ads

Jumaat, 6 Julai 2012

06 di bentong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bentong - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jun 2012 11:45 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 11:26 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 11:17 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2012 11:32 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 11:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Mar 2012 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Gambar ini di tangkap adik ipar saya di bentong. Saya tidak pasti apakah imej di belakang tetapi what say you? So sorry kualiti imej yang sangat teruk, gambar di ambil dengan menggunakan kamera.Imej belakang tu bila ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Perbandaran <b>Bentong</b> Malaysia Terkini <b>...</b>

Posted: 05 Feb 2012 11:45 PM PST

Tarikh Tutup Permohonan: 20 Februari 2012

Daerah Bentong terletak dibawah pentadbiran Majlis Perbandaran Bentong dan terbahagi kepada 3 mukim iaitu Mukim Bentong, Mukim Sabai dan Mukim Pelangai. Selain dari Bandar Bentong, terdapat beberapa pekan lain yang menjadi tumpuan penduduk seperti di Karak, Bukit Tinggi, Telemong dan Simpang Pelangai. Bandar Bentong berperanan sebagai pusat pentadbiran dan perindustrian bagi daerah Bentong. Di bentong terdapat banyak industri-industri ringan dan sederhana seperti kilang kayu-kayan, kilang pembuatan makanan dan kilang pengumpulan komponen elektrik. Peningkatan kepada pembangunan di bandar telah menyedarkan Majlis Perbandaran Bentong supaya bersedia dengan keperluan dan cabaran-cabaran masa akan datang dalam usaha menjadikan Bandar Bentong sebuah bandar yang maju, makmur dan sejahtera.

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan kosong seperti berikut:

1. Centre Supervisor

2. Fasilitator

KLIK SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Incoming search terms:

  • jawatan kosong majlis perbandaran bentong 2012
  • majlis perbandaran bentong
  • jawatan kosong bentong
  • jawatan kosong di bentong
  • jawatan kosong majlis perbandaran bentong
  • keeja josong di majlis perbandaran bentong
  • kerja kosong daerah bentong
  • kerja kosong di daerah bentong
  • majlis pembandaran bentong

Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim <b>di Bentong</b>: Jom turun <b>...</b>

Posted: 10 Apr 2012 06:56 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim di Bentong: Jom turun ramai-ramai ke BERSIH 3.0 & bapa Altantuya nak jumpa ah jib menteri wanita yang lari … Share this: StumbleUpon · Reddit. Like this: Like. Be the first to like this ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2012 11:11 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2012 11:07 PM PDT

URL Sumber Asal :-

meriahceria: Caught on Camera : Imej Aneh <b>di Bentong</b>

Posted: 26 Mar 2012 07:01 PM PDT

Gambar ini di  tangkap adik ipar saya di bentong. Saya tidak pasti apakah imej di belakang tetapi what say you?

So sorry kualiti imej yang sangat teruk, gambar di ambil dengan menggunakan kamera.Imej belakang tu bila amati seperti menyerupai sesuatu tapi saya tidak pasti apakah?

Sekali tengok macam teddy bear, tetapi sebenarnye tiada apa-apa di situ(sit beside drivers). But somehow, bila amati dekat2 seems like pucong!



MeriaCeria is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 11:42 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 11:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Mar 2012 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Gambar ini di tangkap adik ipar saya di bentong. Saya tidak pasti apakah imej di belakang tetapi what say you? So sorry kualiti imej yang sangat teruk, gambar di ambil dengan menggunakan kamera.Imej belakang tu bila ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Perbandaran <b>Bentong</b> Malaysia Terkini <b>...</b>

Posted: 05 Feb 2012 11:45 PM PST

Tarikh Tutup Permohonan: 20 Februari 2012

Daerah Bentong terletak dibawah pentadbiran Majlis Perbandaran Bentong dan terbahagi kepada 3 mukim iaitu Mukim Bentong, Mukim Sabai dan Mukim Pelangai. Selain dari Bandar Bentong, terdapat beberapa pekan lain yang menjadi tumpuan penduduk seperti di Karak, Bukit Tinggi, Telemong dan Simpang Pelangai. Bandar Bentong berperanan sebagai pusat pentadbiran dan perindustrian bagi daerah Bentong. Di bentong terdapat banyak industri-industri ringan dan sederhana seperti kilang kayu-kayan, kilang pembuatan makanan dan kilang pengumpulan komponen elektrik. Peningkatan kepada pembangunan di bandar telah menyedarkan Majlis Perbandaran Bentong supaya bersedia dengan keperluan dan cabaran-cabaran masa akan datang dalam usaha menjadikan Bandar Bentong sebuah bandar yang maju, makmur dan sejahtera.

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan kosong seperti berikut:

1. Centre Supervisor

2. Fasilitator

KLIK SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Incoming search terms:

  • jawatan kosong majlis perbandaran bentong 2012
  • majlis perbandaran bentong
  • jawatan kosong bentong
  • jawatan kosong di bentong
  • jawatan kosong majlis perbandaran bentong
  • keeja josong di majlis perbandaran bentong
  • kerja kosong daerah bentong
  • kerja kosong di daerah bentong
  • majlis pembandaran bentong

Video : Ceramah DS Anwar <b>Di Bentong</b> Pahang - TINTA HIJAU <b>...</b>

Posted: 09 Apr 2012 11:17 PM PDT

Video : Ceramah DS Anwar <b>Di Bentong</b> Pahang - TINTA HIJAU <b>...</b>

Posted: 09 Apr 2012 11:17 PM PDT

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


KATA KILA: SAUFIVILLE <b>DI JANDA BAIK</b> (PART 1)

Posted: 01 Jun 2012 11:56 AM PDT

Rajin kan aku update blog. Waahahahah..

Saja nak cerita version takde suara hanya baca.. Tapi gambar takde lagi lah.. Lain kali aku up gambar.. Ada dalam memory card lagi tak dan nak kalih pi kat laptop.. Haha (lawak ke?)

Eh, aku pergi saufiville ni hari ahad lepas aku bermalam di kalumpang tu... Tapi berpecah.. Ada yang balik manjung, ada yang balik KL..

Dalam perjalanan tak payah cakap. Belok sana belok sini. Aku baring tak kena, aku duduk tak kena, aku meniarap kang kata aku meroyan apa meniarap dalam kereta.. Siap kena bagi plastik ok. Last last ter muntah jugak. Hahaaa first time ok muntah dalam perjalanan. Perut kosong plus sakit sakit badan angkara tiubing di kalumpang =.="

Sampai sana, hari Ahad dalam pukul lapan malam.

Suasana pada malam hari. Biasa.. Tapi sejuk. Sampai sampai je, yang lelaki terjun kolam.. Bapak besar kolam dia :O

Mandi, makan, makan, makan, makan,makan, tangkap gambar..karaoke, borak borak.. Tido

Isnin pagi kena balik jugak sebab kerja. Bertolak pukul 7 pagi . Pergh

Aku bangun, gosok gigi, basuh muka, tak mandi ok! Sejuk wey air dia.. (Padahal malas sebab dah plan nak sambung tido dalam kereta)

Masa aku keluar pergi kat beranda, depan kolam renang tu.. Nampak bukit, nampak embun, nampak kabus menutupi bukit, nampak matahari nak naik. (Macam lukisan aku masa kecik kecik pulak. Ada bukit,ada matahari tengah tengah. Ada burung bla bla bla hikhik)

Ya Allahhhhh. Cantiknyaaa pemandangan pagiiiii..cantik sangat.. Aku ada tangkap gambar.. Nanti aku pacak kat blog ni.. (Terbayang bayang suasana masa tu)

Tapi, aku tak galakkan sesiapa yang nak honeymoon pergi saufiville ni.. Rumah dia besar. Sangat besar.. Tak silap aku ada 5 bilik.. Bilik air ada 3.. Dapur tadak. Makanan kena order.. Satu malam tak silap aku rm2 ribu.. Nak makan apa, order je.. Macam restoran tu.. Owner dia sendiri masak untuk menjaga kualiti katekooo.. Mampu?? (Harga makanan lain)..

Kalau pergi honeymoon kat sana. Pakatnyaaaa

" You pandang i.. i pandang you"

Takpun, jalan jalan tengok kandang lembu

Takkan nak beradu di bilik saja..
Hahahahah o.O

Okbai (O.O)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

di negeri pahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pahang - Google Blog Search


Majlis Penyerahan Ambulans Kepada Jabatan Kesihatan <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 16 Jun 2012 09:00 PM PDT

DRAF  TEKS UCAPAN

YB DATO'SRI LIOW TIONG LAI
MENTERI KESIHATAN MALAYSIA

SEMPENA

MAJLIS PENYERAHAN AMBULANS
KEPADA JABATAN KESIHATAN NEGERI PAHANG

16 JUN 2012

 

Terima kasih, saudara / saudari Pengacara Majlis

Yang Berhormat,  Dato' Hoh Khai Mun

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar Dan Kesihatan Negeri Pahang

Yang Berbahagia,  Dato' Dr.  Nooraini bt. Baba

Pengarah Kesihatan Negeri Pahang

Yang Berhormat,  Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri,

Dato'- Dato' dan Datin – Datin,

Tuan-tuan dan Puan-puan yang dihormati sekalian,

Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia!

1.         Terlebih dahulu, ingin saya nyatakan betapa sukacitanya saya kerana dapat bersama-sama tuan-tuan dan puan-puan di  upacara yang amat bermakna ini, iaitu Majlis Penyerahan Ambulans kepada Jabatan Kesihatan Negeri Pahang, pada pagi yang meriah ini. "Selamat Datang" saya ucapkan dan saya ingin  mengalu-alukan  sokongan padu anda terhadap usaha murni Kementerian Kesihatan Malaysia untuk menyediakan perkhidmatan kesihatan yang berkualiti tinggi untuk rakyat Malaysia!

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian,

2.         Kementerian Kesihatan Malaysia amat peka terhadap keperluan perkhidmatan ambulans yang cekap demi menyelamatkan nyawa serta kesihatan rakyat. Perkhidmatan ambulans ini amat kritikal dan merupakan langkah pertama atau "early  response" dalam menghadapi sesuatu bencana atau kecemasan. Oleh itu, Kementerian Kesihatan Malaysia sedia membelanjakan, untuk rakyat, sejumlah peruntukan yang besar setiap tahun bagi menaiktaraf perkhidmatan kesihatan khususnya dalam menyediakan kemudahan ambulans kepada klinik-klinik kesihatan dan juga hospital-hospital Kerajaan.

3.         Kementerian Kesihatan mempunyai perancangan yang baik serta rekod yang lengkap berkaitan perkhidmatan ambulans. Penggantian ambulans akan dibuat secara berkala setiap tahun bagi menggantikan ambulans yang uzur, terutamanya yang  telah melebihi usia 10 tahun. Sehingga kini, Kementerian Kesihatan mempunyai sejumlah 1,861 buah ambulans dimana sebanyak 959 buah ditempatkan di hospital-hospital dan 902 buah lagi beroperasi di klinik-klinik Kesihatan.

4.         Proses penggantian ambulans dibuat secara berpusat di Kementerian Kesihatan Malaysia oleh Bahagian Perkhidmatan Kejuruteraan bagi memastikan spesifikasi ambulans yang menetapi piawaian atau "standard" digunakan di semua fasiliti kesihatan. Bagi tahun 2012 sahaja, Kementerian Kesihatan Malaysia telah membelanjakan sebanyak RM 38.35 juta untuk menggantikan 100 unit ambulans yang uzur di semua Jabatan Kesihatan Negeri. Ini tidak termasuk perolehan ambulans melalui projek-projek pembinaan fasiliti baru. Setakat ini, Kementerian Kesihatan telah menerima 48 buah ambulans daripada jumlah 100 buah yang dibeli. Baki  52 buah ambulans akan di agihkan kepada Jabatan-Jabatan Kesihatan Negeri sebelum bulan Oktober 2012. Bagi Jabatan Kesihatan Negeri Pahang, sebanyak 8 buah ambulans yang baru akan diserahkan pada hari ini, iaitu 2 buah untuk hospital dan 6 buah untuk klinik kesihatan, dan ini tidak termasuk perolehan ambulans melalui projek fasiliti kesihatan yang baru di Negeri Pahang. Untuk makluman, pada tahun 2010, JKN Pahang telah mendapat 13 buah ambulans.

5.         Untuk tahun 2013 nanti, Kementerian akan memperuntukan sejumlah RM 76.7 juta  untuk menggantikan sebanyak 200 buah ambulans di seluruh negara, iaitu 120 buah untuk hospital dan 80 buah untuk Klinik Kesihatan. Jabatan Kesihatan Negeri Pahang akan menerima 17 buah ambulans, iaitu 10 buah untuk hospital dan 7 buah untuk Klinik Kesihatan.

Tuan-tuan dan Puan-puan yang dihormati sekalian,

6.       Sungguhpun perkhidmatan ambulans memang lazimnya digunakan untuk kecemasan, bencana, kemalangan dan membawa ibu-ibu bersalin ke hospital, ia juga diperlukan bagi membawa  atau memindahkan pesakit-pesakit ke hospital-hospital yang mempunyai kepakaran. Pesakit-pesakit yang serius akan dirujuk dari Hospital-hospital Daerah ke Hospital-hospital berpakar seperti Hospital Tengku Ampuan Afzan dan Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh malah ke Hospital Kuala Lumpur dan Institut Jantung Negara. Oleh itu, perkhidmatan ambulans yang efisien adalah amat penting, bukan sahaja di saat kecemasan, demi menyelamatkan nyawa.

7.     Sepertimana yang disebutkan tadi oleh Pengarah Kesihatan Negeri, penyerahan ambulans kepada Jabatan Kesihatan Negeri Pahang telah dipercepatkan dari jadual penghantarannya. Ini adalah kerana wujudnya keperluan di Negeri Pahang, yang akan menjadi Tuan Rumah Sukan Malaysia Ke-15 pada bulan Julai nanti. Dengan adanya penambahan kepada bilangan ambulans ini, diharap penganjuran Sukan Malaysia ke 15 nanti akan berjalan dengan lancar, terutama dari aspek penyediaan pasukan perubatan dan kecemasan disamping dapat memberikan perkhidmatan kecemasan yang lebih baik kepada rakyat Negeri Pahang.

8.         Akhir kata, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang telah bertungkus lumus, berkerjasama untuk menjayakan  usaha Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mendahulukan rakyat serta mengutamakan pencapaian status kesihatan yang baik, termasuk akses kepada perkhidmatan kesihatan yang adil dan saksama, sesuai dengan hasrat murni Kerajaan Malaysaia yang sentiasa prihatin kepada kebajikan rakyat serta berusaha untuk membantu rakyat.

Ingatlah bahawa semasa kita senang, kawan-kawan kita mengenali siapa kita. Semasa kita susah, kita akan mengenali siapa dia kawan kita!

Dengan itu, saya dengan sukacitanya merasmikan Majlis Penyerahan Ambulans kepada Jabatan Kesihatan Negeri Pahang.

Sekian, terima kasih.

from your own site.

06 di brinchang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di brinchang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2012 09:28 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 09:25 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Apr 2012 09:21 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 09:11 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 08:30 PM PST

[unable to retrieve full-text content]23 Januari 2012 Masa : 0615 Hrs Cuaca : Sangat baik , berangin dan bersuhu rendah. Lokasi: Menara Gunung Brinchang. sebenarnya entri ni khas untuk Cik Ujie kita, kerana dia teringin sangat nak tengok suasana di mossy ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2012 09:53 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2012 11:56 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Hi kawan-kawan, kali ini nak kongsikan cerita tentang Pasar Malam Brinchang, Cameron Highland. Ianya juga merupakan tempat tumpuan untuk membeli belah apabila bercuti di Cameron Highland ini. Hari apakah Pasar ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Mar 2012 09:09 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Mar 2012 09:23 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 08:30 PM PST

[unable to retrieve full-text content]23 Januari 2012 Masa : 0615 Hrs Cuaca : Sangat baik , berangin dan bersuhu rendah. Lokasi: Menara Gunung Brinchang. sebenarnya entri ni khas untuk Cik Ujie kita, kerana dia teringin sangat nak tengok suasana di mossy ...

Pasar Malam, <b>Brinchang</b>. Cameron Highland. Malaysia <b>...</b>

Posted: 20 Mar 2012 12:05 AM PDT

Hi kawan-kawan, kali ini nak kongsikan cerita tentang Pasar Malam Brinchang, Cameron Highland. Ianya juga merupakan tempat tumpuan untuk membeli belah apabila bercuti di Cameron Highland ini. 
Waktu operasi Pasar Malam Brinchang ini ialah setiap hari Sabtu. Tetapi apabila musim cuti sekolah, pasar malam ini dibuka setiap hari sepanjang cuti sekolah seawal jam 4 petang. kalau nak cuti sekolah tu, Jumaat petang dah mula operasi Pasar Malam Brinchang ini. 
Apakah yang ada dijual di Pasar Malam Brinchang, Cameron Highland? 
Apa yang dijual di Pasar Malam Brinchang ini sama seperti pasar malam di tempat kita juga. Makanan, pakaian,sayuran,buahan semua ada dijual. cuma mungkin keunikannya kualiti sayuran,buahan yang dijual tidak sama seperti di pasar malam tempat kita. Lagi satu suhunya yang dingin menjadikan kelainan.
Di bawah ada beberapa gambar untuk kawan-kawan melihat bagaimana keadaan Pasar Malam Brinchang ini.

Maklumbalas anda dialu-alukan pada ruangan komen.

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2012 10:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Apr 2012 09:59 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Ada Apa <b>di</b> Pasar Malam <b>Brinchang</b> Cameron Highlands

Posted: 23 Mar 2012 06:09 PM PDT

Kalau pergi berjalan-jalan di Cameron Highlands jangan lupa singgah di pasar malam yang bertempat di Brinchang. Macam-macam ada kat sini. Jom kita tengok.

Sedap betul benda alah dadih perasa strawberi ni. Memang cukup lembut dan juga of course sedap rasanya.

Nasi ayam pun ada. My daughter, Afiqah memang suka betul maybe sebab kat sini sejuk, apa-apa pun sedap kan. Harganya sama aja dengan kat pasar malam kat mana-mana.

Teh memang terkenal lebih-lebih lagi kat Cameron Highlands.

Jagung kat sini memang sedap sangat, memang tak boleh nak lawan kat tempat lain. Tengok le warnanya, kuning dan putih.

Jambu epal ni sungguh unik tapi kalau tak silap benda alah ni bukan dari Cameron Highlands tapi from Perak.

Pelbagai jenis buah-buahan ada.

Madu pun tidak boleh dipisahkan dengan Cameron Highlands. Yang dalam hutan ada, yang kat pokok besar tualang pun ada, yang putih tu lupa pula.

Kalau datang ke sini tak sah kalau tak beli stawberi kan?

Beg-beg pun ada tapi yang corak-corak strawberry memang banyak.

Baju-baju pun ada.
Yang goreng-goreng, pelbagai jenis ada, pilihlah yang mana berkenan di hati.

Jalan kat sini memang cukup sesak. By the way, kalau tak silap pasar malam kat sini from kul 5.00 petang hari Jumaat dan Sabtu tapi kalau cuti sekolah, tiap-tiap hari ada.

Beli le bunga kesian kat dia. Apa-apa pun, begitulah sedikit sebanyak gambar yang saya nak kongsikan yang boleh kita boleh dapati di pasar malam Brinchang Cameron Highlands.

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2012 09:33 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2012 10:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Apr 2012 09:59 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Ada Apa <b>di</b> Pasar Malam <b>Brinchang</b> Cameron Highlands

Posted: 23 Mar 2012 06:09 PM PDT

Kalau pergi berjalan-jalan di Cameron Highlands jangan lupa singgah di pasar malam yang bertempat di Brinchang. Macam-macam ada kat sini. Jom kita tengok.

Sedap betul benda alah dadih perasa strawberi ni. Memang cukup lembut dan juga of course sedap rasanya.

Nasi ayam pun ada. My daughter, Afiqah memang suka betul maybe sebab kat sini sejuk, apa-apa pun sedap kan. Harganya sama aja dengan kat pasar malam kat mana-mana.

Teh memang terkenal lebih-lebih lagi kat Cameron Highlands.

Jagung kat sini memang sedap sangat, memang tak boleh nak lawan kat tempat lain. Tengok le warnanya, kuning dan putih.

Jambu epal ni sungguh unik tapi kalau tak silap benda alah ni bukan dari Cameron Highlands tapi from Perak.

Pelbagai jenis buah-buahan ada.

Madu pun tidak boleh dipisahkan dengan Cameron Highlands. Yang dalam hutan ada, yang kat pokok besar tualang pun ada, yang putih tu lupa pula.

Kalau datang ke sini tak sah kalau tak beli stawberi kan?

Beg-beg pun ada tapi yang corak-corak strawberry memang banyak.

Baju-baju pun ada.
Yang goreng-goreng, pelbagai jenis ada, pilihlah yang mana berkenan di hati.

Jalan kat sini memang cukup sesak. By the way, kalau tak silap pasar malam kat sini from kul 5.00 petang hari Jumaat dan Sabtu tapi kalau cuti sekolah, tiap-tiap hari ada.

Beli le bunga kesian kat dia. Apa-apa pun, begitulah sedikit sebanyak gambar yang saya nak kongsikan yang boleh kita boleh dapati di pasar malam Brinchang Cameron Highlands.

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2012 09:33 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 09:45 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 08:30 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 08:30 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 08:30 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 08:30 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2012 08:30 PM PST

URL Sumber Asal :-

Gunung <b>Brinchang</b>

Posted: 25 Jan 2012 08:40 PM PST

23 Januari 2012   Masa : 0615 Hrs
Cuaca : Sangat baik , berangin dan bersuhu rendah.
Lokasi: Menara Gunung Brinchang.

sebenarnya entri ni khas untuk Cik Ujie kita, kerana dia teringin sangat nak tengok suasana di mossy forest.

Seawal pagi lagi wa dan sifu wa,bergerak ke destinasi pilihan iaitu ke gunung brinchang, dengan bekereta.
Cuaca agak sejuk,bukan memang sejuk giler,sampai wa terketar2 juga lah dibuatnya sehingga menusuk ke tulung sum-sum wa. tapi itu bukanlah menjadi halangan untuk wa belajar kemahiran seni fotografi ni.

Berbekalkan azam dan semangat jiwa yang kental, wa dan sifu bersiap sedia untuk pergi ke puncak gunung brinchang dikala kebanyakkannya species homo sapiens masih ada yang ralit dibuai lena kerana asyik dan menikmati tubuhnya silauti dengan suhu yang sangat dingin. Tetapi Wa tetap dengan pendirian wa iaitu untuk sampai ke destinasi pilihan kali ini,  Jalan untuk kegunung brinchang ada dua sama ada mahu menaiki kenderaan melalui jalan yang berturap atau memilih jalan denai laluan mendaki ke gunung tersebut. Kalau diberi pilihan pun wa memang nak naik kenderaan, apa cilake pula nak pilih cara mendaki ikut trek pagi-pagi buta. buat bazir karen wa jer. Lagipun wa dalam keadaan hendak menimba ilmu bukannya dalam mood hendak hiking.

Digunung ini juga terletaknya hutan mossy yang sentiasa lembab dan berlumut.sekitar kawasannya juga amat indah bagi sang pencinta alam. lebih kurang ada macam dalam filem LOTR part masa si hobbits2 mengembara dalam hutan. Filem yang mana satu? Jangan tanya pasal wa pun tak ingat. Pergi search sendiri,jangan malas sangat.

Gunung brinchang merupakan antara gunung yang ramai pendaki germar mejalankan aktiviti disitu secara berkumpulan.Berketinggian 6666 kaki dari aras laut. juga bersempadan dengan 3 negeri iaitu negeri seladang, negeri tok gajah dan negeri cik siti wan kembang. sempadan tu terletak di beberapa puluhan meter dari aras puncak gunung tersebut.(ke ratusan meter eh....wa tak ingat ler)

Ok meh lihat hasil sentuhan kasar wa berguru dengan sifu selama beberapa jam sahaja.


Setiba wa dan sifu di area ladang teh, kami amik beberapa gambar moment yang ada. tapi tak boleh lama2 kerana kami nak kejarkan masa untuk ke puncak gunung seawal mungkin.Setiba di puncak gunung brinchang, angin bergerak dengan deras, membuatkan wa menutup rapat baju panas. ya sangat sejuk, sejuk dia membuatkan wa rasa mcm nak balik kembali ke rumah. naseb tak beku.



 Ini pula pandangan dari area menara pandang yang ada di gunung brinchang tu. dan material menara tu adalah besi.
 

Selepas puas mengambil beberapa pemandangan di atas, wa mengajak sifu untuk turun bergerak ke mossy forest.(sebenarnya wa tak tahan rassa sejuk berangin dimenara tu). dari are menara wa bergerak secara berjalan kaki, tapi tak pada sifu, dia terpaksa membawa kenderaan menuju kearah mossy forest. dan kalau wa pun, wa akan berbuat sedemikian kerana tak ada kerja wa nak mendaki patah balik untuk mendapatkan kenderaan setelah jalan menuju kearah aras bawah sejauh 200meter.

meh tengok  mossy forest dan sekitarnya.yang sanggat lembab dan berlumut. boleh dikatakan hampir semua ditutupi dengan lumut baek didahan, di ranting, di batu dan ditanah. hati-hati dengan ular hijau yang berbisa disini. dan angker2 yang ada.





 





06 di raub - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di raub - Google Blog Search


a l i z a n o r: pink <b>di Raub</b>

Posted: 27 May 2012 08:23 PM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.4

06 di kampung awah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kampung awah - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 03:35 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 03:34 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 03:10 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2012 03:35 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 03:14 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Feb 2012 11:07 AM PST

URL Sumber Asal :-

Malaysia Zoom » Kualiti jalan <b>Kampung Awah</b> ke Bandar Tun Razak <b>...</b>

Posted: 16 Feb 2012 03:05 PM PST

You are here: Home / Wilayah / Kualiti jalan Kampung Awah ke Bandar Tun Razak teruk

Saudara Pengarang,KUALITI jalan raya, bekalan air bersih dan pendidikan merupakan antara perkara utama yang diberi perhatian oleh kerajaan dalam memastikan rakyat menikmati kehidupan lebih baik.

Namun, tidak semua perkara itu dapat ditunaikan kerana terdapat beberapa masalah tertentu yang perlu diberi perhatian tidak kira oleh pemimpin setempat, wakil rakyat dan kerajaan.

Apa yang ingin saya bangkitkan adalah kualiti jalan raya dari Simpang Kampung Awah menghala ke Bandar Tun Abdul Razak Jengka hingga Simpang Felda Jengka 8.

Laluan itu penting kerana kakitangan kerajaan termasuk pegawai Felda, guru, pelajar dan pensyarah berulang alik menggunakannya ke destinasi masing-masing.

Saya sebagai penduduk jati dan anak peneroka Felda Wilayah Jengka merumuskan bahawa kerajaan Persekutuan dan negeri tidak serius menunaikan tanggungjawab membina sebuah rangkaian jalan raya yang baik di kawasan itu.

Jalan utama Kampung Awah ke Bandar Tun Abdul Razak Jengka 8 sangat penting untuk dinaik taraf kerana sejajar dengan kedudukannya sebagai jalan utama ke Jerantut dan Maran.

Daripada perbualan di kedai-kedai kopi, kebanyakan mereka sudah bosan dengan kualiti jalan yang teruk seolah-olah berada di sebuah negara miskin yang baru merdeka.

Kualiti jalan di Felda Jengka 15, Jengka 16 dan Kampung Awah sempit, berlubang serta tidak lurus sekali gus mengundang bahaya kepada pengguna jalan raya.

Saya harap pihak berwajib khususnya wakil rakyat memandang serius perkara itu memandangkan Bandar Tun Razak Jengka menjadi tumpuan bukan sahaja penduduk tempatan, tetapi juga pelancong domestik serta asing yang ingin meninjau kehidupan peneroka di situ.

PENEROKA PRIHATIN

Bandar Tun Razak, Jengka

Dipetik dari Utusan Malaysia

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Mar 2012 03:09 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

3 Suspek Ditahan Curi Jentolak

Posted: 21 Feb 2012 02:09 AM PST

TEMERLOH – Tiga suspek yang dipercayai terbabit dalam kes curi sebuah jentolak berjaya diberkas polis ketika mahu memasang nombor pendaftaran palsu jentolak berkenaan.

Ketiga-tiga suspek berusia 29 hingga 33 itu berjaya diberkas hanya beberapa jam selepas dipercayai melarikan jentolak berkenaan yang disewa daripada seorang lelaki, 26 tahun.

Menurut Ketua Polis Daerah Temerloh, Asisten Komisioner Mohd Nor Mansor, dalam kejadian Sabtu lalu, mangsa sedang membersihkan tanah kebun kononnya milik salah seorang suspek selepas dia menyewa jentolak itu untuk tempoh sebulan bermula hari berkenaan bagi kerja pembersihan di kebun itu di kampung Sempadan, dekat sini.

"Ketika mangsa sedang membersihkan kebun berkenaan pada pagi hari kejadian, suspek berkenaan meninggalkan mangsa kononnya mahu membeli air minuman.

"Kira-kira 10 minit kemudian, mangsa didatangi dua lelaki bersenjatakan parang," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Beliau berkata, mangsa yang bertindak terjun dari jentolak bagaimanapun berjaya ditangkap sebelum tangan serta kakinya diikat menggunakan pita pelekat.

"Suspek kemudiannya melarikan jentolak berkenaan," katanya.

Beliau berkata, mangsa bagaimanapun berjaya melepaskan diri dan meminta bantuan orang ramai untuk membawanya ke Balai Polis Lanchang bagi membuat laporan polis berhubung kejadian itu.

Mohd Nor berkata, hasil maklumat awam dan risikan, polis berjaya menemui semula jentolak berkenaan di Kampung Awah, Maran kira-kira jam 2 petang pada hari yang sama. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Mar 2012 03:09 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

3 Suspek Ditahan Curi Jentolak

Posted: 21 Feb 2012 02:09 AM PST

TEMERLOH – Tiga suspek yang dipercayai terbabit dalam kes curi sebuah jentolak berjaya diberkas polis ketika mahu memasang nombor pendaftaran palsu jentolak berkenaan.

Ketiga-tiga suspek berusia 29 hingga 33 itu berjaya diberkas hanya beberapa jam selepas dipercayai melarikan jentolak berkenaan yang disewa daripada seorang lelaki, 26 tahun.

Menurut Ketua Polis Daerah Temerloh, Asisten Komisioner Mohd Nor Mansor, dalam kejadian Sabtu lalu, mangsa sedang membersihkan tanah kebun kononnya milik salah seorang suspek selepas dia menyewa jentolak itu untuk tempoh sebulan bermula hari berkenaan bagi kerja pembersihan di kebun itu di kampung Sempadan, dekat sini.

"Ketika mangsa sedang membersihkan kebun berkenaan pada pagi hari kejadian, suspek berkenaan meninggalkan mangsa kononnya mahu membeli air minuman.

"Kira-kira 10 minit kemudian, mangsa didatangi dua lelaki bersenjatakan parang," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Beliau berkata, mangsa yang bertindak terjun dari jentolak bagaimanapun berjaya ditangkap sebelum tangan serta kakinya diikat menggunakan pita pelekat.

"Suspek kemudiannya melarikan jentolak berkenaan," katanya.

Beliau berkata, mangsa bagaimanapun berjaya melepaskan diri dan meminta bantuan orang ramai untuk membawanya ke Balai Polis Lanchang bagi membuat laporan polis berhubung kejadian itu.

Mohd Nor berkata, hasil maklumat awam dan risikan, polis berjaya menemui semula jentolak berkenaan di Kampung Awah, Maran kira-kira jam 2 petang pada hari yang sama. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 03:46 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Hakisan <b>Di</b> Sungai Sat | Detik Perubahan

Posted: 11 Mar 2012 10:28 PM PDT

MACHANG – Masalah hakisan di Sungai Sat, Kampung Peneguh, membimbangkan penduduk apabila ia turut melibatkan jambatan dan jalan perhubungan utama mereka, di sini, semalam.

Tinjauan wartawan mendapati, hakisan sungai itu menyebabkan bahagian bawah yang menghubungkan jalan dengan jambatan itu kosong dan perlu ditangani segera bagi mengelakkan ia runtuh.

Penduduk, Che Ghani Abdul Rahman, 50, berkata, dia meminta kerjasama pihak berkenaan dalam usaha mengelakkan jambatan atau jalan itu runtuh.

Katanya, jalan itu akan runtuh pada bila-bila masa jika digunakan kenderaan berat memandangkan ia tiada sokongan di bahagian bawah.

"Jalan itu seolah-olah tergantung dan perlu diberi perhatian segera bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini. Kami bimbang, jika jalan itu runtuh, ia akan memberi kesan kepada jambatan yang terletak berdekatan, dan memakan masa yang lama untuk dibina semula sedangkan jalan ini adalah perhubungan utama penduduk kampung dan kawasan sekitar," katanya.

Nordin Samad, 63 berkata, dia menggunakan jalan itu setiap hari biarpun bimbang ia akan runtuh pada bila-bila masa.

Katanya, jalan itu lebih dekat untuk penduduk ke Bandar Machang dan menghantar anak-anak ke sekolah.

"Arus deras pada musim banjir baru-baru ini menyebabkan hakisan pada tebing Sungai Sat itu, dan kami berharap pihak yang berkenaan akan memberi perhatian kepada masalah kami ini sebelum keadaan lebih buruk. Selain penduduk Kampung Awah dan Peneguh yang menggunakan jalan ini, penduduk daripada kampung sekitar juga turut menggunakan dan dianggarkan lebih 30 keluarga menggunakannya setiap hari," katanya .

Pada masa sama, penduduk juga berharap ada pihak yang sudi membina pagar di Jambatan Kampung Awah, dekat sini yang didakwa membahayakan pengguna.

Sementara itu, Roling Ya,58 berkata, mangsa terbaru jambatan itu adalah anaknya sendiri yang berusia 8 tahun.

"Mujur dia tidak mengalami kecederaan yang teruk walaupun terjatuh bersama basikalnya. Saya berharap perkara ini tidak akan berlaku kepada orang lain, selepas terbina pagar jambatan. Jambatan ini adalah perhubungan­ utama penduduk, dan ia mampu membahayakan terutamanya pada waktu malam," katanya.

Manakala Mat Zin Yusoff, 60, berkata, sekurang-kurang enam mangsa terjatuh ke dalam Lubuk Awah itu sejak hampir 20 tahun jambatan itu dibina.

"Mungkin lebih ramai tetapi jumlah itu yang saya ingat termasuk seorang Tok Dalang yang patah bahu akibat terjatuh ke dalam Lubuk Awah itu. Paling membimbangkan kanak-kanak dan warga emas lagipun jambatan itu sempit, muat untuk sebuah sebuah kereta sahaja," katanya. – Sinar Harian

Siti Nafi Bayaran RM500,000 Untuk 30 Minit

Posted: 04 Mar 2012 06:17 PM PST

KUALA LUMPUR – Sejak kebelakangan ini dunia hiburan kecoh apabila dikatakan yang penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza telah mengenakan bayaran sebanyak RM500,000 untuk persembahannya selama 30 minit.

Namun awal-awal lagi Siti menafikan dakwaan liar tersebut.

Menurut penyanyi kelahiran Kampung Awah, Temerloh, Pahang ini jumlah bayaran yang dinyatakan itu agak keterlaluan di mana setakat ini katanya, bayaran yang dikenakan berpatutan dengan kos penganjuran serta keperluan yang lainnya.

"Jumlah itu tidak masuk akal. Siti tidak pernah mengenakan harga bayaran persembahan semahal itu. Siti mengambil kira bayaran itu berdasarkan durasi persembahan, dan ia termasuk pakej lain seperti set pentas, bayaran penari dan props," komennya.

Siti mengulas isu itu sewaktu ditemui para wartawan pada majlis sidang akhbar pengumuman persembahan Minggu Setiausaha – Secretaries Week 2012 Afternoon of Elegance yang diadakan di Persada Johor International Convention Centre, Johor Bahru semalam.

Walau bagaimanapun, dalam pada itu penyanyi yang popular dengan lagu berjudul Cindai ini tidak menafikan dia telah membeli sebuah rumah di Australia yang tidak dinyatakan harganya pada tahun lalu untuk kemudahan ahli-ahli keluarganya sewaktu berada di sana.

"Memang betul Siti memang ada membeli sebuah apartment di kawasan Victoria Market di Melbourne, Australia pada tahun lalu. Ia untuk kemudahan anggota-anggota Siti sewaktu berada di sana. Misalnya, ia boleh digunakan oleh anak tiri Siti yang sedang belajar di sana," ujarnya.

Pada persembahan yang mengenakan bayaran mengikut harga meja RM2,500 hingga RM10,000 pada 10 April ini pukul 12.30 tengah hari itu yang dia akan mengadakan persembahan selama dua jam tanpa henti. Untuk tempahan sila hubungi 07-2199999. – mynewshub.my

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 03:46 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Hakisan <b>Di</b> Sungai Sat | Detik Perubahan

Posted: 11 Mar 2012 10:28 PM PDT

MACHANG – Masalah hakisan di Sungai Sat, Kampung Peneguh, membimbangkan penduduk apabila ia turut melibatkan jambatan dan jalan perhubungan utama mereka, di sini, semalam.

Tinjauan wartawan mendapati, hakisan sungai itu menyebabkan bahagian bawah yang menghubungkan jalan dengan jambatan itu kosong dan perlu ditangani segera bagi mengelakkan ia runtuh.

Penduduk, Che Ghani Abdul Rahman, 50, berkata, dia meminta kerjasama pihak berkenaan dalam usaha mengelakkan jambatan atau jalan itu runtuh.

Katanya, jalan itu akan runtuh pada bila-bila masa jika digunakan kenderaan berat memandangkan ia tiada sokongan di bahagian bawah.

"Jalan itu seolah-olah tergantung dan perlu diberi perhatian segera bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini. Kami bimbang, jika jalan itu runtuh, ia akan memberi kesan kepada jambatan yang terletak berdekatan, dan memakan masa yang lama untuk dibina semula sedangkan jalan ini adalah perhubungan utama penduduk kampung dan kawasan sekitar," katanya.

Nordin Samad, 63 berkata, dia menggunakan jalan itu setiap hari biarpun bimbang ia akan runtuh pada bila-bila masa.

Katanya, jalan itu lebih dekat untuk penduduk ke Bandar Machang dan menghantar anak-anak ke sekolah.

"Arus deras pada musim banjir baru-baru ini menyebabkan hakisan pada tebing Sungai Sat itu, dan kami berharap pihak yang berkenaan akan memberi perhatian kepada masalah kami ini sebelum keadaan lebih buruk. Selain penduduk Kampung Awah dan Peneguh yang menggunakan jalan ini, penduduk daripada kampung sekitar juga turut menggunakan dan dianggarkan lebih 30 keluarga menggunakannya setiap hari," katanya .

Pada masa sama, penduduk juga berharap ada pihak yang sudi membina pagar di Jambatan Kampung Awah, dekat sini yang didakwa membahayakan pengguna.

Sementara itu, Roling Ya,58 berkata, mangsa terbaru jambatan itu adalah anaknya sendiri yang berusia 8 tahun.

"Mujur dia tidak mengalami kecederaan yang teruk walaupun terjatuh bersama basikalnya. Saya berharap perkara ini tidak akan berlaku kepada orang lain, selepas terbina pagar jambatan. Jambatan ini adalah perhubungan­ utama penduduk, dan ia mampu membahayakan terutamanya pada waktu malam," katanya.

Manakala Mat Zin Yusoff, 60, berkata, sekurang-kurang enam mangsa terjatuh ke dalam Lubuk Awah itu sejak hampir 20 tahun jambatan itu dibina.

"Mungkin lebih ramai tetapi jumlah itu yang saya ingat termasuk seorang Tok Dalang yang patah bahu akibat terjatuh ke dalam Lubuk Awah itu. Paling membimbangkan kanak-kanak dan warga emas lagipun jambatan itu sempit, muat untuk sebuah sebuah kereta sahaja," katanya. – Sinar Harian

06 di bukit tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


Attyfir: 1st day Padang>> <b>Bukit Tinggi</b>

Posted: 19 Jun 2012 12:30 AM PDT

Seawal pagi pukul 3am, sudah bangun , masak utk anak2 dulu sebelum aku sendirinya berjimba2
lepas tu gerak ke rumah nora di Bukit Mahkota, kerana aku park kete kat rumah nora dan tumpang nora ke Lcct , sebelum ke Lcct , kitaorang pick up kat fida kat Nilai, 1st time aku jumpa dia, 
orangnya lembut je dan baik hati .
Kemudian kitaorang terus dihantar oleh suami nora ke Lcct .(Tq Aloy..sudi jadi supir kami.)
Kebanyakannya aku dah ada jumpa masa 1st gathering ,seminggu sebelum kitaorg pergi ke padang >> bukittinggi, jadi masa berjumpa kembali pada hari kami nak ke padang, 
kebykannya kami dah tau nama ,dan dah kenal..
tengoklah senyuman memasing..dah tak sabar nak g jalan2


Untuk 1st day punya itternery kami adalah seperti berikut:-
- breakfast di lamun Ombak
- Rumah gadang muzium (boleh cuba pakaian tradisional)
- lunch restouran PAK DATUK
- SHOPPING TIME ( SaiSuak, pandai sikek, )
- check in hotel (Hotel Nikita)
- Malam ke Yenie Bordie tmpt jual telekung ngn kain sulam jugak
- Dinner  di Warung djan jan

Sambung balik citer pasal trip nie
Flight kami ialah pukul 7.50 dan kami sampai sekitar pukul pukul 8.30 waktu indonesia.
Sebaik sahaja sampai di Airport padang , kami disambut oleh TA kami si Aldi, orangnya kelakar, memang tak rugi kami semua dapatkan si aldi sebagai Tourist Guide kami.

Naik je bus , tersedia sarapan, Tapi kami tetap dibawa sarapan di Rumah Makan Lamun Ombak oleh Aldi



Kat sini ada kami terai Murtabak Mesir, tp gambar lupas nak senap.

Lepas sarapan kami terus Ke Lembah Anai




Dari lembah Anai kami teruskan perjalanan ke Bukit tinggi 
Tempat pertama kami singgah ialah Rumah Gadang, 
Di rumah gadang ni kita boleh mencuba baju tradisional orang minang 
Masa belum sampai sini..memang aku mcm beriyer2 nak terai..tapi bila sampai je..terus kensel niat.
Fees masuk rumah gadang ni ir4k, terai baju minang ir50k
Tapi sebenarnya seronok kalau cuba pakai , geng yang lain semua terai jadi perantin minang kabau
Aku ngn kak lang je tak terai, tapi okeh gak boleh jadi photograper





Dari rumah Gadang , kami dah tak sabar2 nak abiskan rupiah yg berjuta2 kami bawak tu
Jadi our TA ,si Aldi pun berentikan kami di satu kedai baru namanya Saisuak
yang menjual telekung sulam, baju sulam, kain pelekat,batik..

Kat sini harga agak berbaloi jugak

lepas dari sini kami makan tengahari
di kedai makan Pak datuk




Lepas perut kenyang, kami gerak lagi utk bersoping menghabiskan rupiah yang ada
kali ni kami dibawa ke Kampung Pandai Sikek
Apa maknanya Pandai Sikek, maksudnya Pandai sikat.
Kat sini rata-rata penduduk kampung terdiri dari peladang
yang mengusahakan tanaman sayuran


Kedai2 di Pandai Sikek

Oleh sebab semua pun dah kepenatan
kami cadang balik ke Hotel untuk rehat2 kan badan
Kami menginap di Hotel Nikita
walaupun bilik takde aircond ataupun kipas angin
alhamdulillah suhu dingin je, tapi tak ler sejuk mcm kat cameron di waktu malam


Dapatlah rehatkan badan dalam 2 jam
Tepat pukul 8pm, aldi datang jemput kitaorang
round-round bukit tinggi
dan sekali lagi ke tempat soping baju sulam
Yenie Bordir, kat sini kty rasa mcm mahal sikit
Tapi baju kebaya pendek tu sama je kat tmpt lain pun
cuma telekung mahal sikit dari tempat lain

Balik dari Yenie Bordir , kami singgah makan di warong Djan djan
boleh tahan kedai ni , harga pun berpatutan
paling direkemen makan adalah mihun goreng, mmg sedap sangat

Selesai makan, kty ke cyber cafe bersama kak fida, saja tinggalkan pesanan utk tersayang di Malaysia di fb dan blog, sbb talian hp takde line, lepas tu kty decide beli simkad indonesia,
Cyber cafe tu kty main tenet dalam 1/2 jam lebih skit je dikenakan bayaran Ir1k=30sen je camtu
lepas tu beli simcard Ir10k, kty top up Ir20k=jadi dalam simcard ada dlm sekitar Ir28k, tapi tahan sampai kty balik malaysia hari ke 4 , walupun main tenet , kty masuk fb , twitter..masih tak abis2 creditnya ..mmg berbaloi..

nanti -nanti kty update 2nd day .


 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved