ads

Rabu, 9 April 2014

06 di jengka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di jengka - Google Blog Search


Murid 12 Tahun <b>di</b> Felda <b>Jengka</b> 5 Derita Kanser Prostat | Suara <b>...</b>

Posted: 01 Apr 2014 07:12 PM PDT

Murid 12 Tahun di Felda Jengka 5 Derita Kanser Prostat

Kanak-kanak Kanser

MARAN – Walaupun kanser prostat adalah penyakit yang dikaitkan dengan lelaki berumur 50 tahun ke atas namun hakikatnya kanser tersebut turut berisiko dihidapi mereka yang berusia jauh lebih muda.

Ini yang terpaksa dilalui Mohd. Zahiruddin Mustafa, 12, murid tahun enam Sekolah Kebangsaan (LKTP) Jengka 5 yang disahkan menghidap penyakit berbahaya itu sejak September lalu sekali gus menyebabkannya terpaksa melupakan keriangan zaman persekolahan.

Anak kelima daripada enam beradik itu kini terlantar selepas sel kanser merebak ke saraf tulang belakang serta bahu.

Bapanya, seorang peneroka Felda Jengka 5, Mustafa Othman, 70, berkata, kanser tersebut dikesan selepas mendapatkan rawatan lanjut di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (Hoshas) Temerloh tahun lepas.

"Mohd. Zahiruddin menerima rawatan sebelum Ramadan lagi. Dia kemudian menjalani pembedahan membuang saluran kencing dan najis pada 31 Januari lalu selepas sembilan kali menjalani kemoterapi," katanya kepada Utusan Malaysia di rumahnya di sini baru-baru ini.

Beliau ditemui semasa program ziarah prihatin oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga, Komuniti dan Multimedia negeri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Sentol, Datuk Shahaniza Shamsuddin.

Mustafa berkata, mereka tidak menyangka Mohd. Zahiruddin menghidap kanser kerana anaknya itu sangat cergas bersukan.

Tambah beliau, oleh kerana kurang pengetahuan, mereka tidak sangka masalah dialami Mohd. Zahiruddin yang sering mengadu sakit ketika membuang air kecil malah mengambil masa begitu lama di bilik air sehingga menangis menahan kesakitan adalah simptom kepada kanser prostat.

Sementara itu, ibu kanak-kanak itu, Rokiah A Rahman, 48, terpaksa berhenti daripada mengajar di Sekolah Agama Rakyat (SAR) Jengka 5 bagi memberi tumpuan sepenuhnya kepada Mohd. Zahiruddin.

Beliau berkata, tiada lagi rawatan yang ditawarkan pihak hospital kecuali pemeriksaan lanjut di Hospital Kuala Lumpur (HKL) mengikut jadual ditetapkan dan yang terdekat pada bulan depan.

Menurutnya, Mohd. Zahiruddin kini bergantung kepada ubat penahan sakit manakala telefon bimbit menjadi peneman sepanjang masa bagi melayari akaun Facebook 'ZahirJengka' untuk berhubung dengan dunia luar.

Tambah beliau, Mohd. Zahiruddin juga terpaksa menggunakan beg khas yang hanya dijual di hospital tertentu untuk membuang air besar.

Sementara itu, Shahaniza sangat terharu dengan ketabahan Mohd. Zahiruddin menanggung kesakitan kanser prostat yang biasanya dihidapi golongan dewasa.

"Saya bersedia membantu Mohd. Zahiruddin dan keluarganya mengikut keperluan mereka. Malah saya sendiri akan memantau perkembangan kesihatan kanak-kanak ini dan berdoa Allah memulihkan kesihatannya agar dapat kembali ke sekolah," katanya. – Utusan Malaysia

NOTA: KEPADA WARGA FELDA YANG MEMPUNYAI PERKONGSIAN, LUAHAN, PENDAPAT DAN CADANGAN UNTUK DIMUATKAN DIDALAM FeldaVoice BOLEH HUBUNGI EDITOR MELALUI EMAIL DI editor.feldavoice@gmail.com

Artikel disiar pada April 2, 2014 - 10:12 am oleh Nor Azlina Shaari

06 di bentong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di bentong - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Mar 2014 11:44 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2014 11:25 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kamera tersembunyi <b>di</b> kesan <b>di</b> tandas wanita Hospital <b>Bentong</b>

Posted: 02 Feb 2014 06:19 AM PST

3 kamera tersembunyi berbentuk penyangkut baju dan kotak hitam

3 kamera tersembunyi berbentuk penyangkut baju dan kotak hitam

Kuantan: Tindakan tidak bertanggungjawab pihak yang meletakkan tiga kamera tersembunyi berbentuk penyangkut baju dan kotak hitam berukuran kira-kira 10 sentimeter di tandas kakitangan wanita Hospital Bentong, baru-baru ini, berkemungkinan didalangi orang dalam.

Pengarah Kesihatan Negeri Datuk Dr Norhizan Ismail berkata, tandas berkenaan yang berada di bahagian unit rawatan kecemasan hanya boleh digunakan oleh kakitangan hospital saja malah orang awam tidak dibenarkan sama sekali memasukinya bagi mengelak kesesakan atau mengganggu privasi doktor atau jururawat yang bertugas.
Katanya, perbuatan meletakkan kamera di bawah sinki dan berbentuk penyangkut baju disedari apabila seorang kakitangan wanita hospital ternampak cahaya merah seolah-olah sedang merakam gambar.

"Kita tidak menolak ada pembabitan daripada orang dalam berikutan tandas itu hanya boleh digunakan oleh kakitangan wanita saja manakala orang awam tidak dibenarkan.
"Kami menyerahkan kepada polis untuk melakukan siasatan terperinci dan sekiranya didapati ada kakitangan hospital berkenaan terbabit, pihak kami akan mengambil tindakan tegas," katanya, ketika dihubungi di sini, semalam.
Sebelum ini, seorang kakitangan hospital berkenaan menjumpai tiga kamera tersembunyi berbentuk penyangkut baju dan kotak hitam berukuran kira-kira 10 Sentimeter di tandas kakitangan wanita sekali gus mengundang pelbagai persoalan masyarakat seterusnya menjadi perbualan hangat di laman sosial.

Screenshot kakitangan hospital yang menceritakan tentang kamera tersembunyi yang dijumpai

Screenshot kakitangan hospital yang menceritakan tentang kamera tersembunyi yang dijumpai

Antara pihak yang menyebarkan perkara itu adalah badan pemantau jenayah, MyWatch, menerusi twitternya turut berkongsi gambar yang dimuat naik seorang individu dipercayai kakitangan hospital itu menerusi akaun Facebooknya.

Sumber: Harian Metro

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SuJer....: Percutian Satu Hari <b>Di</b> Bukit Tinggi, <b>Bentong</b>, Pahang <b>...</b>

Posted: 31 Mar 2014 01:52 AM PDT

Cuti sekolah seminggu nie macam biasalah semua sibuk nak bawa anak2 pergi bercuti..macam aku dan suami oleh kerana terlalu sibuk bekerja...sampai x tau masa bila yang sesuai untuk bawa anak2 berjalan..lebih2 lagik encik suami yang memang hari Sabtu dan Ahad adalah hari wajib bekerja untuk dia...
kesian dengan anak2..aku pun mula menggoogle tempat2 menarik yang mudah dan senang untuk dikunjungi dan x perlu nak ambil masa yang panjang untuk bercuti di tempat tersebut...maksudnyer tak perlu bermalam la...g satu hari jer...tu la yang aku maksudkan percutian satu hari..hahahaha
Jadi sebagai keputusannyer dan juga menggantikan semula tempat percutian yang dulu yang sepatutnyer aku pergi tapi aku x jumpe tempat...sampai terpaksa tukar plan g Janda Baik jerrr...BUKIT TINGGI..itulah tempat yang aku tuju..muehehehehe...malas nak citer panjang just nak tunjukkan gambar jerrr...
Ni gambar masa memula sampai..teruja anak2 dan suami..termasuklah aku..hihihi
 Turn aku plak nak amik gambor nyer..pergi sebenarnye 3 buah kereta..ada geng2 encik suami yang ikut..x sempat nak bergambar reramai..amik gambor sendiri jelahhhh....
 Mulakan perjalanan..hari panas masa nie..x sangka plak bila dah petang hujan lebat..
 Hehehe..posing berdua..Fariezal merajuk masa nie..bad mood terus...
 Ramainyer orang....huhuhu
 Nie kawan encik suami yang tolong amikkan....kenang-kenangan...
 Cantikkan..cam luar negara..abis kita nak g luar negara ongkosnyer x cukup..g sini pun jadilah...hahaha
 Tengok jelah gambar nie..
 Ada 4 ekor itik kat bawah nie..2 hitam dan 2 putih..
 Tengok Fariezal tu..masam jerkk
 Makan aiskrim dengan popcorn jerk..air tin rm6 setin..mahal woooo..
 Dapat belon percuma...badut yang buat..
 Ni pandangan dari menara..pandangan belakang..
 Nie plak pandangan hadapan..
 Nie dah sampai kat Rumah Jepun..nak g sini kena naik shuttle bus...naik kereta sendiri pun boleh gak.lagik senang kot..sebab nak tunggu turn naik bas tu punyerlah susah..ramai gilee..
 Sape nak pakai kimono nie sepasang rm20..
 Cantikkan pemandangan dia..
 Nie pintu masuk...dalam hutan atas bukit tau
Sebenarnyer untuk orang yang suke bershopping memang x berape bestlah pergi ke sini sebab xde langsung pun tempat bershopping..tapi kalau macam aku yang suke bergambar dan sukekan tempat cantik boleh pergi sini..aman dan damai jerk...
Kalau nak pergi tempat2 yang ada sekitar Bukit Tinggi ni better naik kereta..aku x suggestkan korang naik shuttle bus tu sebab lama sangat dan ramai orang untuk beratur..ada satu lagik tempat yang aku x sempat bergambar iaitu animal park..ada arnab dan rusa yang kita boleh bagi makan sendiri pada dia..sebab bila sampai situ hari hujan lebat sangat..nak kuar kereta pun x boleh..
Kat sini ada juga untuk tempat untuk riadah iaitu rock climbing, flying folks..taman herba...dan banyak lagi aku x henggat..aku sampai sini kul 2 petang..mana taknyer x dapat pergi semua tempat...huhuhu..
Okay..bye...malas dah nak tulis...

06 di merapoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di merapoh - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di merapoh</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2014 09:31 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di merapoh</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2014 09:13 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di merapoh</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Mar 2014 09:48 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Empat maut nahas bas dan kereta <b>di</b> Jalan Lipis-<b>Merapoh</b> – Perak <b>...</b>

Posted: 15 Mar 2013 03:06 AM PDT

Keadaan kerera yang terbabit dalam kemalangan meragut empat orang di Kilometer 17, Jalan Lipis-Merapoh dekat Kuala Lipis tengah malam tadi.

KUALA LIPIS – Empat maut dalam nahas jalan raya membabitkan sebuah bas ekspres dan kereta di Km 17, Jalan Lipis-Merapoh, dekat sini tengah malam tadi.

Dalam kejadian 12.30 malam itu, bas ekspres yang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menghala ke Kelantan bertembung dengan kereta jenis Honda City yang datang dari arah bertentangan.

Empat yang terbunuh merupakan penumpang kereta iaitu Nur Hamira Baharum, 24; Hasnah Che Hussin, 66; Nik Eryna Nik Ahmad, setahun; dan seorang warga Indonesia dikenali sebagai Yanti, 20-an, manakala penumpang dan pemandu bas tidak cedera.

Ketua Polis Daerah Lipis Supt Abdul Razak Hassan memberitahu pemberita di sini hari ini, siasatan awal polis mendapati kereta terbabit hilang kawalan sebelum bertembung dengan bas berkenaan.

"Pemandu kereta terbabit (identiti belum dikenal pasti) dan seorang lagi penumpang kereta berkenaan (identiti belum dikenal pasti) cedera parah dan kini dirawat di Hospital Sultan Ahmad Shah Temerloh," katanya.

Beliau berkata, semua yang mati dan cedera itu dipercayai mempunyai hubungan kekeluargaan.

Beliau berkata kes itu disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

- Bernama

06 di kuala rompin - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kuala rompin - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Mar 2014 07:12 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Mar 2014 07:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

teknologi selular dan liputan 2g, 3g, 4g <b>di kuala rompin</b> pahang

Posted: 12 Jan 2014 09:26 AM PST

Assalamualaikum WBR

SE masih baru dalam kajian rangkaian ini, tapi antara pemahaman yang boleh dikongsikan, SE senaraikan dalam bahasa yang ringkas untuk difahami.

Mula-mula kena memahami generasi keturunan :
Analog tradisional cellular bagi data suara (AMPS, NMT, TACS) 14.4 Kbps
Digital narrowband circuit data (GSM, TDMA, CDMA) 9 kbps -14.4 Kbps
Packet data onto a 2G network (GPRS, EDGE) 20 kbps - 40 Kpbs
Digital broadband packet data (CDMA, EV-DO, UMTS, EDGE) 100-700 Kbps. Celcom hingga 384 Kbps
Peningkatan upaya bagi EDGE adalah 
HSPA  (3X pantas dari 3G) 1 Mbps - 3.6 Mbps
HSDPA (5X pantas dari 3G dan 10X dari 2.5G) hingga 7.2 Mbps. 
Services And Applications = CDMA 2000, UMTS, EDGE dll
Frequency Band  1.8 – 2.5 GHz
Digital broadband packet data semua IP (Wi-Fi, WIMAX (Korea Selatan gunakan pada 2006), LTE) , spektrum potensi hingga 100 Mbps/300 Mbps tapi di Malaysia antara 20Mbps - 28Mbps.
Services And Applications = Wimax2 dan LTE-Advance
Frequency Band  2 – 8 GHz

Smartphone ciri LTE dicipta seawal 2010. Dikenali juga sebagai HSPA+. Terkini adalah 4G LTE Advance.

Gigabit - Belum dilancarkan
* Teknologi Selular adalah berdasarkan piawaian antarabangsa adakalanya berbeza ukuran semasa implementasi di Asia / Eropah.  Saiz Mbps juga bergantung kepada berapa banyak capaian pengguna berkongsi kepada 1 menara pencawang. Peningkatan teknologi berkadaran peningkatan gunaan sumber bateri telefon bimbit. Maklumat dikumpul pada Januari 2014.


Susunan hierarki generasi Teknologi Selular.

Kapasiti kandungan generasi teknologi selular.

Generasi 2 memiliki ciri CSD – pindahan data 14.4Kbps. Kemampuannya mengirim khidmat pesanan teks ringkas akan tetapi ciri CSD dalam 2G tidak mampu berhubung secara internet kecuali 2.5G.
GPRS (General Packet Radio Service) adalah teknologi yang membenar GSM lancarkan perkhidmatan tanpa wayar seperti emel dan akses internet. GPRS adalah 2.5G.
HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) atau 3.5G adalah spectrum protocol telekomunikasi bimbit 3G yang dipertingkatkan di dalam HSPA (High Speed Packet Access). Juga dikenali sebagai 3.5G, 3G+ atau 3G Turbo yang membenarkan rangkaian berasaskan UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) atau UMTS/WCDMA untuk penghantaran data  kelajuan tinggi.
3G ringkasan kepada Third Generation – teknologi telekomunikasi bimbit yang ketiga. 3G menyokong pindahan data paling rendah 200KB/saat. Selepas 3G, lahirlah 3.5G, 3.75G. Aplikasi 3G digunakan pada telefon, Internet Mobil, Rangkaian tanpa wayar, telefon video dan TV bergerak. 3G memenuhi syarat International Mobile Telecommunications-2000 (IMT-2000).
Syarikat Penyedia Telekomunikasi memanggil Perkhidmatan Bergerak Tanpa Wayar sebagai 3G.
UMTS (piawaian sebutan di Eropah, China dan Jepun) dan di Asia sebagai GSM. Telefon bimbit selalunya didatangkan menepati rangkaian UMTS dan GSM.
UMTS terkini adalah HSPA+ yang membenarkan data setingi 56Mbit/saat untuk pindahturun (28Mbit/saat perkhidmatan sediaada) dan 22 Mbits/saat untuk pindahnaik data.

EDGE (Enhanced Data Rates for Global/GSM Evolution) atau E-GPRS (Enhanced -General Packet Radio Services).
W-CDMA (Wideband - Coded Division Multiple Access) atau UMTS (Universal Mobile Telecommunication System).
CDMA2000-1X EV/DV (Evolution/Data/Voice) dan CDMA2000-1X EV-DO (Data Only)/ (Data Optimized) atau IS-856.
TD-CDMA (Time Division Code Division Multiple Access) atau UMTS-TDD (Universal Mobile Telecommunication System - Time Division Duplexing)
GAN (Generic Access Network) atau UMA (Unlicensed Mobile Access)
HSPA (High-Speed Packet Access)
HSDPA (High Speed Downlink Packet Access)
HSUPA (High Speed Uplink Packet Access)
SOPA (High Speed OFDM Packet Access)
FOMA (Freedom of Mobile Multimedia Access)
TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access)
Dicipta oleh 3GPP (3rd Generation Partnership Project). Perkhidmatan LTE pertama kali dilancarkan oleh Telia Sonera di Stockholm pada 14 Disember 2009. LTE adalah peningkatan taraf bagi rangkaian GSM/UMTS dan CDMA2000.      

CONTOH LIPUTAN SELULAR TELEKOMUNIKASI DI KUALA ROMPIN, PAHANG
LIPUTAN 2.5G (GPRS) / 3G (EDGE) / 3.5G (HSDPA)  TALIAN CELCOM.LIPUTAN KLIK SINI. Liputan yang dipaparkan dikategorikan secara berkelompok (tertinggi @ mungkin terendah - kurang tepat kerana paparan isyarat berkelompok. Liputan kawasan dikemaskini setiap suku tahun).
LIPUTAN  3.5G (HSDPA) / 3G (EDGE) TALIAN MAXIS. LIPUTAN KLIK SINI. Contoh komplen MAXIS.Liputan Maxis yang dipaparkan agak mengelirukan.
LIPUTAN 2G / 2.5G (GSM/GPRS) TALIAN DIGI. LIPUTAN KLIK SINI
LIPUTAN 3G (EDGE) DIGI. Liputan ini merangkumi 3.5G( HSDPA/HSPA) dan telah diuji dengan Pelan DIGI Prepaid Smart Plan. LIPUTAN KLIK SINI.


UMobile hanya mempunyai liputan 2G/GSM di Kuala Rompin. LIPUTAN KLIK SINI.





 
Bagi tanda isyarat penerimaan telefon bimbit kepada menara pencawang terdekat, kebiasaannya :

2G/GSM = TIADA SEBARANG SIMBOL, RUJUK KEKUATAN BAR SIGNAL,

EDGE/GPRS = Simbol E@G ,
3G = Simbol 3G
HSDPA/HSPA = Simbol H ,

ROAMING = Simbol R (Kadar Antarabangsa).


06 di kampung awah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di kampung awah - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Feb 2014 03:12 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jan 2014 03:50 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Dec 2013 03:19 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Dec 2013 03:08 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kerajaan <b>Di</b> Gesa Naik Taraf Jalan Jengka - <b>Kg</b>.<b>Awah</b>

Posted: 05 Sep 2013 11:00 AM PDT

JENGKA - Suara masyarakat bercerita tentang jalan Kampung Awah-Bandar Tun Abdul Razak Jengka hingga ke Simpang Kampung Awah dikatakan hangat diperkatakan di kedai kopi di tanah rancangan Felda. Kisahnya bukan sahaja mendapat perhatian pengguna jalan itu tetapi mendapat perhatian media yang memuatkan akan bahayanya melalui jalan berkenaan. Keadaan itu memerlukan Kerajaan Pusat, Felda dan kerajaan negeri segera mengumumkan peruntukan bagi menaik taraf jalan berkenaan. Sudah sampai masanya projek itu dilaksanakan segera kerana masyarakat di sini memerlukan rangkaian jalan raya lebih sempurna dan bukannya yang mengancam nyawa. Jalan tersebut mepunyai kelasnya tersendiri kerana laluan tersebut menjana ekonomi dan pendidikan yang majoritinya bumiputera. Laluan tersebut semakin sempit dan tidak lagi seimbang bagi menampung jumlah kenderaan yang tinggi tanpa mengira masa termasuk musim perayaan. Namun, pada cuti Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini, dianggarkan kira-kira 100,000 kenderaan yang dipercayai dari perantauan pulang berhari raya di tanah rancangan. Ada generasi baharu Felda mengeluh melihat mutu jalan yang dilalui mereka semasa kecil masih tidak berubah sedangkan Bandar Tun Abdul Razak Jengka semakin pesat membangun. Sudahlah kualiti jalan tidak elok dan sempit ditambah lagi ada laluan yang garisan putih tidak jelas sehingga menyukarkan pemanduan malam atau waktu hujan. Rakyat kini memerhati dan menilai mutu perkhidmatan kerajaan selepas 100 hari dan menjadi tanda aras kejayaan cemerlang Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum akan datang. #sumber

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Aug 2013 03:24 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Aug 2013 03:18 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jul 2013 03:11 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jul 2013 03:18 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2013 03:25 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Noraza nafi diikat di Felda <b>Kg Awah</b> - UMNO kena fitnah ! | Ameno <b>...</b>

Posted: 28 Dec 2012 08:19 AM PST

Rujuk gambar bawah neh geng ;



Beberapa hari lepas ramai yang sebarkan gambar neh. Dengan aku2 sekali share kat page aku. 

Tetapi masalah sekarang individu yang di anggap telah di ikat oleh penyokong2 umno tue sebenarnya tak di ikat langsung. Telah wujud salah faham disini dan aku terpanggil nak betulkan salah faham tersebut.


Ketua Penerangan Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda (Anak), Noraza Muda menafikan laporan sebuah akhbar komuniti yang menyiarkan gambarnya didakwa ditahan dan diikat di sebuah pondok rehat semasa konvoi Kembara Oren Selamatkan Felda di Pahang baru-baru ini

"Saya nafikan berita dan gambar diikat dan ditahan di pondok Felda Kg Awah itu. Gambar itu di luar skop program yang kemudiannya telah dimanipulasi oleh rakan-rakan Facebook hingga timbul salah faham pelbagai pihak," katanya ketika dihubungi Harakah, 28 Februari lalu.

Beliau merujuk laporan Sinar Harian pada 25 Disember lalu yang turut menyertakan kenyataan pimpinan PAS Pahang.

Laporan itu menyebut tindakan kepada Noraza itu bagi menghalangnya bersama-sama peserta konvoi lain memasuki kawasan Felda Kampung Awah, Chenor.

Sumber : sini

Aisehmen. Sekali UMNO terkena fitnah lah plak. Tak pasal2 je orang maki hamun UMNO kan. Padahal dia takde kaitan langsung dengan gambar di atas. Berdasarkan kepada pengakuan terkini Noraza lah. 

Tatau plak kalau dia menafikan perkara di atas, disebabkan perkara tertentu. Apa pun memandangkan dia menafikan maka wajar kita terima sehingga terbukti dia menipu tue lain citer la kan.

Apa pun kepada yang maki hamun umno tak pasal2 tue.. heheh.. terpaksa plak minta maaf sebab dah tersalah anggap. Aku takde maki hamun oke. Aku tulis neh jek ek ==> 

Gila kaw. Hari tue aku ada nampak gambar neh tapi tatau plak keterangan dia macam neh. Orang tue upload gambar je.. hehe.. rupanya ada kisah disebaliknya 

So aku takyah arh minta maaf kan penyokong2 umno? Rileks sudah la.

kah kah kah


IKLAN TEXT DISINI


USAHAWAN TELCO HIJAU MODAL RENDAH!


TAHUKAH ANDA KANSER BOLEH DICEGAH JIKA ANDA LAKUKAN SESUATU? KLIK SINI!

Noraza nafi diikat di Felda <b>Kg Awah</b> - UMNO kena fitnah ! | Ameno <b>...</b>

Posted: 28 Dec 2012 08:19 AM PST

Rujuk gambar bawah neh geng ;



Beberapa hari lepas ramai yang sebarkan gambar neh. Dengan aku2 sekali share kat page aku. 

Tetapi masalah sekarang individu yang di anggap telah di ikat oleh penyokong2 umno tue sebenarnya tak di ikat langsung. Telah wujud salah faham disini dan aku terpanggil nak betulkan salah faham tersebut.


Ketua Penerangan Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda (Anak), Noraza Muda menafikan laporan sebuah akhbar komuniti yang menyiarkan gambarnya didakwa ditahan dan diikat di sebuah pondok rehat semasa konvoi Kembara Oren Selamatkan Felda di Pahang baru-baru ini

"Saya nafikan berita dan gambar diikat dan ditahan di pondok Felda Kg Awah itu. Gambar itu di luar skop program yang kemudiannya telah dimanipulasi oleh rakan-rakan Facebook hingga timbul salah faham pelbagai pihak," katanya ketika dihubungi Harakah, 28 Februari lalu.

Beliau merujuk laporan Sinar Harian pada 25 Disember lalu yang turut menyertakan kenyataan pimpinan PAS Pahang.

Laporan itu menyebut tindakan kepada Noraza itu bagi menghalangnya bersama-sama peserta konvoi lain memasuki kawasan Felda Kampung Awah, Chenor.

Sumber : sini

Aisehmen. Sekali UMNO terkena fitnah lah plak. Tak pasal2 je orang maki hamun UMNO kan. Padahal dia takde kaitan langsung dengan gambar di atas. Berdasarkan kepada pengakuan terkini Noraza lah. 

Tatau plak kalau dia menafikan perkara di atas, disebabkan perkara tertentu. Apa pun memandangkan dia menafikan maka wajar kita terima sehingga terbukti dia menipu tue lain citer la kan.

Apa pun kepada yang maki hamun umno tak pasal2 tue.. heheh.. terpaksa plak minta maaf sebab dah tersalah anggap. Aku takde maki hamun oke. Aku tulis neh jek ek ==> 

Gila kaw. Hari tue aku ada nampak gambar neh tapi tatau plak keterangan dia macam neh. Orang tue upload gambar je.. hehe.. rupanya ada kisah disebaliknya 

So aku takyah arh minta maaf kan penyokong2 umno? Rileks sudah la.

kah kah kah


IKLAN TEXT DISINI


PAKEJ HONEYMOON BALI TERMURAH 2013 !!!


TAHUKAH ANDA KANSER BOLEH DICEGAH JIKA ANDA LAKUKAN SESUATU? KLIK SINI!

KERENGGA: Noraza nafi diikat di Felda <b>Kg Awah</b> - UMNO kena fitnah!

Posted: 28 Dec 2012 09:23 PM PST

Beberapa hari lepas ramai yang sebarkan gambar neh. Dengan aku2 sekali share kat page aku.
Tetapi masalah sekarang individu yang di anggap telah di ikat oleh penyokong2 umno tue sebenarnya tak di ikat langsung. Telah wujud salah faham disini dan aku terpanggil nak betulkan salah faham tersebut.
Rujuk gambar bawah neh geng ;
Ketua Penerangan Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda (Anak), Noraza Muda menafikan laporan sebuah akhbar komuniti yang menyiarkan gambarnya didakwa ditahan dan diikat di sebuah pondok rehat semasa konvoi Kembara Oren Selamatkan Felda di Pahang baru-baru ini
"Saya nafikan berita dan gambar diikat dan ditahan di pondok Felda Kg Awah itu. Gambar itu di luar skop program yang kemudiannya telah dimanipulasi oleh rakan-rakan Facebook hingga timbul salah faham pelbagai pihak," katanya ketika dihubungi Harakah, 28 Februari lalu.
Beliau merujuk laporan Sinar Harian pada 25 Disember lalu yang turut menyertakan kenyataan pimpinan PAS Pahang.
Laporan itu menyebut tindakan kepada Noraza itu bagi menghalangnya bersama-sama peserta konvoi lain memasuki kawasan Felda Kampung Awah, Chenor.
Aisehmen. Sekali UMNO terkena fitnah lah plak. Tak pasal2 je orang maki hamun UMNO kan. Padahal dia takde kaitan langsung dengan gambar di atas. Berdasarkan kepada pengakuan terkini Noraza lah.
Tatau plak kalau dia menafikan perkara di atas, disebabkan perkara tertentu. Apa pun memandangkan dia menafikan maka wajar kita terima sehingga terbukti dia menipu tue lain citer la kan.
Apa pun kepada yang maki hamun umno tak pasal2 tue.. heheh.. terpaksa plak minta maaf sebab dah tersalah anggap. Aku takde maki hamun oke. Aku tulis neh jek ek ==>
Gila kaw. Hari tue aku ada nampak gambar neh tapi tatau plak keterangan dia macam neh. Orang tue upload gambar je.. hehe.. rupanya ada kisah disebaliknya
So aku takyah arh minta maaf kan penyokong2 umno? Rileks sudah la.

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Aug 2013 03:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Aug 2013 03:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BORAK SANTAI: Idul Adha <b>di Kampung Awah</b>.

Posted: 29 Nov 2009 04:19 AM PST

Tahun ini saya berkesempatan menyambut IdulAdha di Kampung Awah, rumah anak saudara saya di sebelah isteri. Saya berkesempatan untuk bersama-sama meraka mengikuti istiadat berkorban dimasjid Kampung Awah. Sungguh merian dan menyeronokkan kerana ini lah pertama kali saya dapat bersama-sama penduduk kampung membuat korban tujuh ekor lembu.

Lebih teruja apabila ada dua ekor lembu jantan yg mengamuk apa bila mendengar dengusan kawan mereka yg kena sembelih sehingga membuat mereka yg berdekatan bertempiaran lari. Kesilapan yg mereka buat hanya kerana tali yg mengikat lembu tadi terlalu panjang membuatkan lembu tadi boleh mengejar mereka yg duduk berdekatan.

Tetapi dengan kepakaran otai-otai disana dapat juga mereka tumbangkan lembu tadi setelah berhempas pulas dan putih tapak kaki berlari dan mengelak dari di tanduk lembu yg dalam kedaan ketakutan itu.

Saya kesempatan juga menolong meletakkan tangan brsama-sama menumbangkan seekor lembu yang bersama anak saudara saya yg bernama Faizal. Walau pun dalam usia muda pertengahan 20an beliau sungguh mahir menumbangkan lembu dan acara penyembelihan di buat oleh saorang imam yg agak muda juga. Saya juga menolong membuat kerja-kerja melapah walaupun selama ini tak pernah membuat kerja-kerja berikut. Mula-mula agak kekok juga tetapi selepas di tunjuk ajar dapat juga teknik yg betul.

Sungguh seronok dan terasa Iduladha tahun ini sungguh bermakna kerana dapat bersama orang-orang kampung yg saya tak berapa kenal membuat kerja-kerja korban. Kemesraan bergaul dgn mereka sungguh mengkagumkan kerana saya tidak dianggap saperti orang asing dalam kelompk mereka walaupun tidak mengenali mereka.

Inilah sifat melayu yg tulin yg masih tebal dikalangan orang-orang kampung di Kampung Awah ini.

KERENGGA: Noraza nafi diikat di Felda <b>Kg Awah</b> - UMNO kena fitnah!

Posted: 28 Dec 2012 09:23 PM PST

Beberapa hari lepas ramai yang sebarkan gambar neh. Dengan aku2 sekali share kat page aku.
Tetapi masalah sekarang individu yang di anggap telah di ikat oleh penyokong2 umno tue sebenarnya tak di ikat langsung. Telah wujud salah faham disini dan aku terpanggil nak betulkan salah faham tersebut.
Rujuk gambar bawah neh geng ;
Ketua Penerangan Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda (Anak), Noraza Muda menafikan laporan sebuah akhbar komuniti yang menyiarkan gambarnya didakwa ditahan dan diikat di sebuah pondok rehat semasa konvoi Kembara Oren Selamatkan Felda di Pahang baru-baru ini
"Saya nafikan berita dan gambar diikat dan ditahan di pondok Felda Kg Awah itu. Gambar itu di luar skop program yang kemudiannya telah dimanipulasi oleh rakan-rakan Facebook hingga timbul salah faham pelbagai pihak," katanya ketika dihubungi Harakah, 28 Februari lalu.
Beliau merujuk laporan Sinar Harian pada 25 Disember lalu yang turut menyertakan kenyataan pimpinan PAS Pahang.
Laporan itu menyebut tindakan kepada Noraza itu bagi menghalangnya bersama-sama peserta konvoi lain memasuki kawasan Felda Kampung Awah, Chenor.
Aisehmen. Sekali UMNO terkena fitnah lah plak. Tak pasal2 je orang maki hamun UMNO kan. Padahal dia takde kaitan langsung dengan gambar di atas. Berdasarkan kepada pengakuan terkini Noraza lah.
Tatau plak kalau dia menafikan perkara di atas, disebabkan perkara tertentu. Apa pun memandangkan dia menafikan maka wajar kita terima sehingga terbukti dia menipu tue lain citer la kan.
Apa pun kepada yang maki hamun umno tak pasal2 tue.. heheh.. terpaksa plak minta maaf sebab dah tersalah anggap. Aku takde maki hamun oke. Aku tulis neh jek ek ==>
Gila kaw. Hari tue aku ada nampak gambar neh tapi tatau plak keterangan dia macam neh. Orang tue upload gambar je.. hehe.. rupanya ada kisah disebaliknya
So aku takyah arh minta maaf kan penyokong2 umno? Rileks sudah la.

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Aug 2013 03:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BORAK SANTAI: Idul Adha <b>di Kampung Awah</b>.

Posted: 29 Nov 2009 04:19 AM PST

Tahun ini saya berkesempatan menyambut IdulAdha di Kampung Awah, rumah anak saudara saya di sebelah isteri. Saya berkesempatan untuk bersama-sama meraka mengikuti istiadat berkorban dimasjid Kampung Awah. Sungguh merian dan menyeronokkan kerana ini lah pertama kali saya dapat bersama-sama penduduk kampung membuat korban tujuh ekor lembu.

Lebih teruja apabila ada dua ekor lembu jantan yg mengamuk apa bila mendengar dengusan kawan mereka yg kena sembelih sehingga membuat mereka yg berdekatan bertempiaran lari. Kesilapan yg mereka buat hanya kerana tali yg mengikat lembu tadi terlalu panjang membuatkan lembu tadi boleh mengejar mereka yg duduk berdekatan.

Tetapi dengan kepakaran otai-otai disana dapat juga mereka tumbangkan lembu tadi setelah berhempas pulas dan putih tapak kaki berlari dan mengelak dari di tanduk lembu yg dalam kedaan ketakutan itu.

Saya kesempatan juga menolong meletakkan tangan brsama-sama menumbangkan seekor lembu yang bersama anak saudara saya yg bernama Faizal. Walau pun dalam usia muda pertengahan 20an beliau sungguh mahir menumbangkan lembu dan acara penyembelihan di buat oleh saorang imam yg agak muda juga. Saya juga menolong membuat kerja-kerja melapah walaupun selama ini tak pernah membuat kerja-kerja berikut. Mula-mula agak kekok juga tetapi selepas di tunjuk ajar dapat juga teknik yg betul.

Sungguh seronok dan terasa Iduladha tahun ini sungguh bermakna kerana dapat bersama orang-orang kampung yg saya tak berapa kenal membuat kerja-kerja korban. Kemesraan bergaul dgn mereka sungguh mengkagumkan kerana saya tidak dianggap saperti orang asing dalam kelompk mereka walaupun tidak mengenali mereka.

Inilah sifat melayu yg tulin yg masih tebal dikalangan orang-orang kampung di Kampung Awah ini.

Jalan Mendap <b>Di</b> FELDA <b>Kampung Awah</b> Semakin Meresahkan <b>...</b>

Posted: 07 Jan 2014 12:58 AM PST

Jalan Mendap Di FELDA Kampung Awah Semakin Meresahkan Penduduk

Tanah Runtuh Awah

MARAN – Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri diminta segera membaiki keadaan jalan di pekan Kampung Awah-Bandar Tun Abdul Razak Jengka di sini yang rosak dan mendap akibat kejadian tanah runtuh bulan lalu.

Lebih meresahkan orang ramai apabila mendapan tanah di bahagian kiri jalan tersebut semakin serius dan membesar sekali gus mengundang bahaya kepada pengguna.

Tinjauan Utusan Malaysia di lokasi tersebut hari ini mendapati, mendapan jalan akibat banjir itu perlu diberi perhatian serius oleh pihak berkuasa sebelum merebak ke kanan jalan.

Ketua Kampung Felda Kampung Awah, Asri Mat Dahan berkata, pengguna perlu berhati-hati ketika melalui lokasi itu kerana laluan kanan sudah semakin mendap dan boleh mengundang bahaya jika tidak berwaspada.

"Berdasarkan rekod, laluan sebelah kanan itu pernah runtuh suatu ketika dahulu dan telah dibaiki manakala runtuhan sebelah kiri kali pertama berlaku.

"Kami memuji keprihatinan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chenor, Mohamed Ariffin Awang Ismail yang melawat lokasi berkenaan dan meminta JKR segera membaiki kawasan itu," katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Menurut Asri, laluan pekan Kampung Awah-Bandar Tun Abdul Razak Jengka dianggap nadi ekonomi di situ kerana menjadi laluan penduduk menjual hasil getah dan kelapa sawit di samping laluan kakitangan kerajaan ke tempat kerja di sekitar Jengka.

Tambahnya, kos untuk membaiki kawasan itu melibatkan peruntukan sebanyak RM400,000 yang memerlukan beberapa prosedur mungkin antara faktor kelambatan untuk mengatasi masalah itu. – UTUSAN

NOTA: KEPADA WARGA FELDA YANG MEMPUNYAI PERKONGSIAN, LUAHAN, PENDAPAT DAN CADANGAN UNTUK DIMUATKAN DIDALAM FeldaVoice BOLEH HUBUNGI EDITOR MELALUI EMAIL DI editor.feldavoice@gmail.com

Artikel disiar pada January 7, 2014 - 4:58 pm oleh Shazuein Azmaini

 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved