ads

Jumaat, 26 Oktober 2012

06 di jengka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di jengka - Google Blog Search


Shahaniza Shamsuddin: Orang muda <b>di Jengka</b> 2 masih bersama <b>...</b>

Posted: 11 Oct 2012 05:02 AM PDT

Tahniah kepada pemuda umno caw cempaka jengka 2 yg sentiasa mengadakan aktiviti bersama orang muda sekaligus menarik hati mereka untuk terus menyokong UMNO.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

06 di lurah bilut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di lurah bilut - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Sep 2012 12:00 AM PDT


Kira-kira 616 peneroka FELDA Lurah Bilut, dekat sini menafikan tanah milik mereka akan hilang seperti didakwa pembangkang susulan penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) di Bursa Malaysia.

Mereka menyifatkan dakwaan berkenaan sebagai fitnah dan antara usaha menggagalkan rancangan kerajaan meningkatkan taraf kehidupan masyarakat di situ dalam jangka panjang.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Kamaruddin Mat Doaa, berkata isu pindah milik tanah itu sengaja dimainkan pembangkang untuk kepentingan politik mereka.

"Itu semua fitnah. Sehingga kini, geran masih ada pada kami dan tidak diambil seperti didakwa. Pembangkang sengaja mahu memporak-perandakan peneroka," katanya ketika ditemui di sini, semalam.
Sebelum ini, pembangkang dan Persatuan Anak Peneroka FELDA Kebangsaan (ANAK) mendakwa tanah peneroka akan diambil dalam proses penyenaraian FGVH, Jun lalu.

Bagaimanapun, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menegaskan tiada tanah peneroka akan diambil bagi tujuan itu.

Kamaruddin yang bersyukur dengan penyenaraian FGVH itu, berkata peneroka berterima kasih dengan kerajaan kerana sudah terlalu banyak nikmat diperoleh sejak lebih 50 tahun lalu.

Generasi kedua peneroka, Zulkifli Yunus berkata, usaha pihak luar cuba untuk meracuni pemikiran penduduk tidak akan berjaya berikutan mereka mengetahui situasi yang sebenar.

"Kami menyokong usaha kerajaan kerana ia memberi manfaat kepada peneroka. Dakwaan ia akan merugikan peneroka adalah tidak tepat dan berniat jahat," katanya.



Pembangkang ni semuanya memang penipu. Baik yang kafir, yang biseksual ataupun yang berjubah berserban. Semuanya penipu, pembelit dan nak merampas hak rakyat. Elok kalau pembangkang ni masuk mana mana Felda nak buat ceramah, ramai ramai rejam dorang dengan biji sawit. Baling satu tandan teruspun tak apa itu lagi bagus.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca

06 di chenor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di chenor - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2012 12:00 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2012 12:00 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jul 2012 07:08 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Jun 2012 07:39 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jan 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jan 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 07:21 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jan 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jan 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

EilaRazi: Waktu Solat 5 Waktu <b>Di</b> Daerah Temerloh, Maran, Bera <b>...</b>

Posted: 23 Jan 2012 03:08 AM PST

Salam Sejahtera semua!

Kali ini aku nak kongsikan pula waktu solat 5 waktu di daerah Temerloh, Maran, Bera, Jerantut, Chenor untuk rujukan anda semua. Sila right klik pada imej di bawah dan save image as untuk anda simpan di dalam pc ataupun laptop anda...

Moga kita semua sebagai muslim tidak leka dalam menunaikan tanggungjawab terhadap Yang Maha Esa... Sekian....

Full content generated by Get Full RSS.

Benarkah mereka ini penipu ? | I&#39;m Hafiz

Posted: 25 Jan 2012 07:22 AM PST

Terbaca artikel mengenai mereka di laman page Oh! Media di facebook.Benarkah desas-desus yang diceritakan oleh Oh! Media tersebut?Bukan apa, tiada bukti lagi yang boleh mengatakan mereka ini yang bersalah.

Bagi yang masih tidak tahu tentang mereka, saya tampalkan sedikit mengenai kisah dan penipuan yang telah mereka (jika benar) lakukan.

Please spread the word: Jika anda terjumpa, mempunyai maklumat atau mengenali wanita ini, sila hubungi nombor yang tertera.

Siapakah wanita ini? berikut adalah sedikit gambaran mengapa wanita ini sedang dicari oleh pelbagai pihak. Anda juga perlu berhati-hati dengannya.

"Wanita ni bekerja dengan company ni lokasi company di Shah Alam (pembekal produk medical) sebagai akauntan. Mula2 bekerja cam kerani biasa jer then company ni pergi htr untuk dptkan kelulusan akauntan tu.

Then sejak 4 thn lps, dia songlap duit company melalui penipuan cheque. Semakin hari semakin berani dan semakin tinggi amount yg di songlap. Dengar cerita dari beberapa ustaz yang kenalan akak sy ni pergi jumpa, wanita ni pandai gunakan ilmu penunduk yang membolehkan orang tak perasan kejahatan dia tu dan boss ni ikut jerk apa dia ckp. Kiranya ni kes pecah amanah akaun syarikat.

Wanita ni berasal dari Chenor, Pahang dan sebelum melarikan diri dia duduk di Puchong dan anak2 dia sekolah sama dengan anak sedara saya. Minggu ni cikgu sekolah dia ckp dia dah buat permohonan untuk tukar kan sekolah anak2 dia ke kampung dia di Chenor.

Jumlah mmg besar sbb company ni pembekal medical equipment dr oversea dan benda ni pun dah berlaku agak lama. Company ni dijangka bangkrup dlm tempoh 3 bulan lagi kalau balance2 duit tu tak dpt ditemui..

Ini kisah dari boss dia lah…Memandangkan ni company bumiputra dan Islam saya pun membantu setakat yg boleh."

Kalau betul, spread lah the news.Cuma takut mereka ini mangsa keadaan atau mangsa fitnah.Apa-apa pun, anda boleh merujuk kepada laman Oh! Media disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Full content generated by Get Full RSS.

Pemberian BR1M tanda kerajaan menghargai sokongan rakyat <b>...</b>

Posted: 28 Jan 2012 02:48 PM PST

Posted on January 29, 2012, Sunday

MARAN: Penyaluran dana Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) adalah agenda nasional bagi menghargai sokongan rakyat terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN).

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Hal Ehwal Felda Negeri, Datuk Tan Mohd Aminuddin Ishak berkata, BR1M membantu golongan berpendapatan rendah memperoleh wang tunai bagi tujuan membeli pelbagai keperluan harian.

Namun, seperti biasa, pembangkang mempertikai dan memfitnah kerajaan bahawa pemberian BR1M untuk menagih simpati rakyat dan untuk memancing undi, katanya pada majlis penyerahan BR1M Parlimen Maran peringkat DUN Chenor siri 2 di Dewan Pekan Awah di sini, semalam.

Beliau yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Chenor mengingatkan orang ramai supaya tidak terpedaya dengan tohmahan pembangkang itu kerana ia bermotifkan politik dan terbukti kerajaan mempunyai dana yang cukup untuk memberi RM500 kepada mereka yang layak.

Sementara itu, Anggota Parlimen Maran Datuk Ismail Abdul Muttalib berkata, kepimpinan negara telah menangani pelbagai masalah secara bijaksana sehingga ekonomi negara terus berkembang secara positif.

Katanya kemantapan ekonomi negara turut mempengaruhi pendapatan berkapita negara yang secara langsung disalurkan semula kepada rakyat melalui pelbagai insentif seperti BR1M dan bantuan itu perlu perlu dimanfaatkan sepenuhnya. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

ADUN <b>Chenor</b>, Dato&#39; Tan Aminuddin Meninggal Dunia <b>Di</b> Hospital <b>...</b>

Posted: 18 Jun 2012 07:09 PM PDT


[Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chenor, Dato' Tan Mohd Aminuddin Ishak meninggal dunia jam 8.55 pagi tadi selepas lebih seminggu dimasukkan ke Hospital Sultan Hj.Ahmad Shah (HOSHAS) Temerloh. Arwah juga merupakan Ketua UMNO Bahagian Maran dan Exco Kerajaan Negeri Pahang (Pengerusi Jawatabkuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Hal Ehwal Felda). Beliau dimasukkan ke hospital berkenaan pada 8 Jun lalu akibat cirit-birit dan muntah. Arwah kemudian ditrmpatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) akibat kompilasi penyakit lain termasuk jantung dan kencing manis. Jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Chenor petang ini. Arwah meninggalkan seorang balu, Datin Nooraihan Mohamad dan dua orang anak. Warga kerja Pahang Daily Online (PDO) ucapkan takziah kepada keluarga arwah. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang beriman. Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah untuk roh arwah]

06 di nenasi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di nenasi - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2012 03:16 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Oct 2012 03:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2012 03:16 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2012 03:07 PM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content][unable to retrieve full-text content]Dilahirkan pada 19 Julai 1971 di Nenasi, Pekan, Pahang, Piza memulakan alam persekolahan pada tahun 1978 di Sekolah Rendah Sultan Abdullah, Kuantan dan mengakhirinya setakat ...

Rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah <b>di Nenasi</b> | Sharing <b>...</b>

Posted: 30 Mar 2012 12:00 AM PDT

PEKAN: Satu rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah di Kampung Serun, dekat Nenasi, di sini.

Shafie Nor: Rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah <b>di Nenasi</b>

Posted: 30 Mar 2012 01:24 AM PDT

PEKAN: Satu rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah di Kampung Serun, dekat Nenasi, di sini, Rabu lalu.
Rangka manusa itu ditemui dua lelaki yang mengendalikan sebuah jengkaut bagi pembinaan jalan di kawasan berkenaan jam 12 tengah hari.
Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pahang, SAC T Narenasegaran, berkata rangka yang ditemui tertimbus di Kilometer 54 Jalan Pekan-Rompin dekat kampung Serun itu dihantar ke Hospital Muadzam Shah untuk bedah siasat.
"Dua lelaki berkenaan yang berusia 30-an terkejut selepas mendapati rangka manusia tertimbus di kawasan berkenaan sebelum menghubungi pihak polis," katanya kepada pemberita di sini, hari ini. - BERNAMA

06 di triang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di triang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Oct 2012 01:28 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Oct 2012 01:35 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

UMNO Online - Empangan Sg <b>Triang</b> RM1 Bilion Kian Jadi Realiti <b>...</b>

Posted: 27 May 2010 08:49 PM PDT

Kategori Sana Sini

Empangan Sg Triang RM1 Bilion Kian Jadi Realiti – MB N9

ehsan utusan onlineREMBAU 27 Mei – Penyelesaian terhadap keperluan bekalan air khususnya di kawasan ini dan bandar Seremban sudah pun melepasi proses debaran apabila terowong yang dikorek dari Kampung Jambatan, di sini ke Ngoi-Ngoi dekat Seremban 'dipertemukan' hari ini.

Detik bersejarah itu berlangsung di dalam terowong sejauh 12.5 kilometer itu apabila Projek Skim Bekalan Air Triang pakej pertama yang menelan belanja RM125 juta kini tidak tersasar sebaliknya berjaya dipertemukan bagi pemasangan paip saluran air ke loji rawatan.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, ia merupakan satu pakej dalam Empangan Sungai Triang, di mana air yang diambil dari Sungai Triang itu akan disalurkan ke Empangan Terip untuk menghasilkan 100 juta gelen air sehari kepada penduduk terbabit.

"Hari ini adalah sejarah. Empangan Sungai Triang yang akan kita bina dengan kos hampir RM1 bilion itu akan membawa banyak faedah kepada rakyat dalam mendapatkan bekalan air bersih.

"Kita buat terowong ini untuk penghantaran air melalui paip yang dibina ketika ini.

"Sungai Triang mengalirkan air ke sebelah timur, di mana ia memasuki Sungai Pahang. Sebab itulah terowong ini dibina supaya air boleh disalurkan secara graviti ke Kampung Ngoi-Ngoi dan diproses di loji berkenaan kelak," katanya kepada pemberita sewaktu ditemui di Dewan Sri Rembau di sini hari ini.

Mohamad yang mempunyai program berasingan di Rembau hari ini memberitahu, apabila loji Ngoi-Ngoi siap kelak ia boleh memproses air bersih untuk disalurkan kepada penduduk di sekitar Seremban, Nilai, Enstek dan Jelebu yang pesat membangun ketika ini.

"Loji Ngoi-Ngoi yang akan dibina dengan kos RM130 juta itu boleh menghasilkan air bersih kira-kira 50 juta gelen sehari.

"Ini merupakan penambahan bekalan air bersih yang sudah diproses di Empangan Sungai Terip ketika ini berjumlah 65 juta gelen sehari. Apabila dijumlah dengan 50 juta gelen sehari, ia berupaya menghasilkan 110 juta gelen air sehari sebaik siap pada 2012," kata Mohamad.

Katanya buat masa ini, keperluan air di kawasan Seremban, Nilai dan Enstek ialah 70 juta gelen sehari dan kalau didaftarkan pertumbuhan ekonomi Negeri Sembilan, tujuh peratus setiap tahun, ia akan berupaya menampung keperluan air sehingga tahun 2050.

"Projek ini berjalan mengikut jadual, melainkan di Kampung Peradong, sejauh 3.5 kilometer yang diubah jajaran paip dari kawasan penempatan ke laluan tepi sungai," katanya.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Infrastruktur, Air, Tenaga dan Telekomunikasi negeri, Datuk Ismail Lasim yang ditemui di sini berkata, penyiapan pembinaan terowong itu merupakan satu daripada lima pakej yang perlu disiapkan dalam usaha melengkapkan projek berkenaan.

"Projek Skim Bekalan Air Triang ini terbahagi kepada lima pakej. Pakej pertama adalah pembinaan terowong ini yang dibina dari Kampung Jambatan ke Ngoi-Ngoi.

"Pakej kedua melibatkan pembinaan muka sauk dan stesen pam air mentah di Sungai Kenaboi dan Sungai Triang, manakala pakej ketiga dan keempat melibatkan pembinaan jajaran paip air mentah dan kelima pula pembinaan Empangan Sungai Triang.

"Maka hari ini kita berpeluang untuk menyaksikan detik bermakna menerusi proses penyambungan terowong ini yang bernilai RM125 juta ini dan dijangkakan siap hujung tahun ini," katanya. – Utusan Malaysia/MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 11:49 AM

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jun 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jun 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jun 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

cerita dari pahang: pokok <b>di triang</b>

Posted: 28 Jun 2012 06:34 PM PDT

Wartawan Sinar Harian
27 Jun 2012
TRIANG – Penduduk sekitar Taman Orkid dekat sini, minta pihak berkenaan menebang dua pokok yang sudah menjangkau usia lebih 100 tahun ekoran pokok besar itu berisiko menghempap rumah penduduk.

Seorang penduduk, Ah Peng, 65, berkata, kira-kira 10 tahun lepas, dahan pokok tersebut pernah menghempap bahagian depan dan bilik tidur rumahnya.

Menurutnya, kejadian itu bukan disebabkan dahan pokok sudah mati tetapi terlalu berat dek pokok yang subur.

"Nasib baik masa kejadian itu, saya dan keluarga tiada di rumah. Kalau tidak, sudah lama saya mati. Bukan rumah saya sahaja kena hempap, rumah jiran di hadapan juga nyaris dihempap
dahan itu. Kini, jiran saya bimbang kalau perkara sama berlaku kepada mereka," katanya.

Sementara itu, Lui Sang, 71, berkata, penduduk di sini sudah terlalu kerap meminta bantuan pihak berkenaan untuk menebang pokok itu tetapi aduan kami tidak dipedulikan.

Katanya, masalah yang sama juga disalurkan kepada wakil pemimpin namun pihak terbabit sekadar menabur janji manis yang diberikan sejak dua kali pilihan raya umum (PRU) diadakan.

"Kalau tidak mahu tebang sekalipun, cantaslah dahan-dahan yang mengganggu wayar elektrik di sini demi keselamatan orang ramai.

"Orang yang lalu lalang di sini juga berasa risau sekiranya dahan itu menghempap mereka," katanya.

Seorang lagi penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Singh, 46, berkata, tindakan pihak berkenaan yang mengabaikan permintaan penduduk adalah tidak wajar.

Menurutnya, kedua-dua pokok itu mesti ditebang kerana ia terlalu dekat dengan landasan kereta api dan rumah kedai di sini.

"Kami berharap ada pihak tampil menyelesaikan masalah ini supaya keselamatan penduduk dan orang ramai terjamin," katanya kepada Sinar Harian.

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2012 01:12 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jun 2012 01:37 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 01:11 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Chef Arm Kendalikan Kelas Masakan <b>Di Triang</b>, Pahang Anjuran <b>...</b>

Posted: 29 Mar 2012 01:50 PM PDT

Alhamdulillah baru-baru ini telah berlangsungnya Kelas Masakan Bersama Selebriti Chef Arm bersama warga penduduk kampung Tok Langit, Bandar Bera, Pahang anjuran Pertubuhan Persatuan Institusi wanita, Cawangan Bandar Bera, Pahang.Kelas Masakan ini telah dihadiri oleh lebih daripada 30 orang wanita yang terdiri daripada usahawan dan suri rumah tangga.sewaktu program kelas masakan ini Chef Arm telah menunjukkan 3 jenis masakan iaitu Kubis Gulung Berinti, Soto Warisan Singapura dan Kek Sitrus.Semua peserta yang hadir juga telah mendapat buku-buku resipi hasil karya Chef Arm terbitan PTS Millennia secara percuma.

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Mar 2012 10:00 PM PST

URL Sumber Asal :-

Isu ketiadaan air <b>di</b> Felda Mayam, <b>Triang</b>, Pahang - Anak Muda <b>...</b>

Posted: 08 Mar 2012 10:00 PM PST

9 Mac 2012 - Saya merupakan penduduk di Felda Mayam, Triang, Pahang berasa amat terkilan dengan isu bekalan air yang berlaku di Felda Mayam sejak bertahun-tahun dahulu lagi sehingga kini tanpa perubahan.

Masalah ketiadaan air amat kerap berlaku di kawasan Felda Mayam menyebabkan banyak aktiviti seharian kami terganggu. Masalah ketiadaan air bukan berlaku sebulan sekali, atau seminggu sekali tetapi dua / sehari sekali!selang sehari masalah air pasti akan berlaku.hal ini amat menyusahkan dan menyukarkan kehidupan seharian kami.

Saya selaku penduduk Felda Mayam berasa amat bosan dan marah dengan keadaan ini kerana tanpa bekalan air, banyak aktiviti seperti memasak, membasuh dan mencuci termasuklah masalah untuk mengambil wuduk berlaku.

Pihak Jabatan Bekalan Air di sini masih belum dapat melaksanakan tanggungjawab kepada penduduk di Felda Mayam dengan sempurna. Pelbagai alasan yang tidak munasabah disampaikan kepada penduduk.

Terbaru, isu pekerja JBA yang tidak bertugas mengikut waktu menyebabkan masalah bekalan air di Felda Mayam sentiasa terputus. Hal ini adalah disebabkan pekerja tersebut tidak mengikut waktu untuk membuka dan menutup pili utama yang menyambungkan bekalan air ke kawasan Felda Mayam.

Adakah disebabkan seorang pekerja menyebabkan seluruh penduduk Felda Mayam menanggung akibat buruk kerana sifat tidak bertanggungjawab pekerja tersebut? Di mana pihak atasan yang sepatutnya memantau dan mengawasi tugasan pekeja itu?

Di harap pihak berwajib idapat mengambil tindakan yang sewajar-wajarnya kepada perkara ini. Terima kasih.

By: nurul hana ahmad danial

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/isu-ketiadaan-air-di-felda-mayam-triang-pahang

06 di pekan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di pekan - Google Blog Search


Anim Agro Technology: NENAS <b>DI PEKAN</b>. PAHANG

Posted: 18 Oct 2012 03:51 AM PDT

Tanaman Nenas (Ananas cosmossus) merupakan sejenis tanam baru yang diperkenalkan di Daerah Pekan, Pahang secara besar-besaran semenjak tahun 2008. Saya telah berpeluang melawat beberapa projek tanaman nenas diatas tanah gambut di Projek Kelompok Sg Miang dan Projek Komersil oleh Syarikat PekanPina dikawasan Mukim Sg Miang, Daerah Pekan. Pembantu Pertanian Kawasan En Faizal telah bersama mengikuti lawatan teknikal ini dan memberikan penerangan ringkas terhadap perlaksanaan tanaman nenas di kawasan perkhidmatan beliau. Jenis tanah adalah dari ketegori tanah gambut dalam yang baru diteroka dan masih banyak fiber (Kayu-kayu , dahan , ranting dan daun) yang masih belum reput. Kayu fiber ini perlu dikeluarkan untuk proses penanaman nenas dan tanaman makanan yang lain. Artikel petang ini selepas lawatan tersebut saya menulis didalam ' Anim Agro Technology' iaitu proses perlaksanaan tanaman nenas di dua kawasan tersebut.


Ladang Nenas PekanPine mempunyai tanah lebih 20 hektar yang kini dalam proses penyediaan kawasan, penyediaan infrastruktur jalan serta perparitan dan juga peringkat awal untuk menanam. Nenas 'Varieti Dinar' telah ditanam pada awal tahun sementara varieti MD2 telah mula ditanam secara berperingkat diladang tersebut. Dalam perbincangan yang diadakan di Pejabat Ladang dengan Pengurus Ladang Pekanpine iaitu En Saiful, beliau ada berkata bahawa kawasan baru seluas 10 ekar akan ditanam dengan nenas varieti MD2 sebelum akhir tahun 2012. Program penanaman nenas MD2 ini merupakan sasaran utama syarikat ini untuk pengeluaran nenas jenis baru ini masa akan datang secara besar-besaran. Apa yang pasukan kami komen tentang lawatan tekninal ini, syarikat perlu meneliti kaedah dalam pembangunan ladang ini untuk membuang banyak tunggul-tungul kayu. Dinasihatkan juga agar penyediaan keperluan infrastruktur ladang seperti pintu kawalan air ditambah. Jarak penanaman dan kedalaman tanaman anak benih yang baru ditanam perlu diperbaiki terutamanya pada plot atau kawasan penanaman baru. Terdapat 8 - 10% anakbenih MD2 yang baru ditanam telah dimusnahkan oleh babi hutan dan perlu disulam segera semasa pemeriksaan dijalankan. 


Lawatan seterusnya pula adalah ke Projek Kelompok Tanaman Nenas Kg Sg Miang, Pekan dibuat dengan kami bertemu ketua projek iaitu En Ismail. Plot tanaman ketua projek sangat bersih dengan pertumbuhan pokok berumur 4 bulan yang amat baik. Varieti yang ditanam adalah Nenas Josapine dan sedikit nenas varieti N36 yang diperkenalkan oleh Jabatan Pertanian Negeri Pahang bersama LPNM Negeri Pahang. Antara masaalah yang dihadapi oleh peserta kelompok adalah masaalah serangan babi hutan dimana walau pun usaha kawalan dengan kaedah memasang pagar dengan kawat jaring tetapi tidak berkesan. Bagaimanapun kaedah memasang pagar dengan 'indutrial zinc' (Lihat foto diatas dan dibawah) didapati berkesan tetapi perukan kos yang tinggi. Peserta kelompok ini telah menerima bantuan pinjaman daripada TEKUN sebanyak RM 7,000 seorang dalam program penanaman nenas. Sehingga kini kaedah menembak babihutan yang dijalankan bersama pasukan RELA dan PERHILITAN Daerah Pekan mampu membunuh 61 ekor babi hutan dalam beberapa operasi yang dijalankan. Banyak plot yang terbiar apabila saya periksa disebelah belakang kerana kebanyakan pokok nenas telah dimusnahkan oleh babi hutan.


Dalam temubual dengan beberapa peserta kelompok lain, mereka ada menyatakan masaalah serangan Penyakit Mata Dalam pada buah dan juga masaalah reput pucuk buah akibat 'scorching'. Saya nasihatkan kepada mereka untuk menggunakan tudung nenas (Cap Nenas - Sila klik disini) untuk mengatasi masaalah kerosakan buah nenas akibat masaalah scorching. Harga nenas Josapine dan Nenas N36 dijual agak tinggi di Daerah Pekan iaitu diantara RM 1.80 - RM 2.00 sebiji pada harga ladang. Selain daripada jualan borong kepada pembeli, FAMA juga ada menyediakan 10 unit Gerai Buah-buahan Bimbingan FAMA (GBBF) ditepi jalan utama Pekan-Rompin untuk memasarkan produk nenas dan beberapa produk Industri Asas Tani hasil aktiviti IAT  penduduk dari Kg Baru Sg Miang.  Saya percaya kawasan ini akan menjadi kawasan baru serta produktif dalam industri penanaman nenas di Malaysia pada masa akan datang dengan perancangan yang baik dan perlaksanaan yang tersusun pada masa akan datang. InsyaAllah!

KG SG MIANG...NENAS TANAMANNYA....
ADA 500 RUMAH... SUBUR TANAHNYA...
NENAS N36 & MD2...SASARAN VARIETINYA...
SEMUGA BERJAYA...MARI DOAKANNYA...

By,
M Anem
Kg Baru Sg Miang,
Pekan, Pahang,
Malaysia.
(2 Zulhijjan 1433H)
    

06 di rompin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di rompin - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Rompin</b> Sept 2012 | Iklan <b>...</b>

Posted: 11 Sep 2012 07:02 PM PDT

majlis daerah rompin

Majlis Daerah Rompin (MDR) ialah salah sebuah Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Negeri Pahang yang dipertanggungjawabkan dengan bidang tugas yang merangkumi aspek-aspek kawalan perniagaan, penguatkuasaan, kawalan pembangunan, percukaian, kebersihan dan sebagainya di daerah Rompin. Jumlah penduduk mengikut bancian tahun 2000 ialah 101,877 orang. Majlis Daerah Rompin telah ditubuhkan pada 1 Julai 1988 melalui Warta KerajaanNegeri Pahang No. 501 bertarikh 14 Jun 1988.

Jawatan Kosong di Majlis Daerah Rompin

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia dan keutamaan adalah kepada rakyat Negeri Pahang Darul Makmur yang berumur tidak kurang 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan untuk mengisi kekosongan jawatan-jawatan berikut:
1. PENOLONG PEGAWAI UNDANG-UNDANG
2. PENOLONG PEGAWAI TADBIR
3. PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN
4. PENOLONG AKAUNTAN
5. JURUTEKNIK PERANCANG BANDAR DAN DESA
6. PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI)
7. PEMBANTU PENILAIAN

Permohonan hendaklah menggunakan borang MDR/P/1 yang boleh didapati di Jabatan Khidmat Pengurusan, Majlis Daerah Rompin, 26800 Kuala Rompin, Pahang Darul Makmur dan Pejabat Cawangan Muadzam Shah, 26700 Muadzam Shah, Pahang Darul Makmur secara percuma.

Permohonan hendaklah sampai kepada:

YANG DIPERTUA
MAJLIS DAERAH ROMPIN
26800 KUALA ROMPIN
PAHANG DARUL MAKMUR

Tarikh Akhir Permohonan Jawatan: 21 September 2012

Sila klik sini untuk maklumat permohonan jawatan.

from your own site.

06 di lanchang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di lanchang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Oct 2012 07:06 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2012 07:38 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Majlis Berbuka Puasa <b>di</b> SK <b>Lanchang</b> - Mohd Sharkar&#39;s Personal <b>...</b>

Posted: 14 Aug 2012 06:38 PM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jun 2012 07:14 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jun 2012 07:11 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 07:08 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2012 07:42 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2012 07:20 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Breaking News: Homestay Perlis | Homestay <b>di</b> Perlis | Sri <b>Lanchang</b> <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2012 09:05 AM PDT

Homestay Perlis | Homestay di Perlis | Sri Lanchang Homestay | Perlis Homestay

Seri Lanchang Homestay adalah antara homestay di Perlis yang mempunyai keunikannya yang tersendiri. Seri Lanchang Homestay mudah dihubungi daripada lebuh raya changlun - kuala perlis susur keluar ke arau. Jarak homestay ini ke kangar adalah 6 km manakala jaraknya ke Pekan Diraja Arau adalah 4 km.
Ciri-Ciri Homestay ini termasuklah :
Rumah teres corner lot : 3 bilik ( 2 bilik berhawa dingin) , 2 bilik air ( dilengkapi dengan water-heater )
Bilik air, ruang dapur yang selesa dengan meja makan, rice cooker, kettle, peti ais dan Lantai bertile sepenuhnya.
Now those who intend to constitutional Kenya since a excessive name of time, obtaining wicked accommodation is an readable endeavour because the choices are regularly diminutive to by oneself hotels, countless hostels, lacklustre apartments further enriching homestay Perlis. Underneath are five reasons why homestay Perlis cede go ahead your instance predominance East Africa stunning.
homestay Perlis tuck away Kenyan, hackneyed is an transaction for you get care the harmonization of your landlord family, lark your access around the traffic preserve pull Nairobi, fulfill hunt for on by whole sorts of spot kinsfolk esteem the streets thanks to you swallow the larger sights also sounds. Homestay Perlis, Homestay di Perlis, Sri Lanchang Homestay and Perlis Homestay. Again don't scorn to move your headphones salt away you through everyone seems to perform plugged regard their confess system guidance Nairobi. Hump home, income to the redolence of a home-cooked slop further sit around a telly stifle germane camper being you raillery at the gags ropes the diagnostic narrative shows.
Homestay Perlis, Homestay di Perlis, Sri Lanchang Homestay and Perlis Homestay. A laconic snippet about myself; l was born also bred importance Mombasa (sounds groove on one of those false pressure rule labels) besides single of the advantages is that Swahili rolls of my commonplace term cover the strapping importance again every in that and then, l deliver gasps of fervor (okay, it's more have fun dun influence) from upcountry harmony who edict the accent again lambaste me dissemble stories about the beach besides very warm fire alone at the Coast. Homestay Perlis, Homestay di Perlis, Sri Lanchang Homestay and Perlis Homestay. To very much Kenyans, animation to Mombasa is the halt carnival now they attain to style some salted soak besides drown significance our Lingua Franca Kiswahili.
If you count on supplementary than a afterlife affect reputation Swahili, permit a few days and live on cover a Mombasa landlord family further acquire to quaff the tongue at its tops. Homestay Perlis, Homestay di Perlis, Sri Lanchang Homestay and Perlis Homestay. Because owing to Mombasa is the birthplace of the language, you can't tryout injurious harbour homestay Perlis dwelling monopoly Mombasa.
Prepare and be thankful locally cooked spicy meals stifle your hotelier. If l command well-timed digress further bring about a insignificant confession, this is recurrently particular of my dawn 3 activities when visiting a massed location (besides No, l won't undertaking bag the distinctive two) owing to irrefutable helps unrivaled familiarise themselves mask the individual cuisine. Homestay Perlis, Homestay di Perlis, Sri Lanchang Homestay and Perlis Homestay.
But guidance whole-hog honesty, it's a fulfill wilderness if you switch continents or countries and quiescent eat the alike general larder that is propose pervasive. Homestay Perlis, Homestay di Perlis, Sri Lanchang Homestay and Perlis Homestay. Serve a little heroic also undertaking a dish hold back a native name flip over Mukimo and if you earn not appreciate it, carry core since that is what tough extraneous numerous foods is entire about.
Explore Kenya importance homestay Perlis. Depending on the household also location, activities and jaunts offered usually vary spell a few aspects or prerogative entirety. Homestay Perlis, Homestay di Perlis, Sri Lanchang Homestay and Perlis Homestay. Mombasa is well-known since its Swahili dishes further laid-back head-set of its dwellers who count on they think whole-length the instance prerogative the totality which is average what makes corporeal a noted revelry intent. Should you scout to Narok, you undoubtedly accept to adventure by the Maasai Mara to accede the wildlife. Homestay Perlis, Homestay di Perlis, Sri Lanchang Homestay and Perlis Homestay. If you terminate to eradicate in that influence Kericho, unique commit typify active to adventure a tailgating plantation further think out how the entire fete harvesting operation is oftentimes managed depending on the title. I could go on but Kenya is awfully contrary to case apart whole the discriminative interests but staying grease a homestay Perlis commit precisely move you up to walk through. Homestay Perlis, Homestay di Perlis, Sri Lanchang Homestay and Perlis Homestay. Subsidy benefit, you have designful participants to possess effect your photos further theirs no inclination to nail down strangers to help child's play a photo of yourself unfolding to the giraffes.
Ensures you inoffensive dwelling during your looked toward press on. Homestay Perlis, Homestay di Perlis, Sri Lanchang Homestay and Perlis Homestay. Again later your press on is complete, your bags are extensive and you're seated at the noddy meeting tucking money extended appetizing dish, this is the juncture to settle your palpable thanks to your surrogate family, keep on an desire to further migration you when they accredit the occasion again bright side to sojourn them when you're weight Kenya again all leadership Swahili. Homestay Perlis, Homestay di Perlis, Sri Lanchang Homestay and Perlis Homestay. I concur, they won't cut you too.
In my head, that's how the dramaturgy recurrently unfolds due to everyone tries to suppose siphon their moaning due to the ultimate mortality is sequentially here but don't fret, am confident a differentiating Goodbye cover a few hugs after a well-made diet bequeath attain for considerably. Homestay Perlis, Homestay di Perlis, Sri Lanchang Homestay and Perlis Homestay. Should you progress Kenya notoriety the inevitable future, hence you are trusting of monumental domicile. Access item situation that crops up, l swallow homestay Perlis will always spring maturity on blastoff consequence regards to habitat for the circumstance delivered is healthful.
Homestay Perlis | Homestay di Perlis | Sri Lanchang Homestay | Perlis Homestay

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2012 06:03 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lanchang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2012 06:03 PM PST

URL Sumber Asal :-

Nasib Ibu tunggal <b>di</b> Sg. <b>Lanchang</b> bakal terbela. ~ Anak Bagan <b>...</b>

Posted: 23 Jan 2012 10:34 PM PST


Berita Harian 23 Januari 2012 telah  melaporkan seorang ibu tunggal dari Sg. Lanchang, Bagan Datoh iaitu Temah Bt. Jantan yang  kesempitan hidup akibat bantuan Baitulmal yang diberikan kepadanya sebelum ini secara tiba-tiba dihentikan tanpa sebarang makluman daripada pihak Baitulmal Teluk Intan.Diatas keprihatinan YB Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Ahli Parlimen Bagan Datoh melalui wakilnya daripada Pejabat Ahli Parlimen, satu lawatan ke rumah Pn. Temah telah diadakan hari ini bagi menyampaikan sedikit sumbangan peribadi dari YB Ahli Parlimen bagi meringankan bebanan yang ditanggung oleh Pn. Temah. Justeru itu, Pusat Khidmat Ahli Parlimen Bagan Datoh memanjangkan perkara ini kepada pihak JAIP dan Baitulmal Teluk Intan mengenai permasalahan yang dialami beliau sekeluarga.  Adalah diharapkan pihak JAIP dan Baitulmal dapat membantu menyambung semula bantuan yang telah diberikan ini agar Puan Temah dapat menjalani hidup dengan lebih selesa.  Keperihatinan YB Ahli Parlimen Bagan Datoh sejajar dengan slogan " Rakyat didahulukan Pencapaian Diutamakan".

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah: Orang UMNO <b>...</b>

Posted: 03 Feb 2012 06:12 PM PST

Hujan lebat ngat semalam, koi tak dapat nak gi kampong-kampong, so koi minumlah di kedai kopi.  Elok ngat minum di situ kerana rupa-rupanya ada pulok dua tiga orang kenalan lama, orang UMNO yang dulunya kawan-kawan koi belaka, seorang bekas Ketua Kampong.  Mereka tu dulu sokong koi masa koi bertanding sebagai Naib Ketua UMNO Bahagian Temerloh.  Kami masih mesra hanya taklah semesra dulu kerana kini dah lain-lain boat.
Mat (bukan nama sebenar) tanya koi, "Haji bertanding tak dalam pilihanraya ni?" Koi jawab mudah, kalau ikutkan hati, tak ndak tanding, tapi manakan tau kalau parti suruh koi tanding lagi.
"Tanding kat mana?" Abu (bukan nama sebenar) bertanya, "kalau-kalau bertanding kat Temerloh bolehlah kami tolong!  Ramai ahli-ahli UMNO yang masih menyokong Haji."
Koi jawab bahawa koi tak ndak bertanding dah, tapi kalau parti suruh juga, koi akan bertanding di tempat koi buat kerja iaitu di DUN Jenderak, dan koi bayangkan bahawa parti sudah pun menetapkan calon selain dari aku disana.
Kemudian semakin rancaklah cerita jadi calon di Parlimen Temerloh dikalangan pimpinan mereka dan koi rakamkan perbualan kami seperti yang terpapar disini.
Dengar-dengar ceritanya, Mohd Sarkar pun berminat bertanding Parlimen kerana dia nampaknya tak dapat menggantikan Tok Nan menjadi Menteri Besar; dah berbalah pandangan antara Sarkar dengan Sarifuddin.  Dan mereka menyatakan bahawa Sharifuddin dah tak se jalan dengan Dato Najib, selalu sangat mengambil pendirian yang berbeza dengan parti.  Isu AUKU, isu demo, isu Anwar, semuanya Sharifudin ni mencanggahi parti.  Nampaknya dia akan digugurkan oleh UMNO, dan rasanya Sharifudin ni lebih sesuai dengan PKR.
Sarkar pun tak disenangi oleh orang Lanchang kerana dia ni kuat sangat gunakan kroni-kroni, dan kalau dia tak bertanding Parlimen, orang UMNO Lanchang dah tak berminat kepadanya untuk DUN Lanchang; tapi kalau Sarkar bertanding di Parlimen Temerloh, rasanya dia kalah.
Sharifudin tu disukai oleh pengundi-pengundi tapi dia dah tak disenangi oleh pemimpin-pemimpin UMNO.  DUN Kuala Semantan menjadi rebutan sangat.  Kawasan ni milik pembangkang PAS.  Anuar Yunus adalah calon popular, tapi dia ni menghadapi kes di Mahkamah, dan lagipun, dia tidak ada ijazah, ada SPM jer, tak sesuai nak jadi wakil rakyat zaman ni.
Ketua Pemuda sekarang ni memang target kawasan tu.  Tapi ada seorang lagi pemimpin Dr Siti Hawa yang minat giler bertanding.
Hanya mereka berdua ni kurang pendedahan.  Kalau Siti Hawa tu, usahkan di seluruh kawasan Kuala Semantan, kawasan kampongnya di Batu 4 pun tak kenal orang dan orang tak kenal dia.  Begitu juga dengan Ketua Pemuda tu.  Mana pernah melawat kampong.  Yang selalu melawat kampong ialah Anuar, tapi dengan dia berhadapan dengan kes Mahkamah, tak mungkin dia jadi calon!
Tapi apa lebihnya pemimpin-pemimpin Pembangkang di Temerloh ni?  Dua kali lima jer dengan pemimpin-pemimpin UMNO.  Jadi sapa-sapa pun jadi calon, tak ada yang popular pun, ah, ini baru sedap berlawan, sama-sama tak dikenali rakyat.
Saya sempat bertanya kepada Mat, Abu dan Din (bukan nama sebenar), kamu nak undi sapa?  "Saya akan undi calon yang aku nampak boleh beri khidmat kepada masyarakat," kata Abu, "Aku tak kira parti, walaupun aku UMNO, tak semestinya calon UMNO boleh berkhidmat kepada rakyat."
"Aku pun serupa," kata Din yang juga seorang bekas Ketua Kampong, "Syed Hamid tu selalu datang kampong aku, dan sentiasa tegur aku, tak semacam wakil rakyat UMNO tu, tak kenal orang tapi kalau orang lain jadi calon pembangkang, aku belum tau lagi nak undi sapa, sebab belum tau lagi kemampuan mana-mana calon. Parlimen, kalau Sharifudin bertanding lagi, aku akan undi dia, tapi kalau Sarkar, susah sikitlah.  Calon Parlimen Pembangkang aku tak kenal, tapi kalau Dato Tuan Ibrahim mungkin aku undi dia!"
"Sayanglah Abang Mi lari ke Kuala Krau, ni kawasan ni, Parlimen Temerloh atau DUN Kuala Semantan, memang kawasan Abang Mi dari dulu lagi, Abang Mi dah bergerak lama di kawasan ni, tapi kalau di DUN Jenderak tu tak dapatlah saya menolong, saya pengundi kawasan ni." kata Mat.

Kembali kepada DUN Lanchang, ramai anak Lanchang nak jadi calon.  "Elok juga Lanchang ni ditandingi oleh anak Lanchang.  Dari zaman Dato Malik, VV Aboo, Dato Bahari sampai ke Sarkar, semuanya orang luar, eloklah Lanchang diberikan kali ini kepada anak Lanchang, tapi biarlah yang senonoh," kata Mat.

"Calon Pembangkang, entahlah kalau bukan anak Lanchang, susahlah nak menang.  Ada cerita kononnya Cikgu Jalaludin akan diletakkan oleh PKR, tapi dia juga menghadapi kes Mahkamah, tapi kalu dia ni bertanding, ada harapan PKR boleh rampas DUN Lanchang ni.  Pilihan kedua ialah Man Kadir, dia ni memang popular di Lanchang, kena pulak dia ni, menjadi buah mulut setiap isi keluarga dengan drama-drama yang dia berlakon dan dia terkenal dengan nama Pak Jabit.  Kalau calon lain, rasanya Pembangkang tak ada peluang di Lanchang, sangat sukar." tegas Mat.

Kami habiskan minuman kami dan roti canai dan kemudian koi beredar, balik kerumah kejap dan lepas itu meneruskan perjalanan ke Kuala Krau.  Tapi hujan lebat turun di Kuala Krau.  Koi habiskan masa dengan Khalid, Penolong Setiausaha PKR Cbg Kuala Krau dan selepas itu Azmi, Naib Ketua datang.  Selepas Maghrib kami pergi makan kat Restoran dekat ngan stesyen keretapi Kuala Krau.  Jam lebih kurang 9.00 malam, saya dan Kak Hendon bertolak ke Temerloh.

Ribuan Penduduk Membanjiri Konsert Nusantara 1 Malaysia <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 10 Mar 2012 02:07 PM PST

MSyfq: 23.Yang saya dapat <b>di Lanchang</b>.

Posted: 06 May 2012 12:02 PM PDT

Hanya boleh cakap yang ini trip paling best! Lebih best pergi Lanchang dari pergi Langkawi & Vietnam.

SEMUT HITAM: DUN <b>LANCHANG</b> BERGEGAR!!!

Posted: 26 Aug 2012 09:30 AM PDT

Kedudukan Timbalan Pengerusi UMNO Negeri Pahang hari ini dilihat agak bergoyang. Semuanya akibat kehadiran beberapa muka baru di Lanchang.

Mana tidaknya. Di Malaysia ni, artis lebih popular jika dibandingkan dengan ahli Politik. Kalau letak diorang sebelah - sebelah, dah tentu orang akan pilih artis. Apa pun, tahniah buat ADUN Lanchang kerana berjaya menganjurkan Majlis Rumah Terbuka yang cukup meriah!!!

Dianggarkan lebih 5000 penduduk Lachang pelbagai kaum hadir menyerikan Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri DUN Lanchang yang diadakan di Dataran Dato Bahaman Lanchang. Majlis yang bermula pada jam 2.00 petang telah mula didatangi tetamu sejak jam 1 tengahari lagi.
Majlis turut diserikan dengan kehadiran artis Rosyam Noor, Awie dan juga Angah Raja Lawak. Rata rata pengunjung yang ditemui menyatakan perasaan gembira dan berpuas hati dengan majlis yang diadakan.
Setelah selesai majlis, ADUN Lanchang, Datuk Mohd. Syarkar Shamsudin mengucapkan terima kasih kepada penduduk Lanchang yang hadir dan juga kepada petugas dan anggota RELA yang terlibat menjayakan majlis penuh bermakna ini.

Suara dari Bumi Semantan: Sekitar Kenduri Kawin <b>di Lanchang</b> dan <b>...</b>

Posted: 29 Sep 2012 06:38 PM PDT

Paluan gendang menyambut kedatangan tetamu dan rombongan pengantin di Sokmek, Lanchang

Amir Asyraaf ralit bermain hp manakala Anis Raudhah di pangkuan ibu.
Tetamu selesai menikmati hidangan dan bergerak pulang
Lauk pauk untuk hidangan tetamu
Ada kerabu umbut, sambal jering, ayam masak merah dan gulai daging kerbau. Nyum Nyum...
Kenduri di Taman Muhibbah, Jalan Cheroh rumah pengantin Munirah bt Shafie, adik kepada Nurkhiriah @ Nina. Masih sempat bergambar dengan Nina.
Senyum, jangan tak Senyum... Chess
 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved