "cloud 9" sama itu lecturer.

Aku Wataniah ker minah Rempit???

first xtvt wokyoh yg kitorang join adalah "Latihan Berterusan Siri 1/2004, 14 - 20 April 2004". masa tu kitorang dok kat Ceruk Paloh, Pahang selama seminggu. gotong royong, kawad, tido kat balai raya...mandi pun berebut, masa tu muka mmg xtahu malu so kami g la minta izin mandi kat umah org kampung hahaha..

Pumpin, Aku, Pak Li, Donny & Zai di Ceruk Paloh

"Latihan Asas Parajurit Muda Siri 2/2004, 26 April - 25 May 2004"

Ha.....yang nie Kursus naik ker Prebet di Kem Jerantut, Pahang. Ramai yang lapor diri. Masa nie la mula kenal ramai kwn2 dari Jerantut, Pekan, Raub.... bila dah mula kenal, tiap2 ari nengok muka itu gak...jadi ramai la antara kengkawan yg terjebak dgn cinta sementara. (termasuk la aku hahaha). masa nie aku agak geng dgn bebudak Bukit Sagu sbb kwn2 kolej aku kebanyakannyer platun lain.

Setiap latihan kt sini... ayat paling famous adalah, "Kuih lapis, Kuih gulung, Kuih donut" naik "kenyang" layan kuih2 tu. nyaris muntah masa wat kuih gulung. tepi padang kawad tu rupernyer dh biasa kena muntah pas layan kuih2 tu hahaha. Ada satu part tu, aku n kwn2 tersampai awal kt dewan mkn. sepatutnya belum sampai masanya. (biasala askar kena ikut time). "Cik Misai" yg melentik tu nmpk. apalagi.... "Apa yg kau buat tu skuad? Ini belum masa utk kau makan. Lari la kau, 5 papan...!!!!" Arrgghhh!!!! Berlari la kami 5 pusingan keliling padang kawad hahaha.... terus xselera aku nk mk pas tu. disebabkan byk sgt kena layan "papan", bila abis latihan jer sarjan perli, "nti kau semua balik rumah, bawak papan2 tu skali. boleh buat rumah". Kurang asam...


Ni buka gambar kami nak pi berkelah ok....

Kat sini gak aku blajar macam2 yg ditempuhi oleh para askar kiter yang sentiasa berjuang demi keamanan Malaysia, cewah.... Walaupun xsedasyat diorg at least aku dapat rasa sket basic n memahami keadaan diorg masa tu. Bayangkan la, ada seminggu tu mereka tinggalkan kami kat satu "bukit" yang padang jarak, padang terkukur. dah la panas, xda pokok nk berlindung. nk mandi? seingat aku, time tu kami 2x jer dlm minggu tu hehehe. bau xder saper yg perasan sbb sumernyer bau masam hahaha...

sembhyg? time ni la "air minum ku, air wuduk ku jua". Jimat beb... time nie jgn ader saper pun yg kata dia bwk berus gigi. (kalo ader pun senyap2 jer). Sarjan pernah warning dulu..."Sapa2 bwk berus gigi, aku suruh satu platun berus gigi diorg dgn berus tu dan kau org yang terakhir pakai berus tu, dapat?" iyeewww...gelinyer... tapi aku paham niat sbnrnyer...org nk berperang slmtkan negara xkan kau sebok nk jaga penampilan diri,kan? tapi Sarjan xla sekejam tu...nk berus boleh tapi sorok2 hehehe.

kt sana kami kena gali kubu untuk team kami sendiri dr peha smpi paras dada. wah....dalam tu. menggalilah kami bagai nk rak. utk yg xder cangkul, kami gali guna parang, bekas makanan n aper sajer yg tercapai asalkan dpt wat lubang. masa nie aku agak kagum dgn Fuadilah. minah nie dapat partner lelaki yang agak2 malas nk keluar kederat. tapi minah nie selamba jer gali kubu tu dgn tenaga dia sendiri. tabik spring aku.

N di sini gak...aku ader pengalaman yg betul2 mengajar n menginsafkan aku.

waktu menggali nie, dlm keadaan panas terik...kami kekurangan air. aku ader la simpan sket air utk aku n partner aku. si Khalir (dak Raub kot) dtg n minta sket air dr kwn2 yg lain. sumer kata xder air. smpi la ke giliran aku, aku pun ckp xder iar. genap2 utk aku n partner aku. dia terus pergi tah kemana. tiba2, tgh2 giat menggali, kecoh sekeliling bila Khalir dikejarkan ke hospital sbb keracunan. rupa2nya dia turun ke bawah bukit n minum air kt tali air tu. khabarnyer air tu beracun sbb ader pihak2 yg baru meracun or what ever kt arear tu. Ya Allah....masa tu aku betul2 rasa bersalah. kenapa la aku x bagi sket air td kt dia. kalo x mybe xkan jd mcmtu. tapi Alhamdulillah...dia selamat n lusanya dia kembali menggali kubu bersama2. masa tu aku minta maaf beria2 kt dia n di just ckp " xda ape2 la... jgn risau". Sejak ari tu....aku xkedekut lagi. Insaf woo.....
kt sini juga kami berlatih tempur tanpa senjata. ni la gunanya bila peluru dah abis. xleh nk menembak so kena la pertahankan diri sendiri. ader satu part tu..aku pun lupa aper nama dia. saper2 tahu nti inform la kat aku yek... kami kena baring kt jln tar tu. matahari memancar n kaum lelaki yg xberbaju tu terpaksa menahan haba panas jln tar tu. cian kt dak lelaki. kami ladies yg berbaju nie pun terasa kepanasannya inikan lak lelaki2 yg xberbaju tu. xtvt ni sbg ujian tahan ujian n dugaan pada askar. ye la...cuba bygkan aper terjadi kalu kiter kena tahan dgn musuh. mcm2 diorg akan buat supaya kiter bocorkan maklumat kerajaan. so ini just latihan supaya kiter tahan lasak n xmudah bocorkan rahsia kerajaan.

Nie la Platun aku

Jijah, Zura, Zai, Ika, Aku, Yana & Sita


P/S:- aku paling xtahan tgk muka jemah bila En.Fadzil kata dia dh tunang. member tak selera nak makan tuh....hahaha

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di merapoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di merapoh - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di merapoh</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Malaysia Zoom » <b>Merapoh</b> bakal jadi pusat pertumbuhan baharu

Posted: 03 Aug 2011 04:04 PM PDT

KEDUDUKAN strategik kawasan Merapoh di Lipis yang menjadi penghubung antara Kota Bharu, Kelantan dengan Lembah Klang membolehkan kawasan itu berpotensi dibangunkan menjadi pusat sehenti dan bandar baharu.

Merapoh yang bersempadan dengan daerah Gua Musang, Kelantan kini menjadi destinasi persinggahan lebih 300 buah bas ekspres setiap hari sama ada untuk berhenti makan atau berehat.

Tempias pembangunan di Merapoh berasaskan pelancongan, pertanian dan alam sekitar dapat merancakkan lagi program lawatan sehari pelancong ke bandar bersejarah Kuala Lipis.

Wartawan Utusan Malaysia, HARIS FADILAH AHMAD menemubual Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Tengku, DATUK ABDUL RAHMAN MOHAMAD mengenai misi dan visi pembangunan di kawasan Lipis Timur itu.

UTUSAN: Mengapa Merapoh berpotensi sebagai sebuah pusat bandar baharu di Lipis?

ABDUL RAHMAN: Sejak 20 tahun lalu, saya melihat Merapoh sering disinggahi banyak bas ekspres yang membawa ramai penumpang di hentian rawat dan rehat (R&R) untuk berehat dan berbelanja.

Sehubungan itu, kawasan tersebut berpotensi dibangunkan sebagai pusat jualan hasil kampung yang diusahakan oleh petani seperti di R&R Sungai Perak di Perak.

Kemudahan jalan raya yang baik dan laluan kereta api antara Kelantan dan Pahang merupakan antara kemudahan yang mempercepatkan pertumbuhan Merapoh.

Ia sekali gus membantu pembangunan pertanian, pelancongan dan industri desa di kampung tradisional termasuk penempatan Orang Asli berdekatan Merapoh.

Sektor apakah yang memainkan peranan dalam memajukan kawasan ini?

Saya yakin sektor pertanian antara katalis utama membantu memajukan pusat pertumbuhan baharu di sini.

Pembabitan aktif petani menjual hasil kampung termasuk buah-buahan tempatan menjadikan Merapoh sebagai pusat persinggahan R&R yang dikenali ramai.

Justeru, Jabatan Pertanian dan Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) di sini menggalakkan penduduk tempatan memajukan tanah terbiar untuk projek pertanian.

Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) turut membantu pemasaran dengan menyediakan kemudahan jualan, khidmat pasaran dan pusat pengumpulan hasil pertanian kedua terbesar di Lipis.

Apakah projek kemudahan asas yang sedang dan telah dilaksanakan oleh kerajaan negeri di Merapoh?

Bagi merancakkan sektor perniagaan di Merapoh, Majlis Daerah Lipis (MDL) membina enam ruang perniagaan dan kedai makan untuk peniaga di sini.

Kita juga sedang membina pasar baharu bernilai RM277,000 untuk kemudahan penduduk dan pelancong berbelanja.

PPK Merapoh sedang merancang membangunkan stesen minyak miliknya sebagai pusat sehenti yang menawarkan pelbagai perkhidmatan seperti kawasan R&R, mesin pengeluaran wang automatik (ATM), restoran, gerai makan, cenderamata dan kraf tangan.

Hasrat PPK membangunkan kawasan berkenaan dengan lebih terancang bagi menarik bas ekspres berhenti di situ seterusnya membantu penduduk meningkatkan taraf ekonomi sekali gus memberi peluang kepada para pesertanya berniaga bagi memasarkan pelbagai produk pertanian, makanan, makanan ringan dan kraf tangan.

Kerajaan negeri juga memperuntukkan wang yang banyak untuk membina pam galak dan menaiktaraf bekalan air bersih di sekitar Merapoh, Pagar Sasak, Sungai Temau dan Chegar Perah.

Apakah projek pertanian terbesar yang bakal direalisasikan dalam tempoh terdekat ini di Merapoh?

FAMA akan mewujudkan Terminal Makanan Negara (Teman) di Kechau Tui berdekatan Merapoh sebagai pusat pengumpulan dan pengedaran produk pertanian di kawasan Pahang Barat.

Hasrat FAMA untuk mewujudkan pusat itu berikutan banyak produk pertanian di daerah ini dan kawasan sekitarnya dan boleh dipasarkan di premis perniagaan dan pasar harian di Merapoh.

Kechau Tui yang berdekatan dengan Merapoh sebagai hab pasaran makanan utama di Pahang Barat juga dilengkapi kemudahan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) untuk memudahkan hubungan antara pengeluar, pembekal dan pengguna.

Projek itu dijalankan dengan kerjasama Jabatan Pertanian, Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) dan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP).

Apakah kesan yang akan wujud apabila kerajaan negeri menaiktaraf Merapoh sebagai pusat pertumbuhan baru berasaskan pertanian dan pelancongan di Lipis?

Penduduk Merapoh dijangka terus bertambah dan peluang memajukan tanah terbiar dengan projek pertanian serta industri desa dapat menawarkan peluang pekerjaan sekali gus meningkatkan pendapatan penduduk.

Kerajaan Pusat juga akan menaik taraf jalan Lipis-Gua Musang dengan membina laluan empat lorong menerusi projek pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) bermula dari Pelangai, Bentong hingga ke sempadan Gua Musang dalam usaha menjana pertumbuhan ekonomi setempat.

Dengan pelaksanaan projek itu, saya berharap Merapoh akan turut menikmati hasil limpahan ECER dan menjadi sebuah bandar baharu selain menjadi pintu masuk ke Taman Negara yang menawarkan pelancongan bertaraf dunia.

Dipetik dari Utusan Malaysia

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di lurah bilut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di lurah bilut - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Blog Felda: felda <b>lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 12:00 AM PDT

Alhamdulillah, dari 15hb Mei hingga 18hb Mei kami berada di tanah FELDA Lurah Bilut seterusnya ke Felda Sungai Koyan meninggalkan kesan yang sangat dalam dalam lubuk hati. Pelbagai yang indah-indah telah melekat ke dalam anak mata sehingga sekarang masih terbayang-bayang akannya. Ditambah dengan penduduk di kedua-dua buah Felda yang sangat peramah dan sporting. Sehingga membuatkan kami berat kaki untuk melangkah dan meninggalkan tanah keramat pertama yang kami jejaki itu.

Bermula di Felda Lurah bilut bertemu di sana bersama Encik Hussin seorang pengurus Muzium di sana. Sekaligus merupakan salah seorang mangsa interview kami dalam Filem Dokumentari FELDA: RAHSIA BUMI KERAMAT.

Peribadi Encik Hussin amat menyenangkan kami semua. Melayan kami bagai tetamu diRaja. Crew filem dokumentari ini sangat menghargai pelawaan Encik Hussin ke tempat-tempat menarik untuk dilawati. Terutamanya, di sekitar Lurah Bilut. Sehingga juga membuatkan hilang rasa kepenatan dan perasaan jauh untuk ke sana.

Lurah Bilut merupakan sebuah kawasan penempatan FELDA yang terletak di Bentong, Pahang. Ia mula dibuka pada tahun 1958 dan merupakan rancangan pembangunan tanah secara berkelompok untuk pertanian yang pertama ditubuhkan seumpamanya di Malaysia dan dunia.Felda Lurah Bilut adalah merupakan kawasan FELDA yang pertama ditubuhkan di Malaysia. Penempatan penduduk dibahagikan mengikut kawasan asal penduduk datang. Contohnya penduduk berasal dari Pulau Pinang dikumpulkan penempatan mereka di Jalan Pulau Pinang. Kegiatan pertanian utama adalah penanaman Getah dan Kelapa Sawit. Penduduk terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India. Sistem pemusatan pentadbiran sekolah rendah di FELDA Lurah Bilut adalah merupakan Sekolah Wawasan pertama dan model dalam pembentukan sekolah wawasan di seluruh Malaysia. Memang menarik jika singgah ke sana. 

Kami dibawa menaiki tangki sekolah dihadapan muzium terbabit. Memang seronok sekali. Sudahlah dijamu dengan makanan sebelum memulakan pendakian ke puncak tangki. Dibawa pula dengan bekal-bekalan seperti goreng pisang, air ABC, ubi goreng sebagai kudap-kudapan. Perasaan terharu mula menjalar dalam diri masing-masing.

Memulakan pendakian ke atas puncak tangki merubah perasaan kami yang ghairah untuk ke sana dengan gerun dan cemas sedikit. Mana tidaknya, untuk ke puncak memang cerun, tambahan pula tiada unsur keselamatan sewaktu pendakian. Hanya berbekalkan barang-barang equipment shooting sehelai sepinggang dan kudap-kudapan tadi sahaja. Bait-bait semangat kental yang masih ada untuk kami juga menjadi kayu api untuk membakar perjuangan pendakian tersebut. Alangkah indahnya! Jika dinikmati pemandangan sekitar dari atas. Hilang perasaan penat, gayat dan gerun itu tadi. Memang indah dan damai Lurah Bilut. 

To be conti, sebab nak gi makan..hihi geng crew dah datang tu...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di beserah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di beserah - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di beserah</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

We Tell Sweet Stories: Sepanjang jalan kenangan <b>di Beserah</b>.

Posted: 10 Apr 2011 06:16 AM PDT

Alhamdulillah baru sampai rumah...sangat penat tapi happy.We had great ikan and sotong celup tepung for lunch at Beserah beach,,mana tak sedap makan berteman angin sepoi2 bahasa kan.After that we stopped at beserah fish stalls (tak tahu lah..ini ke yang Salmi pergi tu)to buy fresh fish,geram betul tengok ikan..kat KL kan mahal,especially ikan tenggiri selalunya beli dua keping utk TiaMia pun dah Rm15,so tadi beli ikan tenggiri yang cantik berseri,ikan merah sekor,ikan siakap,bulus,sotong dan udang kena RM110,boleh tahan 2 minggu rasanya..mintak budak tu masukkan dalam kotak gabus dan bubuh ais.Dah tu singgah tempat packing hasil laut,kedai tu supply utk export,masuk coldroom dia simpan ikan bilis dan macam2 lagi termasuk seaweed,dried osyter etc..aduhh geram betul..susah nak dapat bilis cantik di KL..so beli ikan bilis,seaweed,dried shitake mushroom and salted fish.Finally singgah beli keropok lekor,keropok kering,sagun..adoiii dah penuh boot baru bertolak balik..but rupanya tengah jalan berenti lagi..apa lagi yg kita org beli ya..jom tengok;)
They "just woke up look",rambut kombang..busyuk2 tengah minum susu dalam bilik hotel:)..tu winter sonata blanket papa bought from korea:):)

Dah breakfast..jom pergi beach..tak sabar nak main pasir;)
They had fun playing with the sands..mama and papa managed to run few kilometres at the beach;)

Bye bye beach time to pack and leave..papa will take us to ikan and sotong celup tepung at beserah beach.
Ini lah dikatakan makan berteman angin sepoi2 bahasa,,ulam raja pun terbang di tiup angin.

Tia with beserah ice cream.

Ikang and sotong celuk tepung yang manis dan crispy:)

Mama sampai mulut jadi camni makan:)

Then on the way back to KL ada orang menjerit nampak Mou sang king...

Isi dia memang cantik betul..sedap,tak cair,lemak,manis..sedap ajer masuk tekak.

Bukan org tua yang menjerit..ni budak kecik ni..makan se ulas ajer..sibuk ajer lebih..semua benda nak try;)

Sampai terbeliak mata makan..sedap ke..creamy macam carbonara ke mia?

Okay..cukulah..mama pun dah penat..jom balik nak masak pulak..goreng nasi ajer lah malam ni:):)
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di chenor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di chenor - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2011 07:29 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Rawatan Islam: Kenangan Ceramah Rawatan Islam <b>di</b> SMA <b>Chenor</b>

Posted: 09 May 2011 09:06 PM PDT








Assalamualaikum semua.. Salam sebarkan kasih sayang dan CINTA...

Ini adalah gambar2 KISWAH ketika ceramah ringkas berkenaan alam jin dan rawatan Islam di SMA Chenor Pahang..

Untuk pengetahuan, beberapa bulan yang lalu sekolah ini dilanda dengan masalah histeria yang serius...

Oleh itu.. sahabat saya yang juga tenaga pengajar di sana Us Mujahid yang juga merupakan sahabat karib saya di Mesir dan penganjur utama seminar / daurah saya di rumah Pahang di Kaherah Mesir dahulu, menjemput saya yang hina dina ini ke sekolahnya untuk memberikan sepatah dua kata berkenaan tajuk yang diberi.

Alhamdulillah.... seminar yang berlangsung selama 1 setengah jam itu berjalan dengan jayanya..

Diharap anak2 murid di SMA Chenor dapat mengambil manfaat dan mana2 yang belum sembuh, semoga Allah menyembuhkan anda..

Semoga pengetahuan2 baru berkenaan alam jin dan asas rawatan Islam yang mudah menimbulkan momentum niat di kalangan anda untuk menjadi seorang mualij muslim yang sejati satu hari nanti...

KE ARAH MELAHIRKAN PELAPIS PERAWAT ISLAM YANG SEBENAR DI BUMI PAHANG!!!

Terima kasih sekali lagi kepada U Mujahid, para asatizah, warden, penganjur kem anak soleh SMA Chenor dan semua yang menjayakan program pada malam tersebut..

Kenangan bersama kalian ibarat titisan madu tualang asli yang medu rasanya....

Allahu Haq Hidayah Seluruh Alam

Wassalam...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search


Kejadian Tanah Runtuh <b>di Cameron Highland</b>: Perkampungan Orang Asli <b>...</b>

Posted: 07 Aug 2011 07:04 PM PDT

No of View :1070

 Perkampungan Orang Asli Sungai Ruil yang dilanda kejadian tanah runtuh 5.45 petang semalam merupakan salah satu daripada dua perkampungan orang asli yang terkenal di Cameron Highlands, Pahang.

Perkampungan itu dan perkampungan Orang Asli Kampung Pagan adalah perkampungan yang terkenal dengan aktiviti pelancongan antaranya lawatan berpandu dan inap desa.

Pakej pelancongan di perkampungan itu juga merupakan salah satu daripada 16 pakej pelancongan yang mempromosikan lawatan ke perkampungan Orang Asli di negara ini yang turut mempromosikan pakej pelancongan di Taman Negara dan Hutan Belum.

Sebanyak 145 buah rumah terdapat di perkampungan tetap Orang Asli Sungai Ruil di Tanah Rata yang turut menempatkan kira-kira 1,300 orang penduduk dan perkampungan itu terletak kira-kira 5km dari Pekan Tanah Rata.

Pada masa dahulu memburu menggunakan sumpit, memancing dan mengumpul hasil hutan merupakan aktiviti harian penduduk di kawasan itu.

Bagaimanapun dengan arus pemodenan, aktiviti pelancongan menjadi antara aktiviti utama di samping penduduk beralih pekerjaan dengan bekerja dalam sektor kerajaan serta swasta.

Arus pemodenan turut merubah wajah perkampungan itu antaranya perkhidmatan langganan televisyen satelit berbayar dan penubuhan sebuah Pusat Teknologi Maklumat bagi memastikan penduduk di kawasan itu celik IT.

Kerajaan sentiasa memantau keperluan dan kebajikan penduduk Orang Asli di kawasan itu dengan penubuhan pejabat Jabatan Hal Ehwal Orang Asli.

Cameron Highlands, satu daripada pusat peranginan tanah tinggi terkenal di negara ini berada 1,829 meter di atas paras laut, bercuaca sejuk dengan suhu antara 10 dan 20 darjah celsius.

Selain Tanah Rata, dua lagi pekan utama di Cameron Highlands ialah Ringlet dan Brinchang. - BERNAM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

06 di ketari - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di ketari - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2011 12:00 AM PDT

Seorang sahabat dalam facebook KELAB 500,000 PENYOKONG PAS PAHANG, Fakhrul Anuar Zulkawi, mengutarakan beberapa pandangan menarik yang wajar kita renungi bagi menghadapi PRU ke 13 nanti.

Melihat kepada fakta angka, mungkin agak sukar meneka apakah Pakatan Rakyat mampu mara ke Wisma Sri Pahang. Namun jika diambil kira terdapat terdapat 21 kerusi Dun yang ada tanah rancangan Felda, peluang nampaknya tidak mustahil. Ini jika dilihat berdasarkan perkembangan baru kesedaran politik para peneroka. Beliau tidak menyentuh tentang undi peneroka. Namun jika diandaikan hanya 5 % sahaja swing undi peneroka daripada PRU 2008, sesuatu kejutan boleh berlaku di negeri ini!

Di bawah ini saya perturunkan semuanya pandangan Fakhrul Anuar, hatta tanpa mengubah ejaan dan ayat-ayatnya.

Salam. Melihat kpd mood wall ini, semuanya mahukan PAS Pahang bersama Pakatan Rakyat utk memerintah negeri ini selepas PRU-13. Namun elok juga kita melihat sebentar kpd realiti yg bakal dihadapi.

Sehingga kini, pembangkang menguasai 5 kerusi drpd 42 kerusi (BN 37 kerusi). Utk melayakkan PR menerajui Pahang secara kemenangan majoriti mudah (simple majoriti), PR perlukan sekurang2nya 22 kerusi. Utk tujuan itu, PR mesti mempertahankan 5 kerusi yg telah dimenangi semasa PRU-12 (2 PAS, 2 DAP & 1 Bebas) iaitu di N12 Beserah (maj 1541), N32 Kuala Semantan (maj 932), N7 Tras (maj 2451), N38 Triang (maj 2469) dan N1 Tanah Rata (maj 575-Bebas). Masih berbaki 17 kerusi lagi.

Di mana peluang utk menang boleh diperolehi secara analisa kalkulatif sebegini? Pertamanya ianya boleh difokuskan kpd 7 kerusi yg dimenangi BN dgn majoriti kurang dr 1000 undi iaitu di 3 DUN majoriti pengundi Melayu iaitu N16 Inderapura (maj 873), N15 Tg Lumpur (maj 496), N29 Jengka (maj 596) dan di 4 DUN pengundi majoriti atau signifikan bkn Melayu di N14 Teruntum (maj 293), N10 Damak (maj 509), N34 Ketari (maj 882) & N35 Sabai (maj 145-India).

Seterusnya fokus perlu diberikan kpd 8 kerusi maj antara 1000-1500 terdpt di 5 kwsn maj Melayu (lebih 70%) iaitu N24 Luit (maj 1068), N3 Pdg Tengku (maj 1188), N9 Tahan (maj 1357), N19 Panching (maj 1441), N27 Jenderak (maj 1374) dan di 3 lagi kwsn pengundi bercampur iaitu di N33 Bilut (maj 1108), N4 Cheka (maj 1280), N5 Benta (maj 1358).

Ini bermakna masih short 2 kerusi utk majoriti mudah. Dimana lagi peluang utk menang? Wajar utk dimantapkan jentera di N28 Kerdau (maj 1615), N37 Guai (maj 1941) dan 2 kwns pengundi bercampur iaitu di N13 Semambu (maj 2136) & N30 Mentakab (maj 2439).

PAS mesti berupaya utk mendapatkan sokongan Melayu dan pengundi atas pagar perlu beralih dr menyokong UMNO secara signifikan peratusannya.

Berdasarkan parti, utk menang simple maj, 22 kerusi tersebut bakal diwakili PAS 9 kerusi, DAP 8 kerusi dan PKR 5 kerusi. Banyak faktor jg perlu diambilkira termasuk faktor calon yg berkredibiliti utk diketengahkan. Dan PAS perlu melipatgandakan usaha n memperkemaskan jentera utk memenangi hati pengundi Melayu. Usaha dakwah n tarbiah juga mesti menjadi asas utama. Kemungkinan kerajaan campuran spt yg pernah berlaku di Perak juga tidak boleh ditolak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di nenasi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di nenasi - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2011 03:04 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2011 12:00 AM PDT

Tidak mengambil berat tentang kepentingan belia <b>di Nenasi</b> | Aduan <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2011 11:22 AM PDT

Assalamualaikum…sy selaku wakil dari Kampung Nenasi ingin mengadu mengenai pemimpin dikawasan kampung kami yg tidak menjalankan tugasnya dengan baik.tidak pernah memberi peluang kepada anak2muda atau belia dikampung kami untuk bersuara dalam apa2 saja halyg berkaitan dgn kampung kami.

Iiada inisiatif lain untuk membangunkan anak2 muda di kawasan kami.sikap lepas tangan amat jelas ditunjukkan oleh pemimpin di tempat kami…terutama dalam aktiviti sukan..aduan telah dibuat kepada pihak atasan,namun sebarang tindakan tidak diambil…sy wakil belia amat kecewa kerana tidak ada sokongan dari pihak pemimpin di kwasan kami sekiranya pihak belia ingin mengadakan sesuatu aktiviti.

By: azman

Aduan yang berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di sungai lembing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di sungai lembing - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Aug 2011 01:16 PM PDT

URL Sumber Asal :-

<b>Sg Lembing</b> Jadi Tumpuan Sempena Cuti Aidilfitri

Posted: 19 Aug 2011 12:09 AM PDT

KUANTAN – Sungai Lembing, pekan kecil yang pernah melalui zaman gemilang sebagai pekan terkaya di Pahang sekitar tahun 1880 berikutan aktiviti perlombongan bijih timah, kini tetap menjadi tarikan pelancong apabila semua inap desa di pekan kecil itu habis ditempah semasa musim perayaan Aidilfitri.

Berdasarkan tinjauan Bernama, semua 30 inap desa di pekan kecil itu habis ditempah pengunjung bagi tempoh 26 Ogos ini hingga 2 Sept 2011.

Seorang pengusaha inap desa, Vincent Chow, pemilik Lembing Village Resort ketika ditemui berkata sejak awal Ogos lagi, kebanyakan inap desa di pekan itu telah mula ditempah.

"Kami menawarkan pelbagai aktiviti sempena musim cuti itu nanti, antaranya aktiviti memanjat Bukit Panorama di Sungai Lembing, mandi-manda di Air Terjun Rimbo, melawat Muzium Sungai Lembing dan melawat kawasan tinggalan lombong bijih timah," katanya di sini.

Sungai Lembing pernah menjadi nadi utama kepada kekayaan British pada masa 1880-an dengan aktiviti perlombongan bijih timah dan pernah dilabel sebagai "El-Dorado Timur" di Tanah Melayu hinggakan wujud sebuah perkampungan Inggeris yang istimewa di Lembah Sungai Kenau di Sungai Lembing.

Vincent berkata kemasukan pelancong dari luar juga adalah berikutan cuti panjang perayaan Aidilfitri yang bersambung dengan cuti sambutan kemerdekaan negara.

"Kebanyakan pelancong dari luar seperti dari Kuala Lumpur dan Singapura, sehingga kini kami masih menerima panggilan untuk tempahan," katanya.

Berita Berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di tanjung lumpur - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di tanjung lumpur - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2011 01:29 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Restoran Best Kesukaan Kami <b>di Tanjung Lumpur</b>, Kuantan | DaHLia&#39;s <b>...</b>

Posted: 27 Feb 2011 09:11 AM PST

Baru sampai rumah setengah jam selepas berlibur bersama keluarga aku, pergi makan malam dan juga bawak anak buah aku pergi Funfair kat Tanjung Lumpur tu. Musnah planning nak siapkan proposal malam ni. Alamatnya, tunda esok lah pulak untuk buat tu. Apapun, selewatnya Rabu ni dah nak kena poslaju Permohonan HLP aku tu. Kalau tidak, tunggu iklan lain tahun lah pulak jawabnya.

DSC03404

Lepas Isyak tadi, kami sekeluarga dan makcik pakcik aku dari Kelantan ke restoran favourite kami kat Tanjung Lumpur, Kuantan. Memang dah janji kalau sedara aku ni datang, nak belanja diorang makan menu istimewa kedai ni, Ketam Goreng Telur Masin yang memang tak jumpa kat mana-mana restoran lain di Kuantan ni. Ops, ada di New Horizon tapi dekat Marina Seafood Tanjung Lumpur ni lebih best! Lebih fresh dan yang penting besar! Kat New Horizon tu ketam kecil dan rangup. Makan sekali ngan kulit je so tak rasa kemanisan isi ketam tu.

Jom layan menu favourite kami yang wajib order di kedai ni..

DSC03260

Kailan Ikan Masin.. memang best sebab banyak ikan masin :D

 

DSC03261

Dah namanya orang Malaysia, takde sambal belacan, memang tak sah!

 

DSC03262

Ikan Siakap masak Stim Asam Boi …syiok!!! Kuah dia memang gerenti licin punye.

DSC03263

Menu istimewa utama kat Marina Seafood ni ialah Ketam Goreng Telur Masin ni lah.

 

DSC03264

Aku suka makan bahagian cengkerang utama dia dan yg sepit tu je. Bahagian tengah aku malas, sebab leceh nak ambil isi lebih2 lagi yang bahagian kaki dia lain tu.

 

Kalau perasan, gambar-gambar menu atas ni diambil pada awal Januari 2011. Memang kami sekeluarga ni sekurang-kurangnya sekali sebulan akan ke Marina Seafood ni untuk makan ketam. Kalau dulu 2minggu sekali mesti nampak muka sampai budak tu tanya aku meniaga ke apa. Pernah juga adik aku nak try masak ketam telur masin ni, abis melepuh tangan kena minyak panas. Last2 masing2 dah tak berani nak cuba resipi ketam telur masin ni. Pergi makan jer lah senang!

 

Untuk yang berminat nak mencuba masakan Ketam Goreng Telur Masin yang best ni, boleh ke Marina Seafood Tanjung Lumpur ok. Seberang jalan dengan Masjid Tanjung Lumpur, berdekatan dengan Balai Polis Tanjung Lumpur tu. Signboard restoran ni warna biru dan ada macam perahu kat depan dia. Perahu tu tempat letak ketam, ikan, sotong, lala, dan udang. Bagi penggemar ketam, memang menu Ketam Goreng Telur Masin tu wajib korang cuba!

 

DSC03405

Aku melepak situ dah sampai 11 malam lebih sebab tetiba ada family friend datang sebab anak dia nak tumpang adik aku balik. Lagipun dia ada barang nak pesan suh aku bagi anak dia kat SHAH esok. Lepas balik makan, terpaksa pulak kotakan janji dengan Ninin untuk pergi FUNFAIR. Kalau tak bawak, alamatnya mengamuklah! Padahal tadi masa tengah makan ketam, mata dah tak boleh nak bukak luas dah.

DSC03406

 

Ninin dah Kashah sedang main baling bola masuk lubang, kira markah, dapat sticker..abis laa puluhan ringgit untuk diorang berdua ni. Dapatlah mainan seplastik seorang. So, tak payah la beli mainan untuk 2minggu ni. Funfair ni pun kat area Tanjung Lumpur gak, lepas je Jambatan Tanjung Lumpur tu, hanya akan beroperasi sehingga 3 MAC 2011 sahaja.

 

Btw, ini bukanlah advertorial, review etc just nak sharing kedai makan best kat Tanjung Lumpur kesukaan family aku je. Diskaun tu adalah dapat gak selalu, sebab dah jadi regular customer diorang. Eh, aku pernah tulis pasal kedai Marina Seafood ni rupanya kat sini!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved