ads

Sabtu, 18 Mei 2013

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


Prince Town Knight: <b>Janda Baik</b> Waterfall Ride - 12 May 2013

Posted: 12 May 2013 07:42 PM PDT

CORETAN DARI AZMAN BILAJI - TIMB. PENGERUSI PTK.... 
 
Tahniah kpd SK Event Management yg telah menganjurkan Jamboree ini. Satu event yang saya kira cukup menarik dan berjaya menambat hati riders yg telah datang dari seluruh pelusuk dan ceruk rantau negara.  Ini adalah coretan peribadi saya untuk dikongsi bersama.

CHALET : bagi kami yg datang jauh ni,  kenalah tidur sini satu malam. Sempat juga berBBQ malam tu lps pusing keliling kampung masa petang. BEST wo! Pagi tu air mandi pulak tak dok! Kena catu ka? Apa lagi, terjun sungai la! Brrr..
GOODIES BAG : ada magazine, power bar, t-shirt dan macam macam lagi kertas yg nilainya lebih kurang 25hinggit. Not bad, walaupun air minum, roti tak ada. 
TEMPAT PELEPASAN: agak sempit sikit la. Ada pulak late comers nak masuk depan. Biasa la tu kan? Belon Red Bull lambat pulak pasang. Kesian brader2 tu nak pasang dgn basikal yg dah conquer baris depan tu. apa taknya pukul 7 dah park basikal, tak sabar nak tunjunk kejantanan agaknya.. Next time boleh pasang malam sebelumnya yer!
SOUND SYSTEM. masa pelepasan tu sound system hancuss la bro.. Dapat juga la tangkap sikit2 butir bicara..
TREK. ni semua orang tau lah macana kan? Naik, naik, naik, turun junam. Adehh.. Saya ni bukan kaki DH, gerun la sikit tengok down hill tu, tambah ada alur laluan air yg dalam kat situ. Banyak juga bukit yg dapat ditawan tanpa tolak. Ha! Yg tolak basikal pun banyak jugak be! Terbaek la! Dah muka bumi dia macam tu nak buat macam mana. Cuma saya berpandangan , next time cuba cari jalan untuk MINIMISEKAN faktor yg boleh membahayakan  riders, contohnya seperti tiada lubang ditengah laluan dan yg sewaktu dengannya lah!
SIGNAGE: since tiada yg sesat, korang dapat full mark. Ada ke yg sesat?
MARSHALL / CREW : ramai yg berkampung di CP dan Water Point. Pembahagian air, pisang (siap tolong suap lagi; terima kasih adik) CP sticker tip top.  Laluan bertengkorak  (berhantu agaknya) tiada crew ditempatkan. Laluan laluan bahaya lain spt tebing gaung harus ditanda dgn jelas. Seorang rider kami mengalami kemalangan dan terhumban tepi gaung tapi terselamat jatuh kedalam gaung sebab tersangkut pada kayu balak.. Ouchh.. Adat la berMTB.. Alhamdulilah tak patah tulang, hanya kederaaan ligamen. Cuti berkayuh sebulan dua. 
FINISHING: banyak pulak kenderaan kiri kanan jalan! I dont envy you SK dalam bab ini. Ruang jalan terhad, kena serbu dgn beratus kenderaan. Yg ini kena beri perhatian serius. Sebab ni lah kita semua lambat makan tengahari kan? anyway, sampai ke finishing line, semua tersusun. SK sendiri yg kalungkan medal. Alamak apa yg berat sangat macam besi dumbell ni? Kellass la ko! Medal paling berat yg saya pernah terima. Orang lain tak tau la. 
LUNCH: super duper! Lazat. Makanan kampung memang terbaik. Sayur lemak labu, ikan masin, ulam, sambal belacan, ayam masak apa ntah! Walau pun makanan datang berfasa fasa, kita puas. Tapi saya musykil sedikit bila plate no tiada keratan utk makanan. Macam mana korang control makanan? Maknanya sesiapa je boleh darang makan? 
LUCKY DRAW. Not bad la! Apasal la no aku tak naik naik ni..tunggu sampai tertidur! Khemah utk riders menunggu cabutan bertuah, makan macam kurang. Jadi bila duduk bersepah sampai tepi tepi pagar dibalik sana nun, peluang utk kita bersama sama dibawah satu bumbung yang satu tu tidak ada. Tak dapat la kita beramah mesra yek?
Jadi, gitulah coretan saya serba sedikit. Apa apa pun tahniah untuk semua warga kerja jamboree ini dan seluruh warga kampung janda baik yg menerima kehadiran kami dengan baik. Pastinya kami akan datang lagi, insyaAllah.

CORETAN DARI MR T..

Alhamdulillah.. berakhir sudah perjalanan suka duka 25 pahlawan PTK yg mempertaruhkan nasib mereka di Janda Baik.. harapan utk mencari janda2 yg baik punya..hampeh.. langsung xde awek2 kampung seperti yg diura2kan.. Apapun semangat setia kawan sesama rider sekali lagi teruji.. semoga hubungan akrab ini terus berkekalan.. lepas ni dah bole buat family day kot .. mmg rugi Cap Ayam Tua tak ikut kita... 
Takziah utk Amin yg jatuh di downhill pertama lps CP1.. nasib baik kaki tak patah lps x ray semlm ptg kat spital Kulai.. kene rehat kurang2 2 bulan ni.. terkehel dkt ankle.. 
Ant yg menarik perjalanan kami di Janda Baik.
1. Terima kasih kpd Arab Kapet yg sampai sehari awal utk memudahkan urusan homestay.. harga homestay mmg event management dah markup.. dah la mahal.. kipas takde.. air kene catu.. tp reda' ajela
2. Seronok betul konvoi terutama sekali bila sampai Karak highway.. dah mcm gi race.. mencelah2.. 
3. Sampai homestay kul 4ptg.. terus bersiap2 kayuh utk mencarik Janda2 di kpg..  best la pemandangan kpg atas gunung.. segar sungguh udaranya.. dpt test trail utk road ptg tu.. mmg speed trail 13.4km.. advantage utk 27.5..
4. Lps kayuh ..terus berendam.. hehehe.. ada jugak sedaraku utk Salam Perantauan raya tahun ni
5. Petang tu Farid.. Dayat.. Nizam.. dan Lukman siapkan ayam utk barbecue.. rempah mmg terbaik air tgn diorang ni.. puas mkn...x payah susah2 nak kuar mkn order.. mmg rugilah CAT takde
6. Lps tu masing 2 sibuk setting terakhir beskal sebelum race besok
1. Kul 5 dah bangun amik turn utk mandi
2. Sampai kat starting line kul 7 pagi.. lepas parking beskal masing2 sibuk bergambar.. ada yg team Pentolli lah.. panaracer lah.. FCI laa.. 27.5.. 29er.. dah mcm2 team dlm PTK ni..
3. Abis sesi bergambar.. coach Lukman ambik alih tugas CAT utk warm up.. org luar kat sana pun terjeling 2 nengok team kata.. manalah pulak team yg sesat ni.. tak penah nampak pulak kat kuantan ni.. kerek je.. hehehe
4. Sebelum race organizer baru nak gantung red bull ballon..
5. Pelepasan race je dah bahya.. jalan kecik..kiri kanan kereta..hmmm nasib baik xde ape2... kat sini nampak team work ant Azmi, Ateng dan aku.. buat group utk palaton.. best tul mcm le tour de frace.. 
6. Road kampung kira best aarr... santai je turun naik bukit.. 13km tu.. 
7. Sampai je CP2 .. Ateng jatuh tonggeng.. nasib baik tak ape2
8. Masuk je offroad ade pulak tuan tanah jerit2.. "Woi.. sapa bagi korang masuk tanah aku ni".. tapi smlm kt FB organizer dah buat kenyataan rasmi.. ni semua salah faham je.. JKKKKK dah uruskan
9. Offroad punya trail mmg gila la.. panjat gunung tak abis2.. downhill pulak pacak2.. dah la tu alur air boleh tahan jugak kedalaman nya..
10. Summary utk teknikal problem smlm
     - Mr T screw stem loose dkt road lagi.. tu la berlagak sgt potong sayur mentornya kat corner jln kpg.. dah kene TULAH.. bayangkan bwk beskal dlm keadaan handle longgar smpi dekat CP2.. nasib baik la tak jatuh.. mmg dah bertasbih je dlm trail smlm.. terjerit2 dlm trail mintak tolong kalo ada rider2 yg ada allen key.. siap buat AKU JANJI dalam hutan.. thanks en John yg bagi pinjam allen key.. jasamu dikenang.. tak abis lagi.. saddle pulak tercabut.. terkejor2 kutip screw dlm trail...  apa pun percubaan pertama 29er mmg best la .. comfort.. 
     - Ateng 2 kali jatuh.. tapi xde apa 2
     - Arab carpet.. percubaan pertama 27.5..mengecewakan... tayar koyak masa amik lap.. masuk lobang... arab geger dtg menyelamat
     - Amin paling dahsyat.. jatuh masuk gaung.. nasib baik tak pengsan.. kalo tak tak taula sapa nak carik dia dalam gaung tu.. Rafid ngan Arif 1st rescue diikuti rider2 ptk yg lain.. lepas medic sampai terus bwk amin sampai balik base.. 
Result .. Tony 11, Lobang 12, Azmi 30, Amir 37, Mr T 74, Aten 75, Lukman 78, Nizam 92, Fauzan 103..yg lain aku tak dpt nak amik pasal nak uruskan Amin balik awal buat Xray
Apapun mmg GANAZ gunung Janda Baik ni.. 
RUGI BETUL SAPA YANG TAK PEGI
Gambo CM dah kuor .. nanti aku upload kat blog.. ada apa2 nak ditambah?? Aku nak sambung keje.. melambak2 keje menunggu ni


















06 di temerloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di temerloh - Google Blog Search


Detikdaily - BN gagal tunai janji wujudkan MRSM <b>di Temerloh</b>

Posted: 09 May 2013 01:16 PM PDT


You have attempted to access this site with an invalid User Agent.

If you think this is a mistake you can contact the site webmaster at tokayah(at)hotmail(dot)com.

Be SURE to include the following information in any email!
User Agent: none
Remote Address: 107.23.207.126
Client IP: none
Forwarded For: none

Lagi Berita: Saifuddin Abdullah tewas <b>di Temerloh</b>

Posted: 05 May 2013 09:23 AM PDT


TEMERLOH - Pakatan Rakyat (PR) meraih kemenangan mengejutkan di Temerloh dengan merampas kerusi Parlimen Temerloh, Dun Mentakab dan kekal di Dun Kuala Semantan tetapi tewas kepada Barisan Nasional (BN) di Dun Lanchang.

Ketua Pemuda Pas, Nasrudin Hassan menang ke atas Datuk Saifuddin Abdullah dengan majoriti 1,070. Nasrudin memperoleh 28,267 undi manakala Saifuddin Abdullah memperoleh 27,197 undi.

Pas kekal di Dun Kuala Semantan dengan majoriti 2,685 undi menerusi kemenangan Syed Hamid Syed Mohamed yang mendapat 12,101 undi menewaskan Mohammad Anuar Mohd Yunus dari BN yang mendapat 9,416

Calon DAP Melayu, Tengku Zulpuri Shah Raja Puji turut membuat kejutan apabila meraih 7,481 undi menewaskan penyandang Datuk Chuah Boon Seong yang mendapat 5,690 undi dengan majoriti 1,791.

Bagaimanapun BN kekal di Dun Lanchang apabila calonnya Datuk Mohd Sharkar Shamsudin meraih 10,393 undi manakala lawannya Ahmad Nizam Hamid dari PKR meraih 9,266 undi dengan majoriti 1,127.
Sementara itu, Saifuddin mengucapkan tahniah kepada pencabarnya, Nasrudin.

"Saya ucapkan tahniah kepada @Tantawi100 yang menangi Parlimen Temerloh dengan majoriti 1,070 undi. Saya ucapkan terima kasih kepada para pengundi yang membuat pilihan," kata beliau menerusi twitter sebentar tadi. - SH

Mengejutkan.

06 di beserah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di beserah - Google Blog Search


Pantai <b>Beserah</b> | DrPlaces

Posted: 04 Sep 2009 06:30 PM PDT

Pantai Beserah atau Pekan Beserah, salah satu desa nelayan di Pahang, dihubungi dengan jalan darat dari Kuantan atau Kemaman. Ia terletak 8 km dari Kuantan menuju Kemaman, Terengganu oleh jalan pesisiran laut. Juga dapat dicapai dengan perkhidmatan awam seperti teksi atau bas awam. Pekan ini terletak pada latitud 3°51'26.51″U dan longitud 03°21'51.16″T. Beserah adalah sebuah desa nelayan dan dikenali sebagai pengeluar dan pembekal berbagai produk hasil dari laut contohnya ikan masin.

Tapi apa yang banyak orang tidak tahu satu teknik yang sangat unik dari nelayan Beserah adalah mereka menggunakankan kerbau (yang tidak biasa dilihat di tepi pantai), untuk pemunggahan ikan dengan perahu ke tempat pendaratan ikan. Beserah terletak hanya kira-kira 10 kilometer dari bandar Kuantan. Perusahaan kain batik dan perusahaan kecilan kraftangan dari kerang laut dan tanaman tempatan (kelapa) dapat ditemui di Beserah.

Attractions

di negeri pahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pahang - Google Blog Search


Cerai Taklik Dan Lafaz Taklik Selepas Akad Nikah <b>Di Negeri Pahang</b>

Posted: 01 May 2013 12:08 PM PDT

Abu Nuha May 02,2013

1.Apakah jatuh talak bila berlaku seperti ini: semasa bergaduh, suami berkata begini " berapa kau hendak cakaplah" jawab isteri " ikutlah semuanya kuasa awak". selepas itu suami diam dan tidak berkata-kata apa-apa. Selepas itu suami berbaik semula dengan isterinya dan tidak pernah mengulangi perbuatan/perkataan itu lagi. Dan satu perkara lagi saya ustaz menyiarkan lafaz taklik lepas nikah di Pahang.

Tidak jatuh talak dengan kata-kata sedemikian


Source : http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/56795

06 di ketari - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di ketari - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 17 May 2013 07:43 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Mar 2013 07:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

06 di chenor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di chenor - Google Blog Search


Safiah Ibrahim: ~ Kenduri kawin <b>di Chenor</b> ~

Posted: 22 Dec 2012 06:47 AM PST

Eh. Kenapa saya rasa tajuk tu sangat skema?

Perkahwinan Sharifah Fatimah dan Syed Ridhuan di Kampung Bunian, Chenor.

Moga ikatan suci mereka akan berkekalan sampai ke syurga. Bahagia mereka di sulami gembira.

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jan 2013 07:12 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jan 2013 07:50 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jan 2013 07:34 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Jan 2013 07:38 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Nov 2012 07:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2012 07:37 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jun 2012 07:25 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 07:24 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 07:10 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2012 07:33 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2012 07:42 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2012 07:39 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

17 Jun 2011 :

Shift sebelah pagi dari pukul 8.30 pagi-12.00 tengahari di bilik Pesta Konvo bersama Wan.

Janganlah banyak sangat briefing nye. Keh tok gemor menulis report. Yang penting, selama aku duty, kofem nak curi keluar. Beb, dah masuk due date submit assignment. Aku tak print,burn,binding satu habuk lagi ni. Hari ni kedai semua cari pasal aku. Asal aku pergi je, tutup. Mudah-mudahan esok berjalan dengan lancar.

8.15 malam pulak, bengkel pengurusan komunikasi Pesta Konvo. HO HO HO, ada juga kursus komunikasi. Adoiilaahh. NAK PERGI TAK NAK PERGI NAK PERGI TAK NAK PERGI

18 Jun 2011 :

Watikah Perlantikan Seketariat Pesta Konvo di Canselori. Wajib kepada MT (Majlis Tertinggi.) Aminnnn. Selamat tak payah pergi. Lega !

20 Jun 2011 :

Peperiksaan Akhir : PMPI di DKTAMS pada jam 8.30 pagi-11.00pagi. Selepas di DKTAMS, tak sempat dah aku nak balik bilik rasanya. Jam 12.00 tengahari-5.00 petang shift sebelah petang di bilik Pesta Konvo bersama Ana. Memang sah, angkut semua buku-buku untuk study. Jangan kacau aku study walaupun tengah duty.

21 Jun 2011 :

Peperiksaan Akhir : KU di DKTAMS pada jam 8.30 pagi-11.00 pagi. Habis exam, berkejar balik KKM untuk kemas barang. HAA, petang-petang la check out dari KKM. Lagipun, kunci bilik di UO dah ada. Tak payah la nak berkejar dengan waktu pejabat.

Lunyai aku macam ni asyik nak berkejar. Kereta sewa pun tak cari dan booking lagi. Adooii

24 Jun – 26 Jun 2011 :

Kursus Pemantapan Pesta. Tempat masih menjadi tanda tanya. Aigooo, berkem la plak kalau dibuat luar daripada UKM. huhu.

2 Julai 2011 :

Undangan Majlis Perkahwinan Fiza dan pasangan di Taman Pelangi. Kalau Pesta tak tahan aku, aku akan cuba pulang. Masalahnya, nak ambil cuti, kena mohon 3 hari lebih awal. Kang, ada je aku cabut balik. HA HA HA. Muni ! Think your credit. Ok. Fine ==!

and, saya dipelawa oleh Kak Lida untuk menjadi fasilitator program motivasi di SM Teknik Pertanian di Chenor, Pahang. Interesting ! Nak ikut. Semua ditanggung, yang penting jadi fasi. TAPI, [sob sob sob], 3 hari 2 malam bermula pada 17 Jun sehingga 19 Jun 2011. Kalau join, tak study la jawabnya. Manakan sama study tempat sendiri dengan tempat orang. Tempat jatuh lagi ku kenang [Gara-gara jatuh hari itu]. :D

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2011 12:00 AM PDT

17 Jun 2011 :

Shift sebelah pagi dari pukul 8.30 pagi-12.00 tengahari di bilik Pesta Konvo bersama Wan.

Janganlah banyak sangat briefing nye. Keh tok gemor menulis report. Yang penting, selama aku duty, kofem nak curi keluar. Beb, dah masuk due date submit assignment. Aku tak print,burn,binding satu habuk lagi ni. Hari ni kedai semua cari pasal aku. Asal aku pergi je, tutup. Mudah-mudahan esok berjalan dengan lancar.

8.15 malam pulak, bengkel pengurusan komunikasi Pesta Konvo. HO HO HO, ada juga kursus komunikasi. Adoiilaahh. NAK PERGI TAK NAK PERGI NAK PERGI TAK NAK PERGI

18 Jun 2011 :

Watikah Perlantikan Seketariat Pesta Konvo di Canselori. Wajib kepada MT (Majlis Tertinggi.) Aminnnn. Selamat tak payah pergi. Lega !

20 Jun 2011 :

Peperiksaan Akhir : PMPI di DKTAMS pada jam 8.30 pagi-11.00pagi. Selepas di DKTAMS, tak sempat dah aku nak balik bilik rasanya. Jam 12.00 tengahari-5.00 petang shift sebelah petang di bilik Pesta Konvo bersama Ana. Memang sah, angkut semua buku-buku untuk study. Jangan kacau aku study walaupun tengah duty.

21 Jun 2011 :

Peperiksaan Akhir : KU di DKTAMS pada jam 8.30 pagi-11.00 pagi. Habis exam, berkejar balik KKM untuk kemas barang. HAA, petang-petang la check out dari KKM. Lagipun, kunci bilik di UO dah ada. Tak payah la nak berkejar dengan waktu pejabat.

Lunyai aku macam ni asyik nak berkejar. Kereta sewa pun tak cari dan booking lagi. Adooii

24 Jun – 26 Jun 2011 :

Kursus Pemantapan Pesta. Tempat masih menjadi tanda tanya. Aigooo, berkem la plak kalau dibuat luar daripada UKM. huhu.

2 Julai 2011 :

Undangan Majlis Perkahwinan Fiza dan pasangan di Taman Pelangi. Kalau Pesta tak tahan aku, aku akan cuba pulang. Masalahnya, nak ambil cuti, kena mohon 3 hari lebih awal. Kang, ada je aku cabut balik. HA HA HA. Muni ! Think your credit. Ok. Fine ==!

and, saya dipelawa oleh Kak Lida untuk menjadi fasilitator program motivasi di SM Teknik Pertanian di Chenor, Pahang. Interesting ! Nak ikut. Semua ditanggung, yang penting jadi fasi. TAPI, [sob sob sob], 3 hari 2 malam bermula pada 17 Jun sehingga 19 Jun 2011. Kalau join, tak study la jawabnya. Manakan sama study tempat sendiri dengan tempat orang. Tempat jatuh lagi ku kenang [Gara-gara jatuh hari itu]. :D

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full content generated by Get Full RSS.

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 07:27 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Aku ingatkan kat muar je ada sarapan satay pagi-pagi rupanya kat Chenor pun ada. Encik Haja driver vendor HIS yang tahu setiap pagi Khamis ada pekan sehari di Chenor. Rasanya dalam 15 minit jugalah perjalanan dari ...

SAJE SUKA-SUKA: Pekan Sehari <b>Chenor</b> dan Pasar malam Temerloh

Posted: 29 Apr 2012 07:19 PM PDT

 Minggu lepas tetiba kena outstationlah pulak ke Hospital Temerloh. Sebelum ni Charles yang pernah pergi tapi sebab opis buat validation kat Terengganu dan dia kena pergi manakala Cik Syuhada pulak kena pergi Melaka pasal SMRP webbase akhirnya boss noted nama aku bersama dengan Dr Nizam. Jadi pagi Selasa pergi dan balik serta sampai rumah petang Jumaat. 4 Hari berkampung kat Hospital Temerloh.

 Sepanjang di sana kami menginap di Hotel Jelai. Setiap hari pi hospital Temerloh semak reten dengan sistem HIS. Sekurang-kurangnya aku paham kenapa Datuk Bahari terus stop gunakan manual sebab selagi manual ada, user tak update gunakan sistem HIS jadi data banyak yang hilang.

 Oklah sebenarnya nak cerita pasal Pekan Sehari Chenor dimana pada pagi Khamis kami telah di bawa oleh Encik Farhan sarapan satay di pasar pagi Chenor. Aku ingatkan kat muar je ada sarapan satay pagi-pagi rupanya kat Chenor pun ada. Encik Haja driver vendor HIS yang tahu setiap pagi Khamis ada pekan sehari di Chenor. Rasanya dalam 15 minit jugalah perjalanan dari Temerloh menghala ke Chenor tapi best sebab masuk kampung. Ni kalau musim buah mesti lagi best sebab di sepanjang jalan mesti ada gerai menjual buah-buahan. Fresh dari kebun tu. Tapi tenguk pokok buah-buahan sedang berputik. Agaknya nak puasa nanti masak kut.


Fuh berasap-asap tu bakar satay
Tada ni lah satay ayam yang kami order dan makan berempat.
Sungguh menyelerakan kan. Rasanya pun sodap. hehehehehe Tapi aku larat sampai 4 ketul je sebab tak tahu pun kalau Encik Farhan orang BPM nak ajak kami makan satay. Kalau tahu tak payahle sarapan kat hotel . Boleh belasah banyak2 kat situ. hehehe Dr Nizam pulak terus je orde  nasi berlauk sebab sejak semalam perutnya asyik memulas sakit perut. Dia kata dah beberapa kali masuk tandas. Tu sebab pagi tu lambat turun sebab asyik pi masuk keluar tandas. Sian Dr.
Encik Farhan siap tapau bawa balik lagi untuk family dia. Sebab sedap sangat kut.
Gerai buah-buahan yang menjual buah salak yang lain sikit paternnya. Bujur pipih bentuknya.

Sayuran kampung. Tenguk Pekan sehari teringat pulak pasar Sabtu di Pekan Parit Sulong yang selalu aku pergi dulu kalau balik kampung. Best sebab makanannya murah, sayur-sayuran kampung yang pelbagai jenis dan macam-macam boleh didapati dengan murah. Kalau pergi emmmm emmang sarat tangan penuh dengan makanan. Hish lama sungguh tak pi Pekan Sabtu di Parit Sulung.
 Petangnya pulak sebelum Encik Farhan balik KL kami tumpang kenderaan untuk balik ke Hotel. Tapi sebelum tu cari makanan dulu buat balik hotel untuk makan malam. Dan kebetulan pula sampai Temerloh nampak lah pulak pasar malam yang berhampiran dengan sungai Temerloh. Wah macam-macam makanan sampai tak tahu nak makan apa.
Buah Asam Pelam yang datangnya dari India. Mahal ni sekilo RM 10. Geram juga dan rasa nak beli tapi fikir balik nak bawa balik nanti huh terus tak jadi beli. Berat tu wei. Alangkan Encik Farhan beli sekilo dia dapat 1 biji besar dan sebiji kecil nak cukupkan sekilo. hah nampak tu berat almaklum besar tau buahnya.
Pelbagai jenis Buah salak. Ada 3 jenis dari 3 tempat. Dia ada cakap datang dari mana tapi aku lupa. Tak dapat recall balik lokasinya. hehehe
Mee kari ado mee sup pun ado. Aku beli Meehoon sup je. Lepas tu terlupa takde sudu. Sampai hotel kita orang pinjam sudu nak buat makan malam.
Balik kerja orang ramai berdudyun-duyun sampai.
Itulah ekspedisi jalan-jalan cari makan di Temerloh.

Fokus Parlimen Maran: Perubahan bakal berlaku <b>di Chenor</b> « Nana <b>...</b>

Posted: 26 Jul 2012 12:08 PM PDT

CHENOR – Majlis Tindakan Dun (MTD) Chenor yakin penduduk kawasan Chenor akan membuat perubahan dengan menyokong calon Pas sekali gus memberi mandat kepada Pakatan Rakyat (PR) untuk memimpin kerajaan secara berkebajikan dan adil.

Penyelarasnya, Ramli Awang Abdul Rahman berkata, hasrat utama PR yang dianggotai Pas, PKR dan DAP adalah untuk membela nasib rakyat semua kaum yang ditindas kerajaan Barisan Nasional (BN) selama ini.

"Pakatan yang diajar oleh Islam dinamakan tahaluf (kerjasama politik). Dalam satu negara, kita berpakat menegakkan keadilan dan membanteras kezaliman.

"Kita perlu mengajar pengundi memahami dengan betul perbezaan antara Pas dan Umno serta perbezaan PR dengan BN.

"Pas tegakkan Islam sepertimana dalam al-Quran dan Umno anggap Islam hanyalah agama rasmi dalam Perlembagaan (Persekutuan) yang digubal British," katanya.

Ramli berkata, jentera pilihan raya Pas Kawasan Maran kini sudah bersiap sedia untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) akan datang dengan menyediakan pelbagai keperluan asas jentera di peringkat akar umbi bagi memudahkan pergerakan ahli.

Menurutnya, komitmen yang ditunjukkan ahli parti yang mendekati pengundi tanpa mengira latar belakang amat diperlukan kerana kekuatan jentera pilihan raya bergantung pada kerja di peringkat akar umbi.

"Kami kini bersedia untuk mengerakkan jentera pada bila-bila masa dan fokus sekarang adalah untuk terus memastikan jentera berjalan lancar.

"Rakyat sudah terbuka dan bijak menilai malah perkembangan kemudahan internet membuka ruang kepada mereka untuk mendapatkan maklumat daripada pelbagai sumber yang boleh dipercayai dan bukan hanya pada satu pihak sahaja," katanya.
/SN

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Nov 2012 07:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Nov 2012 08:02 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Nov 2012 07:33 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Laman Basikal: Kayuhan <b>Chenor</b> (ngayuh ke sungei) 1

Posted: 27 Oct 2012 09:05 PM PDT

Bersempena pesta air di Pekan Lama Chenor telah diadakan juga Kayuhan Chenor yang di namakan Moh Kayuh ke Sungai.
 01 Garisan permulaan adalah tapak pekan sehari lama Chenor di tebing sungai pahang. Terlihat seketika kelibat Musairi Musa.
 02 Bersemangat nak mulakan kayuhan Chenor.
 04Setelah sampai kembali ke Pekan Sehari Lama Chenor (tapak permulaan) peserta Kayuhan Chenor dapat makan mee hon.
 05 Abah bersama kumpulan Semantan MTB. Mereka sedang dalam perancangan mengadakan Jambori Temerloh/Patin.
 06 Peserta Semantan dengan peserta Giant.
 08 Nombor pendaftaran untuk setiap basikal yang menyertai Kayuhan Chenor. Nombor ini juga digunakan untuk cabutan bertuah. Hadiah utama adalah body basikal jenama Scott dan sebuah basikal fixie. Body dimenangi oleh kaum ibu manakala fixie dimenangi oleh kaum bapa.
 09 Berihat setelah sampai.

taklimat ke kolej vokasional <b>chenor</b> program selepas pmr

Posted: 11 Jan 2013 07:40 PM PST

TAKLIMAT KE KOLEJ VOKASIONAL CHENOR MARAN 
PROGRAM SELEPAS PMR UBK SMK JENGKA 2 2012
 Taklimat Kemasukan Ke Kolej Vokasional Chenor 
Taklimat disampaikan Kaunselor Kolej Vokasional Chenor
Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Nampaknya begitu ramai yang berminat untuk memohon mungkin disebabkan oleh Sekolah Vokasional telah dinaiktaraf menjadi kolej dan pendidikan sehingga Diploma. Samada soalan di blog cikgukaunseling.com mahupun daripada para pelajar SMKLH sendiri.
 Bahkan ada pelayar yang meminta saya membuat artikel berkaitan Kolej Vokasional. Saya minta maaf saya tak dapat penuhi hajat itu memandangkan saya perlu utamakan komitmen utama saya terhadap core business saya di sekolah di mana saya Allah hantarkan saya.
Bagaimanapun, pelayar dan pelajar yang hendak mengetahui Konsep Kolej Vokasional, bagi calon PMR 2012 di SMK Jengka 2, Unit Bimbingan Kaunseling telah pun mengadakan taklimat berkaitan khas untuk lepasan PMR 2012. Kiranya gambar Program Selepas PMR pada entry ini adalah entry tertangguh saya. Takpelah yang penting Laporan Program Selepas PMR SMK Jengka 2 telah pun saya dan rakan-rakan setugas hantar kepada Puan Pengetua Cemerlang SMK Jengka 2, Puan Hajah Wan Maimun Bt Wan Nawi.
Bagi yang ingin tahu Kolej Vokasional sila ikuti Konsep Kolej Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia, sila klik muat turun di sini bagi mengetahui lebih lanjut. Artikel disediakan oleh Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia, Hj Ahmad Tajudin Bin Jab.
Ada juga pelajar yang bertanya ke manakah halatuju selepas SPM KLIK DI SINI bagi yang mengambil aliran teknikal? Salah satunya, adalah Aliran Teknikal Kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia  di sini.
SM Teknik Pertanian Chenor merupakan sebuah sekolah berasaskan teknik dan vokasional yang menumpukan kepada pertanian dan satu-satunya sekolah pertanian di negeri Pahang. Sekolah ini telah banyak melahirkan ramai usahawan dan tenaga teknikal berkaitan bidang pertanian.
Kini Sekolah Teknik Pertanian Chenor telah dinaik taraf menjadi KOLEJ VOKASIONAL CHENOR.
Sedikit info menarik sistem pembelajaran di Kolej Vokasional bagi Aliran SKM ialah dari sistem pembelajarannya. Sistem pembelajaran dan masa juga berubah menjadi 8.00 pagi hingga 5.00 petang dan pengenalan sistem semester. 
Tidak rugi pun masuk Kolej Vokasional ini. Ok, cuba buat kiraan dari segi usia. Kebiasaannya pelajar akan menamatkan SPM pada usia 17 tahun dan masuk ke IPT usia 18 tahun. Sambung pelajaran di IPT untuk peringkat Diploma 3 tahun dan tamat pada usia 21 tahun. 
Berbanding mengambil peringkat Diploma di Kolej Vokasional usia 16 tahun selama 4 tahun dan tamat pada usia 20 tahun. Walaupun jurang masa hanya setahun tetapi dari segi kos masa dan belanja dapat dikurangkan. 
       Ramai yang tidak menyedari, sekolah ini merupakan antara sekolah yang banyak menyumbang pelajar-pelajar yang berjaya dalam bidang akademik dan teknikal pertanian. Usaha pihak sekolah dalam memajukan potensi diri pelajar amat baik dan satu kebanggaan bagi daerah Maran sendiri. Dengan adanya kemahiran-kemahiran pertanian dan perladangan, kita percaya dapat melahirkan ramai tenaga penting untuk kemajuan negara kita.


 

 Bidang pertanian yang luas dan cukup banyak peluang kerjaya, mampu direalisasikan oleh sekolah ini. Antara fokus kemahiran yang dilaksanakan adalah seperti pertanian, perikanan, perladangan, ternakan dan teknikal.

Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang telah bermula 2009, telah membuktikan peranan SMT Pertanian mampu melahirkan ramai tenaga mahir dalam bidang pertanian. SKM bukan sahaja mengambil para pelajar yang agak ketinggalan dalam akademik, tetapi mampu menjadikan pelajar ini berjaya dalam dalam bidang pertanian. 

Mengikut perbualan dengan Guru Penyelaras SKM, Tuan Haji Jamludin bin Abdullah, beliau berkata,"SKM menjadi alternatif kepada pelajar yang tercicir dalam akademik (PMR) untuk mendapatkan kemahiran dalam bidang pertanian. Kita bersedia menerima mereka bagi memastikan mereka juga mampu berjaya terutama dalam bidang pertanian".

       Pelajar yang mengikuti SKM tidak difokuskan kepada akademik tetapi diajar dan dinilai dalam kemahiran seperti bercucuk tanam, menternak dan pengurusan pertanian. Mereka melaksanakan amali sepanjang proses pembelajaran mereka.

 Penilaian dibuat dengan adanya pemantauan daripada guru penilai dan diselia oleh Jabatan Teknikal dan vokasional, Kementerian Pertanian dan sebagainya. Setelah menjalani pengajian selama dua tahun, mereka akan ditawarkan menerus pengajian di sebuah Kolej di bawah SIME DARBY. Pengajian akan ditanggung oleh SIME DARBY dan akan diambil bekerja sebagai tenaga mahir terus di bawah syarikat berkenaan. 

SUMBER; http://ppdmaran.blogspot.com/2010/07/singgah-sebentar-sm-teknik-pertanian.html

 KURSUS-KURSUS YANG DITAWARKAN;

Konsep Kolej Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia, sila klik muat turun di sini bagi mengetahui lebih lanjut. Artikel disediakan oleh Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia, Hj Ahmad Tajudin Bin Jab.

Artikel DI BAWAH dipetik daripada WIKIPEDIA Bahasa Melayu:

Sekolah Menengah Teknik Chenor (Pertanian) atau nama ringkasnya SMT Chenor (Pertanian), merupakan sebuah Sekolah menengah tinggi yang terletak di Bandar Baru Chenor.
Pada 2009, Sekolah Menengah Teknik Chenor (Pertanian) memiliki 182 pelajar lelaki dan 148 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 330 orang. Ia mempunyai seramai 61 orang guru.2009

Sejarah

Sekolah ini dibuka pada tahun 1961 dengan nama Sekolah Lanjutan Kampong Chenor. Penubuhan sekolah ini adalah selaras dengan cadangan 2 dan 3 dalam Laporan Rahman Talib (1961) iaitu cadangan ke-2 berbunyi " Untuk menampung semua murid sekolah rendah naik ke sekolah menengah", maka sekolah lanjutan ditubuhkan. Sekolah jenis ini akan menawarkan khusus vokasional selama 3 tahun iaitu murid-murid yang gagal memasuki sekolah akedemik dapat dilatih untuk memperolehi kemahiran-kemahiran dalam bidang pekerjaan.

Cadangan ke-3 berbunyi " untuk mengatasi masalah kekurangan guru di sekolah pelajaran lanjutan ini, guru-guru akan dilatih separuh masa selama 3 tahun. Guru-guru ini akan menghadiri latihan dalam bidang vokasional di pusat-pusat latihan yang berhampiran pada setiap hujung minggu sambil menjalankan tugas di sekolah mereka.

Sekolah Pelajaran Lanjutan telah dibubarkan disebabkan tiada sambutan daripada orang ramai kerana sekolah ini tidak menyediakan peperiksaan yang diiktiraf oleh kerajaan dan menghadapi masalah kekurangan guru-guru teriatih dan mahir. Mulai tahun 1970, Sekolah Pelajaran Lanjutan telah menjadi Sekolah Menengah Vokasional (Pertanian) Chenor, Pahang.

Penubuhan Sekolah Menengan Vokasional adalah selaras dengan dasar kerajaan yang melaksanakan Sistem Pendidikan Aneka Jurusan bagi sekolahsekolah menengah rendah mulai tahun 1965 di bawah Sijil Rendah Pelajaran. Selepas itu muridmurid akan meneruskan pelajaran di sekolah menengah atas sama ada akademik atau vokasional.

Kemasukan pelajar pertama ke Sekolah Menengah Vokasional Pertanian Chenor pada tahun 1970 ialah seramai 55 orang dengan tenaga pengajar seramai 4 orang. Mereka dianggap sebagai kumpulan perintis dan terpaksa menghadapi masalah dalam keadaan serba kekurangan.
 
Matapelajaran akademik yang diajar ialah Bahasa Melayu, Bahasa lnggeris,ilmu Hisab (Vokasional), Sains Am, Pengetahuan Agama Islam, dan Kajian Kemasyarakatan. Manakala, matapelajaran pertanian pula ialah Pengurusan Ladang, Pengeluaran Tanaman, Pengeluaran Ternakan, Kultura Kebunan, Pengurusan Tanaman, Kejenteraan Ladang dan Kaji Teknik Makanan. Semua pelajar dikehendaki mengambil semua matapelajaran di atas selama 2 tahun. Pengajaran teori disampaikan secara formal di bilik darjah pada waktu pagi manakala pengajaran amaii pula dijalankan di ladang dan bengkel pada waktu petang, hujung miggu dan hari kelepasan am.

Pada tahunl989, peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional telah diperkenalkan iatu mata pelajaran akademik adalah mata pelajaran yang sama seperti dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia. Mata pelajaran pertanian pula disusun semula menjadi kumpulan utama dan elektif. Pelajar diwajibkan mengambil matapeljaran Pengeluaran tanaman Dan Pengeluaran Ternakan serta manamana satu daripada matapelajaran Horlikultur, Hiasan dan Lanskap, kejenteraan Ladang atau Pengurusan Ladang.

Pada Tahun 1999, Sekolah Menengah Vokasional Pertanian Chenor talah dinaikakn taraf ke Sekolah Menengah Teknik yang menawarkan 2 aliran iaitu aliran vokasional dan aliran teknikal.Aliran teknikal menawarkan khusus Kejuruteraan Jentera dengan pelajar seramai 17 orang termasuk seorang sahaja pelajar perempuan. Mata pelajaran elektif yang perlu diambil oleh pelajar kejuruteraan jentera ialah Matematik Tambahan,Fizik Kimia, Lukisan Kejuruteraan dan Pengajian kejuruteraan jentera.

Pada tahun berikutnya, aliran teknikal telah mengalami pertambahan pelajar kepada 34 orang. Manakala, pada tahun 2OO2 ,jurusan di dalam aliran teknikal yang ditawarkan telah bertambah iaitu Kejuruteraan Awam, Kejuruteraan ELektrik dan Agroteknologi yang merangkumi 9 aliran teknikal dan 7 kelas aliran vokasional. Selaras dengan perkembangan ini, sekolah telah berubah wajah dengan mula terbinanya kemudahan insfranstruktur seperti asrama, bangunan, makmal sains, makmal kejuruteraan, dewan dan lain-lain lagi bagi mengantikan kebun-kebun tanaman dan kandang haiwan ternakan.

Pada tanggal 28 ogos 2002, Sekolah Menengah Teknik (Pertanian) Chenor telah mempunyai lagu sekolah yang mula dinyanyikan secara rasmi sempena Hari Titisan Sejarah. Lagu sekolah ini adalah hasil ciptaan dan liriknya ditulis oleh pelajar sekolah ini iaitu saudari Nurulhaida bt. Abdul Manaf dari kelas 4. Pengajian Kejuruteraan Awam 1.

Sekolah Menengah Teknik Pertanian Chenor ini menyediakan 7 kursus pertanian antaranya ialah:

Kursus Subjek
Agrotrknologi (Teknikal)
  • Bahasa Melayu
  • Bahasa Inggeris
  • Mathematics
  • Sejarah
  • Pendidikan Islam
  • Biology
  • Chemistry
  • Physics
  • Additional Mathematics
  • Pengajian Agroteknologi
Hortikultur Hiasan Dan Landskap (Vokasional)
  • Bahasa Melayu
  • Bahasa Inggeris
  • Mathematics
  • Sejarah
  • Pendidikan Islam
  • Science
  • Hortikultur Hiasan Dan Landskap
  • Kejenteraan Pertanian
Agroindustri Tanaman (Vokasional)
  • Bahasa Melayu
  • Bahasa Inggeris
  • Mathematics
  • Sejarah
  • Pendidikan Islam
  • Science
  • Pengeluaran Tanaman
  • Pemprosesan Hasil Pertanian
Agroindustri Ternakan (Vokasional)
  • Bahasa Melayu
  • Bahasa Inggeris
  • Mathematics
  • Sejarah
  • Pendidikan Islam
  • Science
  • Pengeluaran Ternakan
  • Pemprosesan Hasil Pertanian
Teknologi Tanaman (Vokasional)
  • Bahasa Melayu
  • Bahasa Inggeris
  • Mathematics
  • Sejarah
  • Pendidikan Islam
  • Science
  • Pengeluaran Tanaman
  • Kejenteraan Pertanian
Juruteknik Rendah Akuakultur (SKM)
Pekerja Am Pertanian (SKM)

Alamat

Sekolah Menengah Teknik Chenor
Bandar Baru Chenor
28100, Chenor
Pahang, Malaysia
Telefon = 6092995330
Fax = 6092996360

06 di kuala lipis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala lipis - Google Blog Search


KEMALANGAN MAUT <b>DI</b> BUKIT 7, <b>KUALA LIPIS</b>, PAHANG...

Posted: 15 May 2013 09:19 AM PDT

Aku sekarang dalam rangka lawatan kerja ke Wilayah Pahang merangkumi Daerah Raub, Kuala Lipis, Jerantut, Tembeling Tengah dan Kuantan bermula 14 hingga 18/5/2013.

Rabu, 15 Mei, 2013 jam 4 petang..Sebaik sahaja selesai menjalankan tugas-tugas pelupusan di Kawasan Sg. Temau, Kuala Lipis, Pahang, aku bersama team, meneruskan perjalanan menuju ke Kawasan Cheka, Jerantut, untuk melakukan tugas-tugas di Kawasan-kawasan yang seterusnya.
Ketika tiba di Bukit 7, jalan Kuala Lipis menghala ke Gua Musang, kira-kira jam 4 petang, pasukan kami telah bertembung dengan satu kemalangan ngeri yang melibatkan sebuah lori balak dengan sebuah kereta proton iswara yang dinaiki satu keluarga seramai 3 orang.yang dikatakan dalam perjalanan pulang kerumah dari KLIA selepas menunaikan umrah.di Mekah.
Pemandu kereta tersebut seorang lelaki berusia dalam lingkungan 50an telah meninggal dunia serta merta akibat tersepit di tempat duduk pemandu manakala isteri dan anak perempuannya cedera parah.
Pasukan bomba yang tiba lebih dahulu dari ambulan, telah mengambil masa selama 20 minit untuk mengeluarkan mayat mangsa yang tersepit dari dalam kereta. Pasukan perubatan yang tiba 15 minit kemudian telah membawa mangsa yang cedera parah dengan van ambulan ke Hospital Kuala Lipis untuk rawatan selanjutnya.   
Mayat mangsa yang dikeluarkan telah ditutupi dengan kain ihram yang dipakai oleh mangsa semasa mengerjakan umrah tempohari. 
Pemandu lori balak berketurunan India tidak mengalami sebarang kecederaan dan telah menceritakan detik-detik bagaimana kemalangan itu berlaku. Menurutnya semasa kejadian, lori yang dipandunya sedang mendaki bukit yang sederhana tinggi manakala kereta Iswara tersebut pula sedang menuruni bukit dan ketika menuruninya,  kereta itu sedikit terbabas dan memasuki lorong bertentangan lalu merempuh lorinya yang sarat dengan muatan kayu balak menyebabkan ianya remuk dan meragut nyawa pemandunya.
Aku yang tiba beberapa minit kemudian telah merakam gambar-gambar kemalangan tersebut untuk dikongsi bersama para pembaca di dalam blog ini. Video kemalangan sedang diupload ke youtube dan akan di masukkan kemudian.      
Marilah kita bersama-sama membaca surah Alfatihah untuk dihadiahkan kepada Allahyarham dan didoakan semoga roh beliau ditempatkan bersama-sama orang yang soleh. Kepada mangsa yang cedera parah didoakan juga supaya cepat sembuh dan bersabar keatas dugaan yang diterima.
Saksikan gambar-gambar kemalangan ngeri tersebut.        

Kelihatan mayat pemandu kereta Proton iswara 
tersepit di tempat duduk pemandu...

Kejadian berlaku apabila kereta mangsa terbabas 
lalu memasuki lorong bertentangan dan merempuh lori balak... 

Keadaan kereta yang remuk dan telah meragut satu nyawa 
dan mencedera parahkan dua penumpangnya
Mangsa yang cedera parah sedang diberikan bantuan 
sementara menanti ketibaan ambulan




Keadaan jalan jem akibat kemalangan... 


Gambar menunjukkan mayat mangsa yang tersepit...
Tangki minyak kereta pecah lalu mengalir ke jalanraya... 

Mayat mangsa telah dikeluarkan dari kereta dan  
ditutupi dengan kain ihramnya serta sejadah...

Pemandu lori (baju putih) tidak mengalami sebarang kecederaan dan 
sedang memberikan keterangan kepada seorang polis. 
Menurutnya ia berpengalaman memandu lori selama 30 tahun...




Dua mangsa kecederaan telah dimasukkan kedalam ambulan 
untuk dihantar ke Hospital Kuala Lipis...

Pasukan bomba mengambil masa 20 minit untuk 
mengeluarkan mayat mangsa  dari kereta secara berhati-hati 
tanpa membuat pemotongan keatas kereta tersebut....

Keadaan jalan sesak teruk sehingga 2 kilometer...
Sehingga artikel ini disiapkan,  rakaman video yang diupload ke youtube masih belum dapat dibuat akibat line internet yang terlalu slow...Rakaman berdurasi 15 minit itu dapat menujukkan suasana di lokasi kemalangan serta kecekapan anggota keselamatan menjalankan tugas-tugas mereka. 
Insyaallah setelah pulang ke Kuala Lumpur nanti, aku akan upload segera supaya ianya dapat di kongsi bersama..
 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved