ads

Selasa, 19 Jun 2012

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di janda baik</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jun 2012 11:24 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di janda baik</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di janda baik</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 11:14 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di janda baik</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2012 11:27 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di janda baik</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 11:08 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di janda baik</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Apr 2012 11:36 PM PDT

URL Sumber Asal :-

The Sinners Almanac: Back to <b>Janda Baik</b> with Dad - pictures tell <b>...</b>

Posted: 29 Apr 2012 07:06 PM PDT

Yesterday late morning, me and my dad made a short lunch trip to Janda Baik. Remember the place? I went there earlier this year with my pal, Moses (See below for earlier postings). It was a gentle drive on a hot day, so no hurry to get anywhere on time. The road was not too heavy with traffic because it was not a long weekend, and in less than forty minutes we were disembarking at the small town of Bukit Tinggi, Pahang, which sat at the foothill of Janda Baik.
As it turned out, it was not Kak Dah's house. But the kindly gentlemen who lived there with his wife (who coincidentally was also named Zaidah) tried to help us. Haji Aziz (for that is his name) made a few phone calls and found out that Kak Dah is not staying here, but her brother is. Alas, both her mother and father, who were my parents' good friends, have both passed away. Haji Aziz gave us directions to Kak Dah's house but we couldn't find it. Why didn't I take his number? But never mind, because we made a new friend in Janda Baik. Which is always a happy ending for a day's outing however way you look at it.

Thank you for keeping me company, sunshine.

Janda Baik Earlier Posting:
* A Village of Good Widows - Pictures tell stories
* Tao of Banana - a berryful contemplation of gratitude

wa min Allah at-taufiq

Hate has no place in Islam

Saujana <b>Janda Baik</b> » Review from Dina (ForeFront Studio)

Posted: 26 Apr 2012 09:43 PM PDT

Comfort: From all the feedback that i have gotten from my team-members. Everyone truly enjoyed their stay at the Saujana Janda Baik.

Cleanliness: Cleanliness was awesome. It kinda shocked us all at how clean everything was.The standard was why in the cleanliness.

Facilities: We did not use the barbecue pit. However, im glad all the fan and there were enough electrical plugs around for us to use for ALL our electrical purposes (toaster/grill/steamboat/ricecooker/etc).

Effectiveness: Um, we were lucky enough to have met En.Ahmad Senior, your mum, sister and wife. The welcome was awesome. The only problem we had during the stay was a small um.. misunderstanding/miscommunication. We had inform En.Ramaly, when he was cleaning the villa when we arrive that we would like to have 2 tents and was informed they will put it up soon. As evening was coming to an end, and the tents were not up, we called at 6.15-6.45pm. I was met with a rather annoyed reply and the line was abruptly disconnect. About 15-20mins later, he came and put up the tent. Other than that it was ok!

Friendliness: Your and your family were awesome, SO was Mr.Ramaly and wife.

Note from Saujana Janda Baik Management: Thank you for you comments! We will get in touch with En Ramaly about it – he's usually very cheery! And sorry for the late tent setup.

Catering: Although it was last minute, i was truly happy that En.Izzat agreed to cook for our batch of 20 pax. However, for RM15/pax the food was just ok. What we got for the meal was Fried rice , Fried Mee, Ayam masak merah, Ikan masak kicap, sayur campur, orange cut fruit, teh tarik and orange cordial. The orange wasnt as fresh and the cordial was flavourless. =). For an order for 20 pax, what came was enough for about 12-15 pax..=). But we were pretty appreciative that En.izzat took our order although it was last minute.

Note from Saujana Janda Baik Management: We have forwarded your feedback to En Izzat and he explained that because the order was last minute (on the same day), he only had limited supplies to work with (since he had other catering orders that day, too) so he did the best he could. Nonetheless, apologies about the fruits and cordial!

Team-building/Activities: It was something that everyone was thinking would be just OK. However, it took everyone by surprise how much fun it was. It was over expectation, and that is thanks to you. At the same time, it gave me good feeling to know all that was planned turned out awesome.

With that I have proud of the weekend. As with the good job of the place, organizer , the planning and hardwork from my team. It was a great success!!

With that we would like to thank you.

And May Allah bless you and your family always .

Btw, Everyone raved about the cookie [Siraj's CHoC] =)

-Dina, ForeFront Studio

The Sinners Almanac: Back to <b>Janda Baik</b> with Dad - pictures tell <b>...</b>

Posted: 29 Apr 2012 07:06 PM PDT

Yesterday late morning, me and my dad made a short lunch trip to Janda Baik. Remember the place? I went there earlier this year with my pal, Moses (See below for earlier postings). It was a gentle drive on a hot day, so no hurry to get anywhere on time. The road was not too heavy with traffic because it was not a long weekend, and in less than forty minutes we were disembarking at the small town of Bukit Tinggi, Pahang, which sat at the foothill of Janda Baik.
As it turned out, it was not Kak Dah's house. But the kindly gentlemen who lived there with his wife (who coincidentally was also named Zaidah) tried to help us. Haji Aziz (for that is his name) made a few phone calls and found out that Kak Dah is not staying here, but her brother is. Alas, both her mother and father, who were my parents' good friends, have both passed away. Haji Aziz gave us directions to Kak Dah's house but we couldn't find it. Why didn't I take his number? But never mind, because we made a new friend in Janda Baik. Which is always a happy ending for a day's outing however way you look at it.

Thank you for keeping me company, sunshine.

Janda Baik Earlier Posting:
* A Village of Good Widows - Pictures tell stories
* Tao of Banana - a berryful contemplation of gratitude

wa min Allah at-taufiq

Hate has no place in Islam

BLOG PAHANG: 06 <b>di janda baik</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Apr 2012 11:07 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Scouting <b>Janda Baik</b> « Joy Forevermore

Posted: 10 Apr 2012 12:29 AM PDT

Beside Easter celebrations and being extremely busy with work last weekend, I managed to take a break to visit Janda Baik again. I was there many years ago for a sports club retreat with my colleagues and friends. This time I was there again to plan the arrangements needed for the wedding.

Tanarimba is a beautiful place and a lot of couples have chosen that place for their wedding, it's very serene and of course it is an award winning building because of the way it was constructed from recycled woods found within the area. Anyway, Emmanuel is excited that he managed to book the venue for his wedding as well as the bungalow, Enderong House on top the hill so we can all use that after the wedding. It's the same place which I used to stayed before.

We continue to discussed the wedding plans and assign tasks for everyone prior to the big day! Of course both the parents are excited as well. There are so many things to think about and plan but I guess I pretty much covered everything in the checklist. As long as he's able to follow it, then I guess the co-ordination will a breeze.

CIKMA TERRITORY: <b>Di Janda Baik</b>, Bentong, Pahang

Posted: 19 May 2012 04:53 PM PDT

Salam dan sejahtera...baru nak letak kan.akhirnya dapat jugak..Janda Baik yang buat Cikma tak sihat selama seminggu ni..haha...ok kan..at least baru sedar kemampuan diri serta baru sedar yang aku ni memang tak fit!!!hehe...

Tapi...tak rasa serik..andai kata badan ni sihat kalau ada aktiviti out door macam ni memang nak pergi..tak kisah le dekat ke jauh..sekurang-kurangnya takdelah nanti bila orang duk bercerita kita tak tahu apa..merasai pengalaman sendiri daripada mendengar cerita orang lain lebih baik kan...

Kursus LADAP yang di anjurkan oleh SKPI..tak lama pun pergi sana..tak sampai sejam...mengharungi perjalanan yang tenang di pagi Sabtu..berkumpul di SK JANDA BAIK..sarapan dan selepas itu ada sikit aktiviti berkumpulan (buat logo kumpulan)..dan selebihnya ber jungle-tracking dan mendaki bukit...

Kalau ikut rancangan lepas selesai aktiviti boleh naik ke Genting...tapi memandangkan petang itu sedikit hujan dan di tambah lebih ramai yang nak balik jadi rancangan tu dibatalkan..huhu..sedey2..teringin nak naik Genting..tapi yelah bukan rezeki...anyway layan gambar ni sikit ekk..:)

Sempat snap pokok betik yang pelik warnanya...

CIKMA : Teringin nak tawan Gunung Kinabalu..haha...bak kata my bro...udah-udah le..kalo setakat pergi naik bukit kat Janda Baik sampai seminggu tak larat...inikan pulak nak naik Gunung Kinabalu..mau pengsan derr...huhu....

06 di kuala lipis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala lipis - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala lipis</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jun 2012 07:17 PM PDT

URL Sumber Asal :-

DuNia LoVe BieGuRL: Kemalangan Maut <b>di</b> Merapoh <b>Kuala lipis</b>

Posted: 31 May 2012 04:02 AM PDT

Guru lelaki maut dalam nahas

Seorang guru bersama ahli keluarganya yang sedang dalam perjalanan dari arah Kuala Lumpur ke Kota Bharu maut bila kereta yang dipandu anaknya hilang kawalan dan terbabas ke kanan jalan.lalu memasuki laluan bertentangan., dan dalam masa sama, sebuah lori muatan tilam yang dipandu seorang lelaki bersama seorang kelindan yang datang dari arah Kota Bharu menuju ke Kuala Lumpur tidak sempat mengelak lalu bertembung. menyebabkan mangsa .yang duduk di sebelah pemandu tersepit di tempat duduk.maut serta merta di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan dalaman.

Isteri mangsa,yang duduk di bahagian belakang kereta patah tangan kiri.,seorang guru pelatih di Institut Pendidikan Guru, Kampung Kota Bharu, Kelantan bersama dua adiknya, hanya cedera ringan.

kejadian berlaku  kilometer 22 jalan Lipis Merapoh berhampiran Ladang Selborne jam 2.20 petang kelmarin

Sumber : Sinar harian

06 di kuala rompin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala rompin - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2012 07:08 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 07:18 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Trip REDAH 2012 ke Air Terjun Harimau Berjemor, <b>Kuala Rompin</b> <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2012 07:43 AM PST

' Kembara Mahkota Jalanan' nama yang di cadangkan oleh Pak Dewa memang bertepatan dengan kembara kali ini.

Segalanya bermula dengan percantuman dua  separa konvoi daripada Kuala Lumpur dan Klang di hutan lipur Ulu Bendul Kuala Pilah pada jam 11.55pm, 3 Feb 2012.

Konvoi dengan jumlah sebanyak 12 jalopy bergerak mengharungi kegelapan malam ke Kuala Rompin, Pahang di ketuai oleh pak cendana melalui pekan Kuala Pilah, Juasih dan berhenti untuk berehat sebentar di persimpangan Bandar Baru Serting sebelum menyambung perjalanan ke Bandar Muazam shah. Setelah melayan kerenah mata selama lebih kurang 15 minit di Petronas Muazamshah, konvoi menyambung perjalanan ke Kuala Rompin dan tiba dengan selamatnya beberapa minit sebelum azan subuh berkumandang daripad corong pembesar suara masjid Kuala Rompin.

Setelah sembahyang subuh berjemaah di imamkan oleh pak leban, semua pilot dan co pilot mencari haluan sendiri untuk melelapkan mata sebentar sebelum terbitnya matahari.

Pada sebelah paginya tarikh 4 Feb.  Konvoi disajikan dengan hidangan istimewa yang di taja oleh YB Kuala Rompin, masakan nasi dagang dan nasi lemak amat menyelerakan. Tak ketingalan juga kursus jangka pendek cara betul mengoreng telur 'goyang' untuk para SYL2 oleh ibunda pak cendana .Setelah membeli barang keperluan, konvoi telah berkumpul di dataran Kuala Rompin dan disana jumlah jalopy telah bertambah kepada 21 buah setelah bergabong dengan group daripad Muazam shah dan Dungun.

Setelah taklimat ringkas dan ucapan terima kasih daripad mantan President, pak merbatu. Konvoi telah dilepaskan 'flag off' oleh wakil kepada wakil rakyat Kuala Rompin  dan juga di saksikan oleh wakil pegawai daerah Rompin.

Konvoi bergerak menuju ke Air terjun Harimau Berjemur melalui Kampong Tebu Hitam dengan di iringi oleh kereta peronda polis dan team motor scramble. Setelah melalui jalan 'off road' lebih kurang 5 km, perjalanan konvoi telah terhenti apabila mendapati jambatan yang menghubungkan jalan ke air terjun  telah  runtuh oleh kerana hujan lebat pada hari semalamnya. Kehampaan terbayang di wajah peserta, ish..ish..ish ….kesian. Satu 'Mesyuarat tingkap' dengan segera di adakan dan keputusannya adalah untik meneruskan perjalanan ke Taman Negeri Endau Rompin melalui jalan 'off road' dan selamat tiba lebih kurang jam 3.30 petang.

Keputusan tinjauan ke  tapak perkemehan  mendapati ianya tidak berapa sesuai dan selamat kerana terdapat kesan2 tingalan gajah dan juga kerja2 kumpulan paranormal, konvoi memutuskan untuk kembali ke Kuala Rompin dan berkemah di tepi pantai di Cedok Resort. Pada sebelah malamnya peserta di jamu dengan hidangan B.B.Q yang di taja oleh YB Kuala rompin. Sekali lagi keluarga Pak Cendana telah bertungkus lumus  menguruskan B.B.Q tersebut, terima kasih.

Pada pagi 5 Feb, ' mesyuarat tingkap ke2' telah di adakan dan memutuskan konvoi meneruskan perjalanan ke Keneboi, Kuala Kelawang Negeri Sembilan .Perjalanan yang mengambil masa agak lama lebih kurang 6 jam di selang -selikan dengan menyelesaikan masaalah kerosakkan kereta pk Palawan ,pk merbatu, pk tetebu dan pk Dewa. Berkat kerjasama ahli2, masaalah tersebut telah dapat di selesaikan dengan cepat, syabas kepada peserta2 konvoi 'You are the best'.Cuma ada satu masaalah yang tak dapat di selesaikan iaitu masaalah kebocoran poket pk Leban di Leban Condong gara2 lauk udang galah, harap bersabar  banyak2 ye…….

Konvoi selamat sampai di Keniboi jam 8.30pm dan berkhemahan di kam Keneboi Advanture bersebelahan air terjun. Sehingga  keesokan harinya 6th Feb,  Konvoi menghabiskan masa dengan lepak2, mandi- manda, makan2, borak2, masak2 dan 'pekena Shisha' sebelum 'check out' pada jam 1.30pm.

Penutup perjalanan, konvoi telah berhenti di restoran Laksa Buyung Batu 16 Ulu Langat  untuk menjamu selera, memang 'best' laksa kat situ.

Setelah ucapan selamat drpd peserta2  melalui radio, Konvoi bersurai lebih kurang jam 8.00pm untuk mencari jalan masing2 menuju ke rumah.

Ucapan terima kasih kepada Pak Cendana sebagai event manager, jutaan terima kasih juga kepada seluruh ahli keluarga Pak Cendana diatas layanan yang amat baik, budi anda akan kami kenang. Terima kasih  kepada YB Kuala Rompin diatas penajaan sarapan dan B.B.Q dan juga tak ketingalan ucapan terima kasih kepada Polis pengiring dan team motor scramble.

Akhir kata terima kasih kepada seluruh peserta konvoi, walaupon hajat tak kesampaian  para peserta tetap juga menunjukkan komitment yang tinggi bagi meneruskan dan menjadikan event 'Kembara Mahkota Jalanan'. Terima Kasih.

Lapuran program : Pak Bebaru

Pengembaraan Pulang Ke <b>Kuala Rompin</b> | Aku Linglung

Posted: 10 Jan 2012 02:33 PM PST

Gua pernah bercita-cita hendak membuat pengembaraan solo mengelilingi sesuatu tempat ketika gua masih bujang dulu. Tidak kira lah pengembaraan mengelilingi Subang Jaya ke, pusing Sunway Lagoon ke, ekspedisi mengelilingi Semenanjung Malaysia ataupun mengayuh basikal mengelilingi dunia. Semua ni gua ada terfikir-fikir masa bujang dulu sebelum tidur. Semua tu gua hendak tulis dalam sebuah catatan yang boleh dikongsi dengan semua rakyat jelata.

Tapi sekarang, tak bujang itu sudah satu hal. Keduanya, jalan hendak balik ke Kuala Rompin ni pun gua risau-risau juga kot-kot la dah berubah banyak. Nanti malu juga, duduk merantau di Kuala Lumpur tak sesat, tapi pulang ke kampung sendiri boleh tak ingat jalan.

Apa cerita?

Padu juga gua punya risau tu.

Baiklah. Gua rasa enjin kereta Malaysia gua pun dah suam-suam dah di parkir kereta tu. Jadi ada baiknya gua berlepas dulu. Doakan pengembaraan gua pulang ke Kuala Rompin ini selamat dan penuh pengalaman dan cabaran bermakna setanding dengan pengembaraan Nobita dan rakan-rakan ke kerajaan air.

Tumbukan padu ke udara!

*******


# Mahakarya gua Sperma Cinta dah dimiliki ribu orang jugak kalau dikira-kira. Pehh! Terima kasih yek :)
# Buku pertama daripada gua untuk tahun 2012 Jusoh Turbo. Cobalah rasa sendiri.
# Buku Sperma Cinta 3 in 1. Dah macam air neskepe bunyi dia.
# Yang ni pulak Sperma Cinta 8 in 1. Lagi padu!

Share

06 di triang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di triang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 01:11 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Chef Arm Kendalikan Kelas Masakan <b>Di Triang</b>, Pahang Anjuran <b>...</b>

Posted: 29 Mar 2012 01:50 PM PDT

Alhamdulillah baru-baru ini telah berlangsungnya Kelas Masakan Bersama Selebriti Chef Arm bersama warga penduduk kampung Tok Langit, Bandar Bera, Pahang anjuran Pertubuhan Persatuan Institusi wanita, Cawangan Bandar Bera, Pahang.Kelas Masakan ini telah dihadiri oleh lebih daripada 30 orang wanita yang terdiri daripada usahawan dan suri rumah tangga.sewaktu program kelas masakan ini Chef Arm telah menunjukkan 3 jenis masakan iaitu Kubis Gulung Berinti, Soto Warisan Singapura dan Kek Sitrus.Semua peserta yang hadir juga telah mendapat buku-buku resipi hasil karya Chef Arm terbitan PTS Millennia secara percuma.

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Mar 2012 10:00 PM PST

URL Sumber Asal :-

Isu ketiadaan air <b>di</b> Felda Mayam, <b>Triang</b>, Pahang - Anak Muda <b>...</b>

Posted: 08 Mar 2012 10:00 PM PST

9 Mac 2012 - Saya merupakan penduduk di Felda Mayam, Triang, Pahang berasa amat terkilan dengan isu bekalan air yang berlaku di Felda Mayam sejak bertahun-tahun dahulu lagi sehingga kini tanpa perubahan.

Masalah ketiadaan air amat kerap berlaku di kawasan Felda Mayam menyebabkan banyak aktiviti seharian kami terganggu. Masalah ketiadaan air bukan berlaku sebulan sekali, atau seminggu sekali tetapi dua / sehari sekali!selang sehari masalah air pasti akan berlaku.hal ini amat menyusahkan dan menyukarkan kehidupan seharian kami.

Saya selaku penduduk Felda Mayam berasa amat bosan dan marah dengan keadaan ini kerana tanpa bekalan air, banyak aktiviti seperti memasak, membasuh dan mencuci termasuklah masalah untuk mengambil wuduk berlaku.

Pihak Jabatan Bekalan Air di sini masih belum dapat melaksanakan tanggungjawab kepada penduduk di Felda Mayam dengan sempurna. Pelbagai alasan yang tidak munasabah disampaikan kepada penduduk.

Terbaru, isu pekerja JBA yang tidak bertugas mengikut waktu menyebabkan masalah bekalan air di Felda Mayam sentiasa terputus. Hal ini adalah disebabkan pekerja tersebut tidak mengikut waktu untuk membuka dan menutup pili utama yang menyambungkan bekalan air ke kawasan Felda Mayam.

Adakah disebabkan seorang pekerja menyebabkan seluruh penduduk Felda Mayam menanggung akibat buruk kerana sifat tidak bertanggungjawab pekerja tersebut? Di mana pihak atasan yang sepatutnya memantau dan mengawasi tugasan pekeja itu?

Di harap pihak berwajib idapat mengambil tindakan yang sewajar-wajarnya kepada perkara ini. Terima kasih.

By: nurul hana ahmad danial

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/isu-ketiadaan-air-di-felda-mayam-triang-pahang

06 di karak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di karak - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di karak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di karak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 07:44 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di karak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Apr 2012 07:04 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di karak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 07:36 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di karak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2012 07:33 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di karak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 07:47 AM PST

URL Sumber Asal :-

7 Gambar Kemalangan Bas Persiaran <b>di</b> Genting-<b>Karak</b> 2 Maut <b>...</b>

Posted: 05 Mar 2012 07:30 PM PST

Satu kemalangan ngeri dengan 2 kematian telah berlaku di susur turun Genting Highlands di Karak melibatkan sebuah bas persiaran yang membawa pelancong dari India.

Related Posts with Thumbnails

Gambar Kemalangan Bas Persiaran di Genting-Karak 2 Maut | Setelah sekian lama tidak ada sebarang kes kemalangan di Genting Highlands yang kali terakhir melibatkan kemalangan sebuah bas dengan 7 kematian (LINK), kini muncul satu kemalangan bas di Genting yang melibatkan 22 orang penumpang pada 5/3/2012. Kemalangan bas ini melibatkan pelancong dari India di mana 2 orang maut manakala 20 lagi cedera. Kemalangan bas ini berlaku kira-kira 8 pagi dalam perjalanan dari Genting Highands menuju ke Kuala Lumpur dan ianya terbalik di kawasan bahu jalan di Kilometer 4.5 Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak.

Operasi menyelamat telah melibatkan 50 anggota bomba dan lima jentera masing-masing dari balai bomba Bentong, Selayang, Kuala Kubu Bharu, Genting Highlands dan Wangsa Maju. Kalau kita ingat betul-betul, kes kemalangan ini tidak ubah seperti kes Kemalangan bas paling banyak kematian di Malaysia yang berlaku di Simpang Pulai tidak berapa lama yang lalu. Berikut merupakan kompilasi gambar dan video Kemalangan bas persiaran yang berlaku di susur turun Genting Highland-Kuala Lumpur, Karak.

Gambar Kemalangan Bas Persiaran India di Genting Highland Karak







Video Kemalangan Bas Persiaran India di Genting Highland Karak

Melayukini.net – Daripada gambar dan video Kemalangan bas persiaran melibatkan pelancong India ini, pada pandangan penulis, kemungkinan besar sebab utama kemalangan ini berlaku adalah disebabkan oleh masalah brek yang dipanggil "brake fade". Brake fade ini adalah satu fenomena di mana brek menjadi panas dan menjadi lembut yang seterusnya mengurangkan atau melenyapkan fungsi brek. AKAN TETAPI, apabila brek tersebut menjadi sejuk, ia akan menjadi normal dan kembali seperti biasa. Oleh sebab itu, sukar untuk kita membuktikan yang masalah brek menjadi isu dalam ke kemalangan seperti ini. Maklumat lanjut tentang brake fade –> http://miros-road-safety.blogspot.com/2009/03/what-is-brake-fade-and-how-to-overcome.html



Sumber: Berita Harian Online via Cerita Kini | Layari Berita Kemalangan Informasi Malaysia Kini

Related Posts with Thumbnails

06 di lanchang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di lanchang - Google Blog Search


Pahang Daily Online :: PDO: Ustaz Azhar Idrus <b>Di</b> "<b>Lanchang</b>" Pada <b>...</b>

Posted: 11 Jun 2012 12:20 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]KUANTAN, 6 Mei - Orang ramai yang hadir ke program " Bersantai Di Taman Gelora Bersama YAB Perdana Menteri" di Taman Gelora dekat sini pa... Ustaz Azhar Idrus Di "Lanchang" Pada Malam Ini Dan Masjid Balok ...

06 di bukit tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


Attyfir: 1st day Padang>> <b>Bukit Tinggi</b>

Posted: 19 Jun 2012 12:30 AM PDT

Seawal pagi pukul 3am, sudah bangun , masak utk anak2 dulu sebelum aku sendirinya berjimba2
lepas tu gerak ke rumah nora di Bukit Mahkota, kerana aku park kete kat rumah nora dan tumpang nora ke Lcct , sebelum ke Lcct , kitaorang pick up kat fida kat Nilai, 1st time aku jumpa dia, 
orangnya lembut je dan baik hati .
Kemudian kitaorang terus dihantar oleh suami nora ke Lcct .(Tq Aloy..sudi jadi supir kami.)
Kebanyakannya aku dah ada jumpa masa 1st gathering ,seminggu sebelum kitaorg pergi ke padang >> bukittinggi, jadi masa berjumpa kembali pada hari kami nak ke padang, 
kebykannya kami dah tau nama ,dan dah kenal..
tengoklah senyuman memasing..dah tak sabar nak g jalan2


Untuk 1st day punya itternery kami adalah seperti berikut:-
- breakfast di lamun Ombak
- Rumah gadang muzium (boleh cuba pakaian tradisional)
- lunch restouran PAK DATUK
- SHOPPING TIME ( SaiSuak, pandai sikek, )
- check in hotel (Hotel Nikita)
- Malam ke Yenie Bordie tmpt jual telekung ngn kain sulam jugak
- Dinner  di Warung djan jan

Sambung balik citer pasal trip nie
Flight kami ialah pukul 7.50 dan kami sampai sekitar pukul pukul 8.30 waktu indonesia.
Sebaik sahaja sampai di Airport padang , kami disambut oleh TA kami si Aldi, orangnya kelakar, memang tak rugi kami semua dapatkan si aldi sebagai Tourist Guide kami.



Naik je bus , tersedia sarapan, Tapi kami tetap dibawa sarapan di Rumah Makan Lamun Ombak oleh Aldi



Kat sini ada kami terai Murtabak Mesir, tp gambar lupas nak senap.

Lepas sarapan kami terus Ke Lembah Anai




Dari lembah Anai kami teruskan perjalanan ke Bukit tinggi 
Tempat pertama kami singgah ialah Rumah Gadang, 
Di rumah gadang ni kita boleh mencuba baju tradisional orang minang 
Masa belum sampai sini..memang aku mcm beriyer2 nak terai..tapi bila sampai je..terus kensel niat.
Fees masuk rumah gadang ni ir4k, terai baju minang ir50k
Tapi sebenarnya seronok kalau cuba pakai , geng yang lain semua terai jadi perantin minang kabau
Aku ngn kak lang je tak terai, tapi okeh gak boleh jadi photograper





Dari rumah Gadang , kami dah tak sabar2 nak abiskan rupiah yg berjuta2 kami bawak tu
Jadi our TA ,si Aldi pun berentikan kami di satu kedai baru namanya Saisuak
yang menjual telekung sulam, baju sulam, kain pelekat,batik..

Kat sini harga agak berbaloi jugak

lepas dari sini kami makan tengahari
di kedai makan Pak datuk




Lepas perut kenyang, kami gerak lagi utk bersoping menghabiskan rupiah yang ada
kali ni kami dibawa ke Kampung Pandai Sikek
Apa maknanya Pandai Sikek, maksudnya Pandai sikat.
Kat sini rata-rata penduduk kampung terdiri dari peladang
yang mengusahakan tanaman sayuran


Kedai2 di Pandai Sikek

Oleh sebab semua pun dah kepenatan
kami cadang balik ke Hotel untuk rehat2 kan badan
Kami menginap di Hotel Nikita
walaupun bilik takde aircond ataupun kipas angin
alhamdulillah suhu dingin je, tapi tak ler sejuk mcm kat cameron di waktu malam


Dapatlah rehatkan badan dalam 2 jam
Tepat pukul 8pm, aldi datang jemput kitaorang
round-round bukit tinggi
dan sekali lagi ke tempat soping baju sulam
Yenie Bordir, kat sini kty rasa mcm mahal sikit
Tapi baju kebaya pendek tu sama je kat tmpt lain pun
cuma telekung mahal sikit dari tempat lain

Balik dari Yenie Bordir , kami singgah makan di warong Djan djan
boleh tahan kedai ni , harga pun berpatutan
paling direkemen makan adalah mihun goreng, mmg sedap sangat

Selesai makan, kty ke cyber cafe bersama kak fida, saja tinggalkan pesanan utk tersayang di Malaysia di fb dan blog, sbb talian hp takde line, lepas tu kty decide beli simkad indonesia,
Cyber cafe tu kty main tenet dalam 1/2 jam lebih skit je dikenakan bayaran Ir1k=30sen je camtu
lepas tu beli simcard Ir10k, kty top up Ir20k=jadi dalam simcard ada dlm sekitar Ir28k, tapi tahan sampai kty balik malaysia hari ke 4 , walupun main tenet , kty masuk fb , twitter..masih tak abis2 creditnya ..mmg berbaloi..

nanti -nanti kty update 2nd day .


 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved