ads

Isnin, 23 April 2012

06 di kuala lipis - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di kuala lipis - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala lipis</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2012 07:38 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala lipis</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Apr 2012 07:19 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala lipis</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Apr 2012 07:45 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala lipis</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2012 07:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala lipis</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Apr 2012 07:16 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala lipis</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala lipis</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Mar 2012 07:24 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala lipis</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jan 2012 04:11 AM PST

URL Sumber Asal :-

Agar aku tidak lupa: Morning walks at <b>Kuala Lipis</b> - Historical buildings

Posted: 23 Jan 2012 03:33 AM PST

After walking around the town [photos of which will be posted after this one], I took a cab and asked the taxi driver if he can be my personal tour guide for the day. You see, though Kuala Lipis is a small town in comparison to other towns in Malaysia, it will take me hours and hours or possibly at least a couple of days to fully cover it on foot. Moreover, it is a very hilly town. God forbid I'd collapsed from all the climbings.. hehe.
I became instantly fascinated by the old buildings. My mind wonders what it was like during their hey days. About the people who stayed there, the families that came all the way from England by ships which could have taken them months to reach Malaya. Of the sort of constructions involved in building the houses and residencies which still seemed to stand the test of times. Of the British officials, high ranking personnels and socialites partying at the Pahang Club. Of what would a day in the life of Sir Hugh Clifford's be like.
Anyways, here are the images I managed to capture during the 5 hours of being driven around by Uncle Raju the taxi driver cum personal tour guide. As it turned out, much much to my delight, uncle Raju is one of those old folks that has lots and lots of fabulous anecdotes about Kuala Lipis :).
I must admit that I had fallen in love with this sleepy and picturesque town :)
Lipis District Administration's Building
This building was completed in year 1919 and the management center for Pahang Darul Makmur state. On the second floor of this building was where the British Residen and Administrative Officers of Pahang State resided. While on the ground floor was the revenue collection and treasury office of British Government. Lipis at that time was the largest district in Pahang State. Its area included all the present Jerantut District and was one the richiest district with gold, ore, forest products and rubber.
Lipis Heritage Museum
This historic house was completed in year 1920. This house is situated on top of Bius hill, one of the historic hills in Kuala Lipis. This was a prominent housing area for high rangking government officials and Daerah Lipis's notable individuals. This house is said to be historic because the former Menteri Besar of Pahang and the current Prime Minister of Malaysia, Dato' Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak was born and brought up here. His father, the late Allahyarham Tun Abdul Razak bin Dato' Hussien once had resided in this house when he was the Secretary for the government of Pahang.
After Dato' Sri Najib resided in this house, it is still being maintained by the Government of Pahang to be occupied by Group 'A' Government Officer.
Pahang Club
It was the earliest building built by the British in 1907. This building site was the first base where the English first administer Pahang. The purpose in building this house was for Sir Hugh Clifford's who was at that time the Ulu Pahang's Superintendent.
Sir Hugh Clifford then planned to build a more suitable residence to monitor Kuala Lipis area and found Bukit Resident as a more suitable site. While waiting for the new house to be completed, he resided in the Pahang Club House till 1922.
When the Sir Hugh Clifford moved out to Resident House in 1922, this club house then became the official home of Inspector of Police till 1926. This police inspector headed the British Police Force where his team members constituted of people of Sibu, Dayak and Malay amounting to 100 people.
In 1926, the house was vacated and became the club for British Official and High Ranking Personals. Its membership was opened to British and Royal family. That time, the Pahang Club as at its peak, became the meeting place of the rich and famous. It was told that not any one can enter the club house. Patrons must be fully dressed in shirt and tie which symbolizing status at that time. Patrons' shoes must be mirror shine as the floor of this club which was polished daily.
After Malayan independent in 1957, the state capital was shifted to Kuantan. With the dwindling membership, it was opened to the public, irrespective of their origin or social standings.
Residency building
This Residency building was built in year 1922, at the highest hilltop in Kuala Lipis, home for the English Resident. The first resident to reside in this building was Hugh Clifford, 'Superintendent of Ulu Pahang'. Then all the Residents after him followed suit to stay in this building until the launched of second world war in year 1942 to 1945. In year 1958 to year 1965 this building was made Hostel for Male Student of Clifford School. This Bukit Residens's hostel then being closed in 31 December 1965. This house was left empty until 1983 before being made Government Rest House. In 1 December 1985, Lipis Muzium Corner has been created to display artifact and Kuala Lipis District culture. It is also the first Muzium Corner established in the Pahang State.
Thean Hou Gong temple
This temple was constructed by Buddha followers devoted to the Goddess Thean Hou in Lipis in 1898 presided by Kapitan from Ong generation. This temple was located facing the Sungai Jelai believed to look after the fishermen safety. Statue in this temple was brought in from China. In this temple there is a carved stone describing Thean Hou temple history. In 1926, massive flood had badly damaged part of this temple and had been to be rebuilt by using concrete structure and monitored by local superintendent at that time.
The Clifford School
The Clifford School (formerly the Anglo-Chinese School) was built in 1913 and named after Sir Hugh Clifford, the second British Resident to Pahang. Many of the States leaders and royalty were educated there. SMK Clifford is one of the premier school in Malaysia, the buildings and set up was a heritage left by the British. The original school was damaged by the big flood on 1926, thus a replacement had to be built. During the Japanese occupation in 1940, Kuala Lipis became the center of administration for Japanese in Pahang. Then the school was turned into a military head quarters and the classrooms became a place or torture and execution.

Clifford Secondary School at first was known as Goverment English School and commenced in 1913. When it first started it was only a little cottage at Sungai Jelai bank (now Jelai road) and had 12 pupils, all of them male. In 1918, total pupils increased to 200 then the school was forced to shift to to the present location.
The school buildings at that time was only made of wood as it was known the largest academic institution in Pahang State. The original school was damaged by the big flood on 1926, thus a replacement had to be built.
This school opening ceremony was done in 1929 by Sir Hugh Clifford, former Pahang British Resident. In 1926, he had become Governor of The Straits Settlements and High Commisioner of the Federated Malay States. To commemorate him the school was name under him after the ceremony.
This school had made history by becoming the first school to hold School Certificate Class in 1936. There were 11 students took the School Certificate exam and 9 of them had passed. Besides excellence in academic, this school also reached a great success in field of sports.
During the Japanese occupation in 1940, Kuala Lipis became the center of administration for Japanese in Pahang and this school was converted to Japanese army camp and became the military headquarters and Kempeitai Head Quaters.. The classrooms became a place or torture and execution.

State Mosque
The State Mosque was constructed in 1888 by a Yemeni Arab merchant by the name of Habib Hassan. He also donated his land for the mosque. Originally, this mosque's roof was made of wood.
This mosque was proclaimed as the Pahang State Mosque because Kuala Lipis was the capital of Pahang before Kuantan. The first imam of the mosque was Imam Awang who originally came from Indonesia. The first local to be the imam of the mosque was Imam Kawi, the second imam. At that time, the imam's salary was paid by using the zakat (alms) money. The first imam who received his salary from the government was Imam Salih bin Hussin.
According to the old folks' story, the uniqueness about the mosque was that it never gotten submerged in flood water even though the town of Lipis had several times experience massive floods. The location of the mosque, near the bank of the River Jelai also does not compromise it when floods hit.
Gurdwara Sahib
This building was constructed in 1918 during English ruling. It was built by Sikh community who worked as English Police, train station workers and English army.
With this Gurdwara Sahib, Sikh society expanded in Kuala Lipis. Although the Sikh population had deteriorated in numbers in recent years, this building is an historical evidence of the society's first settlement in the town.
Kuala Lipis Train Station
This train service started operating in 1926, where in its beginning only linking Kuala Lipis to Johore Bharu in the South, Chegar Perah in North and to Tumpat, Kelantan.
It was also the first land route introduced in Kuala Lipis. During the Japanese occupancy, the railway line was used as route to transport Japanese army to the south to attack Singapore. Apart from that it was the main transportation for the local as most Kuala Lipis District economic products are being channelled through this service for gold and ore.
Jelai Bridge
Jelai bridge was built after world war 2 at Bukit Betong designed by the British. It had to be rebuilt after the Japanese surrendered in 1945 as earlier the bridge was bombed by the retreating British army. The British planes were bombing the bridge in 1941 in an effort to slow the Japanese movement to Singapore.
No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without written permission from Syed Amran. All rights reserved.

<b>Kuala Lipis</b> Bandar Indah Yang Dilupakan | Jumie Samsudin

Posted: 02 Apr 2012 11:56 PM PDT

Hello u olls semua,  hari ini akak ingin menceritakan pengalaman akak pergi ke Kuala Lipis.  Pada zaman dahulu,  masa akak belajar di Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah,  akak berkawan dengan satu budak ni nama dia Piejah.  Dia ni macam suka buat best sikit.  Pastu akak pun suka buat best.  So sebab kami dua dau terlampau best gila,  so kami pun jadi musuh buat seketika waktu.  Lepas kami masuk alam pekerjaan,  kami pun sedar betapa kami ini sangatlah budak-budak dan kami pun rikonsail semula.   Sejak itu hubungan kami akrab hingga kini walaupun beliau bekerja di Kuala Lumpur.

Dulu masa akak bertunang,  beliau susah-susah datang Penang.  So haruslah masa pertunangan beliau ini,  akak pun turun ke Kuala Lipis.  At first dia tak offer pun akak untuk memekap beliau,  akak sedikit sentap.  Akak faham,  mungkin dia ada termakan hasutan kawan-kawan lain yang kata akak make up dia dulu membuatkan dia nampak macam jantan.  Masa tu akak baru belajar-belajar make up dengan Nurul Shukor u olls.  Tak pandai lagi.

So akhirnya,  Allah maha adil,  macam mana ka akak dapat jugak make up beliau.  Upahnya - SATU BRUSH MAC yang akak sangat minat.  Dia beli kat akak sebagai hadiah.

Marilah kita mentengok gambar-gambar dan cerita disebaliknya.  Hope u olls semua terhibur.

Day 1

Akak travel seorang diri u olls.  Suami akak kerja.  And dia pun tak kisah dan merelakan akak pergi untuk beberapa hari.  So from Penang,  akak amik bas ke KL jam 7.20 pagi dan akak tidur sepanjang jalan.  Sedar-sedar sahaja 11.30 akak dah sampai kat Pudu.  So akak pun turun ke Pudu,  amik LRT ke Titiwangsa so akak terus amik bas ke Kuala Lipis dengan harga RM15.  Akak naik bas 12.30. 

Masa naik bas tu akak dah mula dengar orang-orang Kuala Lipis duk bersembang sesama mereka.  Kehangatan terasa sebab akak dah lama tak dengar orang Kuala Lipis bercakap.  Orang K.Lipis ni cakap lain macam sikit u olls.  Kalau u olls tengok peta,  K.Lipis terletak di tengah-tengah Malaysia u olls.  So depa ni bersempadan dengan Kelantan dan Perak.  So depa punya cakap memang Pahang yang pekat sikit campur antara loghat Kelantan dan loghat Perak.  Ampa pi carik kawan-kawan mana orang K. Lipis,  ampa suruh depa cakap. 

Kalau ampa nak tau,  K.  Lipis dibuka oleh keturunan Pagar Ruyung.  Orang Kaya Maharaja Setia Raja Haji Wan Daud bin Wan Pahang adalah orang yang membuka K.  Lipis ini.  Dia la yang bukak lombong emas kat sini.  Sampai lani pun,  ada sekolah yang dibuka oleh beliau iaitu Sekolah Orang Kaya Haji.  K.  Lipis ni menjadi kesukaan British sebab K.  Lipis ada banyak hasil emas.  YES!!!  Sampai lani pun lombong emas tu masih ada di K.  Lipis dan seperti kata kawan akak ini,  orang K.  Lipis yang kerja kat lombong ni memang hidup senang sebab hasil emas itu sampai lani duk banyak lagi.

Oleh itu,  K.  Lipis terus jadi bandar pusat di Pahang.  Not Kuantan u olls.  Kuantan jadi ibu negeri not until tahun 1955.  Pada awal kurun ke 20 itu,  British buka jalan raya.  Bukak jalan kereta api.  Bukak macam-macam bangunan pentadbiran semuala.  Sampai lani semua bangunan tu duk ada lagi.  TAPIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.................................................................... nanti akak cerita.

Perjalanan dari Kuala Lumpur ke K.  Lipis actually takdak la jauh mana.  2 jam lebih kurang.  Macam from Kuala Lumpur ke Tangkak (kampung En.  Khafi).  Tapi takdak lebuhraya meletops la.  Kita masuk Karak sikit,  pastu masuk bandar Bentong and then ke masuk pekan Raub.  Nenjia kat Raub pun ada nasik kandar.


Lebih kurang 3pm baru i olls sampai ke Pekan Kuala Lipis.  Piejah mai amik akak dengan kereta dia.  Pastu sampai jer rumah beliau.  Terus akak memakan nasik putih,  ikan patin buah masak tempoyak dan ayam masak.  SEDAPPPPPPPPPPPPPPPPP gila.  Sampai lani kalau duk teringat boleh rasa macam lidah akak bergerak sendiri dalam mulut akak.  Dia feeling.  Mak Piejah masak......memang sedap.  Tapi sapa yang tak tahan pedas.  Sila pergi ke barisan paling belakang.  Ataupun keluar dari barisan ini.  Sebab mak dia memang masak pedas woooo!!

Masa kami kat Politeknik,  mak dia suka bekalkan kami sambal bodo.  Sambal bodo ialah cili  burung,  bawang dan ikan bilis yang ditumbuk dan dimasak sampai kering.  Letak la gula u olls.  Tapi tetap pedas gila.  Boleh makan dengan nasik ataupun roti.  Masa makan tak rasa apa sangat.  Tapi bila hang berenti makan sambal bodo,  hang akan mengalami KEBODOHAN selama lebih kurang 15 minit.

Lepas memakan nasik,  akak dan Piejah berjalan-jalan di bandar K.  Lipis.  First sekali,  kami kena pi Balai Polis Bandar Kuala Lipis dan pergi mintak buah pinang yang ada kat pagar balai polis tu.  Akak kata kat Piejah "Hang duk buat serr apa!  Ini bukan pinang buat hantaran.  Ni pinang kaler-kaler untuk hiasan sahaja la.  Tak boleh makan,"
"Ala.....dah mak aku minta!  Nak buat camnee...,"  kata Piejah.  So dia nak suruh akak pi curi saaja buah pinang itu.  Akak tak mau la curik-curik di tempat Dato' Siti Nurhaliza ni u olls.  Derhaka u olls buat gila kat rumah Mak Ayam Siti Halija.

So ampa taula akak kan over kan?  So akak masuk balai polis jumpa dengan pakcik-pakcik polis yang kebetulan duk ada kat pagar balai,  akak kata "Tuan,  saya nak sikit buah pinang kat sini bolehka?  Kawan saya nak buat hantaran,"  akibat abang-abang polis itu teruja dengar akak cakap Utara depa pun style eksaited gila nak tolong akak.  Siap kerabat(panjat) abih atas pagar tu semua untuk dapatkan buah pinang.  Meletops u olls!  Pengalaman yang lawak sangat. 


Lepas itu haruslah akak mensuruh Piejah bawak akak pergi ke RUMAH SITI NURHALIZA!!  HAHAHA....gedik gila nya aku.  So gambar kat atas tu ialah rumah kediaman ibu Dato' Siti sekarang.  Masa akak pergi nampaklah dari jauh mak dia duk menyidai kain rasanya.  Akak tak berani nak pergi dekat u olls.  Akak amik gambar dari jauh saja.
 
Lepas itu,  we olls pergi jalan-jalan ke Bukit Residen dimana terletaknya Rumah Residen yang dahulunya menjadi tempat kediaman residen Britisih.  Bangunan ni cantek.  Seni bina rumah agam British dulu kala ni u olls.  Warna merah dan putih.  Sangat lain dari lain.  So akak pun cakap kat Piejah,  "Nok...next time aku mai dengan Khafi aku nak stay sini la...."  Pastu Piejah buat muka macam babi-babi sikit "Eh.....janganlah...ada banyak lagi hotel elok kat sini,"  Feeling kan beliau?  Rupa-rupanya,  masa kami nak balik baru Piejah cerita pasai Rumah Residen yang kini menjadi rumah tumpangan ni u olls. 

Dia kata hotel ni macam horror and angker u olls.  Banyak orang yang datang menginap kat sini duk dengar dan dapat gangguan yang macam-macam.  Masa akak post gambar ini kat Facebook,  ada sorang kawan akak hantar komen yang panjang gila ni.  Ampa baca sendiri  :

Aj Don
ceritanya bermula begini. I was there for my uncle's wedding back in 1997, well 15 yrs ago. Since we have a very big family macam film Big Fat Wedding Greek tu, we had to rent a lots of room at this building and at the rafting house at the river, Skang dah takder dah. It was 5 families stayed at this haunted mansion and another 5 families at the rafting house. Day 1- Bila sampai, Mak bapak kami suma pi check in bilik, so for the rest of the kids including myself when to the playground at the other side of the buliding. There were, swings, monkey bar and see-saw. At the far end i saw a house. It looks like an abandoned place. But, there was a woman aged around 26 tengah jemuk kain lampin baby kat ampaian. She was looking at me. We've made eye contact. I don't know how, but what i can say is, her stare was really mysteriously deep with an angry looking face. Sangat2 menakutkan. Meremang bulu roma cerita benda ni. Then, i sambung main2 balik with my cousins. Punyelah dok syok main2 kat luar, mak-mak kami pun panggil kami masuk dalam for lunch. Out of curiosity, i've looked back to the ugly house. Shockingly, there was no house. Hutan. yup Hutan jer yang i nampak. There were no house, no baby's napkin hanging at the clothes line, no lady. NOTHING. I was dumbfounded! Where were they all have gone. Another weird occasion was when my sister called me and asked me to see what happen to the playground. Creepily, everything RUSTED beb. Semua buaian, jongkat jongkit dgn monkey bar tu dah BERKARAT. Weyh sangat pelik ok, sebab masa kitorang main tadi semuanya ok. It doesn't make any sense. Everything turned to old junk within a split second. Pelik. Everybody was so scared and running straight inside the house. There, we noticed that the house was superbly big. There were 3 people at the reception. First guy at the counter was with his crutches, kaki sebelah kanan berbalut macam baru lepas accident. The other guy was wearing a torn shirt and the final one was with his white shirt and blue jeans. So we went up to our room, basically to my aunt room for lunch. Kitorang bawak bekal. After lunch, my cousins and I went to explore that place. We went up and down and searching for fun stuff to do. We went into the kitchen, dining room and everywhere. What i can say about the dining room is, sangatlah ENGLISH STYLE okayyy. Complete set. MAcam zaman Victoria. Dah penat explore tempat, kami jumpalah port main bola. nak tau kat ner..dekat depat counter reception.But we had to go to rumah bakal pengantin perempuan for dinner. After got back from the bride house, all of us (kids) pi main bola kat bawah. My uncle (groom) pesan kat kami semua, jgn main2 dekat bilik no 9. The no 9 room was at downstairs. The room look so creepy. The door was chain but not fully close. The light was flickering open. The bulb was about to die i believe. When we're playing, our ball was always rolled to that room. we didn't think much. We're just wanna have fun before go to bed. We never knew that the room was haunted, until my grandfather went down to call us up and saw his cucu-cucu semua main2 berhampiran bilik tu ...apa lagi, orang tua tu terus suruh kami semua naik atas and cakap "jgn main2 dekat situ, nanti bilik tu, tarik kamu masuk dalam, Naik cepat!" tu dia! apa lagi terus kitorang bertempiaran lari masuk bilik masing-masing...To be continued JUmie ku sayang...

Bangunan Residen (Rumah Rehat Residen Inn)

Bangunan Residensi ini bina pada tahun 1922 di Bukit Residens, iaitu di puncak bukit tertinggi di Kuala Lipis, sebagai rumah kediaman Residen Inggeris. Penghuni pertama bangunan ini ialah Hugh Clifford, 'Superintendent of Ulu Pahang'. Selepas beliau, Residen-residen Inggeris terus menduduki bangunan ini sehinggalah tercetusnya perang dunia kedua pada tahun 1942 hingga 1945. Pada tahun 1958 hingga tahun 1965 bangunan ini dijadikan sebagai Asrama Murid-Murid Lelaki Sekolah Clifford. Asrama Bukit Residens ini telah ditutup pada 31 Disember 1965. Rumah ini terbiar kosong sehingga ke tahun 1983 sebelum dijadikan Rumah Rehat Kerajaan. Pada 1 Disember 1985, Sudut Muzium Lipis telah diwujudkan di sini untuk mempamerkan bahan-bahan sejarah dan kebudayaan Daerah Kuala Lipis. Ianya juga merupakan Sudut Muzium pertama yang ditubuhkan di Negeri Pahang

Day 2
Maka hari ini,  arakian akan berlangsunglah majlis pertunangan Piejah.  Akak pun bangun awal dan mandi dan make up segala dan bersiap sedia untuk memake up Piejah.  Walaupun dalam kekalutan bilik Piejah agak mengekangkan dengan kewujudan Kak Omey yang suka mengambil gambar mengalahkan OP,  namun alhamdulillah akak dapat memekap beliau dengan jayanya. 

Ini ialah gambar beliau,  gambar-gambar lain...ampa boleh tengok kat sini :  Make Up untuk Majlis Pertunangan Nur Hafiezah | Kuala Lipis | Mac 2012

Inilah susunan sirih junjung bersama buah pinang yang akak amik kat balai polis tu.
Piejah di atas singgahsana.  Beliau sangat cantek pada hari itu.  I like :)

Saat-saat Piejah disarungkan cincin oleh mak mentua beliau yang vouge!!
Selesai sudah majlis pertunangan Piejah dan Jojo,  we olls terus ke bandar bersama dua orang photographer daripada Titian Songo.  Owner Titian Songo adalah seorang lelaki bernama Akhmal yang sangat tingtong dan peramah.  Kawan dia yang mai shot sekali pun baik hati.  Depa dua orang dah macam family dah.  Pagi-pagi dah tolong ayah Piejah bertukang dan pasang banner.  Gila meletops.  Mana ada OP berani buat cam ni? Ini gambar we olls masa pi shooting kat keliling Pekan K.  Lipis.  We went to Bukit Residen and Stesen Kereta Api.  Hasil gambar depa memang meletops.  Mai tengok sini  : Siriesly kepada ampa semua orang sekitar Selatan,  KL,  Negeri Sembilan,  Johor...amiklah Titian Songo ni untuk jadi OP ampa.  Depa sangat passionate dengan kerja depa and depa fun.  So kerja dengan depa sangat happy.  Di kesempatan membuat photoshoot dengan Piejah and Jojo ni,  bila Akmal suruh akak posing,  akak malu-malu dulu.  Kata...ish...takpayah la..takpayahla... Tapi dah lama-lama rasa macam aishh...dia ni...OKAY POSEE!  POSE!! Akak terus buat pose Naima Mora u ollls.  Depa terkedu sat.  Tapi depa tak gambar kat akak lagi.  Takpa u olls.  Kalau ada akak share.

So jom check out more about Titian Songo :

Day 3

Day ketiga.  Akak nak gerak balik ke Penang.  Sebabnya akak nak kena balik KL dulu dan amik bas,  so akak terpaksala balik awal-awal u olls.  Akak tumpang kereta anak menakan Piejah iaitu Budi dan Ayu sampai ke KL.  Before kami bergerak balik,  akak request they olls bawak akak pusing K.  Lipis lagi sekali and this time akak nak amik gambar jer just untuk tunjuk kat ampa semua.

Bersama Piejah yang tak make up dan tak........siot deni nak ikot jugak!
Inilah padang tempat Dato Siti dan Dato K bersanding dulu.  Sebesar besar padang ni penuh u olls.  Now i know why Dato Siti nak buat kenduri malam,  sebab kalau buat siang....nenjia........punya panaih....misai Dato' K nanti terbakak jadi keropok teruih.
Zero Miles Stone

Salah satu keunikan tempat bersejarah di Lipis ialah batu bertanda kosong berdekatan Pejabat Pos di tengah Bandar Kuala Lipis.

Batu kosong ini menandakan permulaan sukatan jarak bagi Negeri Pahang dimana perkiraan kosong bermula dari Kuala Lipis.

Bangunan-bangunan lama yang merupakan deretan kedai-kedai.  Cantek bangunan ni semua.  Tapi macam tak berapa dihias untuk jadi lebih cantek.

Masjid Negeri

Bangunan Masjid Negeri ini telah dibina pada tahun 1888 oleh seorang saudagar Arab Yaman yang bernama Habib Hassan. Beliau juga yang telah mewakafkan tanah untuk pembinaan masjid ini. Pada asalnya, atap masjid ini diperbuat daripada papan.
Masjid ini telah dijadikan Masjid Negeri Pahang kerana Kuala Lipis merupakan ibu negeri Pahang sebelum ia dipindahkan ke Kuantan. Imam pertama masjid ini bernama Imam Awang yang berasal daripada Indonesia manakala anak tempatan yang pertama menjadi imam masjid ini ialah Imam Kawi, iaitu imam kedua masjid ini. Pada masa tersebut, gaji para Imam dibayar dengan menggunakan wang hasil dari kutipan zakat. Imam pertama yang menerima gaji daripada kerajaan ialah Imam Salih bin Hussin.
Menurut cerita orang-orang tua, salah satu keistimewaan masjid ini ialah ia tidak pernah ditenggelami banjir walaupun Bandar Lipis telah beberapa kali dilanda banjir besar. Kedudukan masjid di tebing Sungai Jelai ini juga tidak menjejaskannya walaupun banjir melanda.
Antara pembesar yang pernah bersembahyang di sini ialah Dato' Abu Samah (Setiausaha Kerajaan Pahang), Tun Abdul Razak bin Tun Hussin (Menteri Besar Pahang) dan KDYMM Sultan Abu Bakar.

En.  Khafi tanya "Awat hang suka duk posing macam ni?" Jawapan akak "Ni ......bellee laa...belllee....abiang mana tau!!"


Inilah Ayu,  tunang kepada anak menakan Piejah iaitu Budie.


Pentunang orang. 


Ini adalah Pahang Club.  Bangunan ni cantek.  Tapi macam tak dijaga.  Akak tak tau la depa duk guna atau tidak.  Masa i olls pi dia duk tertutup macam nila. Terletak di atas bukit-bukit di belakang Hospital Baru di Kuala Lipis. 

Pahang Club

Bangunan ini banyak mempunyai nilai sejarahnya. Ia adalah bangunan terawal yang dibina oleh British iaitu pada tahun 1907. Tapak bangunan ini merupakan tapak pertama di mana pihak Inggeris mula-mula mentadbir Pahang. Rumah ini dibina untuk tujuan kediaman Sir Hugh Clifford yang pada ketika itu memegang jawatan 'Suprintendent' Ulu Pahang yang menetap di Kuala Lipis.
Pada Jun 1898, Kuala Lipis telah menggantikan Pekan sebagai ibu negeri Pahang. Bermula pada tarikh ini rumah ini telah dijadikan kediaman resmi untuk Residen British. Ketika itu Residen British ialah Sir Hugh Clifford dan beliau telah memikirkan untuk membina sebuah kediaman yang lebih sesuai untuk memudahkan beliau mengawal kawasan Lipis. Oleh itu beliau telah menemui tapak yang lebih sesuai iaitu Bukit Residen. Sementara menunggu rumah di Bukit Residen siap, beliau menetap di Rumah Kelab Pahang itu sehingga tahun 1922.
Apabila Residen berpindah ke Rumah Residensi pada tahun 1922, rumah kelab ini telah didiami oleh Inspektor Polis British hingga tahun 1926. Inspektor Polis ini mengetui Keanggotaan Polis British di mana ahli-ahlinya terdiri daripada orang-orang Sibu, Dayak dan Melayu serta kesemua anggota polis tersebut berjumlah 100 orang.
Pada pertengahan tahun 1926, rumah kelab ini telah ditinggalkan dan kemudiannya Kerajaan Inggeris telah menjadikan rumah ini sebagai kelab Khas untuk pegawai-pegawai tinggi British sahaja. Rumah yang asalnya kediaman Residen ini sedikitpun tidak dilakukan pengubahsuaian terutamanya ruang dalamannya. Ini bertujuan untuk menjaga keaslian seni binanya. Semasa ia menjadi Kelab Pahang, rumah ini memang di kawal rapi. Menurut Pak Razak, seorang tukang kebun, bukan orang sembarangan yang boleh naik. Pakaian mestilah berkemeja kemas, bertali leher dan melambangkan status pada ketika itu. Bak kata Pak Razak lagi, kasut orang yang naik itu sekilat lantai kelab ini yang digilap setiap hari. Semasa rumah ini ditinggalkan dahulu, ia pernah diura-urakan untuk dijadikan istana. Tetapi perkara ini didiamkan kerana cadangan tersebut ditolak oleh pihak istana.
Tahun 1957, keahlian kelab ini hanya untuk orang-orang kenamaan, orang British dan Pegawai Tinggi Kerajaan sahaja. Kemudian apabila Malaya merdeka, keahliannya dibuka untuk orang-orang tempatan yang berduit dan tidak mengira kaum. Secara umumnya, aktiviti kelab ini ialah untuk kemudahan rekreasi, aktiviti sukan seperti tenis, badminton dan sepak takraw. Selain itu, ia juga menjalankan aktiviti kemasyarakatan.

Lepas kami tingtong pusing bandar,  kami ronda naik bukit pulak iaitu Bukit Bius.  Pasaipa la nama dia Bukit Bius.  Mesti sebab dulu-dulu,  nama nak dapatkan suntikan bius...ampa kena naik bukit ni.  :)

Depa kata naik bukit ni ada Zoo Lipis.  Tapi macam biasalah,  zoo zoo kecik yang ada di tempat tempat yang tak penting ni selalunya zoo yang sedih.  Kami tak berenti mana-mana pun apatah lagi masuk zoo itu.  Kami just ronda sampai atas and amik amik gambar,  then kami turun.


Tiba-tiba...ada pulak rumah agam angker dengan tangga kat sini.  Dia tulis Rumah Rehat Kerajaan.  Nenjia....sapa kerja kerajaan...mai laa sewa duk sini........ mai la.....


Sign board menuju ke Zoo Lipis.  Ampa tau tak Lipis tu maksudnya apa?  Menurut cerita bapak Piejah,  Lipis tu bermaksud kueh lapis.  Orang dulu-dulu terus sebut Lipis.



Sebelum sampai ke Zoo Lipis kita akan lalu bangunan ini.  Dahulunya bangunan ini adalah Rumah Setiausaha Kerajaan.  Tapi lani dah jadi Muzium.  Rumah ini jugak merupakan rumah kelahiran PM Misai Putih kita iaitu Dato' Sri Najib. 
Mengikut salah satu cerita bapak Piejah,  dulu ada satu meriam jatuh dalam sungai kat K.  Lipis ni.  Semua orang terjun masuk sungai tu untuk naikkan meriam tu balik.  Tapi tak boleh juga.  Walaupun berpuluh-puluh orang nak angkat bersama.  Hinggalah datangnya seorang pendekar,  dia masuk sungai tu dia angkut meriam tu sorang sorang ja like a bosss.....

Meriam tu dia angkat ke atas dan sejak itu katanya,  meriam itu yang mempunyai penunggu menjaga seluruh bandar Kuala Lipis.  Penunggu tu adalah seekor harimau. 

Akak tak mau cerita panjang.  TAKIOTTTT!

Muzium Warisan Lipis

Seperti nama rumah ini sendiri, ia adalah kediaman bagi Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang Darul Makmur. Rumah bersejarah ini siap dibina pada tahun 1920 dan kedudukannya berhampiran dengan kediaman YAB. Menteri Besar Pahang.
Rumah ini terletak di atas Bukit Bius, salah satu bukit yang bersejarah di Kuala Lipis. Kawasan di atas bukit ini memang terkenal kerana ia merupakan kawasan perumahan bagi pegawai-pegawai tinggi kerajaan dan para kenamaan Daerah Lipis. Rumah ini dikatakan bersejarah kerana disinilah bekas Menteri Besar Pahang iaitu Dato' Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak dilahirkan serta dibesarkan. Ayah beliau, Allahyarham Tun Abdul Razak bin Dato' Hussien, pernah mendiami rumah ini ketika beliau menjadi Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang.
Selepas Dato' Sri Najib menduduki rumah ini, ia tetap dipelihara oleh Kerajaan Negeri Pahang untuk diduduki oleh para Pegawai kerajaan Kumpulan 'A'.

Nenjiaaa Zoo Lipisssssss.......................................... akak tak payah masuk Zoo Lipis.  Tengok Piejah kat sebelah akak pun dah feeling-feeling ungka berkata-kata dah.


Pastu kami naik atas lagi,  kami jumpa Istana Hinggap Kuala Lipis.  Depa kata Istana ni pun angker.  Sultan Pahang lani pun takmau duduk sini,  tapi angker apa akak tak tau la.  Tapi tengok...memang angker...................!




Istana Hinggap


Bangunan ini asalnya merupakan kediaman untuk para Pegawai British. Pihak British mula mendirikan bangunan ini pada tahun 1926. Namun, apabila jawatan Menteri Besar diwujudkan pada tahun 1948, bangunan ini telah diindahkan dan dibaikpulih untuk dijadikan kediaman rasmi YAB Menteri Besar Pahang sehingga tahun 1955. Di bawah ini dinyatakan senarai Menteri Besar Pahang yang dipercayai pernah menetap di rumah ini :


Dato' Setia Wangsa Sir Mahmud bin Mat (MCS., OBE)
- 1 Februari 1948 hingga 1 Februari 1951


YAM. Tengku Panglima Perang Tengku Muhammad Ibni Al Marhum Sultan Ahmad (CBE) - 1 Februari 1951 hingga 1 Februari 1955/
- 15 Jun 1955 hingga 8 Januari 1957


Orang Kaya Indera Shah Bandar Dato' Abdul Razak bin Dato' Hussien (MCS)
- 1 Februari 1955 hingga 15 Jun 1955


Dalam senarai di atas, Menteri Besar yang menduduki rumah tersebut hanya sehingga ke tahun 1955 sahaja. Ini berikutan dengan perpindahan Ibu Negeri Pahang dari Kuala Lipis ke Kuantan pada tahun tersebut.


Antara upacara bersejarah yang pernah berlangsung di istana ini ialah Majlis Perkahwinan KDYMM Sultan Pahang dan KDYMM Tengku Ampuan Hajah Afzan binti Tengku Mohamad pada 22 April 1954. Menurut beberapa orang Ketua Kampung yang kami temui, istana ini menjadi lambang Kedaulatan Raja dan Perpaduan Rakyat.


Ini rumah apa akak pun taktau,  sebab bila kami dah sampai ke puncak bukit,  kami terpaksa masuk ke kawasan rumah agam ini untuk u turn.  Kalau tidak kami kena gostan sampai bawah. 


Akak tak tau la rumah ni ada orang ke tak.  Tapi tengok kat verandah dia...siap ada kain lapik warna putih ala-ala zaman British kan?  Lampu pun masih on.


Sapa nak duduk sini............Hotel Bukit Bius...............nenjiaaaaaaaaaa...mailaa.......

So itulah sahaja catatan yang akak boleh ceritakan bersama u olls semua.  Sapa-sapa sini orang K.  Lipis kalau salah silap cerita akak ni.  Mintak maaf na.  Akak pun amik dari website Majlis Daerah Lipis Pahang dan sedikit sebanyak cerita dari keluarga Piejah.

Akak harap Dato' Siti buatlah something untuk membangunkan dan memajukan bandar ini.  Akak rasa Temerloh lagi meletops dari Kuala Lipis. 

Sekian sahaja.  I love u olls.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved