ads

Selasa, 3 Julai 2012

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


Attyfir: 1st day Padang>> <b>Bukit Tinggi</b>

Posted: 19 Jun 2012 12:30 AM PDT

Seawal pagi pukul 3am, sudah bangun , masak utk anak2 dulu sebelum aku sendirinya berjimba2
lepas tu gerak ke rumah nora di Bukit Mahkota, kerana aku park kete kat rumah nora dan tumpang nora ke Lcct , sebelum ke Lcct , kitaorang pick up kat fida kat Nilai, 1st time aku jumpa dia, 
orangnya lembut je dan baik hati .
Kemudian kitaorang terus dihantar oleh suami nora ke Lcct .(Tq Aloy..sudi jadi supir kami.)
Kebanyakannya aku dah ada jumpa masa 1st gathering ,seminggu sebelum kitaorg pergi ke padang >> bukittinggi, jadi masa berjumpa kembali pada hari kami nak ke padang, 
kebykannya kami dah tau nama ,dan dah kenal..
tengoklah senyuman memasing..dah tak sabar nak g jalan2


Untuk 1st day punya itternery kami adalah seperti berikut:-
- breakfast di lamun Ombak
- Rumah gadang muzium (boleh cuba pakaian tradisional)
- lunch restouran PAK DATUK
- SHOPPING TIME ( SaiSuak, pandai sikek, )
- check in hotel (Hotel Nikita)
- Malam ke Yenie Bordie tmpt jual telekung ngn kain sulam jugak
- Dinner  di Warung djan jan

Sambung balik citer pasal trip nie
Flight kami ialah pukul 7.50 dan kami sampai sekitar pukul pukul 8.30 waktu indonesia.
Sebaik sahaja sampai di Airport padang , kami disambut oleh TA kami si Aldi, orangnya kelakar, memang tak rugi kami semua dapatkan si aldi sebagai Tourist Guide kami.

Naik je bus , tersedia sarapan, Tapi kami tetap dibawa sarapan di Rumah Makan Lamun Ombak oleh Aldi



Kat sini ada kami terai Murtabak Mesir, tp gambar lupas nak senap.

Lepas sarapan kami terus Ke Lembah Anai




Dari lembah Anai kami teruskan perjalanan ke Bukit tinggi 
Tempat pertama kami singgah ialah Rumah Gadang, 
Di rumah gadang ni kita boleh mencuba baju tradisional orang minang 
Masa belum sampai sini..memang aku mcm beriyer2 nak terai..tapi bila sampai je..terus kensel niat.
Fees masuk rumah gadang ni ir4k, terai baju minang ir50k
Tapi sebenarnya seronok kalau cuba pakai , geng yang lain semua terai jadi perantin minang kabau
Aku ngn kak lang je tak terai, tapi okeh gak boleh jadi photograper





Dari rumah Gadang , kami dah tak sabar2 nak abiskan rupiah yg berjuta2 kami bawak tu
Jadi our TA ,si Aldi pun berentikan kami di satu kedai baru namanya Saisuak
yang menjual telekung sulam, baju sulam, kain pelekat,batik..

Kat sini harga agak berbaloi jugak

lepas dari sini kami makan tengahari
di kedai makan Pak datuk




Lepas perut kenyang, kami gerak lagi utk bersoping menghabiskan rupiah yang ada
kali ni kami dibawa ke Kampung Pandai Sikek
Apa maknanya Pandai Sikek, maksudnya Pandai sikat.
Kat sini rata-rata penduduk kampung terdiri dari peladang
yang mengusahakan tanaman sayuran


Kedai2 di Pandai Sikek

Oleh sebab semua pun dah kepenatan
kami cadang balik ke Hotel untuk rehat2 kan badan
Kami menginap di Hotel Nikita
walaupun bilik takde aircond ataupun kipas angin
alhamdulillah suhu dingin je, tapi tak ler sejuk mcm kat cameron di waktu malam


Dapatlah rehatkan badan dalam 2 jam
Tepat pukul 8pm, aldi datang jemput kitaorang
round-round bukit tinggi
dan sekali lagi ke tempat soping baju sulam
Yenie Bordir, kat sini kty rasa mcm mahal sikit
Tapi baju kebaya pendek tu sama je kat tmpt lain pun
cuma telekung mahal sikit dari tempat lain

Balik dari Yenie Bordir , kami singgah makan di warong Djan djan
boleh tahan kedai ni , harga pun berpatutan
paling direkemen makan adalah mihun goreng, mmg sedap sangat

Selesai makan, kty ke cyber cafe bersama kak fida, saja tinggalkan pesanan utk tersayang di Malaysia di fb dan blog, sbb talian hp takde line, lepas tu kty decide beli simkad indonesia,
Cyber cafe tu kty main tenet dalam 1/2 jam lebih skit je dikenakan bayaran Ir1k=30sen je camtu
lepas tu beli simcard Ir10k, kty top up Ir20k=jadi dalam simcard ada dlm sekitar Ir28k, tapi tahan sampai kty balik malaysia hari ke 4 , walupun main tenet , kty masuk fb , twitter..masih tak abis2 creditnya ..mmg berbaloi..

nanti -nanti kty update 2nd day .


0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved