ads

Ahad, 31 Mac 2013

06 di cherating - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di cherating - Google Blog Search


Ombak ganas ala tsunami yang menyamankan <b>di Cherating</b> <b>...</b>

Posted: 02 Mar 2013 09:25 PM PST

Percaya atau tidak ini adalah kali pertama Cutecarry ke Cherating, ataupun lebih tepat ini adalah kali pertama CuteCarry bermalam di Cherating. Jika ke Cherating pun hanya melintasi jika memandu untuk ke Kuala Terengganu. Itupun orang lain yang drive dan bukannya CuteCarry. Pengalaman pernah lalu di Cherating juga menyelamatkan CuteCarry daripada sesat.

Program adalah waktu weekend di Cherating dan terpaksa memandu sendiri. CuteCarry memang main agak-agak untuk jalan ke Cherating dan dengan penuh confident, gamble jelah daripada KL. CuteCarry bertolak daripada Jab. Pertahanan Awam Malaysia di Jalan Padang Tembak, KL  kerana ada talk disana dan bertolak sekitar jam 1.00 tengah hari. Sign board memang ada untuk ke Cherating tetapi bila sampai untuk ke lencongan masuk ke Cherating, signboard tiada, yang ada hanya signboard pusing kanan untuk ke Kemamang dan terus ke Kuantan. So, menggunakan basic instinct CuteCarry (wah.. Sharon Stong sangat.. – sebut dalam loghat Ganu)  bila sampai ke persimpangan itu, Cutecarry terus ambil Kemaman dan phewwwww…nasib baik terus masuk Cherating. Sebenarnya ramai yang ke program tersebut sesat barat kerana mereka terus ambil jalan signboard ke Kuantan dengan mengambil logik ialah Cherating adalah dalam Pahang! Sepatutnya di lencongan tersebut patut ada satu signboard CHERATING. (Pihak yang bertanggungjawab please take note!)

Akhirnya sampai juga ke Cherating setelah memandu sekitar 3 jam lebih. Ada yang kata cepat sampai tapi rasanya Cutecarry drive sekitar 110 t0 120 km/j sahaja, takla laju bebenor!

Terus terpesona dengan keadaan di Impian Resort Cherating. Very calming ambiance. Penganjur telah memberikan satu bilik yang mengadap laut dan CuteCarry rasa amat-amat gembira kerana bangunan tersebut dibuat daripada kayu; sangat exotic dan bila buka tingkap bilik terus nampak pokok kelapa dan pantai.

Lihatlah pemandangan dari bilik CuteCarry. Wifi juga agak bagus dan sambil menunggu program bermula Cutecarry buat kerja. Tiada apa yang lebih bagus daripada meng-emel  quotations sambil mengadap Laut China Selatan!!

Tetapi paling mengagumkan ialah bunyi ombak yang amat ganas. Bunyinya amat kuat dan ada diantara yang datang ke situ merasa takut. Mereka terfikirkan seperti ribut atau tsunami akan melanda Cherating. Memang sangat kuat ye..bila tengah malam lagilah kuat bunyi ombaknya. Berdentum-dentum. Bayangkan seperti anda melihat film bercorak end of the world or earth disaster bila ombak menerjah masuk. Bunyilah sound effect semulajadinya. Ramai yang hadir daripada KL merasa tidak selesa dengan bunyi ombak tetapi berlainan pula dengan CuteCarry.I am not a beach person and more into cold high at the top Cameron Highlands person but I am falling in love with the ombak.Orang lain takut-takut waktu malam kerana ombak tetapi bunyi ombak ganas tersebut seperti lullaby untuk CuteCarry tidur lebih nyenyak. Kebiasaanya jika di hotel sewaktu tidur CuteCarry akan buka TV (untuk mengelakkan bunyi-bunyi tidak diingini-makhluk lain..) tetapi sewaktu tidur di hotel ini Cutecarry tutup dan tidur dengan nyenyak sekali. Extremely therapeutic!

CuteCarry juga berjogging di sekitar pantai di pagi hari. Hendak mandi tetapi bendera merah dinaikkan yang memberi amaran yang laut bergelora. Hancurlah harapan untuk mandi laut! kalau tak merasa posing untuk tatapan anda (jangan uols muntah sudah!)

My suggestion is  Warung Aziz Satar Kemaman. Tepi jalan je! Makan time, muka poyo bersalahlah kononnya setelah habis melantak macam kena rasuk puteri satu hingga tujuh ulek mayang diulek kannn!Cherating memang terkenal untuk berehat tetapi jika anda hendak makan apa kata drive sikit je ke Kemaman, hanya sekitar beberapa kilometer daripada Cherating. Speciality di kedai-kedai sepanjang pantai Kemaman sesungguhnya ialah makanana laut Melayu ala Pantai Timur, sata, ikan pais, ikan dan sotong celup tepung juga tidak dilupakan ialah keropok lekor. Lain ye rasa keropok lekor di KL dengan keropok lekor di Terengganu.Sangat sedap. KL keropok lekor tepung lebih !!!

Konsep kurangkan rasa bersalah lepas dirasuk hantu sata dan pais ikan ialah makan petola je waktu lunch dinner segala di hotel!

Pada malam akhir program tersebut CuteCarry menjalankan tugas sebagai juri. Konsep dinner ialah beach wear dan CuteCarry mengenakan konsep pakaian beach boy, baju tersebut dibeli di Beijing. Sebenarnya CuteCarry pakai
je apa yang ada dalam luggage dan mix and match. Tidak bersedia langsung tetapi nasib baik kena konsep. Mula-mula hendak pakai seluar pendek untuk ke dinner tersebut tetapi memandangkan "short  short" tersebut terlalu short CuteCarry batalkan hasrat tersebut. Lagiupun takut gak nanti hantu ombak serang CuteCarry..dengan short-short very the short tu je kena sapu masuk Laut China Selatan!!! Short-short hanya dipakai ketika majlis dan tempat tertentu.Hormati majlis dan orang-orang yang hadir ye kawan-kawan. Kita bergaya-gaya  juga tetapi tengok keadaaan sekeliling.Biar orang lain selesa dengan kehadiran kita dan bukan sebaliknya.

Breakfast CuteCarry makan ni je sebab nak makan nasi dagang kat gerai diluar.  Makanan di Impiana Resort agak sederhana.Tidaklah terlalu hebat dan tidak lah terlalu teruk. Tetapi di kafe Kedai Kopi Hotel Impianan sangat menarik dengan konsep kopitiam zaman dulu-dulu.  Nasihat CuteCarry..enjoy the local food outside the hotel!

Terima kasih kepada penganjur. XOXO. Nanti jemput lagi ye.

Berminat untuk  CuteCarry hadir ke event anda untuk appearance, boleh hubungi terus CuteCarry. Fee boleh dirundingkan.

untuk styling individu dan juga kursus untuk korporat/kerajaan seperti kursus penampilan diri/imej, protokol dan etiket sosial, make up, penganjuran majlis, konsep/persijilan latihan 5s, pengurusan pelanggan, komunikasi dan sebagainya bagi swasta, kerajaan dan individu, bolehlah menghubungi CuteCarry di talian 019-3290397, email cutecarry@yahoo.com atau click disini.

List kursus anjuran CuteCarry ialah:-

  • Imej ABC (Appearance, Behaviour, Communication)
  • Ketrampilan Diri
  • Protokol dan Etiket sosial
  • Protokol Majlis Rasmi
  • Pengendalia majlis dan acara
  • Komunikasi
  • Pengurusan Pelanggan
  • Pengucapan awam
  • Pengacaraan (emcee)
  • Penulisan Teks
  • Persekitaran dan Amalan  5 S
  • Motivasi
  • Pengurusan Kewangan Peribadi
  • Kepimpinan
  • Pengurusan  dan Kecermelangan Pentadbiran
  • Kecemerlangan penyeliaan
  • Pemikiran Kreatif
  • Law of Attraction (LOA)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ZilaKasim Quilt Blog » Kelas <b>di Cherating</b>

Posted: 28 Nov 2012 07:38 PM PST

Selamat datang ke laman ZilaKasim Quilt Blog. Semoga ia dapat memberi ilmu serta maklumat yang berguna kepada semua. ZilaKasim Quilt Blog juga ada menyediakan pelbagai produk serta kelas jahitan seni kreatif di seluruh Malaysia. Jika anda ingin mendapatkan mesin jahit, kelas jahitan atau peralatan quilt dan patchwork, semuanya ada di sini.

ShootGambar: Momen <b>di Cherating</b>

Posted: 03 Dec 2012 06:08 AM PST

Minggu kedua cuti sekolah bermula, tiba-tiba mak mertua call isteri aku mengajak jalan-jalan di Cherating, Pahang. Apa lagi terus setuju ler nak kesana. Hari Rabu dapat call hari Sabtu dah nak bertolak, dari segi kewangan takder masalah tetapi tak dapat nak siapkan kereta seelok-eloknya untuk perjalanan jauh. Perjalanan kami bermula sekitar jam 7.30pg dari Batu Gajah, Perak. Konvoi kali ini terdiri dari 2 buah kereta sahaja. Kami menyusuri lebuh Raya Utara Selatan dan keluar melalui tol Bukit Beruntung. Seterusnya bergerak ke Kuala Kubu Baru untuk ke jalan Genting Highland. Dari Genting Highland masuk ke Lebuh raya Pantai Timur terus bergerak ke Kuatan. Dalam perjalanan ini kami singgah di Temerloh untuk makan tengah hari.
Tujuan sebenarnya di Temerloh adalah nak merasa masak tempoyak ikan patin, yang dikatakan amat glamour hehe. Sebenarnya masakan gulai tempoyak ikan patin ni dekat Perak pun ada,  malah lebih sedap lagi , tapi inilah yang dikatakan tradmark, ikan patin masak tempoyak di glamourkan semahu-mahunya di Temerloh dan sedikit sebanyak ikan patin ini menjadi daya tarikan perlancongan di sini.
sebelum terjun kolam mari bergambar dulu...


fuh!! budak-budak ni memang pantang jumpa air, seronok tak terkata..
Perjalana ke Cherating agak jauh, mengambil masa sehingga 8 jam mungkin sebab banyak menyinggah agaknya. Sampai di Cherating kami menginap di The Legend Beach Resort. Memang best dekat sini sebab Resort dia terlatak berasingan dengan bagunan yang lain, Sliding doornya mengadap pantai sungguh cantik panoramanya. Terdapat juga kolam mandi yang bersih untuk berenang, kesukaan anak-anak apabila jumpa kolam, pagi petang siang malam nak berendam.
Pagi-pagi lagi selepas subuh dah siapkan kamera untuk shoot gambar matahari terbit. memang nasib agak baik matahari menjelma di sebalik awan walaupun tidak lama. Panorama waktu itu sangat cantik dengan keadaan pantai yang landai dan bersih, anak-anak sibuk bermain pasir dan mencari anak-anak ketam dan isteri mengambil kesempatan untuk berjongging sepanjang pantai. Ternyata sekali amat berbaloi datang ke sini.
Wafi dan Aina melompat sementara menunggu matahari terbit..


Wah..gembiranya mereka ini..

Aina, Anis dan Wafi sememangnya bertuah kerana bergambar dalam suasana begini yang jarang-jarang dapat..
Dua malam di Cherating akhirnya kamipun bertolak balik. Dari Cherating terus ke Kuantan, Gambang, Bentong dan Raub. Dari Raub kami menyusur ke Bukit Fraser. Ayah ajak balik ikut jalan Bukit Fraser ke Kuala Kubu Baru kembali. Pemanduan mendaki ke Bukit Fraser amat mencabar. Selepas itu turun pula untuk ke Kualan Kubu. Dalam perjalanan ini 3 kali anak aku muntah. Ha ha nasib baik kereta tak rosak..Akhirnya kami sampai semula ke Batu Gajah pada jam 10 malam.
ha ha aku pun nak masuk juga!! ini dalam keadaan lowlight di beranda bilik yang disewa...

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved