ads

Rabu, 3 April 2013

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


Hatiku tertinggal <b>Di Janda Baik</b> - Duniaku Indah dan penuh warna <b>...</b>

Posted: 13 Jan 2013 10:18 AM PST

As salam semua,

Lama tak hupdate pasal entry jalan2 kan?? Bukanya pasal entry jalan2 jer.. Blog nie pun dah berabuk2.. Susah gak kalau penyakit malas melanda.

Jalan-jalan ke Janda Baik nie pun dah lama dah.. Agak-agak dah nak dekat sebulan dah nak berlalu.. Tapi nak jugak hupdate cerita kat Janda Baik nie.. Nak jugak share kepada orang2 yang sudi membaca entry saya nie..hihihi..

Ok straight to the point. Masa nak plan datang bercuti-cuti kat Janda Baik nie, tahun baru akan menjelma so I think I should do something yang excited di hujung2 tahun ni with my husband and kids.

Before I continue my story, saya nak bagi warning yang saya dapat rasakan yang entry ni sangat panjang.. so be prepared takut2 nanti anda anda anda akan keboringan pulak.. Ye la setiap citarasa orang kan tak sama.

Okey.. Lets start..

Janda baik is located in Pahang. Not too far from KL, dekat dengan Genting Highland and Bukit Tinggi. Janda Baik nie adalah dalam kawasan Banjaran Titiwangsa which is located di hujung2 banjaran Titiwangsa. Kelasss tak ??? I pegi Banjaran Titiwangsa !!! Banjaran lagi hokey...

Sejarah nama Janda Baik ni adalah di suatu masa dahulu, di kampung nie ada sepasang suami isteri yang telah bercerai. kemudian mereka berbaik semula. Dari situ la datang nya nama Janda Baik ni. Bukanya di kampung ni ada banyak janda-janda yang baik baik belaka yer.. No no no.. salah tu yer..

Why I choose Janda Baik ??

Sebab tetiba saja hati nie inginkan sesuatu kelainan. Inginkan ketenangan, kedamaian, inginkan berendam di dalam air sungai semulajadi yang sejuk. Telinga nie pulak rindukan kicauan burung, deruan air sungai yang sangat sangat sangat mengasyikan. Rindukan permandangan menghijau, kabus and suasana yang sejuk... Owhhhh mmg saya sangat terasa kedamaian, ketenangan dan kesejukan itu di saat saya menulis entri kali ini. Masih segar and terbayang2 dalam fikiran saya setiap detik di situ. Kalau anda nak, kena la pegi sana and rasakan sendiri..

So google punya google terjumpa lah satu blog yang memberikan gambaran yang sebenar2 nya keadaan di janda baik nie. And she write a very good review about Hawa Resort di Janda Baik. So I pun tanpa ragu2 terus call and make reservation di Hawa Resort from 19 Dec to 21 Dec 2012. Its for 3 days 2 nights.

Mula2 tu muncul jugak la keraguan di hati bila fikirkan pasal hutan yang gelap, nyamuk, tempat or kedai untuk makan, keselesaan anak2 terutama si bunga Airis, adakah anak2 akan terhibur maklum la kat situ I'm sure takde hiburan yang lain kecuali air sungai tapi hati nie meronta2 nak jugak2 pegi ke tempat macam tu untuk menikmati keindahan semulajadi. Bak kata orang I want to Back to the nature. Sesekali apa salahnya biarkan anak2 merasai kehidupan semulajadi macam tu. Biarkan mereka rasa gigitan nyamuk hutan .. hehehee

Day 1 - 19 Dec 2012 Rabu

Saya menguatkan hati and plan diteruskan. Pagi tu sebelum bertolak, I just prepared Ayam, daging and hotdog untuk buat BBQ. Ayam and daging tu pun saya just perapkan dengan garam dan kunyit sahaja. Di Hawa Resort ni kita boleh buat BBQ if kita just sewa challet jer without full package. Kalau kita nak stay kat sana with the package senang la... kita pegi bawak badan ja... But for us, I just ambik bilik jer maklumlah kami kan berempat.. eh silap silap.. berlima termasuk bibik tapi tak termasuk Airis.. so agak berkos la kalau ambik pakej kan.. Tambahan pulak nak tidur 2 malam kat sana jadi boleh la cut cost mana yang boleh. Pagi tu I goreng bihun, bawak periuk nasi, kangkung goreng, sambal ikan bilis and telur dadar.

Dalam masa yg sama I bought Air kotak milo 1 carton, maggie cup, biscuits, Roti, Twisties, Apollo cake and FYI semua2 preparation is just for my kids takut2 nanti susah nak dapat makanan di waktu malam..Maklum la hutan kan...plus kami tak pernah sampai lagi kat sini. Who knows kan ? So I just be prepared. I believe with a little effort our vacation will be more excited. Yeayyyy !!!

Selain tu I bawak tikar, payung, ubat nyamuk, pewangi bilik (takut la bila tak berapa selesa dgn bau bilik so dengan pewangi ni bolehla kita menyelesakan diri kan ), Alas meja getah (just bawa sebab dah ada kat umah), alat2 pemanggang, sliper yang pakai dalam bilik tu. Tak lupa jugak I bawak buku Yassin and Al-Quran. Yes .. persedian bagi kami sekeluarga. Mana lah tau ada yang meganggu di dalam hutan. Maklumla tempat yang kami nak pegi nie kawasan hutan so I just be prepared.

Selain tue for my kids mmg tak akan lupa pelampung for them main2 dalam sungai, tempat tangkap ikan and jika ada rezeki nak pegi sana lagi, I will make sure I will bring jala je  terus. Sebab ikan banyak kat dalam sungai tu cuma susah bebenor nak tangkap ikan pakai jaring yang kecil. Jangan lupa jugak bawa goggle sebab dgn goggle ni kita boleh selam and u will see anak2 ikan berenang2 di dalam sungai.. Banyak tau...

Selain tu saya juga bawa permainan for my kids domino and satu lagi tak ingat la nama mainan tu tapi mainan tu mcm bloks2 and kita kena susun and make sure susunan kita tu tak jatuh. Kami bawak gak PS2 konon-konon if boring malam2 boleh main kat dalam bilik but we are very wrong sebabnya di Hawa Resort Janda Baik nie TAK ADA TV DI SEMUA CHALET... so kesudahanya PS2 tu we just simpan je la dalam kete.

Kami bertolak ke Janda baik at 1.30 pm. Sungguh lambat and tersasar dari plan sebenar hokeyy. Tapi tu la faham2 la I have to packing for 5 people.. I hate packing ok. Plus I have to masak makanan untuk di bawak kesana sebab takut nanti anak2 lapar and susah nak cari makanan kat situ so I think better bawak ja la something for lunch nanti. Biar la masakan simple asalkan dapat penuhi perut suami and anak2.

Memang ada bibik tolong tapi hmmmmm takleh nak harapkan sangat si Bibik nie sebab dia suka lupa and sesuka hati dia ja pilih baju yang nak dibawak nanti.. Kalau tak kena or salah baju di mata Encik suami saya... bukan si Bibik yang kena marah tapi yg kena marahnya aku la.. huwaaaaaa.. so better aku yg siapkan semua2.. keja bibik bahagian logistik and kawal anak2 semasa aku masak and bahagian cuci mencuci.. hihihi.. Geliga tak I ??

We arrived at Hawa Resort around 2.30 pm. Takde la jauh mana pun cuma sedikit jam di bulatan Batu Caves, we stuck there dalam 20 minit jugak la... Just that.. Yang lain traffic clear. Kalau tak stuck kat situ mesti kami dah sampai lagi awal.

When we enter to Janda Baik .. Yess .. Yess.. Yesss.. memang dah terasa nyaman nya kampung ni. I still can nampak Kabus even thought dah pukul 2.30 ptg. Cermin kereta dibuka supaya kami dapat merasakan kenyamanan (ada ke perkataan ni ?? ) dan kesegaran angin di situ. Believe me.. betul2 menyaman kan hokey !!..

Pemandangan hijau, berbukit dan berkabus sungguh mendamaikan hati. I really love it. Love love it.. Sekali sekala kami melalui anak2 sungai yang jernih semasa hendak menuju ke Hawa Resort. Walaupun belum merasai air sungai dengan tangan, aku mmg yakin dan pasti yang air tu mesti sejuk.. and if me sendiri tak sabar nak terjun masuk sungai apatah lagi my kids.. Adam and Aslan mmg sangat tak sabar nak mandi. Biar pun perut lapar. Belakang kira hokey.. yang penting nak main air dulu..

Bila sampai di sini, baru la hati aku pasti yang di Janda Baik nie, u alls tak perlu risau sebab memang ada kedai runcit yang menjual groceries. Semua ada sebab kita berada di kawasan kampung yang mempunyai komuniti mereka sendiri. Kedai makan pun ada but tak banyak tapi I think boleh la menampung orang2 yang datang bercuti di Janda Baik nie.. kalau tak salah ada la dalam 6 gerai makan and 1 gerai burger.. heheee.. sedap ok makan burger dengan bunyi deruan air sungai. Sangat lah marvelous. I believe, not so many people know that Janda Baik nie adalah tempat yang best. Saya mmg teruja sebab tak sangka ada jugak tempat best yang macam ni dengan perjalanan yang tak jauh dari KL. Jadi jakun sekejap !!

Okey now lets focus to Hawa Resort yang kitaorang stay for 2 nights.

Bila kami sampai kami melalui satu titi besi untuk masuk ke Hawa resort ni. Atas titi tu jelas la kelihatan sungai yang owhhhh susah untuk saya gambarkan betapa air sungai tu memanggil-manggil kami untuk mandi.

Sesampai Di Hawa Resort, takde kereta ok.. Hanya kereta kami.. huhhh suspense ni.. Berani ke kami anak beranak jer nak stay kat situ ?? Kami parking and mencari2 la office or Lobby untuk check in. Sebaik kami turun kereta ternampak la 2 orang lelaki sedang bersembang di atas kerusi batu dibawah payung. Terdapat beberapa biji durian and beberapa botol mineral water di atas meja di hadapan mereka.

Me and husband pegi sana and nak bertanya la pakcik2 tu mana lobby.. hahaaa.. Pak cik tu dengan selamba kata " Niii laaaa lobby nya" nak tergelak aku. Dengan bersahaja pakcik tu buat lawak.

Lalu kami pun berkenalan dgn pakcik-pakcik tu. Sorang bernama Pak Cik Zaidi and sorang lagi dikenali sebagai Sifu Jasni..

Belum sempat saya nak tanya dengan bilik yang kami dah booking Pakcik tu ajak kami makan durian dulu. Saya sempat tanya " Jual mcm mana durian ni, Pakcik ??" hehehe.. sungguh daif aku. Maklum la kalau kita dok kat kawasan kita, apa sahaja mesti dibeli ok. takde yang free. Nak buang air pun kena bayar ok.. Ini kan pula nak makan durian. hehehe..

Pak Cik tu dengan happy kata " taaaak payah bayaaaaaar... makan sajaaaaa... freeeeee" Nada percakapan Pak Cik nie sangat la kelakar.. meleret and memanjang jer bila dia cakap. Sangat jelas di mata saya bahawa fikiran mereka tidak serabut dengan kesibukan seperti kita yang bekerja di kota. Nampak happy jer berehat2 di bawah payung, di tepi sungai sambil menunggu untuk menyambut pengunjung...







So apa lagi, saya and anak2 termasuk my bibik pun makan la durian sepuas2nya.. Pak Cik Zaidi mengopek durian tak berenti selagi tidak di stopkan oleh saya. Yes I am durian lover tapi takde la nak makan sekali hadap sampai sebiji sorang.. I just boleh makan durian sekali makan 2 ulas jer. Tak boleh lebih.. Masa kami dok makan durian, my husband lari jauh2 sebab dia tak makan durian.. sungguh rugi kan org Malaysia tak makan durian ni...

Lepas selesai makan durian kami pun dibawa oleh Sifu Jasni ke bilik yang kami tempah. Yang menambahkan keakraban kami dengan Sifu Jasni adalah, Sifu Jasni tu pun org Penang. Tapi dah beli tanah di Janda Baik and dah tinggal disana. So bila orang Penang bertemu orang Penang, kami dilayan extraordinary sikit la kan.. I like...

Keadaan di bilik biasa2 aje..Not like a 4 or 5 stars hotel. Bilik and toilet bersih. Bilik mandi dan tandas diletakan secara berasingan which is I like the konsep yang mcm tu. And sedikit tips sila lah bawak selipar yang mcm kain yang perlu kita pakai di dalam bilik tu sebab lantainya sejuk and kadang akan basah apatah lagi lepas kita mandi sungai.. Kalau saya mmg tak suka jalan dia tas lantai yang mcm tu. Dan satu lagi tips sila lah bawa kain lap kaki anda dalam 2 helai sebabnya bilik tu hanya menyediakan 1 helai jer kain lap kaki.. Nasib baik aku ada teringat nak bawak extra kain lap kaki tadi sebab mmg dah tau dah budak2 nie a.k.a anak aku mmg mcm2... ni tumpah tu tumpah.. Fening.. Fening...See... seperti yang aku katakan tadi kita kena prepare untuk memastikan keselesaan anak beranak kita... Towel tidak disediakan yer.. pihak resort hanya bagi sabun mandi May kecik jer... tu pun 2 bungkus..

Tapi yang paling penting and yang menjadi keutamaan kami ialah kami dapat mendengar deruan air sungai dari bilik. Itulah permintaan aku. I want a room closer to the river supaya I can hear the river. Kalau ada bilik di gigi sungai lagi best.. bukak pintu terjun jer terus...  Yeaaayyyy !!!






Kami diberi bilik yang bernama Apple. Yang best bilik nie kami ada private balcony sebab bilik kami adalah yg hujung sekali and ada jugak wakaf di depan bilik. Wakaf tu macam Gazebo la. Gazebo tu sangat dekat dengan sungai pendek kata kita boleh mengawasi anak2 kita yang mandi mandi di sungai dari gazebo nie.

Bila dah angkat semua barang masuk ke dalam bilik, my 2 heros apalagi terus meminta kebenaran untuk memulakan aktiviti utama di sini iaitu mandi sungai. Seperti yang aku katakan biarlah perut lapar tapi suara deruan sungai lebih kuat memanggil anak2 untuk berendam.

Dari pemerhatian saya, sungai ni taklah dalam, and arus tak laju sangat. It just nice and boleh la melepaskan anak2 bermain di situ tapi kita mesti la jugak sentiasa mengawasi mereka. Jangan la dibiarkan terus kan ..

Aku menemankan suami lunch dahulu and bila dah selesai makan2, saya pun join anak2 mandi sungai. Wowwww air sungai nya sangat sejuk. Masa mula2 nak merendamkan badan dalam air sangat sejuk gedik-gedik ok. Tapi bila dah start berendam dah ok dah. Kalau rendamkan kepala mmg terasa seronok and sejuk. Hilang segala penat lelah and strees di office. Terasa kesejukan meresap ke seluruh badan.. nyamannnnn...

Kami mandi dari pukul 4 ptg sampai la ke pukul 6.30 ptg. Anak2 mmg liat bila dipanggil suruh naik ke darat. Encik suami sambung tidur di bilik sebab dia mmg kekurangan tidur kerana semalaman bekerja. Makanya I just layan jer anak2 mandi sampai la ke pukul 630 ptg. Mmg tak tau sejuk budak2 ni..

Akhirnya anak2 naik ke darat jugak bila hujan mula turun renyai2. Nasib baik hujan. Kalau tak jenuh nak ajak Adam and Aslan naik. Airis mandi sekejap saja sebab Si bunga Airis tu mmg tak tahan kesejukan.

Malamnya, kami prepare untuk ber BBQ. Malam itu hanya 2 family termasuk kami jer yang menginap di area chalet kami. Alhamdulillah sebab mmg macam biasa we planed to avoid crowd. Mmg kami dapat menggunakan semua facility yg ada tanpa perlu berebut dengan orang lain.. Wohoaaa..










Sekali lagi suami Ingin mendapat kepastian Dari Sifu Jasni berkenaan tempat untuk ber BBQ. Menurut Sifu kami Boleh BBQ di tempat yg disediakan oleh pihak Resort atau pun kami Boleh berbbq di Depan bilik kami. Memandangkan anak2 masih kecik.. Dia sarankan supaya kami BBQ di harapan chalet Sahaja. Sifu memanggil salah sorang staff tolong set up kan tempat BBQ untuk kami. Alangkah bertuahnya.. Siap tolong nyalakan api lagi.. Double bertuah hokey !!

Kesimpulanya malam tu kami menghabiskan masa dengan dengan aktiviti BBQ dan makan2 sambil ditemani dengan bunyi cengkerik dan deruan air sungai.. Yang Penting DERUAN AIR SUNGAI hokeyyy.. 

Bila dah selesai menikmati makan malam kami pun lepak di gazebo kayu yang berada dihadapan chalet kami sambil bermain permainan domino and blok (apa ntah namanya).









Sungguh indah malam itu. Just rileks, tak kelam kabut, tak payah nak memikirkan apa2 dan yang penting kami menikmati malam kami yang indah dan syahdu sambil ditemani suasana di dalam hutan, bunyi cengkerik and deruan air sungai.. Sungguh indah dan susah untuk saya gambarkan disini.

Dalam pukul 11.30 malam kami pun masuk tidur. And Alhamdulillah malam pertama kami disitu kami dapat tidur dengan nyenyak sekali. Mungkin jugak disebabkan oleh kepenatan berendam di siang hari tadi.. ZZZzzzzz

Hari Kedua - 20 Dec 2012 Khamis

Kami bangun awal kerana hajat dihati nak mencari nasi lemak seperti yang di recommend oleh Sifu Jasni. Sifu Jasni dah pesan kena pegi awal. Selalunya dalam pukul 8 pagi kemungkinan nasi lemak sudah habis dijual. Dia kata nasi lemak di gerai sebelum Jambatan batu tu memang sedap and ramai. So yang paling semangat is me. Nak bangun awal and nak menikmati nasi lemak sambil mencuci mata untuk merasai kenyamanan di pagi hari. Kami bergerak menuju ke gerai Nasi lemak dalam pukul 7.45 pagi and pada waktu itu kabus masih tebal. sejuk dan nyaman. Semasa hendak keluar dari Hawa Resort kami terserempak dengan Sifu Jasni dan dia membawa berita sedih kepada kami bahawa gerai nasi lemak tu tak dibuka pada hari itu. So dia recomend kepada kami gerai roti canai yang sedap di situ. Gerai roti canai tu terletak disimpang 3 sebelum masuk ke jalan menuju ke Hawa Resort. Berhadapan gerai roti canai ada satu kedai makan D saji. Tapi mcm biasa saya dah google, D saji ni menyediakan makanan ala ala Thai dimalam hari.

Bila kami sampai di gerai Roti Canai sekali lagi kami merasa hampa sebabnya roti canai dah habis... huwaaaaa sedihnya hati saya. Baru saya nak try roti canai yang dikatakan sedap oleh Sifu Jasni. Tapi apakan daya takde rezeki.. 

Kami pun patah balik ke jalan menuju masuk ke Hawa Resort and terjumpalah satu cafe yang diberi nama Andak's Place. Nasib baik masih ada makanan untuk sarapan and kami sekeluarga pun makan la nasi lemak. Nasi lemak nya pun sedap jugak and banyak pilihan lauk.. Dari permerhatian saya cafe ini diusahakan oleh sepasang suami isteri yang agak berumur tapi takde lah tua sangat... Masa dok sedap makan nasi lemak tu ada la satu Pak Cik nie and aku pasti dia org kampung situ. Pak Cik tu order LEMPENG.. wowwwww... ada LEMPENG ko.. So next visit di Janda Baik akan aku try LEMPENG di Andak's Place tu.

Andak's Place sangat menarik cafe nya.. Ada wifi ko !!! Kelassss taw... And susun atur and rekabina cafe pun sangat classic. Diperbuat dari batu2 sungai and buloh-buloh and sorrryyyy I terlupa nak snap gambar.. Bukan terlupa tapi sibuk melayankan anak-anak yang nak itu dan ini...But you all boleh try pegi situ nanti. Nasi lemak sedap and here they have a choices like Lempeng panas hokeyyy. Ada jugak Mee & Keow teow goreng.. and ada la  3 to 4 jenis lauk lagi..




Selesai makan kami kembali ke Hawa Resort and sekali lagi terserempak dengan Sifu Jasni yang sememangnya sangat ramah and suka bercerita. Sifu Jasni bawak kami round2 seluruh resort and dapat la kami tengok bilik VVIP dan juga bilik yang macam Dome untuk 8 orang dalam satu bilik. Selain itu Sifu Jasni bawa kami jalan2 tengok burung2 yang ada dipelihara di situ. Pantang jumpa durian, Sifu Jasni akan mengarahkan staff di situ menghantar durian ke chalet kami.. Jenuh nak makan durian.. PENGSAN...








Oh ya lupa nak cerita konsep di Hawa resort ni. Konsepnya kalau kita datang and ada buah yang boleh dimakan, maka anda makan la.. Jika ada rambutan yang dah masak, maka anda petik la.. It's like open farm.. kalau terjumpa buah durian luruh, sila la ambik and belah la durian itu. Kalau anda tak ambik maka pengunjung lain yang akan ambik nanti. So anda lah yang rugi.

Tapi kita nie kena la pandai agak2 kan. Kalau jumpa rambutan atau yang masih muda jangan la pulak dipetik. Jangan tamak hokey.. Maknanya buah yang tak masak lagi yg anda jumpa itu bukan lah rezeki anda.

And sungai di sini jugak hanya lah untuk check in guest je yer... So mmg privacy. And if anda nak datang dengan day trip boleh jugak just jumpa staff di sini and anda dikenakan bayaran tetapi saya tak pasti berapakah bayaran nya..

Aktiviti kami pada hari Kedua disini hanya lah mandi sungai.. Yessss.. we all tak jemu. Kami main Tube Rafting, Main tangkap2 ikan, menyelam kepala di dalam air yang sejuk gedik-gedik, makan durian di tepi sungai pendek kata hari kami dihabiskan di dalam air. Agak sejuk naik kejap ke darat kemudian turun lah balik. Memang puas hati maklumla chalet mmg berhampiran sungai. Anak2 jugak senang dipantau.

Walaupun masa itu boleh dikatakan setiap petang akan hujan lebat di KL tetapi Alhamdulillah sepanjang kami di Janda Baik cuaca sangat nyaman. Jika hujan pun hanya sekejap2 saja.

And my husband dapat cekup anak ikan Toman hokey.. Aku geli tengok anak ikan Toman tu sebabnya perut dia kelihatan macam sisik ular.. Yewwwww.. So aku takde la nak ambik gambor sebab aku geliiiiii tengok perut ikan itu. Tu ja la first time aku tgk. Lepas tu aku tak tengok dah. Selain dari anak ikan Toman, Abg Adam dapat la tangkap 7 ke 8 anak2 ikan juga tapi lepas tu kami lepaskan balik kesemua ikan-ikan tu. Tangkap pun semata-mata hanya untuk keseronokan jer.

Hari kedua nie, kami tak makan lunch hokey.. I just buat sandwich.. Yes i bawak Sardin, bawang,cilipadi and limau.. hehehehe.. Then Of course la roti. Sausage BBQ semalam pun ada so sosej tu pun kami makan dengan roti, sos and mayonis.. Memang menyelerakan.. Plus makan2 durian, rambutan and manggis di tepi sungai.. memang terbaik..

Pada hari Kedua ni, Adam and Aslan dah dapat kawan. So senang la kerja aku. Aku boleh melayan diri aku sendiri.. hehehehe..

Pada malam harinya kami ber BBQ lagi. Lebihan daging, ayam and sausage semalam yang belum dibakar, kami mintak izin dengan Sifu Jasni untuk menumpang di peti ais kantin disitu.. Nasib baik boleh tumpang peti ais kalau tidak mahu pecah perut kami nak masak kesemua sekaligus. Itu lah baik nya jika kita selalu merendah diri apabila di tempat orang. In shaa Allah orang akan menolong kita.

Pada malam ke-2 kami keluar ke kedai groceries untuk membeli arang and beras. I kan bawak periuk nasi.. hehee.. And arang yang kami bawa dari rumah tak cukup. So nak tak nak kami pun keluar cari arang, beras and ais dan kudap-kudapan yang lain.

Semasa proses nak nyalakan api, Sifu Jasni datang lagi and bawak kan kami manggis.. rezeki murah sungguh kami disini. Hajat di hati nak masak nasi tak jadi sebabnya kami diberi nasi goreng yang lazat. Cukuplah untuk kami sekeluarga. Baik sungguh hati depa nie.. Apa pun tak kira.. Cuba kalau kita pegi stay kat hotel 4 and 5 stars.. mano ada benda free. Apa pun dikira hokey... nama ja hotel 4 , 5 stars.. 

Malam tu bukan saja  kami diberi nasi goreng, siap diberi laksa lagi .. huhhhh.. penuh perut tahap nak PENGSAN..Alhamdulillah Rezeki Allah..

Dah selesai ber BBQ and dinner, aku tak tunggu lama diluar. Malam ke2 tu aku rasa extra mengantuk. Bukan aku jer, anak2 pun dah nampak mengantuk and mata pun dah merah keletihan. Kami tidur dalam pukul 10 mlm. My husband tak tidur awal tapi berborak dengan Sifu Jasni sampai ke pukul 3 pagi... Fuhhh tahan betul mata diorg ni...

Hari ketiga - 21 Dec 2012 Jumaat

Kami bangun awal lagi sebab tak mau terlepas untuk merasai nasi lemak yang di recomendkan oleh Sifu Jasni. And yesss.. Alhamdulillah kami dapat jugak makan nasi lemak di gerai tu. Tapi bagi aku.. nasi lemak tu biasa je... but but but.. ada yang luar biasa.. Pulut manis mak cik tu sangat luar biasa. Sedap sangat hokey.. memang terasa yang makcik tu masak dengan ikhlas hati.. hahahaaa.. yang best sekali, sepinggan cuma RM1.. Mau pengsan saya makan sorang2.. hehhe




Selesai sarapan kami balik ke resort and untuk berjumpa la Pak cik Zaidi. Rupanya Sifu Jasni dah pegi KL ada urusan kerja pagi tu. Tujuan jumpa dengan Pak Cik Zaidi sebab nak extend satu malam lagi tapi nasib kami tak baik sebab dah full. So kami pun pasrah and perlu lah bersiap2 untuk pulang pada hari itu jugak.

But But But... yg bestnya.. Menurut Pak Cik Zaidi, kalau kami nak check out pukul 8 malam pun boleh.. wowww.. bestnye..Menurut Pak Cik Zaidi pada masa tu hanya bilik kami jer yang terguna so sempat la untuk staff nak kemas bilik kami. Jadi kami decide nak keluar pukul 6 petang.. Sangat best hokeyyy.. Tak payah nak kelam kabut check out pukul 12 tgh hari.. Wohoaaaaa..

So apa lagi !!! seperti biasa aktiviti diteruskan dengan mandi air sungai lagi. Masing2 tak nak melepaskan peluang mandi air sungai sejuk tu. Maklum la petang nanti dah nak balik.. SEDIHHH...

Kami mandi dari pukul 10 pagi and me, stop la pkl 1 ptg sebab nak siap2 mengemas. Tetapi Adam and Aslan stop at 4 petang. Kecut semua bila dah berendam lama dalam sungai.

Setelah mengemas kami pun bertolak la balik dalam pukul 5 ptg. Perjalanan keluar dari Janda Baik sangatlah sayu.. Chewaahhh.. Sayang untuk kami meninggalkan tempat yang cantik and nyaman seperti itu. Kabus masih kelihatan segar dan kesejukan terasa. Sesungguhnya hatiku telah tertinggal di Janda Baik. In shaa Allah aku akan kembali di sini...

Tips : Sila la datang pada weekdays sebab pada weekends, menurut Sifu Jasni mmg ramai and kebanyakan nya datang ke sini untuk membuat family day or team building. Tetapi sekiranya and datang jugak di cuti hujung minggu sila lah bawak baldi sebabnya air didalam tandas atau bilik mandi akan slow sekiranya bilik-bilik di sini penuh... Sekian...

Jom tengok gambar and biar la gambar yang dapat menceritakan semuanya..



























































































06 di jengka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di jengka - Google Blog Search


Cita rasa moden <b>di Jengka</b>

Posted: 27 Feb 2011 11:06 AM PST

Cita rasa moden di Jengka

Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH
adawiyah.koh@utusan.com.my


PILIHAN klasik kontemporari.


KEGHAIRAHAN menghias rumah konsep-konsep tertentu menjadi fenomena baru khususnya di kalangan penghuni kota.
Minat tersebut sedikit sebanyak dicetuskan dengan kemunculan majalah-majalah laman dan dekorasi di pasaran untuk dijadikan rujukan.

Turut menerima tempias golongan yang tinggal di luar serta pinggiran bandar. Kalau dulu, jika disebut dekorasi kediaman, masyarakat luar bandar memilih gaya hidup seringkas yang boleh.

Memadai sekadar memiliki keperluan asas seperti tilam, katil, televisyen dan almari kecil.

Berbeza sekarang, golongan itu juga dilihat semakin peka dengan dunia hiasan dalaman. Bahkan, mereka turut ghairah menata rias rumah dengan memastikan setiap ruang dari dapur hingga ke kamar beradu, tampil menarik hingga sesetengahnya mengalahkan rumah kelamin.

Sama ada memilih gaya moden , retro, Inggeris, tropika, Bali, ala rumah pelancongan dan sebagainya, yang penting dekorasi memenuhi cita rasa dan mengikut trend semasa.

Menyusuri kawasan Felda Jengka, Pahang, ramai tidak terfikir terdapat pusat perhentian hiasan dalaman merangkumi perabot sofa, set bilik tidur, meja makan dan sebagainya.

Kelengkapan

Pusat sehenti kedai perabot, Ilham Design Furniture (IDF) yang terletak di kawasan luar bandar menjadikannya eksklusif dalam suasana kejiranan berkonsepkan kampung.

Bercirikan reka bentuk moden , IDF mencerminkan pemiliknya, Mejar Wan Munadi Wan Mamat (B) yang dinamik dan sofistikated.

Menarik perhatian penduduk di sekitar Jengka, ia menawarkan pelbagai koleksi kelengkapan rumah daripada yang kecil sehinggalah kepada sebesar-besarnya.

Ditambah pula dengan hiasan dalamannya yang sepadan dengan konsep rumah, pastinya membuatkan tetamu teruja dan kagum dengan sentuhan emas pemiliknya.

Klasik kontemporari dan moden , begitulah konsep percaturan hasil idea kreatif yang popular sekarang.

Bagi mereka yang baru melangkah ke rumah baru, inilah peluang terbaik untuk menyusun kediaman sendiri menjadi cantik dan kelihatan moden dan bergaya. Pelbagai pilihan dan idea hiasan untuk kediaman dengan tema kediaman desa Perancis ke Victoria, gaya Timur, Safari Afrika, gabungan kontemporari dan oriental.

Klasik kontemporari

Sofa berciri moden digabungkan dengan fabrik warna terang menepati ciri klasik kontemporari.

Malah setiap perabot membawa konsep berbeza dengan set sofa paling popular ialah bercirikan moden.

Set bilik tidur diperbuat daripada kayu juga melambangkan ciri klasik, malah meja makan Eropah turut menyerlahkan elemen moden sesebuah kediaman.

Dalam pada itu, setiap katil yang dijual mempunyai pilihan 15 ton warna merangkumi keperluan pasangan suami isteri, kanak-kanak, anak gadis dan pengantin baru.

Ruang makan keluarga boleh direka sendiri menggunakan gabungan warna putih dan hitam amat praktikal.

Secara peribadi, keupayaan Wan Munadi memperkenalkan kediaman mewah khusus untuk warga peneroka yang inginkan konsep moden dan menawan sememangnya mengkagumkan.

Mengakui dekorasi sentiasa mengikut perubahan semasa, Wan Munadi berpendapat orang ramai mula bijak mencari panduan menghias rumah sama ada yang tinggal di kampung mahupun luar bandar.

Memenuhi hasrat tersebut, IDF yang terletak di Bandar Pusat Jengka ini mengalu-alukan kedatangan orang ramai.

06 di mempaga - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di mempaga - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2013 09:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Mar 2013 09:42 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

felda <b>mempaga</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 12 Mar 2013 12:00 AM PDT

CAMERON HIGHLANDS is well known for its cool climate, tea plantations, vegetable farms and scenic views.

And despite recent reports of massive land-clearing activities and landslides occurring there, the hillside resort remains a popular agro-tourism destination for both local and foreign tourists.

Development on Cameron Highlands had begun since 1930s and till today, is still rapidly expanding with more forest land being cleared to make way for farms and commercial areas.

Tour coordinator P. E. Govinda, 40, said although not as cold as before, Cameron Highlands was still a good place for rest and relaxation, and to enjoy magnificent views.

"The temperature may have gone up due to global warming but people still come here for leisure, to buy fresh produce and to go jungle trekking.

"We have plenty of tourist attractions like the Mossy Forest, various tea plantations, strawberry farms, and a museum," said Govinda, who was born at a tea plantation near Sungai Palas.

Govinda was however, quick to caution that efforts were needed to protect and preserve the highlands, which stands at over 1,500m above sea level.

"I have many foreign visitors, from Germany, Singapore and parts of Europe telling me that Cameron Highlands has changed a lot.

"They feel it is slowly losing its identity as a countryside," he said, adding that the rise in temperature and its changing landscape into another town centre saturated with offices and commercial areas were among the concerns raised.

A hotel operator in Brinchang town, Chai Kok Sing, 54, said while the influx of tourists to the highlands was seen as a good sign for business, many things could be improved on.

"For example, there is terrible traffic congestion here during weekends and public holidays and although we have many hotels, there is lack of car parks.

"Issues such as these could cause people to shy away from Cameron Highlands and to stop coming here for vacations," he said.

Chai added that there was an undeniable demand for shop lots on the highlands due to its tourism industry.

"More and more shops are being built, especially near the towns of Brinchang and Tanah Rata, the two more developed areas on the highlands, while projects are also coming up on the outskirts.

"While we do not oppose development, all we hope is that the authorities exercise proper planning and not allow projects to be developed indiscriminately and to their whims and fancies," he said.

On another note, Chai said the agriculture industry in Cameron Highlands, a major producer of fruits and vegetables in the country and also exporter to Singapore, was doing very well.

"New farms are sprouting up everywhere, which is a good thing but I ask that we do not overdo it to avoid further landslides from occurring," he said.

Concurring with Chai, Kampung Orang Asli Sungai Ruil Tok Batin headman Kadir Ahsan said many villagers were still haunted by the August 2011 landslide at the village that caused seven villagers to be buried underneath earth, rocks and mud washed down from a nearby cliff.

The 42-year-old village headman stressed that the environment should be preserved at all costs.

"We must not cause further damage to our ecosystem as this can lead to various disasters.

"There should be proper planning in everything that we do so as not to further affect the environment," said Kadir, who with other villagers have temporarily resettled near Kem Brinchang.

Kadir, however, said development in Cameron Highlands had enabled the orang asli community there to lead better and more modern lives although life was generally, still simple.

"Most of us hold jobs at government departments and private firms," he said.

Kampung Raja resident Saswanee Ali, 28, also enthused about the simple lifestyle on the highlands.

"Around the outskirt areas here, we are surrounded by farms.

"The pace is slow and everyone is content with working hard for part of the day and resting the remaining part," said the poultry seller.

"There are no big shopping centres in Cameron Highlands but there are a number of grocery shops at Kampung Raja, Brinchang and Tanah Rata where locals can get their basic supplies and daily necessities.

"If we really want to shop, then we just travel to Ipoh, about 80km away, but even then, most people just stay at home on weekends to avoid the traffic congestion," she added.

Kuala Terla resident and farm operator P. Letchumanan, 51, shares the same sentiments as Saswanee, noting that life was simple in Kuala Terla, which was considered to be on the outskirts of Brinchang and Tanah Rata.

"Tanah Rata is known as the office area, where most government agencies are located, while Kuala Terla is an area where farms are abundant.

"Tourists like to come here to pick their own fruits and vegetables," he said.

Like many farmers on the highlands, Letchumanan faces a shortage in farm help.

"We hope the Government will allow more foreign workers to be hired by farm operators here.

"An amnesty programme for foreign workers conducted in 2011, had led to many of them running away, leading to a shortage of labour at vegetable farms and causing the livelihoods of farmers to be affected.

"Nothing would make us happier than for the Government to look into our request seriously," he said.

Deputy Minister in the Prime Minister's Department Datuk S. K. Devamany is the incumbent Cameron Highlands MP while the Tanah Rata assemblyman is Datuk Ho Yip Kap. The Jelai state seat is held by Datuk Wan Rosdy Wan Ismail. All three are from Barisan Nasional.

felda <b>mempaga</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 14 Mar 2013 12:00 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 di <b>mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Mar 2013 09:39 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Feb 2013 09:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2013 09:32 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jan 2013 09:21 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Dec 2012 09:07 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2012 09:20 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

my Story~: karnival <b>di mempaga</b>

Posted: 19 Jun 2012 11:10 PM PDT

Assalamualaikum..
bulan jun adalah bulan yg sgt sibuk! =(
tp okla dr xde keje kan. mggu lps aku outstation seminggu di mempaga. nk tlg team mempaga menjayakan karnival kolej dan alumni la katakan.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jun 2012 09:13 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 09:14 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 09:23 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2012 09:30 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 09:15 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2012 09:18 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Dec 2011 01:45 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Dec 2011 01:45 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Dec 2011 01:45 AM PST

URL Sumber Asal :-

Tragedi Lemas Ketika Memancing <b>Di Mempaga</b> | putri roh

Posted: 04 Dec 2011 01:51 AM PST

ketika enry ini ditulis, mangsa yang  sudah lebih daripada 24 jam hilang dikhuatiri lemas di sungai Krau di kampung koi neh... la ni pulak hujan lebat... operasi mencari mungkin dihentikan seketika.. koi tak la pegi kat lokasi.. mak abah koi yg setia daripg smlm membawa ke pagi tadi.. dan ptg ni dorang pegi lagi....

menurut abah koi.. mangsa bersama seorang lagi rakan pegi memancing kira2 jam 3 tg smlm... sedang berjalan ditebing salah seorang daripada mereka (mangsa) tergelincir masuk ke sungai. Air sungai yang ketik itu naik akibat hujan tengahari semalam menyukarkan untuk rakan mangsa menolong unuk menyelamatkannya. Menurut rakan mangsa, dia kemudian pergi mendapatkan pertolongan dan apabila kembali  mangsa sudah tidak kelihatan.

menurut rakan mangsa beg mangsa turut terjatuh bersama-sama mangsa ke dalam sungai namun sehingga pagi tadi hp mangsa masih dapat dihubungi. Ketika operasi mencari pagi tadi juga, hp mangsa turut cuba dihubungi untuk mendengar bunyi agar dapat dikesan lokasinya. Namun gagal.

Rakan mangsa walaubagaimanapun telah ditahan oleh pihak polis untuk soal siasat. Takziah buat keluarga mangsa. Harap segalanya berakhir dengan baik. Wallahualam.

Full content generated by Get Full RSS.

Muhamad Adenan dan Salmah <b>di Mempaga</b>. - RAZAKRAMLI 017 <b>...</b>

Posted: 10 Jan 2012 07:41 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Muhamad Adenan dan Salmah di Mempaga. Lensa Fineview Photographic. 0 comments: Post a Comment · Newer Post Older Post Home. Subscribe to: Post Comments (Atom). Blog Archive. Jan 2012 (2); Dec 2011 (2); Nov ...

Silat Pulut orang kahwin <b>di</b> Felda <b>Mempaga</b> - Freelance <b>...</b>

Posted: 11 Jan 2012 12:27 AM PST

Selamat melayari my blog.Saya peminat fotografi. Saya memang dari dulu suka ambil gambar. hobi... start dari Camera biasa (compact camera) lepas tu kepada DSLR. Sesapa yang rasa nak pelawa saya ambil gambar.Sila hubungi: Tel:09-3562677/HP:017-9778162.

Full content generated by Get Full RSS.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 09:33 PM PST

URL Sumber Asal :-

Jelajah Pantai Timur - Homestay Felda <b>Mempaga</b>

Posted: 07 Mar 2012 08:02 AM PST

02hb Jun 2011
Petang Khamis..

Dari Deerland, Lanchang...kitorang terus ke Felda Mempaga ikut jalanraya ke Felda Lakum, Felda Bukit Damar dan seterusnya Felda Mempaga..
Kitorang akan bermalam di sana...di sebuah rumah generasi ke-2 felda...rumah yg unik dan tuan umahnya dijadikan sebuah homestay.
Sgt menarik. Tambahan pulak...rumah homestay ni dijaga baik oleh tuan rumahnya. Lanskap yg menarik dan dekorasi dalaman juga sgt menarik.
Boleh gi ke link Felda Mempaga ni utk tengok dekorasi dan bilik2 yg disediakan di homestay ni..

Rumah ni mempunyai 4 bilik tidur. Tiga bilik tido mempunyai katil queen dan satu lagi katil double decker yg bawahnya besar dan atasnya single. Ada bantal & tilam tambahan disediakan. Ada 2 ekon di 2 buah bilik utama.
Ada 2 bilik air yg bersih. Ada sebuah dapur yg sangat lengkap...rasa mcm umah sendiri sebab sgt komplit. Ada mesin basuh manual....Filter air suling aje takde, hihi...
(Tuan homestay ni mmg dok umah ni ke?? kot ler kan...masa org sewa homestay ni...dorang gi tido kat umah lain, hehe)

Kemudian, kitorang menghala ke bandar Bentong utk menikmati dinner yg terawal, hehe. Kul 6 lebih punya dinner ala2 hostel, okeh!!
Ayah dan mak tunggu kat sini....leh makan sama2, yeargh!!!
Ayah ngan mak pun join bermalam kat homestay tu. Seronok berborak2...tp malam tu tengah berborak malam2...tetiba pintu homestay telah diketuk dengan kuat. Aku kat dalam bilik tengah lap kepala dan muka abg ngan tuala basah dan urut abg yg tengah demam...demam panas dan kepala tengah pening2. Terus mak panggil aku dengan tergesa2...ingat tuan umah atau pun org jahat yg ketuk mcm tu, ish..ish..aku pun keberah!! Dh ler abg tengah tak sihat, adoii..
Kelakar citer ni kalo diingat2.
Rupa2nya si Fadel yg datang, cis...bedebah tul ler adek aku tu. Dia dtg ngan Dayah...tak bgtau pun nk datang situ, hmm...kuat mengusik betul ler!!!
Sampai skang aku ingat lagi mcm mana kelam kabutnya dan kalutnya bila ada ketukan kat pintu yg kuat cenggitu, huh!!!

02hb Jun 2011
Jumaat...

Pagi2 tu semua dh siap sedia, kemas2 barang...dh nak bertolak balik ikut jalan Cameron Highlands, huhu..

Kemudian, kitorang gi sarapan pagi kat medan selera kg. Baru tu....
Pastu, kitorang pun menghala ke Raub, Sg. Koyan dan terus ke Cameron Highlands..
Mak, ayah, Fadel & Dayah pun ikut sampai ke Cameron Highlands, hehe...

Selesai entry di homestay Felda Mempaga....sambung entry last...ye last...di Cameron Highlands. Mujur ler gambar2 kat sana sket aje, kihkih....

Sekian..

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2012 09:04 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 09:33 PM PST

URL Sumber Asal :-

Jelajah Pantai Timur - Homestay Felda <b>Mempaga</b>

Posted: 07 Mar 2012 08:02 AM PST

02hb Jun 2011
Petang Khamis..

Dari Deerland, Lanchang...kitorang terus ke Felda Mempaga ikut jalanraya ke Felda Lakum, Felda Bukit Damar dan seterusnya Felda Mempaga..
Kitorang akan bermalam di sana...di sebuah rumah generasi ke-2 felda...rumah yg unik dan tuan umahnya dijadikan sebuah homestay.
Sgt menarik. Tambahan pulak...rumah homestay ni dijaga baik oleh tuan rumahnya. Lanskap yg menarik dan dekorasi dalaman juga sgt menarik.
Boleh gi ke link Felda Mempaga ni utk tengok dekorasi dan bilik2 yg disediakan di homestay ni..

Rumah ni mempunyai 4 bilik tidur. Tiga bilik tido mempunyai katil queen dan satu lagi katil double decker yg bawahnya besar dan atasnya single. Ada bantal & tilam tambahan disediakan. Ada 2 ekon di 2 buah bilik utama.
Ada 2 bilik air yg bersih. Ada sebuah dapur yg sangat lengkap...rasa mcm umah sendiri sebab sgt komplit. Ada mesin basuh manual....Filter air suling aje takde, hihi...
(Tuan homestay ni mmg dok umah ni ke?? kot ler kan...masa org sewa homestay ni...dorang gi tido kat umah lain, hehe)

Kemudian, kitorang menghala ke bandar Bentong utk menikmati dinner yg terawal, hehe. Kul 6 lebih punya dinner ala2 hostel, okeh!!
Ayah dan mak tunggu kat sini....leh makan sama2, yeargh!!!
Ayah ngan mak pun join bermalam kat homestay tu. Seronok berborak2...tp malam tu tengah berborak malam2...tetiba pintu homestay telah diketuk dengan kuat. Aku kat dalam bilik tengah lap kepala dan muka abg ngan tuala basah dan urut abg yg tengah demam...demam panas dan kepala tengah pening2. Terus mak panggil aku dengan tergesa2...ingat tuan umah atau pun org jahat yg ketuk mcm tu, ish..ish..aku pun keberah!! Dh ler abg tengah tak sihat, adoii..
Kelakar citer ni kalo diingat2.
Rupa2nya si Fadel yg datang, cis...bedebah tul ler adek aku tu. Dia dtg ngan Dayah...tak bgtau pun nk datang situ, hmm...kuat mengusik betul ler!!!
Sampai skang aku ingat lagi mcm mana kelam kabutnya dan kalutnya bila ada ketukan kat pintu yg kuat cenggitu, huh!!!

02hb Jun 2011
Jumaat...

Pagi2 tu semua dh siap sedia, kemas2 barang...dh nak bertolak balik ikut jalan Cameron Highlands, huhu..

Kemudian, kitorang gi sarapan pagi kat medan selera kg. Baru tu....
Pastu, kitorang pun menghala ke Raub, Sg. Koyan dan terus ke Cameron Highlands..
Mak, ayah, Fadel & Dayah pun ikut sampai ke Cameron Highlands, hehe...

Selesai entry di homestay Felda Mempaga....sambung entry last...ye last...di Cameron Highlands. Mujur ler gambar2 kat sana sket aje, kihkih....

Sekian..

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 09:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2012 09:15 PM PDT

URL Sumber Asal :-

CINTAMANISZ Lite: Jelajah Pantai Timur - Homestay Felda <b>Mempaga</b>

Posted: 07 Mar 2012 08:02 AM PST

02hb Jun 2011
Petang Khamis..

Dari Deerland, Lanchang...kitorang terus ke Felda Mempaga ikut jalanraya ke Felda Lakum, Felda Bukit Damar dan seterusnya Felda Mempaga..
Kitorang akan bermalam di sana...di sebuah rumah generasi ke-2 felda...rumah yg unik dan tuan umahnya dijadikan sebuah homestay.
Sgt menarik. Tambahan pulak...rumah homestay ni dijaga baik oleh tuan rumahnya. Lanskap yg menarik dan dekorasi dalaman juga sgt menarik.
Boleh gi ke link Felda Mempaga ni utk tengok dekorasi dan bilik2 yg disediakan di homestay ni..

Rumah ni mempunyai 4 bilik tidur. Tiga bilik tido mempunyai katil queen dan satu lagi katil double decker yg bawahnya besar dan atasnya single. Ada bantal & tilam tambahan disediakan. Ada 2 ekon di 2 buah bilik utama.
Ada 2 bilik air yg bersih. Ada sebuah dapur yg sangat lengkap...rasa mcm umah sendiri sebab sgt komplit. Ada mesin basuh manual....Filter air suling aje takde, hihi...
(Tuan homestay ni mmg dok umah ni ke?? kot ler kan...masa org sewa homestay ni...dorang gi tido kat umah lain, hehe)

Kemudian, kitorang menghala ke bandar Bentong utk menikmati dinner yg terawal, hehe. Kul 6 lebih punya dinner ala2 hostel, okeh!!
Ayah dan mak tunggu kat sini....leh makan sama2, yeargh!!!
Ayah ngan mak pun join bermalam kat homestay tu. Seronok berborak2...tp malam tu tengah berborak malam2...tetiba pintu homestay telah diketuk dengan kuat. Aku kat dalam bilik tengah lap kepala dan muka abg ngan tuala basah dan urut abg yg tengah demam...demam panas dan kepala tengah pening2. Terus mak panggil aku dengan tergesa2...ingat tuan umah atau pun org jahat yg ketuk mcm tu, ish..ish..aku pun keberah!! Dh ler abg tengah tak sihat, adoii..
Kelakar citer ni kalo diingat2.
Rupa2nya si Fadel yg datang, cis...bedebah tul ler adek aku tu. Dia dtg ngan Dayah...tak bgtau pun nk datang situ, hmm...kuat mengusik betul ler!!!
Sampai skang aku ingat lagi mcm mana kelam kabutnya dan kalutnya bila ada ketukan kat pintu yg kuat cenggitu, huh!!!

02hb Jun 2011
Jumaat...

Pagi2 tu semua dh siap sedia, kemas2 barang...dh nak bertolak balik ikut jalan Cameron Highlands, huhu..

Kemudian, kitorang gi sarapan pagi kat medan selera kg. Baru tu....
Pastu, kitorang pun menghala ke Raub, Sg. Koyan dan terus ke Cameron Highlands..
Mak, ayah, Fadel & Dayah pun ikut sampai ke Cameron Highlands, hehe...

Selesai entry di homestay Felda Mempaga....sambung entry last...ye last...di Cameron Highlands. Mujur ler gambar2 kat sana sket aje, kihkih....

Sekian..

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 09:16 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2012 09:43 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2012 09:15 PM PDT

URL Sumber Asal :-

CINTAMANISZ Lite: Jelajah Pantai Timur - Homestay Felda <b>Mempaga</b>

Posted: 07 Mar 2012 08:02 AM PST

02hb Jun 2011
Petang Khamis..

Dari Deerland, Lanchang...kitorang terus ke Felda Mempaga ikut jalanraya ke Felda Lakum, Felda Bukit Damar dan seterusnya Felda Mempaga..
Kitorang akan bermalam di sana...di sebuah rumah generasi ke-2 felda...rumah yg unik dan tuan umahnya dijadikan sebuah homestay.
Sgt menarik. Tambahan pulak...rumah homestay ni dijaga baik oleh tuan rumahnya. Lanskap yg menarik dan dekorasi dalaman juga sgt menarik.
Boleh gi ke link Felda Mempaga ni utk tengok dekorasi dan bilik2 yg disediakan di homestay ni..

Rumah ni mempunyai 4 bilik tidur. Tiga bilik tido mempunyai katil queen dan satu lagi katil double decker yg bawahnya besar dan atasnya single. Ada bantal & tilam tambahan disediakan. Ada 2 ekon di 2 buah bilik utama.
Ada 2 bilik air yg bersih. Ada sebuah dapur yg sangat lengkap...rasa mcm umah sendiri sebab sgt komplit. Ada mesin basuh manual....Filter air suling aje takde, hihi...
(Tuan homestay ni mmg dok umah ni ke?? kot ler kan...masa org sewa homestay ni...dorang gi tido kat umah lain, hehe)

Kemudian, kitorang menghala ke bandar Bentong utk menikmati dinner yg terawal, hehe. Kul 6 lebih punya dinner ala2 hostel, okeh!!
Ayah dan mak tunggu kat sini....leh makan sama2, yeargh!!!
Ayah ngan mak pun join bermalam kat homestay tu. Seronok berborak2...tp malam tu tengah berborak malam2...tetiba pintu homestay telah diketuk dengan kuat. Aku kat dalam bilik tengah lap kepala dan muka abg ngan tuala basah dan urut abg yg tengah demam...demam panas dan kepala tengah pening2. Terus mak panggil aku dengan tergesa2...ingat tuan umah atau pun org jahat yg ketuk mcm tu, ish..ish..aku pun keberah!! Dh ler abg tengah tak sihat, adoii..
Kelakar citer ni kalo diingat2.
Rupa2nya si Fadel yg datang, cis...bedebah tul ler adek aku tu. Dia dtg ngan Dayah...tak bgtau pun nk datang situ, hmm...kuat mengusik betul ler!!!
Sampai skang aku ingat lagi mcm mana kelam kabutnya dan kalutnya bila ada ketukan kat pintu yg kuat cenggitu, huh!!!

02hb Jun 2011
Jumaat...

Pagi2 tu semua dh siap sedia, kemas2 barang...dh nak bertolak balik ikut jalan Cameron Highlands, huhu..

Kemudian, kitorang gi sarapan pagi kat medan selera kg. Baru tu....
Pastu, kitorang pun menghala ke Raub, Sg. Koyan dan terus ke Cameron Highlands..
Mak, ayah, Fadel & Dayah pun ikut sampai ke Cameron Highlands, hehe...

Selesai entry di homestay Felda Mempaga....sambung entry last...ye last...di Cameron Highlands. Mujur ler gambar2 kat sana sket aje, kihkih....

Sekian..

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Peneroka-peneroka Felda Mempaga 1, 2 dan 3 di Bentong berikrar untuk memfailkan saman terhadap Felda berhubung dengan lebihan pendapatan mereka yang tidak dikembalikan oleh Felda. Pengiraan yang terperinci ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2012 09:32 PM PDT

URL Sumber Asal :-

1 MALAYSIA: CERAMAH PKR <b>DI</b> FELDA <b>MEMPAGA</b> TIADA <b>...</b>

Posted: 02 Jul 2012 09:13 AM PDT

Kesian ANWAR terpaksa jugak bercakap walaupun tiada orang yang datang...Kenapa bergitu sekali tiada orang sedangkan ANWAR akan bakal Perdana Menteri Malaysia pada akan datang ni..Sudah nampak rakyat di Felda Mempaga tidak layang dan meluat dengan muka kaki kelentong ini.ANWAR...sudah merasakan bahawa Warga Felda susah untuk dipujuk rayu untuk menyelebahi Pembangkang...susah mahu makan beb..Apa tidaknya kaki Pembohong paling besar dalam sejarah Malaysia.TAHIAH WARGA FELDA MEMPAGA MENYOKONG USAHA UMNO ....SYABASSS  

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2012 09:32 PM PDT

URL Sumber Asal :-

1 MALAYSIA: CERAMAH PKR <b>DI</b> FELDA <b>MEMPAGA</b> TIADA <b>...</b>

Posted: 02 Jul 2012 09:13 AM PDT

Kesian ANWAR terpaksa jugak bercakap walaupun tiada orang yang datang...Kenapa bergitu sekali tiada orang sedangkan ANWAR akan bakal Perdana Menteri Malaysia pada akan datang ni..Sudah nampak rakyat di Felda Mempaga tidak layang dan meluat dengan muka kaki kelentong ini.ANWAR...sudah merasakan bahawa Warga Felda susah untuk dipujuk rayu untuk menyelebahi Pembangkang...susah mahu makan beb..Apa tidaknya kaki Pembohong paling besar dalam sejarah Malaysia.TAHIAH WARGA FELDA MEMPAGA MENYOKONG USAHA UMNO ....SYABASSS  

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2012 09:28 PM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved