ads

Jumaat, 15 Jun 2012

06 di bentong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bentong - Google Blog Search


meriahceria: Caught on Camera : Imej Aneh <b>di Bentong</b>

Posted: 26 Mar 2012 07:01 PM PDT







Gambar ini di  tangkap adik ipar saya di bentong. Saya tidak pasti apakah imej di belakang tetapi what say you?

So sorry kualiti imej yang sangat teruk, gambar di ambil dengan menggunakan kamera.Imej belakang tu bila amati seperti menyerupai sesuatu tapi saya tidak pasti apakah?

Sekali tengok macam teddy bear, tetapi sebenarnye tiada apa-apa di situ(sit beside drivers). But somehow, bila amati dekat2 seems like pucong!



MeriaCeria is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


expeRience: Gunung Nuang via <b>Janda Baik</b> route

Posted: 02 Jun 2012 08:51 AM PDT

The team going to Mt. Kinabalu in Oct is having a scheduled training supposed to Gunung Datuk. Somehow a team going to Mulu, Miri in end Jun invited the team to Gunung Nuang via Janda Baik. 

Gunung Nuang is the highest mountain in Selangor and one can access it via Selangor, Pahang or Negeri Sembilan.

It was tempting to me to go, however, it was also quite crazy to climb Gunung Datuk the day before and Gunung Nuang. For Gunung Nuang has left me with memories of toughness. So, I was hesitating. And somehow I decided to go anyway being: 1. couldn't join the Gunung Nuang via Hulu Langat on 9 Jun, 2. challenge myself to summit, 3. stretch myself, 4. training

So, there were 2 groups of us. 1 from Seremban and the other from KL. For those from Seremban, we were told to meet at OK Tuck at Lobak at 5am. I picked Rachel Tan up at around 4.30am. Then, everyone car pool to KL. We use the route of Lekas highway link up to MRR (Middle Ring Road), then, to Janda Baik. 

We arrived at Genting Sempah R&R at around 7am. That's the meeting point for those from Seremban and KL. Pre-ordered nasi lemak was also being distributed out here. 


From here, it took about 30 minutes on a slow drive to the starting point. The entrance is not far away once you saw the ILMU building. It's quite easy, pretty much go straight all the way. It is not a big space for us to park our cars. So, some have to park quite far away. So, it is good to car pool. 
Upon counted the number of people as well as some short briefing, we started the trail at 8.30am. There were altogether 58 of us. And we also saw other groups on this route too. So, it is quite a busy trail. We were told that the climb would take about 4 hours to ascend and 3.5 hours to descend. We were told that turnaround time was at 1pm regardless.

Timeline was communicated via email earlier:

0800 Roll Call & Short Briefing.
0815 Start hike.
1200 Sweeper eta Summit
1230 Descend
1600 Sweeper eta Base
1700 Optional early dinner at the Janda Baik restaurants, opposite Selesa Homes



We have to cross the first stream. Most of us took our shoes and socks off. Some decided to just go through it. The first 20-30 minutes was slow incline with a lot of vegetation plants on both side. Some stretches are filled with tall weeds. Then, slowly it changed to muddy area with a lot of bamboo bushes. So, we have to bend, duck walk to proceed further. 


 

We came to the 2nd river crossing after walking for about 1 hour. Turning left is to summit, and detour by turning right (about 50m away) is a magnificent waterfall. Worrying that we will be slow, Rachel Tan and I agreed to continue the summit trail. 

It's not as wet once we passed the river, a little steep at certain part, some of the paths are not as clear, a lot of fallen trees, some we have to climb over, some required us to go under. 

I took the trail slowly so that I could enjoy the nature. :) 




It was not that difficult for me, but, I do having chocolates handy and keep replenishing myself with energy and drinks. 



After 2.5 hours, we saw a big rock. It's moss area after the rock. We met a few people on their way to descend, we were told it's 15-20 minutes away to the summit. Then, another big rock, where we have to pull ourselves up. There was a rope that we could use. 

 

And we came to a real horseback. It's a very narrow path where only 1 person can go through at a time, and it was steep drop on the left and right. Immediate after that, we need to think of way to pull ourselves up. So, ropes, roots, all sorts. 


I took 4 hours to summit (12.30pm). It was great view up there. My 3rd attempt of Gunung Nuang and 1st time summit of 1493m/ 4898ft. :) 
We started our descend after photos taking, lunch, rest at around 1.30pm. 

My boots was hurting me quite a bit, and I got tired towards the end. Also, slipped a few times as my toes were in pain. Once we were out of the bamboo area, it was scorching hot. Total exposure to the hot sun. (Got me more tanned). I took 3 hours to descend. And I did a small transaction in the bush for the 1st time. :D

This place does not really have facility to watch up, so, one has to think how to at least change and could utilise the water at the stream to clean up a bit. 

Overall, I think this is a good climb. Rachel Tan said, it's too easy climb. For me, maybe I have a climb the day before? Or, I am still weak or not as strong.. Still, I enjoyed it. :) 

di negeri pahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pahang - Google Blog Search


PASPB: MAKIN BERMASALAH!!!UMNO bercakar <b>di Negeri</b> Sembilan

Posted: 12 Jun 2012 02:04 PM PDT

Negeri Sembilan dalam bahaya jika BN masih mengekalkan Datuk Seri Mohamad Hasan bertanding dalam pilihan raya umum 13."Rakyat Negeri Sembilan mengatakan mereka tidak mahu Menteri Besar sekarang bertanding sekali lagi. "Mereka kata,jika Mohamad bertanding, mereka tdak akan undi BN," kata bekas ADUN BN Chembong, Datuk Mohamd Rais Zainuddin. 
Menurutnya, sekumpulan ahli veteran Umno Negeri Sembilan telah mengetengahkan perkara ini ke pengetahuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.  Katanya, rakyat tidak gembira dengan Mohamad dan meminta beliau tidak bertanding mana-mana kerusi DUN di Negeri Sembilan.

"Mereka kata, mereka tidak gembira dengan keluarga Mohamad. Ini pandangan rakyat, saya cuma memberitahu. "Jika Najib mengutamakan rakyat, beliau harus melihat dan mempertimbangkan perkara ini dengan serius, " kata Mohamad Rais yang juga bekas AJK Umno Rembau.

Katanya, rakyat yang sayangkan BN dan Umno bimbang Negeri Sembilan akan jatuh ke tangan pembangkang jika Mohamad terus bertanding dalam PRU 13.  Sementara itu, seorang AJK Umno Rembau memberitahu, penyokong bekas Menteri Besar Tan Sri Isa Samad yang tidak gembira dengan Mohamad.

"Mereka tidak mahu Menteri Besar sekarang bertanding lagi di DUN Rantau," kata Mohd Fauzi Othman.

'Orang Isa tidak suka Mohamad'


Mohamad bekas tokoh korporat menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan selepas PRU 12. Beliau juga merupakan Ketua Umno Rembau. Kata Mohd Fauzi, orang Isa masih belum puas dengan Pengerusi Felda itu yang telah menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan selama 21 tahun itu.

"Orang Isa tidak suka kepada Mohamad, mungkin mereka sudah tidak dapat apa yang mereka dapat semasa Isa menjadi Menteri Besar. "Tapi apa yang Isa buat selama menjadi Menteri Besar? Sepatutnya Negeri Sembilan sudah jadi seperti Melaka jika ditadbir secara korporat.

"Ini yang mahu dibuat oleh Mohamad iaitu membangunkan Negeri Sembilan secara korporat. "Cara ini (korporat) mungkin menyebabkan orang tidak suka kepada Mohamad tetapi ia sesuai untuk pembangunan Negeri Sembilan," katanya lagi.

Menurut Mohd Fauzi, bagaimanapun beliau tidak mendengar bahawa Mohamad akan bertanding di Parlimen atau DUN lain dalam PRU 13. Katanya, Mohamad akan kekal di DUN Rantau dan pengundi serta boleh menerima pemerintahannya secara korporat yang sesuai dengan perkembangan semasa Negeri Sembilan yang berkembang pesat.

"Tanya rakyat Negeri Sembilan, apa beza Menteri Besar Negeri Sembilan sekarang dengan Menteri Besar sebelum-sebelum ini?" katanya lagi. Mohd Fauzi yakin Mohamad akan kekal bertanding di DUN Rantau kerana beliau merupakan anak jadi kawasan tersebut.

Mohamad disebut-sebut akan bertanding di DUN Paroi yang kini diwakili Pesuruhjaya PAS negeri, Mohamad Taufek Abdul Ghani dalam PRU 13.
Addin

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search


Jenis Jenis Strawberry Yang Terdapat <b>Di Cameron Highland</b>

Posted: 18 May 2012 06:29 AM PDT

Mari mengenal jenis jenis strawberry yang terdapat di Cameron Highland hehehe..  masa naik cameron highland hari tu aku ada tangkap beberapa gambar strawberry, kat Kea Farm, dan kat Strawberry Farm Kampung Taman Sedia..

Daripada pengamatan aku, aku dapat bezakan beberapa jenis strawberry yang terdapat kat sana , perbezaan yang sangat jelas.. dengan gambar aku jelaskan satu persatu ok..

Strawberry Sedia Dimakan.. ini adalah jenis strawberry yang sudah dibayar dan sedia untuk di mam mam.. kebanyakan strawberry ini adalah segar, kelihatan cantik dan sangat sweet.. sebab pembeli dah pilih mana yang bagus untuk dijadikan santapan. Strawberry Terbuka.. estoberi jenis ini adalah jenis estoberi yang dijual didalam clamshell dengan keadaan penutup clamchell yang terbuka.. kebiasaanya estoberi ini di display selepasa baru sahaja ditimbang.. Strawberry Jual Murah.. jenis ni sangat banyak kat cameron higland, terutamnya time musim banjir strawberry atau musim cuti sekolah ataupun stock clearance.. strawberry dijual dengan harga RM10 untuk 3 clamshell/ paket.. murah kan...   Strawberry Tingkat Tingkat.. jenis strawberry di display dalam keadaan bertingkat tingkat.. Strawberry Belum Masak.. strawberry jenis ni hanya terdapat kat ladang sahaja, tidak dijual dan tak sedia tuk dimakan lagi.. kalau nak makan pasti rasanya masam..

Amacam dapat tak ingat perbezaan jenis jenis strawberry yang aku terangkan kat atas.. kalau tak ingat tak tahu la nak cakap apa hahahaha...

06 di triang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di triang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 01:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2012 01:09 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 01:11 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Chef Arm Kendalikan Kelas Masakan <b>Di Triang</b>, Pahang Anjuran <b>...</b>

Posted: 29 Mar 2012 01:50 PM PDT

Alhamdulillah baru-baru ini telah berlangsungnya Kelas Masakan Bersama Selebriti Chef Arm bersama warga penduduk kampung Tok Langit, Bandar Bera, Pahang anjuran Pertubuhan Persatuan Institusi wanita, Cawangan Bandar Bera, Pahang.Kelas Masakan ini telah dihadiri oleh lebih daripada 30 orang wanita yang terdiri daripada usahawan dan suri rumah tangga.sewaktu program kelas masakan ini Chef Arm telah menunjukkan 3 jenis masakan iaitu Kubis Gulung Berinti, Soto Warisan Singapura dan Kek Sitrus.Semua peserta yang hadir juga telah mendapat buku-buku resipi hasil karya Chef Arm terbitan PTS Millennia secara percuma.

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Mar 2012 10:00 PM PST

URL Sumber Asal :-

Isu ketiadaan air <b>di</b> Felda Mayam, <b>Triang</b>, Pahang - Anak Muda <b>...</b>

Posted: 08 Mar 2012 10:00 PM PST

9 Mac 2012 - Saya merupakan penduduk di Felda Mayam, Triang, Pahang berasa amat terkilan dengan isu bekalan air yang berlaku di Felda Mayam sejak bertahun-tahun dahulu lagi sehingga kini tanpa perubahan.

Masalah ketiadaan air amat kerap berlaku di kawasan Felda Mayam menyebabkan banyak aktiviti seharian kami terganggu. Masalah ketiadaan air bukan berlaku sebulan sekali, atau seminggu sekali tetapi dua / sehari sekali!selang sehari masalah air pasti akan berlaku.hal ini amat menyusahkan dan menyukarkan kehidupan seharian kami.

Saya selaku penduduk Felda Mayam berasa amat bosan dan marah dengan keadaan ini kerana tanpa bekalan air, banyak aktiviti seperti memasak, membasuh dan mencuci termasuklah masalah untuk mengambil wuduk berlaku.

Pihak Jabatan Bekalan Air di sini masih belum dapat melaksanakan tanggungjawab kepada penduduk di Felda Mayam dengan sempurna. Pelbagai alasan yang tidak munasabah disampaikan kepada penduduk.

Terbaru, isu pekerja JBA yang tidak bertugas mengikut waktu menyebabkan masalah bekalan air di Felda Mayam sentiasa terputus. Hal ini adalah disebabkan pekerja tersebut tidak mengikut waktu untuk membuka dan menutup pili utama yang menyambungkan bekalan air ke kawasan Felda Mayam.

Adakah disebabkan seorang pekerja menyebabkan seluruh penduduk Felda Mayam menanggung akibat buruk kerana sifat tidak bertanggungjawab pekerja tersebut? Di mana pihak atasan yang sepatutnya memantau dan mengawasi tugasan pekeja itu?

Di harap pihak berwajib idapat mengambil tindakan yang sewajar-wajarnya kepada perkara ini. Terima kasih.

By: nurul hana ahmad danial

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/isu-ketiadaan-air-di-felda-mayam-triang-pahang

06 di sungai lembing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di sungai lembing - Google Blog Search


..: Sepetang <b>di Sungai Lembing</b>

Posted: 08 Jun 2012 11:03 PM PDT

First time tau Acik Alyn pergi ke Sungai Lembing nie sepanjang duduk kat Pahang dah 20 tahun plus+plus....My adik la yang beriya sangat promote..ha..ha. Tempat cantik tapi kemudahan macam toilet ke, tempat salin baju x de. May b kalau pergi pagi2 best la mandi sungai kot. Pergi sekejap je pun sebab panas....












06 di tanjung lumpur - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di tanjung lumpur - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 01:05 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2012 01:15 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2012 01:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2012 01:03 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 01:06 PM PST

URL Sumber Asal :-

Mayat bayi ditemui bawah jambatan <b>di Tanjung Lumpur</b> | Berita <b>...</b>

Posted: 26 Feb 2012 11:56 PM PST

KUANTAN:Mayat seorang bayi lelaki dipercayai berusia tujuh bulan ditemui di bawah jambatan Tanjung Lumpur di sini, sebentar tadi.

Mayat bayi berkenaan yang tersangkut pada ranting kayu dan sebahagian badan tenggelam di dalam air ditemui sekumpulan pemancing yang berada di lokasi kejadian kira-kira jam 2 petang tadi.

-Bharian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Written by

Blogger dari kota Marudu sejak 2008. Sebarang pertanyaan bolehlah menghantar melalui email di donnyien@yahoo.com. kenali admin melalui fb http://www.facebook.com/donny.ien

Filed under: Dalam Negara · Tags: , ,

BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Feb 2012 01:02 PM PST

URL Sumber Asal :-

Batu Tepi Jalan ( BTJ ): Menjamu Selera <b>Di Tanjung Lumpur</b>

Posted: 25 Feb 2012 09:48 AM PST

Sampai di Kuantan malam telah di pangkal lewat. Perut agak lapar. Di Kuantan ini lokasi makanan yang sedap ialah Tanjung Lumpur.

Terus ke Tanjung Lumpur untuk menjamu selera. Kami makan di benteng kampung Tanjung Lumpur. Lala, ikan kerapu dan pari menjadi bahan asas menu yang dipesan.

Makan dengan bersemangat hingga menjilat sepuluh jari. Lebih menjilat jari dari KFC. Tidak sabar untuk berhimpun esok. Ayuh!

Bintang Mutiara » Blog Archive » Sepetang <b>di Tanjung Lumpur</b>..

Posted: 14 Dec 2011 07:39 PM PST

Salam Khamis semua…. sehat2 ke kawan2 saya ni? lama betul tidak bersua…hehe… saya macam ni lah…agak busy dengan life…arini baru sempat nak update blog…sabo je kan..

entry ni saya nak share makanan paling superb kt Kuantan..huhu.. baru2 ni saya sempat jalan2 kt kuantan sekejap…pas pusing2 amik angin kt Teluk Cempedak, macam biasa saya akan singgah di Warung Pak Su & Mak Su ni…rasanya glemer sangat warung ni kat Tanjung Lumpur…walaupun banyak lagi warung sebegini kt area situ, tapi saya tetap setia pada yang satu sebab dah terjamin kesedapannya…heheh…sampai jadi gian nak datang sini…warungnye terletak betul2 sebelah Balai Polis Tanjung Lumpur…

Di Warung ni, sangat banyak pilihan makanan yang ada…daripada masakan panas, kuih muih, laksa, laksam, mee kari, otak-otak, pisang goreng, jeli kelapa, dan macam2 lagi..memang banyak la…semua jenis makanan ada..lauk pauk pun ade..tapi yang paling HOT skali adalah SEAFOOD GORENG TEPUNG dan SATAnya…memang super sedaplah…seafoodnye terdiri dari sotong, udang, ikan, fish ball…fish ballnye mmg sgt sedap…rasa ikan yg banyak…so yummy~~~…

Sata pulak, takyah cite la kan..pada penggemar ikan..fuyhhh…sgt2 terangkat…huhuh.kalah sata kt terengganu nun..rasanya manis, lazat dan berkrim disukai ramai..kalau tak caya, kawan2 sume tolonglah pergi rasa…heheh…

BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jan 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Program Bantuan Kepada Nelayan <b>di Tanjung Lumpur</b>, Kuantan

Posted: 17 Jan 2012 09:02 PM PST

[unable to retrieve full-text content]PM Datuk Najib ke program nelayan di Kuantan tanjung lumpur.

BLOG PAHANG: 06 <b>di tanjung lumpur</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jan 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Program Bantuan Kepada Nelayan <b>di Tanjung Lumpur</b>, Kuantan

Posted: 17 Jan 2012 09:02 PM PST

[unable to retrieve full-text content]PM Datuk Najib ke program nelayan di Kuantan tanjung lumpur.

06 di bukit ibam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bukit ibam - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di bukit ibam</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Apr 2012 07:35 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bukit ibam</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Apr 2012 07:37 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bukit ibam</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2012 07:15 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bukit ibam</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 07:03 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Today&#39;s Photograph : <b>Bukit Ibam</b> 1968 « MMM&#39;s "Everything is <b>...</b>

Posted: 27 Mar 2012 05:05 PM PDT

Bukit Ibam in History

Contribution of Glenn Schumacher

mamadou

0.000000 0.000000

06 di cherating - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di cherating - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di cherating</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di cherating</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Diari Kita: EDISI MEMORI TERCIPTA <b>DI CHERATING</b>, KUANTAN <b>...</b>

Posted: 24 Mar 2012 07:52 AM PDT

Date : 27, 28 & 29 Feb 2012

Venue : Cherating, Kuantan

Activity : Holiday time

Hari kedua kami masih di bandar Kuantan, selepas check out dari hotel kami terus ke Teluk Cempedak (TC). Kali ni kami nak lihat pemandangan di TC pada waktu siang pula. Sempat ambil gambar di sekitar pantai. Baru puas nak bergambar waktu siang ni, kalau malam tak nampak apa pun.

Sebelum menikmati pemandangan kami lunch dulu di McD..nyum…nyum…

P1000402

Dah kenyang…apalagi jalan2 tepi pantai la. Fuhh…hari sangat terik tapi tak terasa sangat bahangnya..sebab angin sangat kuat.

P1000409

Cantik sangat warna air laut kat belakang tu..kebiru-biruan.

P1000412

Gambar seterusnya…saksikan keindahan Pantai Teluk Cempedak, Kuantan.

P1000418

P1000432

P1000451   P1000465

Dah puas jalan2 di Teluk Cempedak, kami terus menghala ke Cherating..agenda pertama mahu check in dulu di hotel. Dah survey sebelum ni di internet, kami decide nak stay di Impiana Cherating Resort.

Next entry saya nak review pasal hotel pula. Sekian.

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved