ads

Isnin, 12 Mac 2012

06 di paloh hinai - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di paloh hinai - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di paloh hinai</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di paloh hinai</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di paloh hinai</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di paloh hinai</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2011 03:37 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Sehari <b>di</b> Kampung <b>Paloh Hinai</b>, Pekan, Pahang

Posted: 28 Mar 2011 04:12 AM PDT

Rasa2nya korang kenal x Kampung Paloh Hinai ni? Kalau xknl, biar aku explain sikit tntg kampung ni. Kampung ni terletak di daerah Pekan, yang berada di Pahang. Kampung ni terletak kira2 64.3 km dr bandar Kuantan.
Hari Ahad lepas aku pergi ke kampung ni. Bukan apa, universiti aku ada satu subjek yang dinamakan Briget Siswa. Ni merupakan salah satu subjek untuk kokurikulum. So, di sini student first year diwajibkan amik subjek ni. Sama ada semester 1 ataupon semester 2. Briget Siswa ni banyak buat aktiviti luar cam perkhemahan.
So, slps dibahagikan kpd beberapa group, group aku kena pergi ke Kampung Paloh Hinai. Di sana, kami ditugaskan utk membaiki sebuah rumah penduduk kampung tu. Rumah tu agak usang, so kami mesti baiki bahagian tingkap dan dapur. Tingkap yang kami buat adalah dpd kayu. Lebih kurang 6 buah tingkap kayu yang mesti dibina. Ini kerana tingkap rumah tu dah rosak. Mengenai dapur pulak, subgroup lain yang kena baiki. Dapur tu perlu ditambah dinding menggunakan batu bata.
Kami bertolak ke sana pada pukul 7.15 pagi dan sampai lebih kurang setengah jam kemudian. Setelah diberi taklimat ringkas, kami pon memulakan projek tu. Betapa susahnya nak bina tingkap tu. Ingatkan senang! Memang betul2 letih la waktu tu. Cuba bayangkan terpaksa bekerja bertungkus-lumus sampai pukul 5 ptg. Huh! Memang xdisangka2. Sampai sekarang masih terasa letih(tapi sempat jugak aku update blog ni...hehehe). Akhirnya projek kami pon siap. Tapi memanglah, xsiap sepenuhnya. Cuma 2 buah tingkap lagi yg xsmpat dibina. Dan yg tu diserahkan kpd tuan rumah tu utk siapkannya.
Apa2 pon  rasa teruja tu tetap ada walaupun letih. Yela...ni first time aku fixed kan rumah! Memang banyak input yg aku dapat hari ni. Kita mesti bekerjasama dalam satu pasukan, xkira apa pon. Jgn kerja sorang diri, 6ti xsiap! Saling membantu juga jelas terpamer time tu. Masing2 xhenti2 tolong kawan2 mereka. Memang aku respek giler ar!
Oklah...sampai sini dulu la untu kali ni. Di sini aku tinggalkan sedikit gambar yang berjaya ditangkap di Kampung tu.
Ni waktu mula2 sampai ke kampung tu.
Waktu sarapan pagi(masing2 tgh lapar tu...)
Kayu telah siap dipotong.
Nota Kuku Kaki : Sebahagian maklumat ini diketip dari :
http://maps.google.com.my

UMP : Kem bridged siswa <b - Ini Kisah MadNip

Posted: 11 Jul 2011 08:23 AM PDT

السلام عليكم

Best Best dan BEST ! Memang best kem hari tu .. Pada mula nya memang rasa berat nak pergi sebab ingat nak rehat je minggu ni .. Tapi apakan daya , kena pergi juga .. Kisah nya bermula apabila .......

Kitaorang sampai di bus stop depan KK1 dalam kol 5.30 petang , kitaorang dah nampak bas , tapi pakcik bas tu macam nak ambil orang lain je  sebab bas luar , bukan bas UMP , so kitaorang duduk menunggu je lah , ingat ada staf datang nak ambil kitaorang .. Dah penat menunggu sampai dah nak maghrib , Hazim ( ketua kumpulan D07 , ketua kumpulan aku ) dan Amashah ( ketua kumpulan D06 sebelum di lantik menjadi Penghulu di kem ) pergi la tanya pakcik bas tu lepas kitaorang tengok ada satu bas tu bergerak tanpa bawak penumpang langsung .. Lepas tanya , baru kami tahu yang pakcik tu tunggu kami naik .. ( MEMANG AKU HOT TIME TU , SIAP KELUAR HABIS PERKATAAN YANG DISENSOR )

Kitaorang sampai di kem paloh hinai kira kira maghrib , sampai sana , sunyi je .. Tutup ke ? Sekali lagi aku mengamuk .. Dan pelbagai perkataan baru aku wujud kan .. HAHAHA .. Biasa lah darah muda .. ( Fakta ke auta yang darah muda selalu marah ? Aku pun tak paham . Apa pon tak boleh ) Selamat hero kami Amashah masuk kedalam tanya orang di dalam , rupanya kem kami ada kat belakang nun jauh dalam .. Kira berhampiran hutan juga ..  Ingat boleh rehat kejap bila dah sampai , rupanya kena kumpul dan malam tu juga ada aktiviti .. YES , masuk hutan , teringin juga nak masuk hutan , last aku masuk hutan pun time nak pergi dusun arwah tokwan aku je .. Sebelum jalan siap , kami kena redah hutan dulu .. Tapi masuk hutan pun siang , ni PAGI !

Orang pertama yang masuk , perempuan india , memang TERBAIK la . Aku respect sebab dia berani masuk sorang sorang , kalau perempuan lain masuk secara berdua duaan ( sesama perempuan la ) .. Dalam jam 12 tu baru start , turn aku lambat lagi .. Sampai turn aku , jam dah tunjuk pukul 2 pagi .. Mak aih , time tu sepatutnya aku dah tidur atau pura pura tidur sebab tak boleh tidur , tapi kena masuk hutan pula .. Terpaksa lah aku masuk dengan hati yang tak seikhlas ni .. Depan aku ada 2 orang perempuan .. Mak aihhh , perempuan ni dah lah suka jerit , kang aku masuk terlanggar diaorang , jerit serupa nampak ***** pulak .. Time diaorang masuk , aku sembang lah dulu dengan staf UMP yang jaga kitaorang sepanjang kem tu .. Sampai turn aku , dengan bismillah , buka langkah perlahan dulu , sampai dah masuk dalam sikit , buka langkah seribu terus .. Laju bukan main lagi .. Sampai lah aku jumpa dengan 2 orang perempuan tadi .. Then diaorang suruh aku kedepan , pimpin jalan untuk diaorang .. Nak tak nak , kena juga lah daripada aku terlanggar diaorang nanti .. Aku jalan laju sampai diaorang tertinggal kat belakang , panggil aku suruh aku perlahan langkah kaki aku .. Ye lah , daripada diaorang kata aku ni KEJAM tinggal diaorang kat belakang , ada kala nya aku nak berlagak jadi HERO kejap ..

Sampai kat satu tempat tu , aku nampak ada orang berdiri dalam satu depa kanan aku .. Aku perasaan , so aku pura pura sembang dengan benda tu .. Tapi benda tu tak bergerak pon .. Agak nya mata aku problem kot .. Biar je lah .. Time aku terlanggar duri yang agak tajam , aku cakap lah "adui" , tiba tiba ada lampu suluh kitaorang , rupanya pakcik kampung tu suluh .. Dia suruh kami ikut dia , ke tali yang seterus nya .. Ikut je lah .. Tak sedar pulak kawan aku , Khairy ada kat belakang ... Lega sikit , ada kawan lelaki .. Tak lah rasa seram seram sejuk dengan perempuan ni .. Kemudian kami terus kan perjalanan sampai kat sebelah SUNGAI PAHANG .. "LAWA SIOT" , memang cantik lah pemandangan kat situ pagi tu .. TERBAIK !!! Then kami terus kan lagi sampai lah hujung tali tu .. Kami jadi heran .. Sebab tali tu sampai situ je .. Kami ingat kena patah balik ke tempat asal .. Tapi time tu , Badrul , Maisarah dan ada lagi seorang perempuan ( Tak nampak sangat siapa ) suruh stay dulu .. So kami stay lah sampai si Hafiz cucuh api lighter dia , tiba tiba ada pakcik Yussof tu buka lampu suluh .. Conform kantoi .. HAHA .. Selamat pakcik tu jenis supporting .. Lega rasa nya .. Then kami kena tunggu dengan pakcik tu sampai orang lain sampai .. Then sampai lah Asraf dengan 2 orang perempuan lain .. Then kami lepak situ sampai pakcik tu suruh kami ikut dia pergi ke tempat berkumpul .. Sampai situ , ramai dah tidur , sekali dengan Syed ( Along M01 ) dah tidur dengan Hazim .. Sampai hati korang .. Metang metang masuk awal .. Kemudian kami tunggu sampai semua orang selesai then balik ke khemah ..

BERSAMBUNG....

p/s = Time kat tempat berkumpul tu , ada orang muntah .. Ada orang kata dia nampak 'benda' tu sampai muntah .. Bahaya betul 'benda' tu .. =.="


Sebarang entry yang boleh mendatangkan salah faham .. Harap maaf .. Saya manusia seperti anda semua yang tidak boleh lari daripada melakukan kesilapan .. Harap di maaf kan .. Dan saya harap anda boleh memberi pandangan yang positif sebelum fikir nak menhentam saya .. Bercakap dengan baik bukankah dapat pahala

Tragedi <b>Paloh Hinai</b>...!!!!!!!! - blog*spot

Posted: 25 Feb 2012 05:36 AM PST

Tepat jam 7.30 petang waktu Malaysia, lebih kurang la...dalam 78 orang pelajar Universiti Malaysia Pahang telah ke Paloh Hinai,Pahang bagi melaksanakan aktiviti briged siswa mereka yang sepatutnya dalam perancangan dilaksanakan di sg Lembing. Entah kenape tanpe di beritahu para pelajar ini dibawe secare rahsie ke Paloh Hinai, ramai jugak la yang panik sebab mereke ingat dah salah naik bas, tetapi ini semua perancangan pihak pengurusan supaya pelajar terkejut. oh Kami memang sangat terkejut dan terima kasih kepada pihak pengurusan kerana telah berjaye mengkejutkan kami...hahahaha....
                                             ***************************
Sebenarnye Paloh Hinai tu tak la jauh sangat dengan ump...dekat je pon...tak sempat pon rase excited atau teruja mase dalam bas tu. Sampai je teros kena pasang khemah kanvas yang orang selalu pakai untuk kenduri kahwin....so...itu la istana hinggap kami semua malam tu...dah penat pasang khemah...penat la sangat kan...apa lagi time tu santap...la...lepas melempiaskan nafsu makan masing-masing...kami diberi taklimat tentang aktiviti yang bakal ditempuhi oleh para pelajar. Muke semua dah cuak...hahaha...baru dengar taklimat je pon...sebagai orang yang dah lali dengan semua ni 
aku rileks je (sikit je cuak x banyak pon)....
                                            ******************************
so, lepas dah dengar taklimat semua pelajar diminta berehat sebentar bagi menenangkan diri masing-masing. Tepat 12.30 tengah malam, 2 kumpulan bergerak kearah yang jalan yang berbeza...bagi kumpulan satu, cabaran bagi malam itu ialah 'night walk' sorang-sorang ko jalan dalam hutan getah...x cuak di buatnye...hahaha...tapi bagi ak bosan sikit la...sebab aktiviti ni darjah 5 aku dah buat....hahaha...so not challenging sangat la...tapiiii..!!!!....ade jugak tu laki yang jerit...ish...ish...tapi itu normal, sebab baru pertame kali...huhuhu....macam-macam la jadi malam tu...yang bace ayat kursi dengan kuatnye macam nak aja makhluk-makhluk dekat ladang getah tu ngaji....tapi its ok...mase macam ni la nak ingat dekat Allah S.W.T...yang sesat dari route yang telah ditetapkan pon ade...bikin darah oarang berderau je. Tapi semasa menunggu ketibaan mereka yang tengah bertarung dengan ketakutan masing-masing...aku tertarik dengan tempat yang aku duduk...bercahaye...aku cube cari sumber cahaye tersebut...rupenye...rumput-rumput tersebut jadi 'glow in the dark'...sangat la menarik...
Tak banyak maklumat yang aku dapat dari kumpulan 2, tapi memang ade sesuatu yang terjadi dekat kumpulan tersebut, beberapa orang pelajar lelaki terputus hubungan dengan kumpulannya...so...disebabkan kedegilan mereka kerana tak nak dengar arahan...so...ni makan die....kenalah denda dengan aktiviti 'staying alone in the dark'...hahaha...padan muke....hampir satu jam mereka ditinggalkan berseorangan...nasib baik sejam je...buatnye berjam-jam lagi...ade jugak yang terkencing dalam seluar...tu la lain kali...orang bagi arahan ikot...jangan ikot kepala hampa ja...sewaktu kumpulan 2 tiba di tapak kem...aku sedang di ulit mimpi...hahaha...dah la baru sampai, then kene marah sekali lagi...so...bernanah la telinga diorg di subuh yang hening itu, bagi yang bakal pergi jangan buat kepala kalau tak nak kene denda lagi terok....
                                      **********************************
Di pagi yang hening itu, semua pelajar kumpulan 2 bangun dengan keadaan sayu sebab kena marah semalam..hihihihi...dengan perut yang kosong...kami diarah untuk mengangkat batang paip untuk dijadikan rakit...kali ni...8 kumpulan di bahagikan...pergh...sikit punye jauh nak kene pikul batang paip tu...da siap angkat batang paip...baru la pergi sarapan...dengan semangat yang membare nak berakit (yang betolnye semangat nak balik cepat)....bersungguh-sungguh mereka bekerjasama sambil di bantu oleh pihak kem...selepas sejam ngikat rakit tuh...time to sailing...hahaha...here i come sungai pahang....bagi aku yang sangat sukekan air...rase nak terjun je(kononnye berani sangat...boleh la ade life jacket)...hahaha....so selepas sume kapal-kapal lanun dah berlabuh...make tamatlah aktiviti untuk camping kali ni...habis semua orang bau sungai...hahaha...
Selepas makan tengah hari, semua pelajar memulakan perjalanan pulang ke ump...yang hipokrit buat muke sedih sebab sayang nak tinggal kem tu pon ade...walhal...dalam kepala 'sumpah aku tak maw mai sini dah'....hahaha...
So, sampai kat sini dulu laporan aku...tentang camping di Paloh Hinai....
untuk post yang akan datang aku akan bagi tips untuk kumpulan lain yang nak pergi minggu depan...supaya tak kelam kabut...hahaha....tu pon klo ak igt...!!!
sekian,wassalam..............

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved