ads

Sabtu, 6 Oktober 2012

06 di sungai lembing - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di sungai lembing - Google Blog Search


Tempat Menarik <b>Di</b> Kuantan; Bukit Panorama, <b>Sungai Lembing</b> <b>...</b>

Posted: 01 Oct 2012 05:00 PM PDT

Tak ramai orang yang tinggal di Kuantan tahu akan kewujudan satu tempat yg mempunyai satu pemandangan alam semulajadi yang sangat cantik.  Bukit Panorama ni letak nyer di Sungai Lembing, Sg. Lembing ni letak nyer lebih kurang 40km dari Kuantan.

CikCloudy sangat-sangat mengesyorkan korang visit Sungai Lembing ni... tapi tengok jenis orang la jugak, kalau korang yg jenis suka ronda2 mall, dalam aircond, bli barang2 branded2, well this place is ain't for you lah.. Sungai Lembing ni lebih kepada nature lovers la.. yg sukakan ketenangan alam, suka tempat2 yg ada nilai sejarah etc..

In 2009 CikCloudy dah pernah buat entry pasal Sungai Lembing sebenarnya, entry tu pasal Muzium Sungai Lembing. So this time still berkisar pasal Sungai Lembing, tapi kali ni kita nak cerita pasal Bukit Panorama pulak. Untuk direction ke Bukit Panorama, CikCloudy jumpe satu blog yg bg very specific direction to Bukit Panorama

Memang susah gak nak cari jalan nyer sebab the last time I went there, signboard nyer sangat kecik dan tak membantu sangat.

So, CikCloudy n gang... telah ke Sungai Lembing, dengan berbekalkan makanan yg cukup utk diangkut bawak makan kt atas bukit nunnn...

sila jamu mata dengan gambar2 yg tak berapa professional ni..

first skali..

 perjalanan menuju ke puncak... macam nak panjat gunung je rasa.. sampai terbaring-baring...
 well...  not me occayy! 
biasanye for those yang fit, i.e selalu exercise, will take about 40mins to reach the top of Bukit Panorama ni, tapi kalau tak fit macam CikCloudy ni, sejam lebih gak laa baru sampai, tapi..

tetiba rasa motivated giler nak panjat laju2 sebab tengok aunty ni selamba je turun dari Bukit Panorama ni, she's local.. naik bukit ni utk ber-exercise! walaweiiii... 
trek dia memang cantik dan senang sebab ada railing tu..
sampai kat puncak... kiteorang lagi sekali terkejut sebab jumpe....
budak2 ni... diaorang naik bukit ni saje2 je.. jalan2 hujung minggu gitu... bukan berdua je... tapi

berlima.. mereka ni locals gak.. 
sampai je...apa lagi.. terus terkam bekalan laa... 
mee hoon yg simple terus jadi sedap bila makan di ketinggian 325 meter!
kek pisang bli supermarket pun licin bila dah lapar...
bila dah kenyang barulah syok menikmati pemandagan di puncak Bukit Panorama... 

 itu lah Sungai Lembing... macam lembing tak? Kelihatan jugak bumbung-bumbung rumah penduduk Sungai Lembing...
ni lah kawasan puncak nye... rata dan agak luas, boleh la lepak2 bentang tikar lepas penat mendaki.. 

 biasanyer pengunjung datang sini utk tengok sunset, kaki photo memang tahu la tempat ni, sangat cantik utk shoot gambar.. kalau buat outdoor photography utk wedding ok tak? haha... tak pernah lg tengok gambar kawin yg buat outdoor photo session kat sini... kalau yg buat kat pekan sungai lembing ada la.. sebab memang old skool abis la pekan nyer..

next.. kita g Gua Charas plak yer...

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved