ads

Ahad, 1 Disember 2013

06 di kuala lipis - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di kuala lipis - Google Blog Search


Masalah bekalan air <b>di</b> Kuarters Pendidikan Terenggun, <b>Kuala Lipis</b> <b>...</b>

Posted: 26 Nov 2013 08:38 PM PST

Saya seorarang penduduk Kuarters Pendidikan Terenggun, Kuala Lipis, Pahang. Saya amat tidak berpuas hati dengan bekalan air ke kuarters kediaman kami sejak saya mula berpindah ke sini pada 10 September 2013. Sejak itu, bekalan air bersih melalui paip hanya disalurkan 2 dan 3 hari seminggu. Kami mengalami putus bekalan air 4-5 hari seminggu setiap minggu.

Ketika email ini ditulis kami sudah 3 hari mengalami putus bekalan air.

Tindakan memutuskan bekalan air ini amat tidak patut. Air adalah keperluan asas yang amat penting. Kami tidak dimaklumkan dengan keputusan yang di buat oleh pihak PAIP bahawa bekalan air ke kediaman kami diputuskan atau dihentikan buat sementara waktu.

Saya selaku penduduk di sini amat tidak selesa dengan keadaan tiada bekalan air ini. Malahan perancangan percutian membawa keluarga tinggal di kuarters pendidikan Terenggun sepanjang cuti persekolahan adalah tindakan yang tidak masuk akal. Bekalan asas tidak baik di saat Pahang dikatakan mampu membekalkan air ke negara jiran.

Selain itu, bil air dari pihak PAIP amat tidak munasabah. Bekalan air hanya untuk 2-3 hari seminggu atau hanya 12 hari mempunyai bekalan air bersih.. tetapi bil air mencecah RM15.00 yang kononnya perlu dibayar selepas diberi diskaun kerajaan negeri.

Apakah ini dikatakan perkhidmatan terbaik untuk rakyat pahang selepas syarikat air pahang diswastakan? Tolong ambil tindakan yang sepatutnya.

By: Siti N

PERINGATAN:  AduanRakyat.com.my tidak bertanggungjawab terhadap aduan (di atas) dan komen (di bawah) yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian AduanRakyat.com.my.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved