ads

Sabtu, 6 April 2013

06 di temerloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di temerloh - Google Blog Search


Pahang Daily Online: Panas: Pertembungan Nasaruddin Dan <b>...</b>

Posted: 02 Apr 2013 10:28 AM PDT

[Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, merangkap Ahli Parlimen Temerloh, Dato' Saifuddin Abdullah dijangka bakal digugurkan dari senarai calon, menguatkan spekulasi bahawa namanya sudah tidak berada dalam kedudukan calon pilihan perdana menteri, Najib Razak. Ia juga menguatkan spekulasi bahawa parlimen Temerloh tidak akan ditandingi UMNO seperti kelazimannya memandangkan parti itu akan bertukar kerusi dengan MCA yang menyerahkan Kuantan kepada UMNO untuk menentang penyandang dari KEADILAN, Fuziah Salleh. Saifuddin dalam mesej di Twitter semalam mengucapkan tahniah dan selamat datang kepada calon Pakatan Rakyat dari PAS, Ustaz Nasrudin Hassan At-Tantawi yang sah bertanding kerusi Temerloh. Kerusi Temerloh secara tradisinya ditandingi UMNO, namun oleh kerana UMNO mahukan Kuantan maka Temerloh dijangka diserahkan kepada MCA sekaligus berakhir sudah penguasaan parti itu di bandar kedua terbesar di Pahang itu. Ahli majlis tertinggi UMNO itu sudah lama disenarai sebagai antara calon yang bakal digugurkan kerana kerap kali menentang dasar Najib Razak selain mempertikaikan banyak polisi dan dasar kerajaan termasuk Akta Perhimpunan Aman (APA 2012). Sambil mengakui dia masih belum pasti tentang kedudukannya, Saifuddin menjelaskan adalah lebih baik dia hanya menunggu sahaja pengumuman senarai calon oleh Najib tetapi desa desus mengatakan dia hampir pasti tidak akan dicalonkan walaupun disenangi oleh penduduk Temerloh].

06 di jengka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di jengka - Google Blog Search


PENA KASIH: KENANGAN <b>DI JENGKA</b>

Posted: 27 Jan 2013 03:29 PM PST

Biarpun sudah lama meninggalkannya tetapi kenangan bersamanya tidak akan aku lupakan.Menjadikan aku semakin tabah untuk mengharungi dunia pendidikan.Ketika kaki ini menjejak di kawasan Jengka pelbagai andaian bermain di fikiran ini.Macamana rupa kawasan Jengka...Rasa takut mulai meresap di diriku tapi aku tetap akan meneruskan perjuangan aku sebagai seorang pendidik yang selama ini menjadi idamanku.
Sebelum aku melaporkan diri,aku telah mula meninjau kawasan tersebut bersama suami.Ketika itu, aku baru mendirikan rumahtangga.Kelengkapan belum sepenuhnya.Aku berkenderaankan kereta Proton Saga berwarna hijau.Seperti kata anak muridku yang ketika itu sering melihat aku ke sekolah dengan kenderaan tersebut.Hasrat di hatinya ingin memiliki kereta tersebut .Mazuin,Mazuin..berangan untuk memiliki kereta proton suatu hari nanti.
Hari melapor diri bermula...aku rasa berdebar juga kerana buat pertama kali aku berjumpa dengan mereka yang telah ada pengalaman.Maklumlah...semangat tetap ada tapi apabila berada di dunia realiti sebagai pendidik,terasa kerdilnya diri ini di kelilingi orang-orang yang berpengalaman.Setelah usai melapor diri,GPK pentadbiran telah meletakkan aku di kelas tahun 1.Aku rasa seperti hendak pitam kerana pelbagai perkara bermain di fikiran aku.Mampukah aku berhadapan dengan pelajar yang baru menjejakkan kaki ke Tahun 1?Hendak tidak hendak aku menerimanya walaupun dalam hati aku rasa hendak menangis.
Bermulalah episod aku bersama pelajar Tahun 1.Dengan jumlah murid yang seramai 30 ornag lebih menjadikan aku semakin kalut.Aku diberikan taklimat agak lama juga  oleh GPK tersebut dan berjanji akan membantu aku.Aku dikehendaki mengajar Bahasa Melayu dan Matematik serta beberapa mata pelajaran lain.Duduk mengajar dalam satu kelas sahaja....
Hari berikutnya, aku diselia oleh GPK.Beliau berada dalam kelas aku agak lama juga.Melihat orang yang baru keluar dari maktab mengajar tahun 1.Dalam hati aku, siapa suruh letak aku mengajar di Tahun 1?Mestilah aku kalut sedikit tapi aku bersyukur kerana aku mudah menerima arahan dan melakukan seperti apa yang dikehendaki.Boleh dikatakan setiap hari aku akan diselia oleh GPK dan menjadikan aku semakin tertekan.Namun, banyak perkara yang aku pelajari daripada beliau.Bagaimana untuk mengawal kelas yang ramai.Aku sememangnya tegas dan garang ketika itu.Darah muda katakan......murid terjerit,suara aku mulalah semakin naik.Malah mereka mengatakan suara aku didengari sehingga ke pejabat yang tidak berapa jauh dari kelas aku.Biar mereka dengar suara aku dan itu menunjukkan aku sedang mengajar mereka dengan bersungguh-sungguh.Semakin hari semakin banyak kemahiran mengajar yang aku perolehi hasil perbincangan dengan rakan-rakanku.
Hari-hari seterusnya menjadikan aku semakin tabah dan mengenali dunia pendidikan sebenarnya.

Memori itu masih terlekat di minda ini..

Catatan 2:Kembara Oren Pahang Dihalang <b>di Jengka</b> 23

Posted: 09 Jan 2013 12:58 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Mak Cik2 GPW yang tak faham apa apa berjaya diperbodohkan Pengurus Felda dan Ketua Umno untuk menghalang Kembara Oren singgah di Markaz PAS Jengka 23.Kelihatan beberapa orang kaum wanita seperti ...

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


Anak Sungai <b>di Janda Baik</b> | Lemprica.Com

Posted: 27 Mar 2013 08:28 AM PDT

Waktu kami sampai petang Sabtu tu, Janda Baik hujan selebat-lebatnya . Berharap , jangan lah berterusan . Ye lah , datang jejauh ..nak lepak2 tepian anak sungai . Kalau dah hujan, al kisah camne pulak kan?

Dan dalam jam 4pm tu hujan dah berhenti.Yey. So tukarkan anak-anak baju tapi tak lah terjah anak sungai yang terletak depan Pondok Impian , dalam 2 minit berjalan kaki je. Tapi terjah pool nya yang source air adalah air sungai. Sejuk?Jangan cerita la.Gigil sebentar .

cecah air je mamat ni.sejuk.tu pun kadang2 paut terlebih kat mama dia.

selepas hujan.air kaler koko.arus deras.bahaya.

Dah sejam gitu berendam , so kami decided jom lah ke anak sungai.Lihat sekitaran . Air sungai time tu kaler cokelat dan sungguh deras. Berani mandi di tepian aje. Cecah2 kan kaki je. Tak berani nak duduk tetengah .

Lepas berendam , balik ke chalet..mandikan anak-anak , bagi susu semua dan marilah makan . Padahal jam 3pm gitu baru je makan berat kat warung berhampiran . Tapi dek kerana kesejukan , maka semua kelaparan. Makan dinner awal dalam kol 6pm+. Sebab jalan masuk nak ke Pondok Impian takde lampu jalan. Agak sukar la kalau bawak kereta dan berselisih dgn kenderaan lain. Sebab jalannya memang kecil .

yang kecik dah terkulai layu.kepenatan.dinner awal di Santap Restaurant.di tgh pekan kecil Kampung Janda Baik.

Esok nya , lepas balik breakfast , kami berendam di anak sungai hampir dua jam. Tu pun sedar-sedar tengok jam. Time tu memang anak sungai airnya jernih . And arus tak deras. Sejuk gila tapi tu yang best tu. Anak-anak pun asik la dok berangan tak sudah bermain . :)

keesokkan harinya.anak sungai berhampiran Pondok Impian. hanya 2 minit jalan kaki je.heaven!

berangan.bermain.nikmat.

Bila settle semua berendam..tu dia, tangan memasing dah kecut rupanya.Balik chalet, siapkan anak-anak, dan kami pun check out. Destinasi seterusnya?

06 di mempaga - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di mempaga - Google Blog Search


felda <b>mempaga</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 12 Mar 2013 12:00 AM PDT

CAMERON HIGHLANDS is well known for its cool climate, tea plantations, vegetable farms and scenic views.

And despite recent reports of massive land-clearing activities and landslides occurring there, the hillside resort remains a popular agro-tourism destination for both local and foreign tourists.

Development on Cameron Highlands had begun since 1930s and till today, is still rapidly expanding with more forest land being cleared to make way for farms and commercial areas.

Tour coordinator P. E. Govinda, 40, said although not as cold as before, Cameron Highlands was still a good place for rest and relaxation, and to enjoy magnificent views.

"The temperature may have gone up due to global warming but people still come here for leisure, to buy fresh produce and to go jungle trekking.

"We have plenty of tourist attractions like the Mossy Forest, various tea plantations, strawberry farms, and a museum," said Govinda, who was born at a tea plantation near Sungai Palas.

Govinda was however, quick to caution that efforts were needed to protect and preserve the highlands, which stands at over 1,500m above sea level.

"I have many foreign visitors, from Germany, Singapore and parts of Europe telling me that Cameron Highlands has changed a lot.

"They feel it is slowly losing its identity as a countryside," he said, adding that the rise in temperature and its changing landscape into another town centre saturated with offices and commercial areas were among the concerns raised.

A hotel operator in Brinchang town, Chai Kok Sing, 54, said while the influx of tourists to the highlands was seen as a good sign for business, many things could be improved on.

"For example, there is terrible traffic congestion here during weekends and public holidays and although we have many hotels, there is lack of car parks.

"Issues such as these could cause people to shy away from Cameron Highlands and to stop coming here for vacations," he said.

Chai added that there was an undeniable demand for shop lots on the highlands due to its tourism industry.

"More and more shops are being built, especially near the towns of Brinchang and Tanah Rata, the two more developed areas on the highlands, while projects are also coming up on the outskirts.

"While we do not oppose development, all we hope is that the authorities exercise proper planning and not allow projects to be developed indiscriminately and to their whims and fancies," he said.

On another note, Chai said the agriculture industry in Cameron Highlands, a major producer of fruits and vegetables in the country and also exporter to Singapore, was doing very well.

"New farms are sprouting up everywhere, which is a good thing but I ask that we do not overdo it to avoid further landslides from occurring," he said.

Concurring with Chai, Kampung Orang Asli Sungai Ruil Tok Batin headman Kadir Ahsan said many villagers were still haunted by the August 2011 landslide at the village that caused seven villagers to be buried underneath earth, rocks and mud washed down from a nearby cliff.

The 42-year-old village headman stressed that the environment should be preserved at all costs.

"We must not cause further damage to our ecosystem as this can lead to various disasters.

"There should be proper planning in everything that we do so as not to further affect the environment," said Kadir, who with other villagers have temporarily resettled near Kem Brinchang.

Kadir, however, said development in Cameron Highlands had enabled the orang asli community there to lead better and more modern lives although life was generally, still simple.

"Most of us hold jobs at government departments and private firms," he said.

Kampung Raja resident Saswanee Ali, 28, also enthused about the simple lifestyle on the highlands.

"Around the outskirt areas here, we are surrounded by farms.

"The pace is slow and everyone is content with working hard for part of the day and resting the remaining part," said the poultry seller.

"There are no big shopping centres in Cameron Highlands but there are a number of grocery shops at Kampung Raja, Brinchang and Tanah Rata where locals can get their basic supplies and daily necessities.

"If we really want to shop, then we just travel to Ipoh, about 80km away, but even then, most people just stay at home on weekends to avoid the traffic congestion," she added.

Kuala Terla resident and farm operator P. Letchumanan, 51, shares the same sentiments as Saswanee, noting that life was simple in Kuala Terla, which was considered to be on the outskirts of Brinchang and Tanah Rata.

"Tanah Rata is known as the office area, where most government agencies are located, while Kuala Terla is an area where farms are abundant.

"Tourists like to come here to pick their own fruits and vegetables," he said.

Like many farmers on the highlands, Letchumanan faces a shortage in farm help.

"We hope the Government will allow more foreign workers to be hired by farm operators here.

"An amnesty programme for foreign workers conducted in 2011, had led to many of them running away, leading to a shortage of labour at vegetable farms and causing the livelihoods of farmers to be affected.

"Nothing would make us happier than for the Government to look into our request seriously," he said.

Deputy Minister in the Prime Minister's Department Datuk S. K. Devamany is the incumbent Cameron Highlands MP while the Tanah Rata assemblyman is Datuk Ho Yip Kap. The Jelai state seat is held by Datuk Wan Rosdy Wan Ismail. All three are from Barisan Nasional.

di negeri pahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pahang - Google Blog Search


Jawatan Kosong 2013 <b>di</b> Suruhanjaya Perkhidmatan Awam <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 26 Mar 2013 04:33 PM PDT

Jawatan Kosong 2013 di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Pahang (SPANP)

Jawatan Kosong 2013: Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Pahang (SPANP) ditubuhkan pada tahun 1960 mengikut Enakmen Suruhanjaya No. 22/1960. Kemudian Enakmen SPANP No. 22/1960 telah dimansuhkan dan digantikan dengan Enakmen SPANP. No. 7/1991 yang mula berkuatkuasa mulai 01 Januari 1992.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Pahang (SPANP) dengan ini mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan untuk memohon jawatan yang berikut:-


TUKANG K2 (MEKANIKAL) GRED R11
(KEKOSONGAN = 2)

PEMBANTU HAL EHWAL ISLAM GRED S17
(KEKOSONGAN = 25)

TARIKH TUTUP PERMOHONAN :
30 APRIL 2013

Permohonan adalah dibuka sepanjang tahun menggunakan Borang SPA.PHG.2

Sila klik sini untuk maklumat penuh dan sumber iklan jawatan kosong 2013 ini.
———————————————————————————————-

Jgn ketinggalan utk mendapatkan pemberitahuan jwtn kosong di negeri anda.Isikan langganan email di sini
->> http://bit.ly/QH82aX

———————————————————————————————–

Jawatan Kosong 2013

You can leave a response, or trackback from your own site.

06 di merapoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di merapoh - Google Blog Search


*Tinta Mahyuddin*: Kemalangan Maut <b>di</b> Jalan Kuala Lipis-<b>Merapoh</b>

Posted: 17 Mar 2013 10:56 AM PDT

Assalamualaikum,

Kita dikejutkan lagi dengan kemalangan maut di Jalan Kuala Lipis-Merapoh2 hari yang lalu (Jumaat 15/03/2013). Ini bukanlah kali pertama kemalangan maut berlaku di sini. Dan pastinya ia bukannya yang terakhir.

Rakan saya, Zahafiz Zakaria, merupakan seorang Pembantu Pegawai Perubatan (Medical Assistant - MA) yang bertugas malam itu menceritakan suasana di tempat kejadian.

"Jale jem 2 kilometer bos, jem teruk, bas berjujuk". Katanya dalam loghat Kelate.

"Orang penuh, habis penumpang bas turun. Susoh kito nok wak kejo. Penuh kemurun kawasan tu. Pakat berdiri ambik gambar pakai handphone" Katanya lagi.

Sikap rakyat kita inilah yang menyukarkan kerja-kerja menyelamat dilakukan. Mereka bukannya membantu pun, sekadar berdiri, melihat sambil bersilang tangan, dan ramai yang mengambil gambar untuk di upload di facebook/tweeter/instagram.

Kehadiran mereka ini menyukarkan kerja-kerja menyelamat dilakukan.Suasana yang sesak menyukarkan pergerakan, pemberian rawatan kepada mangsa, pemindahan mangsa dan proses keluar-masuk kenderaan bomba/polis/ambulan.

Sikap yang amat mengecewakan!


Saya amat berharap agar perkara ini tidak berulang. Biarlah pihak berwajib menjalankan tugas mereka. Tak perlu lah kita turut sama memenuhi kawasan kemalangan tersebut melainkan kalau kita ada kemampuan dan kemahiran untuk sama-sama membantu. Cuba bayangkan sekiranya mangsa kemalangan itu saudara-mara kita!

Wassalam

Empat Maut Kemalangan <b>Di</b> KM17 Jln Lipis - <b>Merapoh</b>

Posted: 14 Mar 2013 11:59 PM PDT

KUALA LIPIS, 14 Mac - Empat maut dalam nahas jalan raya membabitkan sebuah bas ekspres dan kereta di Km 17, Jalan Lipis-Merapoh, dekat sini tengah malam Khamis. Dalam kejadian 12.30 malam itu, bas ekspres yang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menghala ke Kelantan bertembung dengan kereta jenis Honda City yang datang dari arah bertentangan. Empat yang terbunuh merupakan penumpang kereta iaitu Nur Hamira Baharum, 24; Hasnah Che Hussin, 66; Nik Eryna Nik Ahmad, setahun; dan seorang warga Indonesia dikenali sebagai Yanti, 20-an, manakala penumpang dan pemandu bas tidak cedera. Ketua Polis Daerah Lipis Supt Abdul Razak Hassan (foto) memberitahu pemberita di sini hari ini, siasatan awal polis mendapati kereta terbabit hilang kawalan sebelum bertembung dengan bas berkenaan. "Pemandu kereta terbabit (belum dikenal pasti) dan seorang lagi penumpang kereta berkenaan (belum dikenal pasti) cedera parah dan kini dirawat di Hospital Sultan Ahmad Shah Temerloh," katanya. Beliau berkata semua yang mati dan cedera itu dipercayai mempunyai hubungan kekeluargaan. Beliau berkata kes itu disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. BERNAMA

06 di kuala lipis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala lipis - Google Blog Search


*Tinta Mahyuddin*: Kemalangan Maut <b>di</b> Jalan <b>Kuala Lipis</b>-Merapoh

Posted: 17 Mar 2013 10:56 AM PDT

Assalamualaikum,

Kita dikejutkan lagi dengan kemalangan maut di Jalan Kuala Lipis-Merapoh2 hari yang lalu (Jumaat 15/03/2013). Ini bukanlah kali pertama kemalangan maut berlaku di sini. Dan pastinya ia bukannya yang terakhir.

Rakan saya, Zahafiz Zakaria, merupakan seorang Pembantu Pegawai Perubatan (Medical Assistant - MA) yang bertugas malam itu menceritakan suasana di tempat kejadian.

"Jale jem 2 kilometer bos, jem teruk, bas berjujuk". Katanya dalam loghat Kelate.

"Orang penuh, habis penumpang bas turun. Susoh kito nok wak kejo. Penuh kemurun kawasan tu. Pakat berdiri ambik gambar pakai handphone" Katanya lagi.

Sikap rakyat kita inilah yang menyukarkan kerja-kerja menyelamat dilakukan. Mereka bukannya membantu pun, sekadar berdiri, melihat sambil bersilang tangan, dan ramai yang mengambil gambar untuk di upload di facebook/tweeter/instagram.

Kehadiran mereka ini menyukarkan kerja-kerja menyelamat dilakukan.Suasana yang sesak menyukarkan pergerakan, pemberian rawatan kepada mangsa, pemindahan mangsa dan proses keluar-masuk kenderaan bomba/polis/ambulan.

Sikap yang amat mengecewakan!


Saya amat berharap agar perkara ini tidak berulang. Biarlah pihak berwajib menjalankan tugas mereka. Tak perlu lah kita turut sama memenuhi kawasan kemalangan tersebut melainkan kalau kita ada kemampuan dan kemahiran untuk sama-sama membantu. Cuba bayangkan sekiranya mangsa kemalangan itu saudara-mara kita!

Wassalam

06 di chenor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di chenor - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Mar 2013 07:15 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Mar 2013 07:44 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2013 07:48 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Mar 2013 07:22 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Nov 2012 07:33 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Laman Basikal: Kayuhan <b>Chenor</b> (ngayuh ke sungei) 1

Posted: 27 Oct 2012 09:05 PM PDT

Bersempena pesta air di Pekan Lama Chenor telah diadakan juga Kayuhan Chenor yang di namakan Moh Kayuh ke Sungai.
 01 Garisan permulaan adalah tapak pekan sehari lama Chenor di tebing sungai pahang. Terlihat seketika kelibat Musairi Musa.
 02 Bersemangat nak mulakan kayuhan Chenor.
 04Setelah sampai kembali ke Pekan Sehari Lama Chenor (tapak permulaan) peserta Kayuhan Chenor dapat makan mee hon.
 05 Abah bersama kumpulan Semantan MTB. Mereka sedang dalam perancangan mengadakan Jambori Temerloh/Patin.
 06 Peserta Semantan dengan peserta Giant.
 08 Nombor pendaftaran untuk setiap basikal yang menyertai Kayuhan Chenor. Nombor ini juga digunakan untuk cabutan bertuah. Hadiah utama adalah body basikal jenama Scott dan sebuah basikal fixie. Body dimenangi oleh kaum ibu manakala fixie dimenangi oleh kaum bapa.
 09 Berihat setelah sampai.

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Dec 2012 07:09 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Safiah Ibrahim: ~ Kenduri kawin <b>di Chenor</b> ~

Posted: 22 Dec 2012 06:47 AM PST

Eh. Kenapa saya rasa tajuk tu sangat skema?

Perkahwinan Sharifah Fatimah dan Syed Ridhuan di Kampung Bunian, Chenor.

Moga ikatan suci mereka akan berkekalan sampai ke syurga. Bahagia mereka di sulami gembira.

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Nov 2012 08:02 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Nov 2012 07:33 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Laman Basikal: Kayuhan <b>Chenor</b> (ngayuh ke sungei) 1

Posted: 27 Oct 2012 09:05 PM PDT

Bersempena pesta air di Pekan Lama Chenor telah diadakan juga Kayuhan Chenor yang di namakan Moh Kayuh ke Sungai.
 01 Garisan permulaan adalah tapak pekan sehari lama Chenor di tebing sungai pahang. Terlihat seketika kelibat Musairi Musa.
 02 Bersemangat nak mulakan kayuhan Chenor.
 04Setelah sampai kembali ke Pekan Sehari Lama Chenor (tapak permulaan) peserta Kayuhan Chenor dapat makan mee hon.
 05 Abah bersama kumpulan Semantan MTB. Mereka sedang dalam perancangan mengadakan Jambori Temerloh/Patin.
 06 Peserta Semantan dengan peserta Giant.
 08 Nombor pendaftaran untuk setiap basikal yang menyertai Kayuhan Chenor. Nombor ini juga digunakan untuk cabutan bertuah. Hadiah utama adalah body basikal jenama Scott dan sebuah basikal fixie. Body dimenangi oleh kaum ibu manakala fixie dimenangi oleh kaum bapa.
 09 Berihat setelah sampai.

Fokus Parlimen Maran: Perubahan bakal berlaku <b>di Chenor</b> | Minda <b>...</b>

Posted: 25 Jul 2012 10:56 PM PDT


CHENOR – Majlis Tindakan Dun (MTD) Chenor yakin penduduk kawasan Chenor akan membuat perubahan dengan menyokong calon Pas sekali gus memberi mandat kepada Pakatan Rakyat (PR) untuk memimpin kerajaan secara berkebajikan dan adil.


Penyelarasnya, Ramli Awang Abdul Rahman berkata, hasrat utama PR yang dianggotai Pas, PKR dan DAP adalah untuk membela nasib rakyat semua kaum yang ditindas kerajaan Barisan Nasional (BN) selama ini.


"Pakatan yang diajar oleh Islam dinamakan tahaluf (kerjasama politik). Dalam satu negara, kita berpakat menegakkan keadilan dan membanteras kezaliman.


"Kita perlu mengajar pengundi memahami dengan betul perbezaan antara Pas dan Umno serta perbezaan PR dengan BN.


"Pas tegakkan Islam sepertimana dalam al-Quran dan Umno anggap Islam hanyalah agama rasmi dalam Perlembagaan (Persekutuan) yang digubal British," katanya.


Ramli berkata,  jentera pilihan raya Pas Kawasan Maran kini sudah bersiap sedia untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) akan datang dengan menyediakan pelbagai keperluan asas jentera di peringkat akar umbi bagi memudahkan pergerakan ahli.


Menurutnya, komitmen yang ditunjukkan ahli parti yang mendekati pengundi tanpa mengira latar belakang amat diperlukan kerana kekuatan jentera pilihan raya bergantung pada kerja di peringkat akar umbi.


"Kami kini bersedia untuk mengerakkan jentera pada bila-bila masa dan fokus sekarang adalah untuk terus memastikan jentera berjalan lancar.


"Rakyat sudah terbuka dan bijak menilai malah perkembangan kemudahan internet membuka ruang kepada mereka untuk mendapatkan maklumat daripada pelbagai sumber yang boleh dipercayai dan bukan hanya pada satu pihak sahaja," katanya.

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search


Sepintas Lalu <b>Di Cameron Highlands</b> | Hidup Biar Sedap

Posted: 01 Apr 2013 09:36 PM PDT

Ini adalah entri kisah seminggu bercuti meliputi 1736 Kilometer perjalanan melalui tanah tinggi, tasik , meredah lautan  dan pulau.

anak-anak remaja
Kami bertolak awal pagi 25 Mac 2013. Anak-anak dah besar, masing² siapkan diri sendiri. Tak macam dulu, kalau nak keluar bercuti, saya perlu siapkan segala bagai barang peribadi mereka. Sekarang ni, kalau sesiapa tertinggal barang, tanggung sendiri.

Tugas mama kunci pintu saja.  Sekarang pun dah ada 2 pemandu, saya cuma jadi penumpang.

Destinasi pertama kami ke Projek Hidroelektrik Hulu Terengganu ( Tasik Kenyir ) tempat suami bekerja sekarang. Sengaja pilih laluan melalui Cameron Highlands – Gua Musang – Felda Aring – Tasik Kenyir. Kalau ikut laluan Lebuhraya Pantai Timur, cepat sampai tetapi kami ingin bersantai sebelum tiba ke destinasi.

Anak-anak dah pernah ke Cameron Highlands lebih sepuluh kali, tak ada apa yang nak dicari, cuma melalui pemandangan indah dan cuara dingin. ( Suami pernah bekerja di Cameron Highlands )

bunga di cameron highlands
Cameron Highlands dan bunga.  Hati siapa yang tak terpikat

strawberry di cameron highlands
Strawberry Cameron Highlands. Satu pek RM 10, kami beli 4 pek dengan harga RM 35.

sayuran di cameron highlands
Satu lagi produk buah tangan dari Cameron Highlands, sayur-sayuran. Peniaga di sana cukup suka kalau mendapat pembeli dikalangan orang melayu kerana orang melayu biasanya akan memborong bukan saja untuk diri sendiri tetapi untuk seluruh saudara mara, makcik pakcik, adik beradik,  jiran tetangga dan rakan sekerja.

ladang teh di cameron highlandsBunga, sayur, strawberry dan ladang teh adalah signature utama di Cameron Highlands.

kenderaan di cameron highlands

Pemandangan biasa di Cameron Hinglands.  Kita yang mengikut rasa cuak.

06 di triang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di triang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Mar 2013 01:44 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Mar 2013 01:48 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Nov 2012 01:10 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Nov 2012 01:40 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Oct 2012 01:35 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

UMNO Online - Empangan Sg <b>Triang</b> RM1 Bilion Kian Jadi Realiti <b>...</b>

Posted: 27 May 2010 08:49 PM PDT

Kategori Sana Sini

Empangan Sg Triang RM1 Bilion Kian Jadi Realiti – MB N9

ehsan utusan onlineREMBAU 27 Mei – Penyelesaian terhadap keperluan bekalan air khususnya di kawasan ini dan bandar Seremban sudah pun melepasi proses debaran apabila terowong yang dikorek dari Kampung Jambatan, di sini ke Ngoi-Ngoi dekat Seremban 'dipertemukan' hari ini.

Detik bersejarah itu berlangsung di dalam terowong sejauh 12.5 kilometer itu apabila Projek Skim Bekalan Air Triang pakej pertama yang menelan belanja RM125 juta kini tidak tersasar sebaliknya berjaya dipertemukan bagi pemasangan paip saluran air ke loji rawatan.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, ia merupakan satu pakej dalam Empangan Sungai Triang, di mana air yang diambil dari Sungai Triang itu akan disalurkan ke Empangan Terip untuk menghasilkan 100 juta gelen air sehari kepada penduduk terbabit.

"Hari ini adalah sejarah. Empangan Sungai Triang yang akan kita bina dengan kos hampir RM1 bilion itu akan membawa banyak faedah kepada rakyat dalam mendapatkan bekalan air bersih.

"Kita buat terowong ini untuk penghantaran air melalui paip yang dibina ketika ini.

"Sungai Triang mengalirkan air ke sebelah timur, di mana ia memasuki Sungai Pahang. Sebab itulah terowong ini dibina supaya air boleh disalurkan secara graviti ke Kampung Ngoi-Ngoi dan diproses di loji berkenaan kelak," katanya kepada pemberita sewaktu ditemui di Dewan Sri Rembau di sini hari ini.

Mohamad yang mempunyai program berasingan di Rembau hari ini memberitahu, apabila loji Ngoi-Ngoi siap kelak ia boleh memproses air bersih untuk disalurkan kepada penduduk di sekitar Seremban, Nilai, Enstek dan Jelebu yang pesat membangun ketika ini.

"Loji Ngoi-Ngoi yang akan dibina dengan kos RM130 juta itu boleh menghasilkan air bersih kira-kira 50 juta gelen sehari.

"Ini merupakan penambahan bekalan air bersih yang sudah diproses di Empangan Sungai Terip ketika ini berjumlah 65 juta gelen sehari. Apabila dijumlah dengan 50 juta gelen sehari, ia berupaya menghasilkan 110 juta gelen air sehari sebaik siap pada 2012," kata Mohamad.

Katanya buat masa ini, keperluan air di kawasan Seremban, Nilai dan Enstek ialah 70 juta gelen sehari dan kalau didaftarkan pertumbuhan ekonomi Negeri Sembilan, tujuh peratus setiap tahun, ia akan berupaya menampung keperluan air sehingga tahun 2050.

"Projek ini berjalan mengikut jadual, melainkan di Kampung Peradong, sejauh 3.5 kilometer yang diubah jajaran paip dari kawasan penempatan ke laluan tepi sungai," katanya.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Infrastruktur, Air, Tenaga dan Telekomunikasi negeri, Datuk Ismail Lasim yang ditemui di sini berkata, penyiapan pembinaan terowong itu merupakan satu daripada lima pakej yang perlu disiapkan dalam usaha melengkapkan projek berkenaan.

"Projek Skim Bekalan Air Triang ini terbahagi kepada lima pakej. Pakej pertama adalah pembinaan terowong ini yang dibina dari Kampung Jambatan ke Ngoi-Ngoi.

"Pakej kedua melibatkan pembinaan muka sauk dan stesen pam air mentah di Sungai Kenaboi dan Sungai Triang, manakala pakej ketiga dan keempat melibatkan pembinaan jajaran paip air mentah dan kelima pula pembinaan Empangan Sungai Triang.

"Maka hari ini kita berpeluang untuk menyaksikan detik bermakna menerusi proses penyambungan terowong ini yang bernilai RM125 juta ini dan dijangkakan siap hujung tahun ini," katanya. – Utusan Malaysia/MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 11:49 AM

Blog Felda: felda <b>triang</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Mar 2013 01:09 PM PST

BLOG PAHANG: 06 di <b>triang</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Mar 2013 01:09 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Feb 2013 01:10 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Feb 2013 01:33 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Feb 2013 01:09 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

IdaMan: 40 Peneroka Felda Termasuk Ketua Cawangan Dan Ketua <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2013 07:15 PM PST

'Ketua Cawangan Umno keluar parti, masuk KEADILAN'

40 peneroka Felda termasuk Ketua Cawangan dan Ketua Pemuda Umno Triang 1, Bera keluar parti ekoran tidak puas hati dengan penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH).

Kecewa dengan penipuan Felda, kumpulan itu menganggotai KEADILAN dalam majlis penubuhan Ranting Felda Triang 1, dekat sini, malam tadi sempena kemasukan mereka.

Borang keahlian diserahkan kepada Ketua Cabang Bera, Abas Awang.

Hadir sama, Timbalan Ketua Cabang, Bob Manolan.

Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal KEADILAN, Suhaimi Said berkata, peneroka terbabit yang juga ahli Umno kecewa ditipu janji manis Felda berhubung FGVH.

"Banyak perkara peneroka tak setuju, antaranya FGVH. Sebelum ini Felda menjanjikan kekayaaan dan kesenangan kepada peneroka tetapi apa yang mereka dapat hanya bebanan hutang," katanya ketika dihubungi.

Menurut Suhaimi, antara punca lain mendorong peneroka kawasan tersebut menyertai KEADILAN kerana pemimpin Umno peringkat pusat dan bahagian Bera tidak bersunguh-sungguh peduli nasib peneroka.

"Kelmarin, peneroka Felda Triang 2 berdemo tak puas hati dengan gaji yang mereka terima. Sebelum ini mereka tak kisah mengenai kebajikan kerja tetapi sejak tanah mereka digadai kepada FGVH, mereka rasa teraniaya, lebih-lebih lagi bila KWSP dan Socso tidak disedia," jelas Suhaimi.

Suhaimi yakin dengan perkembangan ini, peluang kemenangan cerah di Triang 1 dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemayam dalam pilihan raya umum nanti.

"Harapan cerah untuk menang. Kita sebelum ini meramalkan peluang 50-50 tetapi dengan kesedaran yang kian meningkat, kita yakin pengundi semakin berpihak kepada Pakatan Rakyat," katanya.

"Ini hanya permulaan, ramai lagi yang akan menyertai kita (KEADILAN) selepas ini," tambah Suhaimi.

"Pada 17 Februari, dua lagi Ranting akan dirasmikan di Kampung Kuala Tahan, dalam DUN Tahan. Dijangka 200 kemasukan ahli baru di sana," jelasnya.~ kd

Ahad <b>Di</b> Kuala <b>Triang</b> ~ Darimejastabux

Posted: 28 Oct 2012 07:13 AM PDT


Salam semuanya! Apa khabar? Masih dalam mood beraya? Bagaimana Ahad anda?

Terjumpa kawasan pantai baru hari ini. Terima kasih kepada Ayda, teman sekerja kerana membawa saya 'meneroka' kawasan ini di kampungnya. Kagum saya seketika. Tenang, aman - teruja melihat kawasan sekitar. Sepuluh bulan saya di Langkawi, baru kali ini Ayda membawa saya ke sini. Buat saya semakin sayang dah jatuh cinta kesekian kali dengan Langkawi :)

"Itulah you. Dah banyak kali I ajak, tapi you busy...".

Haha... saya tergelak. Ayda baik. Rajin dia menemani saya jika punya kelapangan.

Dari rumahnya, kami menaiki motor ke kawasan ini (dia berkeras meminta saya memarkir kereta di rumah).

"Naik motor lah syok! Boleh masuk kampung...".

Seakan kawasan di dalam syot-syot filem 'Ombak Rindu'- nah, saya kongsi dengan anda. Buat masa ni saya namakan dia 'Pantai German' (diambil sempena rumah pasangan dari Germany yang tinggal di hujung pantai). Saya pasti ke sini lagi. Thanks, Ayda!

IdaMan: 40 Peneroka Felda Termasuk Ketua Cawangan Dan Ketua <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2013 07:15 PM PST

'Ketua Cawangan Umno keluar parti, masuk KEADILAN'

40 peneroka Felda termasuk Ketua Cawangan dan Ketua Pemuda Umno Triang 1, Bera keluar parti ekoran tidak puas hati dengan penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH).

Kecewa dengan penipuan Felda, kumpulan itu menganggotai KEADILAN dalam majlis penubuhan Ranting Felda Triang 1, dekat sini, malam tadi sempena kemasukan mereka.

Borang keahlian diserahkan kepada Ketua Cabang Bera, Abas Awang.

Hadir sama, Timbalan Ketua Cabang, Bob Manolan.

Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal KEADILAN, Suhaimi Said berkata, peneroka terbabit yang juga ahli Umno kecewa ditipu janji manis Felda berhubung FGVH.

"Banyak perkara peneroka tak setuju, antaranya FGVH. Sebelum ini Felda menjanjikan kekayaaan dan kesenangan kepada peneroka tetapi apa yang mereka dapat hanya bebanan hutang," katanya ketika dihubungi.

Menurut Suhaimi, antara punca lain mendorong peneroka kawasan tersebut menyertai KEADILAN kerana pemimpin Umno peringkat pusat dan bahagian Bera tidak bersunguh-sungguh peduli nasib peneroka.

"Kelmarin, peneroka Felda Triang 2 berdemo tak puas hati dengan gaji yang mereka terima. Sebelum ini mereka tak kisah mengenai kebajikan kerja tetapi sejak tanah mereka digadai kepada FGVH, mereka rasa teraniaya, lebih-lebih lagi bila KWSP dan Socso tidak disedia," jelas Suhaimi.

Suhaimi yakin dengan perkembangan ini, peluang kemenangan cerah di Triang 1 dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemayam dalam pilihan raya umum nanti.

"Harapan cerah untuk menang. Kita sebelum ini meramalkan peluang 50-50 tetapi dengan kesedaran yang kian meningkat, kita yakin pengundi semakin berpihak kepada Pakatan Rakyat," katanya.

"Ini hanya permulaan, ramai lagi yang akan menyertai kita (KEADILAN) selepas ini," tambah Suhaimi.

"Pada 17 Februari, dua lagi Ranting akan dirasmikan di Kampung Kuala Tahan, dalam DUN Tahan. Dijangka 200 kemasukan ahli baru di sana," jelasnya.~ kd

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2013 01:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Mar 2013 01:49 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Feb 2013 02:05 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Feb 2013 01:13 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info

URL Sumber Asal :-

Ahad <b>Di</b> Kuala <b>Triang</b> ~ Darimejastabux

Posted: 28 Oct 2012 07:13 AM PDT


Salam semuanya! Apa khabar? Masih dalam mood beraya? Bagaimana Ahad anda?

Terjumpa kawasan pantai baru hari ini. Terima kasih kepada Ayda, teman sekerja kerana membawa saya 'meneroka' kawasan ini di kampungnya. Kagum saya seketika. Tenang, aman - teruja melihat kawasan sekitar. Sepuluh bulan saya di Langkawi, baru kali ini Ayda membawa saya ke sini. Buat saya semakin sayang dah jatuh cinta kesekian kali dengan Langkawi :)

"Itulah you. Dah banyak kali I ajak, tapi you busy...".

Haha... saya tergelak. Ayda baik. Rajin dia menemani saya jika punya kelapangan.

Dari rumahnya, kami menaiki motor ke kawasan ini (dia berkeras meminta saya memarkir kereta di rumah).

"Naik motor lah syok! Boleh masuk kampung...".

Seakan kawasan di dalam syot-syot filem 'Ombak Rindu'- nah, saya kongsi dengan anda. Buat masa ni saya namakan dia 'Pantai German' (diambil sempena rumah pasangan dari Germany yang tinggal di hujung pantai). Saya pasti ke sini lagi. Thanks, Ayda!

Panas: Video Eksklusif, Pelangai Mundur <b>Triang</b> Maju, Bukti - zakri ali

Posted: 28 Jan 2013 04:15 PM PST


 

Sesuatu yang amat menghairankan rakyat Pahang sekarang ialah isu berkenaan kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Triang yang diwakili oleh YB Leong Ngah Ngah dari parti DAP kini jauh lebih maju dari DUN  Pelangai yang merupakan kawasan yang diwakili oleh Menteri Besar Pahang, Dato' Sri Adnan Yaakob (foto) sendiri. 

Ramai yang tertanya-tanya kenapa DUN yang diwakili MB begitu mundur dari DUN yang diwakili oleh pembangkang sejak lima penggal yang lalu. 

Tempoh yang sama diambil untuk menjadi Wakil Rakyat, malahan Adnan dipercayai lebih lama lagi tapi kawasan beliau begitu mundur hingga ke hari ini.

 Bahkan dipercayai kini institusi kewangan hatta Bank Simpanan Nasional (BSN) sekali pun gagal disediakan oleh Adnan untuk rakyat di DUN Pelangai. 

Itu belum termasuk lain-lain kemudahan yang sepatutnya ada. Kesukaran berurusan dengan bank menyebabkan penduduk Pelangai terpaksa ke pekan Karak yang terletak hampir 40 kilometer dari kawasan terbabit. 

Ini amat memalukan dan tidak wajar berlaku sebenarnya. Kemajuan DUN Triang di bawah DAP lebih jauh dari apa yang disangka. Dalam sibuk-sibuk pembangkang diserang bertalu-talu, rupa-rupanya hakikat yang berlaku adalah sebaliknya. 

Bukankah ini tidak masuk dek akal kita. Fikirkan, dan buatlah tindakan untuk mengubah nasib dan masa depan anda sekarang. Ikuti video eksklusif produksi orangkacamata studio "Pelangai Mundur Triang Maju" ini.

[Kenapa kawasan MB boleh mundur?. Apa yang beliau lakukan selama ini?. Sudahlah banyak kawasan Hutan Simpan Kemasul kini dicerobohi oleh "orang dalam" yang dipercayai ada hubungan langsung dengan MB Pahang itu. Kini terdedah pula kemunduran kawasan terbabit. 
 
Ini menunjukkan pemimpin UMNO BN sebenarnya "cakap tak serupa bikin". Sama seperti yang dilakukan oleh Perdana Menteri, Najib Razak dalam isu air di Pahang selama ini. 
 
Berkokok di sana sini untuk menyelesaikan masalah air di tempat lain, tapi rakyat di negeri sendiri masih menderita masalah air yang tidak berkesudahan. 
 
Oleh itu, apakah rakyat boleh termakan lagi dengan omongan "janji ditepati" dan "rakyat didahulukan" seperti yang dicanang-canangkan oleh mereka selama ini. 
 
Oleh itu rakyat Pahang perlu bersedia untuk melakukan perubahan jika tidak mahu diri mereka terus diperkotak-katikkan oleh kerajaan sedia ada sekarang. 
 
Rakyat diarahkan ikut undang-undang dalam semua hal, tetapi mereka dengan rakus merompak hasil kekayaan negeri sewenang-wenang. 
 
Apakah kita mahu terus biarkan semua ini berlaku di depan mata kita gamaknya?. Selamatkan Pahang !!].
 
 
Pahang Daily Online

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Feb 2013 01:10 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Feb 2013 01:33 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Feb 2013 01:09 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

IdaMan: 40 Peneroka Felda Termasuk Ketua Cawangan Dan Ketua <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2013 07:15 PM PST

'Ketua Cawangan Umno keluar parti, masuk KEADILAN'

40 peneroka Felda termasuk Ketua Cawangan dan Ketua Pemuda Umno Triang 1, Bera keluar parti ekoran tidak puas hati dengan penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH).

Kecewa dengan penipuan Felda, kumpulan itu menganggotai KEADILAN dalam majlis penubuhan Ranting Felda Triang 1, dekat sini, malam tadi sempena kemasukan mereka.

Borang keahlian diserahkan kepada Ketua Cabang Bera, Abas Awang.

Hadir sama, Timbalan Ketua Cabang, Bob Manolan.

Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal KEADILAN, Suhaimi Said berkata, peneroka terbabit yang juga ahli Umno kecewa ditipu janji manis Felda berhubung FGVH.

"Banyak perkara peneroka tak setuju, antaranya FGVH. Sebelum ini Felda menjanjikan kekayaaan dan kesenangan kepada peneroka tetapi apa yang mereka dapat hanya bebanan hutang," katanya ketika dihubungi.

Menurut Suhaimi, antara punca lain mendorong peneroka kawasan tersebut menyertai KEADILAN kerana pemimpin Umno peringkat pusat dan bahagian Bera tidak bersunguh-sungguh peduli nasib peneroka.

"Kelmarin, peneroka Felda Triang 2 berdemo tak puas hati dengan gaji yang mereka terima. Sebelum ini mereka tak kisah mengenai kebajikan kerja tetapi sejak tanah mereka digadai kepada FGVH, mereka rasa teraniaya, lebih-lebih lagi bila KWSP dan Socso tidak disedia," jelas Suhaimi.

Suhaimi yakin dengan perkembangan ini, peluang kemenangan cerah di Triang 1 dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemayam dalam pilihan raya umum nanti.

"Harapan cerah untuk menang. Kita sebelum ini meramalkan peluang 50-50 tetapi dengan kesedaran yang kian meningkat, kita yakin pengundi semakin berpihak kepada Pakatan Rakyat," katanya.

"Ini hanya permulaan, ramai lagi yang akan menyertai kita (KEADILAN) selepas ini," tambah Suhaimi.

"Pada 17 Februari, dua lagi Ranting akan dirasmikan di Kampung Kuala Tahan, dalam DUN Tahan. Dijangka 200 kemasukan ahli baru di sana," jelasnya.~ kd

Ahad <b>Di</b> Kuala <b>Triang</b> ~ Darimejastabux

Posted: 28 Oct 2012 07:13 AM PDT


Salam semuanya! Apa khabar? Masih dalam mood beraya? Bagaimana Ahad anda?
Terjumpa kawasan pantai baru hari ini. Terima kasih kepada Ayda, teman sekerja kerana membawa saya 'meneroka' kawasan ini di kampungnya. Kagum saya seketika. Tenang, aman - teruja melihat kawasan sekitar. Sepuluh bulan saya di Langkawi, baru kali ini Ayda membawa saya ke sini. Buat saya semakin sayang dah jatuh cinta kesekian kali dengan Langkawi :)
"Itulah you. Dah banyak kali I ajak, tapi you busy...".
Haha... saya tergelak. Ayda baik. Rajin dia menemani saya jika punya kelapangan.
Dari rumahnya, kami menaiki motor ke kawasan ini (dia berkeras meminta saya memarkir kereta di rumah).
"Naik motor lah syok! Boleh masuk kampung...".
Seakan kawasan di dalam syot-syot filem 'Ombak Rindu'- nah, saya kongsi dengan anda. Buat masa ni saya namakan dia 'Pantai German' (diambil sempena rumah pasangan dari Germany yang tinggal di hujung pantai). Saya pasti ke sini lagi. Thanks, Ayda!

IdaMan: 40 Peneroka Felda Termasuk Ketua Cawangan Dan Ketua <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2013 07:15 PM PST

'Ketua Cawangan Umno keluar parti, masuk KEADILAN'

40 peneroka Felda termasuk Ketua Cawangan dan Ketua Pemuda Umno Triang 1, Bera keluar parti ekoran tidak puas hati dengan penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH).

Kecewa dengan penipuan Felda, kumpulan itu menganggotai KEADILAN dalam majlis penubuhan Ranting Felda Triang 1, dekat sini, malam tadi sempena kemasukan mereka.

Borang keahlian diserahkan kepada Ketua Cabang Bera, Abas Awang.

Hadir sama, Timbalan Ketua Cabang, Bob Manolan.

Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal KEADILAN, Suhaimi Said berkata, peneroka terbabit yang juga ahli Umno kecewa ditipu janji manis Felda berhubung FGVH.

"Banyak perkara peneroka tak setuju, antaranya FGVH. Sebelum ini Felda menjanjikan kekayaaan dan kesenangan kepada peneroka tetapi apa yang mereka dapat hanya bebanan hutang," katanya ketika dihubungi.

Menurut Suhaimi, antara punca lain mendorong peneroka kawasan tersebut menyertai KEADILAN kerana pemimpin Umno peringkat pusat dan bahagian Bera tidak bersunguh-sungguh peduli nasib peneroka.

"Kelmarin, peneroka Felda Triang 2 berdemo tak puas hati dengan gaji yang mereka terima. Sebelum ini mereka tak kisah mengenai kebajikan kerja tetapi sejak tanah mereka digadai kepada FGVH, mereka rasa teraniaya, lebih-lebih lagi bila KWSP dan Socso tidak disedia," jelas Suhaimi.

Suhaimi yakin dengan perkembangan ini, peluang kemenangan cerah di Triang 1 dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemayam dalam pilihan raya umum nanti.

"Harapan cerah untuk menang. Kita sebelum ini meramalkan peluang 50-50 tetapi dengan kesedaran yang kian meningkat, kita yakin pengundi semakin berpihak kepada Pakatan Rakyat," katanya.

"Ini hanya permulaan, ramai lagi yang akan menyertai kita (KEADILAN) selepas ini," tambah Suhaimi.

"Pada 17 Februari, dua lagi Ranting akan dirasmikan di Kampung Kuala Tahan, dalam DUN Tahan. Dijangka 200 kemasukan ahli baru di sana," jelasnya.~ kd

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved