ads

Sabtu, 30 November 2013

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search


Thesis Hidup: Berehat <b>di Cameron Highlands</b>

Posted: 24 Nov 2013 04:54 PM PST

Assalamualaikum,
Dah lama nak taip post ni tapi asyik tertangguh sebab susah nak upload gambar.. tak tahu kenapa.. Alhamdulillah, selepas beberapa percubaan, akhirnya berjaya juga. 26 dan 27 Oktober lepas saya, suami dan rakan-rakan makmal bercuti di Cameron Highlands. Walaupun bimbang dengan kejadian banjir di Lembah Bertam yang berlaku sebelum itu, tapi tuan punya homestay yang kami sewa meyakinkan kami yang kejadian banjir itu tidak melibatkan kawasan tumpuan pelancong di Tanah Rata, Kea Farm, Brinchang dan lain-lain.. Jadi, kami pun meneruskan perjalanan.. Layankan gambar-gambar di bawah.. (tak banyak pun sebab tak sempat nak ambil, sebab sibuk dengan aktiviti).
Hentian pertama kami di Cameron Highlands ialah Ladang Teh Boh Sungai PalasSempat menjamu selera di situ

Kemudian kami ke Taman Agro Al-Mashoor di Kampung Taman Sedia

Inilah homestay yang kami sewa.. RM400 satu malam.. Rumah ni milik Dr Ayob, terletak di Kampung Taman Sedia.. Boleh menampung 10-15 orang dalam satu masa.. Sangat sesuai untuk keluarga besar dan tempat untuk bbq turut disediakan.. Surau pun ada (Nak tahu lebih lanjut sila ke Homestay Dr Ayob).

Rindu pemandangan di bawah... :-) Harap dapat ke sana lagi bila ada rezeki..

till then,
love love..

(GAMBAR) Banjir Lumpur <b>Di Cameron Highlands</b>. | shameel iskandar

Posted: 23 Oct 2013 05:40 PM PDT

Tiga maut, seorang lagi hilang apabila air yang dilepaskan dari Empangan Sultan Abu Bakar, di Ringlet, yang menyebabkan banjir lumpur, di Lembah Bertam.
Dua daripada mereka mati lemas selepas terperangkap dalam rumah yang ditenggelami banjir lumpur manakala seorang lagi diserang sakit jantung kerana terkejut dengan kejadian bencana alam yang tiba-tiba melanda Lembah Bertam. 
Dua mangsa yang mati lemas ialah lelaki Bangladesh, Md. Zahangi Alam, 30, dan seorang wanita Indonesia yang dikenali sebagai Kesmat, 46. Aliran air membawa sampah sarap, pokok dan pasir menyebabkan Sungai Bertam melimpah serta menghanyutkan kira-kira 80 rumah, yang terletak di tebing sungai itu. 
Kira-kira 15 rumah sebahagian besarnya diperbuat daripada papan lapis dan zink serta didiami warga asing ranap sama sekali, manakala 100 kenderaan turut rosak. 

Gambar dari:Terengganu Today

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved