ads

Ahad, 12 Januari 2014

06 di janda baik - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


Pesawat Bakal Mendarat <b>Di Janda Baik</b> Sabtu Ini | Portal Hiburan <b>...</b>

Posted: 23 Dec 2013 09:11 PM PST

Pesawat Bakal Mendarat Di Janda Baik Sabtu Ini

Pesawat mana yang berani mendarat di kawasan semulajadi Janda Baik kalau bukan kumpulan indie rock yang dianggotai oleh empat orang anak muda tempatan ini?

Bagi yang tertanya-tanya, Pesawat dan beberapa orang lagi penghibur tanah air seperti Najwa Latif, Bunkface, Altimet, Awi Rafael, Azlan & The Typewriter, Nitrus, Waris dan ramai lagi akan membuat persembahan di Padang Awam Janda Baik, Bentong, Pahang bersempena dengan Eco Fest 2013.

Untuk pengetahuan anda, Eco Fest 2013 adalah sebuah festival anjuran Stesen SENI dengan kerjasama ULTRA 101.3FM dan Riwayat Records yang diadakan bertujuan untuk memupuk kesedaran masyarakat terutamanya remaja tentang cara hidup sihat di samping memulihara alam sekeliling.

Pesawat Bakal Mendarat Di Janda Baik Sabtu Ini

Najwa Latif akan turut membuat persembahan di Eco Fest 2013

Janda Baik yang terkenal dengan keindahan alam semulajadi telah terpilih untuk menjadi lokasi festival kali ini seiring dengan matlamat untuk menjadikannya sebagai destinasi pelancongan eko di Malaysia.

Selain daripada persembahan nyanyian, Eco Fest yang bakal berlangsung pada hari Sabtu, 28 Disember 2013 turut dimeriahkan dengan aktiviti menarik seperti bola sepak sembilan sebelah yang menampilkan pasukan dari Kakitangan Frenz United FC, Janda Baik FC, Utusan dan RTM.

Orang ramai dijemput hadir ke festival berkenaan bermula jam 1 petang hinggalah 1 pagi. Bagi memudahkan anda untuk ke tapak festival, perkhidmatan van shuttle turut disediakan dari Mc'Donald Genting Sempah setiap sejam sekali.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai festival ini, sila hubungi Helmi di talian 016 606 0585 atau hantarkan email kepada stesenseni@gmail.com untuk maklumat lanjut.

Skampung: Misi mencari Janda <b>di Janda Baik</b>

Posted: 13 Dec 2013 07:10 AM PST

Kehadapan sahabat handai yang dikasihi...

Tatkala warkah ini ditulis, aku masih lagi berada dirumahku sambil ditemani secawan milo yang tak berapa panas dan juga beberapa keping biskut. Apa khabar sahabat-sahabat ku? Aku khabar baik aje dan aku harap koranks-koranks pun begitu jua. Walaupun dah lama aku tak menghupdate, tapi kisah suka duka korang tetap dibacai olehku di kala malam menjelma. Ada yang bertambah ahli keluarga, tahniah diucapkan, ada jugak yang mendirikan rumahtangga, tahniah jugak walaupun tak dijemput makan kenduri, tak lupa jugak pada geng-geng travel yang tak putus-putus berkelana sana dan sini mencari pengalaman baru, syok jer baca citer korang. Jiwang lama-lama pun tak syok kan, nak termuntah dah rasa, ahaha...layan jer cite yang dah lama terbantut ni.

So, bertemu lagi kita di episod kalini untuk edisi bulan Disember tahun dua ribu tiga belas. Perancangan yang rapi yang dibuat oleh 6 orang sahabat pada bulan ramadhan yang lepas, akhirnya berjaya dilaksakan jugak pada cuti hari merdeka ritu. Walaupun singkat, cuma 2 hari 1 malam, tapi amat bermakna bagi 6 orang sahabat tersebut, bak kata pepatah, "ke mana tumpahnya kuah kari kalau bukan ke nasi". Pada awalnya, terdapat beberapa pilihan lain yang masuk dalam list, seperti Port Dickson, Melaka, Terangganu, dan seangkatan dengannya, entah macam mana, Janda Baik yang menjadi pilihan. Seminggu sebelum bertolak, pembahagian tugas diagihkan dengan adil dan saksama di mana tugas aku hanyalah menyediakan arang dan fire starter untuk aktiviti bbq di malam hari nyer. Disebabkan tugas ini terlampau senang, so aku pun tangguhkan la dulu, awal sangat kot nak prepare, seminggu lagi kot baru nak pergi. Tiba hari yang dijanjikan, awal pagi tu aku menerima mesej dari member aku, "orga...arang sama itu fire starter jangan dilupai, mau bikin bbq ini malam ya ampunn". Macam tu la lebih kurang mesej dari member aku, apa lagi, kelam kabut la sikit. Ni la yang terjadi bila tangguh keje last-last minit. So, pagi ni jugaklah baru nak cari arang dengan fire starter bagai. Tepat jam kul11 pagi, kitorang berkumpul and bergerak ke Janda Baik secara berjemaah. Susah jugak bila girlz yang leading, aku asyik menyumpah jer, awatlah lah slow sangat :)

Dalam pukul 2 lebih kitorang pun sampai di Janda Baik and chalet yang kitorang stay adalah Chalet Komo. Urusan pembookingan semua diuruskan oleh member aku, oklah jugak tempat ni, yang penting dekat dengan sungai untuk bermandi manda. Macam tahun sebelum ni, chalet yang kitorang stay, Zaini Guest House, pun not bad jugak. Bagi aku, asalkan tempat tido ok, ada tilam bantal bagai, pastu bilik air pun ok, tak la nak kisah sangat. Yang penting, dapat seronok dengan kengkawan.
kol nombor tertera kalau nak book yer.
Ekceli, masa kitorang sampai, cuaca agak mendung. Sementara menunggu member aku ambik kunci chalet and uruskan hal check in, aku pulak sibuk bagi arahan untuk member aku yang sorang lagi sebab dia sesat. Lagi banyak aku bagi arahan, lagi bertambah kesesatan yang dialamai oleh member aku ni. Last-last, staff chalet ni yang pergi jemput dia. Dalam 10-15 minit gitu, member aku berjaya menjejakkan kaki ke chalet ni. Jom tengok-tengok kawasan sekitar sini, sungai betul-betul depan chalet kitorang. Tak perlu jalan, guling je dah boleh terjun sungai :)
Aktiviti pertama lepas letak bag, apa lagi, terjun sungai la. Masa ni dah lupa kejap yang diri ni dah tua, ahaha... Bukan apa, seronok main air punya pasal. Lebih kurang setengah jam gitu, hujan start turun dengan bertubi-tubi. Tapi, ini semua tak menghalang aktiviti bermandi manda kitorang. Diteruskan jua sampai kecut habis jari jemari diriku ini. Lepas puas mandi, then aktiviti bbq pun dimulakan. Tugas guys, memastikan api menyala dan menjadi bara. Geng pompuan pulak menyembelih ikan, memasang sotong dan udang serta sosej pada batang lidi, di samping memastikan menu-menu lain tersedia untuk di bbq kan...
lupa pulak, ikan pari pun ada.
beginilah nasib diriku...huhu
nampak tak? nampak tak? hehe...
best menu of the night...lamb!! 
Mula-mula misi aku menjadikan api and bara macam tak berapa nak berhasil. Almaklumlah, dah lama tak praktik aktiviti camni. Tak sangka, pilihan aku untuk guna tayar motor sebagai fire starter adalah pilihan yang tepat. Walaupun kadar karbon dioksida yang dihasilkan adalah tinggi, namun aktiviti bbq malam tu berjalan dengan sempurna, maksudnya semua menjadi lauk lah.
Memang meriah abis lah malam tu, sampai ke tuan chalet pun kitorang jemput sekali untuk join aktiviti bbq kitorang. Makanan banyak lagipun, dengan nasi, salad bagai, boleh kenyang sampai harini. Sebenarnya time nak makan ni aku dah hampir-hampir kenyang, yela...sambil aku dok bakar lauk pauk tu, sambil masuk mulut, ahaha... Nasi aku tak sentuh langsung, dok pulun makan lamb jer. Cicah pulak dengan sos black paper plus thousand island, perhh...nikmat betoi! 
Selesai aktiviti mengenyangkan perut, kitorang just lepak and borak-borak jer. Pastu tuan chalet ni tanya, apa aktiviti kitorang lepas ni, kitorang jawab lepak and borak-borak lah. Then dia cakap boring. Tak lama lepas tu, dia datang bawak gitar and kad. Nasib baik jugak aku tau sikit-sikit main gitar, so setakat lagu Anuar Zain dengan Jaclyn Victor no hal punyalah, ahaha... Sedar tak sedar dah dekat pukul 3 pagi, lama betoi kitorang lepak. Pastu semua orang balik bilik masing-masing untuk buat taik mata pulak. So tamat aktiviti hari pertama.
Bangun-bangun pagi esoknya, terkejut jugak sebab dekat bawah chalet tetiba ada pelampung. Baik sungguh tuan chalet ni, macam-macam dia bagi. Padahal gitar dengan kad pun tak pulangkan lagi. Disebabkan makanan semalam ada yang terlebih, so tugas guys kena panaskan untuk dijadikan bekpes and lunch nanti.
Lepas siap panaskan lauk pauk semua, apa lagi, aktiviti terjun sungai untuk hari kedua dimulakan. Macam biasalah bila dah start main air, tak ingat masa berlalu. Sedar-sedar dah tengahari, so balik chalet untuk bersihkan diri, and packing untuk check out. Tak seronok datang ke tempat-tempat macam ni sorang-sorang, kena datang dengan kawan-kawan baru best. Padahal aktiviti simple-simple jer, dengan hujan lagi, tapi still boleh enjoy. So, kalau sesapa yang berniat datang cari Janda di Janda baik, kalau taktau nak cari chalet yang mana, Chalet Komo ni boleh dijadikan pilihan. Nak booking, call jer nombor bawah k.

LAMAN PAK GURU ASAN: BERCUTI SANTAI <b>DI JANDA BAIK</b>

Posted: 24 Nov 2013 06:23 AM PST

Bercuti dan bersantai di Kampung Janda Baik. Aku bersama si dia menghabiskan masa bersama berdua-duan di sebuah desa yang masih alami. Dengan menyewa sebuah chalet di Pulau Santap, Janda Baik, percutian pada kali ini memang menyeronokkan. Chalet yang kami sewa itu ialah Chalet Kobaik. Chalet ini terletak betul-betul di tepi sungai dan berdekatan dengan masjid, sekolah kebangsaan, D'Ark Resort, dan kawasannya menjadi tumpuan pengunjung. Kereta boleh parkir terus di depan chalet. Kawasan chalet ini biasa-biasa sahaja dan tidak menakutkan. Pada malam hari banyak lampu terpasang.
Suasana yang hening, sunyi dan harmoni ditambah pula dengan bunyi deruan air sungai jernih yang mengalir, menjadikan kami leka bermain, menikmati, dan menghayati dengan alam semulajadi. Ada ketikanya kami berjalan-jalan di sekitar kawasan chalet dan juga di sekitar kawasan kampung. Kami juga singgah di kawasan rumah Syed Hussien Alattas (penulis buku) untuk menghayati dan mengambil foto taman dan landskap yang dibinanya. Memang menarik...
Ada ketikanya kami naik ke Berjaya Hills Resort di Bukit Tinggi untuk melihat seni bina bangunan Colmar. Jaraknya lebih kurang 20 km dari Kampung Janda baik ini. Memang cantik. Pelaburan orang kaya yang menjadi. Jadi kami tidak perlu ke Colmar, Perancis. Dengan menaiki kenderaan yang disediakan, kami dibawa jalan-jalan di Japanese Village di puncak bukit dengan ketinggian 3500 kaki dari paras laut. Sedikit dingin dan menyegarkan. Cantik Taman Jepun ini...













0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved