ads

Khamis, 15 Mac 2012

di negeri pahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pahang - Google Blog Search


KELANTAN BENAM <b>NEGERI</b> SEMBILAN UNTUK KUKUHKAN <b>...</b>

Posted: 04 Mar 2012 07:41 AM PST

Chanturu

Foto : Kelate.net

Chanturu muncul wira perlawanan  selepas berjaya menjaringkan gol kemenangan pada masa kecederaan untuk menewaskan Negeri Sembilan dengan Jaringan 2 – 1 sekaligus membolehkan Kelantan mengukuhkan kedudukan di Persada Liga Super dengan 20 mata dalam 9 Perlawanan.

Badhri Radzi terlebih dahulu membuka tirai jaringan seawal minit ke 2″ selepas rembatannya terbias terkena pertahanan Negeri Sembilan dan terus menerjah jaring gol.

Gol penyamaan Negeri Sembilan hadir pada separuh masa kedua permainan minit ke 53″ selepas tandukan Shakir Ali berjaya menewaskan Khairul Fahmi Che Mat.

Kelantan harus menunggu hingga minit ke 90″ untuk menjaringkan gol kemenangan menerusi pemain lincah S.Chanturu yang berjaya menewaskan penjaga gol Negeri Sembilan Farizal Marlias.

Tamat Perlawanan Kelantan memperoleh 3 mata berharga di laman sendiri dengan menewaskan Negeri Sembilan 2 – 1.

Perlawanan Kelantan seterusnya ialah menentang Navibank Saigon dalam Saingan Piala AFC di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 7 Mac 2012.

Video Gol Perlawanan – Kredit Sokernet.com

Gol Badhri Radzi - ( Klik kemudian tunggu 5 saat dan tekan butang Skip AD )

Gol Shakir Ali - ( Klik kemudian tunggu 5 saat dan tekan butang Skip AD )

Gol Kemenangan Chanturu - ( Klik kemudian tunggu 5 saat dan tekan butang Skip AD )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

06 di merapoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di merapoh - Google Blog Search


Gunung Tahan: Kuala Juram(<b>Merapoh</b>)-Tahan-Kuala Juram – Part I

Posted: 16 Apr 2011 09:59 PM PDT

Pertama kali aku naik gunung adalah (kalau tak silap) pada hujung tahun 2009. Aku naik Gunung Nuang. Tapi sampai suku perjalanan je. Itu pon esoknya berjalan terkengkang-kengkang. Tak habis pun. Sampai sekarang tak pernah jejak puncak Gunung Nuang. Haha. Kali ni bukan cerita naik Nuang. Tapi naik Gunung Tahan.

Ada orang nak kejar G7 (7 gunung tertinggi di semenanjung) Tapi aku belum sampai ke tahap tu lagi. Mana orang ajak, aku pergi. Haha. Setakat ni kepuasan aku adalah menjejakkan kaki di puncak tertinggi Borneo(Kinabalu tahun lepas) dan pundak tertinggi Semenanjung Malaysia; Gunung Tahan. Hoyeah!

Sedikit info mengenai Gunung Tahan.

Lokasi: Pahang.
Ketinggian: 2,187 meter (7,175 kaki)

Terdapat 2 trail popular untuk sampai ke Gunung Tahan iaitu samada melalui Merapoh(Kuala Juram) atau Kuala Tahan. Trail Kuala Tahan adalah trail yang pertama ditemui sejak tahun 1881. Ia lebih mencabar, lebih jauh dan memakan masa sehingga 7 hari manakala trail Kuala Juram adalah trek yang baru dibuka pada Ogos 1993 dan memerlukan 4 hari untuk pergi dan balik.

Tanpa membuang masa, berikut adalah travel log selama empat hari 3 malam yang dibahagikan kepada 4 episod(Part I, II, III & IV)

Travel log hari pertama, 5 April 2011;

6:00 AM – Tiba di Stesen Keretapi Merapoh
7:30 AM – Breakfast
8:13 AM – Bergerak masuk ke Taman Negara Sungai Relau
9:45 AM – Briefing selepas declare barang
10:15 AM – Bertolak dengan 4WD ke Kuala Juram
10:45 AM – Tiba di Kuala Juram
11:15 AM - Pendakian bermula!
12:15 PM – Tiba di Kuala Luis dan berehat selama 20 minit
2:15 PM - Tiba di Kem Lata Luis
4:00 PM - Tiba di Kem Kor
8:30 PM - Mimpi indah (Dalam hujan rintik-rintik)

Total 36 Photos

Mari kita kaji kedua-dua trail sebelah menyebelah. Empat hari vs. tujuh hari. Tepuk dada tanya nak yang mana, dada kata ikot yang empat hari saja sebab aku noob dan tak training langsung. Ade la naik Gunung Datuk sebulan sebelum tu. Haha.

2. Berikut adalah sedikit pesanan pihak bertanggungjawab. 44.9km(one way) secara total. (Kata Lair ini calculation straight line pakai GPS. Jarak sebenar on foot pusing-pusing bukit mungkin lagi jauh) Empat hari adalah tempoh perjalanan standard tanpa sebarang masalah teknikal.

3. Keseluruhan barang persendirian termasuk seluar dalam warna fink bergambar Ultraman. Haha. Paling penting.. ah semua tu penting la samdol! Kalau tak, takde maknanya aku nak pikul berkilo-kilo atas belakang.

4. Berat beg baru aku dengan barang-barang persendirian tadi. Sepuluh kilo sahaja. Tanpa air minum 3 liter(3 kilo), kamera (sekilo lebih) Sampai sana topup lagi sedikit sebanyak bayang-barang catuan seperti beras dan lain-lain.

5. Pepagi pukul 6 sampai di Merapoh. Semayang subuh dekat masjid berdekatan dan terus bersiap pakai uniform hiking. Lepastu gerak cari breakfast. Sejuk beb pepagi dekat Merapoh ni. Stesen ketapi dia kecik saja dan ketapi hanya akan berhenti amik orang upon request kalau harga tiket terkumpul lebih dari RM200. Kalau tak, pegi naik dekat Gua Musang le.

6. Di Merapoh, selain pergi hiking, boleh juga pergi kenduri Niti & Faleh. Haha.

7. Selepas sembang dengan guide, didapati beras tidak cukup jadi kami tambah lagi 5 kilo. Bahagi 5 orang. Ha pikul la kau.

8. Pak Teh ready nak bawak kitorang masuk ke Taman Negara dengan 4WD yang hebat. Penuh dengan 10 ekor beg besar.

9. Sampai di Taman Negara Sungai Relau, terus bukak balik beg besar tu, tabur semua barang. Declare satu-satu benda yang akan dibawa masuk hutan. Kira semua bungkusan plastik, bateri, botol, tin. Pakaian termasuk spender ultraman tadi.

10. Lepastu pendaftaran, pusing-pusing dulu bilik pameran sebagai warm up mental sebelum hiking. Selepas itu sedikit briefing oleh tuan ranjer. Foto menunjukkan jari yang agak-agak tunjk kat mana nak start pancit dan timbul rasa menyesal pegi masuk hutan. Haha.

11. Maka bermulalah perjalanan kami jauh dari ketamadunan menaiki 4WD sejauh 13kilometer dari Sungai Relau ke starting point Kuala Juram.

12. Muka-muka gembira. Ada yang tak pakai thights pon. Kagum aku. Haha. Tapi alhamdulillah semuanya tak diserang pacat yang ganas.

13. Tobat laju Pak Teh bawak 4WD ni. Lelebih lagi masa dia lajak nak naik bukit. Roller-coaster siot! Nak angkat tangan dan jerit "wheeeeeeeeeeeee" tapi takot tercampak keluar lak. Haha.

14. Kuala Juram adah salah satu santuari Ikan Kelah Taman Negara. Kat sini dilarang sama sekali memancing atau tangkap buat naik ikan kelah tersebut. Kata Pak Teh, kalau buat naik sekor nanti semua ikan akan merajuk tanak jumpe manusia. Kalau Pak Teh tipu aku, aku pon tipu korang la. Haha.

15. Ada Lata Bunian lah! *ok dalam hati sedikit cuak*

16. Muka kerek lagi ni sebab lom kena penangan hutan belantara lutut bertemu dagu. Haha. Juga kene pakai semat. (baju tuck in dalam) Haha. Kacak bukan? Takot pacat la katakan kang depa naik kasi love bite kat ketiak lak. Hehe.

17. Azam membacakan doa agar semuanya selamat pergi dan pulang. (anak sapa laaaa kitorang niiiihhh seswai dibuat menantu hoh!)

18. Jambatan gantung ini yang akan dirindu serindunya pada 3 hari yang mendatang. Haha.

19. Jambatan gantung permulaan trek ke Gunung Tahan. Naik ni sambil nyanyi lagu "Goyang-goyang, goyang kepala goyang". Haha.

20. Sungai pertama kene cross. Dalam kepala aku satu je. Lepasni mesti pesta kempen derma darah. Tapi aku apa takut? Aku dah pakai kacak baju tuck in mcm nak pegi opis. (padahal pegi opis pon tak penah tuck in) Haha.

21. Selepas bermain air, kita panjat batang pokok lak. Sekali kene seronok. tiga empat kali macam ni naik menyampah la pulak. Haha. Lepastu trekking dengan kasut/stokin basah. Cepelet, cepet, cepet. Kaki pon rasa suam. Haha.

22. Awal-awal memang begini. Semua rapat-rapat. Dekat-dekat. Tapi jangan pegang-pegang. Haha Lama-lama pecahla jadi dua group. Group laju dan group sipud. Aku group mana? Aku group sweeper. Haha. (nama cool bagi sipud)

23. Bila cross sungai, bukak semua chest strap, waist strap sebagai langkah berjaga-jaga. So, bila jatuh dan hanyut lepaskan saja bag itu. Kalau tak nanti akan kene drag sekali arus atau tenggelam bersamanya. Naik atas darat baru strap balik. Sekian pesanan penaja.

24. Air melo. Tak nampak apa yang dipijak. Agak cuak walaupun air tu paras lutut je. Mana la tahu tetibe ade lobang ke ape ke. Kan kan kan?

25. Takdok le dalam sangat tapi basoh le ponggom awok... (The river is not too deep. Only warm-warm deep. Not knee deep. Not waist deep. It's ass deep. LOL)

26. Bapak besar wei pokok ni. takleh nak peluk dah lebo dia.

27. Melalui tepi lereng bukit yang ada sungai dibawahnya dengan kadang-kadang menlalui anak sungai dan tali air.

28. Kadang-kadang ada trek yang curam kebawah begini. Selalunya curam ke atas. Mana-mana pon tak kesah la. Azab naik atau turun lebih kurang je. OK tipu. Turun lebih nyaman sebenarnya. Hehe.

29. Kulat ni basar gila cakap aku. Ade la sebesar dulang kot. Sepatutnya aku amik gamba beliau bersama seorang manusia. Baru nampak betapa besar dia. Erm.. um.. takpelah. Haha.

30. Pokok nik akar dia terkeluo macam pokok bakau yo!

31. Ni sungai ke 2 kot. Tengok tu Pa'an dah senget sebab salah step. Kat sini aku chill lagi cross sungai dengan kamera selamba strap deat dada. Kalau tergolek dalam sungai mmg nanges aku 4 hari 4 malam.

32. Air dia tak deras sangat. Air dia tak dalam. Air dia tak jernih sangat. Tapi kalau jatuh tu kompem hanyut sejauh beberapa sentimeter.

33. Cendawan! Eh kulat! Eh cendawan! Eh apa tah tapi kaler oren la tapi rasa belum tentu oren. Mungkin rasanya seperti stokin. Haha.

34. Pokok apa tah. Besar nak mampus daun dia. Boleh buat tempat berlindung kalau hujan lebat. Wow!

35. Seres aku cuak nak cross sungai ni. Tang ni aku simpan kamera bila nak cross. Aku tak kompiden. (Sayang wei kemere tu sekor je aku ade) Depa mesti menyampah tunggu aku lambat bungkus kamera dalam bag. Hehe.

36. Kuala Luis. Ini adalah sungai yang paling menakutkan. Silap tektik jatuh dalam jeram tu. Dahle banyak batu. Tapi takde masalah bagi orang berani macam aku. Haha dah settle belagak le yeop!

Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Gunung Tahan: Kuala Juram(Merapoh)-Tahan-Kuala Juram - Part I, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Related posts:

  1. Gunung Tahan: Kuala Juram(Merapoh)-Tahan-Kuala Juram – Part IV
  2. Gunung Tahan: Kuala Juram(Merapoh)-Tahan-Kuala Juram – Part III
  3. Gunung Tahan: Kuala Juram(Merapoh)-Tahan-Kuala Juram – Part II
  4. Trans Cameron: Gunung Jasar-Perdah – Part I
  5. Gunung Ledang – Part I
Tags: , , ,

06 di kuala rompin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala rompin - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2012 07:21 PM PST

URL Sumber Asal :-

Kembara 4 | Aku Linglung

Posted: 31 Jan 2012 05:06 AM PST

Sepanjang perjalanan dari Pekan ke Kuala Rompin, gua perati-perati juga kiri dan kanan jalan mengecam perbezaan yang telah berlaku. Pun begitu, pengecaman hanya gua lakukan secara ala kadar sahaja kerana pemanduan gua memerlukan tumpuan untuk menengok ke depan jalan, bimbang nanti ada kerbau atau lembu kampung melintas dengan semberono, menggelabah biawak pula gua nanti hendak memacu kereta mengelakkan dia.

Sepanjang pengecaman yang gua lakukan, gua dapati banyak rumah batu tinggi telah didirikan. Rumah-rumah itu hanya berpintu satu dan tiada tingkap mahupun jendela. Yang ada hanyalah lubang-lubang di sekeliling dinding rumah tidak lebih daripada lubang tikus kebesarannya. Mengikut kata mak gua itu semua adalah sekolah burung. Fuuu! Johan betul burung-burung zaman sekarang sampaikan mak bapa mereka menghantar mereka pergi bersekolah. Adapun budak-budak kita yang memang bersekolah tidak mahu menghadiri sekolah perlu berasa malu dengan hakikat ini. Ye dak?

Namun gua berasa musykil yang teramat kerana jumlah sekolah burung itu banyaknya bukan sebarangan. Beratus-ratus jumlahnya. Akhirnya setelah ditekan-tekan, mak gua memberitahu bahawa itu semua adalah rumah burung walit. Orang-orang membinanya kerana burung walit amat ramai di kawasan itu. Jika burung-burung walit yang ramai ini datang melepak di rumah yang orang-orang kampung bina itu, maka akan menjadilah sarang-sarang burung itu yang menjadi objektif utama rumah burung itu dibina. Khabarnya, sarang burung walit mendapat permintaan yang tinggi daripada negeri China dengan harga yang mengancam dan sedap makan. Patutlah bersemangat sekali orang-orang kampung di sepanjang jalan Pekan ke Kuala Rompin itu membina rumah untuk burung-burung walit menyinggah.

Memandangkan kembara pulang ke Kuala Rompin ini adalah kali pertama gua membawa isteri bersama, maka beliau berasa sangat teruja. Gua cerita ke dia perihal udang galah bapak besar yang menjadi simbolik kepada Kuala Rompin dan juga beberapa fakta menarik yang lain termasuklah boleh ke Pulau Tioman dengan hanya berenang-renang dari pesisir pantai Hiburan di Kuala Rompin terus direct ke pulau itu menambahkan lagi tahap kekaguman beliau dengan kehebatan yang dimiliki oleh Kuala Rompin, jiran negeri Johor.

Malam itu di Kuala Rompin ketika hendak tidur.

"Sedap betul suara katak dan cengkerik kat luar tu. Suara dia aje yang dengarnya.." ujar isteri gua.

"Kat Klompo mana dapat feel macam ni.." balas gua sambil sama-sama menghayati merdunya suara katak dan cengkerik di Kuala Rompin.

Esok paginya, gua bersyukur, "terima kasih katak kerana memberikan pengalaman tidur yang sungguh menakjubkan ini.."

Bini gua pula menyambung, "sedapnya tidur ada katak.."

Gua sengih kerang.

*****

# Mahakarya gua Sperma Cinta dah dimiliki ribu orang jugak kalau dikira-kira. 
# Buku pertama daripada gua untuk tahun 2012 Jusoh Turbo. Cobalah rasa sendiri.

Share

Full content generated by Get Full RSS.

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Trip REDAH 2012 ke Air Terjun Harimau Berjemor, <b>Kuala Rompin</b> <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2012 07:43 AM PST

' Kembara Mahkota Jalanan' nama yang di cadangkan oleh Pak Dewa memang bertepatan dengan kembara kali ini.

Segalanya bermula dengan percantuman dua  separa konvoi daripada Kuala Lumpur dan Klang di hutan lipur Ulu Bendul Kuala Pilah pada jam 11.55pm, 3 Feb 2012.

Konvoi dengan jumlah sebanyak 12 jalopy bergerak mengharungi kegelapan malam ke Kuala Rompin, Pahang di ketuai oleh pak cendana melalui pekan Kuala Pilah, Juasih dan berhenti untuk berehat sebentar di persimpangan Bandar Baru Serting sebelum menyambung perjalanan ke Bandar Muazam shah. Setelah melayan kerenah mata selama lebih kurang 15 minit di Petronas Muazamshah, konvoi menyambung perjalanan ke Kuala Rompin dan tiba dengan selamatnya beberapa minit sebelum azan subuh berkumandang daripad corong pembesar suara masjid Kuala Rompin.

Setelah sembahyang subuh berjemaah di imamkan oleh pak leban, semua pilot dan co pilot mencari haluan sendiri untuk melelapkan mata sebentar sebelum terbitnya matahari.

Pada sebelah paginya tarikh 4 Feb.  Konvoi disajikan dengan hidangan istimewa yang di taja oleh YB Kuala Rompin, masakan nasi dagang dan nasi lemak amat menyelerakan. Tak ketingalan juga kursus jangka pendek cara betul mengoreng telur 'goyang' untuk para SYL2 oleh ibunda pak cendana .Setelah membeli barang keperluan, konvoi telah berkumpul di dataran Kuala Rompin dan disana jumlah jalopy telah bertambah kepada 21 buah setelah bergabong dengan group daripad Muazam shah dan Dungun.

Setelah taklimat ringkas dan ucapan terima kasih daripad mantan President, pak merbatu. Konvoi telah dilepaskan 'flag off' oleh wakil kepada wakil rakyat Kuala Rompin  dan juga di saksikan oleh wakil pegawai daerah Rompin.

Konvoi bergerak menuju ke Air terjun Harimau Berjemur melalui Kampong Tebu Hitam dengan di iringi oleh kereta peronda polis dan team motor scramble. Setelah melalui jalan 'off road' lebih kurang 5 km, perjalanan konvoi telah terhenti apabila mendapati jambatan yang menghubungkan jalan ke air terjun  telah  runtuh oleh kerana hujan lebat pada hari semalamnya. Kehampaan terbayang di wajah peserta, ish..ish..ish ….kesian. Satu 'Mesyuarat tingkap' dengan segera di adakan dan keputusannya adalah untik meneruskan perjalanan ke Taman Negeri Endau Rompin melalui jalan 'off road' dan selamat tiba lebih kurang jam 3.30 petang.

Keputusan tinjauan ke  tapak perkemehan  mendapati ianya tidak berapa sesuai dan selamat kerana terdapat kesan2 tingalan gajah dan juga kerja2 kumpulan paranormal, konvoi memutuskan untuk kembali ke Kuala Rompin dan berkemah di tepi pantai di Cedok Resort. Pada sebelah malamnya peserta di jamu dengan hidangan B.B.Q yang di taja oleh YB Kuala rompin. Sekali lagi keluarga Pak Cendana telah bertungkus lumus  menguruskan B.B.Q tersebut, terima kasih.

Pada pagi 5 Feb, ' mesyuarat tingkap ke2' telah di adakan dan memutuskan konvoi meneruskan perjalanan ke Keneboi, Kuala Kelawang Negeri Sembilan .Perjalanan yang mengambil masa agak lama lebih kurang 6 jam di selang -selikan dengan menyelesaikan masaalah kerosakkan kereta pk Palawan ,pk merbatu, pk tetebu dan pk Dewa. Berkat kerjasama ahli2, masaalah tersebut telah dapat di selesaikan dengan cepat, syabas kepada peserta2 konvoi 'You are the best'.Cuma ada satu masaalah yang tak dapat di selesaikan iaitu masaalah kebocoran poket pk Leban di Leban Condong gara2 lauk udang galah, harap bersabar  banyak2 ye…….

Konvoi selamat sampai di Keniboi jam 8.30pm dan berkhemahan di kam Keneboi Advanture bersebelahan air terjun. Sehingga  keesokan harinya 6th Feb,  Konvoi menghabiskan masa dengan lepak2, mandi- manda, makan2, borak2, masak2 dan 'pekena Shisha' sebelum 'check out' pada jam 1.30pm.

Penutup perjalanan, konvoi telah berhenti di restoran Laksa Buyung Batu 16 Ulu Langat  untuk menjamu selera, memang 'best' laksa kat situ.

Setelah ucapan selamat drpd peserta2  melalui radio, Konvoi bersurai lebih kurang jam 8.00pm untuk mencari jalan masing2 menuju ke rumah.

Ucapan terima kasih kepada Pak Cendana sebagai event manager, jutaan terima kasih juga kepada seluruh ahli keluarga Pak Cendana diatas layanan yang amat baik, budi anda akan kami kenang. Terima kasih  kepada YB Kuala Rompin diatas penajaan sarapan dan B.B.Q dan juga tak ketingalan ucapan terima kasih kepada Polis pengiring dan team motor scramble.

Akhir kata terima kasih kepada seluruh peserta konvoi, walaupon hajat tak kesampaian  para peserta tetap juga menunjukkan komitment yang tinggi bagi meneruskan dan menjadikan event 'Kembara Mahkota Jalanan'. Terima Kasih.

Lapuran program : Pak Bebaru

06 di nenasi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di nenasi - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 03:04 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2012 03:17 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Feb 2012 03:30 PM PST

URL Sumber Asal :-

PIZA | dari almari kartun

Posted: 19 Feb 2008 03:28 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Dilahirkan pada 19 Julai 1971 di Nenasi, Pekan, Pahang, Piza memulakan alam persekolahan pada tahun 1978 di Sekolah Rendah Sultan Abdullah, Kuantan dan mengakhirinya setakat tingkatan tiga di Sekolah Menengah ...
Full content generated by Get Full RSS.

06 di kuantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuantan - Google Blog Search


Maknyah Masih Aktif Buru Pelanggan <b>Di Kuantan</b> - Kelab Greenboc

Posted: 19 Feb 2012 07:00 PM PST

Mak Nyah Lorong Kunyit belum serik

KUANTAN- Lorong Kunyit. Itu gelaran diberi penduduk di bandar ini berikutan kegiatan 'mak nyah' yang menjadikan ia port menjalankan aktiviti mencari pelanggan yang bernafsu songsang.

Kelmarin, ketika tinjauan Sinar Harian di lokasi yang menyaksikan dua mak nyah diserang dan dibelasah de­ngan rantai besi oleh enam lelaki di Wisma Belia, Jalan Haji Abdul Aziz,Rabu lalu, aktiviti mereka masih berjalan seperti biasa.

Ini menunjukkan mereka tidak gentar untuk mencari rezeki walaupun ada rakan cedera diserang ganas. Dalam tinjauan yang dilakukan, penulis bersama seorang rakan mendapati, tiga mak nyah bersidai di kaki lima di lokasi tersebut mencari pelanggan.

Malah lokasi tersebut mula sesak dengan kehadiran kereta dan motosikal yang mungkin ingin mencari dan menjamu mata melihat aksi mereka. Dengan penampilan seksi dan menggoda, pakaian yang singkat dan mengghairahkan, bermekap cukup umpama wanita cantik, mereka tidak segan silu menghampiri kenderaan kereta ataupun motosikal yang berhenti.

Ada yang jelita dan lebih cantik daripada wanita sejati menyebabkan lelaki terpedaya dan terkulai di tangan mereka, namun ada juga masih terlihat aura lelaki di sebalik penampilan glamor ditunjukkan.

Kira-kira jam 12.30 malam, penulis bersama rakan terpaksa menyembunyikan diri di dalam kereta dari jauh untuk merakam gambar meeka ketika berurusan bersama pelanggan.

Setengah jam menunggu, penantian kami berbaloi, apabila sebuah kenderaan berhenti dan sepantas kilat, seorang mak nyah menghampiri. Namun hanya lima minit, kenderaan terbabit beredar.

Sangkaan kami mungkin harga yang dikenakan tidak memuaskan hati pemandu ataupun sekadar mengusik mak nyah terbabit. Lorong tersebut sebenarnya menjadi bualan dan antara destinasi wajib buat penghuni bandar Kuantan ataupun dari luar yang menge­tahui aktiviti mereka. Ia sekadar untuk 'suka-suka' selepas puas berhibur dan berjalan bersama rakan di bandar Kuantan.

Lorong itu pasti dilalui untuk melihat sendiri aktiviti dan wajah mak nyah di depan mata secara realiti. Malah rakan penulis turut memberanikan diri untuk memberhentikan kenderaannya di hadapan mak nyah terbabit. Ketika ditanya, mak nyah terbabit memberikan nama Mimi (bukan nama sebenar) dan tersenyum manis cuba menggoda rakan penulis.

Bersuara lembut dengan sepasang blaus hitam, Mimi menunjukkan reaksi sedia dilanggan. Ditanya berapa harga yang ditetapkan, Mimi memberitahu RM50 dan sanggup mengikut rakan penulis ke lokasi yang diinginkan. Namun selepas berbasa-basi dan terlihat kelibat penulis dalam kenderaan itu, mak nyah tersebut terus menjauh­kan diri.

Mungkin mak nyah tidak menyukai wanita sejati seperti penulis. Selepas satu jam menghabiskan masa di lokasi tersebut, kami beredar dan akan menyambung tinjauan di lokasi tersebut di siang hari.

Kalau malamnya ia umpama syurga pemuas nafsu buat penggemar dan pelaku songsang, siang pula berubah wajah, menjadi pusat aktiviti perniagaan dan ekonomi de­ngan deretan premis dan bank yang memberikan khidmat buat penduduk Kuantan.

Ketika tinjauan Sinar Harian, ia langsung tidak menunjukkan ia menjadi port maksiat popular di bandar itu, seperti seolah-olah ia tidak berlaku kerana kesibukan warga Kuantan dengan urusan masing-masing.

Namun apabila ditanya pada peniaga berhubung aktiviti negatif itu, mereka sukar memberikan kerjasama mungkin gusar dengan keselamatan mereka memandang­kan mak nyah terbabit juga ada yang tinggal berhampiran di lokasi tersebut.

Penulis dimaklumkan golongan itu berkumpul di lokasi terbabit setiap hari dari jam 12 tengah malam hingga 5 pagi, kecuali malam Jumaat.

Penulis turut meninjau lorong di mana dua mak nyah diserang baru-baru ini.

Sunyi dan memudahkan mereka yang melakukan perbuatan itu melarikan diri. Sebelum ini, dua mangsa yang dikenali dengan nama Rozita dan Shasha diserang dengan besi, topi keledar dan rantai besi berikat mangga oleh enam lelaki bermotosikal kira kira jam 3.30 pagi Rabu lalu menyebabkan cedera di kepala, badan dan lengan.

Mereka menggelar lelaki-lelaki terbabit sebagai Geng Anti Mak Nyah dan mendakwa, sejak enam bulan lalu, 12 kali kejadian sama membabitkan 10 mangsa sudah terjadi dan dipercayai geng terbabit bertindak kira-kira jam 1 hingga 5 pagi, namun tidak mencuri atau mengambil barang mangsa. -SH

Laporan sebelum ini
klik untuk baca


06 di brinchang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di brinchang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 08:30 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 08:30 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 08:30 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 08:30 PM PST

URL Sumber Asal :-

Gunung <b>Brinchang</b>

Posted: 25 Jan 2012 08:40 PM PST

23 Januari 2012   Masa : 0615 Hrs
Cuaca : Sangat baik , berangin dan bersuhu rendah.
Lokasi: Menara Gunung Brinchang.

sebenarnya entri ni khas untuk Cik Ujie kita, kerana dia teringin sangat nak tengok suasana di mossy forest.

Seawal pagi lagi wa dan sifu wa,bergerak ke destinasi pilihan iaitu ke gunung brinchang, dengan bekereta.
Cuaca agak sejuk,bukan memang sejuk giler,sampai wa terketar2 juga lah dibuatnya sehingga menusuk ke tulung sum-sum wa. tapi itu bukanlah menjadi halangan untuk wa belajar kemahiran seni fotografi ni.

Berbekalkan azam dan semangat jiwa yang kental, wa dan sifu bersiap sedia untuk pergi ke puncak gunung brinchang dikala kebanyakkannya species homo sapiens masih ada yang ralit dibuai lena kerana asyik dan menikmati tubuhnya silauti dengan suhu yang sangat dingin. Tetapi Wa tetap dengan pendirian wa iaitu untuk sampai ke destinasi pilihan kali ini,  Jalan untuk kegunung brinchang ada dua sama ada mahu menaiki kenderaan melalui jalan yang berturap atau memilih jalan denai laluan mendaki ke gunung tersebut. Kalau diberi pilihan pun wa memang nak naik kenderaan, apa cilake pula nak pilih cara mendaki ikut trek pagi-pagi buta. buat bazir karen wa jer. Lagipun wa dalam keadaan hendak menimba ilmu bukannya dalam mood hendak hiking.

Digunung ini juga terletaknya hutan mossy yang sentiasa lembab dan berlumut.sekitar kawasannya juga amat indah bagi sang pencinta alam. lebih kurang ada macam dalam filem LOTR part masa si hobbits2 mengembara dalam hutan. Filem yang mana satu? Jangan tanya pasal wa pun tak ingat. Pergi search sendiri,jangan malas sangat.

Gunung brinchang merupakan antara gunung yang ramai pendaki germar mejalankan aktiviti disitu secara berkumpulan.Berketinggian 6666 kaki dari aras laut. juga bersempadan dengan 3 negeri iaitu negeri seladang, negeri tok gajah dan negeri cik siti wan kembang. sempadan tu terletak di beberapa puluhan meter dari aras puncak gunung tersebut.(ke ratusan meter eh....wa tak ingat ler)

Ok meh lihat hasil sentuhan kasar wa berguru dengan sifu selama beberapa jam sahaja.


Setiba wa dan sifu di area ladang teh, kami amik beberapa gambar moment yang ada. tapi tak boleh lama2 kerana kami nak kejarkan masa untuk ke puncak gunung seawal mungkin.Setiba di puncak gunung brinchang, angin bergerak dengan deras, membuatkan wa menutup rapat baju panas. ya sangat sejuk, sejuk dia membuatkan wa rasa mcm nak balik kembali ke rumah. naseb tak beku.



 Ini pula pandangan dari area menara pandang yang ada di gunung brinchang tu. dan material menara tu adalah besi.
 

Selepas puas mengambil beberapa pemandangan di atas, wa mengajak sifu untuk turun bergerak ke mossy forest.(sebenarnya wa tak tahan rassa sejuk berangin dimenara tu). dari are menara wa bergerak secara berjalan kaki, tapi tak pada sifu, dia terpaksa membawa kenderaan menuju kearah mossy forest. dan kalau wa pun, wa akan berbuat sedemikian kerana tak ada kerja wa nak mendaki patah balik untuk mendapatkan kenderaan setelah jalan menuju kearah aras bawah sejauh 200meter.

meh tengok  mossy forest dan sekitarnya.yang sanggat lembab dan berlumut. boleh dikatakan hampir semua ditutupi dengan lumut baek didahan, di ranting, di batu dan ditanah. hati-hati dengan ular hijau yang berbisa disini. dan angker2 yang ada.





 





06 di chini - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di chini - Google Blog Search


KHidMat MaSyaRaKAt <b>Di</b> FeLDa TaSiK <b>ChiNi</b> - My OpToMeTRy <b>...</b>

Posted: 25 Feb 2012 03:20 AM PST

Pada 27 Januari lepas, iaitu pada tanggal hari lahir saya, saya telah berkorban untuk menyertai khidmat masyarakat di Felda Tasik Chini. Mungkin tahun ini adalah rezeki usia saya yang diberikan-Nya ini disambut di sana. Saya amat teruja untuk menyertai khidmat masyarakat ini, kerana saya tahu di mana asal kita, di situlah kita perlu mencurahkan bakti. Saya merupakan salah seorang pelajar tajaan kerajaan, jadi inilah masa yang saya akan gunakan untuk berbakti semula kepada rakyat. Lagipun, sempena cuti semester ini, saya bolehlah berkhidmat sambil melancong. Bukankah jauh perjalanan, luas pemandangan.
Sambutan hari lahir yang istimewa tahun ini...di Tasik Chini.

Perjalanan kami dari pusat bandar Kuala Lumpur ke Felda Tasik Chini bermula pada pukul 6.30 pagi. Kami melalui lebuhraya Karak menghala ke Lebuhraya Pantai Timur. Perjalanan yang dirancang berjalan lancar itu, akhirnya disulami dengan kenangan kami sesat di dalam felda di Gambang.
Sepanjang perjalanan, kami ditemani oleh kelapa sawit. Memang berbaloi kami ke sini...tiada pusat optometri kelihatan di sini melainkan hospital. 
Masha Allah....hanya Tuhan sahaja mengetahui nausea dan mabuk yang saya alami pada masa itu. namun setelah dibulatkan tekad, kami meneruskan perjalanan ke felda tersebut yang agak jauh utnuk dicapai jika amatur seperti kami ini. Kami selamat sampai ke bes pemeriksaan mata pada pukul 11 pagi. Kami terus memulakan pemeriksaan mata percuma dan pemberian kaca mata percuma kepada penduduk tempatan. Seharian dihabiskan untuk memeriksa kesihatan mata kepada penduduk kawasan tersebut.
Melatih kemahiran sambil berkhidmat untuk masyarakat.
Untuk aktiviti khidmat masyarakat ini, kami jalanakannya di salah sebuah sekolah rendah kebangsaan.

Pengalaman baru, membuat refraksi di atas kerusi sekolah rendah. Sangat comel....

Tapi layanan yang diberikan oleh penduduk kampung adalah tip top dan kami dihidangkan dengan hidangan istimewa tempatan iaitu masak tempoyak ikan patin dan juga resepi baru 'kopi durian'. yummy...pertama kali cuba....
Undefined taste, no comment....~ ice blended durian. 

Pemeriksaan ini berjalan selama dua hari. Pada malam menjelang, kami berehat di chalet berhampiran tasik chini. di sini fasiliti memang terbaik, dan pemandangan cantik juga menjanjikan pengalaman  baru yang baik utnuk merehatkan badan dan juga minda. Seperti yang dijangka, alhamdulillah mengikuti lawatan ini pada hari lahir adalah sesuatu ayng berbaloi. Pada malam tersebut, saya dan para pensyarah dihidangkan dengan makan malam yang agak istimewa. Satu kenangan yang tidak dapat dilupakan. Selepas pulang ke chalet, kami berehat sementara meneruskan kerja keesokan hari.
Hidangan istimewa pada malam hari...
Pemandangan pada pagi hari sekitar resort.
Pada keesokan pagi, kami semua meneruskan khidmat kami. Pelbagai situasi dan keadaan pesakit dijumpai. ada yang mempunyai cacing di dalam mata dan perlu dirujuk ke hospital dan rata-rata penduduk di sini amat bersyukur kerana terdapat aktiviti seumpama ini ditempat mereka. Ini memandangkan mereka agak jauh dar bandar dan amat susah utnuk ke hospital dan juga mahupun pemeriksaan mata biasa.

Sebelum bertolak pulang, kami sempat bergambar di jeti tasik tersebut. Sepanjang mengikuti aktiviti ini, saya berasa amat seronok dan diharapkan dengan sumbangan khidmat yang tidak seberapa ini akan membantu sedikit sebnayak insan yang memerlukan. Sekian terima kasih.

Pemandangan hijau dengan kicauan burung sambil menyedut udara yang segar. Sesuai untuk hialngkan hiruk pikuk kota sebentar.

Sekitar chalet di resort ini. 

Bergambar di jeti Tasik Chini.

Bersama Rifizati, menikmati udara sekitar resort. a

06 di bera pahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bera pahang - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Bera</b>, <b>Pahang</b> - Mac 2012

Posted: 14 Mar 2012 12:50 PM PDT

JAWATAN:
1. Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran (U36)
2. Penolong Pegawai Tadbir (N27)
3. Pembantu Tadbir (Kewangan) (W17)
4. Pembantu Kesihatan Awam (U17)
5. Pembantu Operasi (N1)

IKLAN JAWATAN
http://www.scribd.com/doc/85383804/Jawatan-Kosong-Majlis-Daerah-Bera-Mac-2012

Jawatan Kosong Majlis Daerah Bera Mac 2012

Tarikh Tutup : 19 Mac 2012

Hebahan: Lagi Program Melawan <b>Di Bera Pahang</b> - Batu Tepi Jalan <b>...</b>

Posted: 12 Mar 2012 08:52 AM PDT

Mari-mari anak muda kita buat ramai di Bukit Keledang!
Buat ramai hingga UmnoBN tumbang di Bera!

06 di bukit tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


Tertunailah Hasrat Di Hati: Hari ke 2 <b>di Bukit Tinggi</b> Padang (Part 1)

Posted: 22 Feb 2012 06:51 PM PST

Kami tinggal di Hotel Karisma Bukit Tinggi.  Best duk hotel ni sebab x yah set jam nak bangun.  Bila azan subuh terus terjaga...waktu kat sini awal satu jam dari kat Malaysia

Bilik yang kami berdua dapat memang selesa.  Setiap hari dorang kasi berus gigi/ubat gig dan peralatan mandi yang lain.  Ada gak al quran di sediakan.

Sarapan pagi hari ke 2..kolak  pisang sama ajer mcm pengat pisang..

manis yg amat..nasi uduk pulak macam nasi lemak

Penjaja depan hotel dah ramai panggil kitaorang suruh beli barangan mereka.  

Nak buat camner dorang memang cari rezeki cara tu..tapi kami tak layan sebab nak shopping

ishhh gambar x cantik..dalam angkot..oleh sebab ramai kami ambik 2 angkot.  Setiap orang cuma kena bayar Rp2.000 sahaja.  Sebelum naik korang kena deal dulu dgn pemandu pasal kadang-kadang pemandu buat dajal mintak sampai Rp60.000 satu angkot sebab dorang tenguk orang luar.

Hari ni tak  naik bus pariwisata  sebab  kami nak membeli belah kat Pasar Aur Kuning tempat jualan macam-macam.  Kena hati-hati gak sebab biasalah kawasan macam pasar chow kit..tentu ada yang memerhatikan kita kan.

Destinasi pertama..borong kain sulam..waduh cantik-cantik dan berbaloi harga yang di tawarkan.  Apalagi masing-masing rembat 3-4 pasang...al maklumlah nak dekat raya kan. 

Tak beli kain batik sarung, kain pelikat dan kain batik lepas tak sah kan..kedai ni dalam pasar.  Ada yang beli blaus ...akak terpaksa cari seluar panjang. tudung dan benda dalaman sebab nak tukar aaaa..tak pasal-pasal keluar duit..menciiii

Akhir sekali beli telekung sulam..Cantikkan telekung yang telah di hias cantik dalam bekas.  Pakallah anak tak nak kawin lagi..kalau idak boleh beli.  Ramai ahli rombongan yang beli telekung termasuklah akak sebab akak jual kat adik beradik..at least lepas duit tambang.  

Tapi tak boleh banyak sangatlah...kastam tanya bila tenguk beg besar masa kat LCCT.  Nasib baik kami ramai..minta tolong geng tolong bawa.  Yang best dorang leh hantar kat hotel..tak payahlah kami angkut nak angkotan.  Habis  gak duit juta-juta yang kami bawak..tapi lega sebab tak risau bawak duit banyak dalam dompet.

Macam-macam jenis jajan yang di jual di Pasar Aur Kuning ni..tapi kami semua tak beli pun sebab payah nak bawak balik

Dah nama pun pasar..ramailah yang berjualan..macam-macam ada

Mana tahan tak ada muka akak kannnn...bila  nak ambil gambar, ahli rombongan kata...ibu nanti masuk dalam internet..kakak ni wartawan internet...ha ha ha kelakarlah dorang semua ni.  Ada yang pernah jenguk blog akak..tu sebab dorang tau.

Dah habis bershopping kami makan kat sini

Sambal lado hijau mesti adooooo...bila ada lauk belut semua geli nak makan.  Kami suruh pelayan angkat ..kali ni minum jus sirsak (air durian belanda). Pekat...likat..sedap ...

p/s Nantikan sambungannya yer..tak boleh panjang-panjang nanti korang bosan

Fatin Nadiah: sepetang <b>di Bukit Tinggi</b>

Posted: 26 Feb 2012 10:19 AM PST

Sampai kolej hubby tadi, terus mesej b, tapi b tak balas. Lepas tu call pulak. B angkat, tapi dia baru bangun tidur T.T

Ni rupa orang yang terpaksa tunggu dalam kereta

Nasib baik masa b buka pintu kereta tadi, b puji-puji aku. Kalau tak .. :pp
Ni first time kot aku pakai selendang macam ni. Kalau tak, semua selendang aku jenis macam singa punya. Kembang setalam. Lepas tu terbang-terbang kat muka. Tapi style kembang tu pun aku suka. Lepas ni nak pakai selendang cover dada plak. Bakal suami suruh. Padahal mama suruh lama dah, tapi tak pernah ikut. I don't know why. Sorry mama :(
Pukul berapa eh .. 10 pagi kot, kitorang pergi Jalan pasar. Hubby nak beli barang dia. Kat Jalan Pasar ni la ada satu story. 1st experience. Ada la 2 mamat bertopi and berbeg galas ni nak selup beg aku. Mula-mula tu aku memang tak perasan sebab tengah fokus dekat hubby. Tetiba aku rasa macam ada orang duk merapat dengan aku. Mula-mula tu aku biar ja, tapi bila salah sorang start nak buka zip beg galas aku, terus aku tengok diaorang. Dan-dan diorang senyum macam kerang busuk doe. Perh ! Nak ja time tu, aku tak tengok kat diorang masa diorang nak buka zip beg aku tu, tapi aku nak angkat FCUK. Bajet orang tak sedar kot. Bodoh !
Dalam pukul 11 lebih baru hubby siap shopping. Lepas tu memang rush la pergi Tasik Titiwangsa sebab nak tengok pameran pet. Tapi result dia ..

Ok. moody. Nasib baik kena pujuk :p Then singgah makan ja dekat situ. Nasib ada function gak datang Titiwangsa.
Dalam pukul 1 petang lebih, kitorang sampai dekat Bukit Tinggi. Nak datang sini pun sesat ohh. Tu tara tengok GPS. Kalau tak tengok, tak tau la -.-"
Ok, entry sorang dewasa = RM12. Ni just untuk masuk Taman eropah dengan jepun ja. Lain-lain bayar lagi -..-

Parking kat tingkat 2 hotel. Ok, jakun kejap. Tak tau nak jakun pasai pa .. Ok, biar gambar bercerita. Aku mengantuk. Zzz ..




Dua-dua pakat first time jejak sini. Tu yang masing-masing takmau kalah menunjukkan kejakunan. Tapi macam biasa, hubby is the winner. *bunga api keluar kiri kanan :p

Yang ambil gambar kitorang ni, minah Korea, Mati-mati aku ingat dia Cina. Tapi bukan Cina. Korea ! *semangat terlampau

Tempat macam ni, malam baru hidup aku rasa. Tak tau la, aku pun tak pernah mai. Ni first time merasa kejakunan.

Menara apa tak tau ni. Ada 3 tingkat. Duk tingkat ketiga baru la rasa sejuk macam 1 per 2 Genting. Kalau duduk kat ground floor, rasa macam kat Genting Sempah ja.


Ni kat hotel. Jangan salah faham. Aku dengan hubby mai sini tumpang kencing ja. Pundi kencing sarat sangat dah. Nak berjalan pun rasa tak seronok bila pundi kencing cekang ni. Huhu.

Ni bukan sebab aku nak nangis eh. Gimik semata-mata. Takda kena mengena dengan hubby. Dia sweet sangat ja hari ni. Hehe.

See .. sweet kan. Haha. Lagi sweet bila hubby pakai baju kemeja yang abah belikan untuk dia. Bakal ayah mertua hubby pun SO SWEET :D


Ok, nak balik dah. Nak pergi Taman Jepun plak.

Ni hotel. Bukan rumah aku. Tolong la jangan buat fitnah :p

Ok, dah sampai Japanese Park. Betul kot tu nama dia. Aku pun tak berapa nak betul dah ni. Mengantuk -..-

Ni kedai cenderahati dia. Air mineral botol kecik dia sebotol RM3. Sekian, terima kasih. Datang lagi !

Pondok menunggu. Dalam ni sejuk.
Kekasih selamanya :) Amin amin ..

See .. sehati sejiwa. Ni gaya sepontan tanpa tengok kiri kanan. Sama ja dua-dua :D
Ok, dalam pukul 5 lebih tu kami dah balik KL dah. Pukul 7.30, elok-elok orang azan maghrib ja, aku sampai dah kat Unisel. Zzz ..
 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved