ads

Isnin, 27 Januari 2014

06 di nenasi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di nenasi - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jan 2014 03:37 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Tiga nelayan dari Kampung Merchong, <b>Nenasi</b> dikhuatiri hilang <b>...</b>

Posted: 01 Dec 2013 12:39 AM PST

PEKAN – Tiga nelayan dari Kampung Merchong, Nenasi di sini dikhuatiri hilang selepas keluar menangkap ikan di laut pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Pekan Supritendan Yahaya Othman berkata, ketiga-tiga nelayan itu ialah Mohamad Sharil Zulkifli, 28, Mohamad Isa Awang Ngah, 48, dan anaknya Mohamad Asri, 17.

Katanya laporan polis dibuat isteri Mohamad Sharil, Norhafizah Abu Bakar pada pukul 8.33 malam tadi apabila suaminya bersama dua yang lain tidak pulang ke rumah setelah keluar menangkap ikan pada 5.30 pagi semalam.

Pengadu mendakwa ketiga-tiga mangsa keluar menangkap ikan menggunakan sebuah bot fiber yang merupakan bot nelayan dari jeti Sungai Merchong.

"Kebiasaannya, nelayan-nelayan sekitar Nenasi akan keluar awal pagi dan dijangka pulang lingkungan pukul 12 tengah hari dan bila mangsa tidak pulang, pengadu membuat laporan kerana bimbangkan keselamatan mangsa," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Yahaya berkata, insiden itu telah dimaklumkan kepada Pasukan Gerakan Marin, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Bomba dan Penyelamat Malaysia dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia untuk tindakan mencari mencari dan menyelamat. – Bernama

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Aug 2013 03:15 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jul 2013 03:25 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jul 2013 03:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jul 2013 03:15 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jul 2013 03:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jun 2013 03:35 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jun 2013 03:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 17 May 2013 03:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2013 03:14 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Mar 2013 03:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Mar 2013 03:03 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Feb 2013 03:41 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Feb 2013 03:26 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Madu Lebah Jati: Kelat <b>Nenasi</b>: Idaman Serangga Penghisap Madu

Posted: 16 Feb 2013 04:21 AM PST

Syzygium zeylanicum atau pernah dikenali sebagai Eugenia spicata tergolong dalam famili Myrtaceae, kumpulan pokok jambu, dan dikenali dengan nama tempatan kelat nenasi atau gelam tikus. Spesies ini boleh ditemui di kawasan pantai, pinggir sungai, dan hutan sekunder, namun jarang didapati di kawasan hutan pergunungan. Syzygium zeylanicum merupakan sejenis pokok renek dan jarang tumbuh melebihi ketinggian 18 m.
Pokok ini menghasilkan bunga dan buah yang berwarna putih, kelihatan seolah-olah diliputi salju. Kelat nenasi mempunyai bentuk yang kemas serta batang pokok yang berwarna coklat kemerah-merahan, menjadikannya menarik sebagai pokok hiasan dan sering ditanam di pinggir-pinggir jalan. Buahnya adalah mirip beri-beri putih yang kecil dan manis yang digemari oleh burung, tupai, haiwan pemakan buah yang lain dan juga manusia. Apabila berbunga, kita dapat melihat bunga-bunganya dikelilingi oleh pelbagai jenis serangga penghisap madu. Pucuk daunnya yang berwarna hijau muda dikeluarkan sejurus selepas proses pembuahan berakhir.
Di FRIM, pokok ini dapat ditemui di Taman Botani Kepong. Selain kecantikannya, pokok ini juga memberi manfaat kepada manusia dalam nilai ekonomi, batangnya yang berwarna coklat boleh dijadikan bahan bakar dan digunakan untuk membina bot, manakala daun dan akarnya digunakan dalam perubatan tradisional. Pokok ini mudah ditemui dan tersebar luas di seluruh Malaysia, Sumatera, India, China, Myanmar, Thailand dan Singapura.
Disiarkan pada 13 Ogos 2012. Suhu mingguan diramal antara 24°-33° C, hujan dan ribut petir di sebelah petang.
Disediakan oleh Nor Azlin, M. F. Gambar oleh Zawiah, N. dan Nor Azlin, M. F.

consultant - sangkar ikan siakap & tilapia <b>di nenasi</b> <b>...</b> - aqua hatchery

Posted: 03 Dec 2012 08:44 PM PST

[unable to retrieve full-text content]ORGANISASI: Kumpulan Belia Nenasi (KUBENA), Pahang. Pada 18 - 20 November, syarikat kami iaitu ALAM NASYRAH ENT. telah dilantik sebagai konsultan bagi projek ikan sangkar oleh Kumpulan Belia Nenasi ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Feb 2013 03:23 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Feb 2013 03:02 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jan 2013 03:04 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jan 2013 03:03 PM PST

[unable to retrieve full-text content][unable to retrieve full-text content]KEBAKARAN KEDAI MAKAN DAN RUMAH KEDIAMAN DI NENASI PADA 25.1.2012. 'Malang memang tidak berbau.' Itu lah saja ungkapan yang sering dapat kita katakan jika berlaku ...

HalalSolution: Bab 7 : Perjalanan <b>Nenasi</b> Ke Kuantan

Posted: 07 Jul 2013 11:24 PM PDT

Perjalanan Nenasi Ke Kuantan
Setiap pagi jam 7.00 pagi aku sudah keluar dari rumahku di Nenasi menuju ke tempat kerja ku di kuantan. Jarak perjalanan lebih kurang 93km sehala dan sehari aku menempuh perjalanan hampir 186km. Walaupun begitu bukan hari-hari aku berulang-alik dari nenasi ke kuantan. Jadual aku setiap hari Isnin – Rabu semestinya berulang-alik. Malam Khamis dan Jumaat biasanya aku akan tidur di Maahad Tahfiz Darul Izzah di Bandar Damansara Kuantan.

Paling lewat aku akan keluar dari rumah adalah 7.20. Kalau lewat dari itu sudah pasti kehadiran ku ke pejabat memang lewat. Perjalanan dari Nenasi di awal pagi, amat tenang, menyusuri 

LARA: Syawal 2013 <b>Di</b> Pekan <b>Nenasi</b>, Pahang.

Posted: 18 Aug 2013 05:30 PM PDT

Alhamdulilah, tahun ni kali ketiga beraya sebagai seorang isteri dan kali kedua sebagai mak orang. Tahun ni lagi seronok sebab anak dah pandai berjalan, berlari, merayap hahaha. Tapi memang berbeza raya sebelum ada anak dan selepas ada anak. Apa-apapun syukur sebab masih berpeluang merasakan saat2 indah ini.

Tahun ni giliran beraya hari raya PERTAMA di kampung suami.

Macam biasa, kitorang memang apply sistem giliran, walau apapun terjadi, Insya Allah akan cuba juga mengikut giliran ni sebab ni penting. Kalau boleh, kitorang nak adil dan tak memberat ke salah satu famili je. Bagi kitorang, kedua belah famili sama penting :)

Memandangkan aku tak bekerja, maka isu cuti bukan lagi satu masalah. Masa kerja dulu, nak submit cuti punya debor macam nak pergi mana je, debor sebab takut cuti tak approve atau debor takut partner relief pun nak cuti pada masa yang sama. Pastu kena gaduh(masuk bilik bos dan bagitau reason kenapa nak cuti juga pada masa tu) huh.

Suami amik cuti sebelum raya ( isnin-rabu )

Jadual planning Raya untuk tahun ni :)
sabtu-isnin :  KL (settlekan persiapan terakhir sebab kitorang tak ada masa nak buat preparation awal :)
selasa : gerak balik ke Pahang(kampung suami),dekat waktu berbuka baru sampai 
rabu : pahang
khamis : pahang
jumaat : gerak balik ke melaka :) , sampai melaka dalam kul 8 malam huh
sabtu : melaka
ahad : gerak balik kl (mlm)

nampak macam lebih ke Pahang kan? sebabnya masa bulan puasa, kitorang langsung tak balik sana, maka gantilah dengan sehari lebih :) Melaka kurang sikit tak apa sebab awal ramadhan hari tu kitorang dah balik sana.

Macam biasa, mil dan fil aku ni kalau semua anak dia balik, diorang rajin memasak yang best-best. Antaranya, mee kari, ketam masak lada kot?, sambal udang dna petai, bubur lambuk, sate. Ahhh, sedap gilerrr.

1 Syawal 2013

Hari raya pertama kami dimulakan dengan BLACKOUT! hahaha. bukan yang Anwar Ibrahim tu, tapi memang blackout kaw-kaw punya. Selama ni tak pernah lah lama macam tu. Dari kul 6 pagi sampai kul 3 petang kot. Nasib lah raya kan. Gigihlah sarung baju kurung lagi. tapi serius, macam tak tercela pun raya kitorang even berpanas camtu.

Lagi sadis, malam tu adik ipar aku gosokkn baju untuk satu famili. Semua pass baju dekat dia. Aku tak la. Sebab macam apa pula kan. Laki aku pun dah siap pass baju jubah dia kat adik dia. Aku kononnya nak tunggu pagi baru nak iron kan. Haaa hambek lah ko. Sampai ke sudah, aku dan Iman pakai baju tak bergosok.

Hahaha.

Meroyan kejap aku dekat suami. hahaha.

nenasi2
orang paling excited beraya.

Mamat ni malam raya tidur kul 3 pagi hokeyy. tu pasal mata aku ada macam panda sikit. kekeke. Saja nak salahkan Iman, padahal aku tido kul 4 disebabkan nak manikkan baju raya aku tu. Sadis ok, aku sibuk sepanjang ramadhan(alhamdulilah) siapkan baju customer, sampaikan nak jahit manik untuk baju sendiri pun tak ada masa, masa yang ada malam raya tu jela. Mana lagi nak patch borderlace n manik lagi kan. pasrah. Dah tu anak pun nak tidur lambat. Sibuk lah aku bergaduh dengan dia sebab dia nak manik2 tu utk diterabur kan:"(

nenasi3
tak sabar betul nak keluar rumah.

nenasi4
terkedek-kedek berjalan follow cousin2 dia. tak nak berpimpin langsung ok. nak jalan sendiri.

familiku2
Kami. Iman saje la tu taknak pandang kamera

nenasi5
iman bersama famili belah papa :) Iman lah orang paling bz.

Iman orang yang paling bz. Nasib baik ramai boleh jaga. Kalau tak kejap-kejap dia nak keluar rumah. Kelakar ok bila aunty, makteh ayahteh dan uncle dia kejap-kejap kena dukung dan kejar dia. hahaha. Tapi semua tak larat pun nak dukung lama2.

Paling mencabar, malam raya tu, kat dapur sibuk masak ketupat dan nak bakar sate, Iman kejap-kejap nak pergi dapur nak main api masak ketupat tu. Aku ulang- MAIN API ok -_-' padahal dapur tu punya la berliku jalannya, biasalahkan rumah ala kampung, tapi budak kecik ni boleh pula ingat jalan. Eh aku citer macam berliku sangat rumah tu. Tak lah. Sape ade umah kampung tu, fahamlah kot maksud aku. Sebab orang kampung ni, diorang tak bina rumah sekaligus. Dia tambah sikit demi sedikit.

Contoh kalau anak nak kawen, haa dia binalah sebuah bilik lagi untuk anak tu. Lainkali nak kenduri lagi, naik lagi sekawasan sambung ngn rumah sedia ada, gitu lah.

Iman ulang alik ke dapur lebih 10 kali kot. Nasiblaaa mak pak sedaranya melayan. Hahaha. Budak baru nak kenal dunia, bukan reti takut apa. Kalau dilarang pun, tak adanya dia heran *redhoo jela.

2 Syawal : Bergerak pulang ke Melaka.

Tapi dalam kul 4 petang baru kitorang gerak. Sebab hari tu, ada buat kenduri tahlil dan makan-makan dekat rumah arwah nenek suami aku. Semua mak pak sedara serta cousin dia berkumpul dekat situ. Kitorang sibuk berkemas dan lepas husben balik solat jumaat, baru kitorang bergerak ke rumah pantai. Memang rumah tu terletak dekat pantai.

Setiapkali balik sana, pantai adalah tempat paling aku nak tuju. wahaha. Best sebab bersih dan tak tercemar. Kali ni pun sempat lagi kitorang pergi. Tu dalam entri lainlah aku buat ek. Macam banyak sangat pula pic nak dimasukkan dalam satu entri. Jadi macam serabut sikit.

969397_10201326452499022_1339513460_n
bersama fil,mil dan sil :)

1146584_10201353314210548_1336188326_n-1
2 Syawal 2013- tak ada nak sedondon. tema, pakai apa saja.hihi.

Ok, itu jela kot cerita raya di kampung suami. Aku tulis untuk rekod dan kenangan :)

nenasi1
CANDID! hahaha.

Bila dah ramai, bukan senang nak dapat pic satu famili dengan memasing muka elok. Hahahah. Nasiblah kan.

nenasi1a
baru ok. Cuma anakku tak pandang kamera, nasiblaaa kan.

Semuanya berjalan lancar. Tak ada adegan sentap ke apa. Orang suap makan pelik2 dekat anak aku pun tak ada, btw aku bukan jenis obses ok, hehe. Tapi tak ada pun yang nak suap-suap.

Oh yea orang komen pasal aku 'gemok' pun tak ada. (Puasa hari tu berat aku 63kg, sekarang 65kg . ohoooi. nak turun  2kg tu sikit punya susah, nak tambah tak payah nak susah payah pun, sobssss)

so aku sungguh happy. Semuanya baik-baik belaka. Best sebab ada mr.little gentleman ni, Ziyadh Iman, itu yang paling utama :) Dia sorang je baju raya berpasang-pasang.

p/s : Sampai hari ni aku teringat-ingat lagi sambal belacan mix mangga yang mak sedara husben buat. Sedap, pedas dan hmmmm, aku makan tambah 3 kali. Wahahaha.okbye.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved