ads

Isnin, 9 April 2012

06 di jengka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di jengka - Google Blog Search


Keratan akhbar <b>di Jengka</b> dan Putrajaya dan Pulau Pinang

Posted: 21 Mar 2012 12:00 AM PDT

Members of the public can volunteer as part of Community volunteer, helping our communities respond to and recover quickly
from emergency events. Malaysian Civil Defence recognises the value of trained and
dedicated volunteers, and is committed to providing a full and varied training
and exercise programme throughout the year to enable them to carry out their
duties when required.

Malaysian Civil Defence volunteers play a major role in providing additional
support for the community when it is required the most. By volunteering for Malaysian
Civil Defence you can make a productive contribution to your community
and country.

06 di bentong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bentong - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 11:42 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 11:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Mar 2012 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Gambar ini di tangkap adik ipar saya di bentong. Saya tidak pasti apakah imej di belakang tetapi what say you? So sorry kualiti imej yang sangat teruk, gambar di ambil dengan menggunakan kamera.Imej belakang tu bila ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Perbandaran <b>Bentong</b> Malaysia Terkini <b>...</b>

Posted: 05 Feb 2012 11:45 PM PST

Tarikh Tutup Permohonan: 20 Februari 2012

Daerah Bentong terletak dibawah pentadbiran Majlis Perbandaran Bentong dan terbahagi kepada 3 mukim iaitu Mukim Bentong, Mukim Sabai dan Mukim Pelangai. Selain dari Bandar Bentong, terdapat beberapa pekan lain yang menjadi tumpuan penduduk seperti di Karak, Bukit Tinggi, Telemong dan Simpang Pelangai. Bandar Bentong berperanan sebagai pusat pentadbiran dan perindustrian bagi daerah Bentong. Di bentong terdapat banyak industri-industri ringan dan sederhana seperti kilang kayu-kayan, kilang pembuatan makanan dan kilang pengumpulan komponen elektrik. Peningkatan kepada pembangunan di bandar telah menyedarkan Majlis Perbandaran Bentong supaya bersedia dengan keperluan dan cabaran-cabaran masa akan datang dalam usaha menjadikan Bandar Bentong sebuah bandar yang maju, makmur dan sejahtera.

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan kosong seperti berikut:

1. Centre Supervisor

2. Fasilitator

KLIK SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Incoming search terms:

  • jawatan kosong majlis perbandaran bentong 2012
  • majlis perbandaran bentong
  • jawatan kosong bentong
  • jawatan kosong di bentong
  • jawatan kosong majlis perbandaran bentong
  • keeja josong di majlis perbandaran bentong
  • kerja kosong daerah bentong
  • kerja kosong di daerah bentong
  • majlis pembandaran bentong

di negeri pahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pahang - Google Blog Search


DSCN9439 : Rumah kampong <b>di Negeri</b> Sembilan. | Flickr - Photo <b>...</b>

Posted: 11 Mar 2012 12:00 AM PST

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

06 di ketari - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di ketari - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2012 07:18 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2012 07:34 PM PST

URL Sumber Asal :-

Orang Minyak Mengamuk <b>Di Ketari</b>

Posted: 04 Nov 2011 05:52 PM PDT

Anak gadis di 20 kampung dan tamah perumahan Ketari, Bentong dinasihat tidak berjalan bersendirian terutama pada waktu malam bagi mengelak menjadi mangsa 'lembaga hitam' yang dibimbangi penduduk sejak dua minggu lalu kerana ia adalah seorang penjenayah pecah rumah dan perogol.

Sehubungan itu, Pemangku Ketua Polis Daerah Bentong, Deputi Superintendan Mohamad Mansor Mohd Nor, meminta penduduk meningkatkan rondaan malam di kawasan kejiranan masing-masing dan membersihkan semak-samun yang berpotensi menjadi tempat persembunyian penjenayah.

Mohamad Mansor berkata, pihaknya sedang mengenal pasti beberapa suspek selepas memperincikan siasatan sebelum mengambil tindakan lanjut.

Gambar hiasan. Carian Google

Gambar hiasan. Carian Google


"Jangan percaya khabar angin mengenai lembaga hitam, kita sedang menjuruskan siasatan untuk mendapatkan bukti untuk bertindak," katanya ketika dihubungi Berita Harian di sini, semalam.

Beliau mengulas kebimbangan penduduk dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ketari mengenai lembaga hitam seakan orang minyak bertubuh kecil dipercayai mengamalkan ilmu hitam yang mengganggu gadis bawah umur selain memecah masuk rumah.

Sementara itu, Mufti Pahang, Datuk Abdul Rahman Othman, juga meminta penduduk di situ mendapatkan laporan lebih tepat daripada pihak berkuasa berhubung perkara itu bagi mengelak masyarakat terpengaruh dengan berita yang belum diketahui kesahihannya.

Beliau menasihatkan mereka supaya meningkatkan semangat kejiranan dan mengambil langkah keselamatan termasuk memasang lampu untuk menerangkan persekitaran rumah.

"Bagi masyarakat Islam pula, lebih baik adakan solat hajat dan perbanyakkan membaca al-Quran dan berzikir bagi mengelak perkara tidak baik berlaku di rumah masing-masing," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

ADUN Ketari, Datuk Dr Ng Keong Chye pula meminta penduduk kampung lebih berwaspada serta meningkatkan rondaan di sekitar kawasan masing-masing.

"Pihak polis juga turut membuat rondaan dan kita harap penduduk dapat bekerjasama dengan polis untuk memastikan keharmonian kawasan masing-masing," katanya.

Related posts:

  1. Lelaki Bogel 'Orang Minyak' Ditangkap Penduduk
  2. Orang Minyak: Antiklimaks!
  3. Amuk 40 'Sukarelawan' Belasah Orang
  4. Penyerang Tersalah Orang | Pekerja Bengkel Dipukul Hingga Pengsan
  5. Dipaksa Seks dengan Orang Asing
  6. Cadangan Bandar Baru Lipis Akan Dibangunkan
  7. Penduduk Kampung Gempar | Timbunan Al-Quran Di Bangsal Lembu
  8. Minyak Ron 95: Tiada Cadangan Menaikkannya
  9. Rompakan RM400 Ribu Di Stesen Minyak Bukit Jelutong
  10. PRU-13 | PDRM Sudah Bersedia
Full content generated by Get Full RSS.

Caca Marba: Orang minyak amuk <b>di Ketari</b>

Posted: 04 Nov 2011 05:16 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]KUANTAN: Anak gadis di 20 kampung dan tamah perumahan Ketari, Bentong dinasihat tidak berjalan bersendirian terutama pada waktu malam bagi mengelak menjadi mangsa 'lembaga hitam' yang dibimbangi penduduk ...

AkuMad: Orang minyak amuk <b>di Ketari</b>

Posted: 04 Nov 2011 04:47 PM PDT

Lembaga hitam didakwa pecah rumah, merogol bimbangkan penduduk
KUANTAN: Anak gadis di 20 kampung dan tamah perumahan Ketari, Bentong dinasihat tidak berjalan bersendirian terutama pada waktu malam bagi mengelak menjadi mangsa 'lembaga hitam' yang dibimbangi penduduk sejak dua minggu lalu kerana ia adalah seorang penjenayah pecah rumah dan perogol.
Sehubungan itu, Pemangku Ketua Polis Daerah Bentong, Deputi Superintendan Mohamad Mansor Mohd Nor, meminta penduduk meningkatkan rondaan malam di kawasan kejiranan masing-masing dan membersihkan semak-samun yang berpotensi menjadi tempat persembunyian penjenayah.
Mohamad Mansor berkata, pihaknya sedang mengenal pasti beberapa suspek selepas memperincikan siasatan sebelum mengambil tindakan lanjut.
"Jangan percaya khabar angin mengenai lembaga hitam, kita sedang menjuruskan siasatan untuk mendapatkan bukti untuk bertindak," katanya ketika dihubungi Berita Harian di sini, semalam.
Haih.. zaman moden ni masih ade lagi ke orang minyak.. kalau orang minyak ni gunakan ilmu dia untuk kebaikan kan bagus..ganti tempat superman dan batman.. hmm.. ade ilmu salah guna.. (buat blog untuk memaki orang,mengeji sampai jadi isu..asal.huhu)
Full content generated by Get Full RSS.

Orang Minyak Mengamuk <b>Di Ketari</b>

Posted: 04 Nov 2011 05:52 PM PDT

Anak gadis di 20 kampung dan tamah perumahan Ketari, Bentong dinasihat tidak berjalan bersendirian terutama pada waktu malam bagi mengelak menjadi mangsa 'lembaga hitam' yang dibimbangi penduduk sejak dua minggu lalu kerana ia adalah seorang penjenayah pecah rumah dan perogol.

Sehubungan itu, Pemangku Ketua Polis Daerah Bentong, Deputi Superintendan Mohamad Mansor Mohd Nor, meminta penduduk meningkatkan rondaan malam di kawasan kejiranan masing-masing dan membersihkan semak-samun yang berpotensi menjadi tempat persembunyian penjenayah.

Mohamad Mansor berkata, pihaknya sedang mengenal pasti beberapa suspek selepas memperincikan siasatan sebelum mengambil tindakan lanjut.

Gambar hiasan. Carian Google

Gambar hiasan. Carian Google


"Jangan percaya khabar angin mengenai lembaga hitam, kita sedang menjuruskan siasatan untuk mendapatkan bukti untuk bertindak," katanya ketika dihubungi Berita Harian di sini, semalam.

Beliau mengulas kebimbangan penduduk dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ketari mengenai lembaga hitam seakan orang minyak bertubuh kecil dipercayai mengamalkan ilmu hitam yang mengganggu gadis bawah umur selain memecah masuk rumah.

Sementara itu, Mufti Pahang, Datuk Abdul Rahman Othman, juga meminta penduduk di situ mendapatkan laporan lebih tepat daripada pihak berkuasa berhubung perkara itu bagi mengelak masyarakat terpengaruh dengan berita yang belum diketahui kesahihannya.

Beliau menasihatkan mereka supaya meningkatkan semangat kejiranan dan mengambil langkah keselamatan termasuk memasang lampu untuk menerangkan persekitaran rumah.

"Bagi masyarakat Islam pula, lebih baik adakan solat hajat dan perbanyakkan membaca al-Quran dan berzikir bagi mengelak perkara tidak baik berlaku di rumah masing-masing," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

ADUN Ketari, Datuk Dr Ng Keong Chye pula meminta penduduk kampung lebih berwaspada serta meningkatkan rondaan di sekitar kawasan masing-masing.

"Pihak polis juga turut membuat rondaan dan kita harap penduduk dapat bekerjasama dengan polis untuk memastikan keharmonian kawasan masing-masing," katanya.

Related posts:

  1. Lelaki Bogel 'Orang Minyak' Ditangkap Penduduk
  2. Orang Minyak: Antiklimaks!
  3. Amuk 40 'Sukarelawan' Belasah Orang
  4. Penyerang Tersalah Orang | Pekerja Bengkel Dipukul Hingga Pengsan
  5. Dipaksa Seks dengan Orang Asing
  6. Cadangan Bandar Baru Lipis Akan Dibangunkan
  7. Penduduk Kampung Gempar | Timbunan Al-Quran Di Bangsal Lembu
  8. Minyak Ron 95: Tiada Cadangan Menaikkannya
  9. Rompakan RM400 Ribu Di Stesen Minyak Bukit Jelutong
  10. PRU-13 | PDRM Sudah Bersedia

06 di nenasi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di nenasi - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2012 03:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 03:03 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah <b>di Nenasi</b> | Sharing <b>...</b>

Posted: 30 Mar 2012 12:00 AM PDT

PEKAN: Satu rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah di Kampung Serun, dekat Nenasi, di sini.

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 04:05 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Shafie Nor: Rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah <b>di Nenasi</b>

Posted: 30 Mar 2012 01:24 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah di Nenasi. PEKAN: Satu rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah di Kampung Serun, dekat Nenasi, di sini, Rabu lalu. Rangka manusa itu ditemui dua lelaki yang ...

KEBAKARAN KEDAI MAKAN DAN RUMAH KEDIAMAN <b>DI NENASI</b> <b>...</b>

Posted: 29 Jan 2012 08:10 AM PST

[unable to retrieve full-text content]KEBAKARAN KEDAI MAKAN DAN RUMAH KEDIAMAN DI NENASI PADA 25.1.2012. 'Malang memang tidak berbau.' Itu lah saja ungkapan yang sering dapat kita katakan jika berlaku sesuatu malapetaka dan kejadian yang ...

06 di lanchang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di lanchang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 07:30 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 07:56 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 07:56 AM PST

URL Sumber Asal :-

Jelajah Pantai Timur - Apa ada <b>di</b> Deerland, <b>Lanchang</b>

Posted: 06 Mar 2012 08:03 AM PST

Yeargh....dpt sambung lagi entry jelajah pantai timur ni wlpn siang td gi bawak akiss gi unit ortopedik lagi utk rawatan susulan....

Perjalanan dari Kuantan mmg sgt meletihkan...tp nampaknya semua masih bertenaga, Alhamdulillah.

Utk kali ke-2 aku, suami & anak2 sampai ke Deerland ni. Kali pertama beberapa tahun sebelum tu kitorang gi ngan family Bentong, adik aku yg bawakkan.
Utk kali ke-2 ni...giliran kitorang lak bawak keluarga dari Taiping singgah sini...

Kali ni dh apgred ler sket gayanya...

Mula2 masuk...mmg area rusa ni ler tempat dituju. Dorang kira kita ada brp...dorang akan bg bekas yg mengandungi potongan ubi keledek utk diberi pd sang rusa yg rakus ni, hoho..
Kali pertama datang sini dulu....leh bg makan kat belah dlm pagar. Kita akan dikejar oleh rusa2 yg rakus ni utk dptkan potongan ubi keledek tersebut, huhu. Seronok jgk mcm tu, kan...tp mgkn faktor keselamatan...pihak Deerland tak bg dh pengunjung bg makanan kat dlm pagar. Bg makan kat luar dulu...dh abes, baru leh masuk bermesra2 ngan si rusa2 tu, hehe..
Taklah...sebenarnya ada jgk yg dtg dekat2. Kita leh pegang2 dia..tp tu lah...rusa2 ni ikut suka hati dia aje nk buang air sebanyak2nya kat mana2. Kekadang kita kena lari jaoh sket...takut terpercik, haha. Masa rusa tu tgh buang air...ada lak kawan2 dia datang bontot dia dok jilat air tu, uwekk!!!
Tak caya...ada adegan tu kat gambar atas ni. Carilah sendiri, hehe..Selain rusa...ada jgk haiwan2 yg lain dipelihara di sini utk tatapan pengunjung...
Aktiviti seterusnya...leh pegang ular dan bergambar dgn ular sawa tersebut. Masa gi kali pertama tu...aku tak pegang pun, hehe. Anak2 aje yg bukan main berani dok pegang. Kali ni baru ler rasa tingin nk pegang, eiii..
Kemudian..gi ler kat sini...yg ditunggu2. Mujur ler dorang try pujuk2 beruang yg diberi nama Muda ni akhirnya Muda mengalah, huhu. Kalo idak katanya...kul 1.30ptg tu mood dia dh takde dh. Rezeki org Taiping ler dpt pegang Muda ni, hehe..
Takut gak nk pegang over2 mcm kitorang gi kali pertama dulu siap leh bergambar pelok2 bagai sebab mood dia kali ni bila tengahari ni mcm kita gak ler...makin terik...makin hangat ler mood dia, ye tak..hehe..Kitorang gi masa 1st time tu masih waktu pagi...mmg waktu dia tgh kool.
Ni pun jenoh krew2 nk pujuk ni. Risau gak kang tetiba dia naik angin kalo over2 sgt, hehe. Tgk jer ler kuku dia tu, eiii...kulit pokok pun dia leh siat2 dan kokak ngan mulut dia cenggitu aje, ish..ish..
Menziarahi Muda adalah acara last kat situ. Jadinya...leh keluar ikut kedai souvenier...beli ler apa yg menarik dan tertarik, hehe..
Dari Deerland...kitorang ke arah Kuala Gandah...tempat gajah tu ler. Tak jauh dari situ..5-6km masuk ke dalam lagi, kot...hehe..
Tp kali ni gi nengok2 cenggitu aje lah. Takde daftar apa pun utk join bagi makan, nak mandi atau menunggang. Kitorang perlu ke Mempaga lak utk bermalam kat situ semalaman. Walaupun ada sedikit masalah yg datang dari tuan homestay sendiri...Alhamdulillah, settle. 
Tandas & bilik mandi kat sini pun dh apgred dh. Tak mcm kali pertama kitorang jejak sini. Sempit dan terhad kawasan tandasnya sampai leh nampak pelancong asing wanita mandi berbogel aje kat luar pintu bilik mandi wanita tu (tp masih dlm tandas wanita, lah...hehe) Bkn kat luar tandas betul2, ye...hehe..Cuma org pempuan yg tunggu kat dlm tandas tu aje yg leh nampak, ngee..
Kali ni dh ok laa kot gayanya. Dh besar dh bangunan utk tandasnya.
Jawapan yg ada dlm gambar di atas adalah berdasarkan soalan...benarkan gajah takut pada tikus?? hehe...
Selesai ler panjang lebarnya mengembara di Deerland, Lanchang yg terletak di negeri Pahang Darul Makmur ni. Sangat best kalo bawa anak2 ke sini, ye. Aku dh 2 kali gi pun masih teruja lagi masuk sini, hehe..Bkn pe, kat sini kita leh pegang ular, rusa, puyoh Scotland dan yg paling best...leh pegang seekor beruang itam berkuku panjang, uiiyo!! Bkn semua tempat ada mcm ni, ye...

Sekian...esok harap2 dpt sambung suasana di homestay Felda Mempaga...mmg best homestay tu!!!

06 di bukit ibam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bukit ibam - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di bukit ibam</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2012 07:15 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bukit ibam</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 07:03 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Today&#39;s Photograph : <b>Bukit Ibam</b> 1968 « MMM&#39;s "Everything is <b>...</b>

Posted: 27 Mar 2012 05:05 PM PDT

Bukit Ibam in History

Contribution of Glenn Schumacher

mamadou

0.000000 0.000000

06 di gebeng - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di gebeng - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 07:23 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2012 07:23 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2012 07:12 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 07:11 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 07:34 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Malaysia Waves: PENDEDAHAN MENGAPA PERLUNYA KILANG <b>...</b>

Posted: 05 Mar 2012 03:48 PM PST

ULASAN: Tulang Besi diberikan link kepada artikel ASIA SENTINEL di bawah berkaitan dengan pengeluaran "rare earth" oleh negeri China.

Rupa2nya CHina telah mengambil keputusan untuk mengurangkan pengeluaran "rare earth" secara drastik.

Mengikut laporan di bawah, kemungkinan 50% atau lebih bekalan "rare earth" dunia akan berkurangan ekoran keputuan Beijing untuk membersihkan segala kekotoran yang ditinggalkan oleh industri "rare earth" di China.

Kemusnahan yang dihasilkan oleh industri ini telah menyebabkan ribuan rakyat CIna mengidap penyakit2 kronik seperti kanser dan "jantung hitam".

TIdak termasuk asap2 beracun yang begitu menyeliputi CIna serta air2 radioaktif yang sedang memusnahkan kehijauan serta muka bumi China.

Maka, kilang LYNAS telah dicadangkan dibuat di Gebeng mengikut piawaian negara China. Sedangkan piawaian yang sama telah menyebabkan kemusnahan alam sekitar yang sangat serius di Cina. TIdak termasuk penyakit2 kronik yang melanda rakyat Cina.

Bagi saya, siap sedialah menghadapi kemusnahan yang dahsyat di Malaysia apabila kilang Lynas mula beroperasi nanti.

China's Rare Earth Mining Catastrophe
Written by Our Correspondent
Tuesday, 21 June 2011http://www.blogger.com/img/blank.gif

A dramatic lesson as the rest of the world gears up to replace the falling Chinese supply

Last December, China's Commerce Minister, Chen Deming, said the country "has no choice" but to take stringent measures to clean up its rare earths industry, placing export controls on some of the world's most vital elements.

Beijing cut exports for the first half of 2011 by 35 percent, following a 72 percent reduction for the second half of last year. While most of the attention in the world's press centered on what was regarded as a strategic decision, Chinese officials said they could no longer afford the damage to their environment. With one third of the world's rare earth reserves, the country at that point was delivering 95 percent of the world's exports of 17 different rare earth substances, which go into a wide and growing variety of crucial industries from computer to catalytic converters to wind farms to many more.

The fact is that the country faces massive damage from mining and smelting. Over the last two or three years China has begun to face up to the fact that the rare earths mining industry is beset by widespread illegal mining, virtually complete lack of worker safety guidelines or measures, which has wrecked a broad swath of the country and left thousands of miners suffering from a variety of deadly diseases with pneumoconiosis, or black lung disease the most prevalent. Doing something about the destruction has become imperative.

Google "China rare earths environmental damage" and hundreds of stories will appear. The industry in China produces five times the waste gas, including fluorine and sulfur dioxide as the total flared off annually by all miners and oil refiners in the United States, according to a speech by Xu Xu, the chairman of the Chinese Chamber of Commerce of Metals, Minerals, and Chemicals Importers and Exporters in December in Beijing, who was quoted in a variety of publications. In addition to that, Xu was quoted as saying, the industry produces 13 billion meters of gas and 25 million tons of wastewater filled with cancer-causing heavy metals including cadmium and others.

These are some issues that are being considered in Australia, California and Malaysia as the world scrambles for additional supplies to replace those China is shutting down. Excluding China, global industries will require 55,000 to 60,000 metric tons of rare earth metals in 2011, with a third to a half coming from China. There is always the question in China whether environmental rules will do any good. Some authorities estimate that fully half the rare earth metals being produced in China are smuggled out of the country after being mixed with other ores to disguise them. Nonetheless, the Ministry of Environmental Protection announced that further emissions caps for 15 types of pollutants related to rare earth mining and smelting will go into effect on Oct. 1, probably constricting the supply more .

Cindy Hurst, an analyst for the U.S. Army's Foreign Military Studies Office in Fort Leavenworth quoted the Chinese Society of Rare Earths in an article for the website The Cutting Edge that "Every ton of rare earth produced (in China) generates approximately 8.5 kilograms of fluorine and 13 kg of dust; and using concentrated sulfuric acid high temperature calcination techniques to produce approximately one ton of calcined rare earth ore generates 9,600 to 12,000 cubic meters of waste gas containing dust concentrate, hydrofluoric acid, sulfur dioxide, and sulfuric acid, approximately 75 cubic meters of acidic wastewater plus about one ton of radioactive waste residue (containing water)."

All of the rare earth enterprises in the Baotou region of China, Hurst wrote, "produce roughly 10 million metric tons of all varieties of wastewater every year, most it discharged without being effectively treated, which not only contaminates potable water for daily living, but also contaminates the surrounding water environment and irrigated farmlands." In addition, each ton of rare earths produces 2,000 tons of mine tailings, which often contain radioactive thorium.

Despite those dangers, it appears certain that the appetite for rare earth minerals can only grow, and the attendant dangers. And if China can't supply them, other countries will. In California, a mine in Mountain Pass near the Mojave Desert is being reopened after closing nine years ago because of environmental issues. The mine, being reopened by a company called Molycorp Inc., will have to answer to 18 different California regulatory agencies, spending US$2.4 million annually on monitoring and compliance.

Malaysia, where a wholly-owned Australian firm called Lynas Corporation Ltd is seeking open a US$595 million processing plant for ore shipped from Australia, is currently on the firing line, with environmentalists and opposition political parties dead set against its opening. Lynas says the plant is nearing completion and could start processing ore in September.

On June 4, with protesters waving signs outside the Kelantan hotel where they were staying, an international panel of independent experts arrived to inspect the plant. The panel has since returned to Vienna to renew its findings and is expected to submit its report to the Malaysian government at the end of the month.

Lynas has been struggling to open the plant since 2006, It received its original license in January 2008. The political fallout, especially since the West Australian government announced 10 days ago that it would refuse to accept waste material from the plant, has been heavy, with some observers forecasting that the plant wouldn't open until after national elections projected for later this year or early next.

Malaysian government officials say improved processing techniques have considerably ameliorated any environmental damage and that extraction will use far less damaging techniques to produce more rare earth ores.

Mustapa Mohamed, Malaysia's minister of international trade and industry, took to the New Straits Times newspaper last week to say the government had carefully considered the Lynas proposal and that when it was first submitted in 2006, "it raised questions that went beyond the ambit of (the country's) economic considerations."

The government, he wrote, was " well aware then that the rare earth industry was associated with health and safety issues, especially after the experience of the Asian Rare Earth (ARE) project in Perak in the early 1990s." In that particular incident, a Mitsubishi Chemical subsidiary processing indigenous rare earths ended up with a US$100 million bill and eight deaths from leukemia that were laid to contamination at the plant.

Thus, Mustapa wrote, "it was pertinent to ask what impact the Lynas project would have on public health. How will it affect the environment and the livelihood of people living in its vicinity? Are these risks measurable, and within acceptable limits? Do we have the rules, regulations and institutional framework to monitor and manage these risks? "

Lynas, he said, was granted its manufacturing license after being required to comply with a long list of safety standards defining the acceptable amount of radiation that can be released into the atmosphere throughout the process from construction to decommissioning and remediation.
The Fukushima nuclear plant near meltdown in Japan in the March 11 earthquake, he said, had raised extensive debate and that "some people living in the vicinity of the Lynas site believed the project would pose unacceptable health and safety risks to human life and the environment. In the view of some at least, the project should be terminated."

Thus, he said, he asked the International Atomic Energy Agency to appoint the nine-member panel to study the safety issues. The health and safety of the populace, he said, is the government's number-one priority, one that "overrides all other considerations, and any decision on Lynas will not be made at its expense."

He said the construction of the plant and its incipient risk "highlights the need for investors to be responsible corporate citizens in their host country. They should adhere to standards of conduct and governance which are not in any way inferior to those practiced in their home country. I think these are legitimate expectations, and no enlightened investor will have any quarrel with them."


 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved