ads

Rabu, 27 Mac 2013

06 di brinchang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di brinchang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2013 09:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Mar 2013 09:42 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Mar 2013 09:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2013 10:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2013 11:02 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Mar 2013 10:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Mar 2013 09:52 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Mar 2013 09:57 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Mar 2013 09:44 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Iklan <b>di</b> Mudah PERCUMA – Senang, Tak Perlu Daftar » Blog <b>...</b>

Posted: 23 Oct 2012 07:22 PM PDT

lokasi:tanah rata/brinchang
muslim sahaja..
3 blk tdr..
mempunyai 1 atau 2 blk air..
complete set..
muslim owner/apartment..
boleh masak, ada astro, klengkapan dapur, dll..
kediaman yg selesa..
berdekatan dgn bharat tea cameron, tnh rata..
mardi, tmn knk2, tmn mini strawberry, cactus valley, psr mlm brinchang, dan tmpt2
menarik..
harga utk apartment rm 250 keatas..
tempahan awal amat lah digalak kan..
harga juga bergantung pada tarikh dn public holiday..
perkhidmatan sewa bilik hotel bajet juga disediakan rm 140 ke atas..
layari muslimcameronhomestay atau niezhomes
hubungi: cikgu anies 019-5088280 atau 016-4215669
talian 24 jam
t`kasih..

Incoming search terms:

  • sewa apartment murah di api-api apartment (2)
  • hotel murah cameron highland 2013 (2)
  • hotel dan apartment murah cameron hinhland 2013 (2)
  • apartment murah cameron (2)
  • mencari apartemen murah di cameron highland brinchang (2)
  • hotel bajet muslim brinchang (2)
  • hotel bajet muslim cameron (1)
  • hotel cameron highland yg boleh masak (1)
  • cameron highland apartment muslim only (1)
  • homestay muslim di brinchang cameron highland (1)
  • homestay cameron highland brinchang (1)
  • hotel murah di cameron highlands ada astro (1)
  • hotel murah di maybank cameron higland (1)
  • hotel tercantik di cameron highland (1)
  • rumah sewa cameron highland murah (1)
  • muslim apartment di brinchang cameron highland (1)
  • mudah hotel bajet cameron (1)
  • mudah com hotel murah cameron (1)
  • MUDAH APARTMENT MUSLIM IN BRINCHANG (1)
  • makanan murah di cameron highland (1)


Wednesday, 24 October 2012 02:22 Kategori: Hotel-Travel
Label Iklan: ,

MyKhalish.com: Bercuti <b>di</b> Cameron Highlands 2012 - Jalan-jalan <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 15 Jan 2013 02:07 AM PST

Cerita cuti-cuti ke Cameron Highlands diteruskan, lepas check-in dan rehat2 sebentar. Terus keluar semula menghala ke Brinchang, cadangnya nak masuk Taman Rama-rama, tp sayangnya masa sampai tu diorang dah nak tutup. Jadi tukar plan, terus ke area Pasar Brinchang sbb nak makan Jagung Bakar, Kincan Goreng dan lain-lain untuk minum petang.
Kincan goreng, sedap sangat setakat ni mmg tak pernah jumpa di tempat lain.
Strawberry Coklat yang popular di Cameron Highlands

Selain dari Kincan Goreng, ada macam-macam lagi.

Sini juga popular dengan Jagung Mutiara ni, besar2 jagung ni rasa pun manis.
Amni Khalisha mmg suka sgt mkn menda masam2, Aqil Khalish pula sibuk sangat nak strawberi tp dia mmg yg tak tahan masam. huhu..
Kat sini la port selalu kami minum petang di Cameron Highlands ni
Sambil tu, pekena Teh panas memang la sgt syok. Hehe..

Bersungguh2 Aqil Khalish makan jagung, mmg kegemaran dia makan jagung ni.

Amni Khalisha sibuk nak jenguk tgk bawah.
Makan kincan Goreng sampai tak cukup la, kena la beli lagi. Kat sini tak dapat lepak lama-lama, sebab diorg nak tutup dah. Masa kitorang sampai tu dah pukul 6 lebih. Orang lain pun takde dalam tu, mmg kitorg je. huhu.. Lepas tu terus pergi ke pasar malam.
Macam biasala nak gi pasar malam ni jem sikit. Nak cari parking pun susah. Tapi sekarang dah ada tempat parking berbayar, so banyak ruangan parking dalam tu.

Sibuk sangat nak posing kat Motor Hebat belakang tu. Haha..
Ronda-ronda di pasar malam, misi adalah mencari Strawberi Coklat. hehe..

Inilah rupa kincan sebelum digoreng, kenapa mcm tak pernah tgk kat pasar2 biasa ek.

Aqil Khalish tgh memujuk dedi nak beli bajak mainan. Huhu..
Lepas ronda, beli la sikit Strawberi coklat untuk makan dalam hotel. Lepas gi pasar malam kami mencari kedai untuk dinner, kali ni 1st time makan steambot di Cameron Highlands. Nampak macam menarik juga makan steambot kat sini. nanti kami cerita lagi k. :)

Kea Farm, <b>Brinchang</b>, Cameron Highlands - The Time Traveler&#39;s Girl

Posted: 10 Mar 2013 07:02 AM PDT

Entry tertunggak.. Maaf la sejak start practical ni macam nak pengsan balik rumah.. Sabtu ahad lak sebolehnya tak nak buat apa-apa..wahahah.. tu terbengkalai blog ni. :P

Kea Farm is one of most popular shopping destinations in Cameron Highlands, located 3km after Brinchang town. While mostly an agricultural district, the center of activity lies in a day market next to the main road, just before Equatorial Resort. Every morning till evening, traders and farmers sell their crops here to visitors and locals alike. Flowers, ornamental plants, souvenirs and handicrafts are other products sold in the market besides fruits and vegetables. On holiday weekends and national festivals, the road that leads past Kea Farm Market may be cluttered with cars parked (or parking) along the sides, causing a massive jam that stretches all the way to town.
Pasar yang aku pergi bukanlah Kea Farm, tapi Pasar ni berhampiran dengan Kea Farm. Kalau dah singgah ke Cameron Highlands, tak sah kalau tak beli strawberry , sayur-sayuran yang dijual dengan harga lebih murah dan ianya segar dari ladang. Aku cadangkan lebih baik pergi area Kea Farm berbanding di Pasar Malam Bandar Brinchang kerana senang nak parking dan harga adalah lebih murah. Jadi layan gambar lah ye semua. 

 Setelah berborak dengan mak cik diatas ni, rupanya dia dari Sumatera. Terus tukar language ke bahasa Indonesia. Itu pun , susah dia nak bagi harga murah sebab dia bukannya owner.

 Mat bangla ni cuma jadi pembantu kedai sahaja. Owner dia berbangsa TiongHua, tapi cakap Melayu kelas A. Aku sendiri tergamam dengan bahasa dia yang hebat gile.. Go Green Organic! Murah juga la sayur yang dijual. 

Tak pula kami berbual dengan akak ni , sebab adik aku yang snap picture ni.wahahahah.. Tak ada benda nak cerita .. Itu aku merapu sampai bercerita tentang peniaga di Pasar. 

Note: Gigih dan tabah itu perlu untuk banyak travel. hehe

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Feb 2013 09:16 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Feb 2013 09:39 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jan 2013 09:36 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Nov 2012 12:00 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Nov 2012 09:40 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Nov 2012 09:20 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Senarai Tempat menarik <b>di</b> Cameron Highlands | muaturunsini

Posted: 12 Oct 2012 09:43 PM PDT

1.Perpustakaan Awam Tanah Rata(Klik utk besar gambarfoto)
Di antara tempat yang paling sesuai untuk mencari maklumat tempat-tempat menarik mengenai Cameron Highlands, latarbelakang dan sejarah Cameron Highlands
2.Ladang Teh Boh
Ladang teh Boh di Habu, Ringlet.
Ladang teh Boh di Sg Palas, Brinchang
Ladang teh Cameron Valley, Kuala Terla
Ladang teh Cameron Valley di Tanah RataLadang teh Cameron Highlands

3.Taman Rama-rama (Butterfly Garden) di Kea Farm, Brinchang

4.Muzium Time Tunnel, Brinchang
Unik dan menarik di samping membawa anda kembali ke nostalgia masa lampau terutamanya pada tahun-tahun 70-an dan 80-an. Terletak di tepi jalan berhampiran pekan Brinchang. Ianya merupakan mini muzeum yang mempamerkan beribu-ribu koleksi barangan keperluan harian semenjak berpuhan tahun yang lampau. Merangkumi koleksi jenama-jenama terkenal seperti Darkie, Lactogen, Dutch Baby,  Dumex, Nespray, air botol Fanta, A&W dan ratusan lagi jenama.

5.Ladang Strawberry
Ladang Strawberry KHM, Tanah Rata
Ladang Strawberry Big Red(Big Red Strawberry), BrinchangLadang teh Cameron Highlands
Taman Agro Tourism, Brinchang
6.Ladang Kea ( Kea Farm )
Menjual pelbagai sayur-sayuran hasil pertanian Cameron Highlands juga menjual pelbagai jenis-jenis buah-buahan yang tidak dijumpai di tempat lain seperti buah Cinta, Epal Cameron, jagung manis, jagung mutiara Cameron dan lain-lain lagi .Lokasinya di Brinchang berhampiran dengan Hotel Equatorial,  Brinchang.
7.Ladang Lebah ( Bee Farm )
Produk lebah yang dihasilkan di ladang Brinchang,Cameron Highlands
8.Pasar Malam/ Pasar Sayur di Brinchang
Pasar di mana  para petani menjual hasil sayur-sayuran ladang di sini (petang Jumaat dan petang Sabtu sahaja). Pelbagai buah-buahan hutan yang tidak pernah ditemui seperti buah cinta, buah sentul, epal cameron dan lain-lain. Terdapat juga pelbagai jeruk seperti jeruk strawberry,jeruk tomato dan lain-lain
9.Perkampungan Orang Asli
Melihat rumah-rumah orang Asli di perkampungan orang asliAsli Cameron Highlands
10.Air terjun Parit ( Parit Falls )
Boleh dikunjungi hanya dengan berjalan kaki atau pun secara hiking. Terletak ke jalan menuju ke Boh Sungei Palas tetapi perlu belok  ke kiri di mana anda  akan melalui jalan tar dan jalan batu kerikil lebih kurang 7.7km ke dalam. Lebih sesuai untuk perjalanan berkumpulan dan  menggunakan khidmat jurupandu arah atau pun tourist guide.
11.Air terjun Robinson ( Robinson Waterfalls )
Hanya boleh dikunjungi dengan berjalan kaki. Terletak 2k m dari Pekan Tanah Rata. Perlu melalui Resort Century Pines dan mengambil masa 15 minit untuk sampai ke sini.
12.Central Market
Merupakan kedai persendirian yang menjual pelbagai jenis produk-produk Cameron Highlands yang popular seperti kerusi, air pancut,bunga-bungaan,teh,kraftangan, cenderahati dan lain-lain hiasan di dalam pasu. Lokasinya di tepi jalan dari Brinchang menuju ke Kea Farm.
13.Cactus Valley (Lembah Kaktus)
Lokasinya di Brinchang dan dikenakan bayaran RM4 dewasa dan RM2 kanak-kanak. Waktu operasi 8 pagi hingga 6 petang
14.Hutan Lumut ( Mossy forest ), Gunung Brinchang
Unik ,ganjil dan sentiasa berkabus, seolah-olah anda berada di alam lain yang hanya boleh dilihat di kaca televisyen atau filem-filem. Merupakan kawasan hutan yang kaya dengan lumut daripada lantai hutannnya hinggalah ke dahan-dahan pokok hutan yang diselaputi oleh lumut hijau.
15.Gunung Brinchang
Menjelajah kawasan pergunungan Cameron Highlands dan tumbuh-tumbuhan di kawasan Hutan Simpan Gunung Brinchang
16.Air Terjun Lata Iskandar
Melalui jalan lama iaitu Tapah-Cameron HIghlands. Terletak betul-betul di tepi jalan besar. Sebelum sampai ke Ringlet jika melalui jalan lama Tapah.Terdapat juga gerai-gerai cenderamata dan kraftangan hasil seni budaya Orang Asli. Juga Iskandar Water Fall Cameron Highlandsterdapat akar-akar herba hutan termasuk tongkat ali dalam bentuk asalnya.
17.Hutan Rekreasi Kuala Woh
Lokasinya lebih kurang 5km dari pekan Tapah dan 48km dari pekan Tanah Rata. Terdapat jeram dan air terjun di sini.
18.Rose Center (Pusat Bunga Ros)
Lokasi 3.5km dari pekan Brinchang, dan terletak di tepi jalan sahaja. Mempamerkan pelbagai jenis bunga-bungaan dari spesis ros dan lain-lain produk bungaan yang tipikal bagi Cameron Highlands. Bayaran masuk RM5 dewasa dan RM2 kanak-kanak.

Sepetang bersama anak-anak orang asli <b>di Brinchang</b>… | ZB <b>...</b>

Posted: 25 Jan 2013 03:01 PM PST

Salam & selamat pagi semua. Entry kali ni aku nak share hasil strobist anak orang asli di Brinchang baru-baru ni. Projek ni aku buat bersama rakan sekerja aku, Hemshin Chai. Aku menggunakan 2 unit Speddlite Nissin Di622 Mark II sahaja tanpa umbrella/softbox. Maklumlah, umbrella aku dah jahanam sebelum ni..hehe…ok lah, terus kepada gambar pertama…

DSC_9103-Edit

Gambar diatas ni adalah hasil cahaya dari speedlite yang diletakkan di kiri dan kanan subjek. Tidak sukar untuk mendapatkan eksperesi wajah gembira kanak-kanak ni sebab diorang ni cukup seronok bila di ajak bergambar…memudahkan kerja….hehe…dan seterusnya gambar kedua…

DSC_9125

Gambar kedua ni adalah hasil dari 1 speedlite di hadapan subjek yang memakai topi, manakala 1 lagi speedlite di letakkan sebelah kiri untuk mencerahkan subjek dibelakang…Kedua-dua kanak-kanak ini dari suku kaum orang asli Semai…So kepada yang ingin berkereatif dengan lighting, anda boleh mencuba teknik strobist ni…pasti ada kelainan hasilnya nanti…setakat ni je lah yang aku nak share untuk kali ni…Salam…;-)

Tips Melawat Cameron Highlands: Pasar Malam <b>Brinchang di</b>

Posted: 08 Dec 2012 04:48 AM PST

Panjang benar tajuknya kali ini . Kalau tidak silap saya, saya pernah membuat catatan mengenai pasar malam di Brinchang ini yang sememangnya terkenal dan menjadi lokasi wajib jika melancong ke sini.
Cuma untuk catatan kali ini saya ingin berkongsikan bagaimana pasar malam ini menyambut kehadiran pelancong di waktu percutian khasnya cuti sekolah yang panjang.
Pasar Malam Brinchang terletak betul-betul di laluan utama pekan ini menuju ke Kea Farm.Lokasinya betul betul berada di hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah Cameron Highlands dan dihadapan Hotel Star Regency. Hanya lima minit berjalan kaki dari pusat bandar Brinchang. 
Kalau di hari biasa dan hujung minggu biasa, Pasar Malam Brinchang dibuka setiap hari Jumaat dan Sabtu di waktu malamnya. Namun jika cuti sekolah, pasar malam ini akan dibuka setiap malam. Bermula sepatutnya pada pukul 4 petang tetapi seawal 2 petang sudah mula dibuka dan dikunjungi oleh pelancong. 
Di pasar malam ini, seperti biasanya akan dijual semua produk yang berasaskan Cameron Highlands terutama sayur-sayuranya. Namun dijual juga pelbagai barangan kraftangan dan cenderahati yang dibawa dari luar samada China ataupun Thailands. 
Yang selalu menjadi tumpuan di sini adalah buah strawberry segar, sayur-sayuran terutamnya hasil tanaman di sini serta jagung yang menjadi tumpuan pengunjung ke sini. 
Bagi peniaga makanan, di sinilah tumpuan mereka berniaga makanan yang selalunya dijual dipasar malam baik dari burger, ayam goreng, mee, nasi lemak, ayam percik dan pelbagai lagi menu. Yang istimewanya di sini adalah jagung bakar ataupun jagung kukus yang amat manis rasanya. 
Cuma di waktu cuti sekolah khasnya di hujung tahun ini, Pasar Malam Brinchang bertambah meriah. Bukan sahaja lebih peniaga yang membuka gerai tetapi juga acara sampingan seperti bazar atau eskpo cuti sekolah yang dibuka oleh beberapa persatuan di sini. 
Antaranya dihadapan kanan IPD Cameron Highlands, PERKEB iaitu salah satu persatuan bagi keluarga Polis telah membuka ekspo cuti sekolahnya dengan gerai-gerai jualan yang pelbagai. Tidak ketinggalan juga persatuan keluarga kakitangan Kem Brinchang yang turut membuka ekspo di kawasan perkarangan kem dan juga kawasan meletak kenderaan mereka. 
Semuanya menambah seri pasar malam ini kerana sambutan dan jumlah pelancong yang hadir ke sini dalam tempoh cuti sekolah ini. 
Antara bahan jualan tambahan tentunya lebih koleksi baju bertemakan Cameron Highlands sehinggalah kepada koleksi baju bundle. Percaya atau tidak koleksi baju bundle yang saya rasa melebih 4-6 peniaga di sini lebih menumpukan jualan jaket atau baju sejuk untuk pilihan pelancong. Harganya bermula RM 10  ke atas dan selalunya saya perhatikan ramai pelancong yang membeli baju sejuk di sini untuk menangani suhu yang sejuk. Laris baju sejuk dan jaket mereka.
Juga kelihatan di musim cuti sekolah ini, buah-buahan tempatan juga turut dijual seperti durian, rambutan, manggis, limau, oren sehinggalah ke petai. Selalunya di pasar malam biasa tidak terjual buah-buahan ini. 
Masalah yang timbul adalah jalan raya yang sesak. Lokasinya di pinggir jalan menyebabkan kesesakan teruk bagi kedua-dua arah. Kadangkala memanjang ke Kea Farm jauhnya dari arah atas dan menjangkau ke Padang Golf bagi arah bawah. 
Keduanya masalah berkenaan dengan tempat meletak kenderaan. Cukup sedikit petak meletak kenderaan menyebabkan pengunjung meletak kenderaan di pinggir jalan dan lebih menambah masalah pergerakan kenderaan. 
Kem Brinchang melalui persatuan keluarga dan kakitangan mereka mengambil inisiatif untuk membuka tapak meletak kenderaan dengan bayaran RM 3 sekali masuk. Lebih berbaloi dengan masa dan harga meletak kenderaan di sini berbanding di luar tetapi kadangkala dah ragam orang kita, untuk membayar RM 3 itu berat tetapi bila kena saman disalahkan pula orang lain. 
Pasar malam ini dibawa pengurusan Majlis Daerah Cameron Highlands. Mereka menyediakan beberapa kemudahan seperti tandas awam. Juga beberapa unit lampu simbah dipasang dibeberapa lokasi untuk menerangi kawasan pasar malam ini. 
Apapun, saya meletakan lokasi PASAR MALAM BRINCHANG ini sebagai mesti dikunjungi jika anda melancong ke sini. Gambar selebihnya boleh dilihat di laman penampan mrkumai iaitu di lamanmrjack di SINI.

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved