ads

Rabu, 28 September 2011

06 di merapoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di merapoh - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

di negeri pahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pahang - Google Blog Search


Syiar Islam akan terus berkembang <b>di Negeri</b> Sembilan, Menteri <b>...</b>

Posted: 20 Sep 2011 03:41 AM PDT

SEREMBAN, 20 September – 'Majlis Perasmian Penutup dan Pelancaran Program Psikososial Dewasa dan Warga Emas Siri 2' anjuran Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (Unit Masjid Negeri) sebentar tadi telah disempurnakan oleh Dato' Seri Utama Haji Mohamad Haji Hasan.

Majlis yang berlangsung sejak pukul 8.00 pagi tadi di Dewan Solat Masjid Negeri telah diisi dengan ceramah motivasi oleh Pakar dan Perunding Motivasi Bebas iaitu Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah dengan seramai satu ribu satu ratus orang mengambil bahagian.

Dalam masa yang sama, Unit Masjid Negeri juga telah melancarkan 'Kelab Warga Emas Masjid Negeri' yang diilhamkan oleh Dato' Seri Utama Haji Mohamad Haji Hasan sebagai iltizam mempertingkatkan syiar Islam di Negeri Sembilan. Seramai empat ratus orang ahli telah mendaftar setelah pelancaran di laksanakan sebentar tadi.

Di dalam menegakkan syiar Islam di Negeri Sembilan hari ini Menteri Besar banyak menyentuh berkaitan fungsi masjid yang bukan sahaja untuk kegunaan solat, tetapi ianya juga boleh digunakan sebagai pusat perbincangan dan menambah ilmu pengetahuan kepada semua orang.

Menurut beliau "untuk menjadi manusia yang berjaya keseimbangan Fardu Ain dan Fardu Kifayah perlu diberi penekanan dan keseimbangan barulah manusia yang lahir hari ini menjadi insan yang cemerlang dan tidak kosong ilmu."

Disebabkan oleh itu, Kerajaan Negeri tidak pernah putus dalam usaha membangunkan negeri dari tanah yang subur sehinggalah kepada pembangunan modal insannya.

"Sakit berpunca, mati bersebab. Janganlah pula apabila sesuatu yang berlaku ke atas masyarakat kita  hari ini kita saling menyalahi antara satu sama lain kerana itu tidak akan menyelesaikan masalah. Gunakan lah Institusi Masjid sebaik-baiknya barulah Islam dipandang mulia oleh semua orang." Nasihat Menteri Besar kepada hadirin.

Turut hadir ialah Sahibul Samahah Dato' Haji Mohd Yusof Haji Ahmad , Mufti Jabatan Agama Islam Negeri.

Dato' Haji Mat Ali Hasan selaku Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Razak Mansor , Speaker DUN dan Tuan Johani Hassan, Pengerusi Jabatan Hal Ehwal Agama Islam turut hadir sama.

06 di lurah bilut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di lurah bilut - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Sep 2011 09:36 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Blog Felda: felda <b>lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Aug 2011 12:00 AM PDT

AKAN GUA PERTAHANKAN PUTRAJAYA..

SEHINGGA KETITISAN RAMBUT YG TERAKHIR..

WALAU DGN APA CARA SEKALIPUN

KAH KAH KAH


FATWA TERBARU.

Perdana Menteri Monggolia, Datuk Seri Mat Mongol kata, Umno APCO adalah sebuah parti Islam yang sebenar walaupun ia tidak menggunakan label Islam dalam membela dan merancang pembangunan umat Islam dan negara ini. kah kah kah

Umno sememangnya membela dan menaikkan taraf hidup umat Islam dengan membasmi kemiskinan menerusi pelbagai program kerajaan terutamanya menerusi rancangan Felda.

Dalam Islam, kemiskinan itu menghampiri kekufuran dan Umno sejak 53 tahun yang lalu berusaha membasmi kemiskinan di kalangan umat Islam dengan membuka tanah rancangan Felda dan adakah ini bukan tuntutan Islam?

kerajaan Barisan Nasional (Babi Negara) pimpinan Umno membangunkan negara ini bagi melahirkan umat Islam yang dihormati dan bermaruah dengan pembangunan negara, teknologi dan ketenteraan yang termaju.
"Kita tidak perlu label "membangun bersama Islam" kerana kita sudah lama memperjuangkan Islam dan telah memberi keselesaan hidup kepada umat Islam kerana kita tidak mahu umat Islam miskin dan tidak ada kekuatan,

Islam juga menuntut perubahan umatnya daripada yang baik kepada lebih baik dan itulah yang dilakukan oleh Umno.Kita sentiasa membela nasib rakyat daripada yang baik kepada lebih baik, jika dulu kita bermula dari Lurah Bilut (Felda Lurah Bilut) daripada golongan yang tidak mempunyai tanah kepada golongan yang mempunyai tanah sebanyak 10 ekar.

Secara kebetulan ayah saya (Tun Abdul Razak) yang menubuhkan Felda, dia berjalan dengan tongkat dan bush jaket beratus-ratus batu semata-mata untuk memberi tanah dan membasmi kemiskinan rakyat,

umat Islam haruslah mengambil iktibar dengan pelbagai peristiwa kemenangan Islam dalam bulan Ramadan termasuklah peristiwa perang Badar.

Bulan Ramadan membentuk peribadi dan kekuatan untuk kejayaan Islam dan tidak ada sebab kita tidak boleh berjaya jika kita berusaha - MAT MONGOL 

Asas Yang Sekular Tidak Mungkin Ianya Islam

Jika sebelum daripada ini Mat Mongol mengeluarkan fatwa bahawa 1Malaysia menepati ajaran Islam maka kali ini Mat Mongol sekali lagi mengeluarkan fatwa baru dalam usaha untuk membenarkan perjuangan UMNO APCO yang semakin hari nampaknya terus dipertikaikan kerelevanannya oleh umat Islam di Malaysia.

Mat Mongol nampaknya terpaksa menggunakan 'talian hayat' Islam sekali lagi untuk mengatakan bahawa UMNO APCO itu adalah parti Islam yang sebenar. Malang sekali, apakah hanya kerana adanya sedikit pembelaan dan rancangan pembangunan umat Islam dan negara maka Mat Mongol telah tanpa rasa malu dan bersalah mendakwa UMNO APCO adalah sebuah parti Islam yang sebenar?

Apakah Islam atau tidaknya sesebuah parti itu hanya dilihat dan diukur dari perancangan dan aktivitinya semata? Hakikatnya, bagi menentukan samada sesebuah parti itu adalah parti Islam sebenar atau tidak, kita perlu melihat dasar dan asas perjuangannya.

Apakah dasar perjuangan UMNO APCO? Bukankah dasarnya adalah ashobiyyah yang jelas bertentangan dengan Islam? Bukankah asas perjuangan UMNO APCO itu adalah sekularisme iaitu perjuangan yang memisahkan Islam dengan kehidupan bermasyarakat dan bernegara? Buktinya sehingga saat ini UMNO APCO yang sudah berkuasa dan memerintah selama lebih 52 tahun masih tetap menggunakan perlembagaan kufur ciptaan Lord Reid.

Sebenarnya, inilah dua indikator yang sepatutnya kita gunakan untuk menentukan apakah UMNO APCO itu parti Islam ataupun sebaliknya.

Mat Mongol, Renunglah firman Allah SWT di bawah:

"Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya". [TMQ A-li-'Imraan (3) :104].

"Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, tergamak berkasih-mesra dengan orang-orang yang menentang (perintah) Allah dan RasulNya, sekalipun orang-orang yang menentang itu ialah bapa-bapa mereka, atau anak-anak mereka, atau saudara-saudara mereka, ataupun keluarga mereka. Mereka (yang setia) itu, Allah telah menetapkan iman dalam hati mereka, dan telah menguatkan mereka dengan semangat pertolongan daripadaNya; dan Dia akan memasukkan mereka ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka tetap kekal di dalamnya. Allah reda akan mereka dan mereka reda (serta bersyukur) akan nikmat pemberianNya. Merekalah penyokong-penyokong (agama) Allah. Ketahuilah! Sesungguhnya penyokong-penyokong (agama) Allah itu ialah orang-orang yang berjaya". [TMQ Al-Mujaadalah (58) : 22].

KAH KAH KAH

aik? ini satu lagi bencana bakal berkumandang..

boleh menyebabkan parti pas melingkup telangkup.

dgn fatwa baru dari mat mongol..

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

Jika UMNO APCO ingin dinilai....

 sebagai sebuah parti Islam....

 maka sudah selayaknya Mat Mongol yang merupakan orang yang paling berkuasa....

saat ini memastikan keberadaan UMNO APCO itu menepati ciri ciri...

bukan cirit cirit.. 

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

sebagaimana yang diperjelaskan oleh ayat-ayat di atas....

Adakah Mat Mongol bersedia berubah dan seterusnya mengubah dasar....

dan asas perjuangan UMNO APCO yang ada hari ini....

 Ataupun apakah Mat Mongol hanya sekadar auta dalam kesempatan bulan Ramadhan kali ini..

KAH KAH KAH

06 di kuala rompin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala rompin - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Sep 2011 08:04 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Selamat Hari Raya Aidilfitri <b>Di kuala rompin</b>,pahang - blog*spot

Posted: 17 Sep 2011 08:12 AM PDT

PAK CIK FAKRUL DENGAN AIMIN
KELUARGA SEBELAH EMAK SAYA

SELAMAT HARI RAYA DI KUALA ROMPIN,PAHANG
BYK MENDAPAT DUIT RAYA LAGI

06 di kuala lipis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala lipis - Google Blog Search


Macam Ni Lah: Derita Pok Nik wajah seakan Gajah <b>di Kuala Lipis</b>

Posted: 28 Sep 2011 01:55 AM PDT

Oleh Mohd Fauzi Abdullah
BENGKAK...Pok Nik We menghidapi ketumbuhan pada wajah sejak 20 tahun lalu.
KUALA LIPIS: Ada kalanya bengkak di mukanya membesar hingga 'menenggelamkan' matanya, tetapi apa yang anehnya, Ismail Yaakob atau lebih dikenali sebagai Pok Nik We, 64, dari Kampung Mentara Baru, di sini, tidak berasa sakit sebaliknya hanya mendatangkan rasa gatal.
Setiap kali mukanya gatal dan bengkaknya membesar, Pok Nik We menggaru menggunakan tuala kecil dan atas keganjilan serta rupanya pelik itulah membuatkan penduduk kampung memberi gelaran 'Lelaki gajah'.


Sudah lebih 20 tahun Pok Nik We diserang penyakit misteri itu dan telinganya sudah lali mendengar orang memanggilnya 'Lelaki gajah' dan gelaran itu sedikitpun tidak melemahkan semangatnya untuk terus berusaha mencari nafkah keluarga dengan hasil pendapatannya sebagai penoreh getah.


Akibat ketumbuhan di kedua belah pipinya itu, mata Pok Nik We sering kali kelihatan 'tenggelam' dan keadaan itu bertambah buruk setiap kali bengkak di mukanya itu membesar, namun keadaan itu tidak menjejaskan penglihatannya.


Dia mengakui sudah biasa, tetapi apa yang menimbulkan rasa pelik ialah mengapa ketumbuhan di kedua-dua belah pipinya itu membesar dan mengecil pada masa-masa tertentu.


"Ia membuatkan bahagian berkenaan gatal. Apa yang pelik ia tidak pula sakit," kata bapa kepada enam anak itu.




Pok Nik We berkata, dia pernah menjalani pembedahan membuang ketumbuhan berkenaan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan kira-kira dua tahun lalu, namun penyakit misteri itu masih berulang.


"Sudah tidak terbilang rasanya bomoh yang saya temui, namun gagal mengubati," katanya.


Warga emas itu berkata, dia kini berserah kepada Allah kerana sudah puas berikhtiar mengubati penyakit dialaminya itu.Dia yang berpendapatan RM600 sebulan kini menyara tiga anak berusia tujuh hingga 20 tahun manakala isterinya tidak bekerja.


Pok Nik We berkata, walaupun mendapat bantuan RM300 sebulan daripada jabatan kebajikan masyarakat (JKM), namun tidak mencukupi.


sumber : metro

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala lipis</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Sep 2011 08:38 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Ichi&#39;s Diary: BLC in <b>Kuala Lipis</b>

Posted: 15 Sep 2011 05:06 AM PDT

Over the weekend, I went to Kuala Lipis to catch Mozzies,actually its at Mela (45 min from Kuala Lipis) & Padang Tunku( 20 mins from Kuala Lipis).
We stayed in a Hotel called Jelai,Kuala Lipis which is around 1
hour from Bentong. We arrived on Friday night,was surprised to see a KFC in town cos i
ts quite hulu. Rested the whole night and went wandering the next night since there is nothing to see or go, we left the hotel for breakfast,lunch and the occasional dinner.
On Saturday evening, we went to Padang Tunku to set up light traps to catch mozzies. A light trap consist of a bulb, Co2 box, net trap and fan (see below).
Then we went to Mela for BLC (Bare leg catch). Basically,we rolled up our pants and exposed our legs for the mozzies to bite,then we'll trap them using a vial which is then stuffed with cotton wool to prevent the mozzies from escaping.
During the 1st night, we stayed at the from 6 pm- 6 am and caught about 500 +/- mozzies from various genus such as Masonia, Aedes, Culex, Anopheles and Armigeres.
During the 2nd and 3th night,we stayed at the site till midnite.
Erm,going to a ulu place is normal to see some unwanted guests especially when the site is on someone's land, I think I saw a few "guardians",luckily they were just watching and didn't disturb except for one nite,when we were a bit boisterous.
And of cos,when we were there,our daily meal consisted of ikan patin, so yummy and delicious and not fatty at all. I also had a taste of jungle fowl. The bird is kinda muscular.
Also spotted a few cute lengcai mechanics and 1 or 2 of our kind there.

06 di chenor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di chenor - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Sep 2011 07:34 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Sep 2011 07:47 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 07:08 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jun 2011 07:05 PM PDT

17 Jun 2011 :

Shift sebelah pagi dari pukul 8.30 pagi-12.00 tengahari di bilik Pesta Konvo bersama Wan.

Janganlah banyak sangat briefing nye. Keh tok gemor menulis report. Yang penting, selama aku duty, kofem nak curi keluar. Beb, dah masuk due date submit assignment. Aku tak print,burn,binding satu habuk lagi ni. Hari ni kedai semua cari pasal aku. Asal aku pergi je, tutup. Mudah-mudahan esok berjalan dengan lancar.

8.15 malam pulak, bengkel pengurusan komunikasi Pesta Konvo. HO HO HO, ada juga kursus komunikasi. Adoiilaahh. NAK PERGI TAK NAK PERGI NAK PERGI TAK NAK PERGI

18 Jun 2011 :

Watikah Perlantikan Seketariat Pesta Konvo di Canselori. Wajib kepada MT (Majlis Tertinggi.) Aminnnn. Selamat tak payah pergi. Lega !

20 Jun 2011 :

Peperiksaan Akhir : PMPI di DKTAMS pada jam 8.30 pagi-11.00pagi. Selepas di DKTAMS, tak sempat dah aku nak balik bilik rasanya. Jam 12.00 tengahari-5.00 petang shift sebelah petang di bilik Pesta Konvo bersama Ana. Memang sah, angkut semua buku-buku untuk study. Jangan kacau aku study walaupun tengah duty.

21 Jun 2011 :

Peperiksaan Akhir : KU di DKTAMS pada jam 8.30 pagi-11.00 pagi. Habis exam, berkejar balik KKM untuk kemas barang. HAA, petang-petang la check out dari KKM. Lagipun, kunci bilik di UO dah ada. Tak payah la nak berkejar dengan waktu pejabat.

Lunyai aku macam ni asyik nak berkejar. Kereta sewa pun tak cari dan booking lagi. Adooii

24 Jun – 26 Jun 2011 :

Kursus Pemantapan Pesta. Tempat masih menjadi tanda tanya. Aigooo, berkem la plak kalau dibuat luar daripada UKM. huhu.

2 Julai 2011 :

Undangan Majlis Perkahwinan Fiza dan pasangan di Taman Pelangi. Kalau Pesta tak tahan aku, aku akan cuba pulang. Masalahnya, nak ambil cuti, kena mohon 3 hari lebih awal. Kang, ada je aku cabut balik. HA HA HA. Muni ! Think your credit. Ok. Fine ==!

and, saya dipelawa oleh Kak Lida untuk menjadi fasilitator program motivasi di SM Teknik Pertanian di Chenor, Pahang. Interesting ! Nak ikut. Semua ditanggung, yang penting jadi fasi. TAPI, [sob sob sob], 3 hari 2 malam bermula pada 17 Jun sehingga 19 Jun 2011. Kalau join, tak study la jawabnya. Manakan sama study tempat sendiri dengan tempat orang. Tempat jatuh lagi ku kenang [Gara-gara jatuh hari itu]. :D

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di kuantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuantan - Google Blog Search


Duniaku Sekolahku..: Esok last day <b>di kuantan</b>..

Posted: 08 Sep 2011 07:54 AM PDT

Yup. Esok bersamaan 9 Ogos 2011 hari Jumaat aku last day di Kuantan. Sabtu/Ahad nak balik UPM dah.. Hari ni x tau nape asik nak marah2 je. Serabot je rase. Sian adik. Die tu nak aku teman je. P kencing pon berteman. X leh naik atas sekejap. Aku plak nak kemas2 bilik yg tunggang langgang ni x sanggup nk tinggal sepah2 lame. Malam ni mak kena pegi sekolah utk majlis sembahyang hajat kat sekolah dia. Abah bz dgn keje die. Jadi adik mmg nak mengekor aku je.. Dalam kepala ni plak pk nak siapkan fyp sehabis boleh.. Jadi mmg senang sgt nak rase serabut bile adik wat aksi ultraman die, kejap naik kejap turun. melayan ragam2 die.. Sampai la aku tutup pintu bilik, adik pon kena pakse tido dengan abah. Pastu dapat la pinjam broadband abah untuk online hari ni. Melepaskan tension. Huhuhu..

Tiba2 rase menyesal plak marah adik tadi.. Kuar2 bilik die dah tido kt abah.. Mak balik br aku dukung die tido ngn aku cium2 die. Dalam hati menyesal marah2 die.. Adik.. kakngah sayang adik.

Esok kawan same tempat aku keje tadika ajak p rumah die tolong2 wat keje kawen. Rase macam esok nak lupakan sume keje2 fyp ni pastu p rumah die tolong2 die. Yelah.. die menghargai aku sebagai kawan walaupon aku x la rase rapat sgt ngn die. Aku cuba seboleh mungkin untuk hargai die kembali. Dulu rase malas nak jumpa die sebab takut die marah ke tibe2 berenti nak jage datuk dan nenek. Tapi semalam jumpa die ok je.. Bukan main ramah lagi die layan aku. Aku je kelu lidah sebab mcm ade rase bersalah kt hati sebab tibe2 berenti.

Insyaallah. Harap2 esok x moody dan tension macam ni lagi.. Semoga esok menjadi hari yang lebih baik bagi ku..

06 di brinchang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di brinchang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Aug 2011 09:14 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jul 2011 09:44 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jun 2011 09:25 AM PDT


Bismillahirrahmanirrahim.

Pada 26 Mac 2011 yang lalu, tertunai juga hajat nak membawa encik zauj mendaki Gunung Brinchang. Sangat berpuas hati meskipun kecut perut dengan perjalanan yang mencabar, impian untuk memanjat Menara Gunung Brinchang tidak dapat dilaksanakan kerana cuaca yang mendung bertukar kepada hujan renyai-renyai dan akhirnya hujan lebat :)

Untuk mendaki Menara Gunung Brinchang, tidak perlu kepada kepakaran tertentu tetapi memandangkan cuaca yang sedang hujan (meskipun dalam keadaan renyai-renyai), anak-anak tangganya sangatlah licin kerana menaranya dari besi. Jadi, selain sami'na waato'na dengan kata-kata zauj yang tidak berapa nak izinkan ana memanjat menara ditambah pula kesian dengan budak dalam ni yang asyik kena 'melayan' kerenah ibunya. Maka, hanya melihat menara dari bawah saja.

Takpa, takpa. Lepas bersalin nanti bawa baby tawan Gunung Brinchang! ^_~

Selepas bersiar kuch kuch hota hey di Ladang Teh BOH! kami meneruskan perjalanan ke Gunung Brinchang dengan menaiki kereta. Pak Cik ana selalu juga berkhemah di Gunung Brinchang semasa zaman bujangnya, ada juga bercadang nak buat aktiviti keluarga dengan mengadakan perkhemahan di Gunung Brinchang yang mana pada malamnya boleh menikmati cuaca yang sejuk, dan berkemungkinan besar merasa duduk di dalam awan (",)

Alhamdulillah, sudah beberapa kali menjejaki Gunung Brinchang (sebelum-sebelum ini sudah berjaya naik ke atas Menara Gunung Brinchang) dan beberapa kali juga menikmati suasana duduk di dalam awan. Suhunya yang dingin ditambah dengan kelajuan angin, boleh la perasan seketika tudung umpama bendera yang berkibar megah di atas menara apabila tidak memakai baju panas di luar.

Kali pertama mendaki Menara Gunung Brinchang, memakai baju kurung... Phewww! Sangat menjaga tatasusila dan adab kesopanan sampaikan memanjat menara pun berbaju kurung. Duduk atas menara dalam beberapa minit, angin mula bertiup agak kuat dan gugusan awan pun berarak. Allahuakbar, sejuk la juga sebab seolah-olah terasa ada penghawa dingin dalam baju. Mujur la masa tu tiada orang, bayangkan la dengan angin yang kuat dengan nak pegang baju dan tudung dari tercabut, hehehe.

Memori di Gunung Brinchang, pernah membawa ukhti Syifa' dan rakan-rakannya. Kebetulan, beberapa minit selepas tiba di atas menara, angin mulai bertiup kuat dan gugusan awan bergerak ke arah kami. Merasalah mereka duduk di dalam awan, boleh jadi sejarah dan memori indah. Badan mereka yang kecil comel, kesejukan sehingga menggigil. Masa ni dah ambil iktibar dari peristiwa lalu maka sudah siap memakai t-shirt labuh dan seluar panjang ^_^

Saat berjalan-jalan dengan zauji dan juga sahabat kami, ana membawa bekal dari rumah. Nasi goreng sarapan pagi yang masih banyak dijadikan juadah mengalas perut kami di atas puncak Gunung Brinchang.

"Ok, sekarang kita berada di puncak Cameron Highlands! Sila berbangga... Hehehe."

Melihat keletah anak sahabat yang seolah-olah merasakan 'dunia ini aku yang punya' berjalan ke sini sana tanpa menghiraukan cuaca yang sejuk. Peralihan cuaca dari mendung ke hujan renyai-renyai dan akhirnya hujan lebat kemudian renyai-renyai semula :)

"Mencabar sungguh nak sampai sini."

Hehe, pesakit jantung, darah tinggi dan ibu mengandung tidak digalakkan untuk 'bergalak' nak mendaki Gunung Brinchang meskipun menggunakan kereta atau pacuan 4 roda yang disediakan oleh perkhidmatan pelancong kerana jalannya yang sangat mencabar memerlukan ketahanan diri dan semangat yang kental (kononnya nak mengaku kuat semangat dan kental la ni... :P).

Boleh juga dibanggakan, walaupun tidak mendaki dengan kaki tetapi melepak dan siap makan tengah hari di puncak Cameron Highlands, melawan suhu yang sejuk di puncak Gunung Brinchang adalah salah satu perkara yang tidak semua pelancong menikmatinya ^_~

Foto-foto sekitar Gunung Brinchang


Selesai mengambil makanan...


Lunch hour! Perut lapar...


I don't care whatever happen, I just care my stomach :P


Menara Telekom (line celcom dapat full bar di sini :P) di hadapan dan Menara Gunung Brinchang di belakang (agak terlindung)


Dari Menara Gunung Brinchang, tak nampak apa sebab hujan. Kalau cuaca cerah, masya Allah pemandangannya sangat indah. Boleh nampak Hotel Equatorial yang terletak di Brinchang.

Insyirah Soleha

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jul 2011 10:12 AM PDT

1.Perpustakaan Awam Tanah Rata
Di antara tempat yang paling sesuai untuk mencari maklumat tempat-tempat menarik mengenai Cameron Highlands, latarbelakang dan sejarah Cameron Highlands

2.Ladang Teh Boh
Ladang teh Boh di Habu, Ringlet.
Ladang teh Boh di Sg Palas, Brinchang
Ladang teh Cameron Valley, Kuala Terla
Ladang teh Cameron Valley di Tanah Rata

3.Taman Rama-rama (Butterfly Garden) di Kea Farm, Brinchang

4.Muzium Time Tunnel, Brinchang
Unik dan menarik di samping membawa anda kembali ke nostalgia masa lampau terutamanya pada tahun-tahun 70-an dan 80-an. Terletak di tepi jalan berhampiran pekan Brinchang. Ianya merupakan mini muzeum yang mempamerkan beribu-ribu koleksi barangan keperluan harian semenjak berpuhan tahun yang lampau. Merangkumi koleksi jenama-jenama terkenal seperti Darkie, Lactogen, Dutch Baby,  Dumex, Nespray, air botol Fanta, A&W dan ratusan lagi jenama.

5.Ladang Strawberry
Ladang Strawberry KHM, Tanah Rata
Ladang Strawberry Big Red(Big Red Strawberry), Brinchang
Taman Agro Tourism, Brinchang

6.Ladang Kea ( Kea Farm )
Menjual pelbagai sayur-sayuran hasil pertanian Cameron Highlands juga menjual pelbagai jenis-jenis buah-buahan yang tidak dijumpai di tempat lain seperti buah Cinta, Epal Cameron, jagung manis, jagung mutiara Cameron dan lain-lain lagi .Lokasinya di Brinchang berhampiran dengan Hotel Equatorial,  Brinchang.

7.Ladang Lebah ( Bee Farm )
Produk lebah yang dihasilkan di ladang Brinchang,Cameron Highlands

8.Pasar Malam/ Pasar Sayur di Brinchang
Pasar di mana  para petani menjual hasil sayur-sayuran ladang di sini (petang Jumaat dan petang Sabtu sahaja). Pelbagai buah-buahan hutan yang tidak pernah ditemui seperti buah cinta, buah sentul, epal cameron dan lain-lain. Terdapat juga pelbagai jeruk seperti jeruk strawberry,jeruk tomato dan lain-lain

9.Perkampungan Orang Asli
Melihat rumah-rumah orang Asli di perkampungan orang asli

10.Air terjun Parit ( Parit Falls )
Boleh dikunjungi hanya dengan berjalan kaki atau pun secara hiking. Terletak ke jalan menuju ke Boh Sungei Palas tetapi perlu belok  ke kiri di mana anda  akan melalui jalan tar dan jalan batu kerikil lebih kurang 7.7km ke dalam. Lebih sesuai untuk perjalanan berkumpulan dan  menggunakan khidmat jurupandu arah atau pun tourist guide.

11.Air terjun Robinson ( Robinson Waterfalls )
Hanya boleh dikunjungi dengan berjalan kaki. Terletak 2k m dari Pekan Tanah Rata. Perlu melalui Resort Century Pines dan mengambil masa 15 minit untuk sampai ke sini.

12.Central Market
Merupakan kedai persendirian yang menjual pelbagai jenis produk-produk Cameron Highlands yang popular seperti kerusi, air pancut,bunga-bungaan,teh,kraftangan, cenderahati dan lain-lain hiasan di dalam pasu. Lokasinya di tepi jalan dari Brinchang menuju ke Kea Farm.

13.Cactus Valley (Lembah Kaktus)
Lokasinya di Brinchang dan dikenakan bayaran RM4 dewasa dan RM2 kanak-kanak. Waktu operasi 8 pagi hingga 6 petang

14.Hutan Lumut ( Mossy forest ), Gunung Brinchang
Unik ,ganjil dan sentiasa berkabus, seolah-olah anda berada di alam lain yang hanya boleh dilihat di kaca televisyen atau filem-filem. Merupakan kawasan hutan yang kaya dengan lumut daripada lantai hutannnya hinggalah ke dahan-dahan pokok hutan yang diselaputi oleh lumut hijau.

15.Gunung Brinchang
Menjelajah kawasan pergunungan Cameron Highlands dan tumbuh-tumbuhan di kawasan Hutan Simpan Gunung Brinchang

16.Air Terjun Lata Iskandar
Melalui jalan lama iaitu Tapah-Cameron HIghlands. Terletak betul-betul di tepi jalan besar. Sebelum sampai ke Ringlet jika melalui jalan lama Tapah.Terdapat juga gerai-gerai cenderamata dan kraftangan hasil seni budaya Orang Asli. Juga terdapat akar-akar herba hutan termasuk tongkat ali dalam bentuk asalnya.

17.Hutan Rekreasi Kuala Woh
Lokasinya lebih kurang 5km dari pekan Tapah dan 48km dari pekan Tanah Rata. Terdapat jeram dan air terjun di sini.

18.Rose Center (Pusat Bunga Ros)
Lokasi 3.5km dari pekan Brinchang, dan terletak di tepi jalan sahaja. Mempamerkan pelbagai jenis bunga-bungaan dari spesis ros dan lain-lain produk bungaan yang tipikal bagi Cameron Highlands. Bayaran masuk RM5 dewasa dan RM2 kanak-kanak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Apa Ada <b>di</b> Pasar Malam <b>Brinchang</b> | Sutera Blogger

Posted: 07 Aug 2011 08:11 PM PDT

Salam guys,

Apa khabar?  At last boleh jugak saya update blog.  Last time saya ada update pasal saya pergi jenjalan ke Bukit Tinggi, Pahang kan ok hari ni saya nak update pasal satu tempat yang bagi saya best ada kat Cameron Highland. Nama tempat ni Brinchang.  Kalau yang dah biasa panjat Cameron mesti tau kedudukan tempat ni kat mana tapi bangi yang tak pernah pergi Brinchang ni terletak dalam lebih kurang 7KM (agak-agak je ni malas nak bukak Google Maps) daripada Tanah Rata Cameron.  So sesiapa yang stay kat hotel Tanah Rata kena naik kereta untuk pi Pasar Malam Brinchang ni.  Kalau jalan kaki mau tinggal tengkorak je bila sampai atas.

Actually saya pun tak pasti samada Pasar Malam Brinchang ni buka setiap hari ataupun Sabtu dan Ahad sahaja sebab bila saya tanya banyak pula data yang saya dapat.  Saya dengan aiensepet pi Pasar Malam Brinchang ni jalan kaki je memandangkan kitorang menginap kat Hotel Titiwangsa yang tak jauh (semput jugaklah jalan kaki sebab kat atas bukit yang sejuk).  So pihak Hotel Titiwangsa sila bagi royalty memandangkan saya dah promote hotel anda kat sini haha.

Kalau nak cerita pasal kelainan pasar malam sini dengan pasar malam tempat lain memang tak banyak beza sebab Pasar Malam Brinchang ni pun pakai payung dengan meja takde pakai method yang lain cuma bezanya ialah cuaca yang sejuk macam kat London dan juga barang yang segar.  Kat sini barang-barang yang banyak dijual ialah sayur-sayur dengan buah.  Kalau korang tengok memang fresh sebab tempat tanampun tak jauh.  Barang yang lain macam Kuey Teow,Mee Goreng harga tetap sama macam kat bawah.  Oklah malas nak cerita panjang korang usharlah artwork album kat bawah ni :

Ni adalah hasil editing dari sang amatur.  So kalau ada sikit macam cacat sorry lah eyh.  Even Pasar Malam Brinchang ni ta besar tapi orang ramai beb.  Kene himpit-jugaklah nak beli mee goreng.  Tourist pun ramai jugak tu tak masuk artis-artis yang datang sini (gua promote dah macam gua berniaga sini plak).  Apa-apapun jangan panjant Cameron Highland sekarang sebab kalau tak silap ada kejadian tanah runtuh mungkin sebab sekarang ni hujan lebat kot.

p/s :

Takziah kepada keluarga Orang Asli Sungai Ruil akibat kejadian tanah runtuh.  Sumber Berita Harian Online

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apa Ada <b>di</b> Pasar Malam <b>Brinchang</b> | Sutera Blogger

Posted: 07 Aug 2011 08:11 PM PDT

BRINCHANG Apa Ada di Pasar Malam Brinchang

Salam guys,

Apa khabar?  At last boleh jugak saya update blog.  Last time saya ada update pasal saya pergi jenjalan ke Bukit Tinggi, Pahang kan ok hari ni saya nak update pasal satu tempat yang bagi saya best ada kat Cameron Highland. Nama tempat ni Brinchang.  Kalau yang dah biasa panjat Cameron mesti tau kedudukan tempat ni kat mana tapi bangi yang tak pernah pergi Brinchang ni terletak dalam lebih kurang 7KM (agak-agak je ni malas nak bukak Google Maps) daripada Tanah Rata Cameron.  So sesiapa yang stay kat hotel Tanah Rata kena naik kereta untuk pi Pasar Malam Brinchang ni.  Kalau jalan kaki mau tinggal tengkorak je bila sampai atas.

Actually saya pun tak pasti samada Pasar Malam Brinchang ni buka setiap hari ataupun Sabtu dan Ahad sahaja sebab bila saya tanya banyak pula data yang saya dapat.  Saya dengan aiensepet pi Pasar Malam Brinchang ni jalan kaki je memandangkan kitorang menginap kat Hotel Titiwangsa yang tak jauh (semput jugaklah jalan kaki sebab kat atas bukit yang sejuk).  So pihak Hotel Titiwangsa sila bagi royalty memandangkan saya dah promote hotel anda kat sini haha.

Kalau nak cerita pasal kelainan pasar malam sini dengan pasar malam tempat lain memang tak banyak beza sebab Pasar Malam Brinchang ni pun pakai payung dengan meja takde pakai method yang lain cuma bezanya ialah cuaca yang sejuk macam kat London dan juga barang yang segar.  Kat sini barang-barang yang banyak dijual ialah sayur-sayur dengan buah.  Kalau korang tengok memang fresh sebab tempat tanampun tak jauh.  Barang yang lain macam Kuey Teow,Mee Goreng harga tetap sama macam kat bawah.  Oklah malas nak cerita panjang korang usharlah artwork album kat bawah ni :

album Apa Ada di Pasar Malam Brinchang

Ni adalah hasil editing dari sang amatur.  So kalau ada sikit macam cacat sorry lah eyh.  Even Pasar Malam Brinchang ni ta besar tapi orang ramai beb.  Kene himpit-jugaklah nak beli mee goreng.  Tourist pun ramai jugak tu tak masuk artis-artis yang datang sini (gua promote dah macam gua berniaga sini plak).  Apa-apapun jangan panjant Cameron Highland sekarang sebab kalau tak silap ada kejadian tanah runtuh mungkin sebab sekarang ni hujan lebat kot.

p/s :

Takziah kepada keluarga Orang Asli Sungai Ruil akibat kejadian tanah runtuh.  Sumber Berita Harian Online

pixel Apa Ada di Pasar Malam Brinchang

06 di sebertak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di sebertak - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Sep 2011 09:33 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Sep 2011 09:42 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jun 2011 09:57 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2011 12:00 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jun 2011 09:36 AM PDT

ycity photo & video graphic: Majlis Bertandang Sharil & Mieza <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2011 08:09 AM PDT

Salam...Selamat Pengantin baru diucapkan kepada Sharil &a Mieza..Gambar yang dirakam sewaktu majlis bertandang sebelah lelaki di Felda sebertak..bersebelahan dengan Felda saya, Felda Tementi...Sebelah paginya Mieza disolek oleh Redzuan Ibrahim di kedai andaman Riedz Bridal, Dataran Kerayong..

Sesi outdoor yang dirakamkan sebentar sahaja di Dataran Kerayong sementara menunggu rombongan pihak perempuan yang tiba pada pukul 12 tengah hari..Walaubagaimanapun panas tidak sampai ke petang sewaktu pengantin berarak hujan sudah pun turun membasahi bumi...Pada mulanya Ycity berperancangan dgn Riedz Bridal ingin merakamkan saat-saat manis mereka di Jeti Pelancongan Tasek Bera pada sebelah petangnya..Namun hajat itu tidak kesampaian kerana hujan rahmat telah turun walaupun ia sekejap2 namun ia berlarutan sampai ke petang...huhuhu

Apa yang best Sharil & Mieza tetap enjoy sewaktu ycity merakamkan gambar mereka.Keceriaan yang jelas terserlah...Pada Ycity mereka ni nampak macam kacukan Cina sebab dua2 bermata sepet terutama sekali pengantin lelaki..Apa-pun Selamat pengantin baru dan semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat....

Let's Enjoyed the pictures!!!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

shahril & aziean | Felda <b>Sebertak</b>, Triang, Pahang. « www <b>...</b>

Posted: 19 May 2011 03:02 AM PDT

shahril & aziean | Felda Sebertak, Triang, Pahang.

Salam

Bertemu kembali untuk entry seterusnya yang kembali bersemangat seminggu ambil gambar terus kemaskini blog. Kali ini untuk pasangan bahagia ini yang di pertemukan UTM, Skudai, Johor iaitu Aziean & Shahril. Sang puteri nya dari Pahang dan sang putera nya anak jati dari Johor. Selamat di ijabkabulkan di Felda Sebertak, Triang, Pahang. Majlis perkahwinan dalam keluarga besar ini meriah sekali. Selesai majlis persandingan pengatin begerak pula untuk sesi "outdoor" di Tasek Bera. Sudah sekian lama aku tak kesitu, dah banyak perubahan yang berlaku dan semakin cantik tempatnya. Sesi "outdoor" tak dapat dijalankan sepenuhnya kerana cuaca tidak mengizinkan kerana hujan. Ok seperti biasa sedikit gambar semasa majlis mereka berlangsung.

a

a

a

a

a

a

a

a
a

a

a

a

a

a

a

Wasalam

Aznizam Azmi
+60134571623
MyEmail : bitzam@gmail.com
MyFlickr : http://www.flickr.com/photos/senseizam
YM : senseizam

Like this post? Share it!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Perkahwinan Nuri & Anis - Felda <b>Sebertak</b>. - KAWAN - KAWAN PHOTO

Posted: 04 Apr 2011 09:11 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2011 09:33 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2011 12:00 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jun 2011 09:09 AM PDT

ycity photo & video graphic: Majlis Bertandang Sharil & Mieza <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2011 08:09 AM PDT

Salam...Selamat Pengantin baru diucapkan kepada Sharil &a Mieza..Gambar yang dirakam sewaktu majlis bertandang sebelah lelaki di Felda sebertak..bersebelahan dengan Felda saya, Felda Tementi...Sebelah paginya Mieza disolek oleh Redzuan Ibrahim di kedai andaman Riedz Bridal, Dataran Kerayong..

Sesi outdoor yang dirakamkan sebentar sahaja di Dataran Kerayong sementara menunggu rombongan pihak perempuan yang tiba pada pukul 12 tengah hari..Walaubagaimanapun panas tidak sampai ke petang sewaktu pengantin berarak hujan sudah pun turun membasahi bumi...Pada mulanya Ycity berperancangan dgn Riedz Bridal ingin merakamkan saat-saat manis mereka di Jeti Pelancongan Tasek Bera pada sebelah petangnya..Namun hajat itu tidak kesampaian kerana hujan rahmat telah turun walaupun ia sekejap2 namun ia berlarutan sampai ke petang...huhuhu

Apa yang best Sharil & Mieza tetap enjoy sewaktu ycity merakamkan gambar mereka.Keceriaan yang jelas terserlah...Pada Ycity mereka ni nampak macam kacukan Cina sebab dua2 bermata sepet terutama sekali pengantin lelaki..Apa-pun Selamat pengantin baru dan semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat....

Let's Enjoyed the pictures!!!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2011 09:33 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2011 12:00 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jun 2011 09:09 AM PDT

ycity photo & video graphic: Majlis Bertandang Sharil & Mieza <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2011 08:09 AM PDT

Salam...Selamat Pengantin baru diucapkan kepada Sharil &a Mieza..Gambar yang dirakam sewaktu majlis bertandang sebelah lelaki di Felda sebertak..bersebelahan dengan Felda saya, Felda Tementi...Sebelah paginya Mieza disolek oleh Redzuan Ibrahim di kedai andaman Riedz Bridal, Dataran Kerayong..

Sesi outdoor yang dirakamkan sebentar sahaja di Dataran Kerayong sementara menunggu rombongan pihak perempuan yang tiba pada pukul 12 tengah hari..Walaubagaimanapun panas tidak sampai ke petang sewaktu pengantin berarak hujan sudah pun turun membasahi bumi...Pada mulanya Ycity berperancangan dgn Riedz Bridal ingin merakamkan saat-saat manis mereka di Jeti Pelancongan Tasek Bera pada sebelah petangnya..Namun hajat itu tidak kesampaian kerana hujan rahmat telah turun walaupun ia sekejap2 namun ia berlarutan sampai ke petang...huhuhu

Apa yang best Sharil & Mieza tetap enjoy sewaktu ycity merakamkan gambar mereka.Keceriaan yang jelas terserlah...Pada Ycity mereka ni nampak macam kacukan Cina sebab dua2 bermata sepet terutama sekali pengantin lelaki..Apa-pun Selamat pengantin baru dan semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat....

Let's Enjoyed the pictures!!!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved