ads

Sabtu, 27 Ogos 2011

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


CATATAN SI MERAH SILU: Ke <b>Janda Baik</b> dan Raub sebelum <b>...</b>

Posted: 11 Aug 2011 10:06 AM PDT

Menamatkan sesi artikel-artikel selingan kali ini adalah cerita dari 2 hari terakhir bulan Julai merangkap hari-hari terakhir sebelum masuk bulan Ramadhan.

Sabtu 30 Julai 2011 kami keluar rumah sekitar 4: 30 petang. Hampir ke bandar Rawang kelihatan sebuah lori treler dengan gerabak keretapi di belakang.

Tu dia... jadi jakun sat. Inilah kali pertama saya melihat gerabak kereta api dibawa atas lori...

Ini pula kereta menghampiri tol berdekatan Klang Gates.

Kami mahu naik ke Pahang.

Kena le lalu teropong eh terowong di atas gunung...


Masuk ke perhentian Genting Sempah.

Terus ke Kampung Janda Baik.

Singgah sat ke beberapa tempat yang ada makna tertentu buat saya...


Selepas menikmati hidangan enak sup tulang dan nasi kami pun kembali ke lebuh raya melalui pekan Bukit Tinggi.

Tengok-tengok ada kemalangan yang meragut nyawa. Innalillah...

Ini pula adalah gambar di luar rumah almarhum Nenek keesokannya pagi Ahad 31 Julai, selepas puas kami bermalam anak beranak...

Selepas menziarahi kubur Nenek saya sempat singgah di dua buah masjid di Raub. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Kampung Sempam Baru dan Masjid jamek baru (New main mosque of) Raub dan di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).

Seterusnya saya membawa isteri melihat kawasan lombong emas yang masih wujud dan beroperasi di Raub. Menurut ceritanya tempat ini masih mampu menghasilkan minimum 10 kg emas sehari. Kalau begitu nilai hasilnya harus tidak kurang RM60 juta sebulan!

Selepas itu singgah di rumah seorang sepupu kemudian pusing di bandar Raub.

Sebenarnya niat utama kami membuat perjalanan ini ialah untuk menikmati hidangan gulai asam rong yang setakat ini cuma boleh didapati di daerah ini. Siapa sangka kedai yang selalu dituju tutup kerana esoknya kita akan mula berpuasa Ramadhan, kerana pengusaha kedai akan mula menjual hidangan di Bazaar Ramadhan?

Kami pun mengorak langkah kembali ke Lembah Klang. Singgah sebentar di masjid baru Bentong. Lihat Masjid baru bandar (New town mosque of) Bentong.


Letaknya berhadapan Dataran Bentong.

Lalu bandar Bentong.

Tergerak pula untuk singgah di masjid lama daerah Bentong. Lihat Masjid Tengku Sulaiman, Ketari, Bentong.

Seterusnya terasa mahu mengambil jalan lama menghala ke Lembah Klang.

Ada air terjun kelihatan di tepian jalan.

Ini pula adalah pekan Bukit Tinggi dilihat dari jalan lama sebelum simpang masuk ke Janda Baik.

Sekali lagi kami masuk ke Janda Baik. Singgah sebentar di rumah seorang rakan.

Sebelum Maghrib kami anak beranak sempat bersiar-siar di taman milik penulis buku politik, S. H. Alattas atau Pak Habib. Kemudian bermalam di surau berdekatan sebelum keluar bersahur di Genting Sempah seterusnya menghantar isteri ke tempat kerja di Kuala Lumpur. Settle cerita bulan Julai... :]

06 di mempaga - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di mempaga - Google Blog Search


Family On Bikes: @tok ke <b>Mempaga</b> - Kaira <b>di</b> Cyberjaya Green Ride

Posted: 19 Jun 2011 11:25 PM PDT

06 di merapoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di merapoh - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di merapoh</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di merapoh</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Malaysia Zoom » <b>Merapoh</b> bakal jadi pusat pertumbuhan baharu

Posted: 03 Aug 2011 04:04 PM PDT

KEDUDUKAN strategik kawasan Merapoh di Lipis yang menjadi penghubung antara Kota Bharu, Kelantan dengan Lembah Klang membolehkan kawasan itu berpotensi dibangunkan menjadi pusat sehenti dan bandar baharu.

Merapoh yang bersempadan dengan daerah Gua Musang, Kelantan kini menjadi destinasi persinggahan lebih 300 buah bas ekspres setiap hari sama ada untuk berhenti makan atau berehat.

Tempias pembangunan di Merapoh berasaskan pelancongan, pertanian dan alam sekitar dapat merancakkan lagi program lawatan sehari pelancong ke bandar bersejarah Kuala Lipis.

Wartawan Utusan Malaysia, HARIS FADILAH AHMAD menemubual Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Tengku, DATUK ABDUL RAHMAN MOHAMAD mengenai misi dan visi pembangunan di kawasan Lipis Timur itu.

UTUSAN: Mengapa Merapoh berpotensi sebagai sebuah pusat bandar baharu di Lipis?

ABDUL RAHMAN: Sejak 20 tahun lalu, saya melihat Merapoh sering disinggahi banyak bas ekspres yang membawa ramai penumpang di hentian rawat dan rehat (R&R) untuk berehat dan berbelanja.

Sehubungan itu, kawasan tersebut berpotensi dibangunkan sebagai pusat jualan hasil kampung yang diusahakan oleh petani seperti di R&R Sungai Perak di Perak.

Kemudahan jalan raya yang baik dan laluan kereta api antara Kelantan dan Pahang merupakan antara kemudahan yang mempercepatkan pertumbuhan Merapoh.

Ia sekali gus membantu pembangunan pertanian, pelancongan dan industri desa di kampung tradisional termasuk penempatan Orang Asli berdekatan Merapoh.

Sektor apakah yang memainkan peranan dalam memajukan kawasan ini?

Saya yakin sektor pertanian antara katalis utama membantu memajukan pusat pertumbuhan baharu di sini.

Pembabitan aktif petani menjual hasil kampung termasuk buah-buahan tempatan menjadikan Merapoh sebagai pusat persinggahan R&R yang dikenali ramai.

Justeru, Jabatan Pertanian dan Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) di sini menggalakkan penduduk tempatan memajukan tanah terbiar untuk projek pertanian.

Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) turut membantu pemasaran dengan menyediakan kemudahan jualan, khidmat pasaran dan pusat pengumpulan hasil pertanian kedua terbesar di Lipis.

Apakah projek kemudahan asas yang sedang dan telah dilaksanakan oleh kerajaan negeri di Merapoh?

Bagi merancakkan sektor perniagaan di Merapoh, Majlis Daerah Lipis (MDL) membina enam ruang perniagaan dan kedai makan untuk peniaga di sini.

Kita juga sedang membina pasar baharu bernilai RM277,000 untuk kemudahan penduduk dan pelancong berbelanja.

PPK Merapoh sedang merancang membangunkan stesen minyak miliknya sebagai pusat sehenti yang menawarkan pelbagai perkhidmatan seperti kawasan R&R, mesin pengeluaran wang automatik (ATM), restoran, gerai makan, cenderamata dan kraf tangan.

Hasrat PPK membangunkan kawasan berkenaan dengan lebih terancang bagi menarik bas ekspres berhenti di situ seterusnya membantu penduduk meningkatkan taraf ekonomi sekali gus memberi peluang kepada para pesertanya berniaga bagi memasarkan pelbagai produk pertanian, makanan, makanan ringan dan kraf tangan.

Kerajaan negeri juga memperuntukkan wang yang banyak untuk membina pam galak dan menaiktaraf bekalan air bersih di sekitar Merapoh, Pagar Sasak, Sungai Temau dan Chegar Perah.

Apakah projek pertanian terbesar yang bakal direalisasikan dalam tempoh terdekat ini di Merapoh?

FAMA akan mewujudkan Terminal Makanan Negara (Teman) di Kechau Tui berdekatan Merapoh sebagai pusat pengumpulan dan pengedaran produk pertanian di kawasan Pahang Barat.

Hasrat FAMA untuk mewujudkan pusat itu berikutan banyak produk pertanian di daerah ini dan kawasan sekitarnya dan boleh dipasarkan di premis perniagaan dan pasar harian di Merapoh.

Kechau Tui yang berdekatan dengan Merapoh sebagai hab pasaran makanan utama di Pahang Barat juga dilengkapi kemudahan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) untuk memudahkan hubungan antara pengeluar, pembekal dan pengguna.

Projek itu dijalankan dengan kerjasama Jabatan Pertanian, Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) dan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP).

Apakah kesan yang akan wujud apabila kerajaan negeri menaiktaraf Merapoh sebagai pusat pertumbuhan baru berasaskan pertanian dan pelancongan di Lipis?

Penduduk Merapoh dijangka terus bertambah dan peluang memajukan tanah terbiar dengan projek pertanian serta industri desa dapat menawarkan peluang pekerjaan sekali gus meningkatkan pendapatan penduduk.

Kerajaan Pusat juga akan menaik taraf jalan Lipis-Gua Musang dengan membina laluan empat lorong menerusi projek pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) bermula dari Pelangai, Bentong hingga ke sempadan Gua Musang dalam usaha menjana pertumbuhan ekonomi setempat.

Dengan pelaksanaan projek itu, saya berharap Merapoh akan turut menikmati hasil limpahan ECER dan menjadi sebuah bandar baharu selain menjadi pintu masuk ke Taman Negara yang menawarkan pelancongan bertaraf dunia.

Dipetik dari Utusan Malaysia

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di beserah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di beserah - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di beserah</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

We Tell Sweet Stories: Sepanjang jalan kenangan <b>di Beserah</b>.

Posted: 10 Apr 2011 06:16 AM PDT

Alhamdulillah baru sampai rumah...sangat penat tapi happy.We had great ikan and sotong celup tepung for lunch at Beserah beach,,mana tak sedap makan berteman angin sepoi2 bahasa kan.After that we stopped at beserah fish stalls (tak tahu lah..ini ke yang Salmi pergi tu)to buy fresh fish,geram betul tengok ikan..kat KL kan mahal,especially ikan tenggiri selalunya beli dua keping utk TiaMia pun dah Rm15,so tadi beli ikan tenggiri yang cantik berseri,ikan merah sekor,ikan siakap,bulus,sotong dan udang kena RM110,boleh tahan 2 minggu rasanya..mintak budak tu masukkan dalam kotak gabus dan bubuh ais.Dah tu singgah tempat packing hasil laut,kedai tu supply utk export,masuk coldroom dia simpan ikan bilis dan macam2 lagi termasuk seaweed,dried osyter etc..aduhh geram betul..susah nak dapat bilis cantik di KL..so beli ikan bilis,seaweed,dried shitake mushroom and salted fish.Finally singgah beli keropok lekor,keropok kering,sagun..adoiii dah penuh boot baru bertolak balik..but rupanya tengah jalan berenti lagi..apa lagi yg kita org beli ya..jom tengok;)
They "just woke up look",rambut kombang..busyuk2 tengah minum susu dalam bilik hotel:)..tu winter sonata blanket papa bought from korea:):)

Dah breakfast..jom pergi beach..tak sabar nak main pasir;)
They had fun playing with the sands..mama and papa managed to run few kilometres at the beach;)

Bye bye beach time to pack and leave..papa will take us to ikan and sotong celup tepung at beserah beach.
Ini lah dikatakan makan berteman angin sepoi2 bahasa,,ulam raja pun terbang di tiup angin.

Tia with beserah ice cream.

Ikang and sotong celuk tepung yang manis dan crispy:)

Mama sampai mulut jadi camni makan:)

Then on the way back to KL ada orang menjerit nampak Mou sang king...

Isi dia memang cantik betul..sedap,tak cair,lemak,manis..sedap ajer masuk tekak.

Bukan org tua yang menjerit..ni budak kecik ni..makan se ulas ajer..sibuk ajer lebih..semua benda nak try;)

Sampai terbeliak mata makan..sedap ke..creamy macam carbonara ke mia?

Okay..cukulah..mama pun dah penat..jom balik nak masak pulak..goreng nasi ajer lah malam ni:):)
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di lurah bilut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di lurah bilut - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Blog Felda: felda <b>lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2011 12:00 AM PDT

Alhamdulillah, dari 15hb Mei hingga 18hb Mei kami berada di tanah FELDA Lurah Bilut seterusnya ke Felda Sungai Koyan meninggalkan kesan yang sangat dalam dalam lubuk hati. Pelbagai yang indah-indah telah melekat ke dalam anak mata sehingga sekarang masih terbayang-bayang akannya. Ditambah dengan penduduk di kedua-dua buah Felda yang sangat peramah dan sporting. Sehingga membuatkan kami berat kaki untuk melangkah dan meninggalkan tanah keramat pertama yang kami jejaki itu.

Bermula di Felda Lurah bilut bertemu di sana bersama Encik Hussin seorang pengurus Muzium di sana. Sekaligus merupakan salah seorang mangsa interview kami dalam Filem Dokumentari FELDA: RAHSIA BUMI KERAMAT.

Peribadi Encik Hussin amat menyenangkan kami semua. Melayan kami bagai tetamu diRaja. Crew filem dokumentari ini sangat menghargai pelawaan Encik Hussin ke tempat-tempat menarik untuk dilawati. Terutamanya, di sekitar Lurah Bilut. Sehingga juga membuatkan hilang rasa kepenatan dan perasaan jauh untuk ke sana.

Lurah Bilut merupakan sebuah kawasan penempatan FELDA yang terletak di Bentong, Pahang. Ia mula dibuka pada tahun 1958 dan merupakan rancangan pembangunan tanah secara berkelompok untuk pertanian yang pertama ditubuhkan seumpamanya di Malaysia dan dunia.Felda Lurah Bilut adalah merupakan kawasan FELDA yang pertama ditubuhkan di Malaysia. Penempatan penduduk dibahagikan mengikut kawasan asal penduduk datang. Contohnya penduduk berasal dari Pulau Pinang dikumpulkan penempatan mereka di Jalan Pulau Pinang. Kegiatan pertanian utama adalah penanaman Getah dan Kelapa Sawit. Penduduk terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India. Sistem pemusatan pentadbiran sekolah rendah di FELDA Lurah Bilut adalah merupakan Sekolah Wawasan pertama dan model dalam pembentukan sekolah wawasan di seluruh Malaysia. Memang menarik jika singgah ke sana. 

Kami dibawa menaiki tangki sekolah dihadapan muzium terbabit. Memang seronok sekali. Sudahlah dijamu dengan makanan sebelum memulakan pendakian ke puncak tangki. Dibawa pula dengan bekal-bekalan seperti goreng pisang, air ABC, ubi goreng sebagai kudap-kudapan. Perasaan terharu mula menjalar dalam diri masing-masing.

Memulakan pendakian ke atas puncak tangki merubah perasaan kami yang ghairah untuk ke sana dengan gerun dan cemas sedikit. Mana tidaknya, untuk ke puncak memang cerun, tambahan pula tiada unsur keselamatan sewaktu pendakian. Hanya berbekalkan barang-barang equipment shooting sehelai sepinggang dan kudap-kudapan tadi sahaja. Bait-bait semangat kental yang masih ada untuk kami juga menjadi kayu api untuk membakar perjuangan pendakian tersebut. Alangkah indahnya! Jika dinikmati pemandangan sekitar dari atas. Hilang perasaan penat, gayat dan gerun itu tadi. Memang indah dan damai Lurah Bilut. 

To be conti, sebab nak gi makan..hihi geng crew dah datang tu...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Blog Felda: felda <b>lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 12:00 AM PDT

Alhamdulillah, dari 15hb Mei hingga 18hb Mei kami berada di tanah FELDA Lurah Bilut seterusnya ke Felda Sungai Koyan meninggalkan kesan yang sangat dalam dalam lubuk hati. Pelbagai yang indah-indah telah melekat ke dalam anak mata sehingga sekarang masih terbayang-bayang akannya. Ditambah dengan penduduk di kedua-dua buah Felda yang sangat peramah dan sporting. Sehingga membuatkan kami berat kaki untuk melangkah dan meninggalkan tanah keramat pertama yang kami jejaki itu.

Bermula di Felda Lurah bilut bertemu di sana bersama Encik Hussin seorang pengurus Muzium di sana. Sekaligus merupakan salah seorang mangsa interview kami dalam Filem Dokumentari FELDA: RAHSIA BUMI KERAMAT.

Peribadi Encik Hussin amat menyenangkan kami semua. Melayan kami bagai tetamu diRaja. Crew filem dokumentari ini sangat menghargai pelawaan Encik Hussin ke tempat-tempat menarik untuk dilawati. Terutamanya, di sekitar Lurah Bilut. Sehingga juga membuatkan hilang rasa kepenatan dan perasaan jauh untuk ke sana.

Lurah Bilut merupakan sebuah kawasan penempatan FELDA yang terletak di Bentong, Pahang. Ia mula dibuka pada tahun 1958 dan merupakan rancangan pembangunan tanah secara berkelompok untuk pertanian yang pertama ditubuhkan seumpamanya di Malaysia dan dunia.Felda Lurah Bilut adalah merupakan kawasan FELDA yang pertama ditubuhkan di Malaysia. Penempatan penduduk dibahagikan mengikut kawasan asal penduduk datang. Contohnya penduduk berasal dari Pulau Pinang dikumpulkan penempatan mereka di Jalan Pulau Pinang. Kegiatan pertanian utama adalah penanaman Getah dan Kelapa Sawit. Penduduk terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India. Sistem pemusatan pentadbiran sekolah rendah di FELDA Lurah Bilut adalah merupakan Sekolah Wawasan pertama dan model dalam pembentukan sekolah wawasan di seluruh Malaysia. Memang menarik jika singgah ke sana. 

Kami dibawa menaiki tangki sekolah dihadapan muzium terbabit. Memang seronok sekali. Sudahlah dijamu dengan makanan sebelum memulakan pendakian ke puncak tangki. Dibawa pula dengan bekal-bekalan seperti goreng pisang, air ABC, ubi goreng sebagai kudap-kudapan. Perasaan terharu mula menjalar dalam diri masing-masing.

Memulakan pendakian ke atas puncak tangki merubah perasaan kami yang ghairah untuk ke sana dengan gerun dan cemas sedikit. Mana tidaknya, untuk ke puncak memang cerun, tambahan pula tiada unsur keselamatan sewaktu pendakian. Hanya berbekalkan barang-barang equipment shooting sehelai sepinggang dan kudap-kudapan tadi sahaja. Bait-bait semangat kental yang masih ada untuk kami juga menjadi kayu api untuk membakar perjuangan pendakian tersebut. Alangkah indahnya! Jika dinikmati pemandangan sekitar dari atas. Hilang perasaan penat, gayat dan gerun itu tadi. Memang indah dan damai Lurah Bilut. 

To be conti, sebab nak gi makan..hihi geng crew dah datang tu...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

AyUh GeBaNg2 JeW..: <b>LURAH BILUT</b>

Posted: 20 May 2011 09:37 PM PDT

di lah!!..kenangan sewaktu dok di LURAH BILUT,BENTONG..
Salah seorang di dlm gambar ni..Uncle Bala yg slalu curi2 aku..aku penah ceciter dlm blog nih..
Ntah masih hidup ke tdak..tingin gak nk g sane ..mak ckp..byk dh berubah..
*Uncle Bala ,Posmen di Bentong
Insya'allah satu ari nnti aku akan singgah di sane..
Huhuhuhu ,,,nk jejak kasih..Uncle Bala..
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di kuala rompin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala rompin - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

Kuala Rompin terletak di dalam daerah Rompin di Negeri Pahang kira-kira 133 km dari Kuantan. Jika anda ingin datang dari Kuala Lumpur perjalanan ke Kuala Rompin mengambil masa lebih kurang 3 jam 30 minit melalui jalan darat. Royal Pahang Billfish International Challenge adalah acara tahunan bertaraf antarabangsa yang diadakan di di sini, menarik kaki-kaki pancing dari serata dunia termasuklah United Kingdom, Singapura, Australia, Indonesia dan juga Thailand. Bukan sahaja menjadi pintu masuk utama ke Pulau Tioman, Kuala Rompin juga terkenal dengan pelbagai restoran yang menyediakan masakan laut yang lazat dan segar, menggunakan udang dan kepah air tawar ditangkap di kuala Sungai Rompin. Masakan sotong dan ketam juga terkenal di sini. Read the English version here.

Cara Ke Kuala Rompin Pahang
Peta Kuala Rompin
Hotel dan Penginapan
Tarikan dan Aktiviti

Bagaimana hendak ke sana? Anda boleh ke Rompin melalui pengangkutan darat atau udara.

Jalan Darat:

Dari Kuala Lumpur – Seremban – Bahau – Mu'adzam Shah -Lanjut (3.5 jam memandu atau 285 kilometer)
Dari Selatan: Johor Bahru – Mersing – Kuala Rompin – Lanjut (2.5 jam memandu atau 215 kilometer)
Dari Utara: Kota Bahru – Kuala Terengganu – Kuantan – Pekan – Lanjut (6.5 jam memandu atau 496 kilometer)

Jalan Udara:

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA ke Lapangan Terbang Kuantan

Peta Kuala Rompin


View Larger Map

rompin pahang

More photos

Sekiranya anda ingin membuat tempahan penginapan adalah digalakkan menelefon terus ke hotel yang berkenaan. Tempahan awal dapat mengelakkan anda dari kesukaran mendapatkan bilik penginapan terutamanya pada hari cuti umum dan hujung minggu.

ROMPIN BEACH RESORT
Lot 340 Jalan Pantai Hiburan
26800 Kuala Rompin
Pahang Darul Makmur
Tel: 609-414 1367
Fax: 609-414 1366

HOTEL SERI MALAYSIA ROMPIN
671 Kg. Tanjung Gemuk
26800 Kuala Rompin
Pahang Darul Makmur
Tel: 609-413 2724
Fax: 609-413 2732

SUMMERSET COLONIAL HOTEL & VILLAS
Lot 2547
26800 Kuala Rompin
Pahang Darul Makmur
Tel : 609-414 1888
Fax: 609-414 0888
E-mail : summerset@rompin.com.my
Laman web: www.summerset.com.my

LANJUT GOLDEN BEACH RESORT
Kampung Lanjut
26800 Kuala Rompin
Pahang Darul Makmur
Tel : 609-414 5113
Fax: 609-414 5112
E-mail : enquiries@lanjut.com.my
Laman web: www.lanjut.com.my

Tarikan Di Kuala Rompin Pahang

Aktiviti memancing memang sudah sebati dengan Kuala Rompin namun terdapat juga tarikan lain di sini yang tidak kurang hebatnya.

Pintu Masuk Taman Negara Endau Rompin

Taman Negara Endau-Rompin adalah lokasi tarikan yang sesuai bagi mereka yang sukakan kehijauan, flora fauna serta cabaran di hutan. Popular di kalangan pencinta alam, taman negara ini adalah antara hutan tertua di dunia dan juga habitat kepada beberapa spesis haiwan yang semakin pupus, termasuklah badak sumbu sumatera. Berkeluasan 48905 hektar Taman Negara Endau-Rompin adalah yang kedua terbesar di Semenanjung Malaysia selepas Taman Negara Pahang.

air terjun

Untuk memasuki tempat ini anda perlu mendapatkan pas istimewa dari Perbadanan Taman Negara (Johor) yang boleh dihubungi di talian 07-2237471 atau fax 07-2237471. Alamatnya di JKR 475, Bukit Timbalan, Johor. Dua pintu masuk utama ke Taman Negara Endau-Rompin adalah melalui Nitar dan Kampung Peta (kampung Orang Asli). Jangan lupa menbawa pulang buah tangan berupa cederahati dari rotan yang menarik dihasilkan penduduk Orang Asli.

pantai lanjut rompin

Pantai Lanjut terletak di selatan Negeri Pahang dalam daerah Rompin adalah pantai yang cantik dan tidak tercemar. Terkenal antara pantai terbersih di negeri ini terdapat Lanjut Golden Beach Resort sebagai tempat penginapan.

Search Terms:

  • hotel di rompin pahang
  • hotel di kuala rompin
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

HOMESTAY AL- HANA <b>Di KUALA ROMPIN</b>: DUNGUN CHOPPER <b>...</b>

Posted: 15 Jul 2011 08:00 PM PDT

Pada 15 Julai 2011.. Al- Hana Homestay menerima tetamu yang istimewa iaitu DCC ( Dungun Chopper Club).Ahli2 yang kelab itu terdiri dari golongan warga Pendidik juga. Ada juga dalam kalangan polis ..mmm best tengok diaorang punya journey...macam happy je.. Bagi aku ini adalah satu aktiviti yang amat sihat dan banyak pengalaman yang dapat di ceduk. Apa yang ketara semangat teamwork dan setia kawan dapat dilihat. anyway Tahniah DCC ..Segala kekurangan pihak AL-HANA mohon maaf.
Gambar2 ini dipublish dengan kebenaran pengunjung. DCC Jumpa lagi...jangan lupa berkunjung ke AL-HANA hOMESTAY..

06 di chenor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di chenor - Google Blog Search


Pahang Daily Online: Warta Pahang: &#39;ADUN <b>Chenor</b>&#39; <b>Di</b> Gesa <b>...</b>

Posted: 26 Aug 2011 11:06 AM PDT

MARAN, 27 Ogos - Beberapa orang peneroka Felda Kenanga Jengka 7 dekat sini merayu Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Chenor, Dato' Tan Mohd Aminuddin Ishak (foto) supaya mengambil perhatian serius terhadap masalah banjir lumpur yang sering melanda kawasan kediaman mereka. Mereka sering dirundung resah akibat kekerapan dilanda banjir lumpur setiap kali musim tengkujuh. Senario ini difahamkan berlaku akibat sistem perparian dan saliran yang tidak sempurna. Perkara ini telah dilaporkan kepada pihak media awal bulan lalu. Dipercayai masalah ini kerap berlaku akibat penempatan terbabit tidak mempunyai sistem perparitan menyebabkan air hujan akan mengalir ke kawasan renda. Segelintir peneroka mengambil inisiatif membuat perparitan sendiri tetapi tidak dapat menampung aliran air yang banyak terutama pada musim hujan lebat atau musim tengkujuh. Akibat ketiadaan sistem perparitan, perumahan peneroka di Blok E dan Blok B membabitkan lebih 30 keluarga sering mengalami banjir lumpur setiap kali hujan lebat. Keadaan ini menimbulkan kebimbangan 398 peneroka tanah rancangan Felda berkenaan. Mereka mengharapkan sistem perparitan dibina segera. Kejadian banjir lumpur sering berlaku menimbulkan kegusaran peneroka terutama pada musim hujan. Ini kerana setiap kali hujan lebat, air dari atas bukit mengalir ke kawasan perumahan sekali gus sebabkan banjir lumpur. [Adalah diharapkan agar pihak pengurusan Felda membina sistem perparitan di kawasan perumahan peneroka yang terdedah kepada banjir lumpur. Ini kerana apabila masalah itu berlaku, ramai peneroka berhadapan dengan masalah besar seperti kerosakan harta benda termasuk perabot, pakaian dan sebagainya. Masalah ini sudat berlarutan sejak sekian lama, namun hingga kini masih belum berjaya diatasi oleh pihak terbabit. Oleh itu, ADUN Chenur diminta melakukan tinjauan dan pemantaun terhadap permasalahan rakyat dikawasannya itu. Jangan biarkan rakyat terus menderita dengan masalah yang bertimpa-timpa ini. Semoga isu ini dapat diatasi dengan segera bagi memberi keselesaan kepada peneroka terbabit hendaknya. Rakyat seharusnya didahulukan !].

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 07:08 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jun 2011 07:05 PM PDT

17 Jun 2011 :

Shift sebelah pagi dari pukul 8.30 pagi-12.00 tengahari di bilik Pesta Konvo bersama Wan.

Janganlah banyak sangat briefing nye. Keh tok gemor menulis report. Yang penting, selama aku duty, kofem nak curi keluar. Beb, dah masuk due date submit assignment. Aku tak print,burn,binding satu habuk lagi ni. Hari ni kedai semua cari pasal aku. Asal aku pergi je, tutup. Mudah-mudahan esok berjalan dengan lancar.

8.15 malam pulak, bengkel pengurusan komunikasi Pesta Konvo. HO HO HO, ada juga kursus komunikasi. Adoiilaahh. NAK PERGI TAK NAK PERGI NAK PERGI TAK NAK PERGI

18 Jun 2011 :

Watikah Perlantikan Seketariat Pesta Konvo di Canselori. Wajib kepada MT (Majlis Tertinggi.) Aminnnn. Selamat tak payah pergi. Lega !

20 Jun 2011 :

Peperiksaan Akhir : PMPI di DKTAMS pada jam 8.30 pagi-11.00pagi. Selepas di DKTAMS, tak sempat dah aku nak balik bilik rasanya. Jam 12.00 tengahari-5.00 petang shift sebelah petang di bilik Pesta Konvo bersama Ana. Memang sah, angkut semua buku-buku untuk study. Jangan kacau aku study walaupun tengah duty.

21 Jun 2011 :

Peperiksaan Akhir : KU di DKTAMS pada jam 8.30 pagi-11.00 pagi. Habis exam, berkejar balik KKM untuk kemas barang. HAA, petang-petang la check out dari KKM. Lagipun, kunci bilik di UO dah ada. Tak payah la nak berkejar dengan waktu pejabat.

Lunyai aku macam ni asyik nak berkejar. Kereta sewa pun tak cari dan booking lagi. Adooii

24 Jun – 26 Jun 2011 :

Kursus Pemantapan Pesta. Tempat masih menjadi tanda tanya. Aigooo, berkem la plak kalau dibuat luar daripada UKM. huhu.

2 Julai 2011 :

Undangan Majlis Perkahwinan Fiza dan pasangan di Taman Pelangi. Kalau Pesta tak tahan aku, aku akan cuba pulang. Masalahnya, nak ambil cuti, kena mohon 3 hari lebih awal. Kang, ada je aku cabut balik. HA HA HA. Muni ! Think your credit. Ok. Fine ==!

and, saya dipelawa oleh Kak Lida untuk menjadi fasilitator program motivasi di SM Teknik Pertanian di Chenor, Pahang. Interesting ! Nak ikut. Semua ditanggung, yang penting jadi fasi. TAPI, [sob sob sob], 3 hari 2 malam bermula pada 17 Jun sehingga 19 Jun 2011. Kalau join, tak study la jawabnya. Manakan sama study tempat sendiri dengan tempat orang. Tempat jatuh lagi ku kenang [Gara-gara jatuh hari itu]. :D

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di nenasi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di nenasi - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2011 03:04 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2011 12:00 AM PDT

Tidak mengambil berat tentang kepentingan belia <b>di Nenasi</b> | Aduan <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2011 11:22 AM PDT

Assalamualaikum…sy selaku wakil dari Kampung Nenasi ingin mengadu mengenai pemimpin dikawasan kampung kami yg tidak menjalankan tugasnya dengan baik.tidak pernah memberi peluang kepada anak2muda atau belia dikampung kami untuk bersuara dalam apa2 saja halyg berkaitan dgn kampung kami.

Iiada inisiatif lain untuk membangunkan anak2 muda di kawasan kami.sikap lepas tangan amat jelas ditunjukkan oleh pemimpin di tempat kami…terutama dalam aktiviti sukan..aduan telah dibuat kepada pihak atasan,namun sebarang tindakan tidak diambil…sy wakil belia amat kecewa kerana tidak ada sokongan dari pihak pemimpin di kwasan kami sekiranya pihak belia ingin mengadakan sesuatu aktiviti.

By: azman

Aduan yang berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di pekan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di pekan - Google Blog Search


Patutlah Najib tak sokong BERSIH… <b>Di Pekan</b> pun ada &#39;Pengundi Hantu <b>...</b>

Posted: 06 Aug 2011 08:19 PM PDT

Patutlah Najib tak sokong BERSIH… Di Pekan pun ada 'Pengundi Hantu' rupanya

Ini dari Pekan, Pahang.. Tiada MyKad tapi berdaftar sebagai pengundi..

Menurut seorang sahabat dari Pahang ini adalah sebahagian kecil atau senarai permulaan dari jumlah besar yang mereka kesan di Kawasan Parlimen Pekan, iaitu kawasan Najib.

Menurutnya, beliau cuma ingin berkongsi maklumat, dan maklumat ini beliau perolehi dari rakannya yang sekarang ini masih mengumpul maklumat-maklumat lain.

Maklumat ini adalah berkaitan dengan senarai nama Pengundi yang berdaftar di Kawasan Parlimen Pekan, Pahang tetapi No MyKad dan Nama Pengundi tersebut tiada di dalam Pencarian di JPN.

Maksudnya, nama ada di dalam Web Carian SPR, tetapi tiada di dalam carian JPN atau pengundi yang boleh mengundi melalui MyKad yang dikeluarkan oleh SPR bukannya JPN..

Menarik bukan.. demi mengekalkan kuasa UMNO/BN, SPR sebuah badan yang tugasnya hanya berkaitan pilihanraya boleh mengeluarkan MyKad pula..

Pengarah Pilihanraya N10 kata.."depa buat kerja lepas office hour, pasai tu SPR ada no MyKad, JPN tak ada.."

Tengoklah…


Di SPR ada no MyKad..



Tapi JPN tiada no MyKad


Di SPR ada no MyKad




JPN tiada..

Siapa yang keluarkan MyKad ni?? SPR atau JPN??

Patutlah Najib tak kisah.. di Pekan pun ada pengundi hantu rupanya..

BONGKAR LAGI !! KALI INI `HANTU' DI KESAN DI PARLIMEN PEKAN?
Oleh: WFAUZDIN NS

DI DALAM kehangatan orang ramai mempertikaikan ketelusan SPR dan JPN di dalam pendaftaran Pengundi dan PR, saya juga ingin mencelah sedikit tetapi bukanlah kes yang besar sepertimana kes rakyat asing diberi taraf warga negara tidak sampai 24 jam itu.

Saya cuma ingin berkongsi maklumat, dan maklumat ini saya perolehi dari rakan saya yang sekarang ini masih mencari maklumat-maklumat lain. Maklumlah, di zaman Najib ini kita tidak boleh malas untuk mencari maklumat jika kita tidak mahu diperbodohkan seperti puak-puak mereka.

Maklumat ini adalah berkaitan dengan senarai nama Pengundi yang berdaftar di Kawasan Parlimen Pekan, Pahang tetapi No KP dan Nama Pengundi tersebut tiada di dalam Pencarian di JPN. Maksudnya, nama ada di dalam Web Carian SPR, tetapi tiada di dalam carian JPN. Adakah ini yang dimaksudkan `Pengundi Hantu'?. Bagaimana seseorang yang tiada di dalam JPN boleh terdapat di dalam Daftar Mengundi di SPR?

Sebenarnya banyak jumlah yang dapat dikesan di Kawasan Parlimen Pekan, iaitu kawasan Najib yang baru-baru ini berjanji akan memBERSIHkan SPR. Tetapi, buat permulaan saya senaraikan 9 nama sahaja dahulu seperti di bawah ini dan anda boleh taip NO KP mereka ke dalam carian JPN, kemudiannya anda taip NO KP yang sama ke dalam carian SPR. Anda sendiri saksikan keputusannya…..

1. 101222755365 ABDULLAH D/O KUNJI MAHIDIN

2. 111231325542 KUNCHIR BINTI DAYANG

3. 131231329576 MEK TEH BINTI DOLAH

4. 141231328417 TANJONG BIN LAMBAK

5. 181231328245 TI VO SO

6. 280623715459 PERUMAL A/L RENGASAMY

7. 300410715346 TAN SAI KEOW

8. 461114715138 SAROJAH A/P SAMY

9. 480225715177 UPAK

Senarai ini adalah di antara bukti yang menunjukkan `ada yang tidak kena' dengan SPR atau pun JPN itu sendiri. Jika nama tiada di dalam JPN, mungkin penama tersebut telah meninggal dunia tetapi mengapa masih wujud di dalam SPR? Bukankah SPR berulangkali menyebut pembersihan telah dilakukan? Di zaman IT dan serba canggih ini sukar sangatkah untuk bekerjasama dengan JPN?

Justeru itu, usahlah kita asyik berbicara pasal Biometrik sekiranya isu seperti ini pun amat lembab untuk diatasi. Oleh yang demikian, memang wajar BERSIH berhimpun baru-baru ini kerana terlalu banyak `kotoran' yang perlu diBERSIHkan./wfauzdin.blogspot.com

Dicatat oleh WFAUZDIN NS di 3:26 PM
WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved