ads

Jumaat, 11 Oktober 2013

06 di janda baik - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


Its Princess Diary: Iftar FAC <b>di Janda Baik</b> - Part 1

Posted: 03 Sep 2013 06:47 AM PDT

ngee...ni cerita bulan Ramadhan yang lepas...
dah lama upload gambar....tapi nak bercerita tu yang............. hehe....
26 sampai 28 Julai yang lepas aq join Fasilitator Alumni Club (FAC) KMJ pergi ke Zaini Guest House (ZGH) dekat Janda Baik Pahang. ni 1st time aq join program Iftar FAC. tapi 2nd time join aktiviti ngan FAC, sblum ni aq join Kem Jati Diri KMJ (link). FAC setiap tahun buat program iftar, tahun lepas tak sempat join sebab tak join FAC lagi masa tu....hehe....
aq gerak dari Johor ke Janda Baik tumpang kereta Abg Allan bersama dengan Aisya (memula ingatkan dia batch lain, rupanya sama batch....hehe). plan asal Abg Allan nak gerak pukul 11, tapi 1230 baru grak....huhu....sampai kat KL Abg Allan boleh plak masuk salah jalan, dan nasib baik ada App Waze sebagai penyelamat. diapernah pergi tapi dah lupa jalan....Abg Allan ni AJK Makanan untuk program iftar ni, so sebelum terus ke Janda Baik kite orang singgah dekat Jusco AU2 untuk beli barang nak buat masak nanti. dan disebabkan shooping tu makan banyak masa, jadi kiteorang berbuka puasa dalam kereta jerk....huhu....sob...sob....

dan lepas berbuka, terus gerak ke Janda Baik.....tapi lagi sekali Abg Allan boleh salah jalan, sesat sampai ke Batu Caves......dah sampai area Genting-Sempah tu, boleh pulak termenghala ke Genting Highland, padahal nak ke Janda Baik.....seram gak lah jalan area Janda Baik tu.....dengan jalan yang sempit dan cerun bukit lagi.....tapi sebab masa tu dah malam jadi tak nampak lah sangat cerun tu..... dan yang kelakar nye sebab tak jumpa ZGH tu.....bila dah call mereka yang dah sampai, diorang tunggu kat depan, rupanya kite orang dah lalu depan ZGH tu 4 kali.....hahaha.....tapi sebab bahagian depan ZGH tu gelap so tak perasan....sebelum ada lah gak tanya orang kampung situ, tapi semua tunjuk tempat yang berbeza....haha...tu maybe sebab terlampau banyak homestay kot kat area situ....

sampai dekat situ, aq ngan Aisya duduk chalet berdua jerk....sebab bilik gugurl lain dah penuh....huhu...tapi dapat chalet yang ada katil....hiks....so malam tu mula lah aktiviti masak2 untuk makan sahur....dan malam tu pukul 2 baru masuk tidur....dan padah nya aq ngan Aisya tak bangun sahur.....hahaha....
malam tu, lepas kite orang sampai diorang main game War.....perang guna belon air....tapi aq tak join sebab malas nak tukar seluar n malas nak basah2 lagi pun dah malam kan....huhu...disebabkan tak main game, so join gang dapur masak2....huhu....

hari Sabtu nya pulak, pagi dah mula aktiviti memasak....untuk masak yang utama dibahagi kepada 2 group... group Ketupat dan group Lemang....n of course i'ols join group ketupat....hehe....tapi sebab mengajar orang anyam ketupat, aq buat sikit jerk ketupat....hehehe....orang yang baru belajar yang buat lagi banyak....haha...dan dapat lah tengok anyaman yang pelik2 dari Abg Mizan....haha...kreatif....


bila ketupat dah masak....bermulalah masak menu lain pulak....antaranya rendang ayam, kuah kacang dan soto....dan ada tambahan menu....iaitu dodol....yeay....merasalah gak kacau dodol sekejap.....lepas tu lariiii....hahaha....



dah penat didapur, aq, Ama n Kak Nina lari jap pergi dekat sungai rendam kaki kat air sungai.....sejukkk.....sangat best....tidak lah mandi pun...lagi pun bulan puasa kan....memang tak lah nak berendam....huhu.... sekejap jerk kite orang kat sungai ni....lepas tu masuk dapur balik....hehe....then siap2 untuk waktu berbuka pulak...


malam nya pulak, lepas berbuka puasa, solat maghrib, then Isyak, Trawikh dan ada Tadarus al-Quran sekali... malam tu pulak ada persembahan nyanyian nasyid dari junior 1st year FAC...hahaha..... kesian diorang, dah habis perform lepas tu kena buli ngan akak2 n abg2 surung nyanyi lagi....haha... habis sesi nyanyian, ada sesi tukar2 hadiah pulak....yes aq dapat hadiah paling mengarut iaitu pil chik ke te on 3....yang di bagi oleh Hanafi....kuang asam betul...dah lah tu bungkus ngan surat kabar jerk....redha jerk lah....haish...
habis sesi tukar hadiah ada sesi moreh....dan berpecah kepada beberapa group.....ada grop jamming, group game hape ntah nama dia dan group memasak....memula aq join group masak2, lepas tu dah boring lari g group jamming pulak.....hahaha....dan pukul 3 baru masuk bilik nak tido....hahaha....dah ngantuk giler sebab dari pagi kan....hehehe.....
bersambung di part 2 pulak...hehe...

sudipVSsenduk: Le&#39; Manah Retreat <b>Janda Baik</b> - PART 1

Posted: 03 Oct 2013 02:00 AM PDT

.
 
Kami sekeluarga dah sampai sini  :)
Anda bila lagi?
Sekali lagi Janda Baik jadi destinasi pilihan utk family gathering selepas Saujana Chemperoh. Sampai Le' Manah, Pak Teh & Mak Teh selaku 'caretaker' dah tersenyum lebar utk mulakan breafing... hahaha, just kidding. Tempatnya cantik, luas serta serba lengkap.  Ada badminton court, tennis court, meja ping-pong, bbq pit, kolam ikan, padang, sungai, kolam kanak-kanak dan basikal bagi yg berminat utk keliling kampung.
 tiada aksi tarik rambut utk berebut bilik ok, sebab ada 7buah semuanya.
 Ruang tamu yang sangat luas, siap boleh main galah panjang
Dapur yang lengkap dengan petiais, mesin basuh, gas stove,
peralatan memasak, pinggan mangkuk bla bla bla... Complete.


Syarat yg perlu dipatuhi... siapa tak makan, tak boleh mandi pool / sungai
Lunch kami buat pot luck, senang & jimat masa.  Chef Jaw bawak ikan keli goreng 15ekor, sup kaki ayam, terung goreng berlado & daun kayu masak tempoyak.  Chef Alis masak sambal tumis udang petai, asam pedas dgn ape entah. sVs cuma bawak nasi 2periuk & tempe goreng kicap... demam beb, tak larat nak masak. Chef Maria masak sup ayam, sayur campur & her signature dish - ikan bako.
Ikan cencaru, pari, kembung, jenahak, siakap, senohong, gelama, ikan duri... semua dia bakor.
 Amar sponsor durian kampung dr Pahang, D24 & 
Musang King.. baik punya!! Makan 3 ulas dah kenyang.. cisss

 it's finger lickin good... kata Atok Bak
 Eeeee... geramnya!! bila la Abid dapat mandi sungai mcm dia org semua ni?!...

Seperti biasa, petang ada telematch. 
Kita panaskan badan dulu sebelum mulakan acara.
 



Penyokong A telah mempertikaikan keputusan pengadil dalam acara isi air dalam botol..... bagi buku5 je !

Acara utk ibubapa... ambil jeli guna chopsticks. 
Nampak mcm senang tapi susah wooo.
see... ada yg guna tangan! TIPU!!
 Habis telematch, berendam lagi dan lagi dan lagi..
6.30pm kaum bapa mula setting utk bbq. 
Segala haiwan yg dibakar telah ditaja oleh Maksu Fiza. TQ :)
Hidangan malam tu adalah spaghetti bolognese dari Chef Ayu, 
bbq ayam & daging dgn homemade black pepper sos serta nasi 
dan lauk ikan bakar. Buurrrp... Alhamdulillah atas rezeki yg Allah berikan.
 "Killer" of the night - Soda Lemon Herbs.
Masak air gula dgn serai, 5 asam boi, 3 serai diketuk, 1 botol air soda, 
1/2 tin air longan & isinya, daun pudina, lemon dihiris,air dan ais...
humban semua dalam bekas & godeh-godeh - siap
Sila abaikan baju, tuala, spender & alas kaki yg bergantungan.
Rupa khemah pelarian Rohingya pun ada.. huh
Malam tu, kaum adam sibuk tengok bola dan 
kanak-kanak ribena berkumpul main permainan ala-ala jumanji.
Dan inilah dia masterchef yang bertungkus lumus menyediakan hidangan sepanjang hari.

COOL - RUMAH MODEN <b>DI JANDA BAIK</b> (16 GAMBAR)

Posted: 13 Sep 2013 07:55 AM PDT

Deck House ialah sebuah rumah dua setengah tingkat moden yang terletak di Janda Baik Pahang. Rumah dengan keluasan 3980 kaki persegi ini mempunyai 3 bilik tidur dan 3 tandas. Bagi menikmati pemandangan hutan yang menyegarkan dinding rumah ini dibina sepenuhnya menggunakan cermin kaca. Siapa sangka ada rumah secantik ini di Janda Baik.

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^

Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved