ads

Jumaat, 20 April 2012

06 di temerloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di temerloh - Google Blog Search


Pekan Sari <b>Di Temerloh</b> | blogr.my

Posted: 16 Apr 2012 05:54 PM PDT

4 hari lepas oleh rose_zha

Salam semua,Tidak sempat untuk menulis banyak kali ini, jadi saya kongsikan gambar ketika pergi ke pekan sari di Temerloh. Memang rambang mata pergi ke pekan sari ni, macam - macam ada. Semua rasa nak di beli.Sudah berw...

Baca selanjutnya »

Lain-lain mylifemyprimaryplan.blogspot.com 3 pelawat

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di janda baik</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 11:39 PM PDT

URL Sumber Asal :-

06 di bentong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bentong - Google Blog Search


Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim <b>di Bentong</b>: Jom turun <b>...</b>

Posted: 10 Apr 2012 06:56 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim di Bentong: Jom turun ramai-ramai ke BERSIH 3.0 & bapa Altantuya nak jumpa ah jib menteri wanita yang lari … Share this: StumbleUpon · Reddit. Like this: Like. Be the first to like this ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 11:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Mar 2012 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Gambar ini di tangkap adik ipar saya di bentong. Saya tidak pasti apakah imej di belakang tetapi what say you? So sorry kualiti imej yang sangat teruk, gambar di ambil dengan menggunakan kamera.Imej belakang tu bila ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Perbandaran <b>Bentong</b> Malaysia Terkini <b>...</b>

Posted: 05 Feb 2012 11:45 PM PST

Tarikh Tutup Permohonan: 20 Februari 2012

Daerah Bentong terletak dibawah pentadbiran Majlis Perbandaran Bentong dan terbahagi kepada 3 mukim iaitu Mukim Bentong, Mukim Sabai dan Mukim Pelangai. Selain dari Bandar Bentong, terdapat beberapa pekan lain yang menjadi tumpuan penduduk seperti di Karak, Bukit Tinggi, Telemong dan Simpang Pelangai. Bandar Bentong berperanan sebagai pusat pentadbiran dan perindustrian bagi daerah Bentong. Di bentong terdapat banyak industri-industri ringan dan sederhana seperti kilang kayu-kayan, kilang pembuatan makanan dan kilang pengumpulan komponen elektrik. Peningkatan kepada pembangunan di bandar telah menyedarkan Majlis Perbandaran Bentong supaya bersedia dengan keperluan dan cabaran-cabaran masa akan datang dalam usaha menjadikan Bandar Bentong sebuah bandar yang maju, makmur dan sejahtera.

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan kosong seperti berikut:

1. Centre Supervisor

2. Fasilitator

KLIK SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Incoming search terms:

  • jawatan kosong majlis perbandaran bentong 2012
  • majlis perbandaran bentong
  • jawatan kosong bentong
  • jawatan kosong di bentong
  • jawatan kosong majlis perbandaran bentong
  • keeja josong di majlis perbandaran bentong
  • kerja kosong daerah bentong
  • kerja kosong di daerah bentong
  • majlis pembandaran bentong

di negeri pahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pahang - Google Blog Search


Gangguan Bekalan Air <b>Di Negeri</b> Sembilan Esok

Posted: 18 Mar 2012 07:43 PM PDT

SEREMBAN – Beberapa kawasan di Kuala Pilah, Tampin dan Jempol akan mengalami gangguan bekalan air esok berikutan kerja penyelenggaraan berjadual loji dan pengalihan paip.

Pengurus Khidmat Pelanggan dan Hal Ehwal Awam Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (Sains) Azlan Abdul Aziz berkata gangguan bekalan air di Kuala Pilah dan Tampin bermula dari pukul 8 pagi Selasa hingga 8 pagi keesokannya (21 Mac).

Gangguan bekalan air di Jempol pula bermula dari 8.30 pagi Selasa hingga 8.30 malam Rabu, katanya di sini hari ini.

Azlan berkata kerja penyelenggaran loji berjadual dan pengalihan paip ini merupakan antara usaha berterusan Sains dalam menambah baik dan meningkatkan mutu bekalan air demi kepentingan pelanggan pada masa hadapan.

Katanya bekalan air akan disambung semula selepas waktu yang dinyatakan dan dijangka pulih secara berperingkat.

Bagaimanapun, katanya beberapa kawasan tinggi dijangka mengalami gangguan memandangkan pemulihan bekalan air sepenuhnya akan mengambil masa.

Beliau meminta pengguna yang memerlukan perkhidmatan pada hari berkenaan supaya menghubungi talian bebas tol 1-800-88-6982. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

06 di mempaga - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di mempaga - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2012 09:18 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Dec 2011 01:45 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Dec 2011 01:45 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Dec 2011 01:45 AM PST

URL Sumber Asal :-

Tragedi Lemas Ketika Memancing <b>Di Mempaga</b> | putri roh

Posted: 04 Dec 2011 01:51 AM PST

ketika enry ini ditulis, mangsa yang  sudah lebih daripada 24 jam hilang dikhuatiri lemas di sungai Krau di kampung koi neh... la ni pulak hujan lebat... operasi mencari mungkin dihentikan seketika.. koi tak la pegi kat lokasi.. mak abah koi yg setia daripg smlm membawa ke pagi tadi.. dan ptg ni dorang pegi lagi....
menurut abah koi.. mangsa bersama seorang lagi rakan pegi memancing kira2 jam 3 tg smlm... sedang berjalan ditebing salah seorang daripada mereka (mangsa) tergelincir masuk ke sungai. Air sungai yang ketik itu naik akibat hujan tengahari semalam menyukarkan untuk rakan mangsa menolong unuk menyelamatkannya. Menurut rakan mangsa, dia kemudian pergi mendapatkan pertolongan dan apabila kembali  mangsa sudah tidak kelihatan.
menurut rakan mangsa beg mangsa turut terjatuh bersama-sama mangsa ke dalam sungai namun sehingga pagi tadi hp mangsa masih dapat dihubungi. Ketika operasi mencari pagi tadi juga, hp mangsa turut cuba dihubungi untuk mendengar bunyi agar dapat dikesan lokasinya. Namun gagal.
Rakan mangsa walaubagaimanapun telah ditahan oleh pihak polis untuk soal siasat. Takziah buat keluarga mangsa. Harap segalanya berakhir dengan baik. Wallahualam.
Full content generated by Get Full RSS.

Muhamad Adenan dan Salmah <b>di Mempaga</b>. - RAZAKRAMLI 017 <b>...</b>

Posted: 10 Jan 2012 07:41 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Muhamad Adenan dan Salmah di Mempaga. Lensa Fineview Photographic. 0 comments: Post a Comment · Newer Post Older Post Home. Subscribe to: Post Comments (Atom). Blog Archive. Jan 2012 (2); Dec 2011 (2); Nov ...

Silat Pulut orang kahwin <b>di</b> Felda <b>Mempaga</b> - Freelance <b>...</b>

Posted: 11 Jan 2012 12:27 AM PST

Selamat melayari my blog.Saya peminat fotografi. Saya memang dari dulu suka ambil gambar. hobi... start dari Camera biasa (compact camera) lepas tu kepada DSLR. Sesapa yang rasa nak pelawa saya ambil gambar.Sila hubungi: Tel:09-3562677/HP:017-9778162.

Full content generated by Get Full RSS.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 09:33 PM PST

URL Sumber Asal :-

Jelajah Pantai Timur - Homestay Felda <b>Mempaga</b>

Posted: 07 Mar 2012 08:02 AM PST

02hb Jun 2011
Petang Khamis..

Dari Deerland, Lanchang...kitorang terus ke Felda Mempaga ikut jalanraya ke Felda Lakum, Felda Bukit Damar dan seterusnya Felda Mempaga..
Kitorang akan bermalam di sana...di sebuah rumah generasi ke-2 felda...rumah yg unik dan tuan umahnya dijadikan sebuah homestay.
Sgt menarik. Tambahan pulak...rumah homestay ni dijaga baik oleh tuan rumahnya. Lanskap yg menarik dan dekorasi dalaman juga sgt menarik.
Boleh gi ke link Felda Mempaga ni utk tengok dekorasi dan bilik2 yg disediakan di homestay ni..

Rumah ni mempunyai 4 bilik tidur. Tiga bilik tido mempunyai katil queen dan satu lagi katil double decker yg bawahnya besar dan atasnya single. Ada bantal & tilam tambahan disediakan. Ada 2 ekon di 2 buah bilik utama.
Ada 2 bilik air yg bersih. Ada sebuah dapur yg sangat lengkap...rasa mcm umah sendiri sebab sgt komplit. Ada mesin basuh manual....Filter air suling aje takde, hihi...
(Tuan homestay ni mmg dok umah ni ke?? kot ler kan...masa org sewa homestay ni...dorang gi tido kat umah lain, hehe)

Kemudian, kitorang menghala ke bandar Bentong utk menikmati dinner yg terawal, hehe. Kul 6 lebih punya dinner ala2 hostel, okeh!!
Ayah dan mak tunggu kat sini....leh makan sama2, yeargh!!!
Ayah ngan mak pun join bermalam kat homestay tu. Seronok berborak2...tp malam tu tengah berborak malam2...tetiba pintu homestay telah diketuk dengan kuat. Aku kat dalam bilik tengah lap kepala dan muka abg ngan tuala basah dan urut abg yg tengah demam...demam panas dan kepala tengah pening2. Terus mak panggil aku dengan tergesa2...ingat tuan umah atau pun org jahat yg ketuk mcm tu, ish..ish..aku pun keberah!! Dh ler abg tengah tak sihat, adoii..
Kelakar citer ni kalo diingat2.
Rupa2nya si Fadel yg datang, cis...bedebah tul ler adek aku tu. Dia dtg ngan Dayah...tak bgtau pun nk datang situ, hmm...kuat mengusik betul ler!!!
Sampai skang aku ingat lagi mcm mana kelam kabutnya dan kalutnya bila ada ketukan kat pintu yg kuat cenggitu, huh!!!

02hb Jun 2011
Jumaat...

Pagi2 tu semua dh siap sedia, kemas2 barang...dh nak bertolak balik ikut jalan Cameron Highlands, huhu..

Kemudian, kitorang gi sarapan pagi kat medan selera kg. Baru tu....
Pastu, kitorang pun menghala ke Raub, Sg. Koyan dan terus ke Cameron Highlands..
Mak, ayah, Fadel & Dayah pun ikut sampai ke Cameron Highlands, hehe...

Selesai entry di homestay Felda Mempaga....sambung entry last...ye last...di Cameron Highlands. Mujur ler gambar2 kat sana sket aje, kihkih....

Sekian..

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2012 09:04 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 09:33 PM PST

URL Sumber Asal :-

Jelajah Pantai Timur - Homestay Felda <b>Mempaga</b>

Posted: 07 Mar 2012 08:02 AM PST

02hb Jun 2011
Petang Khamis..

Dari Deerland, Lanchang...kitorang terus ke Felda Mempaga ikut jalanraya ke Felda Lakum, Felda Bukit Damar dan seterusnya Felda Mempaga..
Kitorang akan bermalam di sana...di sebuah rumah generasi ke-2 felda...rumah yg unik dan tuan umahnya dijadikan sebuah homestay.
Sgt menarik. Tambahan pulak...rumah homestay ni dijaga baik oleh tuan rumahnya. Lanskap yg menarik dan dekorasi dalaman juga sgt menarik.
Boleh gi ke link Felda Mempaga ni utk tengok dekorasi dan bilik2 yg disediakan di homestay ni..

Rumah ni mempunyai 4 bilik tidur. Tiga bilik tido mempunyai katil queen dan satu lagi katil double decker yg bawahnya besar dan atasnya single. Ada bantal & tilam tambahan disediakan. Ada 2 ekon di 2 buah bilik utama.
Ada 2 bilik air yg bersih. Ada sebuah dapur yg sangat lengkap...rasa mcm umah sendiri sebab sgt komplit. Ada mesin basuh manual....Filter air suling aje takde, hihi...
(Tuan homestay ni mmg dok umah ni ke?? kot ler kan...masa org sewa homestay ni...dorang gi tido kat umah lain, hehe)

Kemudian, kitorang menghala ke bandar Bentong utk menikmati dinner yg terawal, hehe. Kul 6 lebih punya dinner ala2 hostel, okeh!!
Ayah dan mak tunggu kat sini....leh makan sama2, yeargh!!!
Ayah ngan mak pun join bermalam kat homestay tu. Seronok berborak2...tp malam tu tengah berborak malam2...tetiba pintu homestay telah diketuk dengan kuat. Aku kat dalam bilik tengah lap kepala dan muka abg ngan tuala basah dan urut abg yg tengah demam...demam panas dan kepala tengah pening2. Terus mak panggil aku dengan tergesa2...ingat tuan umah atau pun org jahat yg ketuk mcm tu, ish..ish..aku pun keberah!! Dh ler abg tengah tak sihat, adoii..
Kelakar citer ni kalo diingat2.
Rupa2nya si Fadel yg datang, cis...bedebah tul ler adek aku tu. Dia dtg ngan Dayah...tak bgtau pun nk datang situ, hmm...kuat mengusik betul ler!!!
Sampai skang aku ingat lagi mcm mana kelam kabutnya dan kalutnya bila ada ketukan kat pintu yg kuat cenggitu, huh!!!

02hb Jun 2011
Jumaat...

Pagi2 tu semua dh siap sedia, kemas2 barang...dh nak bertolak balik ikut jalan Cameron Highlands, huhu..

Kemudian, kitorang gi sarapan pagi kat medan selera kg. Baru tu....
Pastu, kitorang pun menghala ke Raub, Sg. Koyan dan terus ke Cameron Highlands..
Mak, ayah, Fadel & Dayah pun ikut sampai ke Cameron Highlands, hehe...

Selesai entry di homestay Felda Mempaga....sambung entry last...ye last...di Cameron Highlands. Mujur ler gambar2 kat sana sket aje, kihkih....

Sekian..

06 di kuala lipis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala lipis - Google Blog Search


Perbincangan Pertama <b>di Kuala Lipis</b>

Posted: 19 Apr 2012 06:14 PM PDT

Alhamdulillah, sehari selepas pelancaran penulis bersama abang Khairulzain, Najwa dan Am daripada kelab Gemilang yang mewakili komiti Gerak Baktiswa Mapan berjaya juga bertemu dengan ketua bahagian UMNO Kuala Lipis, iaitu YB Dato' Abd Rahman, yang juga selaku Ketua Kawasan Kuala Lipis. Hampir 3 jam menyelusuri lebuh raya, penulis dan rakan-rakan berjaya sampai dan bertemu dengan YB Dato' Abdul Rahman bagi memastikan kehadiran pelajar UIA di kawasannya pada 11-13 Mei ini.

Perbincangan bersama YB Dato' Abd Rahman

Seperti mana di dalam mesyauarat, Yb Dato' memberikan kami pilihan untuk menjayakan program di dua buah felda di bawah tanggungjawabnya iaitu Felda Kechau dan juga Felda Chegar Perah. Setelah diteliti rekod kedua-dua buah kampung, kami memilih untuk berkampung selama 3 hari 2 malam di Felda Chegar Perah yang nyata lebih berdekatan dengan Gua Musang berbanding bandar Lipis. Berikut merupakan faktor mengapa kami memilih felda berkenaan:

  • Felda ini merupakan felda bongsu di mana sudah tidak ada lagi felda yang dibuka selepas felda ini di Malaysia.
  • Felda ini mempunyai kemudahan asas yang lengkap berbanding Felda Kechau, namun ini bukan ukuran utama atau objektif utama program ini.
  • Felda ini mempunyai ketua dan naib ketua yang agresif di mana pasti banyak membantu dalam penyelenggaraan komiti UIAM.
  • (Ukuran yang kami memilih felda Chegar Perah) Felda ini sebelum ini pernah dimasuki institusi bahkan barisan JKK Felda ada mengesahkan tentang kehadiran UIAM tetapi 10 tahun yang lalu. Sejak itu tidak ada lagi program seumpama ini dijalankan kecuali program untuk sekolah sahaja.
  • Kanak-kanak di Felda Kechau laju dan maju dalam pendidikan disamping gaya hidup yang sederhana, namun tidak pada Felda Chegar Perah, kerana rekod terkini cuma menunjukkan hanya seorang yang mampu menggondol 4 A 1B dalam UPSR tahun lepas.

Perbincangan di Felda Ceghar Parah

Dua 'point' kami yang terakhir di atas adalah faktor utama kami memilih felda berkenaan. Faktor pendidikan dan kesedaran dalam mendidik adalah dua kunci utama program ini malahan program ini begitu diharapkan dapat direalisasikan dengan jayanya oleh barisan JKK Felda Chegar Perah.

06 di gebeng - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di gebeng - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Apr 2012 07:24 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2012 07:11 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2012 07:45 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2012 07:21 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Apr 2012 08:03 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2012 07:18 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2012 07:06 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Apr 2012 07:37 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 07:23 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2012 07:23 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2012 07:12 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 07:11 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 07:34 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Malaysia Waves: PENDEDAHAN MENGAPA PERLUNYA KILANG <b>...</b>

Posted: 05 Mar 2012 03:48 PM PST

ULASAN: Tulang Besi diberikan link kepada artikel ASIA SENTINEL di bawah berkaitan dengan pengeluaran "rare earth" oleh negeri China.

Rupa2nya CHina telah mengambil keputusan untuk mengurangkan pengeluaran "rare earth" secara drastik.

Mengikut laporan di bawah, kemungkinan 50% atau lebih bekalan "rare earth" dunia akan berkurangan ekoran keputuan Beijing untuk membersihkan segala kekotoran yang ditinggalkan oleh industri "rare earth" di China.

Kemusnahan yang dihasilkan oleh industri ini telah menyebabkan ribuan rakyat CIna mengidap penyakit2 kronik seperti kanser dan "jantung hitam".

TIdak termasuk asap2 beracun yang begitu menyeliputi CIna serta air2 radioaktif yang sedang memusnahkan kehijauan serta muka bumi China.

Maka, kilang LYNAS telah dicadangkan dibuat di Gebeng mengikut piawaian negara China. Sedangkan piawaian yang sama telah menyebabkan kemusnahan alam sekitar yang sangat serius di Cina. TIdak termasuk penyakit2 kronik yang melanda rakyat Cina.

Bagi saya, siap sedialah menghadapi kemusnahan yang dahsyat di Malaysia apabila kilang Lynas mula beroperasi nanti.

China's Rare Earth Mining Catastrophe
Written by Our Correspondent
Tuesday, 21 June 2011http://www.blogger.com/img/blank.gif

A dramatic lesson as the rest of the world gears up to replace the falling Chinese supply

Last December, China's Commerce Minister, Chen Deming, said the country "has no choice" but to take stringent measures to clean up its rare earths industry, placing export controls on some of the world's most vital elements.

Beijing cut exports for the first half of 2011 by 35 percent, following a 72 percent reduction for the second half of last year. While most of the attention in the world's press centered on what was regarded as a strategic decision, Chinese officials said they could no longer afford the damage to their environment. With one third of the world's rare earth reserves, the country at that point was delivering 95 percent of the world's exports of 17 different rare earth substances, which go into a wide and growing variety of crucial industries from computer to catalytic converters to wind farms to many more.

The fact is that the country faces massive damage from mining and smelting. Over the last two or three years China has begun to face up to the fact that the rare earths mining industry is beset by widespread illegal mining, virtually complete lack of worker safety guidelines or measures, which has wrecked a broad swath of the country and left thousands of miners suffering from a variety of deadly diseases with pneumoconiosis, or black lung disease the most prevalent. Doing something about the destruction has become imperative.

Google "China rare earths environmental damage" and hundreds of stories will appear. The industry in China produces five times the waste gas, including fluorine and sulfur dioxide as the total flared off annually by all miners and oil refiners in the United States, according to a speech by Xu Xu, the chairman of the Chinese Chamber of Commerce of Metals, Minerals, and Chemicals Importers and Exporters in December in Beijing, who was quoted in a variety of publications. In addition to that, Xu was quoted as saying, the industry produces 13 billion meters of gas and 25 million tons of wastewater filled with cancer-causing heavy metals including cadmium and others.

These are some issues that are being considered in Australia, California and Malaysia as the world scrambles for additional supplies to replace those China is shutting down. Excluding China, global industries will require 55,000 to 60,000 metric tons of rare earth metals in 2011, with a third to a half coming from China. There is always the question in China whether environmental rules will do any good. Some authorities estimate that fully half the rare earth metals being produced in China are smuggled out of the country after being mixed with other ores to disguise them. Nonetheless, the Ministry of Environmental Protection announced that further emissions caps for 15 types of pollutants related to rare earth mining and smelting will go into effect on Oct. 1, probably constricting the supply more .

Cindy Hurst, an analyst for the U.S. Army's Foreign Military Studies Office in Fort Leavenworth quoted the Chinese Society of Rare Earths in an article for the website The Cutting Edge that "Every ton of rare earth produced (in China) generates approximately 8.5 kilograms of fluorine and 13 kg of dust; and using concentrated sulfuric acid high temperature calcination techniques to produce approximately one ton of calcined rare earth ore generates 9,600 to 12,000 cubic meters of waste gas containing dust concentrate, hydrofluoric acid, sulfur dioxide, and sulfuric acid, approximately 75 cubic meters of acidic wastewater plus about one ton of radioactive waste residue (containing water)."

All of the rare earth enterprises in the Baotou region of China, Hurst wrote, "produce roughly 10 million metric tons of all varieties of wastewater every year, most it discharged without being effectively treated, which not only contaminates potable water for daily living, but also contaminates the surrounding water environment and irrigated farmlands." In addition, each ton of rare earths produces 2,000 tons of mine tailings, which often contain radioactive thorium.

Despite those dangers, it appears certain that the appetite for rare earth minerals can only grow, and the attendant dangers. And if China can't supply them, other countries will. In California, a mine in Mountain Pass near the Mojave Desert is being reopened after closing nine years ago because of environmental issues. The mine, being reopened by a company called Molycorp Inc., will have to answer to 18 different California regulatory agencies, spending US$2.4 million annually on monitoring and compliance.

Malaysia, where a wholly-owned Australian firm called Lynas Corporation Ltd is seeking open a US$595 million processing plant for ore shipped from Australia, is currently on the firing line, with environmentalists and opposition political parties dead set against its opening. Lynas says the plant is nearing completion and could start processing ore in September.

On June 4, with protesters waving signs outside the Kelantan hotel where they were staying, an international panel of independent experts arrived to inspect the plant. The panel has since returned to Vienna to renew its findings and is expected to submit its report to the Malaysian government at the end of the month.

Lynas has been struggling to open the plant since 2006, It received its original license in January 2008. The political fallout, especially since the West Australian government announced 10 days ago that it would refuse to accept waste material from the plant, has been heavy, with some observers forecasting that the plant wouldn't open until after national elections projected for later this year or early next.

Malaysian government officials say improved processing techniques have considerably ameliorated any environmental damage and that extraction will use far less damaging techniques to produce more rare earth ores.

Mustapa Mohamed, Malaysia's minister of international trade and industry, took to the New Straits Times newspaper last week to say the government had carefully considered the Lynas proposal and that when it was first submitted in 2006, "it raised questions that went beyond the ambit of (the country's) economic considerations."

The government, he wrote, was " well aware then that the rare earth industry was associated with health and safety issues, especially after the experience of the Asian Rare Earth (ARE) project in Perak in the early 1990s." In that particular incident, a Mitsubishi Chemical subsidiary processing indigenous rare earths ended up with a US$100 million bill and eight deaths from leukemia that were laid to contamination at the plant.

Thus, Mustapa wrote, "it was pertinent to ask what impact the Lynas project would have on public health. How will it affect the environment and the livelihood of people living in its vicinity? Are these risks measurable, and within acceptable limits? Do we have the rules, regulations and institutional framework to monitor and manage these risks? "

Lynas, he said, was granted its manufacturing license after being required to comply with a long list of safety standards defining the acceptable amount of radiation that can be released into the atmosphere throughout the process from construction to decommissioning and remediation.
The Fukushima nuclear plant near meltdown in Japan in the March 11 earthquake, he said, had raised extensive debate and that "some people living in the vicinity of the Lynas site believed the project would pose unacceptable health and safety risks to human life and the environment. In the view of some at least, the project should be terminated."

Thus, he said, he asked the International Atomic Energy Agency to appoint the nine-member panel to study the safety issues. The health and safety of the populace, he said, is the government's number-one priority, one that "overrides all other considerations, and any decision on Lynas will not be made at its expense."

He said the construction of the plant and its incipient risk "highlights the need for investors to be responsible corporate citizens in their host country. They should adhere to standards of conduct and governance which are not in any way inferior to those practiced in their home country. I think these are legitimate expectations, and no enlightened investor will have any quarrel with them."


 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved