ads

Isnin, 28 Januari 2013

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


~Dunia Farel~: Jom Liburan ke Kota Padang-<b>BukitTinggi</b> 2013

Posted: 19 Jan 2013 11:16 PM PST

Salam uolss.... bertemu lagi di entry terbaharu 2013 ye. seperti yang dijanjikan.. hehe
macam dalam mukadimah dlm entry sebelum ni yg aku nak kongsikan tentang trip jalan-jalan baru ni ke Kota Sumbar atau Sumatera Barat. mana lagi kalau bukan Padang dan Bukit Tinggi,  Indonesia.

Pembuka tirai tahun 2013 ni, dah jenjalan sana sini uolss... ya Allah syok sgt. alhamdulilah.. syukur sebab impian aku nak bawak mak ngan abah makan angin terlaksana jugak khen...
ok tak yah panjang lebar moh kite mulekan story morey nih..
trip ni sebenornye dah lama aku plan ngan hakak angkat aku nun di ufuk timur sana. name die kak kembayan. die pun jenis yang mcm aku jugek. kuat berlibur sana sini ko. so kalau ade trip jenjalan leh la ajak die. suke bebenor die kalau dapat tiket murah trobang sana sini. kali ni aku pilih destinasi ke bumi minang kabau. tompet asal usul nongori sembilan sana nun. pilihan ni dibuat setahun sebelum ye uolss.. time promo AirAsia. memang berbaloi-baloi sangat!!! so sesape yang terhengin nak makan angin silalah rerajin intai2 website Air Asia ye...


disebabkan harga tiket pergi-balik ke padang yang sangat murah. aku pun terlintas nak bawak mak ngan abah yang tak pernah jalan2 naik kapal terbang nih. asyik aku je yang naik. so kali ni aku pun tanpa pikir panjang terus la beli utk mak abah sekali. total harga untuk kami 3 beranak less than RM500. murah khenn.!!

padang menjadi pilihan sebab bile jenjalan bawak warga emas mcm mak ngan abah  yang tak biase dengan budaya asing agak susah jugak ye. so bile dipikir-pikir, padang adalah destinasi yang sangat ideal sebab budaya masyarakatnye lebih kurang sama je ngan kita plus majoritinya muslim. so sesuai sgt khenn utk trip famili kali ni....

trip kami ni standard biase2 je.. 4 hari 3 malam (2 malam di bukit tinggi dan semalam di padang). ok la tu utk percutian singkat bagi org macam aku yg sibuk sket time2 awal tahun khenn...

flight kami berlepas dari LCCT pada 3 Januari tepat jam 7.50 pagi. alhamdulilah flight tak delay pun dan tiba di Lapangan terbang Antarabangsa Minangkabau, Padang sejam kemudian. waktu di padang lewat sejam daripada Malaysia.

sebenarnye sebelum datang ke padang ni. macam biase, aku akan buat sedikit kajian tempatan katernyer or research tentang tempat yang nak gi tu.. so setelah berbincang ngan kak kembayan, kami pilih utk hired supir or drebar merangkap tour guide semasa berada kat sana nanti. alhamdulilah, semua urusan dipermudahkan, aku dapat supir yang dari mana ntah emelkan kat aku yang die ada perkhidmatan itew... nama die roni. so bile discuss dgn si roni ni mmg ok la dgn ape yg kami nak. tapi korang kene bagi deposit dulu ye atleast dlm RM100 or Rp.307000.00. aku bayar deposit die gune western union je sbb die cakap senang cara mcm tu.

so urusan transport and tourguide settle. hotel pulak, aku tempah online je guna booking.com. senang sangat. walaupun takde kad kredit tapi still boleh booked ok. next time kene jugak la buat kad kredit utk tujuan yg mcm ni. aku tawakal je masa pilih hotel dlm booking.com tu. tapi masa check-in tu alhamdulilah sangat. pilihan aku tu berbaloi-baloi sgt taw.. syukur nye aku ya Allah... nanti korang tengok sendiri ye..

sampai je kat airport padang ni, si roni dah tunggu kitaorang kat arrival hall siap tepon2 lagik taw. kelass tak supir aku ni. siap tulih nama aku lagik kat kertas putih. orangnye pun kecik molek je mcm aku. gituu.. perasan khenn.. cuma satu je, airport padang ni kecik. dah tu kaunter immigresen die pulak tu bukak 2 je. so kene la beratur panjang. so aku suh mak ngan abah duduk dulu. bile dah sampai turn baru oncall diorg. mcm doktor pulek khenn... hehe but overall alhamdulilah sgt. sebab semua urusan dipermudahkan masa kat sana.

kami naik hyundai arya kalau tak silap aku la. itu yg dibagi tahu si roni. kira okla jugak sbb selesa sgt utk kami bertujuh ni. aku bertiga, kak kembayan ngan suaminye dan anak2 die 2 org. so mmg muat. cuaca kat padang lebih kurang sama je ngan Malaysia. cuma di Bukit Tinggi agak nyaman, fresh air gitu... best!


so pagi tu, kak kembayan ngan familinye yang masih belum bekfest sebab terlewat bgn katernyer, dapatla bekfes dulu, sebab kami pun tiba awal pagi. aku dah siap2 bekfes. bagi mak abah makan kenyang2 dulu masa kat LCCT. kami makan McD je. nasib baik la kak kembayan tak tertinggal ok. sbb diorg tak sedar dari lamunan ok. ape2 pun kami layan makan pagi kat rumah makan lamun ombak pagi tu.

so masa kat sini, aku discuss ngan roni plan jalan-jalan kami sepanjang kat padang dgn bukit tinggi ni. so lepas bekfes, kami terus menuju ke BukitTinggi. perjalanan agak jauh jugek lebih kurang 2 ke 3 jam. sambil2 tu layan je pemandangan kiri kanan jalan yang sama je mcm kat kampung kita di Malaysia tu. so korang layan je gambo-gambo ni dulu ye. next entry aku sambung lagi citer seterusnye ye... ok chao bedahhh!!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved