ads

Jumaat, 6 September 2013

06 di cherating - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di cherating - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di cherating</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Aug 2013 07:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di cherating</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2013 07:34 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Diari Papa Deh: Bercuti <b>di Cherating</b>

Posted: 28 May 2013 10:59 PM PDT

Hujung minggu lepas kitorang sekeluarga pergi bercuti kat Cherating, Pahang. Turut sama adalah emak aku dan Mak Dah.
Kitorang stay kat Eastana Cherating Beach Resort selama 3H2M. Tempat ni menarik sebab konsep penginapan macam kat kampung, hijau, selesa berjalan-jalan macam kat dalam taman dan kedudukannya yang dekat dengan pantai / laut.
1. Aku tempah 2 bilik yang kedudukannya berhadapan antara satu sama lain supaya senang nak menghubungkan kitorang berlima tapi pihak resort tak rekod dalam buku. Akibatnya kitorang dapat 2 bilik yang berjauhan. Selepas aku bising-bising, akhirnya dapatlah bilik yang dekat tetapi masih tak berhadapan juga.
2. Hidangan sarapan pagi oleh pihak resort yang bermula pada jam 7.30 pagi adalah lewat dan perlahan. Mee goreng dah habis pun, belum tentu bihun goreng / kway teow / kuih-muih dah dihidangkan. Nasi lemak apatah lagi, sejam kemudian baru hidang kot. So tunggu je laa..
3. Tiada bekalan air pada pagi hari ketiga kitorang di sana. Staf yang baik cuba nak cover dengan alasan paip pecah. Staf yang nakal sikit pula berterus-terang je, katanya memang selalu takde air bila orang ramai stay kat resort ni.
Semua masalah ni berdasarkan pengalaman kitorang masa stay kat sana. Tak tau laa pengalaman orang lain macam mana. Mungkin best, mungkin juga tak best.

(p/s: hari Khamis ni aku nak pakai baju batik baru :p )

Bercuti <b>di Cherating</b>: Aktiviti Menarik? | Cuti Malaysia

Posted: 18 Jun 2013 05:00 PM PDT

Bercuti di Cherating Kuantan

Siapa pernah bercuti di Cherating mesti setuju kalau Cuti Malaysia nobatkan yang Pantai Cherating antara yang tercantik di Malaysia. Lama dah hajat hati ingin bercuti di Cherating hinggalah dapat ke sini ketika bercuti di Pantai Timur. Alang-alang singgah semalam di Cherating dan bermalam di Holiday Villa Cherating. Pantai Cherating memang tidak mengecewakan rasa tidak puas rasanya bercuti di Cherating sehari semalam.

Aktiviti ketika bercuti di Cherating Kuantan

Cherating mula dipopularkan di peringkat antarabangsa apabila Club Med Cherating membuka cawangan resort di Asia yang pertama. Sejak itu banyaklah pusat peranginan dan hotel di sepanjang pantai Cherating dibina untuk mereka yang ingin bercuti di Cherating. Pilihan memang banyak tapi pada kali ini Cuti Malaysia menginap di Holiday Villa Cherating pada kadar RM130++ semalam (KLIK SINI). Ok lah juga dengan taraf resort 4 bintang, senibina unik tradisional dan paling penting berdekatan dengan pantai yang cantik dan menenangkan. Keadaan Pantai Cherating membolehkan bermandi manda kerana keadaannya ombaknya kurang bergelora berbanding ombak di kawasan pantai timur lain yang lebih bergelora.

  • Semestinya mandi manda atau berehat di tepi pantai
  • Melawat Turtle Sanctuary
  • Makan ikan bakar
  • Makan gulai kawah
  • Makan keropok lekor dan satar di Kuala Kemaman
  • Bersarapan nasi kerabu
  • Melihat kelip-kelip di Kampung Ibok

Sebelum check in di Cherating hotel (Holiday Villa) sempat juga ke Turtle Sanctuary yang berdekatan berdekatan dengan Club Med Cherating. Best juga boleh tengok penyu life termasuk yang besar. Untuk melihat sendiri bagaimana anak-anak penyu dilepaskan ke laut dari pantai Cherating akan dikenakan bayaran.

Pemandangan ketika bercuti di Cherating Kuantan

Aktiviti penting petang Cuti Malaysia sekeluarga ialah mandi laut di Pantai Cherating. Aktiviti wajib ketika bercuti di Cherating. Pemandangan dia memang terbaik. Pasir putih, halus dan bersih. Seronok tengok budak-budak mandi laut. Penat di laut dan acara terjun ke swimming pool pula. Memang boleh imagine kenapa mat salleh tergila-gila keadaan macam ni. Menenangkan..

Waktu malam Cuti Malaysia isikan dengan pencarian restoran ikan bakar yang best dan semestinya berpatutan. Hidangan favourite mcam biasa kena ada ikan bakar, udang saiz XL masak cili, sotong masak kunyit dan ketam masak telur berlada. Restoren ikan bakar memang recommended selain dari rasa yang sedap harga pun berpatutan. Nantikan review Cuti Malaysia tentang restoren ikan bakar di Cherating.

Keesokkan harinya selepas bersarapan nasi kerabu dan nasi lemak di Restoran RC di Cherating CutiMalaysia ke Kuala Kemaman untuk membeli stok keropok lekor bila balik ke Kuala Lumpur. Kedai keropok lekor ni memang recommended oleh penduduk tempatan di sini (KLIK SINI).

Apa yang boleh Cuti Malaysia simpulkan bercuti di Cherating memang best dan menenangkan. Jom Cuti Cuti Malaysia…

Life is colorful: 5S lagi. Kali ini <b>di</b> Legend Resort <b>Cherating</b>...

Posted: 16 May 2013 06:13 AM PDT

Nampaknya rajin juga saya menulis tentang Amalan Persekitaran Berkualiti (5S). Mana taknya, amalan 5S ini merupakan amalan yang berterusan. Justeru, sekali-sekala tu haruslah diadakan bengkel atau seminar untuk memastikan amalan ini terus subur di Jabatan. Untuk jadikan 5S ni satu budaya, maka kali ini nak cerita tentang Bengkel Pembudayaan 5S di Cherating, Pahang. 

Mula-mula nak kongsi foto-foto pantai Cherating. Ni betul-betul di Belakang Legend Resort.


Cantikkan?  Tapi pantai ni tak ada sangat orang mandi sebab ombak besar dan obor-obornya yang aneh. Dan mungkin juga obor-obor dan ombak besar ni terlalu independent hehehe. Baca papan tanda ni...




Resort ini juga ada kolam renang yang cantik dan luas. 



Dan bilik yang luas dengan pemandangan di balkoni yang mendamaikan jiwa.


Makanya, atas faktor persekitaran resort yang indah di mata, kenalah saya memberi tumpuan sepenuhnya dalam bengkel pembudayaan 5S ni.




Selama 2 hari 2 malam berbengkel, perjalanan pulang pula tidaklah lengkap sekiranya tidak disusuli dengan buah tangan pantai timur yang popular seperti keropok lekor. 





Yang bestnya, boleh makan keropok lekor panas-panas atas bas. 




Akhir kata, terima kasih pada urusetia yang bertungkus-lumus menggembirakan kami semua. Semoga RTM dapat memperbaharui sijil 5S untuk tahun yang kedua :)

Sekian.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved