ads

Ahad, 19 Mei 2013

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search


A Y U N G merapu™: Cintaku cicir <b>di Cameron Highland</b>

Posted: 15 May 2013 07:51 PM PDT

Mampu buat tajuk macam nih? HAHA

Cuaca terik2 skang nih mmg target nak bercuti kat tempat yang tinggi dan sejukkkk jer....syok wooo!

Percutian bajet yang xmemerlukan kos yang mahal dan jugak senang, xjauh mana pun...drive dalam 4jam perjalanan dari KLIA menuju ke Cameron Highland membuatkan aku teruja la sangat..hehe

Apa yang menariknya di Cameron Highland nih?

Bagi aku, aku paling suka part cuaca...cuaca dorg xpanas dan terik macam cuaca kita yang kat bawah nih..

Selain dari tuh jugak, kalau part shopping..bukan shopping apa sangat pun..yang best dapat beli sayur fresh2..dan jugak buah2an segar...petik sendiri pon boleh...yang paling penting, kena bandingkan harga..

Kitorg stay kat hotel bajet jer...Bukannya nak duk 24 hours pun dalam bilik kan...Stay kat Hotel Chua Gin, Brinchang...ngam2 kat pekan Brinchang...harga yang kitorg dapat hanyalah RM68/semalam..Kitorg buat booking via booking.com...amat mudah!

Sepanjang-panjang perjalanan, memang akan nampak ladang strawberi jer kiri kanan jalan...best! Tempat sejuk kan, strawberi senang jer nak hidup kat sana tuh...bila makan stawberi kat atas tuh rasa masam2 manis, tp cer bawak balik...dapt x rasa macam tuh lagi? hehe..


Ada jugak ladang2 yg menyediakan strawberi kutip sendiri namanya..hehe, ari tuh ada 1 tokey ladang tuh cakap kalau mau petik setengah kilo RM25...murah la kot...tp, aku xberniat pun nak petik stawberi nih suma...cukup la nak p mentengok2 jer...Kalau nak dibandingkan buah strawberi ngan asamnya, aku lagi minat asam nya kot....sedaaaap!

Nak carik madu asli? Sini la tempatnya...aku xsinggah pun, ambek gmba time keta tengak begerak....

Bantal2 jenama strawberi nih suma murah2...semurah RM8 dah boleh dapat..yg nih kat area pasar yg atas bukit tuh...aku xtau apa nama pasar tuh..alaaa..yg banyak jual sayur2 tuh....

Barang2 sourvenier pun banyak jugakkk...tp, setakat yg paling murah aku dapat utk sourvenier nih kat pasar tani brinchang...kalau magnet peti ais tuh, selai singgit dalah boleh dapat...

Buah2an segar pun ado...aku minat jambu yang ada perisa tuh...1 kaler ijau, 1 kaler merah...aku suka yg kaler ijau...sedaaapppp....Kalau beli kat RnR tapah xsesedap macam beli kat atas nih...fresh!

Ternampak ada org jual ubi keledek madu nih..sepaket RM3 jer..rasa macam mana kita makan kueh keria..hehe

Nih kat cactus point..aku xbeli pun...just turun ambek gmba..menghabiskan masa yg ada..hehe, tp pokok2 nih murah...boleh jugak buat sourvenier kan..


Ladang tea sungai palas...kitorg smpai time nih ngam 4.30 petang..pintu pagar pun dah tertutup...kempunan...last2 ambek gmba2 tengok2 kat belah2 luar tuh jer...jadik laaaa....

Bunga apa nih ek? Aku tengok bunga nih cntek tuh yg nak jugak masukkan kat sini..aci la kan...hehe

Petang2 lepak minum kat Ladang Tea Boh yg nih sudahnya....alaaa, yg kat Tanah Rata tuh...aku mintak lemon tea...tp dorg bagi tea perisa lemon...poning otak aku..Secawan tea beharga RM4.50, baik bancuh sendiri kot...hehe, nak merasa + melepak + menghabiskan masa punya pasal...

Sebelum balik, singgah dulu kat Lata Iskandar nih...ambek2 gmba...basuh kaki, gosok gigi sekali..eh? hehe...Tuh baca pasal fenomena kepala air...beware okeh kalau nak mandi manda time ujan...

Ehh...abis dah?

Next time p lagi ehhh...Kita buat once a year...okeh?
Nak p kutip cinta yang cicir kat sana..hehe
Aci??

Chow!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved