ads

Khamis, 13 Mac 2014

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


Ami Schaheera: BLACKMORES RETREAT at <b>Bukit Tinggi</b>

Posted: 10 Mar 2014 03:44 AM PDT

Embrace Nature's Healing Through Naturopathy
We all need a bit of quiet time now and again. Whether it is time for rejuvenation or for self-reflection, Blackmores has an ideal escape for you.
Blackmores has designed a simplet yet relaxing two-days retreat that takes you back to nature. We open your eyes and heart to the healing powers of nature as you find peace and revitalize in the tranquil setting of D'Hillpines hill resort, Bukit Tinggi Pahang. You will discover the limitless benefits of naturopathy, the driving philosophy behind Blackmores. Their trained naturopaths will teach you ways to focus on building health and encouraging the body's self-healing process through holistic health education and living as close to nature as possible. 
This is your chance to escape from the stress and rest your mind, body and soul. We will go back to basics, teaching you the benefits of superfood and how they boost your health. You also get to connect with health-concious like-minded people and be inspired by new knowledge.
Not bound by any one strict doctrine, Blackmores naturopaths will let you in on the secrets of:
♥ superfoods
♥ healing power of foods
♥ organic gourmet meals
♥ natural health

WHAT TO EXPECT?
Expect to eat well, get out and be active, try new things, make new friends, laugh a lot and and come home revitalized and glad you came.
Things to bring with you:
1) Personal toiletries
2) Loose, comfortable and warm clothing and a pair of sandals.
3) A set of sports attire and shoes.
4) Hat
5) Towels
6) Water bottle 
7) Umbrella
8) Torchlight
9) Mosquito repellent or citronella oil
10) Personal medication
11) Personal yoga mat

Things to leave at home: Worries and stress. Together we experience a renewed sense of well being.
EXCLUSIVE 2-DAYS RETREAT COVERS:
♥ 2 days and 1 night accommodation, quad-sharing in Japanese style room: 
Rooms are minimal with mattresses on the floor and attached bathroom. D'Hillpines uses only organic bedsheets with no use of bleach, heavy metals, formaldehyde or cancer causing substances.
♥ Lectures on a range of health subjects by qualified naturopath, notes are provided.
♥ organic vegetarian gourmet meals.
♥ daily guided yoga session/walk
♥ guided raw snack food preparation session during tea break.
♥ A 45-minutes naturopath consultation - with iris assessment and advice on lifestyle and supplements worth RM100 by a qualified naturopath (to be redeemed before or after the retreat).
♥ Blackmore RM50 cash voucher to be redeemed for products.
Are you excited yet? Especially for my readers:
Blackmores are offering 50% off to my followers who sign up by 11 march.
Normal fees RM 490 per person. 50% off RM 490, but 2 person has to sign up.
Transport is not provided, car pool is recommended.
For more info, please call Blackmores Advisory:
03 -7955 0993 (Monday - Friday, 9am - 5pm) 
healthadvisory@blackmores.com.my
Let's go back to nature together!

Colors of life: Light & Easy Vacay to Padang-<b>Bukittinggi</b> : Day 2 Part 2

Posted: 27 Feb 2014 06:33 PM PST

Ok.. Nak sambung entri perjalanan hari kedua kami di Bukittinggi. Kalau boleh, tak nak la tertunggak lama-lama story ni. Takut terus tak terupdate je. Lepas kami minum kopi di tempat proses kopi dengan pisang salai, supir bawa kami lunch di Pondok Flora Restaurant. Kat sini makan nasi padang lagi. Muak juga tapi dah namanya berjalan ke Padang, kenalah makan nasi Padang. Tapi suasana memang menarik kat restaurant ni. Sambil makan dapat tengok keindahan alam.

 Dapat tengok sawah padi yang luas
 Dapat tengok angsa berenang-renang
 Nasi padang. Menu lunch kami.
Macam biasa. Makan apa yang patut je. Total kami makan kat sini IDR 79K = RM 26. Supir makan asing tau. Ini lunch untuk kami berdua je. (T_T)

Lepas lunch, kami teruskan melawat ke Istano Basa Pagaruyung. Istana ni terletak di Kota Batusangkar. Ini Istana replika yang dibina semula. Ha. Istana ni baru dibina semula selepas Istana asalnya hangus dibakar dijilat api. Kenapa? Sebab ada rusuhan. Di sinilah tempat asal Negeri Sembilan. Flag pun warna sama.
 Belum dapat masuk tengok dalam Istana. Jadi kami bergambar kat luar je la.

Dah puas bergambar kat setiap penjuru dan sudut istana tu, aku nampak ada pakej naik anak kuda. Teringin sangat nak naik kuda. Nak masuk team polo sendiri tak mampu kan, jadi kita naik kat sini je la. Naik kuda ni IDR 10K = RM 3 je pun. Best rupa-rupanya naik kuda ni kan. Menurut perintah je. Kalau aku kaya.. lalalala.. aku beli segalanya... lalala.. aku beli kuda sekor. Hehe



Ok. Gambar lagi. Dah puas gambar, dah puas naik kuda, kami ke lokasi seterusnya. Mana ni? Aku pun lupa. Tapi ambil gambar tepi tasik. Sepanjang perjalanan nak ke tasik ni, dapat tengok view kehijauan bumi Bukittinggi ni.
Sebenarnya on the way ke tasik ni, ada lalu kawasan jual ikan-ikan kering, ikan bilis etc etc. Tapi aku tak singgah beli. Rasanya kat area sini orang berhenti beli ikan-ikan kering bawa balik Malaysia.
 Tasik apa ni? Lupa la. Ada pakej naik boat pusing tasik tapi tak berbaloi kalau setakat kami berdua. Tapi kalau korang ramai-ramai untung la.

Balik dari tengok tasik, supir hantar kami ke hotel. Kami berehat kat hotel dulu, lepas tu kami pergi shopping ke pasar atas. Shopping ke? Tak shopping sangat la. Malam tu kami makan kat restoran western. Tak ada gambar. Nanti aku selongkar stok-stok gambar, kalau ada aku tepek kat blog ni. Kami dah muak dengan nasi padang, so cuba makan western pula. Harga dinner kami malam tu lebih kurang RM30. Standard makan western tapi murah je kan.

Malam tu, tengah-tengah malam, sebab lapar datang kembali, kami laki bini pergi keluar hotel cari makan. Sekali ternampak gerai pak cik ni jual Martabak Bandung. Martabak Bandung di Bukittinggi. Kami ambil yang campur spesel yang harga IDR 20 K tu. Aku cakap kat korang, gerai ni memang terbaik.

Gerai pakcik ni dah la bersih. Dia pun pembersih. Sikit-sikit dia lap. Pastu dia punya bahan tu yang berkualiti. Pakai cheese brand Kraft. Pastu packaging dia cantik. Kotak dia pakai buat tapau tu cantik sangat.






Ha berselera kami makan martabak bandung a.k.a apam balik ni. Sedap hingga menjilat jari just bila makan tu, kena sedia air kosong setong. Sebab manis sikit. Lupa nak cakap kurangkan manis. Dah dalam tu ada campuran macam-macam. Habis makan kami tidur. Zzzzzzz. Light and easy je travel ke Bukittinggi ni sebab everything supir yang bawakan. So tak perlu risau dengan itinerary. Sume setel. Nanti kita sambung entri hari ke 3 pula ye.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved