ads

Sabtu, 21 April 2012

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di janda baik</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Apr 2012 11:07 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Scouting <b>Janda Baik</b> « Joy Forevermore

Posted: 10 Apr 2012 12:29 AM PDT

Beside Easter celebrations and being extremely busy with work last weekend, I managed to take a break to visit Janda Baik again. I was there many years ago for a sports club retreat with my colleagues and friends. This time I was there again to plan the arrangements needed for the wedding.

Tanarimba is a beautiful place and a lot of couples have chosen that place for their wedding, it's very serene and of course it is an award winning building because of the way it was constructed from recycled woods found within the area. Anyway, Emmanuel is excited that he managed to book the venue for his wedding as well as the bungalow, Enderong House on top the hill so we can all use that after the wedding. It's the same place which I used to stayed before.

We continue to discussed the wedding plans and assign tasks for everyone prior to the big day! Of course both the parents are excited as well. There are so many things to think about and plan but I guess I pretty much covered everything in the checklist. As long as he's able to follow it, then I guess the co-ordination will a breeze.

06 di beserah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di beserah - Google Blog Search


The Written Submission: Mee Calong <b>Beserah</b> - Glamer Rupanya!

Posted: 08 Apr 2012 06:48 AM PDT

Kebetulan ada hal perlu diselesaikan di Kuantan, Uichi Gaban bangun seawal 4 pagi untuk bertolak ke sana. Dalam urusan di sana, sempat singgah di Beserah memandangkan ada 2 adik tinggal di sana. Ekoran belum makan semenjak dari pagi, Uichi Gaban sekeluarga bantai nasi campur. 

Dicadangkan Mee Calong. Tidak pernah dengar pula apa itu Mee Calong. Sempat pesan semangkuk Mee Calong special. Makan sikit sangat sebab kekenyangan dek nasi campur.

Dari tutur di sana, Mee Calong amat tersohor di daerah Beserah, Kuantan. Ramai dari mana jua akan hadir ke Beserah untuk menikmati Mee Calong selain produk makanan laut yang lain.

Balik ke Kuala Lumpur, baru terngiang perkataan Calong dan cubaan google perkataan itu membuatkan selera ini terliur untuk ke sana untuk merasainya atas sebab melihat fakta katakan ia sedap.

Kita akan sampai lagi.


Share/Save/Bookmark

di negeri pahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pahang - Google Blog Search


Blog Perbadanan Perpustakaan Awam <b>Pahang</b> (PPAP): Sejarah <b>...</b>

Posted: 26 Mar 2012 06:37 AM PDT

1973
Perpustakaan Negeri Kuantan (1973) ditubuhkan di bawah Enakmen No. 11 Dewan Undangan Negeri Pahang pada 26 September 1973.

1976
Perpustakaan Negeri Kuantan (1976) -Memulakan operasi di Rumah Rehat lama Jalan Masjid

1980
Perpustakaan Daerah Temerloh (1980)

1981

1982

1983
Perpustakaan Bergerak 1 (Kuantan -1983)
Perpustakaan Daerah Bentong (1983)
Perpustakaan Daerah Jerantut (1983)

1984
Perpustakaan Bergerak 2 (Kuantan -1984)

1985
Perpustakaan Negeri Kuantan (1985) Bangunan Baru - bangunan lama Ibu Pejabat Polis Pahang. Pernah digunakan sebagai bangunan Dewan Undangan Negeri Pahang.

1986

1987
Perpustakaan Negeri Kuantan (1987) dirasmikan oleh Sultan Haji Ahmad Shah Al- Musta'in Billah Ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar Ri'ayatuddin Al- Mu'adzam Shah pada 28 Oktober 1987.

Perpustakaan Daerah Raub (1987)

1988

1989

1990
Perpustakaan Bergerak 3 (Bentong - 1990 )

1991

1992
Perpustakaan Bergerak 5 (Maran - 1992)
Perpustakaan Desa Mukim Gua (Lipis - 1992) PPAP

1993
Perpustakaan Desa Sanggang (Temerloh - 1993) PPAP
Perpustakaan Bergerak 6 (Lipis -1993)
Perpustakaan Daerah Maran (1993)
Perpustakaan Desa Chenor (Maran - 1993) PPAP

1994
Perpustakaan Bergerak 8 (Rompin - 1994)
Perpustakaan Cawangan Jengka (1994)
Perpustakaan Daerah Lipis (1994)
Perpustakaan Daerah Pekan (1994)
Perpustakaan Desa Kg. Mahkota (Kuantan - 1994) PPAP
Perpustakaan Desa Jenderak Loop (Temerloh - 1994) PPAP

1995
Perpustakaan Desa Luit (Maran - 1995) PPAP
Perpustakaan Desa Peramu Jaya (Pekan - 1995) PPAP
Perpustakaan Bergerak 7 (Temerloh - 1995)
Perpustakaan Bergerak 9 (Pekan - 1995)
Perpustakaan Desa Benta (Lipis - 1995) PPAP
Perpustakaan PAKR Indera Mahkota (Kuantan - 1995) PPAP

1996
Perpustakaan Desa Paloh Hinai (Pekan - 1996) PPAP
Perpustakaan Desa Sungai Lembing (Kuantan - 1996) PPAP
Perpustakaan PAKR Tanah Putih (Kuantan - 1996) PPAP

1997
Perpustakaan Bergerak 10 (Kuantan -1997)
Perpustakaan Cawangan Lanchang (1997)
Perpustakaan Daerah Rompin (1997)
Perpustakaan Desa Balok (Kuantan - 1997) PPAP

1998
Perpustakaan Bergerak 11 (Bentong -1998)
Perpustakaan Daerah Bera (1998)
Perpustakaan Daerah Temerloh (1998) Bangunan baru
Perpustakaan Desa Janda Baik (Bentong - 1998) PPAP
Perpustakaan Desa Leban Chondong (Rompin - 1998) PPAP
Perpustakaan Desa Lepar Hilir (Kuantan - 1998) PPAP
Perpustakaan Desa Simpang Pelangai (Bentong - 1998) PPAP

1999
Perpustakaan Desa Ulu Gali (Raub - 1999) PPAP
Perpustakaan Bergerak 13 (Raub - 1999)
Perpustakaan Bergerak 4 (Jerantut - 1999)
Perpustakaan Desa Damak (Jerantut - 1999) PPAP
Perpustakaan Desa Jeruas (Raub - 1999) PPAP

2000
Perpustakaan Desa Kemasul (Bentong 2000) PPAP
Perpustakaan Desa Merapoh (Lipis - 2000) PPAP
Perpustakaan Desa Muadzam Shah (Rompin - 2000) PPAP

2001
Perpustakaan Desa Ibam (Rompin -2001) PPAP
Perpustakaan Daerah Raub (2001) Berpindah bangunan
Perpustakaan Desa Jambu Rias (Bentong -2001) PPAP
Perpustakaan Desa Kerdau (Temerloh -2001) PPAP
Perpustakaan Desa Kuala Krau (Temerloh - 2001) PPAP
Perpustakaan Desa Pulau Tawar (Jerantut - 2001) PPAP
Perpustakaan Negeri Kuantan (2001) mendapat tapak untuk bangunan baru di Kemunting

2002
Perpustakaan Desa Mengkarak (Bera - 2002) PPAP

2003
Perpustakaan Daerah Bentong (2003) Bangunan baru
Perpustakaan Daerah Cameron Highlands (2003)

2004

2005
Perpustakaan Desa Bandar 32 (Bera - 2005) PPAP
Perpustakaan Desa Bandar Tun Razak (Rompin - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Batu Papan (Bera - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Batu Sawar (Temerloh - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Bukit Nikmat (Jerantut - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Kerambit (Lipis - 2005) PPAP
Perpustakaan Desa Bukit Betong (Lipis - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Cherating (Kuantan - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Lamir (Pekan - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Kuala Mai (Temerloh - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Kuala Medang (Lipis - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Kuala Sentul (Maran - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Lurah Bilut (Bentong - 2005) PPAP
Perpustakaan Desa RPSB Runchang (Pekan - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Surau Muhajirin (Kuantan - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Tg.Besar (Lipis - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Tg.Gemok (Rompin - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Tg.Kerayong (Temerloh - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Kg.Mela (Lipis - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Kg.Panching (Kuantan - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Kg.Relong (Lipis - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Kg.Sri Buntar (Bera - 2005) PNM
Perpustakaan Desa Kg.Tan Sri Hamzah (Bera - 2005)PNM

2006
Perpustakaan Daerah Jerantut (2006) Bangunan baru

2007
Perpustakaan Desa Bukit Kening (Maran -2007) PNM
Perpustakaan Desa Felda Tersang 1 (Raub - 2007) PNM
Perpustakaan Desa Bintang (Temerloh - 2007) PNM
Perpustakaan Desa Dusun (Pekan - 2007) PNM
Perpustakaan Desa Kabut (Maran - 2007) PNM
Perpustakaan Desa Perpat (Rompin - 2007) PNM
Perpustakaan Desa Seberang Chenor (Maran - 2007) PNM
Perpustakaan Desa Senggora (Maran - 2007) PNM
Perpustakaan Desa Simpang Sepayang (Rompin - 2007) PNM
Perpustakaan Desa Pulau Rusa (Pekan - 2007) PNM
Perpustakaan Desa Telok Sentang (Temerloh - 2007) PNM

2008

2009
Perpustakaan Desa New Zealand (Maran - 2009) PNM

2010
Perpustakaan Bergerak - Penjenamaan Semula (2010) Khidmat Pinjaman Kelompok
Perpustakaan Daerah Pekan (2010) Bangunan baru
Perpustakaan Desa Panching (2010) Bangunan baru
Perpustakaan Desa PNM (2010) pentadbiran diambilalih oleh Perpustakaan Negara Malaysia

2011
Perpustakaan Desa Mela (2011) Bangunan baru

2012
Perpustakaan Negeri Kuantan (2012) dalam perancangan

06 di kuala lipis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala lipis - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala lipis</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2012 07:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

pengajar.info: Khidmat masyarakat pelajar UM <b>di Kuala Lipis</b>

Posted: 07 Mar 2012 10:32 AM PST


Mereka melakukan aktiviti membersihkan balai raya, tadika, masjid, mengecat rumah warga emas, kenduri kampung, program keagamaan dan acara sukaneka dengan kanak-kanak kampung tersebut.
Kumpulan penuntut PAKK itu diketuai oleh Pakar Pendidikan Awal Kanak-kanak terkenal, iaitu Prof. Madya Dr. Mariani Md. Nor (gambar).
Menurut Mariani, langkah itu merupakan usaha mendekatkan para penuntut yang bakal bergelar profesional dengan penduduk luar bandar Lipis.
"Menerusi program ini, kita mengasah kepimpinan penuntut berkenaan khususnya bagaimana menangani masalah sosial dan pendidikan dalam kalangan penduduk luar bandar.
"Bidang pendidikan awal kanak-kanak yang dipelajari oleh penuntut bimbingan saya boleh dilaksanakan untuk menyedarkan ibu bapa dan belia di sini mengenai pentingnya perancangan pendidikan bermula pada awal kanak-kanak," katanya kepada pemberita di Kuala Kechau, dekat sini baru-baru ini.
Dalam pada itu, pengarah program tersebut, Mohd. Huzaimi Raup berkata, mereka gembira apabila penduduk kampung menerima kehadiran mahasiswa terbabit sekali gus membuka peluang kepada mereka untuk menghayati kehidupan sebenar penduduk desa.
"Program itu merupakan sebahagian daripada tugasan yang perlu dilaksanakan oleh pelajar Tahun Dua dan Tahun Tiga PPAK sebelum menamatkan pengajian kelak.
"Langkah itu bertujuan mewujudkan kerjasama dengan penduduk luar bandar yang merupakan satu elemen perlu dititikberatkan bagi mengasah kepimpinan dan jati diri," ujarnya.

06 di brinchang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di brinchang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Mar 2012 09:23 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 08:30 PM PST

[unable to retrieve full-text content]23 Januari 2012 Masa : 0615 Hrs Cuaca : Sangat baik , berangin dan bersuhu rendah. Lokasi: Menara Gunung Brinchang. sebenarnya entri ni khas untuk Cik Ujie kita, kerana dia teringin sangat nak tengok suasana di mossy ...

Pasar Malam, <b>Brinchang</b>. Cameron Highland. Malaysia <b>...</b>

Posted: 20 Mar 2012 12:05 AM PDT

Hi kawan-kawan, kali ini nak kongsikan cerita tentang Pasar Malam Brinchang, Cameron Highland. Ianya juga merupakan tempat tumpuan untuk membeli belah apabila bercuti di Cameron Highland ini. 
Hari apakah Pasar Malam Brinchang, Cameron Highland beroperasi?
Waktu operasi Pasar Malam Brinchang ini ialah setiap hari Sabtu. Tetapi apabila musim cuti sekolah, pasar malam ini dibuka setiap hari sepanjang cuti sekolah seawal jam 4 petang. kalau nak cuti sekolah tu, Jumaat petang dah mula operasi Pasar Malam Brinchang ini. 
Apakah yang ada dijual di Pasar Malam Brinchang, Cameron Highland? 
Apa yang dijual di Pasar Malam Brinchang ini sama seperti pasar malam di tempat kita juga. Makanan, pakaian,sayuran,buahan semua ada dijual. cuma mungkin keunikannya kualiti sayuran,buahan yang dijual tidak sama seperti di pasar malam tempat kita. Lagi satu suhunya yang dingin menjadikan kelainan.
Di bawah ada beberapa gambar untuk kawan-kawan melihat bagaimana keadaan Pasar Malam Brinchang ini.

Maklumbalas anda dialu-alukan pada ruangan komen.

06 di karak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di karak - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di karak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di karak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Mar 2012 07:28 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Apa yang menariknya dalam banyak-banyak tempat yang dikatakan berhantu,pasti Karak akan tersenarai,malah di Karak ini lah bagi aku tempat segala hantu…Mana tidaknya seingat aku hampir 10 jenis hantu yang ada kat ...

06 di mengkarak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di mengkarak - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2012 07:11 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2012 07:45 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Pahang Selamat, Rakyat Nikmat: Cerita sebalik bangunan Umno <b>...</b>

Posted: 14 Apr 2012 10:25 AM PDT

Sesiapa sahaja yang berkunjung ke Bandar Temerloh pasti akan melihat bangunan Umno Temerloh yang tersergam di pinggir jalan berhadapan tangga Taman tasik, berhampiran kedai Chuan Thye yang terbiar sejak sekian lama.

Ramai yang mengatakan Umno tidak sepatutnya membazir setelah menyiapkan bangunan di atas tanah kerajaan itu, kemudian dibiarkan terbengkalai sehingga rosak teruk terutama di sebelah dalamnya. Cermin sudah banyak yang pecah, kabel dicuri dan dinding dirosakkan. Bangunan luar pula sudah diconteng dengan macam-macam perkataan sementara di kelilingnya pula sudah dihiasi belukar.

Pada ketika ini bangunan Umno di lokasi strategik itu menjadi port maksiat utama bagi orang jahat Temerloh. Saya sendiri pernah masuk dan mengambil gambar terdapat botol arak, jarum pencucuk dadah, kondom, longgokan sampah dan akhbar tempat jantan-betina melampiaskan nafsu di situ. Air yang menakung akibat tempiasan hujan mula membiakkan aedes dan denggi.

Tentulah janggal apabila pemimpin Umno sering menasihati rakyat supaya berhemat dan berjimat cermat, malangnya parti itu sendiri membazir dengan begitu teruk sekali.

Rupa-rupanya ada cerita di sebalik bangunan Umno Temerloh yang dibiar tinggal itu. Pada penghujung 1990-an dulu, ketika itu pemimpinnya Dato' Sabaruddin Chik dan Dato' Mohd Sarit Shamsuddin, bangunan tersebut telah dibina oleh seorang kontraktor Cina dari Mengkarak, Bera yang digelar orang sebagai "Tauke Hitam".

Demikian saya diberitahu oleh seorang bekas OCPD yang mendakwa tahu benar tentang cerita bangunan berkenaan. Malah Dato' Sarit didakwa sebagai rakannya.

Katanya, bangunan berkenaan dibangunkan dengan harga jutaan ringgit oleh tauke Cina itu.

Saya diberitahu setelah siap disempurnakan, entah apakah masalahnya, Umno Temerloh tidak melunaskan bayaran sehingga menyebabkan Tauke Hitam mengambil tindakan mahkamah.

Bangunan Umno itu dikatakan hanya sempat dibuka sekitar dua bulan, kemudian di arahkan tutup oleh mahkamah sehingga kes selesai. Operasi Umno Bahagian Temerloh pula berpindah ke bangunan Umno Mentakab (dulu parlimen kini Dun).

Rupa-rupanya Tauke Hitam yang kecewa dengan Umno yang mungkir janji, dikatakan telah naik mereng kerana sangat tertekan dengan penipuan Umno itu.

Bekas OCPD tadi memberitahu, Tauke Hitam masih hidup tetapi sekarang keadaannya tak keruan berjalan mundar-mandir setiap hari di Mengkarak, kadang-kadang meracau dan minum di mana suka kemudian akan dibayar oleh anaknya pada sebelah petangnya.

Tambah bekas OCPD itu lagi, kasihan melihat Cina Tauke HItam itu tetapi apa boleh buat dah dianiaya Umno. Daripada kaya, kini kehidupannya seperti merempat.

Sumber lain menyebut, bangunan tersebut akan dibeli oleh bekas Adun Kuala Semantan yang akan menjadikannya sebagai show room kereta jualannya, sementara di sebelah atas pula dikatakan akan dibuat hotel bajet.

Dato Medan mungkin boleh menyelamatkan maruah Umno Temerloh, tetapi biul Tauke Hitam sukar dipulihkan!

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Feb 2012 11:18 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Feb 2012 11:18 AM PST

URL Sumber Asal :-

Rakaman video Mat Sabu <b>di Mengkarak</b> 28 Jan 2012: Bila nampak <b>...</b>

Posted: 05 Feb 2012 11:23 AM PST

Advertisement

06 di gebeng - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di gebeng - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2012 07:49 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Apr 2012 07:24 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2012 07:11 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2012 07:45 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2012 07:21 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Apr 2012 08:03 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2012 07:18 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2012 07:06 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Apr 2012 07:37 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 07:23 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2012 07:23 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2012 07:12 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 07:11 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 07:34 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di gebeng</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Malaysia Waves: PENDEDAHAN MENGAPA PERLUNYA KILANG <b>...</b>

Posted: 05 Mar 2012 03:48 PM PST

ULASAN: Tulang Besi diberikan link kepada artikel ASIA SENTINEL di bawah berkaitan dengan pengeluaran "rare earth" oleh negeri China.

Rupa2nya CHina telah mengambil keputusan untuk mengurangkan pengeluaran "rare earth" secara drastik.

Mengikut laporan di bawah, kemungkinan 50% atau lebih bekalan "rare earth" dunia akan berkurangan ekoran keputuan Beijing untuk membersihkan segala kekotoran yang ditinggalkan oleh industri "rare earth" di China.

Kemusnahan yang dihasilkan oleh industri ini telah menyebabkan ribuan rakyat CIna mengidap penyakit2 kronik seperti kanser dan "jantung hitam".

TIdak termasuk asap2 beracun yang begitu menyeliputi CIna serta air2 radioaktif yang sedang memusnahkan kehijauan serta muka bumi China.

Maka, kilang LYNAS telah dicadangkan dibuat di Gebeng mengikut piawaian negara China. Sedangkan piawaian yang sama telah menyebabkan kemusnahan alam sekitar yang sangat serius di Cina. TIdak termasuk penyakit2 kronik yang melanda rakyat Cina.

Bagi saya, siap sedialah menghadapi kemusnahan yang dahsyat di Malaysia apabila kilang Lynas mula beroperasi nanti.

China's Rare Earth Mining Catastrophe
Written by Our Correspondent
Tuesday, 21 June 2011http://www.blogger.com/img/blank.gif

A dramatic lesson as the rest of the world gears up to replace the falling Chinese supply

Last December, China's Commerce Minister, Chen Deming, said the country "has no choice" but to take stringent measures to clean up its rare earths industry, placing export controls on some of the world's most vital elements.

Beijing cut exports for the first half of 2011 by 35 percent, following a 72 percent reduction for the second half of last year. While most of the attention in the world's press centered on what was regarded as a strategic decision, Chinese officials said they could no longer afford the damage to their environment. With one third of the world's rare earth reserves, the country at that point was delivering 95 percent of the world's exports of 17 different rare earth substances, which go into a wide and growing variety of crucial industries from computer to catalytic converters to wind farms to many more.

The fact is that the country faces massive damage from mining and smelting. Over the last two or three years China has begun to face up to the fact that the rare earths mining industry is beset by widespread illegal mining, virtually complete lack of worker safety guidelines or measures, which has wrecked a broad swath of the country and left thousands of miners suffering from a variety of deadly diseases with pneumoconiosis, or black lung disease the most prevalent. Doing something about the destruction has become imperative.

Google "China rare earths environmental damage" and hundreds of stories will appear. The industry in China produces five times the waste gas, including fluorine and sulfur dioxide as the total flared off annually by all miners and oil refiners in the United States, according to a speech by Xu Xu, the chairman of the Chinese Chamber of Commerce of Metals, Minerals, and Chemicals Importers and Exporters in December in Beijing, who was quoted in a variety of publications. In addition to that, Xu was quoted as saying, the industry produces 13 billion meters of gas and 25 million tons of wastewater filled with cancer-causing heavy metals including cadmium and others.

These are some issues that are being considered in Australia, California and Malaysia as the world scrambles for additional supplies to replace those China is shutting down. Excluding China, global industries will require 55,000 to 60,000 metric tons of rare earth metals in 2011, with a third to a half coming from China. There is always the question in China whether environmental rules will do any good. Some authorities estimate that fully half the rare earth metals being produced in China are smuggled out of the country after being mixed with other ores to disguise them. Nonetheless, the Ministry of Environmental Protection announced that further emissions caps for 15 types of pollutants related to rare earth mining and smelting will go into effect on Oct. 1, probably constricting the supply more .

Cindy Hurst, an analyst for the U.S. Army's Foreign Military Studies Office in Fort Leavenworth quoted the Chinese Society of Rare Earths in an article for the website The Cutting Edge that "Every ton of rare earth produced (in China) generates approximately 8.5 kilograms of fluorine and 13 kg of dust; and using concentrated sulfuric acid high temperature calcination techniques to produce approximately one ton of calcined rare earth ore generates 9,600 to 12,000 cubic meters of waste gas containing dust concentrate, hydrofluoric acid, sulfur dioxide, and sulfuric acid, approximately 75 cubic meters of acidic wastewater plus about one ton of radioactive waste residue (containing water)."

All of the rare earth enterprises in the Baotou region of China, Hurst wrote, "produce roughly 10 million metric tons of all varieties of wastewater every year, most it discharged without being effectively treated, which not only contaminates potable water for daily living, but also contaminates the surrounding water environment and irrigated farmlands." In addition, each ton of rare earths produces 2,000 tons of mine tailings, which often contain radioactive thorium.

Despite those dangers, it appears certain that the appetite for rare earth minerals can only grow, and the attendant dangers. And if China can't supply them, other countries will. In California, a mine in Mountain Pass near the Mojave Desert is being reopened after closing nine years ago because of environmental issues. The mine, being reopened by a company called Molycorp Inc., will have to answer to 18 different California regulatory agencies, spending US$2.4 million annually on monitoring and compliance.

Malaysia, where a wholly-owned Australian firm called Lynas Corporation Ltd is seeking open a US$595 million processing plant for ore shipped from Australia, is currently on the firing line, with environmentalists and opposition political parties dead set against its opening. Lynas says the plant is nearing completion and could start processing ore in September.

On June 4, with protesters waving signs outside the Kelantan hotel where they were staying, an international panel of independent experts arrived to inspect the plant. The panel has since returned to Vienna to renew its findings and is expected to submit its report to the Malaysian government at the end of the month.

Lynas has been struggling to open the plant since 2006, It received its original license in January 2008. The political fallout, especially since the West Australian government announced 10 days ago that it would refuse to accept waste material from the plant, has been heavy, with some observers forecasting that the plant wouldn't open until after national elections projected for later this year or early next.

Malaysian government officials say improved processing techniques have considerably ameliorated any environmental damage and that extraction will use far less damaging techniques to produce more rare earth ores.

Mustapa Mohamed, Malaysia's minister of international trade and industry, took to the New Straits Times newspaper last week to say the government had carefully considered the Lynas proposal and that when it was first submitted in 2006, "it raised questions that went beyond the ambit of (the country's) economic considerations."

The government, he wrote, was " well aware then that the rare earth industry was associated with health and safety issues, especially after the experience of the Asian Rare Earth (ARE) project in Perak in the early 1990s." In that particular incident, a Mitsubishi Chemical subsidiary processing indigenous rare earths ended up with a US$100 million bill and eight deaths from leukemia that were laid to contamination at the plant.

Thus, Mustapa wrote, "it was pertinent to ask what impact the Lynas project would have on public health. How will it affect the environment and the livelihood of people living in its vicinity? Are these risks measurable, and within acceptable limits? Do we have the rules, regulations and institutional framework to monitor and manage these risks? "

Lynas, he said, was granted its manufacturing license after being required to comply with a long list of safety standards defining the acceptable amount of radiation that can be released into the atmosphere throughout the process from construction to decommissioning and remediation.
The Fukushima nuclear plant near meltdown in Japan in the March 11 earthquake, he said, had raised extensive debate and that "some people living in the vicinity of the Lynas site believed the project would pose unacceptable health and safety risks to human life and the environment. In the view of some at least, the project should be terminated."

Thus, he said, he asked the International Atomic Energy Agency to appoint the nine-member panel to study the safety issues. The health and safety of the populace, he said, is the government's number-one priority, one that "overrides all other considerations, and any decision on Lynas will not be made at its expense."

He said the construction of the plant and its incipient risk "highlights the need for investors to be responsible corporate citizens in their host country. They should adhere to standards of conduct and governance which are not in any way inferior to those practiced in their home country. I think these are legitimate expectations, and no enlightened investor will have any quarrel with them."


DSCN9465; Lima jam <b>di Gebeng</b> ! | Flickr - Photo Sharing!

Posted: 19 Mar 2012 12:00 AM PDT

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved