ads

Khamis, 19 Julai 2012

06 di kuala rompin - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di kuala rompin - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2012 07:30 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 07:12 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2012 07:16 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2012 07:38 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2012 07:25 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Feb 2012 07:23 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2012 07:28 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Feb 2012 07:34 PM PST

URL Sumber Asal :-

Pengembaraan Pulang Ke <b>Kuala Rompin</b> | Aku Linglung

Posted: 04 Jan 2012 04:00 PM PST

Gua pernah bercita-cita hendak membuat pengembaraan solo mengelilingi sesuatu tempat ketika gua masih bujang dulu. Tidak kira lah pengembaraan mengelilingi Subang Jaya ke, pusing Sunway Lagoon ke, ekspedisi mengelilingi Semenanjung Malaysia ataupun mengayuh basikal mengelilingi dunia. Semua ni gua ada terfikir-fikir masa bujang dulu sebelum tidur. Semua tu gua hendak tulis dalam sebuah catatan yang boleh dikongsi dengan semua rakyat jelata.

Tapi sekarang, tak bujang itu sudah satu hal. Keduanya, jalan hendak balik ke Kuala Rompin ni pun gua risau-risau juga kot-kot la dah berubah banyak. Nanti malu juga, duduk merantau di Kuala Lumpur tak sesat, tapi pulang ke kampung sendiri boleh tak ingat jalan.

Apa cerita?

Padu juga gua punya risau tu.

Baiklah. Gua rasa enjin kereta Malaysia gua pun dah suam-suam dah di parkir kereta tu. Jadi ada baiknya gua berlepas dulu. Doakan pengembaraan gua pulang ke Kuala Rompin ini selamat dan penuh pengalaman dan cabaran bermakna setanding dengan pengembaraan Nobita dan rakan-rakan ke kerajaan air.

Tumbukan padu ke udara!

*******


# Mahakarya gua Sperma Cinta dah dimiliki ribu orang jugak kalau dikira-kira. Pehh! Terima kasih yek :)
# Buku pertama daripada gua untuk tahun 2012 Jusoh Turbo. Cobalah rasa sendiri.
# Buku Sperma Cinta 3 in 1. Dah macam air neskepe bunyi dia.
# Yang ni pulak Sperma Cinta 8 in 1. Lagi padu!

Share

Full content generated by Get Full RSS.

Pengumuman Kiosk TM <b>Kuala Rompin</b>,Pahang | Jalur Lebar.NeT

Posted: 14 Jan 2012 08:12 AM PST

PENGUMUMAN

Bermula tahun 2012, Pihak kami akan melantik beberapa orang wakil jualan yang SAH untuk menjalankan aktiviti jualan di beberapa buah negeri. Buat masa ini, pelantikan masih lagi dibuat dan penyusunan masih lagi dalam peringkat awal.

Sehubungan dengan itu, pihak kami, HAFIZ COMPUTER SERVICES selaku wakil jualan sah TM ingin memaklumkan kepada anda bahawa kami tidak melantik secara rasmi mana-mana wakil jualan yang mana telah menggunakan nama kami untuk membuat jualan. Sebarang masalah kelewatan permohonan, promosi , yang telah ditawarkan kepada anda, kami tidak bertanggungjawab.

 Sila berhubung terus dengan saya HAFIZAL di talian 019-9377794 yang mana tinggal di kawasan Kuala Rompin, Pekan, Muadzam Shah, Kuantan dan Endau Johor atau anda boleh datang terus ke kaunter kami. Buat masa ini, kami hanya menjalankan aktiviti jualan dan promosi melalui talian hotline ini sahaja. Tidak menggunakan talian lain.

Harap Maklum

Hafizal

Penolong Pengurus

Hafiz Computer Services

Kepada yang berminat, anda boleh memohon perkhidmatan TM Broadband dan talian tetap sama ada melalui online di sini atau berkunjung ke kaunter TM di :

Pasaraya Nan Demo Sdn. Bhd,

Kiosk 5, Jalan Endau-Rompin, Kuala Rompin, Pahang

* Pasaraya tersebut terletak di sebelah Masjid Tengku Mahkota Abdullah atau masjid besar Rompin.

Hubungi kami di talian 019-9377794 untuk membuat langganan dan sebarang pertanyaan tentang pakej internet dan telefon TM.

Full content generated by Get Full RSS.

Kembara 4 | Aku Linglung

Posted: 31 Jan 2012 05:06 AM PST

Sepanjang perjalanan dari Pekan ke Kuala Rompin, gua perati-perati juga kiri dan kanan jalan mengecam perbezaan yang telah berlaku. Pun begitu, pengecaman hanya gua lakukan secara ala kadar sahaja kerana pemanduan gua memerlukan tumpuan untuk menengok ke depan jalan, bimbang nanti ada kerbau atau lembu kampung melintas dengan semberono, menggelabah biawak pula gua nanti hendak memacu kereta mengelakkan dia.

Sepanjang pengecaman yang gua lakukan, gua dapati banyak rumah batu tinggi telah didirikan. Rumah-rumah itu hanya berpintu satu dan tiada tingkap mahupun jendela. Yang ada hanyalah lubang-lubang di sekeliling dinding rumah tidak lebih daripada lubang tikus kebesarannya. Mengikut kata mak gua itu semua adalah sekolah burung. Fuuu! Johan betul burung-burung zaman sekarang sampaikan mak bapa mereka menghantar mereka pergi bersekolah. Adapun budak-budak kita yang memang bersekolah tidak mahu menghadiri sekolah perlu berasa malu dengan hakikat ini. Ye dak?

Namun gua berasa musykil yang teramat kerana jumlah sekolah burung itu banyaknya bukan sebarangan. Beratus-ratus jumlahnya. Akhirnya setelah ditekan-tekan, mak gua memberitahu bahawa itu semua adalah rumah burung walit. Orang-orang membinanya kerana burung walit amat ramai di kawasan itu. Jika burung-burung walit yang ramai ini datang melepak di rumah yang orang-orang kampung bina itu, maka akan menjadilah sarang-sarang burung itu yang menjadi objektif utama rumah burung itu dibina. Khabarnya, sarang burung walit mendapat permintaan yang tinggi daripada negeri China dengan harga yang mengancam dan sedap makan. Patutlah bersemangat sekali orang-orang kampung di sepanjang jalan Pekan ke Kuala Rompin itu membina rumah untuk burung-burung walit menyinggah.

Memandangkan kembara pulang ke Kuala Rompin ini adalah kali pertama gua membawa isteri bersama, maka beliau berasa sangat teruja. Gua cerita ke dia perihal udang galah bapak besar yang menjadi simbolik kepada Kuala Rompin dan juga beberapa fakta menarik yang lain termasuklah boleh ke Pulau Tioman dengan hanya berenang-renang dari pesisir pantai Hiburan di Kuala Rompin terus direct ke pulau itu menambahkan lagi tahap kekaguman beliau dengan kehebatan yang dimiliki oleh Kuala Rompin, jiran negeri Johor.

Malam itu di Kuala Rompin ketika hendak tidur.

"Sedap betul suara katak dan cengkerik kat luar tu. Suara dia aje yang dengarnya.." ujar isteri gua.

"Kat Klompo mana dapat feel macam ni.." balas gua sambil sama-sama menghayati merdunya suara katak dan cengkerik di Kuala Rompin.

Esok paginya, gua bersyukur, "terima kasih katak kerana memberikan pengalaman tidur yang sungguh menakjubkan ini.."

Bini gua pula menyambung, "sedapnya tidur ada katak.."

Gua sengih kerang.

*****

# Mahakarya gua Sperma Cinta dah dimiliki ribu orang jugak kalau dikira-kira. 
# Buku pertama daripada gua untuk tahun 2012 Jusoh Turbo. Cobalah rasa sendiri.

Share

Full content generated by Get Full RSS.
Full content generated by Get Full RSS.

CAHAYA: Suatu pagi <b>di Kuala Rompin</b>

Posted: 31 Dec 2011 02:14 AM PST

sebenaQnya nih 1st time aku menjejakkan kaki ke negeri Pahang Darul Makmur..Syok jugak negeri Pahang nih...hutan2nya masih terpelihara sejuk mata memandang..tujuan aku ke sana adalah untuk menghantar bantuan kepada mangsa2 banjir di sekitar Kuala Rompin, Pahang Darul Makmur..dan perjalanan mengambil masa hampir 6 jam..dan kami pergi menaiki 4x4 dari kelab redah 4x4..orang kata sambil menyelam teguk air begitulah yang boleh diibaratkan bukan sekadar menghantar bantuan jer..aku dan camera tak dapat di pisahkan..seawal subuh aku dah berada di jeti untuk mengambil gamba..bukan senang nak jumpa scene yang menarik macam nih

selesai saja bergambar konvoi terus begerak ke Pekan Kuala Rompin untuk sarapan..tapi tak sempat nak ambik gamba perut lapar hehehehehe...habis ja sarapan. habis ja sarapan kami bergerak ke Desa Wawasan untuk bergotong royong bersama penduduk kampung di situ..lelaki ditugaskan untuk mencuci surau manakala sukarelawan wanita ditugaskan untuk memasak..menu ahri itu di sediakan oleh chef dari ADABI kami hanya membantu potong bawang dan cuci pinggan jer..

makan ramai2 nih memang sedap kan..sampai tak cukup!! apapon aku puas hati misi berjalan seperti yang dirancang..nanti aku sambung citer pasai makanan kat sana pulak Full content generated by Get Full RSS.

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2012 07:32 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2012 07:21 PM PST

URL Sumber Asal :-

Kembara 4 | Aku Linglung

Posted: 31 Jan 2012 05:06 AM PST

Sepanjang perjalanan dari Pekan ke Kuala Rompin, gua perati-perati juga kiri dan kanan jalan mengecam perbezaan yang telah berlaku. Pun begitu, pengecaman hanya gua lakukan secara ala kadar sahaja kerana pemanduan gua memerlukan tumpuan untuk menengok ke depan jalan, bimbang nanti ada kerbau atau lembu kampung melintas dengan semberono, menggelabah biawak pula gua nanti hendak memacu kereta mengelakkan dia.

Sepanjang pengecaman yang gua lakukan, gua dapati banyak rumah batu tinggi telah didirikan. Rumah-rumah itu hanya berpintu satu dan tiada tingkap mahupun jendela. Yang ada hanyalah lubang-lubang di sekeliling dinding rumah tidak lebih daripada lubang tikus kebesarannya. Mengikut kata mak gua itu semua adalah sekolah burung. Fuuu! Johan betul burung-burung zaman sekarang sampaikan mak bapa mereka menghantar mereka pergi bersekolah. Adapun budak-budak kita yang memang bersekolah tidak mahu menghadiri sekolah perlu berasa malu dengan hakikat ini. Ye dak?

Namun gua berasa musykil yang teramat kerana jumlah sekolah burung itu banyaknya bukan sebarangan. Beratus-ratus jumlahnya. Akhirnya setelah ditekan-tekan, mak gua memberitahu bahawa itu semua adalah rumah burung walit. Orang-orang membinanya kerana burung walit amat ramai di kawasan itu. Jika burung-burung walit yang ramai ini datang melepak di rumah yang orang-orang kampung bina itu, maka akan menjadilah sarang-sarang burung itu yang menjadi objektif utama rumah burung itu dibina. Khabarnya, sarang burung walit mendapat permintaan yang tinggi daripada negeri China dengan harga yang mengancam dan sedap makan. Patutlah bersemangat sekali orang-orang kampung di sepanjang jalan Pekan ke Kuala Rompin itu membina rumah untuk burung-burung walit menyinggah.

Memandangkan kembara pulang ke Kuala Rompin ini adalah kali pertama gua membawa isteri bersama, maka beliau berasa sangat teruja. Gua cerita ke dia perihal udang galah bapak besar yang menjadi simbolik kepada Kuala Rompin dan juga beberapa fakta menarik yang lain termasuklah boleh ke Pulau Tioman dengan hanya berenang-renang dari pesisir pantai Hiburan di Kuala Rompin terus direct ke pulau itu menambahkan lagi tahap kekaguman beliau dengan kehebatan yang dimiliki oleh Kuala Rompin, jiran negeri Johor.

Malam itu di Kuala Rompin ketika hendak tidur.

"Sedap betul suara katak dan cengkerik kat luar tu. Suara dia aje yang dengarnya.." ujar isteri gua.

"Kat Klompo mana dapat feel macam ni.." balas gua sambil sama-sama menghayati merdunya suara katak dan cengkerik di Kuala Rompin.

Esok paginya, gua bersyukur, "terima kasih katak kerana memberikan pengalaman tidur yang sungguh menakjubkan ini.."

Bini gua pula menyambung, "sedapnya tidur ada katak.."

Gua sengih kerang.

*****

# Mahakarya gua Sperma Cinta dah dimiliki ribu orang jugak kalau dikira-kira. 
# Buku pertama daripada gua untuk tahun 2012 Jusoh Turbo. Cobalah rasa sendiri.

Share

Full content generated by Get Full RSS.
Full content generated by Get Full RSS.

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2012 07:21 PM PST

URL Sumber Asal :-

Kembara 4 | Aku Linglung

Posted: 31 Jan 2012 05:06 AM PST

Sepanjang perjalanan dari Pekan ke Kuala Rompin, gua perati-perati juga kiri dan kanan jalan mengecam perbezaan yang telah berlaku. Pun begitu, pengecaman hanya gua lakukan secara ala kadar sahaja kerana pemanduan gua memerlukan tumpuan untuk menengok ke depan jalan, bimbang nanti ada kerbau atau lembu kampung melintas dengan semberono, menggelabah biawak pula gua nanti hendak memacu kereta mengelakkan dia.

Sepanjang pengecaman yang gua lakukan, gua dapati banyak rumah batu tinggi telah didirikan. Rumah-rumah itu hanya berpintu satu dan tiada tingkap mahupun jendela. Yang ada hanyalah lubang-lubang di sekeliling dinding rumah tidak lebih daripada lubang tikus kebesarannya. Mengikut kata mak gua itu semua adalah sekolah burung. Fuuu! Johan betul burung-burung zaman sekarang sampaikan mak bapa mereka menghantar mereka pergi bersekolah. Adapun budak-budak kita yang memang bersekolah tidak mahu menghadiri sekolah perlu berasa malu dengan hakikat ini. Ye dak?

Namun gua berasa musykil yang teramat kerana jumlah sekolah burung itu banyaknya bukan sebarangan. Beratus-ratus jumlahnya. Akhirnya setelah ditekan-tekan, mak gua memberitahu bahawa itu semua adalah rumah burung walit. Orang-orang membinanya kerana burung walit amat ramai di kawasan itu. Jika burung-burung walit yang ramai ini datang melepak di rumah yang orang-orang kampung bina itu, maka akan menjadilah sarang-sarang burung itu yang menjadi objektif utama rumah burung itu dibina. Khabarnya, sarang burung walit mendapat permintaan yang tinggi daripada negeri China dengan harga yang mengancam dan sedap makan. Patutlah bersemangat sekali orang-orang kampung di sepanjang jalan Pekan ke Kuala Rompin itu membina rumah untuk burung-burung walit menyinggah.

Memandangkan kembara pulang ke Kuala Rompin ini adalah kali pertama gua membawa isteri bersama, maka beliau berasa sangat teruja. Gua cerita ke dia perihal udang galah bapak besar yang menjadi simbolik kepada Kuala Rompin dan juga beberapa fakta menarik yang lain termasuklah boleh ke Pulau Tioman dengan hanya berenang-renang dari pesisir pantai Hiburan di Kuala Rompin terus direct ke pulau itu menambahkan lagi tahap kekaguman beliau dengan kehebatan yang dimiliki oleh Kuala Rompin, jiran negeri Johor.

Malam itu di Kuala Rompin ketika hendak tidur.

"Sedap betul suara katak dan cengkerik kat luar tu. Suara dia aje yang dengarnya.." ujar isteri gua.

"Kat Klompo mana dapat feel macam ni.." balas gua sambil sama-sama menghayati merdunya suara katak dan cengkerik di Kuala Rompin.

Esok paginya, gua bersyukur, "terima kasih katak kerana memberikan pengalaman tidur yang sungguh menakjubkan ini.."

Bini gua pula menyambung, "sedapnya tidur ada katak.."

Gua sengih kerang.

*****

# Mahakarya gua Sperma Cinta dah dimiliki ribu orang jugak kalau dikira-kira. 
# Buku pertama daripada gua untuk tahun 2012 Jusoh Turbo. Cobalah rasa sendiri.

Share

Full content generated by Get Full RSS.

Sekitar Program Santai Rekreasi <b>di Kuala Rompin</b> 15|04|12 : UAI

Posted: 16 Apr 2012 04:41 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Sekitar Program Santai Rekreasi di Kuala Rompin 15|04|12. Gambar-gambar UAI Sekitar Program Santai Rekreasi di Kuala Rompin 15|04|12. Macam YB la pulok.. Lebih banyak gambar-gambar di sini. Iklan skit, "Inspirasi ...

Layaran <b>Rompin</b> 11.09.05 - Wamildin Multiply

Posted: 12 Sep 2005 07:45 PM PDT

Kuala Rompin Rocks….!!

Buah dokong lekat di dahan,
Buah rambutan merah menyala,
Kalau hendak mencari layaran,
Kuala Rompin adalah tempatnya.

Setelah berbulan post thread yg dimulakan saudara Octpus(Tan), akhirnya trip ini menjadi kenyataan jugak. Trip yg disertai oleh saudara Octopus, Che Wan, Norizal, fishcrazy, pep_cgi, dejagothic dan aku (sesirat) dari group MFN manakala dua orang lagi adalah rakan pada Che Wan iaitu Peter dan Richard.

Perjalanan Pergi

Trip ini disertai oleh dua group iaitu dari Johor (Che Wan, Oct dan Peter) manakala satu lagi dari KL iaitu (aku, pep, deja, norizal dan fishcrazy). Norizal dan fish bertolak lebih awal iaitu kira2 pukul 3:30 ptg manakala aku, pep dan deja bertolak dari rumah deja dalam pukul 4:30 ptg.

Kami sampai di Kuala Rompin dalam pukul 8:00 mlm, makan malam di sana bersama Che Wan dan rakan yg lain sampai pukul 9:00 lebih.

Bermalam di Kuala Rompin

Kami bermalam di rumah sewa yg disediakan oleh tekong tidak jauh dari jeti K. Rompin. Malam itu acara mengikat perambut serta 'knot' baru yg diperkenalkan oleh Che Wan berjaya diterapkan utk trip ini. Setelah semua persiapan telah berada dalam keadaan tip top kami sekali lagi keluar 'ngeteh' sebelum berlabuh utk pertarungan esoknya.

Acara bermula

Kami bertolak dari jeti K. Rompin sekitar pukul 8:00 pagi dgn dua buah bot. Bot 1 disertai oleh Che Wan, Norizal, Fishcrazy, Peter dan Richard manakala Bot 2 disertai oleh Deja, pep_cgi, octopus dan aku.

Layaran pertama dinaikkan oleh saudara Octopus sekitar pukul 10:30 pagi, mengambil masa kira2 20 minit, tidak dapat nak timbang berapa berat kerana terlupa nak bawak penimbang, menurut pep kena ukur panjang dan ukur lilit badan ikan baru boleh dapat berat. Set yg digunakan ialah Okuma dan custom made rod.

Layaran kedua dinaikkan oleh saudara pep_cgi sekitar pukul 11:15 pagi (rasanya laa..) , pertarungan mengambil masa sekitar 25 minit kot. Set yg digunakan ialah accurate dan rod tak ingat pulak apa brand.

Dalam pukul 12:30 ke pukul 2:00 ptg, kami byk menghabiskan masa memancing ikan appollo dan mencadat sotong. Octopus boleh dikatakan champion mencadat sotong ni diikuti oleh pep. Sesuailah dgn nama octopus tu. Kami byk mem'badak'kan diri masa ni kerana menurut tekong ikan kurang sket makan time nie, "Ikan suma pegi semayang time ni…" kata tekong la.

Sekita pukul 3 lebih, Deja punya rod disentap oleh layaran tetapi rabut. Tekong memasang umpan utk kali kedua, tak sampai lima minit umpan disentap lagi kali ini pertarungan memang hebat sampai berubah la muka Deja aku tengok. Pertarungan mengambil masa lebih kurang 30 minit menggunakan mesin Shimano (nak kena bagi tau ke sape punya..ahaks..) dan rod apa hah? (seperti biasa tak tau..).

Acara tamat

Dalam pukul 5 lebih tekong memberi signal utk pulang, wajah kepuasan mengiringi perjalanan balik sambil teringat nasi di daratan (lapor siot..).

Hasil

2 ekor tenggiri, seekor barracuda, sotong mengabang dan toraks (17 ekor kot), ikan2 keirsi dan lain2. Kawan ada jugak dapat tenggiri tapi segan pulak nak letak kat sini..heh..heh.

Mission Complete

Setelah dibahagi hasil yg diperolehi, kami singgah di sebuah kedai makan utk dimasak hasil yg kami perolehi tadi (tenggiri dan sotong). Memang sedap sampai tak larat nak makan dah.. tima ksih Che Wan.

Perjalanan pulang

Kami berangkat pulang sekitar pukul 10 malam, konvoi bersama Norizal dan fishcrazy.
Sampai dirumah sekita pukul 2 pagi.

Kesimpulan

Trip ini memang menghasilkan seperti apa yg dijangka. Tekong memang aktif mencari spot2 yg menarik serta sentiasa membantu kami diatas bot. Geng dalam trip ini juga memang best serta bekerjasama dlm satu pasukan. Kawan bagi 4.5 bintang dari lima bintang. Recommended fishing trip for next year or maybe annual trip.

Utk Deja,

Lain kali kalo nak pergi lagi kena beli Marlboro Light siap2 kat KL, pastu handphone kasi simpan dalm seal plastic..ahaks..

Reference Link:
http://nkamal.multiply.com/photos

Lapuran crazyfishmy

Sorry lambat lapur diri, sibuk sangat dengan tugasan di tempat kerja.

LAPURAN BOT 1 TRIP ROMPIN 11 SEPTEMBER 2005
===========================================

BOT
===

Bot 1 : Sailfish 1
Tekong : Sky Chong
Pemancing: Che Wan, FishCrazyMy, Norizal, Richard & Peter.

ACARA BERMULA
=============

PAGI
----

Tepat pada pukul 8 pagi, setelah selesai membawa masuk peralatan tempur ke dalam bot, Tekong terus memecut laju untuk ke unjam pertama. Sampai di unjam, semua pemancing terus menurunkan appolo untuk mendapatkan bekalan umpan hidup. Rata-rata ikan kembong dan
tamban yang banyak diperolehi.

Setelah umpan mencukupi, Tekong terus membawa ke Lubuk yang berdekatan untuk acara menurunkan belon. Semasa tengah memasang umpan, kelihatan seekor Layaran sedang menghambur di udara, mengejar ikan di kawasan unjam.

Tepat pada pukul 0920 pagi, umpan hidup Che Wan disambar ikan Layaran. Dengan kombinasi mesin Shimano Tekota & joran Fenwick Tecna AV Salt Stick, pertempuran hanya mengambil masa lebih kurang 15 minit. Seekor Layaran yang berat dianggarkan lebih kurang 28 kg.
Setelah gambar diambil, ikan dilepaskan kembali. Kemudian, beberapa kes rabut berlaku. Norizal & FishCrazyMy terlepas ikan.

Setelah keadaan senyap, Tekong berpindah ke Lubuk kedua. Umpan hidup dibiarkan hanyut. Umpan Norizal mengena seekor ikan Barracuda seberat 7 kg. Nasib baik tak putus apabila tali terbelit tali sauh.
5 minit kemudian umpan Norizal mengena lagi ikan besar. Kombinasi joran Lemax Sea Game & ABU EON yang baru menewaskan ikan Barracuda tadi membawa masalah apabila ikan Layaran yang mengena joran Norizal. Akibatnya putus setelah lompatan ketiga. Norizal, adakah engkau masih termimpi ikan tersebut ???? Tahun depan repeat lagi ok ???

Kekecewaan Norizal terubat juga di lubuk ini apabila beliau mendapat seekor ikan ebek (anggaran 4 kg). Disyorkan untuk letak nama lubuk ini, Lubuk Norizal sebab pancing beliau sahaja yang banyak berdesing di lubuk ini. Hmm glamer kawan aku nie...

TENGAHARI
---------

Tiada tanda ikan layaran. Acara bottom fishing & appolo menjadi pilihan. Banyak menaikkan ikan kerapu, kerisi & kembong. Peter & Che Wan juara acara memancing teknik appolo. Perut mula berirama Goyang Gerudi, apa lagi...bedal nasi lemak & kuih. Nasib baik ada teh o panas Norizal yang disedekahkan...terima kasih sahabatku.

PETANG
------

Tekong sarankan teknik slow troll untuk memerangkap Tenggiri & Layaran. Ikan kembong & tamban hidup ditunda perlahan. Mesin Richard berdesing direntap ikan layaran. Kombinasi mesin Tekota Line Counter & joran Pioneer menahan asakan ikan. Aiiya !! Putus !! Richard sekadar tersengih aje....tiada tanda kecewa hihiihi (berapa tin dia dah pulun tak tahu ler).

Acara diteruskan lagi, joran FishCrazyMy & Norizal dipatuk ikan layaran, tapi tak lekat. Umpan Norizal hancur. Che Wan terus menurunkan umpan beliau...Kena !!! Ikan Layaran membesit laju...macam motor dalam KL Menjerit...pemancing lain bagi laluan kepada Che Wan untuk memainkan ikan beliau. Joran FishCrazyMy mengena seekor lagi ikan layaran semasa menarik umpan ke tepi bot. Makk aii...kelam-kabut satu bot dibuatnya...Double HookUp !

Ikan Layaran Che Wan berjaya meloloskan diri apabila kail tercabut dari mulut ikan tersebut. FishCrazyMy masih menahan asakan ikan. Kombinasi tempur: Mesin Shimano Trinidad 16 & joran GLoomis Muskie.Setelah lebih kurang 40 minit bertarung, 6 kali merendam joran ke bawah bot dan reel seat joran lari dari kedudukan asal; baru lah ikan layaran beliau mengalah. FishCrazyMy & joran Gloomis Muskie beliau masing-masing jadi lunyai. Gloomis jadi Glunyai dikerjakan ikan layaran. Tekong penat mengangkat ikan untuk acara bergambar beramai-ramai. Ikan dianggarkan Tekong seberat 40 kg. Patut la dia penat !

Acara diteruskan dan tidak lama kemudian, Joran Che Wan melendut direntap sang tenggiri yang melompat-lompat mengejar umpannya. Tiada masalah menaikkan tenggiri seberat 3 kg (anggaran). Lepas itu giliran Richard kembali tersenyum lebar apabila beliau dengan tersengih menaikkan ikan tenggiri 5 kg. Makin lebar senyuman beliau.

MISSION COMPLETE
================

Jam menunjukkan pukul 0530 petang. Tekong ajak balik. Semua setuju sebab perut dah kembali "Goyang Gerudi".

HASIL BOT 1 (SailFish 1)
========================

02 ekor Layaran dibawak naik, bergambar dan dilepaskan kembali.
01 ekor Barracuda 7 kg
01 ekor Ebek 4 kg
02 ekor Tenggiri 3 & 5 kg

Ikan kecil: Kerapu / Kerisi / Tamban / Kembong & Ikan Lanc@#.

KESIMPULAN
==========

Trip memang berjaya terutama buat yang first timer kalau bukan aku nie...Banyak ikan Layaran menyambar umpan buat bot 1 ini..cuma sayang banyak yang putus dipertengahan pertarungan. Ini mesti tak hafal Ikatan Rahsia Che Wan kita....

Tekong bagus juga kerana banyak membantu dari segi teknik dan kerjasama mendaratkan ikan. Cuma beliau nie kurang mesra pengguna sikit. Kalau beliau boleh meningkatkan keramahan beliau dengan pelanggan, Fish rasa beliau boleh lebih maju lagi. Tengok Captain Ah Ho (GT Chaser). Semua orang sukakan beliau. Baru bisnes kencang beb !

Fish rasa kalau Bekas Pengetua AF2 Saudara Ramli MS ikut sekali, tentu beliau kasi pujian kepada Saudara Octopus kerana telah menganjurkan satu trip yang well organized & berjaya.

Terima kasih kepada Octopus selaku penganjur dan Che Wan yang membantu dari segi teknik ikatan, curahan pengalaman dan belanja kitaorang makan....hmmm Alhamdulillah. Syukur !

Kepada rest of the geng, Thank you so much ! You are the best !
Hope to meet you in another trip !

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved