ads

Khamis, 12 September 2013

06 di ceruk paloh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di ceruk paloh - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Sep 2013 11:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 24 May 2013 11:12 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 23 May 2013 11:14 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2013 11:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Sep 2013 11:20 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2013 11:01 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Sep 2013 11:25 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Sep 2013 11:01 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Sep 2013 11:08 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Sep 2013 11:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 24 May 2013 11:12 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 23 May 2013 11:14 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2013 11:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


Mandi Manda <b>di Janda Baik</b> | Blog Maya Dot Com

Posted: 09 Jun 2013 08:00 PM PDT

ok sambungan dari lepas celebrate birthday encik z kat restoran rumah thai tu, kami terus zass ke janda baik.
saya book chalet kat D'River Resort.
dah itu je yang kosongnya. yang lain semua full house!
dari rumah saya ke janda baik ni idok ler jauh benar.
tak sampai sejam pun dah sampai.
tapi jalan cam sempit bengkang bengkong sikit la.
sampai sampai di tempat kejadian, terus ke office nya nak ambik kunci.
tetengok takde orang. suh call nombor hp yang terpapar pastu kena la tunggu jap.
bebudak dah tak menyabau terus terjun masuk sungai.
si caca tak pakai baju terus lah saya marah.
aah dan dan meraung. derrrr???
mommy tegur sebab sayang laaa caca oiii…
awok dah 6 tahun. malu laa tak berbaju!
2 gambar ni kat area bebetul depan chalet.
tapi bukan chalet yang saya sewa.
yang saya sewa tu ke belah tepi sikit.
aterrr semua pun penuh.
DSCN1019
DSCN1020
dah dapat kunci apa semua, baru kitorang gerak ke chalet.
letak barang semua.
budak budak sambung mandi.
tapi yang benarnya sungai depan chalet saya ni macam tak berapa molek nak mandi.
saya tengok ok je.
belasah je la.
bukannya nak renang kuak lentang kuak rama rama pun.
rendam rendam kaki je ponn.
patutnya kena bawak bunga 7 jenis.
pastu mandi bawah jambatan. #lawakhambar
DSCN1021
jb2
DSCN1026
DSCN1027
pukul 6 petang lebih saya hambat budak budak naik.
takut jugak kan dalam hutan ceni, tak mo la lewat lewat.
semua pun mendengar kata, naik mandi-mandi semua.
eh pasal resort ni later saya cerita kat entry lain k.
DSCN1035
: : ayah yang rajin melayan anak-anak : :
malam tu keluar cari kedai.
mau beli air mineral. kedai yang paling dekat sudah sold out air mineral nya.
nangisss.
so lajak ke depan sikit, sib baik ada. tu pun botol kecik kecik.
korang kalau ke janda baik, beli dan bawak ler sesiap air mineral, jajan, keropok ke hapa k.
saya ambil 2 chalet.
malam tu yaya & caca nak tidur chalet saya.
dedua pun ok nak tidur kat bawah.
so saya bentang toto. ah tidur lah korang 2 sepupu.
besok nya bangun pagi uiiiii sejukkkkk.
dedua berselimut.
saya cium cium kejut bangun pun takmo.
mengerekot tidur.
saya je la bangun awal.
rugi laaaa nak tidur lelama.
haruslah menikmati keindahan pagi di janda baik.
begitu kata hatiku.
DSCN1042
DSCN1044
: : ayah pun sama mengerekot tidur : :
tapi tak lama pun saya bagi chance encik z tidur.
kejut jugak jugak.
lalu ajak beliau berjalan berpegangan tangan menghirup udara segar di janda baik.
perlu ke nak mention berpegangan tangan tu?
ingat ko sorang je ada laki normaya?
pegi cari breakfast.
sementara menapau, saya dengan encik z breakfast terus kat sini.
DSCN1051
: : kedai breakfast : :
minum teh o. dan makan nasi lemak.
sedap. roti canai tu pun sedap.
nasi lemak tu dah last last kopek dah. sib baik sempat.
last 2. pastu dah habis.
pepagi dah berwhatsapp dengan kaktin & june.
bengong tau depa ni.
eh sebenarnya dari petang semalamnya lagi dok berwhatsapp.
memula dok gossip kisah june.
pastu pagi tu gossi kisah kaktin pulak.
lawok la depa ni.
DSCN1055
balik chalet tengok semua pun dah bangun.
pass kan nasi lemak dengan roti canai.
lalu breakfast lah di tepi sungai beramai ramai.
DSCN1058
: : saya dan encik z di balkoni chalet. balkoni lah sangat : :
DSCN1059
DSCN1060
DSCN1061
DSCN1062
DSCN1063
DSCN1064
DSCN1069
nama pun bebudak kan. bukan kisah sangat air tu cemana.
asalkan dapat berendam dah happy dah.
ok sambung nanti. dah panjang nau banyak gambar dah ni.

06 di bentong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bentong - Google Blog Search


Anak Nabila Huda tercampak keluar ke jalan raya dalam <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2013 12:30 AM PDT

"Saya tidak mengalami sebarang kecederaan serius, hanya luka kecil di bawah telapak kaki dan sudahpun menerima jahitan di Hospital Bentong, petang tadi (semalam).

"Maaf saya tidak boleh ingat berapa jarum jahitan yang diberikan doktor kerana saya lebih risaukan keadaan anak saya sekarang," kata pemegang trofi Pelakon TV Wanita Popular, Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2012 (ABPBH2012), Nabila Huda Suhaimi, 29.

Nabila dihubungi semalam mengesahkan kemalangan yang menimpanya kira-kira jam 4 petang itu. Dia dan anaknya Keisha Laila, 4 tahun, serta pelakon Shazwan Zulkifli dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur selepas menghadiri acara Karnival Planet Gempak Astro yang diadakan di Kuantan, Pahang.

Sewaktu memintanya menceritakan pengalaman mencemaskan itu, Nabila berkata, kejadian berlaku sepantas kilat malah tidak dapat mengingatinya kerana sedang tidur.

"Saya duduk di bangku penumpang. Bagaimanapun ketika kejadian berlaku saya sedang tidur.

"Rakan artis, Shazwan Zulkifli yang memandu kereta berkenaan. Saya menumpang keretanya kerana kami sama-sama terbabit dalam promosi drama Jodoh Itu Milik Kita untuk saluran Mustika HD di Karnival Planet Gempak Astro.

"Saya terjaga selepas mendengar dentuman berlaku dan menyedari anak saya tercampak keluar. Saya keluar dari kereta dan berlari mendapatkan Keisha (anak). Mujurlah semua kenderaan berhenti ketika itu," kata Nabila dengan nada sebak.

Sambungnya lagi, "Keisha mengalami bengkak di tangan dan luka di kepala. Yang merisaukan saya adalah Keisha kerana dia mungkin mengalami hentakan di kepala selain terdapat banyak luka kecil ekoran cermin belakang kereta pecah. "Sekarang ini saya masih menantikan keputusan X-Ray ang dibuat dibahagian kepala Keisha.

Sementara, X-Ray di badan sudah dilakukan dan doktor memaklumkan Keisha tidak apa-apa," katanya.

Selepas mendapatkan rawatan pesakit luar di Hospital Bentong, Nabila membawa anaknya pulang untuk mendapatkan rawatan lanjut di Hospital Damansara Specialist dengan bantuan seorang teman yang membawanya pulang ke Kuala Lumpur.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Bentong Superintendan Mohd Mansor Mohd Noor berkata, kejadian terbabit berlaku di Kilometer 71 Lebuhraya Pantai Timur dari arah Kuantan menghala ke Kuala Lumpur.

"Kenderaan yang dinaiki pelakon berusia 29 tahun terbabit dipercayai hilang kawalan sebelum terbabas.

"Ketiga-tiga mangsa dikejarkan ke hospital berhampiran dan dilaporkan tidak mengalami kecederaan serius," katanya ketika dihubungi media, semalam.

Bekas suami pelakon itu, Zaidi Zailani menerusi laman Twitternya memaklumkan anak perempuan mereka kini menerima rawatan di sebuah hospital swasta di Damansara, di sini, dan dilaporkan stabil.

06 di mempaga - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di mempaga - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Sep 2013 09:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Gotong Royong Perdana PIBP PAPN <b>Mempaga</b> - setiap anak <b>...</b>

Posted: 09 Jul 2013 07:27 PM PDT

Salam 1 Malaysia.

Program yang telah dijalankan pada bulan Februari ialah Gotong Royong Perdana PIBP PAPN Mempaga. Di dalam mesyuarat bulanan yang telah diadakan pada awal bulan Februari, semua ahli telah bersetuju untuk menetapkan beberapa tugas dan pembahagian tugas kepada semua ibubapa serta barang-barang yang eprlu dibawa.

Program gotong royong telah dijalankan pada 23 Februari 2013 bersamaan hari Sabtu. Program bermula seawal jam 8.00 pagi. Program ini amat mendukacitakan pihak PAPN kerana hanya 10 keluarga yang hadir. Oleh itu pembahagian tugas perlu dibincangkan semula bagi melicinkan perjalanan program gotong royong. Tetapi di sini, pihak PAPN amat berbangga dan berterima kasih kepada semua ibubapa yang hadir bersama anak-anak pada hari tersebut kerana dapat bekerjasama menjalankan program dengan jayanya walaupun dalam bilangan yang kecil.

Antara tugas yang dilakukan ialah meracun rumput di kawasan belakan PAPN, mencuci katil, kerusi, meja, barang-barang permainan serta mencuci bangunan PAPN. Program gotong royong selesai pada jam 11.30 tengahari dan diakhiri dengan jamuan makan.. The end..

Halatuju Selepas SPM Kolej Yayasan Felda Kampus <b>Mempaga</b>

Posted: 22 Aug 2013 11:26 PM PDT

Penubuhan Yayasan Felda telah ditubuhkan di bawah Akta Pemegang Amanah (Perbadanan) 1952 pada 26 September 1998. Penubuhannya adalah selaras dengan keprihatinan Kumpulan Felda terhadap tanggungjawab sosialnya dan sejajar dengan penglibatannya mempertingkatkan kedudukan sosioekonomi masyarakat luar bandar dan pembangunan negara. Yayasan Felda mula beroperasi pada tahun 1999. 



Matlamat Melaksana dan menggalakkan kerja-kerja amal dan kemasyarakatan serta kebajikan dalam bidang pendidikan, kesihatan, kebajikan, ekonomi, sosial dan kebudayaan warisan budaya negara serta bidang-bidang lain yang boleh dimanfaatkan oleh warganegara Malaysia tanpa mengira bangsa, agama dan kepercayaan.

 Ianya selaras dengan keprihatinan Kumpulan Felda di dalam memperkasakan tanggungjawab sosialnya.

5 jenis kursus peringkat sijil yang ditawarkan di Kolej Yayasan Felda Kampus Mempaga. Antaranya ialah: kulinari, pastri, pramusaji, pembantu atandent bilik dan pembantu kaunter hadapan.

Kelebihan

  • Para pelajar yang menamatkan kursus akan menerima Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemahiran Malaysia (JKM).
  • Latihan kemahiran menggunakan Standard Kemahiran Pekerjaan (NOSS) Jabatan Kemahiran Malaysia (JKM).
  • Semua pelajar yang mengikuti kursus di Kolej Yayasan Felda Kampus Mempaga akan diberikan kemudahan penginapan dan makanan secara percuma.
SYARAT – SYARAT KEMASUKAN :

  • Warganegara Malaysia
  • Anak @ Cucu Peneroka/Anak Kakitangan Felda
  • Lulus SPM/SPVM
  • Berumur Antara 18 – 25 Tahun
  • Bujang & Sihat Tubuh Badan
Kursus Yang Ditawarkan:-

1. Kulinari (Tahap 1, 2 & 3)
2. Pastri (Tahap 1 & 2)
3. Pramusaji (Tahap 1, 2 & 3)
4. Pembantu Kaunter Hadapan (Tahap 2)
5. Pembantu Atendan Bilik (Tahap 1&2)


KURSUS KULINARI  (Tahap 1, 2 & 3)

Untuk kursus Kulinari(Penyediaan Makanan), pelajar-pelajar akan didedahkan mengenai peralatan, perkakas khas dan bahan yang akan digunakan untuk memasak. Antara modul menarik yang terkandung di dalam kursus ini adalah teknik memasak masakan barat dan timur. Antara masakan barat ialah chicken chop, lamb chop, salad, lasagna dan lain-lain. Manakala untuk masakan timur pula adalah lauk pauk tradisional, jenis-jenis nasi dan sebagaimya.



Pelajar akan mempraktikkan teknik dan kaedah membuat roti dan pastri manisan dan pedas. Resepi-resepi serta kandungan berdasarkan resepi-resepi yang telah ditetapkan. Kemahiran menguli dan proses-proses di dalam penghasilan roti didemonstrasikan serta penyediaan kuih muih tempatan. Teknik dan kaedah moden serta tradisional diajar kepada mereka.

Housekeeping Atau Pengemasan Bermaksud Melakukan Pembersihan Mengikut Prosidur-Prosidur Tertentu, Menyusun Atur Perabut Dengan Cara Yang Tersusun Dan Menarik Serta Menghias Supaya Keseluruhan Bilik/Tempat Menjadi Bersih , cantik Dan Selesa Seterusnya Dapat Mengawal Keselamatan Kepada Tetamu.


Bertujuan untuk mendedahkan para pelajar tentang pengurusan dan peranan kaunter hadapan dalam perkhidmatan hotel. Kaunter hadapan merupakan hentian utama bagi tetamu atau pelanggan yang akan menghubungkan mereka dengan jabatan-jabatan yang berkaitan. Selain itu, kaunter hadapan merupakan tempat memberikan maklumat dan informasi kepada tetamu atau pelanggan.

Muat Turun Borang Permohonan; klik di sini 

 Untuk Maklumat Lanjut Sila Hubungi:

 Kolej Yayasan Felda  Kampus Mempaga

       28600 Karak Pahang Darul Makmur.

                        Email: kyfmempaga@gmail.com

 Tel: 09-2231596           Fax: 09-2232596          

Sumber; sila klik di sini


 KUALA LUMPUR, 30 Jan.  – Empat Kolej Yayasan Felda bakal bertaraf antarabangsa apabila kursus yang ditawarkan mendapat pengiktirafan institusi pengajaran terkemuka dunia dari United Kingdom, City & Guilds.

Ketua Eksekutif Yayasan Felda, Datuk Dr. Emel Faizal Mohd. Mokhtar berkata, proses menaik taraf kursus-kursus vokasional yang ditawarkan di kolej yayasan itu sedang dijalankan.

Kolej yang terlibat ialah Kampus Mempaga, Pahang; Kampus Raja Alias, Negeri Sembilan; Kampus Trolak, Perak dan Kampus Kelana Jaya, Selangor.

"Wakil dari City & Guilds sudah datang ke kolej untuk membuat penilaian dan memberikan cadangan bagi mewujudkan program bertaraf antarabangsa.
"Kita akan bawa perkara ini kepada jawatankuasa untuk penilaian dan kemudian dilaksanakan," katanya selepas majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara City & Guilds dengan tiga institusi pengajian tinggi swasta tempatan.

 Sumber; Kosmo Online

06 di ketari - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di ketari - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Sep 2013 07:23 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jul 2013 07:05 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Laman Rasmi: PARLIMEN BENTONG MILIK DAP, DUN <b>KETARI</b> <b>...</b>

Posted: 13 Mar 2013 12:07 PM PDT

Baru-baru ini di Bentong, Setiausaha Agung DAP YB Lim Guan Eng telah membuat pengumuman bahawa DAP akan bertanding di Parlimen Bentong dengan meletakkan Wong Tack, aktivis Kumpulan Hijau yang terkenal sebagai calon parti tersebut.
Parlimen Bentong sebelum ini adalah kerusi yang diperuntukan kepada PKR namun bagi menghadapi PRU ke 13 ini beberapa rundingan telah dijalankan di antara PKR dan DAP bagi menentukan calon dan parti manakah yang mempunyai kelebihan dan mampu untuk menggugat Bn di kerusi panas tersebut.  Di dalam perjumpaan dan rundingan yang beberapa kali telah diadakan, PKR tiada masalah untuk memberikan kerusi Parlimen Bentong kepada DAP demi untuk menambah bilangan kerusi di peringkat Persekutuan agar objektif PR menuju Putrajaya lebih terbuka, tetapi PKR juga berpendapat parti ini juga mempunyai peluang yang besar untuk menang di beberapa kerusi Dun yang sebelum ini dimiliki oleh DAP di Pahang.
Sehubungan itu, satu persetujuan telah dibuat awal dahulu iaitu PKR bersedia untuk melepaskan Kerusi Parlimen Bentong kepada DAP dengan tukaran bahawa PKR mahu DAP memberi laluan untuk PKR di dua buah kerusi Dun iaitu di Dun Ketari (Bentong) dan Dun Tanah Rata (Cameroon Highland)  yang sebelum ini adalah kerusi milik DAP.
Apabila DAP kelmarin mengumumkan bahawa Parlimen Bentong akan diwakili oleh parti tersebut, maka ini bermakna rundingan pembahagian kerusi di antara PKR dan DAP yang tertunggak begitu lama telah selesai dan PKR kini bersedia untuk meletakkan calon di Dun Ketari dan Dun Tanah Rata sebagaimana rundingan di peringkat awal.  
PKR Pahang di dalam satu Mesyuarat Khas pagi semalam (13 Mac 2013) membuat keputusan menyokong penuh calon dari DAP yang bertanding di Parlimen Bentong dan PKR akan mengarahkan semua jentera di Bentong untuk turun membantu DAP di dalam menentukan kemenangan di Parlimen tersebut.  Di dalam masa yang sama, PKR juga mengharapkan agar DAP boleh memberikan komitmen untuk bersama menggerakkan jentera PR di Dun Ketari dan Dun Tanah Rata agar matlamat PR menawan Pahang akan tercapai.
PKR juga telah menetapkan calonnya di kedua-dua Dun tersebut.  Justeru itu, pengumuman dari DAP dan juga dari PKR Pahang ini telah berjaya menyelesaikan masalah pembahagian kerusi yang tertangguh sekian lama.  Mesyuarat semalam juga mengambil keputusan bahawa pembahagian kerusi di Negeri Pahang kini sudah selesai dan dimuktamadkan.  
Mulai sekarang, PKR kini mula fokus kepada gerak kerja pilihanraya dan mempunyai keyakinan hasil dari kerjasama di antara PAS dan DAP, kita mampu membuat kejutan di Negeri Pahang di dalam PRU ke 13 nanti, InsyaAllah.

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search


~ love love love ~: Sehari <b>di cameron highlands</b>

Posted: 25 Aug 2013 07:19 PM PDT

Hari ahad baru ni, bgn pagi lepas subuh, sesi borak papa-mama, kita plan nk jalan2, tp malas nk jem. Rindu saat sll jalan2 (lepas papa xde 3 bulan kan).

Kita decide nak ke cameron highland. Terus kejut anak2, mandi etc, kita turun dr umah dh kul 8am. Isi minyak , beli mknan etc, dlm kul 9 kita naik hiway menuju utara.

Perjalanan lancar dan menggembirakan :):) kita stop mkn kt R&R sblm exit simpang pulai. Smp puncah sblm tghari.

Tpt tuju pertama ke Boh plantation. Dulu dh penah pegi tp xkuar dr kete sbb hujan. Kali ni cuaca redup, nyaman. Laluan sgt sempit tp berbaloi sbb sgt cantik dlm tu. tp mknan dia xsedap sgt, lg best kt Bharat.

Plg xsyok teh dia. Kami order teh susu satu teko. Papa ok je. Sy mmg xsuka susu (kecuali susu pekat manis kan). So ingat dia bg creamer etc, rupanya susu segar. Bak kata papa, terasa "kelembuan" itu hehe. Sy minum teh o jelah pastu.

Pas minum2, anak2 tido. Kita menuju masjid utk solat then salin diapers anak2 n suap bubur utk ariana. Pastu jalan2 lg.

Pegi bee farm n pi kutip strawberry. Kalo dulu anak2 sibuk kutip, kali ni mak budak lg teruja.

Pas kutip strawberry kita p mkn plk. Mkn kat authentic steamboat & snack corner... Tpt ni agak cantik n bersih (smpt papa usha dia kategori bersih kelas A) hehe. Sbb kat genting xbyk kedai selesa kot, xpun kami xjmpa.

Sbb anak kecik ramai kan, xleh p tpt yg crowded sgt n parking plk kena proper, bahaya kereta. So tpt ni memenuhi kriteria. Mknan dia biasa2 je. Presentation ok.

Eham adam hepi sbb diorg order jus strawberry, cantik. Teruja nk minum haha.

Plan nk ke kea farm. Tp sbb dh lewat ie nk msghrib dh, kami turun je xsinggah la. lgpun xde brg sgt nak beli n anak2 dh tido kepenatan.

Jom tgk pic sehari di cameron :)

06 di sebertak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di sebertak - Google Blog Search


Perkahwinan Nuri & Anis - Felda <b>Sebertak</b>. Triang Pahang

Posted: 04 Apr 2011 09:11 AM PDT

Perkahwinan Nuri dan Anis di Felda Sebertak, Triang Pahang. Rombongan pengantin lelaki dari Marang Terengganu tiba sehari sebelumnya. Dengan sekali lafaz, Anis sah menjadi milik Nuri. Akad Nikah berlangsung di masjid Felda Sebertak. Outdoor yang pada asalnya hendak dilakukan di Bukit Bertangga (Felda Kumai) telah bertukar ke Tasik Bera. atas permintaan pengantin. Pada hari tersebut, sebanyak 4 pasang pengantin membuat pengambaran outdoor di Tasik Bera sewaktu kami tiba. Buat pasangan pengantin Nuri dan Anis... Selamat Pengantin Baru. Semoga pasangan ini kekal bahagia ke ahirnya.. Terima kasih kerana memilih Kawan Kawan Photo, Jurugambar Perkahwinan Anda..

06 di mengkarak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di mengkarak - Google Blog Search


SEJARAH ISLAM <b>DI</b> DAERAH BERA BERMULA <b>DI</b> KG <b>MENGKARAK</b>

Posted: 04 Sep 2013 03:12 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]TOKOH ULAMA SEKITAR DAERAH BERA 1600-1957. Daerah Bera merupakan satu daerah yang sudah lama wujud di Pahang ;dulu di kenali dengan nama Daerah Mengkarak, pengasas kepada daerah ini tidak lain tak ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Sep 2013 07:22 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Aug 2013 07:08 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jul 2013 07:27 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jun 2013 07:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jun 2013 07:23 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pahang Selamat, Rakyat Nikmat: Menziarahi makam Tok <b>Mengkarak</b>

Posted: 21 Mar 2013 09:26 PM PDT

Baru-baru ini saya sempat menziarahi makam seorang tokoh ulamak Islam dalam sejarah Pahang, Tok Mengkarak di Kampung Mengkarak (bersebelahan masjid Mengkarak), Bera bersama seorang waris keturunannya Haji Alang Ahmad Teh.

Menurut Alang bekas wartawan Utusan Melayu yang kini AJK Persatuan Sejarah Pahang, beliau merupakan keturunan ke empat Tok Mengkarak.

Beliau ialah anak Teh, Teh anak kepda Penghulu (Lebak) Abu Bakar, Abu Bakar ialah anak Tok Pandak dan Tok Pandak ialah anak Tok Mengkarak.

Mengikut catatan sejarah yang ada pada Haji Alang (kajian oleh Dr Aminudin Mansor dan Datuk Dr Munir Yaakob), Tok Mnegkarak ialah Imam Nur Al Qadim anak kepada Imam Nur Al Bayan datang empat beradik ke Semennajung Tanah Melayu dari Tanah Minang.

Beliau membuka satu tempat dengan nama Kampung Mengkarak, mengambil sempena nama tempat asalnya iaitu Danau Singkarak (yang katanya dari segi geografinya seakan-akan serupa dengan kampung asalnya).

Salah seorang adik beradiknya membuka Chenor.

Menurut Haji Alang, Tok Mengkarak juga mempunyai pertalian dengan seorang lagi ulamak terkenal Pahang Tuk Shahbudin bin Zainal Abidin (1650-1700) yang meneroka Kampung Berhala Gantang.

Lokasi penempatan yang dibuka oleh Tok Mengkarak itu ialah di muara Sungai Mengkarak yang bertemu dengan Sungai Pahang, betul betul terletak di tanjung Sungai Pahang yang paling selatan (jika merujuk peta negeri Pahang) dan keunikan ini menjadikan aliran sg pahang seperti berbentuk huruf U.

Sekitar tahun 1620an, semasa kegemilangan Kerajaan Kesultanan Pagar Ruyung di Pulau Sumetra, berlaku pertentangan aliran fahaman tarikah dalam pengembangan agama Islam. Kumpulan pendakwah yang lebih berfahaman ekstrem dalam bidang tauhid telah meletakan tarikat Martabat 7 sebagai dasar utama amalan agama Islam. merupakan pendakwah dan pengamal tarikat ini yang mendapat penentangan daripada Sultan Iskandar Muda Thani ( Sultan Pagar Ruyung ).

Berdasarkan catatan sejarah itu, baginda sultan telah mengeluarkan titah untuk menangkap, membunuh pengikut Martabat 7 selain membakar semua kitab-kitab yang digunakan.

Menyedari ancaman ini, Iman Nur Al Bayan dan anak-anaknya serta pengikut-pengikut yang setia telah berhijrah ke Tanah Melayu untuk mempertahankan ajaran yang dianuti serta mengembangkan Islam ke Tanah Melayu terutama untuk kawasan pendalaman Negeri Pahang.

Penghijrahan ini juga melibatkan waris kesultanan Pagar Ruyung yang merasa terancam dengan kuasa Sultan yang memerintah. ( Ada dakwaan bahawa..kumpulan ini merupakan waris kesultanan Pagar Ruyung yang dipinggirkan dan dengan silsilah kesultanan ini mereka telah mendapat tempat sebagai pemimpin atau pemerintah di tempat tempat yang tertentu. Contohnya, hubungkait dengan salasilah kesultanan Seri Menanti di Negeri Sembilan, kesultanan Maharaja Perba Jelai di Lipis dan perkaitan dengan salasilah keluarga di Pekan, Chenor dan lain-lain.

Juga rujukan:
http://universitimengkarakk.blogspot.com

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jun 2013 07:16 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jun 2013 07:01 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Mengkarak</b> Liner: Tips Membeli Rumah Baru

Posted: 05 Jun 2013 08:25 PM PDT

Tips Membeli Rumah Baru
Posted on June 6, 2013 by abangensem

Ramai yang bertanyakan tentang projek Zeva yang aku tulis di dalam ENTRI INI beberapa hari yang lalu. Soalan kerap yang sering menyinggah ke kotak inbox aku ialah, "Bro rasa projek ni ok tak?".

Adat lelaki yang selalu cover line, pasti ayat berikut yang tertulis sebagai balasan e-mel mereka, "Awak kena buat survey dulu Sis. Tengok price per square feetnya berapa as compared to apartment-apartment yang sedia ada di sekelilingnya. Pada masa yang sama Sis boleh cuba call si pengiklan di mudah.my untuk melihat sejauh mana permintaan di kawasan tersebut". Lantas, soalan tambahan berikut pasti menuruti jawapan aku di atas, "Tapi cemana nak tengok demand menerusi iklan di mudah.my?" dan nasib baik la yang bertanyakan soalan tu awek yang bergetah (bukannya awek yang banyak getah), maka terhasillah step-step berikut :

Cari iklan jual/sewa apartment di area Equine Park.
Call si pengiklan. Cuba tunjukkan minat korang terhadap apartment yang diiklankan tu dan tanya dah berapa lama iklan itu 'naik' (dipublish)?
Jika si pengiklan kata iklan tersebut baru saja 'naik', maka korang tanyalah "Sudah ada pembeli ke?" dan dari jawapan yang diberikan korang dah boleh agak samaada hot atau tidak apartment di kawasan tersebut.
Jika tempoh masa antara iklan tersebut 'naik' dan close dealnya begitu hampir, ini bermakna tempat tersebut ternyata hot, sebaliknya jika iklan tersebut telah berkurun 'naik' tanpa ada prospek yang berminat untuk membeli atau menyewanya, korang abaikanlah kawasan Equine Park ini.

Jadi aku harap dengan penjelasan ini mampu meredakan ketegangan awek bergetah di atas di dalam membuat keputusan dan sepertimana yang aku tulis di dalam e-mel aku kepada beliau, aku ingin merasai nikmatnya Hot Almond Chocolate sebagai balasan darinya nanti di atas perkongsian tips ini.

AE : Berapa ramai yang dah booking Zeva Apartment ni? Cer angkat keyboard aku nak tengok.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Aug 2013 07:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jul 2013 07:25 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 May 2013 07:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 May 2013 07:24 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 17 May 2013 07:12 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2013 07:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Feb 2013 07:43 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2013 07:14 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2013 07:56 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jan 2013 07:52 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Sep 2012 07:22 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2012 07:42 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Laman Pahang: Perjumpaan waris Tok <b>Mengkarak</b>

Posted: 29 Aug 2012 01:21 AM PDT

Pada 14 Julai 2012 JKKK Kampung Mengkarak bersama Perkim Cawangan Bera telah mengadakan Majlis Tahlir di Masjid Kampung Mengkarak. Lebih kurang 100 orang telah hadir.
Keratan akhbar Sinar Harian pada 14 Julai 2012 yang mengubah tujuan majis Tahlil dan gotong royong tersebut menjadi tajuk 'WARIS TOK MENGKARAK BUAT PERJUMPAAN'.

Malangnya usaha JKKK Kampung Mengkarak bersama Perkim Cawangan Bera telah menyebabkan beberapa orang berasa kecil hati. Mereka mempertikaikan alasan kenapa orang tersebut yang perlu buat. Mereka juga waris Tok Mengkarak (ikut susunan cara mereka) mereka berhak menganjurkan perjumpaan ini. Paling tidak orang yang menganjurkan tersebut perlu memaklumkan kepada mereka hasrat mereka. Ini melibatkan nama baik keluar tok nenek mereka.

Berdasarkan maklumat yang diberikan kepada Laman Pahang, tajuk progran tersebut adalah

Majlis Tahlil Di Tapak Bersejarah Masjid Tok Mengkarak

ianya juga

MAJLIS TAHLIL TERBUKA DI TAPAK BERSEJARAH MASJID TOK MENGKARAK
(Kawasan Perkuburan Islam Kampung Mengkarak)

manakala tujuannya adalah

1. Mengenang jasa dan perngobanan Tok Mengkarak dan kumpulan ulamak dan pendakwah zaman dahulu dalam menegakkan dan menyebarkan Islam.
2. Mengeratkan siratul rahim dan ukhwah Islamiah dikalangan waris Tok Mengkarak secara khusnya dan umunnya orang Melayu
3. Mengumpul senarai nama waris-waris keturunan Tok Mengkarak supaya dapat menyediakan dokumen senarai waris-waris keturunan Tok Mengkarak.
4. Mengumpul cerita-cerita lisan tentang Tok Mengkarak supaya dapat ditulis oleh mereka yang berminat..

Penganjur tidak menghadkan hanya mereka yang menjadi waris Tok Mengkarak sahaja boleh hadir. Semua mereka yang berminat boleh hadir. Perjumpa ini juga BUKAN perjumpaan waris Tok Mengkarak.

Tiba-tiba Sinar Harian bera telah mengistiharkan perjumpaan tersebut adalah sebagai Perjuampan Waris Tok Mengkarak. Ramai yang merasakan diri mereka dan keluarga mereka adalah keturunan Tok Mengkarak merasa terkilan dengan tujuan tersebut.

Akhirnya, yang menganjur, yang hadir, yang tidak dapat hadir dan yang tidak mahu hadir semua merasa keciwa. Bagi yang menganjur, 4 tujuan asal tersebut dirasakan ... tak tau nak cakap. Semangat pun hilang bila usaha yang disangka dapat sokongan tiba-tiba menjadi bantahan.

Tetapi usaha membersihkan kawasan kubur bekas tapak masjid asal Tok Mengkarak diteruskan. Usaha mengesan batu masjid juga diteruskan. Walaupan ada orang Bera yang tidak bersetuju. Hati penganjur juga terubat setelah Ahli Parlimen Temerloh turut memberikan sumbangan walaupun tidak dapat hadir. Terima kasih Pak Ngah Majid kerana mengusahakan sumbangan dari Ahli Palimen Temerloh. (Mungkin beliau juga waris Tok Mengkarak)

Kepada mereka yang kecil hati, pihak Laman Pahang mewakili pihak JKKK Kampung Mengkarak dan  Perkim Cawangan Bera mohon maaf.

Satu majlis tahlil atas tujuan yang sama akan diadakan pada ......... bertempat di ......... Pihak penganjurnya iaitu .......... tidak bercadang handak membuat hebahan umum. Cukup dengan menjemput mereka yang berminat nak berikan sokongan. Kalau ada waris-waris tok mengkarak yang tidak dijemput, mereka boleh usahakan dengan cara mereka. Penganjut ......... tak bercadang nak buat sapa-sapa marah.

Kita semua waris Tok Mengkarak. Bezanya adalah jauh atau dekat susunnya.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Feb 2013 07:21 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Nov 2012 07:25 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Mar 2012 12:00 AM PST

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 07:15 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Apr 2012 07:38 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2012 07:45 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Pahang Selamat, Rakyat Nikmat: Cerita sebalik bangunan Umno <b>...</b>

Posted: 14 Apr 2012 10:25 AM PDT

Sesiapa sahaja yang berkunjung ke Bandar Temerloh pasti akan melihat bangunan Umno Temerloh yang tersergam di pinggir jalan berhadapan tangga Taman tasik, berhampiran kedai Chuan Thye yang terbiar sejak sekian lama.

Ramai yang mengatakan Umno tidak sepatutnya membazir setelah menyiapkan bangunan di atas tanah kerajaan itu, kemudian dibiarkan terbengkalai sehingga rosak teruk terutama di sebelah dalamnya. Cermin sudah banyak yang pecah, kabel dicuri dan dinding dirosakkan. Bangunan luar pula sudah diconteng dengan macam-macam perkataan sementara di kelilingnya pula sudah dihiasi belukar.

Pada ketika ini bangunan Umno di lokasi strategik itu menjadi port maksiat utama bagi orang jahat Temerloh. Saya sendiri pernah masuk dan mengambil gambar terdapat botol arak, jarum pencucuk dadah, kondom, longgokan sampah dan akhbar tempat jantan-betina melampiaskan nafsu di situ. Air yang menakung akibat tempiasan hujan mula membiakkan aedes dan denggi.

Tentulah janggal apabila pemimpin Umno sering menasihati rakyat supaya berhemat dan berjimat cermat, malangnya parti itu sendiri membazir dengan begitu teruk sekali.

Rupa-rupanya ada cerita di sebalik bangunan Umno Temerloh yang dibiar tinggal itu. Pada penghujung 1990-an dulu, ketika itu pemimpinnya Dato' Sabaruddin Chik dan Dato' Mohd Sarit Shamsuddin, bangunan tersebut telah dibina oleh seorang kontraktor Cina dari Mengkarak, Bera yang digelar orang sebagai "Tauke Hitam".

Demikian saya diberitahu oleh seorang bekas OCPD yang mendakwa tahu benar tentang cerita bangunan berkenaan. Malah Dato' Sarit didakwa sebagai rakannya.

Katanya, bangunan berkenaan dibangunkan dengan harga jutaan ringgit oleh tauke Cina itu.

Saya diberitahu setelah siap disempurnakan, entah apakah masalahnya, Umno Temerloh tidak melunaskan bayaran sehingga menyebabkan Tauke Hitam mengambil tindakan mahkamah.

Bangunan Umno itu dikatakan hanya sempat dibuka sekitar dua bulan, kemudian di arahkan tutup oleh mahkamah sehingga kes selesai. Operasi Umno Bahagian Temerloh pula berpindah ke bangunan Umno Mentakab (dulu parlimen kini Dun).

Rupa-rupanya Tauke Hitam yang kecewa dengan Umno yang mungkir janji, dikatakan telah naik mereng kerana sangat tertekan dengan penipuan Umno itu.

Bekas OCPD tadi memberitahu, Tauke Hitam masih hidup tetapi sekarang keadaannya tak keruan berjalan mundar-mandir setiap hari di Mengkarak, kadang-kadang meracau dan minum di mana suka kemudian akan dibayar oleh anaknya pada sebelah petangnya.

Tambah bekas OCPD itu lagi, kasihan melihat Cina Tauke HItam itu tetapi apa boleh buat dah dianiaya Umno. Daripada kaya, kini kehidupannya seperti merempat.

Sumber lain menyebut, bangunan tersebut akan dibeli oleh bekas Adun Kuala Semantan yang akan menjadikannya sebagai show room kereta jualannya, sementara di sebelah atas pula dikatakan akan dibuat hotel bajet.

Dato Medan mungkin boleh menyelamatkan maruah Umno Temerloh, tetapi biul Tauke Hitam sukar dipulihkan!

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jan 2013 07:17 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jan 2013 07:39 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Nov 2012 07:25 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Mar 2012 12:00 AM PST

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 07:15 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Apr 2012 07:38 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2012 07:45 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Pahang Selamat, Rakyat Nikmat: Cerita sebalik bangunan Umno <b>...</b>

Posted: 14 Apr 2012 10:25 AM PDT

Sesiapa sahaja yang berkunjung ke Bandar Temerloh pasti akan melihat bangunan Umno Temerloh yang tersergam di pinggir jalan berhadapan tangga Taman tasik, berhampiran kedai Chuan Thye yang terbiar sejak sekian lama.

Ramai yang mengatakan Umno tidak sepatutnya membazir setelah menyiapkan bangunan di atas tanah kerajaan itu, kemudian dibiarkan terbengkalai sehingga rosak teruk terutama di sebelah dalamnya. Cermin sudah banyak yang pecah, kabel dicuri dan dinding dirosakkan. Bangunan luar pula sudah diconteng dengan macam-macam perkataan sementara di kelilingnya pula sudah dihiasi belukar.

Pada ketika ini bangunan Umno di lokasi strategik itu menjadi port maksiat utama bagi orang jahat Temerloh. Saya sendiri pernah masuk dan mengambil gambar terdapat botol arak, jarum pencucuk dadah, kondom, longgokan sampah dan akhbar tempat jantan-betina melampiaskan nafsu di situ. Air yang menakung akibat tempiasan hujan mula membiakkan aedes dan denggi.

Tentulah janggal apabila pemimpin Umno sering menasihati rakyat supaya berhemat dan berjimat cermat, malangnya parti itu sendiri membazir dengan begitu teruk sekali.

Rupa-rupanya ada cerita di sebalik bangunan Umno Temerloh yang dibiar tinggal itu. Pada penghujung 1990-an dulu, ketika itu pemimpinnya Dato' Sabaruddin Chik dan Dato' Mohd Sarit Shamsuddin, bangunan tersebut telah dibina oleh seorang kontraktor Cina dari Mengkarak, Bera yang digelar orang sebagai "Tauke Hitam".

Demikian saya diberitahu oleh seorang bekas OCPD yang mendakwa tahu benar tentang cerita bangunan berkenaan. Malah Dato' Sarit didakwa sebagai rakannya.

Katanya, bangunan berkenaan dibangunkan dengan harga jutaan ringgit oleh tauke Cina itu.

Saya diberitahu setelah siap disempurnakan, entah apakah masalahnya, Umno Temerloh tidak melunaskan bayaran sehingga menyebabkan Tauke Hitam mengambil tindakan mahkamah.

Bangunan Umno itu dikatakan hanya sempat dibuka sekitar dua bulan, kemudian di arahkan tutup oleh mahkamah sehingga kes selesai. Operasi Umno Bahagian Temerloh pula berpindah ke bangunan Umno Mentakab (dulu parlimen kini Dun).

Rupa-rupanya Tauke Hitam yang kecewa dengan Umno yang mungkir janji, dikatakan telah naik mereng kerana sangat tertekan dengan penipuan Umno itu.

Bekas OCPD tadi memberitahu, Tauke Hitam masih hidup tetapi sekarang keadaannya tak keruan berjalan mundar-mandir setiap hari di Mengkarak, kadang-kadang meracau dan minum di mana suka kemudian akan dibayar oleh anaknya pada sebelah petangnya.

Tambah bekas OCPD itu lagi, kasihan melihat Cina Tauke HItam itu tetapi apa boleh buat dah dianiaya Umno. Daripada kaya, kini kehidupannya seperti merempat.

Sumber lain menyebut, bangunan tersebut akan dibeli oleh bekas Adun Kuala Semantan yang akan menjadikannya sebagai show room kereta jualannya, sementara di sebelah atas pula dikatakan akan dibuat hotel bajet.

Dato Medan mungkin boleh menyelamatkan maruah Umno Temerloh, tetapi biul Tauke Hitam sukar dipulihkan!

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Jul 2013 07:38 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jul 2013 07:06 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jul 2013 07:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jul 2013 07:17 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Jun 2013 07:17 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jun 2013 07:16 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jun 2013 07:01 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Mengkarak</b> Liner: Tips Membeli Rumah Baru

Posted: 05 Jun 2013 08:25 PM PDT

Tips Membeli Rumah Baru
Posted on June 6, 2013 by abangensem

Ramai yang bertanyakan tentang projek Zeva yang aku tulis di dalam ENTRI INI beberapa hari yang lalu. Soalan kerap yang sering menyinggah ke kotak inbox aku ialah, "Bro rasa projek ni ok tak?".

Adat lelaki yang selalu cover line, pasti ayat berikut yang tertulis sebagai balasan e-mel mereka, "Awak kena buat survey dulu Sis. Tengok price per square feetnya berapa as compared to apartment-apartment yang sedia ada di sekelilingnya. Pada masa yang sama Sis boleh cuba call si pengiklan di mudah.my untuk melihat sejauh mana permintaan di kawasan tersebut". Lantas, soalan tambahan berikut pasti menuruti jawapan aku di atas, "Tapi cemana nak tengok demand menerusi iklan di mudah.my?" dan nasib baik la yang bertanyakan soalan tu awek yang bergetah (bukannya awek yang banyak getah), maka terhasillah step-step berikut :

Cari iklan jual/sewa apartment di area Equine Park.
Call si pengiklan. Cuba tunjukkan minat korang terhadap apartment yang diiklankan tu dan tanya dah berapa lama iklan itu 'naik' (dipublish)?
Jika si pengiklan kata iklan tersebut baru saja 'naik', maka korang tanyalah "Sudah ada pembeli ke?" dan dari jawapan yang diberikan korang dah boleh agak samaada hot atau tidak apartment di kawasan tersebut.
Jika tempoh masa antara iklan tersebut 'naik' dan close dealnya begitu hampir, ini bermakna tempat tersebut ternyata hot, sebaliknya jika iklan tersebut telah berkurun 'naik' tanpa ada prospek yang berminat untuk membeli atau menyewanya, korang abaikanlah kawasan Equine Park ini.

Jadi aku harap dengan penjelasan ini mampu meredakan ketegangan awek bergetah di atas di dalam membuat keputusan dan sepertimana yang aku tulis di dalam e-mel aku kepada beliau, aku ingin merasai nikmatnya Hot Almond Chocolate sebagai balasan darinya nanti di atas perkongsian tips ini.

AE : Berapa ramai yang dah booking Zeva Apartment ni? Cer angkat keyboard aku nak tengok.

Pahang Selamat, Rakyat Nikmat: Menziarahi makam Tok <b>Mengkarak</b>

Posted: 21 Mar 2013 09:26 PM PDT

Baru-baru ini saya sempat menziarahi makam seorang tokoh ulamak Islam dalam sejarah Pahang, Tok Mengkarak di Kampung Mengkarak (bersebelahan masjid Mengkarak), Bera bersama seorang waris keturunannya Haji Alang Ahmad Teh.

Menurut Alang bekas wartawan Utusan Melayu yang kini AJK Persatuan Sejarah Pahang, beliau merupakan keturunan ke empat Tok Mengkarak.

Beliau ialah anak Teh, Teh anak kepda Penghulu (Lebak) Abu Bakar, Abu Bakar ialah anak Tok Pandak dan Tok Pandak ialah anak Tok Mengkarak.

Mengikut catatan sejarah yang ada pada Haji Alang (kajian oleh Dr Aminudin Mansor dan Datuk Dr Munir Yaakob), Tok Mnegkarak ialah Imam Nur Al Qadim anak kepada Imam Nur Al Bayan datang empat beradik ke Semennajung Tanah Melayu dari Tanah Minang.

Beliau membuka satu tempat dengan nama Kampung Mengkarak, mengambil sempena nama tempat asalnya iaitu Danau Singkarak (yang katanya dari segi geografinya seakan-akan serupa dengan kampung asalnya).

Salah seorang adik beradiknya membuka Chenor.

Menurut Haji Alang, Tok Mengkarak juga mempunyai pertalian dengan seorang lagi ulamak terkenal Pahang Tuk Shahbudin bin Zainal Abidin (1650-1700) yang meneroka Kampung Berhala Gantang.

Lokasi penempatan yang dibuka oleh Tok Mengkarak itu ialah di muara Sungai Mengkarak yang bertemu dengan Sungai Pahang, betul betul terletak di tanjung Sungai Pahang yang paling selatan (jika merujuk peta negeri Pahang) dan keunikan ini menjadikan aliran sg pahang seperti berbentuk huruf U.

Sekitar tahun 1620an, semasa kegemilangan Kerajaan Kesultanan Pagar Ruyung di Pulau Sumetra, berlaku pertentangan aliran fahaman tarikah dalam pengembangan agama Islam. Kumpulan pendakwah yang lebih berfahaman ekstrem dalam bidang tauhid telah meletakan tarikat Martabat 7 sebagai dasar utama amalan agama Islam. merupakan pendakwah dan pengamal tarikat ini yang mendapat penentangan daripada Sultan Iskandar Muda Thani ( Sultan Pagar Ruyung ).

Berdasarkan catatan sejarah itu, baginda sultan telah mengeluarkan titah untuk menangkap, membunuh pengikut Martabat 7 selain membakar semua kitab-kitab yang digunakan.

Menyedari ancaman ini, Iman Nur Al Bayan dan anak-anaknya serta pengikut-pengikut yang setia telah berhijrah ke Tanah Melayu untuk mempertahankan ajaran yang dianuti serta mengembangkan Islam ke Tanah Melayu terutama untuk kawasan pendalaman Negeri Pahang.

Penghijrahan ini juga melibatkan waris kesultanan Pagar Ruyung yang merasa terancam dengan kuasa Sultan yang memerintah. ( Ada dakwaan bahawa..kumpulan ini merupakan waris kesultanan Pagar Ruyung yang dipinggirkan dan dengan silsilah kesultanan ini mereka telah mendapat tempat sebagai pemimpin atau pemerintah di tempat tempat yang tertentu. Contohnya, hubungkait dengan salasilah kesultanan Seri Menanti di Negeri Sembilan, kesultanan Maharaja Perba Jelai di Lipis dan perkaitan dengan salasilah keluarga di Pekan, Chenor dan lain-lain.

Juga rujukan:
http://universitimengkarakk.blogspot.com

Majlis Tahlil <b>Di</b> Tapak Bersejarah Masjid Tok <b>Mengkarak</b>

Posted: 07 Jun 2012 01:15 AM PDT

MAJLIS TAHLIL TERBUKA DI TAPAK BERSEJARAH MASJID TOK MENGKARAK
(Kawasan Perkuburan Islam Kampung Mengkarak)

Tarikh:
14 Julai 2012 (Sabtu)

Masa:
8.00 pagi hingga 12.30 tengahari

Tempat:
Perkuburan Islam Kampung Mengkarak. Bersebelahan Masjid Kampung Mengkarak, Bera, Pahang.

Anjuran: Perkim Daerah Bera Usahasama: JKKK Kg. Mengkarak dan AJK Masjid Kg. Mengkarak

ATURCARA
8.00 pagi -  Pendaftaran peserta/waris Tok Mengkarak

8.45 pagi -  Ketibaan tetamu jemputan - Pegawai Daerah Bera, Pegawai Agama Islam Daerah Bera, Pengerusi Perkim Daerah Bera, Penghulu, Ketua Kampung Mengkarak, Pengerusi AJK Masjid Mengkarak

9.00 pagi -  Tahlil bermula (Diketua oleh Pegawai Agama Islam Daerah Bera)

9.30 pagi - Jamuan ringan

10.00  pagi - Gotong-royong membersih kawasan kubur Tok Mengkarak

12.30 tengahari - Majlis Tahlil dan gotong-royong bagi menghargi Tok Mengkarak Tamat


TUJUAN
1. Mengenang jasa dan perngobanan Tok Mengkarak dan kumpulan ulamak dan pendakwah zaman dahulu dalam menegakkan dan menyebarkan Islam.
2. Mengeratkan siratul rahim dan ukhwah Islamiah dikalangan waris Tok Mengkarak secara khusnya dan umunnya orang Melayu
3. Mengumpul senarai nama waris-waris keturunan Tok Mengkarak supaya dapat menyediakan dokumen senarai waris-waris keturunan Tok Mengkarak.
4. Mengumpul cerita-cerita lisan tentang Tok Mengkarak supaya dapat ditulis oleh mereka yang berminat..

Penganjur mengalukan-alukan kedatangan semua waris Tok Mengkarak yang berada di Bera, di Pahang, di Malaysia, di Nusantara dan diseluruh dunia.

SUMBANGAN
Penganjur juga sudi menerima bantuan ikhlas, Sumbangan derma boleh disalurkan ke:

AKAUN BANK RAKYAT: JKK KAMPUNG MENGKARAK
no akaun : 22-010-105754-1).

Atau

Ketua Kampong/Tok Empat Kampong Mengkarak iaitu ENCIK ROSLI BIN MOHD YUNAN  (no tel:019-9762553) Atau setiausaha JKK Kampung Mengkarak ENCIK MOHD SARIF BIN SULAIMAN.
-----------------------------
JURAI KETURUNAN TOK MENGKARAK

Sultan Baa Kilap Alam pagar ruyung. Ada dua anak dari ibu. (     ).sultan Muhammad@suji dibilang dan adik perempuan(                 ).
*sultan baakilap dan parameswara adalah berwaris
#Sultan Muhammad@suji dibilang
##Adik beradik perempuan (               )
#Sultan muhammad@Suji dibilang khawin dengan anak perempuan batin saridun temerloh.ada anak perempuan (        ) kawin dengan zainal abiding (kepayat negara)[isteri ke3]. Ada 3 anak, shabudin, sharudin dan maradah.
*sultan zainal abidin (Kepayat Negara).isteri 
[1] siti zubaidah. Ada anak,  Isteri
[2] waris jelebu. Ada anak .
+++orang besar berempat indera pahlawan dari susur keturunan zainal abiding kepayat Negara.
Shahbudin khawin dengan mardiah anak perempuan hj. Ismail bugis@tok bangau(2)
*tun@raja@hj. Ismail bugis (anak raja makasar)@tok bangau(2) khawin dengan anak tun selehudin@tok bangau(1) bin tun abd samad@bendahara pettani (3).[susur dari tun perak@bendahara Melaka]
isteri [1]waris toksetia kerdau. Tiada anak. 
Isteri [2] waris bukit segumpal chenor.ada anak (              ).
Maradah khawin dengan panglima bagus bin dato matang [perak].
*panglima bagus bin dato matang [perak] bersusur kepada tun telanai bin tun perak@bendahara Melaka.
##adik perempuan(                 ) khawin dengan gurunya syekh hasim@nur bayan. Ada anak, dzol bayan@tok mengkarak[1]
*nur bayan  ini ayah nya arab(ahli bait) dan ibunya (          )
Dzol bayan@tok mengkarak[1]Khawin (           ).ada anak lima orang, 
tok mengkarak[2],tok adam, imam muda mamat,seri kampung dan seri pagi@bulan.
Tok mengkarak [2] kawin dengan (           ),  ada anak disengkarak.( cari susur orang tiga beradik negeri Sembilan)
Tok adam kawin dengan (                ), ada anak, khatib buruk.susur turunnya panglima maman
Imam muda mamat@keramat buntut pulau khawin dengan (              ), ada anak, tok paus//tok awas@orang besar berempat, indera sengara yang pertama]
Seri kampong khawin dengan tok jambi. Ada anak, (                   )
Seri pagi@seri bulan khawin dengan tok malik, ada anak, (                      )
*tok malik bin tun abd samad@bendahara pettani [3],dia membuka kubang pasu dikedah.
+++Orang besar berempat indera segara dari susur keturunan tok kebayan@tok mengkarak [1]
Tok batin sungkai @imam sahadan@ panglima dewa sahadan adalah sepupu kepada tok mengkarak dua. Dia adalah ayah kepada puteri hijau yang berkhawin dengan raja acheh.
Panglima Abdullah@dollah kancil adalah dari susur  imam sahadan.
-----------------------------


HARAPAN
Marilah waris-waris semua berkumpul dengan semangat satu hati.

Kalau ada yang terguris hati ... buangankan
Kalau ada yang menyimpan dendam ... buangankan
Kalau ada yang rasa terkilan ... buangankan
Kalau ada yang bermegah ... buangkan
Yang jauh atau dekat ... kita sama sahaja
Yang besar atau kecil ... kita sama sahaja
Yang kaya atau miskin ... kita sama sahaja
Yang berpangkat atau bertongkat ... kita sama sahaja


LINKS RUJUKAN
(padam)

MAKLUMAN KEHADIRAN
Melalui makluman kehadiran, pihak penganjur dapat membuat jangkaan jumlah ahli waris yang akan hadir. Mungkin dapat disediakan sedikit makan minum dan mungkin juga ada sedikit cenderahati kenangan untuk dibawa balik

Boleh nyatakan dibawah (klik pada 'comments') jika anda atau kumpulan anda berminat untuk hadir. Anda boleh nyatakan (1) Nama kumpulan (2) Dari mana (3) Jumlah kehadiran.

Sekian, Terima kasih.

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved