ads

Isnin, 17 September 2012

06 di janda baik - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di janda baik</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Sep 2012 11:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Berbuka Puasa <b>Di Janda Baik</b> « Qistina Safiah

Posted: 13 Aug 2012 06:02 AM PDT

Setelah 21 hari berpuasa barulah kami sekeluarga berkesempatan berbuka puasa bersama-sama Nenek dan Atuk Profesor di Janda Baik.

Selesai menikmati juadah berbuka puasa yang istimewa, saya mengambil kesempatan meluangkan masa berbual-bual dengan Atuk Profesor sementara menunggu tibanya waktu solat Isyak.

Sempat juga saya tunjukkan kepada Atuk beg tangan baru saya ini. Beg tangan rayalah katakan :P

Kasihan Atuk, puas memujuk saya untuk bergambar bersama.

Maaf ya Atuk, semenjak saya sudah besar ini, saya malu apabila disuruh mahupun diajak bergambar bersama :)

Kelak apabila malu-malu saya berkurangan, kita bergambar sama ya.

<b>Janda Baik</b>: A back to nature retreat from Kuala Lumpur | The <b>...</b>

Posted: 06 Feb 2012 11:42 PM PST

It may seem strange to visitors from cooler climes, particularly those escaping from the bleakest months of the European or North American winter, but Malaysians spend much of their time trying to avoid the heat. Increasingly, people work, play and sleep in air-con. This is especially true of urban areas like Kuala Lumpur, where temperatures are hot and humid all year round.

Cold snap unlikely.

Cold snap unlikely.

No wonder then that when many KL residents, both local and foreign, go on holiday, they seek out cooler climes. In colonial times, this resulted in hill stations such as Fraser's Hill and Cameron Highlands. More recently, huge entertainment and accommodation complexes have been built in the mountains, like Resorts World Genting and Berjaya Hills Resort.

Still a rural Malay community at heart.

Still a rural Malay community at heart.

Janda Baik is somewhat of an oddity in that it did not start its life on the planning board. A small group of villages existed in this area long before the first tourists arrived. Despite rapid development over the past decade, it has managed to retain much of its rural, Malay feel.

No shortage of lovely streams.

No shortage of lovely streams.

Quite apart from the coolish climate (about 23-27 degrees Celsius during the day), Janda Baik has a lot to recommend it as an escape from the city. It is undeniably attractive, with crystal clear streams and verdant hills.

Not a bad spot to chillax.

Not a bad spot to chillax.

And it's a great spot too for outdoor pursuits, principally walking, mountain biking and bird-watching. Last but not least, it's just 45 kilometres from central KL.

Not exactly frenzied, but still too much development for some.

Not exactly frenzied, but still too much development for some.

Needless to say, all these new tourism businesses popping up, most of them owned by outsiders, is not welcomed by all. Many locals feel the pace of development should be slowed down, to limit environmental damage, and that it should more directly benefit the people of Janda Baik.

A qualified thumbs up to tourism.

A qualified thumbs up to tourism.

The vast majority of visitors are Malaysians, whether on weekend family breaks, activity holidays with friends, or work "team-building" jaunts. This means accommodation -- often fully booked at weekends -- eating and available activities are primarily targeted at domestic tourists.

Budget international travellers are not the target market.

Budget international travellers are not the target market.

This is well off the beaten track for independent travellers. A final point worth bearing in mind is that it's all so lush for a reason: it rains a lot!

Rain not an unlikely event.

Rain is not an unlikely event.

Not surprisingly, given the Malaysian love affair with motor vehicles, getting to Janda Baik by public transport is not possible. The closest you can go by bus is Bentong, from where you will have to get a taxi. By far the best option is to hire a car. For detailed instructions of how to drive there, as a well as plenty of other useful info, see the Friends of Janda Baik website.

Further reading

» Getting back to nature at the Forest Research Institute Malaysia (FRIM)
» The River of Life: bringing Kuala Lumpur's waterways back from the dead
» Kuala Kubu Baru: one of Malaysia's most laid-back little towns
» Best beach break destinations from Kuala Lumpur
» Kuala Lumpur: What's not to like?

More Malaysia resources
» Hotel deals in Malaysia
» Tours to Malaysia
» Travel safety advice for Malaysia


Juzer&#39;s Family: Apa yang menarik <b>di Janda Baik</b> ???

Posted: 12 Sep 2012 06:00 PM PDT

Assalamualaikum wbt,

Dari semalam nak update blog tapi rasa macam entry yang tak berapa nak berilmiah. Ayakkkk.
Perlukan perubahan dalam menulis entry ????
entah la ... masih perlu menggali ..gali lagi .... ada kepuasan yang masih tidak tercapai.

sooo cuci jerk la mata dengan gambar-gambar sekian kalinya ke Janda Baik.

Aktiviti yang menarik ???

So far takde la aktiviti yang menarik sbb kawasan kampung TAPI .. suasana dia tu yang membuatkan kami rasa seronok bila berada disana. Bila disana mula la pk .. "kalau beli tanah kat sini, hujung minggu balik pun boleh? " ... "kalau buat rumah kat sini .. hari2 merempit pi kerja pun boleh??" suasana tu menyamankan. Walaupun panas terik sama macam di KL ... bila dikala petang & pagi, kabus menyapa diri memang mengasyikkan ... susah la nak cakap. Sebab dibandar yang penuh seybuk ni mmg membuatkan kita rasa rimas. 

Apa yang best pada waktu malam ????
Bagi org lain mungkin takde yg menarik kecuali ada hutan belantara. Malam2 mmg suasana 'mati', gelap gelita dengan jalan bengkang bengkok. 

Tempat makan untuk dinner???
Tempat makan memang tak banyak pilihan tapi alhamdulillah, ada la tempat yang boleh kita nak nikmati makanan.Kedai pun tak banyak dalam 2-3kedai tak silap itupun masakan Thai. Ye la kawasan kampung, mana ada org kampung bermewah nak makan dikedai harap pengunjung dari luar jerk la.

Ok .. layan gambor terus jerk ...

Kanak-kanak seawal 7pg dah bangun nak jogging sambil menyapa kabus pagi.
Nyamannnnnnnn susana dipagi hari.
Geng baju skirt kembang ... hihihi
Suasana berkabus dibelakang kami ... seronok tengok.
**ehh ni gambar masa kami baru sampai petang Sabtu, 6ptg**  Menghirup udara segar .....
  Jogging berselipar saja ...

 Suasana diwaktu petang, mmg tiada matahri terbenam tapi kabus berarak  Kedai yang kami dinner

 waktu sejuk2 ni tomyam pun sedap. Makanan tak mahal harga standart 3.50 utk sejenis lauk.

 Kami stay kat Cheringin Hill Convention & Spa.
Short vacation yang ktrg plan last minit soo just walk in .. sib baik ada bilik.  Last skali .. pasangan berchenta ni mana boleh tinggal. hihihi

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved