ads

Rabu, 3 Julai 2013

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


Cherry Lover: Padang - <b>Bukit Tinggi</b> Day 3

Posted: 23 Jun 2013 12:32 AM PDT

shoot... it's been almost 3 month from last my vacation... huhu.. smpi x igt dah apa kejadian hahaha kene tgk timeline photo nk igt blk.... i'm getting older... my memory also getting older...

hari ketiga ni kitaorg check out dr hotel nikita, bukit tinggi pergi Padang lak... sebelom ke padang kitaorg naik kelok 44, nasik la dia trun sampai kelok 35 je kot? uwaaaa pening yg amat... nangis rasa 3 kali benti,3 kalinla sy muntah mengeluarkan segala isi ada.... sob sob...

1st stop we try cendol labu, saya bukan lah penggemar cendol, but as im already here we should try it... so taste not bad... sehdappp ok!... huhu.... hehehe

lepas tu kitaorg teruskan perjalanan, berhenti kat kedai ole2 jap.. hmm again sy mengeluarkan isi perut lg.. huhu kesian kan?

ok settle main roller coaster trun bwh balik ke bukit tinggi, singgah beli bika talgo, some called it as kuih neraka.. sbb bakar truk kot....hahaha the taste? mcm lempeng je huhu...

lepas membeli belah kuih ni.. kita org g makan kt rumah makan Pak Datuk... not recomended at all, makanan sejuk gedi.. and most expensive of all restaurant that we tried. so korang elakkan la dr mkn kedai ni eh


settle sini makan kenyang perut trus ke bandar padang, check in hotel sebab semua nk me refreshkan diri... kat padang rate same ngn nikita hotel, bunda hotel but much much much better than nikita hotel... very islamic hotel, non married couple mmg nk kene klu sebilik huhu... and sgt bersih.. i like...

lepas memandikan diri, kitaorg bergerak melawat pantai malim kundang... sure korang tau psl cerita malim kundang kan? so melawat erm.. tpt ni sgt kotor ok... huhu tp byk mat saleh nk g diving and surfing kt pulau mane iols xtau la...

lepas melawat kitaorg g makan ikan bakar, but a bit dissappointed sbb xde udang sob sob... ombak kuat udang xde.... mkn je la apa yg ada kan...


alhamdulillah kenyang sgt makan sini... sedap ikan bakar nye.. suddenly im craving for ikan bakar and cumi2 hehehe... xkan nk g mkn je kan? hahahaha

Trip Padang-<b>Bukittinggi</b> [1]: Itinerary dan Bajet Perbelanjaan Cuti <b>...</b>

Posted: 26 Jun 2013 07:00 PM PDT


Bismillah.. akhirnya..setelah sekian lama nak masuk dua bulan kot dari tarikh trip.. baru berpeluang nak citer detail pasal cuti-cuti aku gi Padang-Bukittinggi, Indonesia hujung April hari tu.. :P .. Bersedia untuk dimuntahkan dengan koleksi gambar-gambar sepanjang percutian ye kengkawan.. aku cuba share pengalaman secara bersiri..heheheh..
So, memula sekali baiklah aku share serba sedikit itinerary + bajet perbelanjaan kitorang sepanjang pi bercuti tuh.. please take note kami pergi bercuti ke Padang-Bukittinggi ni selama 3 hari 2 malam je.. kalau nak puas hati melancong kat sana aku suggest paling sikit amek 4 hari 3 malam.. lagi lama lagi bagus sebab banyak tempat2 menarik kat sana.. still banyak lagi tempat yang kitorang tak sempat nak cover..huk huk..
28 - 30 April 2013 (Ahad - Selasa)
Semestinya la menggunakan Air Asia (KUL - PDG) yang aku gigih beli tiket ni setahun awal masa promosi "Free Seats" tuh..hehehe.. murah sangat2 sebab dapat seat untuk pergi-balik /pax =rm67 .Memandangkan kami berempat, so aku beli 4 seats, totalnya cuma rm268. pastu aku tambah beli luggage 15kg masa balik untuk rm30..
So total kos bagi flight + luggage kami (4 orang) cuma = rm298.
mana nak dapat weh pi bercuti kat seberang laut rege tuh huhu.. kalah rege tiket bas balik Kelantan :P..
Berdasarkan info yang aku kumpul dari blog2 orang n forum CARI, aku gunakan khidmat si Aldi Safri neh..memang glamer seantero dunia dia neh kalo supir kat area Padang-Bukittinggi.. tapi time kitorang ni, dia uruskan je sebab dia dah commit ngan family lain so untuk supir kitorang tu dia pass kat kawan dia si Amroe.. tapi sangat2 berpuas hatila..service tip top.. ;)
Sesapa berminat leh contact Aldi neh:
contact no: +6281363385879
e-mel: aldi_safri@yahoo.com
Since aku punya itinerary untuk 3H/2M, masa ni si Aldi charge kitorang untuk khidmat supir + transport + servis + tips diorang = RP1.2 juta.. kiranya ambil dan pulang kat airport takyah nak risau apa2. :) ..kalo dah convert RP 1,200,000 lebih kurang rm382 la.. pada aku berpatutan dan murah dengan servis yang diorang bagi :) .. oh ye, kitorang dapat kereta Avanza.. still baru +  tip top condition dia..
Kami stay 2 malam kat Grand Rocky Hotel Bukittinggi. yang ni aku uruskan sendiri.. hotel ni consider antara yang paling baru kat Bukittinggi tuh..rate 4 star..huhuhuh.. bajet orang berada jek ko Sato :P.. actually, setelah aku compare2 rege, and condition setiap hotel.. aku rasa memang worth every penny aku amek hotel ni.. sebab bawak budak kecik 2 orang tu at least hotel tu biar selesa sikit kan.. ternyata pelaburan yang berbaloi2 :P.. aku book thru Pelangi Holidays (travel agency Indonesia..huk3)
Deluxe room /night + breakfast for 2 = RP700,000 ..so, lebih kurang rm225 semalam. 
Total kos hotel = RP 1,400,000 iaitu bersamaan rm450 (3D/2N).
Sebenarnya ada banyak lagi option hotel yang murah dan agak selesa kalo korang nak lagi bajet.. Antaranya aku suggest Hotel Bunda Bukittinggi..kalau tak bawak anak2 kecik aku amek yang ni je kot.. leh dapat rm135 satu malam kot..sila google :P..
Sila asingkan siap2 duit rupiah korang tu untuk airport tax ye.. satu kepala kena caj RP75,000 bersamaan RM33 la lebih kurang.
Total kos kami berempat untuk airport tax = RP300,000 = rm130 (4 person).
ni bayar masa nak naik flight balik ke KL.. pastikan korang convert siap2 dalam rupiah dan asingkan dari duit belanja lain..kalo tak, naya takleh balik Malaysia semula..huhuh..
Itinerary 3H/2M Padang-Bukittinggi:
Tentatif ni pon aku rangka sendiri hasil dari google-an tahap super saiya ikut pengalaman orang yang dah gi sana..hahaha..aku rasa based on maklumat yg aku kumpul tu, mcm dah boleh jadi tourist guide dah kot :P kekeke.. so far diluluskan dan disahkan oleh Amroe supir kitorang tu la..agak pack juga sebab masa tu tak panjang tapi nak mengejar banyak tempat :p.. Alhamdulillah, mostly mengikut perancangan sedia ada.. syukur kerana dipermudahkan Allah segala urusan sepanjang bercuti neh..kali ni target aku lebih kepada untuk tengok pemandangan..bab shopping tuh sampingan je..konon la kan..tapi banyak terbabas gak part shopping.. (T_T) huk huk.. so, jom kita cekidout itinerary..
DAY 1 (28/04/13): Airport > Bukittinggi.
- 6.00am: Sampai dekat LCCT
- 7.50am: Flight KL-PADANG
- 8.05am: Tiba di Minangkabau Airport
- 9.00am: Brunch di Soto Garuda/Lamun Ombak/Puncak Kiambang --> kami pilih Lamun Ombak
- 10.00am: Lembah Anai Air Mancur
- 11.00am: Pusat Dokumentasi Minangkabau
- 1.00pm: Lunch at local restaurant (PAK DATUK/RM AIE BADARUN) --> kami pilih RM Aie Badarun
- 1.45pm: Putri Minang Shopping Centre/Satu Karya/Toko Lindungan Bulan
- 2.00pm: Bika Talago Koto Baru  (tak sempat singgah sebab hujan lebat)
- 4.00pm Check in Grand Rocky Bukittinggi
- Pasar Atas** (still hujan renyai dan tak larat juga :P)
- Dinner kat restoran tempatan
- Shopping kain kat Yenie Bordir
DAY 2 (29/04/13): Bukittinggi > Tasik Maninjau.
- 7.00am: Breakfast at hotel
- 8.30am: Bergerak ke Danau Maninjau
- 11.00am: Puncak Lawang
- 12.30pm: beli kerepek di Bundo Kanduang, Matur
- 1.45pm: Lunch di restoran tempatan
- 2.30pm: Panorama Ngarai Sianok/ Terowong Tentera Jepun/ Lubang Japang
- Balik rehat + solat di hotel
- Jalan2 shopping complex + Jam Gadang
DAY 3 (30/04/13): Bukittinggi > Airport
- 7.00am: Breakfast at hotel
- 8.30am: bertolak dari bukittinggi ke airport
- singgah Rumah Minangkabau second time :P
- singgah kedai Sate Syukur nak rasa sate padang
- singgah 1,2 butik kain tengah jalan
- 11.30am: sampai Minangkabau Airport
- 1.55pm: Flight berlepas pulang ke KL
Pergi sana kitorang tukar around rm1500 untuk belanja (supir + transport + airport tax + makan + souvenir + shopping ) segala.. yang ni ikut kemampuan masing2 la kan.. itupon macam tak cukup bajet sebenarnya..sebab mmg rambang mata tgk kain pasang + telekung kat sana. (T_T) nak nangis.. masa pi sana convert duit tu siap2 so merasala pegang duit juta-juta kan..huhuhu.. masa pergi ni rate lebih kurang rm1 = RP3.2k .. so boleh disimpulkan sebenarnya total kos perbelanjaan percutian kitorang termasuk ngan tiket flight untuk 4 orang plus minus lebih kurang rm2000 la.. okla tu kan.. :) lagi banyak korang shopping lagi banyakla duit yang abes..hehehehe.. 
Okeh ni sedikit sebanyak info.. nanti aku stori-mori detail lagik bersama gambar2..huhuh.. tungguuuuu..

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved