ads

Khamis, 6 Oktober 2011

06 di ceruk paloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di ceruk paloh - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2011 12:15 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jun 2011 11:25 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 11:02 PM PDT

Oleh: Gun Gun Heryanto

(Tulisan ini telah dipublikasikan di Seputar Indonesia, 07/05/2011)

Sejarah partai politik (parpol) di Indonesia selalu berulang. Setiap menjelang pemilu selalu ada parpol baru yang muncul dan mencoba peruntungan untuk bersaing pada perhelatan demokrasi lima tahunan.

Kini,wajah-wajah parpol baru pun mulai menampakkan diri ke permukaan, antara lain Partai Nasional Demokrat (Nasdem), Partai Nasional Republik (Nasrep),Partai Persatuan Nasional (PPN), dan Partai Kedaulatan Bangsa Indonesia (PKBI).Tentu,hasrat politis untuk berserikat dalam parpol merupakan hak konstitusional warga negara meskipun upaya mewujudkan hasrat tersebut kerap kali tak dibarengi modal yang kompetitif.

Tipologi Parpol

Tak berlebihan jika kita sebut demokrasi kita saat ini telah menjadi pasar bebas parpol. Siapa pun dapat mendirikan parpol dan berkompetisi dalam pemilu setelah melewati berbagai syarat formal dan lolos menjadi kontestan, baik karena menyiapkan diri maupun karena keahlian para politikus meretas beragam celah aturan main yang tersedia. Pengalaman pada Pemilu 2009, dari 38 parpol yang menjadi kontestan, hanya 9 yang bisa melampaui angka parliamentary threshold (PT) 2,5% dan akhirnya menjadi penghuni rumah rakyat di Senayan. Jika kita amati,paling tidak ada empat tipologi parpol baru yang saat ini mulai beredar.

Pertama, parpol yang diinisiasi oleh elite yang tersisih dari atmosfer kekuasaan parpol besar. Partai Nasdem masuk dalam kategori ini. Sebagaimana kita ketahui, Nasdem tak terpisahkan dari sosok Surya Paloh meskipun secara formal tak diketuai langsung olehnya.Konteks kelahiran Nasdem diawali histori kontestasi Paloh vs Aburizal Bakrie dalam pemilihan Ketua Umum Partai Golkar. Saat Paloh tersisih, dia mulai mengejawantahkan hasrat politisnya lewat Nasdem. Memang, secara organisasional Partai Nasdem dipimpin oleh Patrice Rio sebagai ketua dan Ahmad Rofiq sebagai sekretaris jenderal.Namun,publik juga sangat paham bahwa genealogi politik Nasdem bisa dirunut ke Paloh.

Mirip posisi SBY di awal kelahiran Partai Demokrat, tak duduk sebagai ketua umum parpol, tetapi berada di puncak hierarki kebijakan organisasi sehingga memiliki kuasa menentukan arah perjalanan parpol.Paloh dalam konteks ini sedang menjalankan two step models of leadership. Model ini digunakan untuk manajemen tes situasi dan respons khalayak dalam sebuah pasar bebas parpol yang begitu kompetitif. Jika Nasdem di kemudian hari gagal bersaing dalam pasar bebas parpol, orang diharapkan tak akan langsung menunjuk sebagai kegagalan total Paloh karena secara manajerial, organisasi ditukangi oleh orang lain.

Kedua, parpol baru yang muncul dari konflik organisasional yang menyebabkan dualisme kepengurusan. PKBI merupakan parpol produk konflik terbuka antara kubu Muhaimin Iskandar dan putri kedua almarhum Gus Dur,Yenny Wahid.Tertutupnya islah melahirkan keputusan pendirian parpol baru yang sama-sama akan menggarap basis masa kaum nahdliyin. Tentu, modal awal PKBI adalah reference power dari figur Gus Duryang dilekatkan dengan sosok Yenny sehingga diharapkan menjadi katalisator modal sosial, politis, dan finansial bagi ekstensi PKBI ke depan. Jika berbicara ceruk pasar kaum nahdliyin yang sangat potensial, tentu kehadiran PKBI sedikit banyaknya akan merugikan eksistensi Partai Kebangkitan Bangsa (PKB) pada Pemilu 2014.

Ketiga, parpol produk agregasi politik dari beberapa kekuatan yang telah ada sebelumnya. Partai Persatuan Nasional (PPN) merupakan hasil fusi dari 10 partai kecil. Dalam UU No 2 Tahun 2011 tentang Partai Politik muncul sejumlah pengetatan aturan,misalnya verifikasi parpol yang harus selesai paling lambat akhir 2011, keharusan memiliki kepengurusan di 33 provinsi, 75% kabupaten/kota yang ada di provinsi, serta minimal 50% kecamatan di kabupaten/ kota seluruh Indonesia. Belum lagi polemik soal peningkatan angka PT dalam pembahasan RUU Pemilu Legislatif yang dirasakan kian mengancam eksistensi parpol-parpol kecil.Maka,setelah mengalkulasi hitung-hitungan politik ke depan,10 parpol kecil itu akhirnya bersepakat melakukan fusi.

Keempat, parpol baru pengusung romantisme sejarah Orde Baru.Pasca-Reformasi selalu ada tipe parpol yang jualan utamanya adalah kedigdayaan politik Soeharto. Misalnya, menjelang Pemilu 2004, tepatnya 9 September 2002, didirikan Partai Karya Peduli Bangsa (PKPB) oleh Jenderal (Purn) Hartono yang menggandeng Siti Hardijanti Rukmana sebagai salah satu deklarator. Napas serupa sepertinya kini juga ada pada parpol Nasrep dengan memosisikan Tommy Soeharto sebagai modal dasar pergerakan Nasrep.

Persaingan

Keberadaan parpol dengan identitas baru, tetapi tipologi lama ini sepertinya berat bersaing di era demokrasi pasar bebas. Pertama, munculnya titik jenuh khalayak terhadap keberadaan parpol. Sikap dan perilaku politik para politikus lintas parpol nyaris seragam, yakni kurang merepresentasikan aspirasi rakyat.Sementara parpol baru yang hadir tak memiliki cukup nilai distingtif yang bisa memberi impresi sekaligus referensi baru bagi pemilih. Kedua, parpol baru pun masih terjebak pada identifikasi citra simbolik elite daripada jejaring kader ideologis. Misalnya lebih mengedepankan nama-nama besar Surya Paloh, Yenny Wahid (Gus Dur),Tommy (Soeharto). Ketiga, regulasi yang lebih ketat baik dalam UU Parpol maupun dalam UU Pemilu.Tentu, ini akan menjadi tantangan tersendiri bagi parpol baru.

Peluang parpol baru memang kecil,terutama jika mereka tak mampu mentransformasikan gagasan dan hasrat politis mereka di level kerja praktis, jejaring kader dan massa mengambang, figur,sumber finansial, serta berbagai pendekatan marketing politik berbasis komunitas. Ke depan pasar bebas parpol di Indonesia seharusnya memasuki fase konsolidasi, bukan terus-menerus menjadi ajang pencarian peruntungan para petualang.●

Tulisan ini bisa diakses di web Sindo:

http://www.seputar-indonesia.com/edisicetak/content/view/397160/

Sumber gambar:

www.monitorindonesia.com

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2011 11:43 PM PDT

Oleh: Gun Gun Heryanto

(Tulisan ini telah dipublikasikan di Seputar Indonesia, 07/05/2011)

Sejarah partai politik (parpol) di Indonesia selalu berulang. Setiap menjelang pemilu selalu ada parpol baru yang muncul dan mencoba peruntungan untuk bersaing pada perhelatan demokrasi lima tahunan.

Kini,wajah-wajah parpol baru pun mulai menampakkan diri ke permukaan, antara lain Partai Nasional Demokrat (Nasdem), Partai Nasional Republik (Nasrep),Partai Persatuan Nasional (PPN), dan Partai Kedaulatan Bangsa Indonesia (PKBI).Tentu,hasrat politis untuk berserikat dalam parpol merupakan hak konstitusional warga negara meskipun upaya mewujudkan hasrat tersebut kerap kali tak dibarengi modal yang kompetitif.

Tipologi Parpol

Tak berlebihan jika kita sebut demokrasi kita saat ini telah menjadi pasar bebas parpol. Siapa pun dapat mendirikan parpol dan berkompetisi dalam pemilu setelah melewati berbagai syarat formal dan lolos menjadi kontestan, baik karena menyiapkan diri maupun karena keahlian para politikus meretas beragam celah aturan main yang tersedia. Pengalaman pada Pemilu 2009, dari 38 parpol yang menjadi kontestan, hanya 9 yang bisa melampaui angka parliamentary threshold (PT) 2,5% dan akhirnya menjadi penghuni rumah rakyat di Senayan. Jika kita amati,paling tidak ada empat tipologi parpol baru yang saat ini mulai beredar.

Pertama, parpol yang diinisiasi oleh elite yang tersisih dari atmosfer kekuasaan parpol besar. Partai Nasdem masuk dalam kategori ini. Sebagaimana kita ketahui, Nasdem tak terpisahkan dari sosok Surya Paloh meskipun secara formal tak diketuai langsung olehnya.Konteks kelahiran Nasdem diawali histori kontestasi Paloh vs Aburizal Bakrie dalam pemilihan Ketua Umum Partai Golkar. Saat Paloh tersisih, dia mulai mengejawantahkan hasrat politisnya lewat Nasdem. Memang, secara organisasional Partai Nasdem dipimpin oleh Patrice Rio sebagai ketua dan Ahmad Rofiq sebagai sekretaris jenderal.Namun,publik juga sangat paham bahwa genealogi politik Nasdem bisa dirunut ke Paloh.

Mirip posisi SBY di awal kelahiran Partai Demokrat, tak duduk sebagai ketua umum parpol, tetapi berada di puncak hierarki kebijakan organisasi sehingga memiliki kuasa menentukan arah perjalanan parpol.Paloh dalam konteks ini sedang menjalankan two step models of leadership. Model ini digunakan untuk manajemen tes situasi dan respons khalayak dalam sebuah pasar bebas parpol yang begitu kompetitif. Jika Nasdem di kemudian hari gagal bersaing dalam pasar bebas parpol, orang diharapkan tak akan langsung menunjuk sebagai kegagalan total Paloh karena secara manajerial, organisasi ditukangi oleh orang lain.

Kedua, parpol baru yang muncul dari konflik organisasional yang menyebabkan dualisme kepengurusan. PKBI merupakan parpol produk konflik terbuka antara kubu Muhaimin Iskandar dan putri kedua almarhum Gus Dur,Yenny Wahid.Tertutupnya islah melahirkan keputusan pendirian parpol baru yang sama-sama akan menggarap basis masa kaum nahdliyin. Tentu, modal awal PKBI adalah reference power dari figur Gus Duryang dilekatkan dengan sosok Yenny sehingga diharapkan menjadi katalisator modal sosial, politis, dan finansial bagi ekstensi PKBI ke depan. Jika berbicara ceruk pasar kaum nahdliyin yang sangat potensial, tentu kehadiran PKBI sedikit banyaknya akan merugikan eksistensi Partai Kebangkitan Bangsa (PKB) pada Pemilu 2014.

Ketiga, parpol produk agregasi politik dari beberapa kekuatan yang telah ada sebelumnya. Partai Persatuan Nasional (PPN) merupakan hasil fusi dari 10 partai kecil. Dalam UU No 2 Tahun 2011 tentang Partai Politik muncul sejumlah pengetatan aturan,misalnya verifikasi parpol yang harus selesai paling lambat akhir 2011, keharusan memiliki kepengurusan di 33 provinsi, 75% kabupaten/kota yang ada di provinsi, serta minimal 50% kecamatan di kabupaten/ kota seluruh Indonesia. Belum lagi polemik soal peningkatan angka PT dalam pembahasan RUU Pemilu Legislatif yang dirasakan kian mengancam eksistensi parpol-parpol kecil.Maka,setelah mengalkulasi hitung-hitungan politik ke depan,10 parpol kecil itu akhirnya bersepakat melakukan fusi.

Keempat, parpol baru pengusung romantisme sejarah Orde Baru.Pasca-Reformasi selalu ada tipe parpol yang jualan utamanya adalah kedigdayaan politik Soeharto. Misalnya, menjelang Pemilu 2004, tepatnya 9 September 2002, didirikan Partai Karya Peduli Bangsa (PKPB) oleh Jenderal (Purn) Hartono yang menggandeng Siti Hardijanti Rukmana sebagai salah satu deklarator. Napas serupa sepertinya kini juga ada pada parpol Nasrep dengan memosisikan Tommy Soeharto sebagai modal dasar pergerakan Nasrep.

Persaingan

Keberadaan parpol dengan identitas baru, tetapi tipologi lama ini sepertinya berat bersaing di era demokrasi pasar bebas. Pertama, munculnya titik jenuh khalayak terhadap keberadaan parpol. Sikap dan perilaku politik para politikus lintas parpol nyaris seragam, yakni kurang merepresentasikan aspirasi rakyat.Sementara parpol baru yang hadir tak memiliki cukup nilai distingtif yang bisa memberi impresi sekaligus referensi baru bagi pemilih. Kedua, parpol baru pun masih terjebak pada identifikasi citra simbolik elite daripada jejaring kader ideologis. Misalnya lebih mengedepankan nama-nama besar Surya Paloh, Yenny Wahid (Gus Dur),Tommy (Soeharto). Ketiga, regulasi yang lebih ketat baik dalam UU Parpol maupun dalam UU Pemilu.Tentu, ini akan menjadi tantangan tersendiri bagi parpol baru.

Peluang parpol baru memang kecil,terutama jika mereka tak mampu mentransformasikan gagasan dan hasrat politis mereka di level kerja praktis, jejaring kader dan massa mengambang, figur,sumber finansial, serta berbagai pendekatan marketing politik berbasis komunitas. Ke depan pasar bebas parpol di Indonesia seharusnya memasuki fase konsolidasi, bukan terus-menerus menjadi ajang pencarian peruntungan para petualang.●

Tulisan ini bisa diakses di web Sindo:

http://www.seputar-indonesia.com/edisicetak/content/view/397160/

Sumber gambar:

www.monitorindonesia.com

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

06 di bentong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bentong - Google Blog Search


Doktor Dipenggal <b>Di Bentong</b>, Kepala Berada di Kerusi Sebelah <b>...</b>

Posted: 24 Aug 2011 09:20 AM PDT

BENTONG: Seorang doktor berusia 61 tahun didapati mati dibunuh dengan kejam di sebuah ladang di sini dengan kepalanya dipenggal.

Dr Harjit Singh, 61, ditemui mati di dalam sebuah pondok di ladangnya yang terletak di Kampung Sertik dekat sini pada lebih kurang jam 8 malam Selasa.

Seorang pembantu ladang berusia 31 tahun telah ditahan oleh polis untuk membantu siasatan.

Dr Harjit adalah abang ipar kepada Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, SAC Datuk Amar Singh.

Pemangku Ketua Polis Bentong, Timbalan Superintendan Mohd Mansor Mohd Nor berkata, apabila polis tiba di tempat kejadian pada lebih kurang jam 11.30 malam, mereka telah menemui kepala Dr Harjit diletakkan di atas sebuah kerusi di sebelah mayatnya.

"Kami telah menahan seorang pembantu ladang dan akan terus menahannya sehingga 29 Ogos untuk membantu siasatan," ujarnya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pahang, SAC T. Narenasegaran berkata, Dr Harjit adalah seorang doktor yang berkhidmat secara kontrak dengan Jabatan Penjara di sini.

Katanya, siasatan awal mendapati, mangsa telah diserang ketika dia tiba di ladang tersebut.

Polis turut menemui sebilah parang di tempat kejadian yang dipercayai telah digunakan untuk menyerang dan mencederakan mangsa.

Siasatan awal setakat ini juga mendapati mangsa telah diserang dari arah belakang. -mStar

Salam Aidilfitri Dato&#39; Seri Anwar Ibrahim <b>di</b> Ibu Pejabat PKR <b>...</b>

Posted: 24 Sep 2011 02:18 AM PDT

25 September 2011 (Ahad)

Program 1) 12.00 – 3.00 ptg – Salam Aidifitri KeADILan Pusat

Lokasi: Perkarangan Ibu Pejabat PKR, Merchant Square, Petaling Jaya

Program 2) 4.00 – 6.30 ptg – Salam Aidilfitri di Bentong, Pahang

Lokasi: Pejabat KeADILan Bentong, Taman Kolej, Bentong

Program 3) 8.00 – 9.00 mlm – Jamuan Makan Malam Aidilfitri

Lokasi : Restoran Husin, Gali Tengah, Raub

Program 4) 9.00 -12.00 mlm – Salam Aidilfitri di Raub

Lokasi: Markas PAS, Tanah Bercangkul, Gali Tengah, Raub

Program 5) 9.00 – 12.00 mlm – Salam Aidilfitri di Lipis

Lokasi: Markas Pakatan Rakyat, Budu, Benta, Lipis
(Bersebelahan Sek Men Panglima Garang Abdul Samad)

06 di lurah bilut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di lurah bilut - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

06 di kuala lipis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala lipis - Google Blog Search


FLOWER&#39;S OF MY LIFE: Masih <b>Di Kuala Lipis</b> dan Bertemu Sahabat <b>...</b>

Posted: 14 Sep 2011 12:00 AM PDT

Assalamualaikum,

selamat petang,

tahun ini melepas lagi nak beraya di rumah 
terbuka 'chef wan' di koyan sebabnya
kami hanya pulang ke koyan pada raya ke-2 

selalunya chef wan hanya buat rumah terbuka 
pada hari raya pertama dan rumah terbuka
chef wanlah yang paling best dari segi layanan
dan makanan memang taraf 5 bintang ...klasssss!


menziarah kubur arwah bapa mentua yang meninggal 
kerana kemalangan motosikal awal tahun ini 

tinggal kenangan saje ....
rumah di koyan yang telah di sewakan



rombongan cik esah...sesekali balik kampung
baru sempat pergi menjengah tanah pusaka
yang semakin membangun di bandar baru lipis 
inilah sahabat blogger yang sempat kita ziarah
semasa di kuala lipis iaitu dari blog 'Lipis Lady'
nama mesra kak mah yang jauh beza dari gambar 
dalam blognya awet muda dan kecil molek orangnya
 
kak mah jemput kita datang kenduri pagi 
tapi tahu sajelah syahmi camnekan...
jadi kita datang petang ...sedap-sedap masakan
yang kak mah masak...sampaikan farah tambah 
3 kali mee kari kak mah tau...heeee~
malam ini ada jemputan rumah terbuka YB di sini...makan lagi...hehe~ ^______^

FLOWER&#39;S OF MY LIFE: Meriah Berhari Raya <b>di Kuala Lipis</b>

Posted: 13 Sep 2011 06:28 PM PDT


Assalamualaikum,

apa khabar semua
sori lama tak menulis disini
masih melayan mood raya 
dan banyak pula undangan rumah 
terbuka tak kira weekend atau weekday

raya tahun ini kami berhari raya di kuala lipis
jadi pulun beraya habis-habisanlah
sebabnya kami hanya dapat pulang beraya 
selang setahun disebabkan hubby berkerja 

bagi orang yang tak punya kampung 
macam kita ni memang rasa seronok
bila dapat berkumpul beramai-ramai
kalau nak mandi kena bangun awal pagi
kalau tak...beratur panjanglah gamaknya
berebut tempat tidur dan tidur 
berselerak sana sini hanya dapat 
dirasai dihari raya memang meriah 
kerana keluarga hubby ada 7 beradik 

jom layan gambar raya kita ^_______^







banyak lagi yang kita nak share bersama nanti ^__________~ 
 

06 di ketari - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di ketari - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Oct 2011 07:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Mayat warga emas ditemui dalam keadaan kaki dan tangan terikat <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 13 Sep 2011 07:12 AM PDT

No of View :1209

Mayat seorang wanita warga emas ditemui dalam keadaan tangan dan kaki terikat di rumahnya di Taman Bumi Cemerlang, Ketari, Bentong di sini, Selasa.

Pemangku Ketua Polis Daerah Bentong, Deputi Superintendan Mohamad Mansor Mohd Nor berkata, mangsa yang dikenali sebagai K.Kaliammal, 60-an, tinggal seorang diri di rumah tersebut.

Beliau berkata, maklumat berhubung penemuan mayat itu diterima daripada orang awam pada 1.45 petang.

"Siasatan awal mendapati mangsa berada dalam keadaan tangan dan kaki terikat serta mulut ditutup menggunakan kain, di dalam sebuah bilik berhampiran dapur," katanya ketika dihubungi.

Mohamad Mansor berkata, pemeriksaan polis mendapati tidak ada kesan luka pada tubuh mangsa, sementara rumahnya berselerak dipercayai akibat digeledah.

Beliau berkata, motif kejadian masih disiasat dan mayat mangsa dibawa ke Hospital Bentong untuk bedah siasat.Kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, katanya. - BERNAMA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

06 di kuala rompin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala rompin - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Sep 2011 08:04 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Selamat Hari Raya Aidilfitri <b>Di kuala rompin</b>,pahang - blog*spot

Posted: 17 Sep 2011 08:12 AM PDT

PAK CIK FAKRUL DENGAN AIMIN
KELUARGA SEBELAH EMAK SAYA

SELAMAT HARI RAYA DI KUALA ROMPIN,PAHANG
BYK MENDAPAT DUIT RAYA LAGI

Selamat Hari Raya Aidilfitri <b>Di kuala rompin</b>,pahang - blog*spot

Posted: 17 Sep 2011 08:12 AM PDT

PAK CIK FAKRUL DENGAN AIMIN


KELUARGA SEBELAH EMAK SAYA

SELAMAT HARI RAYA DI KUALA ROMPIN,PAHANG
BYK MENDAPAT DUIT RAYA LAGI

06 di nenasi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di nenasi - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Sep 2011 03:48 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 03:15 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2011 03:04 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2011 12:00 AM PDT

Tidak mengambil berat tentang kepentingan belia <b>di Nenasi</b> | Aduan <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2011 11:22 AM PDT

Assalamualaikum…sy selaku wakil dari Kampung Nenasi ingin mengadu mengenai pemimpin dikawasan kampung kami yg tidak menjalankan tugasnya dengan baik.tidak pernah memberi peluang kepada anak2muda atau belia dikampung kami untuk bersuara dalam apa2 saja halyg berkaitan dgn kampung kami.

Iiada inisiatif lain untuk membangunkan anak2 muda di kawasan kami.sikap lepas tangan amat jelas ditunjukkan oleh pemimpin di tempat kami…terutama dalam aktiviti sukan..aduan telah dibuat kepada pihak atasan,namun sebarang tindakan tidak diambil…sy wakil belia amat kecewa kerana tidak ada sokongan dari pihak pemimpin di kwasan kami sekiranya pihak belia ingin mengadakan sesuatu aktiviti.

By: azman

Aduan yang berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

06 di tanjung lumpur - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di tanjung lumpur - Google Blog Search


Gertak <b>Tanjung Lumpur</b>... | Flickr - Photo Sharing!

Posted: 24 Sep 2011 12:00 AM PDT

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

06 di mengkarak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di mengkarak - Google Blog Search


Koi anak pahang: GEMPOR!! : Ular berkepala LIMA ditemui <b>di</b> Sg <b>...</b>

Posted: 02 Oct 2011 04:30 PM PDT

Salam alaik semua rodong....

Koi agok terkejut bile ade seorg hamba Allah nih telah mengambik sekeping gambo yg boleh koi kategorikan sebagai gambo yg amat misteri dan penuh dgn tanda tanye....dari info yg koi terime,gambo ini telah di rakam di Mengkarak di daeroh bera nih,namun keaslian gambo ini masih lg boleh dipertikaikan oleh orang ramai...yg penting moh kite teroka sedikit ttg pelbagai perkara aneh yg dulu tak terpikir namun sekarang mcm2 mende pelik dan takjub di jumpai di serate dunia....

Andaikata gambo ini dr sumber yg tidok pedooh(tipu),maka tidoklah mestahil langsung...TAPI......aokme percaye ke????

Seekor ulor yg berkepala 6 atau pun 5 yg kononnye telah sempat dirakam gambonye di Mengkarak,Pahang.Mengkala koi jumpe nih jenuh lah koi cube tangkap paste jual kat zoo...mau lapan juta setengah rege nye nih!! kaye koi weh...kekeke....

**Gambo ini sebenornye telah koi amik di FB,dari seorang rodong yg tidak mahu namanye di siarkan di sini....apepun "tepuk dada tanya lah selera"

***Koi rase ianye adelah gambo spesis ulor tedung tp kembor 5...dan jika ia bukanlah gambo ulor kepala 5,mungkin ini gambo penunggu sg tersebut,di akhir zaman nih mcm2 boleh berlaku,yg tak masuk dek akal pun boleh jadi real,mungkin jugek gambo ini hanyalah gambo yg di edit dgn menggunakan perisian spt photoshop......namun menurut kata rodong yg menangkap gambo nih,dia sdri yg ambik gambo tu..cara dia menyatakan kat koi te pun mmg real...haha..

Mungkin dia nak bergurau je te..tp agok2 lah,esok penuh pulok rodong tunggu kelibat ulor kepala lima kat sg Mengkarok te...hahaha.

Koi pun terjumpe jugek katULOR KEPALA 5kat SIMPANG KERAYONG hari isnin petang Selasa arite.,cuace mendung jek mase te...masa tu koi tgh oder cendol..ulor te pun lepak tepi koridor sambil jilat bibir...makcik hat jual cendol tu cakap,ulor te mmg rajin lepak kat situ..kdg2 ulor te berok kencing pun kat situ jugek! yg peliknye koi dgn makcik tu jek yg nampok akn kelibat ulor te..org lain buat "dont know" je... seem like everything s normal. aih....terspeaking yak?? 

Tak percaye????

tgok gambo koi tangkap sdri bwh nih!!

JENG JENG JENG!!!!!!!!!!!

Jinak amat pulok te....koi ingat nak buat peliharaan koi je,tp mikir kang payoh pulok nak suap mulut sampai 5 gitu....koi biorkan je lah dia merepek sorg2 bawoh tangga majlis BERA te....

Kah klah kah.....kena tipUUU.....padan muke U.\!!!!

KAJIAN KOI : Koi pun cube la google kot2 gambo ni bersepoh dekat internet,RUPE-RUPENYE mmg sahih la rodong te da buat PEDOOHHHHHHHH.......hehehe.

sile ke link ini utk memuaskan hati aokme: 

http://www.eface.in/a-snake-found-near-kukke-subrahmanya-with-5-heads/

http://www.southdreamz.com/2010/07/5-headed-snake-in-india.html

Rupenye ulor kepala 5ni hanye makhluk mitos shj..ander jugek kaum2 di dunia ni yg menyembah ulor yg kononnye mempunyai kuase utk melindungi penyembahnye............HUH.

Puas hati koi.....kalo aokme tak percaye pergi pulok ke bawoh te!

aokme pergi ke sini...tengok sdri patung berhala kat cambodia yg semboh dek deme te....

http://www.travelpod.co.uk/travel-photo/sophinarose/1/1293983412/5-headed-snake-beng-melea.jpg/tpod.html

bye.

06 di karak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di karak - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di karak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Sep 2011 07:58 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Ikram Dinzly dan Fauziah Ghaus kemalangan <b>di Karak</b> | Blog <b>...</b>

Posted: 19 Sep 2011 08:11 AM PDT

ShareMungkinkah filem Karak menjadi kenyataan bagi Ikram Dinzly dan Fauziah Ghaus di tempat yang dikatakan dikatakan mempunyai banyak pengalaman misteri yang berlaku dikawasan tersebut apabila mereka berdua telah mengalami kemalangan. Namun itu hanyalah khayalan sahaja dan apa yang menjadi kenyataannya adalah, Mereka terlibat dalam kemalangan di kawasan Karak semasa dalam perjalanan ke karnival Amal Syawal [...]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

06 di lanchang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di lanchang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Sep 2011 07:33 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jul 2011 07:14 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jun 2011 07:17 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Jun 2011 07:13 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jun 2011 07:49 AM PDT

Kay Bakery: Cuti ke Kuala Gandah - <b>Lanchang</b>...

Posted: 11 Jun 2011 01:57 AM PDT

Salam...

Yati janji minggu lalu....sekadar berkongsi tempat menarik..mana la tau...runsing tak tau mana nak bwk anak2..tak perlu jauh2..di dalam negeri pun ada byk tempat menarik....

Cara nak pegi...ikut Karak Hiway...dari tol Gombak...terus je..exit di Lanchang...bayar tol, dari situ sudah ada singboard ke tempat ni...belok ke kanan...perjalanan dari situ dlm 10km...jalan agak kecil (jalan kampung/hutan/pokok getah)..tapi jgn risau...jalan tar yang masih elok..cuma jgn pandu laju2 ye....

pesanan utk pelawat..jika mahu naik gajah..kena beli tiket awal...yati dgr deme sediakan 150 tiket saja utk yg mau menunggang gajah...utk segala xtvt...bermula dari jam 1pm...rujuk pic di atas..

persekitaran yang selesa...kedai makan pun ada di luar atau di dalam..kalau nak bwk makanan sendiri pun boleh...boleh piknik kat sini..ada wakaf2 yg di sedia kan....nyaman ..tapi...panas la sikit,,,,he..hee....

xtvt..bersama gajah bermula jam 2pm...dari memberi makan, menunggang gajah, lihat gajah mandi...mandi dgn gajah...pun ada...

anak2 yati yg lelaki 2 org ni..penakut..hei..mama nye je yg berani....emm...memang gitu la..yati byk kali tgk..selalu yg berani nya budak perempuan...harap2 nya...jgn la begini ye anak2 ku..lelaki harus berani dan kuat ye....mama la puas berposing - klik sana sini..mode bergambar mari....

yati rasa semua orang mesti terhibur...panas melekit..jgn risau..bukan kita sorang je..bau masam..semua pun..huu..hu...pakai pakaian yg selesa ye....dgn kasut...org putih..suka sgt...org tempatan pun...jgn terkejut tiada bayaran, cuma mereka mohon sumbangan pada yg mau naik gajah....jadi..rebut peluang ni...perjalanan ke sini pun dlm..2 jam 45 minit..dari puchong la...toll pun..dlm rm15 gitu...memang budget journey lah...

nanti yati cerita lagi...deer land dan bukit tinggi pulak yea....

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kay Bakery: Cuti ke Kuala Gandah - <b>Lanchang</b>...

Posted: 11 Jun 2011 01:57 AM PDT

Salam...

Yati janji minggu lalu....sekadar berkongsi tempat menarik..mana la tau...runsing tak tau mana nak bwk anak2..tak perlu jauh2..di dalam negeri pun ada byk tempat menarik....

Cara nak pegi...ikut Karak Hiway...dari tol Gombak...terus je..exit di Lanchang...bayar tol, dari situ sudah ada singboard ke tempat ni...belok ke kanan...perjalanan dari situ dlm 10km...jalan agak kecil (jalan kampung/hutan/pokok getah)..tapi jgn risau...jalan tar yang masih elok..cuma jgn pandu laju2 ye....

pesanan utk pelawat..jika mahu naik gajah..kena beli tiket awal...yati dgr deme sediakan 150 tiket saja utk yg mau menunggang gajah...utk segala xtvt...bermula dari jam 1pm...rujuk pic di atas..

persekitaran yang selesa...kedai makan pun ada di luar atau di dalam..kalau nak bwk makanan sendiri pun boleh...boleh piknik kat sini..ada wakaf2 yg di sedia kan....nyaman ..tapi...panas la sikit,,,,he..hee....

xtvt..bersama gajah bermula jam 2pm...dari memberi makan, menunggang gajah, lihat gajah mandi...mandi dgn gajah...pun ada...

anak2 yati yg lelaki 2 org ni..penakut..hei..mama nye je yg berani....emm...memang gitu la..yati byk kali tgk..selalu yg berani nya budak perempuan...harap2 nya...jgn la begini ye anak2 ku..lelaki harus berani dan kuat ye....mama la puas berposing - klik sana sini..mode bergambar mari....

yati rasa semua orang mesti terhibur...panas melekit..jgn risau..bukan kita sorang je..bau masam..semua pun..huu..hu...pakai pakaian yg selesa ye....dgn kasut...org putih..suka sgt...org tempatan pun...jgn terkejut tiada bayaran, cuma mereka mohon sumbangan pada yg mau naik gajah....jadi..rebut peluang ni...perjalanan ke sini pun dlm..2 jam 45 minit..dari puchong la...toll pun..dlm rm15 gitu...memang budget journey lah...

nanti yati cerita lagi...deer land dan bukit tinggi pulak yea....

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2011 07:21 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jun 2011 07:51 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 12:00 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 08:02 AM PDT

Iffah Hidayati: Kali ini: <b>LANCHANG</b> dan TEMERLOH

Posted: 07 May 2011 08:45 AM PDT

Saya baru pulang dari Felda Bukit Damar di Lanchang. Letaknya di negeri Pahang.

Saya menziarahi keluarga angkat saya di sini. Sudah lama saya tidak pulang menziarahi mereka. Bergerak dari UIA selepas waktu kerja semalam dan sampai di sana satu jam kemudian.

Kawasan rumah abah

Saya pulang bersama dengan adik saya, angah dan rakan saya, Aza. Aza begitu teruja untuk mengikuti saya. Haha. Malam itu, lauk pucuk ubi dan petai masak tempoyak, ikan goreng dan ayam kari menjadi santapan perut kami yang berkeriuk sedari petang. Enak sungguh masakan mak.

Saya berkeluarga dengan abah dan mak semenjak tahun 2008. Sempena program khidmat masyarakat yang dianjurkan oleh persatuan mahasiswa undang-undang kuliyyah Ahmad Ibrahim. 

Abah saya umurnya sudah menginjak ke angka 70..tetapi dia masih lagi kuat memandu wira aeroback nya yang berwarna hijau itu. Masih mampu  memesin rumput di laman hadapan rumah dan mengikuti segala aktiviti keluarga.Pagi hari ini abah dan mak ke Temerloh untuk mengikuti kursus haji. Maka,saya mengambil kesempatan untuk melihat-lihat bandar Temerloh yang terkenal dengan jolokan bandar ikan patin ini ditemani kak long yang sanggup datang dari Kampung Chempaka. Sementara menunggu abah dan mak mengikuti kursus mereka, saya,angah,Aza dan kak long mengambil angin di tepi Sungai Pahang yang lebar dan keruh air teh susu macamnya. Sempat juga kami menaiki sampan panjang yang berulang alik ke seberang untuk menghantar mereka yang masih menggunakan perkhidmatan  ini.

Usai kursus, kami membuntuti kereta abah ke kedai yang menjual ikan patin. Ikan patin sangkar. Tengah hari itu, lauk kami ikan patin masak tempoyak dan kangkung goreng. Sebelah petang, kami menziarahi cucu abah. Baru berusia 30 hari. Berat 3.8 kg. Alahai, kecil sahaja tapi sungguh comel. Pulang berjalan kaki, kami singgah di rumah jiran. Terpegun melihat buah jambu batunya yang bergayutan di pohonnya. Apalagi, pesta memetik jambu air berjalan dengan meriah. Haha. Sayangnya, saya tidak membawa kamera ketika itu.Selepas solat Maghrib, kami pulang meninggalkan Bukit Damar. Saya berdoa keluarga angkat saya sihat sejahtera dan moga saya dapa berkunjung lagi. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Sep 2011 07:33 AM PDT

URL Sumber Asal :-
 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved