ads

Sabtu, 6 Julai 2013

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


Trip Padang-<b>Bukittinggi</b> [6]: Pusat Dokumentasi dan Informasi <b>...</b>

Posted: 02 Jul 2013 01:07 AM PDT

Masih di hari pertama cuti-cuti Padang-Bukittinggi, Indonesia.. jauh lagi perjalanan :P.. kali ni kami menuju ke satu lagi tempat popular persinggahan pelancongan di Bukittinggi, Indonesia.
Pusat Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau..
amek nama kenmain panjang..hehehe.. actually yang best kat situ ada rumah minangkabau.. :D dalam tu cam ala2 muzium gakla ada informasi pasal kebudayaan Minangkabau ni.. ;) 
dari tempat Air Terjun Lembah Anai nak ke sini tak jauh pon.. lebih kurang 7.3km je.. dalam 10minit dah bleh sampai.. :)
Suka suka sangat tempat ni.. best untuk posing-posing..kih kih kih..biasa la aku photo addict.. :P .. Kawasan  kat rumah minangkabau ni luas tau.. Pak Amroe berhentikan kami kat pintu gerbang depan tu.. so dia bagi kitorang posing2 and jalan kaki nak menghala ke Pusat Dokumentasi tuh.. time ni kitorang masuk free je takde apa2 bayaran pon.. 

Berapa banyak snap gambar kat sini..asben dok sebok mencarik angle yang menarik.. :P

ni kerja mak dia suwuh posing sambil menongkat dagu.. hehehe.. mak borek anak rintik..
Time ni Hazmi je yang masih bertahan posing ngan ibu dia..hahaha.. si Kashaf dah selamat berlari2an kat kawasan yang luas tu..suka lah diorang boleh wat marathon..
Rumah Minangkabau dari sudut tasik.. chewahh.. (T_T) cantik sangatla.. best betol kalo ada rumah design camni..sangat berkonsepkan suasana kampung..

ya ya.. kita posing ala2 tarian Kadazan lak anak-anak ye.. eh, salah adat dah ni :P

:P semangat posing haih..
Pondok kecik kat atas ni Pak Amroe kata biasanya buat stor untuk simpan bekalan padi.. (*_*) cantik sungguh pondok stor dia..huhuhu..



Gambar kat atas ni sekumpulan pelancong dari Malaysia gak, tengah sebok nak berposing guna baju tradisi orang Minangkabau.. cantik kan! yang best kat sini, diorang bagi sewa untuk cuba pakai baju tradisi tuh..leh posing2 kat kawasan situ ikut suka korang la lama mana.. :P aku pon try gak saja je kan..bila lagi..hehe.. time ni sewa baju untuk dewasa rp35000 lebih kurang rm11.30 la.. yang kanak2 tak pasti mungkin murah lagi.. suruh Hazmi cuba taknak pulak dia..

Pusat Dokumentasi & Informasi Kebudayaan Minangkabau ni kalau kroang perasan dia 2 tingkat sebenarnya.. tingkat bawah tu untuk pelancong bertukar2 baju tradisi and ada pelamin untuk tangkap gambar.. tingkat atas lak lebih kepada muzium mini ada informasi pasal adat minangkabau.. 


Merah ke'oren'an sungguh pelaminnya... kena pandai setting kamera nak snap gambar..huhuh.. kat sini pon ada khidmat fotografi gak kalau nak tangkap gambar kenang2an satu family..dia terus print tapi kena bayar lah kan.. :P ..since kami bawak kamera malas ah nak beli..

Hazmi layan berposing dulu kat pelamin..time ni aku sebok dok tukar pakai baju Minangkabau tuh.. huhu.. tempat tukar baju kat belakang stage pelamin ni okeh.. :P lelaki pompuan tukar kat sini gak..tapi bergilir2 la.. ada pembantu yang akan tolong pakaikan..

Ambil masa gak nak tukar pakai baju diorang neh..berlapis2.. jenis pakai sarung jek.. pastu menda alah hiasan kat atas kepala tu bercekak..so takyah risau nak jatuh ke apa.. hihihi.. cuma sebab tak biasa cam janggal jugak la kan.. (T_T) aku jek yang sukarela mencuba pakai baju ni.. asben tak minat nak mencuba..hahaha.. bebudak ni pon sama.. cesss.. :P

Bergambar kenangan satu family... kalau semua pakai satu set mesti lagi cantik dalam gambar.. ;)

Asben suruh posing2 lagik naik tingkat atas lak.. layan je lah.. lagipon time ni tengah hujan lebat kat luar.. so takleh nak tangkap2 gambar kat luar.. :(





Lepak sini lebih kurang nak dekat sejam gak.. tersangkut sebab nak tunggu hujan berhenti.. tapi frust sikitla sebab masa ni tak sempat nak bergambar satu famili kat luar rumah tadi..
Kitorang datang lagik tempat ni masa nak balik ke airport lusa tuh..kekeke.. sebab nak jugak tangkap gambar satu family depan rumah minangkabau ni kan.. :P kegigihan.. nasib baik cuaca memang lawa time tuh..
Seronokla lepak kat sini.. photographer2 yang otai pandai tangkap gambar mesti suka kot.. :) hehehe... lepak kat sini sampai Zohor.. bila hujan dah renyai2 kitorang pon bergerak nak pi cari tempat nak makan tengahari lak.. 

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved