ads

Ahad, 25 Mei 2014

06 di janda baik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di janda baik - Google Blog Search


sudipVSsenduk: Centella Asiatica <b>Janda Baik</b>, Pahang (Part 2)

Posted: 19 May 2014 09:58 PM PDT


Kalau le bebudak conteng periuk sVs macam ni, lama dah ku titik tangan tu... tapi yang ni nampak 'Hhmmmm'... suka

Nampak tak mist dekat permukaan tasik tu? 
Walaupun resort ni tak terletak di puncak bukit, waterbody yang luas ni la antara penyebab suhu malamnya sangat sejuk. 
Jom kita sedut udara nyaman di Janda Baik. Tarik nafas dalam-dalam.... tahan sekejap... ok, esok baru hembus

Banglo 3 bilik dengan senibina rumah tradisional Kelantan yang sarat dengan motif ukiran awan larat.  
Cantik.
Tempat yang sangat sesuai untuk berangan...
Jom kita skodeng apa pokok yang ada di sekitar kawasan ni sementara tunggu breakfast siap.
 Yang dalam pasu tu la Centella Asiatica aka Pegaga.
Euphorbia milii - Crown Of Thorns
Hymenocallis littoralis - Spider lily
 
 Bougainvillea Mrs Eva,  glabra cultivar & glabra 'Magnifica' - Bunga Kertas

  Etlingera elatior red flower - Torch Ginger / Bunga Kantan
 Costus speciosus (Red Stem)
 Acalypha hispida - Ekor Kucing 
 Hibiscus rosa sinensis - Bunga Raya
Ixeris chinensis (agaknya la...)
Tempat yang banyak pokok-pokok macam ni la yang Atok Bak suka, 
bagus untuk terapi minda.  Tapi rasanya kalau pergi shopping lagi best la...
Eh, pokok buah-buahan pun ada...


 belakang sikit...  belakang sikit... lagi... lagi... lagi sikit..... GEDEBUSH!!
Yusrinaaa!! mana boleh petik!
Hoyea! Hoyea!  Breakfast dah siap!
Jom kita tengok apa yang dia orang masak....  kata Atuk Bak.  ada pulut inti

ada nasi lemak & mee goreng


 sambal tumis ikan bilis
roti bakar

 berlakon memang no1  Belah kiri tu daging bbq yang tak sempat nak bakar semalam.  Hiris nipis-nipis & goreng.  
Kesedapannya hingga menjilat sudip senduk serta kuali.


Lepas perut kenyang, ingat nak mandi sungai.. tapi ada family dari group lain pulak dekat situ. Segan. 
So kita orang semua pi main sampan & rakit dekat tasik. 
Tapi sebelum tu nak letak gambar telematch semalam yang tertinggal.

Seperti biasa, Abid akan jadi pemerhati..

Keadaan sebelum & selepas kejadian sampan terbalik.. tolong! tolong!
 
Berakit tanpa rakit.... anda mampu?
 rakit terbalik! Help! help!



Seronok sangat masa ni. Terima kasih Allah.


Mak Su yang banyak membantu dalam setiap percutian keluarga. TQVM :)
 Tema tahun ni adalah katak pisang iaitu HIJAU.


Sebelum balik kita tembak sedas dua buat kenang-kenangan.

 Lompat!

Siapa rasa tuan punya blog ni comel?  Angkat tangan cepat!
Saya! saya! saya!!!

Ooooo.. Atuk Bak tak nak angkat tangan ya...






Centella Asiatica Resort TERBAIK!

Terima kasih atas segala nikmat dan rahmatMu Ya Allah.

.

06 di merapoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di merapoh - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di merapoh</b> - Google Blog Search

Posted: 24 May 2014 09:43 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di merapoh</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Feb 2014 09:31 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di merapoh</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Feb 2014 09:31 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di merapoh</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jan 2014 09:32 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di merapoh</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jan 2014 09:12 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di merapoh</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jan 2014 09:42 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

2121studio: Gua-gua <b>di Merapoh</b> (Merapoh Caves)

Posted: 19 Sep 2013 09:53 AM PDT

GUA-GUA MERAPOH (MERAPOH CAVES)



Alhamdulillah pada 3 hingga 5 Sept baru-baru ini, saya dan Sukairi telah berkesempatan untuk merakamkan gua-gua di Merapoh, Kuala Lipis, Pahang. Selama 3 hari di sana, kami hanya dapat merakamkan 5 buah gua. Kerja-kerja kami dibantu oleh Laili Basir (Pengasas gerakan "SAVE Merapoh Caves") dan teman-teman beliau.

Saya merakamkan foto (still photo), manakala Sukairi merakamkan video dalam bentuk dokumentari.

Khabarnya ada 500 lebih gua ada di sekitar Merapoh, namun begitu sehingga hari ini, mereka telah menemui 100 lebih gua. Aktiviti meneroka dan menjelajah gua-gua di Merapoh berjalan dari masa ke samasa oleh pasukan sukarelawan pencinta gua "SAVE Merapoh Caves".  

Selama 3 hari di sana, kami berkesempatan merakamkan foto di Gua Tahi Bintang, Gua Seribu Cerita, Gua Air Mata Dayang, Gua Jinjang Pelamin dan Gua Hari Malaysia.

Ada gua yang kategori "santai" dan ada gua yang memerlukan keupayaan fizikal yang mantap untuk menjelajahinya. Setiap gua mempunyai keindahan dan keunikan yang tersendiri. Ada gua yang kering dan ada juga yang basah. Ada juga gua bersungai seperti Gua Hari Malaysia.

Pada hari pertama (3 Sept 2013), kami sampai di Merapoh dari Kuantan pada pukul 2.30 pm. Selepas makan tengahari dan melakukan persiapan, kami memasuki Gua Tahi Bintang pada pukul 4.45 pm dan keluar dari gua tersebut pada pukul 10.00 pm. Keindahan formasi di dalam gua tersebut memang memukau kami.

Berikut adalah beberapa foto Gua Tahi Bintang (Meteor Shower Cave)

. . 

Pada 4 Sept 2013 kami memulakan rakaman foto di Gua Seribu Cerita (Cave of Thousand Tales). Keunikan gua ini terletak pada lukisan orang asli kuno pada dinding gua tersebut. Gua ini dinamakan Gua Seribu Cerita kerana setiap orang yang melihat lukisan-lukisan di dinding gua tersebut akan mempunyai interpretasi atau fahaman berbeza terhadap satu-satu lukisan.



Video ringkas yang sempat saya rakamkan di dalam Gua Seribu Cerita.




Selepas Gua Seribu Cerita, kami ke Gua Air Mata Dayang. Ianya adalah gua yang ada kolam dari luar ke dalam gua. Di gua ini diadakan aktiviti "water rafting" ataupun "tubing". Kedalaman air di gua ini masih belum diketahui. Insyallah di dalam bulan Oktober yang mendatang, Laili Basir akan membawa pasukan penyelam professional untuk menyelam dan menjelajah gua ini.

Selepas shot di Gua Air Mata Dayang, kami berehat sambil minum petang di warung berdekatan. Seterusnya kami meneroka Gua Jinjang Pelamin. Gua ini juga sangat unik formasi-formasinya.

Di dalam Gua Jinjang Pelamin ini ada formasi seakan-akan menara berkembar KLCC. Ianya adalah stalactite dan stalagmite yang telah bercantum menjadi "pillar" atau "column".



Pada 5 Sept 2013, kami merakamkan Gua Hari Malaysia.


Gua ini dinamakan Gua Hari Malaysia kerana team sukarelawan "SAVE Merapoh Cavesmenjumpai gua tersebut pada 16 Sept 2012 iaitu pada hari sambutan "Hari Malaysia"

Ini adalah gua yang paling mencabar untuk merakamkan foto berbanding gua-gua yang sebelumnya. Untuk ke sana, kita perlu menaiki kenderaan pacuan 4 roda (4WD) dan berjalan sekitar 45 minit menyusuri Sg. Merapoh dan anak Sg. Merapoh.

 

Ini adalah salah satu lata yang akan kita temui semasa menyusuri anak Sg Merapoh menuju ke Gua Hari Malaysia.

Gua Hari Malaysia adalah gua yang bersungai di dalamnya (river cave). Untuk melakukan aktiviti fotografi di dalamnya, peralatan-peralatan fotografi kita mestilah disimpan di dalam "drybag". Pintu masuk ke gua tersebut adalah rendah dan kecil. Kita perlu merangkak untuk masuk.

Habli Basir di pintu Gua Hari Malaysia.

Di dalam Gua Hari Malaysia terdapat banyak air terjun dan jeram. Sepanjang perjalanan di dalam gua adalah "basah". Di bawah ialah air sungai yg mengalir dan dari atas air menitis seperti hujan yang tidak henti-henti. Ada tempat yang memerlukan kita berenang, ada tempat perlu meniarap dan ada tempat perlu memanjat menggunakan tali.

Air Terjun pertama yang akan kita temui di dalam Gua Hari Malaysia ialah "Merapoh Cascade". Ketinggian air terjunAir Terjun pertama  ini sekitar 4 meter, tetapi cabarannya ialah perlu mendakinya dengan menggunakan tali dan sewaktu mendaki dirintangi oleh arus deras air terjun itu.



Selepas melepasi "Merapoh Cascade" kita perlu berenang dengan menyusuri dan berpaut pada dinding gua dan selepas itu perlu menggunakan tali untuk melepasi air terjun kedua yang berbentuk lengkungan huruf "C" terbalik. Selepas itu perjalanan agak santai, namun basah sepanjang perjalananan.

Antara air terjun yg cantik di dalam Gua Hari Malaysia ialah "Laili Cascade".

Beginilah antara suasana di dalam Gua Hari Malaysia yang sempat saya rakamkan.

 

Bermula jam 10.00 pagi dan sekitar 5.15 petang baru kami keluar dari Gua Hari Malaysia. Pengembaraan gua yang sungguh menakjubkan. Kepada peminat gua, anda mesti datang ke sini.


Selepas keluar dari gua saya merakamkan flora yang ada di sekitar gua, antaranya ialah Rhizanthes lowii (Beccari) Harms (Rafflesia- ceae) atau nama tempatannya ialah Padma Tikus tumbuh melata di sekitar Gua Hari Malaysia. Ianya adalah bunga rafflesia yang terkecil di dunia.



Sewaktu saya merakamkan bunga ini, malangnya tiada yang baru kembang. Mudah-mudahan dikunjungan akan datang saya akan bernasib baik untuk merakamkan bunga ini sedang berkembang mekar. Insyallah.

Ada banyak lagi flora dan herba di sekitar gua ini. Disebabkan hujan gerimis mula turun maka tidak banyak yang dapat saya rakamkan. Ini antaranya, sila klik foto untuk paparan yang lebih besar.

  

Inilah sedikit perkongsian pengalaman dan foto-foto beberapa gua di Merapoh yang sangat indah dan unik. Malangnya sebahagian gua-gua di Merapoh akan diletupkan oleh kilang simen yang bakal dibina di sana. Semuga kita sama-sama membantu gerakan "SAVE Merapoh Caves". Semuga gua-gua ini dapat diselamatkan.

Kepada sesiapa yang ingin menyertai dan membantu gerakan menyelamatkan gua-gua di Merapoh boleh berhubung dengan Saudara Laili Basir. Begitu juga kepada yang berminat untuk menjelajahi gua-gua di Merapoh sila berhubung dengan Laili Basir.

Sama-sama kita doakan semuga gua-gua di Merapoh berjaya dipelihara dan anak cucu kita nanti boleh mendapat manafaat darinya. Amin.

Video oleh Laili Basir sewaktu "Malaysia - Crotia Scientific Expedition" di Gua Hari Malaysia.



Laili Basir juga ada menulis secara lebih terperinci berkenaan gua-gua di Merapoh. Sila luangkan masa untuk membaca BLOG beliau.


MARI BERSAMA-SAMA SELAMATKAN GUA-GUA DI MERAPOH.





 

 




06 di brinchang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di brinchang - Google Blog Search


homestay muslim <b>di brinchang</b> - Cari Homestay in Malaysia

Posted: 22 Mar 2014 06:24 PM PDT

Homestay Sheril Villa ini mampu memuatkan sehingga 3 keluarga dalam satu masa dan hanya untuk disewa harian kepada Muslim. Bagi menjamin keselesaan anda, maximum hanya 20 orang sahaja yang dibenarkan. Kami ingin membantu umat Islam mendapatkan yang bersih dan suci.

Sesuai untuk percutian seisi keluarga yang ingin menikmati keselesaan seperti rumah sendiri sambil menghirup udara yang segar. Suasana persekitaran yang nyaman, selamat dan tenang di alam semula jadi pasti sukar dilupakan. Alamilah sendiri percutian yang mendamaikan di Cameron Highland.

Lokasi sangat berdekatan dengan pasar malam Brinchang.
1km ke bandar Brinchang.
7km ke Tanah Rata. 

sherilhomestay

sherilhomestay1

TERMS & CONDITION

1. Check-in 2.00pm & Check-out 12.00pm.
2. Tempahan yang awal akan didahulukan, first come first serve basis.
3. Homestay ini hanya untuk Muslim.  
4. Dilarang membawa binatang peliharaan, minuman beralkohol, dadah dan barangan yang menyalahi undang-undang. 
5. Sebarang pembatalan tempahan mestilah dimaklumkan awal.
6. Surcas akan dikenakan jika sebarang kerosakan berlaku.
7.  Untuk tempahan, deposit Rm 200. 
   -Pengesahan tempahan hanya akan dibuat setelah deposit diterima dengan cara bank-in. 
8. Sila nyatakan bilangan penghuni semasa menempah. 
   - Jika bilangan penghuni melebihi 15 orang, surcas dikenakan sebanyak RM20 seorang. 
   - Capacity maximum terhad kepada 20 orang sahaja.
*Pihak kami berhak membatalkan tempahan jika anda tidak mengikut terma & syarat di atas.  

Kemudahan yang disediakan:
- 5 bilik tidur
- 3 bilik air
- Sejadah
- Almari pakaian
- Ruang tamu yang luas dan selesa
- TV (astro)
- Water Heater
- Peti ais
- Electric kettle 
- Rice cooker
- Dapur yang lengkap dengan peralatan memasak (HALAL)
- Halaman yang luas untuk kanak-kanak bermain. 
- Parking kereta (3 buah kereta)
- Peralatan BBQ dll.

Harga promosi pembukaan: Rm500

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:
   Pak Ku : 011-24025007
   Mak Ku : 019-4069277
   

Keselesaan Anda Diutamakan & Perkhidmatan Kami Dijamin Memuaskan.

Anda akan diberi layanan mesra. SELAMAT BERCUTI!  :)

sherilhomestay3

sherilvilla.blogspot.com

Comments

comments

06 di cherating - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di cherating - Google Blog Search


Mega Santai Pa&Ma: Aktiviti sepanjang <b>di</b> Suria Resort <b>Cherating</b> <b>...</b>

Posted: 21 May 2014 10:36 PM PDT


kalau sebelum ni dah review pasal penginapan yang disediakan..kali ni tentang aktiviti
sampai sampai tu kami join satu talk tentang pemakanan baby..apa yang boleh dimakan
apa yang tak boleh..eh rupanyer telor putih tak boleh diberi pada baby bawah setahun
mak hencik dah 4 anak pun baru tahu hakhakhak..lepas talk tu ada cabutan bertuah
yayy nama suami keding naik..dapat bekas makanan untuk simpan puree kembar nanti
lepas tu kami diberikan kunci bilik dan t-shirt untuk sukaneka petang tu..tak sabar..
masuk bilik..mandi mandikan anak sebab dah berlengas sangat dah anak iols time tu
siap mandi..siap semuanyer..turun ke bawah ikut group masing masing..kami Giraffe

suami keding duduk jer jaga budak kembar..layan layan perasaan kena tiup angin
aku dengan abg long dan abg ngah jer yang amik bahagian..sesi berkenalan katanyer
belum apa apa abg long dah dapat kawan..tapi masih malu malu hahaha..aper daa
kami kena ke depan untuk jerit G..G..G Giraffe..bahahaha..cari lah mana kak fink

alar yang hover tu lah..belum cakap lagi ko dah gelak..adeh masalah betul lah
aku susah sikit nak serius bab bab ni..nasib laki jaga kembar..tak perasan bini dia
gelak dah la macam petir bahahaha..well kak fink memang ceria..lepas tu start games
best! abg ngah join game rebut gula gula..haha haruu..abg long masuk musical chair..
untuk mak mak main straw dan getah..untuk apak apak tarik tali paling best sekali
sakit tekak aku jerit..masa ni memang semua sporting habis..semua nak laki menang
kekdahnyer..sebab tu kemain mak mak menjerit bahaha..dasyat sangat...tangan di dada
menang juga team giraffe untuk acara tarik tali..tak sia sia bagi sokongan..
habis jer games..budak budak ni dah tak sabar nak terjun swimming pool..
ok jom jom puaskan hati diaorang sebelum dinner malam tu..abg long teruja berendam
abg ngah? hari tu mood tak baik..tak nak sentuh sikit pun air..nak naik bilik katanyer
aduh lah ngah..sabar yer..papa bawa juga double QD berendam celop celop badan



yang Qalish kemain suka..kaki gedik gedik jer dapat main air..tapi abang dia Qashif
tak berapa nak suka main air hukhuk..kami berendam tak lama pun..terus naik
siap siap kan anak untuk aktiviti malamnyer pulak..dinner dan ada persembahan
siap baju bertema safari lagi..aku ni yer yer la siapkan anak jadi anak lebah..

tapi bila tiba malam..anak aku jenis mata pukul 7 malam dah mengantuk..hadeh
sekejap jer diaorang pakai kepak lebah tu..pastu tak sempat makan pun dah kroh
ni kak eizan..selaku editor majalah Pa&Ma..thanx kak eizan untuk layanan yang baik
siap bagi kiteorang duduk depan dan krew Pa&Ma yang lain tolong angkat stroller


maklum stroller nyer besar..untuk kembar kan..nak lalu celah celah orang susah
lepas makan makan..tak sempat nak tunggu sampai habis sebab anak anak nak tido
bertabah je aku dan suami demi anak anak yang jenis tido awal ni..hujan mungkin
sejuk sejuk jer malam tu..terus masuk bilik settlekan anak..recharge tenaga untuk esok
pagi tu kiteorang pergi makan pun tak sama..encit papa pergi makan dulu..
aku pergi kendian..sebab budak kembar double QD sedap sangat dapat tido katanyer
ok tak pe..mama ada peluang untuk jalan jalan pantai bersama abg long..
abg ngah tak nak lepak pantai..nak tengok kartun kat tv..dia cakap luar panas la ma
amboiii dia tu..ngah tak yah nak feeling pelancong sangat ngah..melayu je hokay
sempat lah layan abg long main main pasir pantai..nak cari kulit kerang anak bujang
dah lama tak jejak pantai sejak sejak duduk KL balik ni..eh rindu pulak tengganu
kalau tak dulu setiap jemahat je memang dapat lepak pantai..tenang..berangin..syiok..
Instagram
lepas tu aku naik..encit papa pula turun..join senamrobik dengan krew Pa&Ma..
meriah la masa ni..aku dapat tengok dari tingkap jer sebab anak tak bangun lagi
yang kelakar tengok bila apak apak yang berjogetnyer..sporting kaum apak apak ni
tengah bayang laki aku joget camner..auw auw..sexy mu pa..nasib mama tak dapat rakam
lepas tu sesi penyampaian hadiah untuk semua group..oh yer semua dapat hadiah
kalah ke..menang ke...semua pun dapat hadiah..amacam bestkan mega santai Pa&Ma
stok makanan la yang paling banyak sekali..sawan anak anak iols tengok makanan
air kotak ada..keropok ada..bag ada..barang barang baby ada..puas hati hadiahnyer
majlis diakhiri dengan gambar berjemaah..ramaiiii ok..66 buah keluarga la katakan
alhamdulillah kami enjoy dapat join Mega Santai Pa&Ma 2014..hotel yang ok..
hadiah yang ok..krew krew yang terlibat semuanya super ok..semua baik hati..
cuma ada cadangan untuk team Pa&Ma..tahun datang sila buat lama sikit..3 hari ke
sebab kalau 2 hari macam tak puas..amboiii tamak sangat kak fink kan bahaha..
tak sempat nak berkenalan betul betul..so kalau lama sikit tu baru ada feel tu lagi
harap tahun tahun akan datang..dapat lah kami join lagi kalau panjang umur..
alhamdulillah..tahun ni banyak kenangan manis yang dapat dirakam untuk kenangan
Instagram
cer tengok abg long nak bagi ucapan..tertelan telan ailio..nerbes oitt hahaha
G..G..G..Giraffe...terima kasih Pa&Ma!

06 di mengkarak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

06 di mengkarak - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 23 May 2014 07:44 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 08 May 2014 07:49 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2014 07:46 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2014 07:56 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Mar 2014 07:18 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Mar 2014 07:25 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di</b> bera pahang - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2014 01:47 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2014 01:24 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Feb 2014 01:18 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jan 2014 01:32 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kedai "Ikan Murah Pertama Malaysia" <b>Di</b> Buka <b>Di Bera</b>

Posted: 22 Jan 2014 06:44 PM PST

BERA - Untuk mendapatkan ikan sungai seperti patin dan baung yang segar dengan harga berpatutan bukanlah perkara yang sukar bagi penduduk di daerah ini yang terletak berhampiran Sungai Pahang. Malah kekayaan khazanah sungai itu telah menarik minat penduduk luar untuk datang ke daerah tersebut sama ada untuk membeli ikan segar atau singgah menjamu selera sajian ikan sungai di restoran-restoran yang ada. Namun lain pula ceritanya untuk mendapatkan ikan laut segar. Ia bukanlah semudah mendapatkan ikan sungai memandangkan daerah itu terletak di tengah negeri Pahang. Kebanyakan ikan laut yang dipasarkan di daerah ini biasanya dibawa dari Kuala Rompin dan Selangor yang memakan masa perjalanan lebih dua jam. Apatah lagi jika tiba musim tengkujuh ikan segar bukan sahaja agak berkurangan malahan dijual dengan harga yang agak mahal sehingga membebankan pengguna. Namun kewujudan Kedai Ikan Murah di daerah itu telah memberi rahmat kepada penduduk di daerah berkenaan yang kini boleh mendapatkan ikan segar dengan harga berpatutan. Kedai Ikan Murah pertama  ini yang terletak di Kerayong di sini itu telah dirasmikan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini. #selanjutnya

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Mar 2014 01:49 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Feb 2014 01:40 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Feb 2014 01:25 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bera pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jan 2014 01:21 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Tapak Masjid Terawal <b>Di Pahang Di</b> Temui Dekat <b>Bera</b>

Posted: 25 Jan 2014 03:25 PM PST

BERA - Masjid berkenaan ialah masjid Tok Mengkarak di Kampung Mengkarak, Bera. Ia terletak di antara muara Sungai Mengkarak dengan tebing Sungai Pahang. Tok Mengkarak atau namanya disebut Imam Nur Al Qadim anak kepada Imam Nur Al Bayan, dipercayai yang awal bertanggungjawab membawa dan mengembangkan agama Islam di sebelah Pahang tengah. Datang dengan empat beradik ke Semennajung Tanah Melayu dari Tanah Minang, beliau membuka satu tempat dengan nama Kampung Mengkarak, mengambil sempena nama tempat asalnya iaitu Danau Singkarak (yang katanya dari segi geografinya seakan-akan serupa dengan kampung asalnya). Lokasi penempatan yang dibuka oleh Tok Mengkarak itu, betul betul terletak di tanjung Sungai Pahang yang paling selatan (jika merujuk peta negeri Pahang) dan keunikan ini menjadikan aliran Sungai Pahang seperti berbentuk huruf U. Tapak masjid asal Tok Mengkarak ini hanya tinggal kenangan, kerana yang tinggal sekadar batu-batu yang ditemui dalam tanah. Ketua Kampung Mengkarak Tok Empat Rosli berkata, kawasan tapak masjid sering dilanda banjir menyebabkan kesan-kesan sejarah menjadi hilang. Menurut Rosli, selepas masjid itu, ada satu lagi masjid yang didirikan agak ke darat sedikit, juga sudah diruntuhkan dan kayu-kayunya diwakafkan ke pondok Bukit Keledang. Masjid Mengkarak yang ini merupakan masjid ketiga dalam sejarah Mengkarak. #sumber

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 22 May 2014 07:54 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 17 May 2014 07:58 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Mar 2014 07:43 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SEJARAH ISLAM <b>DI</b> DAERAH BERA BERMULA <b>DI</b> KG <b>MENGKARAK</b>

Posted: 04 Sep 2013 03:12 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Daerah Bera merupakan satu daerah yang sudah lama wujud di Pahang ;dulu di kenali dengan nama Daerah Mengkarak, pengasas kepada daerah ini tidak lain tak bukan ialah Tuk Mengkarak 1 ia itu Imam Zul Bayan atau ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Mar 2014 07:25 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Feb 2014 07:35 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Dec 2013 07:11 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Dec 2013 07:37 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Dec 2013 07:29 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Dec 2013 07:05 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jun 2013 07:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jun 2013 07:23 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pahang Selamat, Rakyat Nikmat: Menziarahi makam Tok <b>Mengkarak</b>

Posted: 21 Mar 2013 09:26 PM PDT

Baru-baru ini saya sempat menziarahi makam seorang tokoh ulamak Islam dalam sejarah Pahang, Tok Mengkarak di Kampung Mengkarak (bersebelahan masjid Mengkarak), Bera bersama seorang waris keturunannya Haji Alang Ahmad Teh.

Menurut Alang bekas wartawan Utusan Melayu yang kini AJK Persatuan Sejarah Pahang, beliau merupakan keturunan ke empat Tok Mengkarak.

Beliau ialah anak Teh, Teh anak kepda Penghulu (Lebak) Abu Bakar, Abu Bakar ialah anak Tok Pandak dan Tok Pandak ialah anak Tok Mengkarak.

Mengikut catatan sejarah yang ada pada Haji Alang (kajian oleh Dr Aminudin Mansor dan Datuk Dr Munir Yaakob), Tok Mnegkarak ialah Imam Nur Al Qadim anak kepada Imam Nur Al Bayan datang empat beradik ke Semennajung Tanah Melayu dari Tanah Minang.

Beliau membuka satu tempat dengan nama Kampung Mengkarak, mengambil sempena nama tempat asalnya iaitu Danau Singkarak (yang katanya dari segi geografinya seakan-akan serupa dengan kampung asalnya).

Salah seorang adik beradiknya membuka Chenor.

Menurut Haji Alang, Tok Mengkarak juga mempunyai pertalian dengan seorang lagi ulamak terkenal Pahang Tuk Shahbudin bin Zainal Abidin (1650-1700) yang meneroka Kampung Berhala Gantang.

Lokasi penempatan yang dibuka oleh Tok Mengkarak itu ialah di muara Sungai Mengkarak yang bertemu dengan Sungai Pahang, betul betul terletak di tanjung Sungai Pahang yang paling selatan (jika merujuk peta negeri Pahang) dan keunikan ini menjadikan aliran sg pahang seperti berbentuk huruf U.

Sekitar tahun 1620an, semasa kegemilangan Kerajaan Kesultanan Pagar Ruyung di Pulau Sumetra, berlaku pertentangan aliran fahaman tarikah dalam pengembangan agama Islam. Kumpulan pendakwah yang lebih berfahaman ekstrem dalam bidang tauhid telah meletakan tarikat Martabat 7 sebagai dasar utama amalan agama Islam. merupakan pendakwah dan pengamal tarikat ini yang mendapat penentangan daripada Sultan Iskandar Muda Thani ( Sultan Pagar Ruyung ).

Berdasarkan catatan sejarah itu, baginda sultan telah mengeluarkan titah untuk menangkap, membunuh pengikut Martabat 7 selain membakar semua kitab-kitab yang digunakan.

Menyedari ancaman ini, Iman Nur Al Bayan dan anak-anaknya serta pengikut-pengikut yang setia telah berhijrah ke Tanah Melayu untuk mempertahankan ajaran yang dianuti serta mengembangkan Islam ke Tanah Melayu terutama untuk kawasan pendalaman Negeri Pahang.

Penghijrahan ini juga melibatkan waris kesultanan Pagar Ruyung yang merasa terancam dengan kuasa Sultan yang memerintah. ( Ada dakwaan bahawa..kumpulan ini merupakan waris kesultanan Pagar Ruyung yang dipinggirkan dan dengan silsilah kesultanan ini mereka telah mendapat tempat sebagai pemimpin atau pemerintah di tempat tempat yang tertentu. Contohnya, hubungkait dengan salasilah kesultanan Seri Menanti di Negeri Sembilan, kesultanan Maharaja Perba Jelai di Lipis dan perkaitan dengan salasilah keluarga di Pekan, Chenor dan lain-lain.

Juga rujukan:
http://universitimengkarakk.blogspot.com

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jun 2013 07:16 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jun 2013 07:01 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Mengkarak</b> Liner: Tips Membeli Rumah Baru

Posted: 05 Jun 2013 08:25 PM PDT

Tips Membeli Rumah Baru
Posted on June 6, 2013 by abangensem

Ramai yang bertanyakan tentang projek Zeva yang aku tulis di dalam ENTRI INI beberapa hari yang lalu. Soalan kerap yang sering menyinggah ke kotak inbox aku ialah, "Bro rasa projek ni ok tak?".

Adat lelaki yang selalu cover line, pasti ayat berikut yang tertulis sebagai balasan e-mel mereka, "Awak kena buat survey dulu Sis. Tengok price per square feetnya berapa as compared to apartment-apartment yang sedia ada di sekelilingnya. Pada masa yang sama Sis boleh cuba call si pengiklan di mudah.my untuk melihat sejauh mana permintaan di kawasan tersebut". Lantas, soalan tambahan berikut pasti menuruti jawapan aku di atas, "Tapi cemana nak tengok demand menerusi iklan di mudah.my?" dan nasib baik la yang bertanyakan soalan tu awek yang bergetah (bukannya awek yang banyak getah), maka terhasillah step-step berikut :

Cari iklan jual/sewa apartment di area Equine Park.
Call si pengiklan. Cuba tunjukkan minat korang terhadap apartment yang diiklankan tu dan tanya dah berapa lama iklan itu 'naik' (dipublish)?
Jika si pengiklan kata iklan tersebut baru saja 'naik', maka korang tanyalah "Sudah ada pembeli ke?" dan dari jawapan yang diberikan korang dah boleh agak samaada hot atau tidak apartment di kawasan tersebut.
Jika tempoh masa antara iklan tersebut 'naik' dan close dealnya begitu hampir, ini bermakna tempat tersebut ternyata hot, sebaliknya jika iklan tersebut telah berkurun 'naik' tanpa ada prospek yang berminat untuk membeli atau menyewanya, korang abaikanlah kawasan Equine Park ini.

Jadi aku harap dengan penjelasan ini mampu meredakan ketegangan awek bergetah di atas di dalam membuat keputusan dan sepertimana yang aku tulis di dalam e-mel aku kepada beliau, aku ingin merasai nikmatnya Hot Almond Chocolate sebagai balasan darinya nanti di atas perkongsian tips ini.

AE : Berapa ramai yang dah booking Zeva Apartment ni? Cer angkat keyboard aku nak tengok.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Mar 2014 08:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SEJARAH ISLAM <b>DI</b> DAERAH BERA BERMULA <b>DI</b> KG <b>MENGKARAK</b>

Posted: 04 Sep 2013 03:12 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Daerah Bera merupakan satu daerah yang sudah lama wujud di Pahang ;dulu di kenali dengan nama Daerah Mengkarak, pengasas kepada daerah ini tidak lain tak bukan ialah Tuk Mengkarak 1 ia itu Imam Zul Bayan atau ...
 

BLOG PAHANG

Copyright 2010 All Rights Reserved