ads

Khamis, 1 Mei 2014

06 di cherating - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

06 di cherating - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di cherating</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Apr 2014 07:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

foto zaza: Cherating Trip March 2014: Part 2 - Aktiviti <b>Di Cherating</b>

Posted: 11 Apr 2014 03:25 AM PDT

tengok anak penyu kat Cherating Turtle Sanctuary
Turtle Sanctuary - dekat dengan Club Med
sebenarnya sebelum ke Cherating lagi
kita awal² dah beritahu Alice
yang kita akan pergi tengok penyu.
malah kita berjaya yakinkan Alice untuk minum lebih banyak air kosong
sebab baby turtle suka minum air kosong.
baby turtle nangis kalau Alice minum air manis²
(mak bapak sapa la yang suka bagi fakta macam tu!) :p
banyak baby turtle akan datang kat tangan Alice! :D
Cherating Turtle Sanctuary ni boleh dikatakan terletak 
sebelum pintu masuk Club Med.
Free. tak perlu bayar apa².
selepas pergi baru la kita rasa
yang free tu memang berpadanan.
kalau kena bayar mesti kita merungut² bila keluar!
kita luangkan masa dalam 10 minit agaknya tengok penyu.
nak masuk kena tanggal kasut.
dalam bagunan kecik ada pameran lebih kurang.
kat belakang bangunan tu ada beberapa kolam
dengan beberapa penyu berendam.
tak! tak boleh pegang -_________-
satu perkara baik yang kita dapat -
bila balik hotel senang kita bagitau Alice
"swim macam baby turtle".
sejak itu Alice makin pandai berenang
siap cakap kat abang bot "... laju lagi abang, laju lagi!"
2) Cherating Mangrove River Cruise
jangka masa: 1 jam setengah
harga: RM25 dewasa, RM15 kanak² 4 - 11 tahun 
lokasi: Hafiz's Cherating Activities
dekat dengan Payung chalet - land mark dari jalan besar: Residence Inn Cherating
selain daripada mangrove river cruise
ada juga fireflies watching trip
dan turtle watching trip pada April - September.
kena datang balik tengok penyu mendarat ni!
tips: untuk trip yang pukul 4 petang ni
elok juga kalau bawa topi yang berikat, tak melayang kalau kena tiup angin.
panas matahari boleh tahan dalam bot tu.
antara fauna yang kita nampak masa mangrove cruise
sekawan burung bangau putih.
asal bot lalu je diorang terbang! 

dah balik baru budak office kata ular ni berbisa

bot lalu bawah rimbunan pokok bakau

kita dapat seat depan abang bawak bot
stabil tak beralun sangat

jangan mengada² nak sebut nang nak bila lalu sini ya!
awalnya kita nak ikut juga tengok kelip² malam
cuma yang tak berapa nak best
malam pukul 7.30 dah kena berkumpul.
korang takut tak nak pergi tepi² sungai senja²?
lagi satu kalau semua dewasa mungkin ok
daddy risau macam tak selamat sangat malam bawa Alice naik bot kecik.
fuuu ... walau slow, bila belok macam nak tercecah lutut dalam air paya.
kita yang over protective rasanya ...
cuba teka apa favorite color Alice?

Cherating Cultural Village
dekat dengan Payung chalet - land mark dari jalan besar: Residence Inn Cherating
RM10

sebenarnya ada 2 pilihan untuk buat batik ni.
sama ada nak buat semua sekali
start from scratch - design, canting, warna, lekatkan warna,
atau warna sahaja.
buat semua sekali RM30, 3 jam.
kedainya senang nak cari
ada banner "Make your own batik here".

kita dengan Alice tentunya pilih warna saja.
Ghazali Art Gallery
kedainya sebelah menyebelah saja.
RM10, berapa minit dah siap.

dan boleh makan juga kat sini
atau boleh juga warna batik sambil makan!
Alice? warna batik sambil minum air.
makcik kedai bagi air untuk cairkan warna
sekali Alice kata "I'm thirsty!"
pilih saja design yang dah sedia ada
... and then knock yourself out!

sambil tu boleh makan minum.
budak kecik ni excited tengok batik Angry Bird dia.
selain daripada tu apa aktiviti lain yang ada?
mandi laut, swimming pool, shopping keropok...
next entry la kot?

Cherating March 2014:
Hotel: Suria Beach Resort Cherating

BLOG PAHANG: 06 <b>di cherating</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2014 07:26 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di cherating</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Apr 2014 07:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di cherating</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2014 07:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pelancong ditanam hidup-hidup <b>di</b> Pantai <b>Cherating</b> | Bisnes, Gaya <b>...</b>

Posted: 27 Mar 2014 08:46 PM PDT

Salam Jumaat! Lama sangat rasanya tak update blog ni. Biasalah sebelum cuti sekolah bermula mesti nak selesaikan semua urusan baru aman dan tenang bila balik bercuti. Cuti sekolah seminggu belum lagi berakhir tapi saya dah masuk kerja sejak dua hari lepas lagi. Kami balik kampung aja jenguk mak ayah dan singgah bermalam di Pantai Cherating semasa pulang ke KL pada hari Isnin lepas.
Sejak dari awal lagi kami bercadang nak bermalam di chalet tapi tak pernah bercuti di Pantai Cherating jadi tak tahu nak stay kat mana. Cari dalam internet tak banyak chalet yang ada, ada pun sudah fullhouse. Akhirnya kami pergi cari satu-satu dan semuanya tak best. Dalam banyak-banyak yang tak best tu adalah yang boleh tahan sikit, iaitu Ranting Chalet ke apa namanya sebab ia betul-betul mengadap laut.
Kalau bukan kerana nak mandi pantai, memang kami akan cari hotel je. Ada breakfast dan lebih selesa berbanding chalet-chalet yang dah agak usang kat sini. Chalet yang kami duduk ni pun bukannya murah, RM160 satu malam memang mahal tak kena dengan keadaannya. Air paip dahlah perlahan lepas tu ada beribu nyamuk duk menunggu dalam tu. Nasib baik beli Ridsect malam tu. 
seronok je baby Amir Khalif nak mandi pantai
pemandangan luar balkoni chalet kami duduk
alas perut dulu sebelum mandi pantai
pemandangan Pantai Cherating di waktu petang
 mandi dan berkelah sambil makan aiskrim. Penjual aiskrim bermotosikal lalu tepi pantai je
baby tak layan aiskrim, syok main air
 kawasan ni memang sesuai untuk kanak-kanak sebab pantainya landai dan ombak kecil
 pasirnya..emm tak boleh compare dengan pasir Gold Coast yang halus dan putih macam gula halus
 baby Amir Khalif dan lapar masa ni, makan cekedis dengan tangan penuh dengan pasir!
 rawatan tradisional sakit belakang? haha cuba je lah tak salah
senyum nak ambil gambar ni?! Bukti pelancong ditanam hidup-hidup :p
makan malam western dengan 'ikan barat' bakar. Gambar lain-lain tak sempat snap sebab bateri handphone dah mati
Itu saja untuk kali ini. Insya-Allah saya akan update lagi dalam masa terdekat ni. Sekarang ni memang sibuk dengan kerja dan projek ATeam, Projek Angsa Emas. Nak tahu projek apa, jom check dengan kami di Instagram #AwesomazingTeam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved