ads

Rabu, 11 September 2013

06 di janda baik - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


Its Princess Diary: Iftar FAC <b>di Janda Baik</b> - Part 1

Posted: 03 Sep 2013 06:47 AM PDT

ngee...ni cerita bulan Ramadhan yang lepas...
dah lama upload gambar....tapi nak bercerita tu yang............. hehe....
26 sampai 28 Julai yang lepas aq join Fasilitator Alumni Club (FAC) KMJ pergi ke Zaini Guest House (ZGH) dekat Janda Baik Pahang. ni 1st time aq join program Iftar FAC. tapi 2nd time join aktiviti ngan FAC, sblum ni aq join Kem Jati Diri KMJ (link). FAC setiap tahun buat program iftar, tahun lepas tak sempat join sebab tak join FAC lagi masa tu....hehe....
aq gerak dari Johor ke Janda Baik tumpang kereta Abg Allan bersama dengan Aisya (memula ingatkan dia batch lain, rupanya sama batch....hehe). plan asal Abg Allan nak gerak pukul 11, tapi 1230 baru grak....huhu....sampai kat KL Abg Allan boleh plak masuk salah jalan, dan nasib baik ada App Waze sebagai penyelamat. diapernah pergi tapi dah lupa jalan....Abg Allan ni AJK Makanan untuk program iftar ni, so sebelum terus ke Janda Baik kite orang singgah dekat Jusco AU2 untuk beli barang nak buat masak nanti. dan disebabkan shooping tu makan banyak masa, jadi kiteorang berbuka puasa dalam kereta jerk....huhu....sob...sob....

dan lepas berbuka, terus gerak ke Janda Baik.....tapi lagi sekali Abg Allan boleh salah jalan, sesat sampai ke Batu Caves......dah sampai area Genting-Sempah tu, boleh pulak termenghala ke Genting Highland, padahal nak ke Janda Baik.....seram gak lah jalan area Janda Baik tu.....dengan jalan yang sempit dan cerun bukit lagi.....tapi sebab masa tu dah malam jadi tak nampak lah sangat cerun tu..... dan yang kelakar nye sebab tak jumpa ZGH tu.....bila dah call mereka yang dah sampai, diorang tunggu kat depan, rupanya kite orang dah lalu depan ZGH tu 4 kali.....hahaha.....tapi sebab bahagian depan ZGH tu gelap so tak perasan....sebelum ada lah gak tanya orang kampung situ, tapi semua tunjuk tempat yang berbeza....haha...tu maybe sebab terlampau banyak homestay kot kat area situ....

sampai dekat situ, aq ngan Aisya duduk chalet berdua jerk....sebab bilik gugurl lain dah penuh....huhu...tapi dapat chalet yang ada katil....hiks....so malam tu mula lah aktiviti masak2 untuk makan sahur....dan malam tu pukul 2 baru masuk tidur....dan padah nya aq ngan Aisya tak bangun sahur.....hahaha....
malam tu, lepas kite orang sampai diorang main game War.....perang guna belon air....tapi aq tak join sebab malas nak tukar seluar n malas nak basah2 lagi pun dah malam kan....huhu...disebabkan tak main game, so join gang dapur masak2....huhu....

hari Sabtu nya pulak, pagi dah mula aktiviti memasak....untuk masak yang utama dibahagi kepada 2 group... group Ketupat dan group Lemang....n of course i'ols join group ketupat....hehe....tapi sebab mengajar orang anyam ketupat, aq buat sikit jerk ketupat....hehehe....orang yang baru belajar yang buat lagi banyak....haha...dan dapat lah tengok anyaman yang pelik2 dari Abg Mizan....haha...kreatif....


bila ketupat dah masak....bermulalah masak menu lain pulak....antaranya rendang ayam, kuah kacang dan soto....dan ada tambahan menu....iaitu dodol....yeay....merasalah gak kacau dodol sekejap.....lepas tu lariiii....hahaha....



dah penat didapur, aq, Ama n Kak Nina lari jap pergi dekat sungai rendam kaki kat air sungai.....sejukkk.....sangat best....tidak lah mandi pun...lagi pun bulan puasa kan....memang tak lah nak berendam....huhu.... sekejap jerk kite orang kat sungai ni....lepas tu masuk dapur balik....hehe....then siap2 untuk waktu berbuka pulak...


malam nya pulak, lepas berbuka puasa, solat maghrib, then Isyak, Trawikh dan ada Tadarus al-Quran sekali... malam tu pulak ada persembahan nyanyian nasyid dari junior 1st year FAC...hahaha..... kesian diorang, dah habis perform lepas tu kena buli ngan akak2 n abg2 surung nyanyi lagi....haha... habis sesi nyanyian, ada sesi tukar2 hadiah pulak....yes aq dapat hadiah paling mengarut iaitu pil chik ke te on 3....yang di bagi oleh Hanafi....kuang asam betul...dah lah tu bungkus ngan surat kabar jerk....redha jerk lah....haish...
habis sesi tukar hadiah ada sesi moreh....dan berpecah kepada beberapa group.....ada grop jamming, group game hape ntah nama dia dan group memasak....memula aq join group masak2, lepas tu dah boring lari g group jamming pulak.....hahaha....dan pukul 3 baru masuk bilik nak tido....hahaha....dah ngantuk giler sebab dari pagi kan....hehehe.....
bersambung di part 2 pulak...hehe...

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved