ads

Khamis, 23 Januari 2014

06 di janda baik - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


Skampung: Misi mencari Janda <b>di Janda Baik</b>

Posted: 13 Dec 2013 07:10 AM PST

Kehadapan sahabat handai yang dikasihi...

Tatkala warkah ini ditulis, aku masih lagi berada dirumahku sambil ditemani secawan milo yang tak berapa panas dan juga beberapa keping biskut. Apa khabar sahabat-sahabat ku? Aku khabar baik aje dan aku harap koranks-koranks pun begitu jua. Walaupun dah lama aku tak menghupdate, tapi kisah suka duka korang tetap dibacai olehku di kala malam menjelma. Ada yang bertambah ahli keluarga, tahniah diucapkan, ada jugak yang mendirikan rumahtangga, tahniah jugak walaupun tak dijemput makan kenduri, tak lupa jugak pada geng-geng travel yang tak putus-putus berkelana sana dan sini mencari pengalaman baru, syok jer baca citer korang. Jiwang lama-lama pun tak syok kan, nak termuntah dah rasa, ahaha...layan jer cite yang dah lama terbantut ni.

So, bertemu lagi kita di episod kalini untuk edisi bulan Disember tahun dua ribu tiga belas. Perancangan yang rapi yang dibuat oleh 6 orang sahabat pada bulan ramadhan yang lepas, akhirnya berjaya dilaksakan jugak pada cuti hari merdeka ritu. Walaupun singkat, cuma 2 hari 1 malam, tapi amat bermakna bagi 6 orang sahabat tersebut, bak kata pepatah, "ke mana tumpahnya kuah kari kalau bukan ke nasi". Pada awalnya, terdapat beberapa pilihan lain yang masuk dalam list, seperti Port Dickson, Melaka, Terangganu, dan seangkatan dengannya, entah macam mana, Janda Baik yang menjadi pilihan. Seminggu sebelum bertolak, pembahagian tugas diagihkan dengan adil dan saksama di mana tugas aku hanyalah menyediakan arang dan fire starter untuk aktiviti bbq di malam hari nyer. Disebabkan tugas ini terlampau senang, so aku pun tangguhkan la dulu, awal sangat kot nak prepare, seminggu lagi kot baru nak pergi. Tiba hari yang dijanjikan, awal pagi tu aku menerima mesej dari member aku, "orga...arang sama itu fire starter jangan dilupai, mau bikin bbq ini malam ya ampunn". Macam tu la lebih kurang mesej dari member aku, apa lagi, kelam kabut la sikit. Ni la yang terjadi bila tangguh keje last-last minit. So, pagi ni jugaklah baru nak cari arang dengan fire starter bagai. Tepat jam kul11 pagi, kitorang berkumpul and bergerak ke Janda Baik secara berjemaah. Susah jugak bila girlz yang leading, aku asyik menyumpah jer, awatlah lah slow sangat :)

Dalam pukul 2 lebih kitorang pun sampai di Janda Baik and chalet yang kitorang stay adalah Chalet Komo. Urusan pembookingan semua diuruskan oleh member aku, oklah jugak tempat ni, yang penting dekat dengan sungai untuk bermandi manda. Macam tahun sebelum ni, chalet yang kitorang stay, Zaini Guest House, pun not bad jugak. Bagi aku, asalkan tempat tido ok, ada tilam bantal bagai, pastu bilik air pun ok, tak la nak kisah sangat. Yang penting, dapat seronok dengan kengkawan.
kol nombor tertera kalau nak book yer.
Ekceli, masa kitorang sampai, cuaca agak mendung. Sementara menunggu member aku ambik kunci chalet and uruskan hal check in, aku pulak sibuk bagi arahan untuk member aku yang sorang lagi sebab dia sesat. Lagi banyak aku bagi arahan, lagi bertambah kesesatan yang dialamai oleh member aku ni. Last-last, staff chalet ni yang pergi jemput dia. Dalam 10-15 minit gitu, member aku berjaya menjejakkan kaki ke chalet ni. Jom tengok-tengok kawasan sekitar sini, sungai betul-betul depan chalet kitorang. Tak perlu jalan, guling je dah boleh terjun sungai :)
Aktiviti pertama lepas letak bag, apa lagi, terjun sungai la. Masa ni dah lupa kejap yang diri ni dah tua, ahaha... Bukan apa, seronok main air punya pasal. Lebih kurang setengah jam gitu, hujan start turun dengan bertubi-tubi. Tapi, ini semua tak menghalang aktiviti bermandi manda kitorang. Diteruskan jua sampai kecut habis jari jemari diriku ini. Lepas puas mandi, then aktiviti bbq pun dimulakan. Tugas guys, memastikan api menyala dan menjadi bara. Geng pompuan pulak menyembelih ikan, memasang sotong dan udang serta sosej pada batang lidi, di samping memastikan menu-menu lain tersedia untuk di bbq kan...
lupa pulak, ikan pari pun ada.
beginilah nasib diriku...huhu
nampak tak? nampak tak? hehe...
best menu of the night...lamb!! 
Mula-mula misi aku menjadikan api and bara macam tak berapa nak berhasil. Almaklumlah, dah lama tak praktik aktiviti camni. Tak sangka, pilihan aku untuk guna tayar motor sebagai fire starter adalah pilihan yang tepat. Walaupun kadar karbon dioksida yang dihasilkan adalah tinggi, namun aktiviti bbq malam tu berjalan dengan sempurna, maksudnya semua menjadi lauk lah.
Memang meriah abis lah malam tu, sampai ke tuan chalet pun kitorang jemput sekali untuk join aktiviti bbq kitorang. Makanan banyak lagipun, dengan nasi, salad bagai, boleh kenyang sampai harini. Sebenarnya time nak makan ni aku dah hampir-hampir kenyang, yela...sambil aku dok bakar lauk pauk tu, sambil masuk mulut, ahaha... Nasi aku tak sentuh langsung, dok pulun makan lamb jer. Cicah pulak dengan sos black paper plus thousand island, perhh...nikmat betoi! 
Selesai aktiviti mengenyangkan perut, kitorang just lepak and borak-borak jer. Pastu tuan chalet ni tanya, apa aktiviti kitorang lepas ni, kitorang jawab lepak and borak-borak lah. Then dia cakap boring. Tak lama lepas tu, dia datang bawak gitar and kad. Nasib baik jugak aku tau sikit-sikit main gitar, so setakat lagu Anuar Zain dengan Jaclyn Victor no hal punyalah, ahaha... Sedar tak sedar dah dekat pukul 3 pagi, lama betoi kitorang lepak. Pastu semua orang balik bilik masing-masing untuk buat taik mata pulak. So tamat aktiviti hari pertama.
Bangun-bangun pagi esoknya, terkejut jugak sebab dekat bawah chalet tetiba ada pelampung. Baik sungguh tuan chalet ni, macam-macam dia bagi. Padahal gitar dengan kad pun tak pulangkan lagi. Disebabkan makanan semalam ada yang terlebih, so tugas guys kena panaskan untuk dijadikan bekpes and lunch nanti.
Lepas siap panaskan lauk pauk semua, apa lagi, aktiviti terjun sungai untuk hari kedua dimulakan. Macam biasalah bila dah start main air, tak ingat masa berlalu. Sedar-sedar dah tengahari, so balik chalet untuk bersihkan diri, and packing untuk check out. Tak seronok datang ke tempat-tempat macam ni sorang-sorang, kena datang dengan kawan-kawan baru best. Padahal aktiviti simple-simple jer, dengan hujan lagi, tapi still boleh enjoy. So, kalau sesapa yang berniat datang cari Janda di Janda baik, kalau taktau nak cari chalet yang mana, Chalet Komo ni boleh dijadikan pilihan. Nak booking, call jer nombor bawah k.

Si Ratu Di Hati Si Dia: Ber&#39;fun&#39; Gaya Sihat <b>di Janda Baik</b>, Pahang

Posted: 16 Jan 2014 01:15 AM PST

Gud petang blogger dan reader.. hihi.. hari ni petang free sikit.. Adika pun tengah tidur.. jadinya.. baik kita up entry , ada ai mention hubby cayang bawak ai dan Adika gi riadah.. selasa cuti Maulidur rasul. Ada lebih kurang 60pax yang terlibat dengan aktiviti ni.. semua pun saling kenal mengenal.. sahabat handai.. Pagi dalam kul 8.30pagi bertolak dari rumah.. berjumpa semua kat sana.. dalam kul 9.30pagi kami anak beranak sampai.. 
Kena parking kat area luar resort..
Sampai jer.. terus sarapan dulu.. menu.. bihun goreng seafood.. nasi goreng seafood.. roti.. kuih apam warnawarni.. karipap kentang.. air teh dan air kopi.. ai juz makan bihun goreng + karipap dan air teh.. pas sarapan.. semua masuk dewan dan dengar majlis ilmu.. then dalam pukul 1.00 petang.. lunch.. 
Lunch istimewa sebab makan kambing bakar.. 

Buah manggis : mouth watering.. 
ok. lepas makan.. semua get ready untuk jungle tracking.. dalam kul 2.30 semua berkumpul untuk sesi warm up dan briefing..

Gambar beramai-ramai sebelum jungle tracking.. ai tak dapat pergi.. sebab Adika kecil dan diorang tak benarkan anak kecil ikut.. ok.. :) jadi hubby and the geng yang pergi.. huhuu.. tak per.. next time yer Adika.. jadi ai dan the geng yang tak pergi menjadi pengasuh jaga anak2 member yang join jungle tracking..
sessi briefing sebelum jungle tracking..


Jungle tracking pun bermula.. 1st track.. panjat bukit..

Semua gambar jungle tracking my D yang snap.. :)

Hawa Resort dari atas bukit..

hahaha.. my D snap gambar we all yang tak pergi.. mana satu ai?.. hohohoho




Mase diorang jungle tracking, ai and the geng bawak anak-anak yang tinggal dan anak sendiri gi mandi manda kat sungai.. sejok gilerrrr!! tapi best layan anak-anak.. :) pastu lepak dalam bilik tunggu diorang semua sampai. Dalam kul 4.30 diorang  semua dah sampai semula kat resort.. 

Ok acara terakhir.. tarik tali.. ibunda Adika ni join u.. si langsing join tarik tali.. yavedavedooo!!!

sajer kaburkan gambar.. nampak tak si slim tarik tali?.. mwahahahahha.. kwang3x...
Ada 4 team.. team ai no 2. hahaha.. ok lepas tarik tali, semua masuk bilik, mandi dan bersihkan diri.. siap siap nak pulang.. sekian.. :)
footnote: oh lupa pulak.. ada minum petang.. goreng pisang.. keledek goreng.. air kopi, air teh o dan makan makan durian kebun Hawa Resort.. :) sorry kerana tak ada close up picture. im not expose other people without their permission.. tq.. peace!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved