ads

Isnin, 20 Januari 2014

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


Cuti-Cuti Famili: MELAWAT ANIMAL SAFARI <b>DI BUKIT TINGGI</b> <b>...</b>

Posted: 27 Nov 2013 12:00 AM PST

Semasa melancong ke Jakarta (boleh lihat entry sebelum ini di sini), saya dan keluarga sempat ke Animal Safari yang glamer tu di Bukit Tinggi. Kami pergi balik hari, iaitu bertolak pepagi dan balik semula ke Jakarta pada hari yang sama. Dari Hotel Aston Marina Ancol, kami menaiki Suzuki APV yang di charter dari Pak Asim dengan harga Rp1 juta untuk trip ke Safari tu. Kami bertolak pada pukul 7.00am, dengan perjalanan melalui highway dan jalan susur keluar ke Bogor yang mengambil masa lebih kurang 2jam. Sebelum masuk ke Safari, kami berhenti di salah sebuah Indomaret untuk membeli makanan-makanan ringan. Supir kami kata harga makanan di dalam Safari amat mahal, jadi lebih baik bawa coklat, air, roti atau apa2 yang patut dari luar. Lepas tu kami beli lobak pula dalam 3 ikat pada harga Rp20k. Lobak ini amat penting, sebab kat dalam Safari tu nanti nak bagi haiwan makan.

Penjual jajan di jalan raya adalah pemandangan biasa di sini.. kalu kena ngan selera, bolehlah beli.. yg ni dia jual tauhu goreng kalu tak silap.

Untuk masuk, kena bayar tiket masuk yang berharga Rp250k seorang untuk warga bukan Indonesia yang berumur 1tahun dan ke atas. Kereta yang dibawa masuk juga kena bayar, tapi saya lupa berapa.

Masuk2 safari tu, kehadiran kami disambut oleh kuda belang yang bersepah di sana-sini. Mereka bebas untuk bergerak ke mana-mana; tiada sangkar, tembok atau reban yang membataskan pergerakan mereka. Inilah yang menjadikan safari ni amat best. Bukan kuda belang saja yang lepas-bebas, haiwan2 lain pon begitu juga.

 "Selamat datang" mungkin itulah yang diperkatakannya

 Sesi menyuap carrot bermula!

Suap sambil posing, senyum Cik Bad. Click! Click!!

Haiwan-haiwan kat sini mesra pelancong. Kalu xmesra, xdapat carrot, wey! So kenalah mesra hokey!!

 Mereka mengendap dan mengekori kami sepanjang perjalanan..

 Mereka ni nak datang ke arah kereta kami sebab nak carrot gaks!

 "OKlah..oklah.. nah makan carrot" Ammar pon sorong sebiji carrot untuk salah seekor gajah tu..
Semuanya nak carrot.. hippo pon nganga nak makan carrot (baru saya tahu yang hippo pon makan carrot). follow, jangan tak follow.. ngeh2..
 Tapi brader2 tu duk relax jer.. xminat pon carrot..huhu..

Bila nak masuk ke habitat haiwan-haiwan liar plak, kami melalui double gate untuk pastikan haiwan-haiwan liar yang lepas-bebas tu tak masuk kawasan haiwan2 herbivor dan makan dorang. Kat kandang karnivor ni cermin tingkap kereta tak boleh diturunkan. Tapi kalau nak turunkan juga, jangan menyesal kalu rimau atau singa gigit tangan korang. Heheh!
Eh! Tapi nape ade herbivor kat sini? Macam nak kena jadi lauk jer..

Disebabkan cermin tingkap kena naikkan, dapat amik gambo dari dalam kete je la.. Cik rimau pon macam tak berminat je ngan kitorang. Tengah kenyang la tu.

Masa tengok2 harimau, kami pon terserempak ngan sekor rimau yang sedang bergurau senda dengan kawannya. Harimau A terhendap2 selama beberapa minit, slow-slow naik pangkin dan kacau kawannya yang sedang tidur. Lepas kacau tu dia pon blah dengan muka selamba. It was really abeautiful sight! Saya cuba nak upload video tu tapi xleh.. xtau la ape masalah blogspot ni. Tapi saya try amik babak2 yang ada dan cantum2 untuk tatapan korang..
Comel sangat2 aksi dorang ni..

Lepas selesai ronda-ronda di safari bermesra dengan haiwan liar, kami diturunkan di carnival park. Kat sini ada macam-macam permainan macam kat funfair, but with better quality dan safety. Anak-anak paling seronok sekali bila masuk sini sebab macam-macam boleh main.

Ni clown train untuk bebudak

Selain permainan, ada juga baby zoo (trekking dalam sangkar haiwan-haiwan kecil), pertunjukan haiwan seperti gajah, dolphin, harimau dan burung, pertunjukan motosikal, pertunjukan cowboy, dan macam-macam pertunjukan lagilah. Sanggup atau tak sanggup je korang menapak kat dalam kawasan yang mega luas tu.
Sesi beramah-mesra dengan penguin

Kalu lapar, kat dalam tu ada banyak tempat makan. Harga macam biasalah agak mahal sket daripada luar. Kalu nak solat pon ada ruangan solat disediakan. Toilet amat bersih dan percuma (mungkin dah termasuk dalam caj masuk safari tadi).

Secara keseluruhannya, Animal Safari di Puncak ini saya bagi 5 bintang daripada 5 bintang. Memang marvelos!

Sedikit tips daripada saya agar percutian anda dan keluarga tersayang lebih menarik dan menyeronokkan di sini :
1. Pergilah pada hari biasa, bukan hujung minggu (sabtu/ahad) atau cuti umum Indonesia. Sebab jalanraya akan macet tahap tertinggi pada hari cuti memandangkan warga Indonesia juga beramai-ramai ke tempat libur begini.
2. Pergilah dari awal pagi, masuk Safari sebaik sahaja safari di buka. Ini adalah kerana safari ini amatlah besar; anda memerlukan berjam-jam di sini. Kami masuk pagi keluar petang hokey.. tu pon ada gak yang kitorang termissed tak dapat buat/tengok.
3. Masuk awal juga adalah untuk memastikan haiwan-haiwan mesra alam kat dalam itu masih dalam keadaan lapar. Bila lapar, mereka akan manja-manja minta carrot. Kalu masuk lambat, dorang dah kenyang, dorang takmo layan korang dah... kan ke rugi gitu..
4. Bawalah makanan seadanya dari luar, seperti air mineral, biskut, coklat dan lain-lain. Sambil meronda dalam safari tu, boleh juga kunyah-kunyah apa yang patut. Perlu diingatkan bahawa makanan di dalam safari adalah agak mahal.
5. Pakailah kasut yang sesuai untuk berjalan. Jangan pakai high heels ye puan-puan, sebab anda akan menderita sakit kaki pula sekembali dari safari ni nanti.

Semoga entry ini memberi gambaran dan panduan untuk anda yang nak ke sana. Bagi yang pon ke sana, leh kasi pendapat dan tinggalkan alamat blog anda di ruangan komen. Saya akan ke blog anda juga :-)

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved