ads

Ahad, 30 Disember 2012

06 di bera pahang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di bera pahang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2012 01:43 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Sep 2012 01:50 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Sep 2012 01:58 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jul 2012 01:27 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2012 01:14 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jun 2012 01:10 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2012 01:41 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 01:24 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2012 01:24 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2012 01:30 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Feb 2012 09:26 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Feb 2012 09:26 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Feb 2012 09:26 PM PST

URL Sumber Asal :-

<b>Pahang</b> Daily Online (PDO): Paip Musnah: Penduduk <b>Di</b> Tujuh <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2012 10:25 PM PST

TEMERLOH, 9 Feb - Para penduduk daripada tujuh buah perkampungan Orang Asli di Bera, semalam tampil membuat laporan di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) di sini bagi meminta siasatan kejadian memusnahkan saluran paip air akibat perbalahan antara kontraktor dan subkontraktor projek berkenaan. Mereka mendakwa, akibat kemusnahan tersebut menyebabkan penduduk yang terdiri daripada 240 keluarga Orang Asli Semelai di kampung-kampung Kuala Serting, Lubok Perah, Lengot, Patir, Lubok Tambangan, Pasal dan Bukit Ngeri terputus bekalan air bersih yang diperolehi mereka sebelum ini. Jurucakap kumpulan tersebut Bob Manolan (foto) berkata, kejadian merosakkan paip air oleh subkontraktor yang tidak berpuas hati kerana mendakwa tidak menerima bayaran daripada kontraktor utama itu, berlaku antara 6 hingga 12 Januari lepas. "Pada hari tersebut subkontraktor telah menggunakan jentolak membongkar saluran paip yang telah ditanam lalu dipecah dan dimusnahkan. "Bayangkan, bertahun-tahun kerja memasukkan bekalan air tapi bila dah siap dimusnahkan pula. Kesian orang kampung, menunggu bekalan air bersih berpuluh tahun bila dah dapat cuma bertahan empat hari sahaja," katanya. Tambah Bob, projek membina pam air dan saluran paip daripada sumber galian bawah tanah untuk perkampungan Orang Asli tersebut dianugerahkan kepada syarikat Rossington Consolidated Sdn Bhd (RCSB) pada 27 Julai 2009 melibatkan perkampungan Orang Asli seluruh Pahang dengan jumlah peruntukan sebanyak RM113.8 juta. Projek tersebut menerima peruntukan di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah (KPLBW). Dalam Laporan Ketua Audit Negara yang terbaru turut menyebut tentang kelemahan syarikat RCSB ini untuk menyiapkan projek bekalan air luar bandar. Sementara itu Menteri KPLBW Datuk Shafie Apdal dalam kenyataan medianya disiarkan dalam TV3 pada 6 Februari lepas, berkata kementeriannya telah membuat pembayaran penuh kepada RCSB. Jelas Bob, sebelum itu pihak RCSB telah menafikan mereka tidak membuat bayaran kepada subkontraktor seperti yang disiarkan dalam TV9 pada 31 Januari dan New Srraits Times (NSTP).

Terkilan, 'Semua Pihak' Kini Cuba Lepas Tangan

"Persoalannya sekarang kenapakah subkontraktor mendakwa mereka tidak dibayar lalu memusnahkan paip-paip air yang telah dipasang sekali gus menganiaya penduduk? "Sebab itu kita mahu SPRM siasat di mana tirisnya kerana peruntukan ini melibatkan wang negara dan kementerian yang terlibat tidak berlepas tangan dan tanggungjawab mereka sepatutnya memantau projek dan syarikat yang dilantik. "Sekarang penduduk kampung yang dahagakan kemajuan dan keceriaan untuk menikmati air yang bersih tidak kesampaian disebabkan perbalahan antara kontraktor hanya kerana ketiadaan pemantauan daripada kementerian," katanya. Tambahnya, laporan telah dibuat di Balai Polis Bera dan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) minggu lalu walaupun dilarang oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Kemayan. Sementara itu Exco PAS Pusat Mazlan Aliman (foto) yang turut mengiringi penduduk, menganggap perbuatan memecah dan memusnahkan paip air sebagai harta awam adalah khianat dan pecah amanah. "Bagi saya yang paling utama dipersalahkan ialah Kementerian Luar Bandar kerana tidak bertanggungjawab sehingga berjuta-juta wang rakyat dibazirkan begitu saja dan inilah akibatnya apabila projek diagihkan kepada kroni. "Saya diberitahu untuk baiki kerosakan di Kuala Serting saja perlukan wang sebanyak RM2.1 juta. Jadi berapa banyak lagi wang yang perlu dihabiskan hanya kerana kelemahan kerajaan? "Yang pelik lagi, pihak berkuasa negeri seperti JBA dan Jakoa berkata pihak mereka tidak mengetahui tentang projek tersebut. Jadi siapa yang nak bertanggungjawab terhadap isu ini ?" soalnya.

[Apa yang berlaku kepada penduduk orang asli di Bera ini sungguh memalukan. Tidak wajar projek yang telah disiapkan tiba-tiba di musnahkan gara-gara pihak terbabit tidak mendapat bayaran sepenuhnya daripada kontraktor. Soalnya, jika benar tiada bayaran maka ke mana pergi wang tersebut?. Ini, adalah satu lagi bukti penyelewengan yang berlaku di depan mata kita sebenarnya. Tidak perlu ada ugutan oleh pihak yang berkenaan kerana orang asli harus bangkit untuk mempertahankan hak mereka. Jangan biarkan diri mereka terus diperkotak katikkan oleh kerajaan yang memerintah buat selamanya. Kini, tibalah masanya untuk mereka mengajar dan menghukum kerajaan yang zalim dan tidak berperikemanusiaan seperti ini. Tindakan yang terjadi adalah satu penganiayaan kepada masyarakat orang asli. Ikuti kupasan lanjut isu ini di sini. Lakukanlah perubahan dalam pilihanraya umum ke-13 akan datang ]

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2012 01:34 AM PST

URL Sumber Asal :-

Penampakan Hantu <b>di</b> Kampung Mengkarak, <b>Bera</b>, <b>Pahang</b>

Posted: 11 Dec 2011 06:32 PM PST

Mengikut kenyataan dari blog tersebut, gambar ini diambil di Kampung Mengkarak, Bera, Pahang. Berdasarkan kenyataan pengirim, semasa gambar diambil, wanita serba putih itu tiada di situ. Berikut ayat pengirim tersebut :

Koi dapat gambo ni dari seorang rodong Kampong koi di dalam daeroh Bera ni,dia ckp semasa gambo ni ditangkap mmg takde pun perempuan/kanak2 baju putih tu sdg berjalan kat situ,masa tu dah nak senja,budak kecik yg cangkung tu demam pada malam tu..wallahualam..perhatikan kaki nye seperti tak jijak ke bumi..aokme nilaikan lah..wallahualam.

Tidak kelihatan kaki wanita tersebut

Sumber

Related Posts by Categories

Full content generated by Get Full RSS.

Kunjungan Ke AADK Daerah <b>Bera</b> | Portal Berita iKDN

Posted: 19 Jan 2012 09:42 AM PST

Bera, 19 Januari : Satu Lawatan rasmi dan kunjungan Encik Azmi bin Mustafa Pengarah Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Negeri Pahang ke AADK Daerah Bera telah dibuat pada 17 Januari yang lalu. Pengisian lawatan rasmi tersebut dimulakan dengan Taklimat dan Pembentangan Laporan Pelaksanaan Program Tahun 2011 dan Perancangan Tahun 2012 oleh Pemangku Ketua Pegawai AADK Daerah Bera iaitu Encik Mohamad Fadzil Abdillah bin Mohamad. 

Pada sesi lawatan tersebut Pengarah AADK Negeri Pahang turut menyampaikan ucapan dan amanat kepada pegawai dan kakitangan daerah tersebut. Beliau amat berharap agar semua pegawai dan kakitangan menitikberatkan tentang disiplin pegawai dan menepati kod etika berpakaian. Beliau juga turut memohon supaya memberikan makluman kepada pihak AADK Negeri Pahang sekiranya terdapat pelanggaran integriti terutamanya melibatkan prosiding jenayah oleh mana-mana pegawai dan kakitangan di AADK Daerah Bera. Disamping itu juga, beliau turut berharap agar AADK Negeri Pahang dapat mencapai sasaran dan KPI dalam penubuhan Caring Community House (CCH) dan Cure & Care Service Centre (CCSC).

Majlis diteruskan dengan sesi soal jawab bersama kakitangan AADK Daerah Bera dan penyerahan cendera kenangan kepada Pengarah AADK Negeri Pahang. Sesi lawatan rasmi dan kunjungan tersebut berakhir dengan lawatan Pengarah AADK Negeri Pahang di sekitar pejabat AADK Daerah Bera dan seterusnya ke tapak cadangan Caring Community House (CCH) di Felda Tementi dan Cure & Care Service Centre (CCSC) di Seri Buntar dan Taman Merbau Indah, Bera.

Oleh : Nor Afzan binti Abdul Rahman

, , , , Full content generated by Get Full RSS.

Batu Tepi Jalan ( BTJ ): Mari Sertai Konvoi ARC <b>Pahang</b> Ke <b>Bera</b>

Posted: 26 Jan 2012 05:03 AM PST

Mari mat-mat rempit, mari ikut gang ARC Pahang.
Kita kasi "bersih" jalan ke Bera.
Hahahahaha
Full content generated by Get Full RSS.
Full content generated by Get Full RSS.

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Apr 2012 01:28 AM PDT

agen cpintrass <b>bera</b>, <b>pahang</b> | Minda Cemerlang

Posted: 10 May 2012 12:29 AM PDT

taman kerayong bera pahangFARMASI ALLCARE PHARMAHEALTH, merupakan salah satu agen dan pengedar C-pintrass di Bera Pahang. Jadi bagi penduduk Bera boleh dapatkan di FARMASI ALLCARE PHARMAHEALTH.

Alamatnya:

FARMASI ALLCARE PHARMAHEALTH,
NO. 42 LORONG KERAYONG MAKMUR 1,
TAMAN KERAYONG MAKMUR,
28200 BERA, PAHANG

TELEFON: 09-2506364

Senarai agen Klik Sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jun 2012 01:25 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jun 2012 01:34 AM PDT

URL Sumber Asal :-

newbie from <b>Bera pahang</b>

Posted: 04 Jun 2012 01:24 AM PDT

Hello guys, newbie here

# -What do you drive: E36 318 (1993)

# -Male

# -Location: Bera Pahang

# -Occupation: TNB

# -How you came about to know bmwclubmalaysia.com?: Online search

# -What were you expecting or purpose coming to bmwclubmalaysia.com? ingin lebih mengetahui tentang kereta
saya
# -What do you expect from bmwclubmalaysia.com in the next 1-2 years? menambah kenalan dan membantu saya
dalam lebih mengenali kereta saya

# -What are you planning to do in the next 2-3years? mencantikkan kereta kembali dan tambah power ckit..hihi

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2012 01:39 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2012 01:22 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Penampakan Hantu <b>di</b> Kampung Mengkarak, <b>Bera</b>, <b>Pahang</b>

Posted: 11 Dec 2011 06:32 PM PST

Mengikut kenyataan dari blog tersebut, gambar ini diambil di Kampung Mengkarak, Bera, Pahang. Berdasarkan kenyataan pengirim, semasa gambar diambil, wanita serba putih itu tiada di situ. Berikut ayat pengirim tersebut :

Koi dapat gambo ni dari seorang rodong Kampong koi di dalam daeroh Bera ni,dia ckp semasa gambo ni ditangkap mmg takde pun perempuan/kanak2 baju putih tu sdg berjalan kat situ,masa tu dah nak senja,budak kecik yg cangkung tu demam pada malam tu..wallahualam..perhatikan kaki nye seperti tak jijak ke bumi..aokme nilaikan lah..wallahualam.

Tidak kelihatan kaki wanita tersebut

Sumber

Related Posts by Categories

Full content generated by Get Full RSS.

Kunjungan Ke AADK Daerah <b>Bera</b> | Portal Berita iKDN

Posted: 19 Jan 2012 09:42 AM PST

Bera, 19 Januari : Satu Lawatan rasmi dan kunjungan Encik Azmi bin Mustafa Pengarah Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Negeri Pahang ke AADK Daerah Bera telah dibuat pada 17 Januari yang lalu. Pengisian lawatan rasmi tersebut dimulakan dengan Taklimat dan Pembentangan Laporan Pelaksanaan Program Tahun 2011 dan Perancangan Tahun 2012 oleh Pemangku Ketua Pegawai AADK Daerah Bera iaitu Encik Mohamad Fadzil Abdillah bin Mohamad. 

Pada sesi lawatan tersebut Pengarah AADK Negeri Pahang turut menyampaikan ucapan dan amanat kepada pegawai dan kakitangan daerah tersebut. Beliau amat berharap agar semua pegawai dan kakitangan menitikberatkan tentang disiplin pegawai dan menepati kod etika berpakaian. Beliau juga turut memohon supaya memberikan makluman kepada pihak AADK Negeri Pahang sekiranya terdapat pelanggaran integriti terutamanya melibatkan prosiding jenayah oleh mana-mana pegawai dan kakitangan di AADK Daerah Bera. Disamping itu juga, beliau turut berharap agar AADK Negeri Pahang dapat mencapai sasaran dan KPI dalam penubuhan Caring Community House (CCH) dan Cure & Care Service Centre (CCSC).

Majlis diteruskan dengan sesi soal jawab bersama kakitangan AADK Daerah Bera dan penyerahan cendera kenangan kepada Pengarah AADK Negeri Pahang. Sesi lawatan rasmi dan kunjungan tersebut berakhir dengan lawatan Pengarah AADK Negeri Pahang di sekitar pejabat AADK Daerah Bera dan seterusnya ke tapak cadangan Caring Community House (CCH) di Felda Tementi dan Cure & Care Service Centre (CCSC) di Seri Buntar dan Taman Merbau Indah, Bera.

Oleh : Nor Afzan binti Abdul Rahman

, , , , Full content generated by Get Full RSS.

Batu Tepi Jalan ( BTJ ): Mari Sertai Konvoi ARC <b>Pahang</b> Ke <b>Bera</b>

Posted: 26 Jan 2012 05:03 AM PST

Mari mat-mat rempit, mari ikut gang ARC Pahang.
Kita kasi "bersih" jalan ke Bera.
Hahahahaha
Full content generated by Get Full RSS.

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

Orang Tasek: Kejadian Angin Kencang <b>di Bera Pahang</b> ( Mistiknya)

Posted: 17 Jul 2012 03:26 AM PDT

  Kejadian seperti ini pernah berlaku ketika dulu ...melalui cerita tukwan aku ,tapi tahun ini paling hebat lah... kejadian angin kencag yang berlaku pada waktu petang memang sangat menggemparkan penduduk kampung..semasa aku bercuti di kampung pada bulan sebelumnya tiupan angin memang cukup kencang dan menggerunkan ada jugak aku rakamkan dalam bentuk video. 
     Berbalik kepada cerita kejadian yang menimpa kampung aku pada 27 june tak salah aku sebab mengikut gambar yang di upload di laman muka buku oleh adik aku pada 27 june,selepas kejadian berlaku. boleh tahan penangan angin kencang kali ini dan di katakan antara yang terhebat di abad ini di kawasan kampung aku tu la...Setelah di korek cerita-cerita berkenaan kejadian ribut tersebut dari sudut mistiknya dan dari sudut lain-lain banyak jugak lah yang kedengaran dalam pelbagai versi yang tak masuk dek akal dan nak kata tak percaya pun tak boleh percaya sangat pun tak boleh...
    Versi pertama mengenai kejadian ribut kencang ini ialah mengenai perbuatan beberapa orang pemuda yang di ceritakan mempermainkan 2 jenis binatang iaitu katak dengan cacing...ada yang kata beruk dengan cacing...di permainkan macam mana tak tau la nak cerita..pasal hal pantang larang ni memang dah disumbatkan kepada akal anak-anak oleh orang-orang tua mengenai pantang yang tidak patut di  langgar seperti mempersendakan/mempermainkan binatang sebab yer lah kan binatang ni kalau kita aniaya ke persenda ke doa mereka terus kepada tuhan kalau bala...maka celaka la satu kampung... ada satu cerita tapi di tempat lain la kisah yang sama aniaya binatang nak di kahwinkan beruk dengan kera ha,,,,,,,kesudahannya hanyut satu kampung.. 
     Versi kedua....ha ni dari segi mistik la...mengikut cerita yang diceritakan samada ada percaya atau tidak kejadian tersebut di sebabkan oleh seekor binatang dari kayangan iaitu seekor kuda yang bertanduk dan berkepak kepunyaan seorang pawang .Oleh kerana sudah tidak bertuan maka turunlah ia mencari tuan yang baru.. dan itulah kemusnahan yang dibawanya...Dulunya ada seorang pawang yang telah di beri keistimewaan untuk menjaga kuda tersebut...bukan kuda biasa ke kuda padi ke kuda funfair tetapi binatang dari kayangan iaitu seekor kuda yang kita manusia biasa tak nampak akan jasad kuda tersebut...mengikut cerita yang pernah di dengar kehebatan kuda tersebut kalau turun tak tercabut pokok sebesar pemeluk dua pemeluk ke tiga pemeluk ke...bukan dia lah...dan pawang yang menjaga kuda tersebut pun bukan calang-calang orang sebab tak semua pawang yang berkemampuan nak menjaga binatang dari kayangan ni. Kuda ni pun sebenarnya ialah milik kepada seorang yang bernama Batin Paduka Alam di mana kehebatan beliau ialah seperti seorang dewa... dan kaum semelai adalah keturunan ketujuh daripadanya.. nanti la aku kumpul banyak-banyak sikit pasal Batin Paduka Alam ni mengenai kisah-kisahnya  " turun berdiri raja bersembah"  nak kata mitos mengenai Batin Paduka Alam ni tak la jugak sebab ada bukti kewujudannya kerana ada yang mengatakan sepersalinan pakaian adatnya ada seorang pawang yang simpan. di simpan tempat lain panas istana...hehehe.... nak tau lanjut nanti la aku korek cerita tersebut... baca jer jangan percaya sangat...

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved