ads

Isnin, 24 Mac 2014

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


~ Itsy Bitsy Itchy Typie Hand~: Dari Bukit Fraser ke <b>Bukit Tinggi</b>

Posted: 01 Mar 2014 06:15 AM PST

Pada satu pagi ahad yang indah sepasang suami isteri sedang bersantai di rumah sambil membaca surat khabar....kemudian mereka ternampak satu artikel mengenai  percutian di Bukit Fraser...
 "Abang teringin la nak gi sini" kata si suami.....
" Haaaa jom bang" sampuk si isteri dengan niat bergurau.....
" okey.....jom......cepat siap...abang tak tau jalan....tapi sayang kena tolong tengok waze la..."..... Terpinga pinga si isteri sambil cepat cepat menyiapkan dirinya....biar betul laki aku ni kan...

Kami keluar ikut tol Rawang....Keseluruhan perjalanan mengambil masa hampir 2 jam....Selepas pekan Kuala Kubu Bharu....perjalanan ke Bukit Fraser melalui pemandangan yang sangat indah.....walaupun jalannya agak kecik dan macam ulau berlingkau...tapi bila disajikan dengan kehijauan hutan hujan tropika segala perasaan mabuk dan gayat hilang serta merta...

Sesampai je di Bukit Fraser...kami kelaparan....tapi malangnya tak banyak makanan yang dijual pada waktu dan ketika itu...banyak yang habis...yang ada cuma cempedak goreng...kami pon balun je...selesai makan kami ronda ronda di pekan Bukit Fraser yang comel.... kami disajikan dengan pemandangan rumah rumah British lama  ketika di zaman kolonial....yang masih utuh dah comel come belaka......

"ini je ke tempatnya....yang banyak banyak bangunan yang macam dekat france tu mana?" tanya si suami...
"bangunan macam france..??..eh tu bukan kat Bukit Fraser la bang...tu kat Colamar Tropicale Bukit Tinggi." 
"Laaa... ye ke...yang abang teringin pergi situ laaa......bukan sini.... jauh tak Bukit Tinggi....??"
"Jauh jugak laaa.....dia kat area Genting Highlands tau bang..." 
"haaa jom".....
tergezut laaa si isteri...sambil cepat cepat on kan waze.....nasib baik bawak powerbank.....hohoooo

Perjalannyan agak mencabar juga......almaklumlah kena jalan di kawasan berbukit bukau....dari Bukit Fraser kami pon  menghala ke Raub/Bentung....







tak banyak kereta yang melalui jalan ni....tapi pemandangan memang superb....selepas sampai Bentung kami terus ikut jalan menghala keluar ke Lebuhraya Karak ...
akhirnya setelah 3 jam perjalanan (termasuk la sesat jalan ye kawan2... terima kasih kepada waze) ...kami pon sampai ke Colmar Tropicale....senyum lebar si suami apabila hajat mau ke sini terlaksana juga......





Just sharing....

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved