ads

Sabtu, 19 Oktober 2013

06 di chini - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di chini - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di chini</b> - Google Blog Search - pahang - Blogger

Posted: 18 Oct 2013 01:51 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Misteri Piramid <b>di</b> Tasik <b>Chini</b>, Pahang - Selamat Tinggal - Blogger

Posted: 22 Apr 2013 09:34 PM PDT


MISTERI PIRAMID DI TASIK CHINI, PAHANG
Menurut laporan News Straits Time pada 10 Disember 2007 telah melaporkan bahawa terdapat piramid berdekatan Tasik Chini di Pahang. Piramid tersebut yang kini menjadi sebuah bukit yang dipenuhi hutan belantara berkemungkinan dibina pada kurun ke-12 oleh empayar Khmer kuno yang memerintah dari tahun 802M hingga 1432M dan berkemungkinan piramid ini merupakan peninggalan terakhir sebuah bandaraya kuno empayar Khmer kuno yang tenggelam di bawah aras laut sewaktu kurun ke-15. Kini kawasan di sekitar bukit tersebut telah diterangkan untuk memberi ruang kepada aktiviti pertanian di sekitar. Beberapa serpihan mangkuk porselin telah ditemui di sekitar bukit tersebut dan menguatkan lagi bukti bahawa kawasan tersebut suatu masa dahulu merupakan sebuah kawasan peradaban yang pesat. Ianya berkemungkinan sebuah bandar yang wujud sewaktu kegemilangan empayar Khmer (Kemboja). Menurut catatan sejarah, ibukota empayar Khmer ialah di Siem Reap dan berkemungkinan di Tasik Chini kini merupakan antara kota jajahan takluk empayar tersebut.
Menurut penduduk tempatan iaitu Ahmad Najib, 57 dan isterinya, Pauziyah Abdullah, 49, mereka pernah menaiki kenderaan mereka melalui kawasan sekitar bukit tersebut dan mereka menemui beberapa kawasan tanah jerlus seakan-akan terdapat ruangan kosong di bawah tanah sehingga menyebabkan tanah di kawasan tersebut jerlus.
Pada 1998, Professor Datuk Dr Nik Hassan Shuhaimi Nik Abdul Rahman yang merupakan salah seorang dari penyelidik di UKM telah menjalankan ekspedisi kajian di sekitar Tasik Chini tersebut. Namun setelah ekspedisi selama 2 minggu diadakan, mereka terpaksa memberhentikan ekspedisi kerana kekurangan peruntukan kewangan. Namun apa yang menarik mereka memberitahu mereka sempat menggali di sekitar pinggir Tasik Chini dan mereka menemui sebuah bongkah batu besar yang tertimbus separuh di dalam tasik dan separuh di daratan. Menurut beliau, berkemungkinan piramid tersebut kini berada separuh di bawah tanah dan di dalam Tasik Chini.
 Sebuah bukit di sekitar kawasan Tasik Chini, Pahang


Sebuah lagi struktur bukit yang tirus di hujungnya seakan-akan sebuah piramid dengan struktur yang sedikit pelik berhadapan dengan Saufiville Resort, Janda Baik, Pahang.
Gunung Balokong Indonesia

I am Nurul : Bertapa seminggu <b>di Chini</b>, Pahang

Posted: 30 Sep 2013 09:16 PM PDT

I'm back after seminggu bertapa di Chini, Pahang. Semua demi perkahwinan Cik DA. Selamat Pengantin Baru Cik DA!!! Sekarang status dah bertukar so kena la panggil Puan DA pas ni. Sedih kot kawan baik dah kahwin. Buktinya, masa nikah mengalir jugak air mata aku nengok.. sobs..sobs.sobs... Pas tu laju-laju aku cover tak mau bagi orang nampak. Maluuu.... hehehe..

   Ramai jugak yang terkejut bila aku cakap aku bertapa seminggu sebelum kenduri sehingga setel majlis kenduri. Kira aku ni jadi orang kuat la..hahaha.. Kenapa sampai seminggu? Awalnya plan nak ke rumah Puan DA 3 atau 4 hari je  tapi aleh-aleh Puan DA nak ambil i kat rumah memandangkan dia berada di Peneng ketika itu. Alang-alang dah kan, ikut je la.. Perjalanan dari Kulim-KL lebih kurang 4 jam. KL-Felda Chini pun makan masa lebih kurang jugak. Parent dan adik-beradik Puan DA pun aku dah kenal sebelum ni. Keseganan tu kurang la sikit. Ayah dan mak Puan DA memang ohsem! Mereka pesan kat aku suruh buat macam rumah sendiri. Memang aku buat betul-betul macam rumah sendiri pun. Asal lapaq je, pergi cari sendiri makan kat dapuq.. Gila muka tak malu! Kalau aku hilang, Puan DA cari aku kat dapuq je.. hahaha.. Tambah tragis, nafsu makan aku melonjak naik masa kat rumah Puan DA.

   Kenduri Puan DA sepenuhnya dikendalikan oleh orang kampung. Memang agak busy. Kalau kenduri kat rumah aku selalu orang guna khidmat katering je. Aku buat la apa yang patut sebelum dan sepanjang majlis. Buat macam rumah sendiri kannnnnn..... hahahaha... Malam sabtu berlangsung majlis nikah. Puan DA dinikahkan sendiri oleh ayahandanya. Akhirnya, sah!

 

 

 

   

 

 

   Majlis persandingan pada hari sabtu juga berjalan dengan lancar walaupun ada sedikit adegan kalut-malut. Cuaca pun ok. Tambah meriah dengan kehadiran kawan-kawan masa belajar di UM. Aku ni bukan boleh, kalau jumpa geng-geng UM mesti ada ja benda nak borak. Pas tu gelak ramai-ramai.. Yang pasti, muka geng-geng UM ni la paling banyak muncul dalam video wedding Puan DA. Memang happening!

 

 

 

 




#Hantaran pengantin laki kepada pengantin perempuan 

 



   

 

 

   Sesi outdoor pulak berlangsung di Tasik Chini. Rumah Puan DA dengan Tasik Chini tak jauh pun. Lebih kurang 10-15 minit perjalanan menaiki kereta. Part ni memang paling best sebab memang aku tak pernah lagi sampai ke Tasik Chini. Tambah pulak naik bot free of charge. Tambang naik bot round Tasik Chini kalau tak salah rm70 sejam per bot. Satu bot boleh memuatkan 4 orang penumpang. Kemudian singgah kejap kat perkampungan orang asli. Sempat try menyumpit.. Paling tak tahan, sumpitnya ada satu je. Yang guna tu ramai. Macam-macam rasa dan bau ado...errkk.. Yang sukakan nature, boleh la datang ke Tasik Chini, Pahang. Aku perasan yang stay kat sana mostly mat dan minah saleh je. Tetiba pulak teringat kenangan pergi ke Taman Negara suatu ketika dulu. Mana tahu ada jodoh sampai la aku kat sana lagi....

 

 

 

 




   Perasan tak laki dengan minah mat saleh dalam gambar di bawah ni?Malu pulak aku nak cerita kisah memalukan ni..hahaha.. Aku langsung tak budget laki ni orang melayu. Dari jauh aku dah nampak kelibat mereka dengan anak-anak orang asli lepak dekat jeti. Keramahan aku membuatkan aku nak tegur la minah saleh ni. Aku pun speaking la tanya asal mana dan duduk berapa hari kat sini. Dia pun reply yang dia asal dari German. Ntah macam mana laki tu cakap minah mat saleh tu couple dia dan dia boleh cakap dan faham bahasa melayu. Malunyaaa!!!! (sambil blah dari situ laju-laju).













 

 

 

Insyaallah kita bertemu lagi nanti kawan-kawan

 

 

 

 

Akhir sekali.......

Thanks Pak cik Ishak (ayah Puan DA) sebab bagi duit raya. Mudah-mudahan pak cik sentiasa dimurahkan rezeki hendaknya. Insyaallah saya akan ingat layanan pak cik sekeluarga sampai bila-bila. Maaf sebab habiskan makanan kat rumah pak cik..hahaha... 









~The End~

 

 

 

 

 

 

 

#Rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved