ads

Jumaat, 8 Jun 2012

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


QGIS MALAYSIA: Training: QGIS training, ILKPKT, <b>Bukit Tinggi</b>, 5 <b>...</b>

Posted: 06 Jun 2012 09:00 AM PDT

Latihan: latihan QGIS, ILKPKT, Bukit Tinggi, 5-6.6.2012
Kumpulan ketiga berjaya menghadiri kursus latihan QGIS di ILKPKT, Bukit Tinggi, Pahang. Kini saya dah masak mengenali jalan ke Bukit Tinggi sampai boleh memandu ke sana dengan tutup mata :-D. Lebih kurang 20 orang menyertai kursus tersebut dan nisbah peserta dari pihak berkuasa perancang temapatan: jabatan perancang negeri adalah 4:1. Akan tapi, kami tidak dapat menunjuk cara untuk menginstalasi QGIS Ubuntu kerana masih tersekat oleh Kementerian. Ini akan saya buat permintaan kepada Kementerian untuk membenarkan fungsi muat turun perisian QGIS. Ini adalah sebab terdapat ramai peserta yang ingin tahu bagaimana?
Training: QGIS training, ILKPKT, Bukit Tinggi, 5-6.6.2012
The third batch of participants attend the QGIS training at ILKPKT, Bukit Tinggi, Pahang. I think by now I know the road to Bukit Tinggi so well I can drive with my eyes closed :-D. About 20 people attended and the ratio of participants from local planning authorities: state planning departments was 4:1. We still could not show how QGIS Ubuntu can be installed because downloading was blocked by the Ministry. I will request the Ministry to allow this as participants were keen to know how?

Mohd.Fakri Ismail, MP Kota Bahru
QGIS baru je belajar tapi boleh la ikut sikit-sikit. AKan mohon lagi kursus QGIS untuk memahirkan diri.
Noor Hasliza Mustaffa, MP Kota Bahru
 Zanil Azhar Mad, MP Kota Bahru
Program memang canik, perlu kepada tempoh pengajian yang panjang sedikit
Che Hussin Idrus, MP Kota Bahru
Program amat baik, perlu di adakan setiap masa. Tenaga pengajar amat memuaskan.
Mohd. Fazly Mohd. Razali,  MD Pekan
Perlu lebih masa unutk memahirkan penggunaan dan perlu diadakan latihan asas ...kepada penggunan masing-masing
Nurul Eliza Mohd Yusof, MP Klang
Memerlukan tempoh masa kursus yang lebih untuk mendalami perisian dan latihan yang lebih banyak.
Safei Sarjin, JPBD Negeri Sembilan
Jangka masa kursus perlu ditambah lagi kerana masa yang telah diperuntukkan agak terhad.
Noor Haslinda Abd. Karim, JPBD Pahang
Temph kurus perlu ditambah ... tak sempat untuk memahirkan diri dengan ikon dalam QGIS
Rosli Puasa, MP Hang Tuah Jaya
Dicadangakan supaya disediakan Manual Pengguna (asal) bagi rujukan/panduan peserta kursus. Tempoh masa kursus minta dilanjutkan kepada 3-4 hari supaya dapat memahami lebih banyak dan latihan. DIcadangkan supaya mempuanyai lebih komputer yang sesuai dan selesa untuk pengguna. Kursus yang baik dan perlu diperluasakn dan digunakan QGIS oleh semua agensi kerajaan kerana banyak kelebihan.

Abdul Karim Karate, MP Alor Gajah
Sangat mesra pengguna, Practical dengan pemetaan. Syor buat kursus lagi.

Mohd. Arazi Atan, MP Sepang
Mudah digunakan tetapi perlu masa untuk mahir dan syor digunakan QGIS disemua jabatan.

Airurrizat Anip, MP Sepang
QGIS sangat baik dan perlu dipratiskan utnuk lebih mahir.

Nurul Husna Mohd rafie, MP Selayang
Terima kasih

Shariza Faridah Salim, MP Kluang
Terima kasih

Nik Mahanum Nik Yaacob, MP Kota Bahru
Terima kasih

Siti Saufiah Abdul Hadi, MD Mersing
Terima kasih

De&#39; Nurul: Picnic <b>di Bukit Tinggi</b>, Pahang

Posted: 06 Jun 2012 09:39 PM PDT

Sebenarnya plan asal nak pegi ni minggu lepas tapi ada kes mengejut kena balik kampung, jadi delay. Minggu depan ada kenduri pulak so memang tak dapek la. Asik nak delay sampai bila ye tak? Luckily aku pegi ikut ni, puas hati. Kalau tak patutnya ada family gath dekat Bukit Gambang Resort. Yang tu pun fun jugak sebab semua free. Dari tiket masuk membawak ke bilik hotel makan bagai. Tapi takpe, itu tiap tiap tahun boleh dapat tu.
Kitorang gerak pukul 12. Konon nye nak awal kaaaaannnn. Siap masak nasik lemak, sausage roll, egg tart bagai. Kata nak picnic kannnn. Beg picnic pun kemain lawa kaauuu. Dalam sejam je sampai la atas. Terpusing pusing gak kitorang cari best port nak lepak. Sekali pegi Animal Park...Voilaaa!!! Cantekkk! Bentang tikar lah kita kaaannnn.
Dah kenyang perut sukahati baru lah boleh bergambar bergumbira ye dak? Macam macam aksi heh. Adam punya imagination paling tak menahan. Panggil Dinasour konon konon macam dalam IceAge3 dia tu. Sabo je lah.
Lepas arnab, kuda (sebenarnya donkey) ride. Adam kata nak naik. So kami test letak dia atas donkey tu dia ok je. So abang gi bayar RM6/person. Pastu pakai helmet pun tak nanges. Terkejut gak kitorang. Biasa dia ni indah cakap dari buat je. "Cakap tak serupa bikin" Bila cakap ye ye neh. Bila time nak buat nanak nanak. Sekali, heh mak impress nak!
Adam first riding
Lepas tu masuk Colmar. Alhamdulillah cuaca panas. So kau feeling cantek lah kan nak berposing bergambar sakan. Aku kagum betul dengan patung kuda dia neh. Cantek cantek kau. Berbatek batek. Tradisional sangat! 
Colmar Tropicale
Lepas tu insaf tak tahan sakit kaki pakai heel. Ngenangkan nak pegi Japanese Garden plak pasneh yang aku tau jalan dia memang berbukit macam haram, baik la gi tukar selipar. Dah la terpusing pusing cari kereta, nak terkencing lagi, nak buat susu adam lagi. Abang & Kak Nelly tunggu kat Bustop untuk naik buggy ke Japanese Garden tu. Dah la last ride pukul 4. Naseb aku sempat. Kalau tak membawak la kereta naik ke atas nu ha.
Luckily sampai parking dia ada toilet dan toilet pun ok la tak kotor. Lepas hajat terus mendaki naik. Gila. Sumpah gila bukit dia tinggi. Kitorang jalan backward. Kalau aku pakai heels tu memang tanggal dah kaki ayam je macam ada mat saleh dua orang tu. Hahahah. Tapi nampak diorang tengah buat tangga so okay lah. Mesti dah ramai komplen kalau tak, nenek nenek for sure mampos tak lepas naik atas tu.
Kesimpulan nya, ceh. Ok sangat puas hati. Sebab :


- Picnic. Kenyang gila. 
- Lepak bawah pokok yang memang best ah. Semorang tengok je. 
- Jimat gila makan. Kalau kat dalam Animal Park tu, air tin je RM4 setin. Mampu? Mampus lah.
- Belum lagi dalam Colmar. Kebulur ah cite dia kan nak kenyang.
- Cuaca cantik alhamdulillah.
- Satu la, tak sempat pakai kimono


Next time pegi lagi. Nak buat outdoor wedding photoshoot memang sangat berbaloi. Tapi tak tahu lah kena bayar ke tidak. Rasanya tak kot.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved